2021-06-09
總有啲時間又會掛住第二個家鄉,今次「饞•台式幸福食堂」真係令我有返咗台灣嘅感覺😭,表示非常感動!一人套餐菜式都好豐富,加配埋飲品連甜品都係人均100蚊,食到台灣嘅味道🥰,非常建議其他思鄉嘅朋友仔試吓!————————————————👅藥膳排骨($80)👍🏻 甘甜藥材湯底有好滋補嘅感覺,即刻諗起係饒河夜市食一碗熱辣辣嘅藥膳排骨湯🤤!單食排骨可能有啲單調,但味道好獨特嘅沾醬一定唔會令你失望,最後藥膳湯仲比我飲晒~hahahaha~~👍🏻跟餐有台式酸辣湯/青檸愛玉凍,酸辣湯非常足料,有肉絲、豆腐絲、木耳絲、紅蘿蔔、蛋絲⋯酸辣度剛好😮💨,係開胃湯品之一👍🏻為食如我,加咗$18轉手撕台灣走地雞肉飯,走地雞肉味濃🐓,如果有雞肉汁撈飯仲正.👅海鮮芋頭米粉湯 ($88)👍🏻 配料有香菇肉絲、爽口蝦仁同軟Q小卷🦑,第一啖湯就覺得好鮮味,米粉又索湯,飲真啲會感受到芋頭沙沙地嘅口感同陣陣芋香,真台味!👍🏻 青檸愛玉凍有少少蜂蜜甜味🍋,青檸味清返口腔食物味道,啱啱好嘅小甜品👅滷水豆腐 ($25)👍🏻 原來係涼拌菜,同平時食嘅熱豆腐好唔同,蜂巢豆腐好似海綿咁🧽,吸飽淡而不寡嘅湯汁👅蒟蒻球百香果綠茶 (跟餐$1
————————————————
👅藥膳排骨($80)
👅海鮮芋頭米粉湯 ($88)
👅滷水豆腐 ($25)
👅蒟蒻球百香果綠茶 (跟餐$12)
👍🏻清爽解渴,自然百香果配爽爽地嘅晶球,有時百香果配紅茶🍂,紅茶味就可能會蓋過百香果味,但清淡嘅綠茶更能突出清新百香果味
👅仙草奶茶 (跟餐$12)
👍🏻滑不溜「口」嘅仙草同奶茶有幾夾就唔使多講啦!
————————————————
🚩總結:必定回頭再食!
————————————————
🌟注意:不設加一服務費,店內多數係二人座位,都有少部份四人位