2023-08-18 59 浏览
紅燒半筋半肉刀削麵濃郁的湯頭有著濃濃的牛肉味,牛肉牛筋炆得軟腍,肉份量好多好滿足最鍾意寬闊個刀削麵,麵條囗感紮實Q彈有嚼勁。鹽酥雞扒飯雞扒大大塊,食落唔會油,炸得乾身,好多調味粉食落偏咸,好啱送飯。炸物拼盤台式小食併盤配有一大份炸物,每樣都係二人份,全部即叫即炸熱辣辣,炸墨魚丸好大粒,外脆內彈,地瓜球外脆内軟,質地煙韌,黄薯同紫薯味香濃鮮甜,全部香脆可口,有台灣夜市味道。饞。台式食堂灣仔廈門街31號地舖#food #foodie #hkfood #hkrestaurant #wanchi #香港美食 #滷肉飯 #牛肉麵 #台灣菜 #香港美食 #灣仔
紅燒半筋半肉刀削麵

鹽酥雞扒飯

炸物拼盤

饞。台式食堂
灣仔廈門街31號地舖

2023-08-14 49 浏览
今日食呢間台式餐廳好正宗,無論係鹽酥雞定台灣腸,都好有台灣既味道! 鹽酥雞炸到好酥脆,而且炸粉又唔厚,食得出係用台式地瓜粉炸~ 因為同我識既台灣朋友做既鹽酥雞好似😋真係好懷念🥰台灣腸都好正~ 外層係脆卜卜,入面既香腸肉都係肥肉同瘦肉分明🤤 係正宗台灣腸~主食我地叫左個滷肉飯~ 大大碗,好多肉! 仲有粒糖心滷水蛋😍呢粒蛋先係精粹! 好入味之餘入面既蛋黃都好滑好正🤤 仲有幾條生菜~ 叫左兩杯台式飲品~ 分別係芋香珍珠奶茶同烏龍仙草奶茶~~ 雖然芋香奶茶有少少偏甜~ 但味道夠濃~ 係好飲既!

鹽酥雞台灣腸

主食我地叫左個滷肉飯~ 大大碗,好多肉!
台式滷肉飯

叫左兩杯台式飲品~ 分別係芋香珍珠奶茶同烏龍仙草奶茶~~

雖然芋香奶茶有少少偏甜~ 但味道夠濃~ 係好飲既!

2023-08-14
鹽酥雞台灣腸
台式滷肉飯
  • 台灣香腸
  • 鹽酥雞
同朋友去利東街行完行去附近餐廳食晚飯,忽然想起這家台灣料理店,可以入去食蟹款小食~ 今天都非常多人,要到二樓才找到空位🥢最佳拍檔- 鹽酥雞:新鮮熱辣辣上枱,每件雞粒都炸到外層非常蘇脆,味道偏濃郁- 烤台灣香腸:烤過的香腸將油脂逼到外面。最主要係「唔怕食完有口氣」,要配上生蒜頭片一齊食,刺激得來又惹味。🥢炸物拼盤每款都幾件,而且炸到非常香口惹味,有府城蝦卷、甜不辣、花枝丸、QQ地瓜球~ 🥢滷味拼盤滷水調味得夠入味,不會死咸,有滷水豆腐、滷貢九、酒街乾、台灣酸菜。最好味的是滷牛筋,又腍又彈牙😍🥤三寶奶茶有珍珠、仙草、紅豆~ 一次過三重口感🥤蒟蒻球茘枝綠茶夠fresh 夠茶味

🥢最佳拍檔

🥢炸物拼盤

🥢滷味拼盤

🥤三寶奶茶
有珍珠、仙草、紅豆~ 一次過三重口感

🥤蒟蒻球茘枝綠茶
夠fresh 夠茶味
2023-08-09
週日於利東街覓食,被台式食堂「饞」的店名和裝修吸引,決定進去一試餐廳以簡約木系裝潢,樓高兩層,座位舒適主打招牌台式飯麵、小食及特色台式飲品外賣饞有貪吃、愛吃的意思,由90 後台灣女生主理着重地道台灣味道,食材由台灣直送,價格親民藥膳排骨配台灣蓬萊米,味道鮮甜,排骨入味 台灣麵線配滷大腸及貢丸!湯頭稀稠度控制得宜小食台灣香腸乃台灣台畜公司產製,溫體黑毛豬香腸珍珠奶茶茶底夠香濃,鮮奶沒蓋過茶香 ,味道清香蒟蒻球百香果綠茶的蒟蒻球可轉珍珠,酸酸甜甜,清新開胃
餐廳以簡約木系裝潢,樓高兩層,座位舒適
主打招牌台式飯麵、小食及特色台式飲品外賣
饞有貪吃、愛吃的意思,由90 後台灣女生主理
着重地道台灣味道,食材由台灣直送,價格親民
藥膳排骨
藥膳排骨配台灣蓬萊米,味道鮮甜,排骨入味
台灣麵線
台灣麵線配滷大腸及貢丸!湯頭稀稠度控制得宜
台灣香腸
小食台灣香腸乃台灣台畜公司產製,溫體黑毛豬香腸
珍珠奶茶
珍珠奶茶茶底夠香濃,鮮奶沒蓋過茶香 ,味道清香
蒟蒻球百香果綠茶
蒟蒻球百香果綠茶的蒟蒻球可轉珍珠,酸酸甜甜,清新開胃
2023-08-13
藥膳排骨
台灣麵線
蒟蒻球百香果綠茶
下班和朋友一起在灣仔吃飯,選了這家利東街附近的餐廳,離金鐘和銅鑼灣都只有十幾分鐘步行距離🔍·選他是因為價格真的很平,一份飯只要60左右,對打工人來講太划算了❗️·🐔塔香鹽酥雞雞肉鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆,入味但不油膩👍🏻·🐮牛肉麵湯底味道濃郁,牛肉大塊又厚實,很有嚼勁。肉和麵的份量都超多,一碗我和朋友兩個人分都已經很飽😋·🍖台灣香腸肥瘦相間,顆顆彈牙,味道和平時吃的很不一樣。·🧋珍珠奶茶我和朋友想了原味和香芋味,都很讚,奶味很濃很正宗,香芋味就更香甜一些。·這家上菜很快,店員也都耐心周到。旁邊一桌是台灣人,相信絕對正宗🌟
🐔塔香鹽酥雞
雞肉鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆,入味但不油膩👍🏻
🐮牛肉麵
🍖台灣香腸
肥瘦相間,顆顆彈牙,味道和平時吃的很不一樣。
🧋珍珠奶茶
塔香鹽酥雞
牛肉麵
塔香鹽酥雞
牛肉麵
2023-08-13 20 浏览
這家台灣美食多元豐富,其中一些經典小吃包括:* 台灣香腸:台灣香腸是一種受我喜愛的美食,由豬肉等食材製成,並搭配多種調味料,使得每一口都散發著獨特的香氣和風味。* 鹵水拼盤:包括牛筋、豆腐、花枝丸等美味的小吃。牛筋的彈牙口感、豆腐的鮮嫩滑順,以及花枝丸的彩色外觀,一起搭配上濃郁的鹵水,共同展現出獨特的風味,是讓人回味無窮的台灣小吃之一。* 鹽酥雞:鹽酥雞是台灣的經典夜市小吃之一,以雞肉炸至金黃酥脆,表皮撒上特製的鹽酥粉,帶有鹹香和微辣的口感,是這餐廳小吃中的經典之作。

這家台灣美食多元豐富,其中一些經典小吃包括:

2023-08-09
餐廳:饞。台式食堂地點:灣仔廈門街菜式:台灣野餐牌:幾款麵食,飯同小食,台式飲品。剔紙落單。半筋半肉麵 $86湯底我揀左紅燒,仲可以揀麻香或者蔥燒。紅燒湯味道唔錯,完全唔油。半筋半肉麵有牛肉三舊,算腍而啖啖肉;牛筋三件,骨膠原感重,入口即溶,好入味。個麵可以揀刀削麵或者陽春麵,我揀左刀削麵,份量適中而口感滑溜之餘又有咬口。配有唔少生菜,好多甜甜地既鹹菜,另外灑上蔥花,蔬菜份量多。滷牛筋 $52滷牛筋有一碗滿,足有7件,滷得好入味,質感又滑又重骨膠原,好正,食完把嘴張住。上面灑上蔥花。肉燥青菜 $25肉燥青菜大大碟,係生菜面頭加上好多淋淋肉燥,健康好味。溏心蛋 $10溏心蛋係原隻,面頭加上蔥花。芋香珍珠奶茶 跟餐加$19芋香珍珠奶茶叫左凍,原來下底係暖,靠上面冰塊令杯野飲凍。下底有好多珍珠,非常煙韌有咬口,食極都有。芋香味可以,伴有淡淡茶味,後期味道就較淡。食物質素都可以。餐廳裝修光猛新凈,座位及格。
餐廳:饞。台式食堂
地點:灣仔廈門街
菜式:台灣野
餐牌:幾款麵食,飯同小食,台式飲品。剔紙落單。

半筋半肉麵 $86

滷牛筋 $52
滷牛筋

肉燥青菜

肉燥青菜 $25
肉燥青菜大大碟,係生菜面頭加上好多淋淋肉燥,健康好味。
溏心蛋

溏心蛋 $10
溏心蛋係原隻,面頭加上蔥花。
芋香珍珠奶茶

芋香珍珠奶茶 跟餐加$19
半筋半肉麵

食物質素都可以。餐廳裝修光猛新凈,座位及格。
2023-08-12
滷牛筋
肉燥青菜
️餐廳由台灣人主理🧑‍🍳店內設計以木系簡約風格主打台式地道料理🍽️挑選部分食材來自台灣🇹🇼帶出正宗台式風味藥膳排骨配白飯🐷🍚湯底以當歸杞子等藥材熬製而成,排骨約有5-6件,但有部分肉煮得有點過火變韌稍為遜色,有掙扎要配搭白飯還是湯麵,但為了每一口都能吸盡湯的精華而選擇了配搭白飯🍚,喝起來有濃郁的藥膳香氣,用來泡飯簡直一流💯,我很愛喝藥膳湯底😋,吃完感受到很滋補養生😌紅燒半筋半肉麵🐮🍜牛腩牛筋煮得入味,肉質軟腍,但紅燒湯底略嫌清淡不夠滋味,麵底選了刀削麵蒟蒻球綜合水果茶 (凍)🍹跟餐加$17,蒟蒻球口感煙韌Q彈,甜度適中,感覺清新相當解膩仙草烏龍奶茶(凍)🧋跟餐加$17,滑溜的仙草增添口感,味道正常發揮
️餐廳由台灣人主理🧑‍🍳
店內設計以木系簡約風格
主打台式地道料理🍽️
挑選部分食材來自台灣🇹🇼
帶出正宗台式風味

藥膳排骨配白飯🐷🍚

紅燒半筋半肉麵🐮🍜

蒟蒻球綜合水果茶 (凍)🍹
蒟蒻球綜合水果茶 (凍)

仙草烏龍奶茶(凍)🧋
跟餐加$17,滑溜的仙草增添口感,味道正常發揮
仙草烏龍奶茶(凍)

2023-07-27
藥膳排骨配白飯
今日去灣仔搵食,本來打算去囍帖街,行前兩步,見到前面有好多小店,天氣咁熱,想飲杯凍嘢,所以就入去試一試。 餐廳好似有兩層,我哋坐地下嗰層,睇唔到上一層既環境。枱與枱都唔算太擠迫,open kitchen見到廚師煮完一碗到一碗。一邊聽住台灣歌,一邊食都幾有風味。我哋叫咗酥鹽雞滷肉飯,酒香花雕麻油雞麵,半筋半肉麵,凍仙草奶茶,蒟蒻球荔枝綠茶,蒟蒻球芒果綠茶。各樣食物都幾好,滷肉飯好入味,鹽酥雞都炸得幾香脆,小朋友好快清咗碗飯。麻油雞麵都有好香嘅酒香味,半筋半肉麵都好淋滑。三杯飲品都好滿意,全部自動少甜。去開灣仔,會再encore 😊

2023-07-06 261 浏览
我都係一次特登留言話一間鋪頭難食。初時見佢間鋪頭裝修企理,而且menu 又好似好吸引咁,就入左去食。點知,食物既質素同性價比,真係令人大失所望,唔會再有下一次,真心伏!由其佢聲稱招牌麻油雞麵,食落第一啖,d麵仲係硬既,而且d雞肉係無味同霉既。另外,我地叫左兩杯野飲都係甜到傻呀!但鹽酥雞又勁咸食完之後,睇一睇佢既評分,真係令我o嘴,百幾個好評,真心咩?!我真係好想知,今次個經驗咁差,係因為我地遇到個廚師今日心情唔靚,定係個d好評都係幻覺?😏😏大家心知肚明啦!P.S.最爆趣既係同場其他食客既反應,有個食左一啖走人;有個一路一路搖頭、嘆氣,眉頭就嚟夾死烏蠅;仲有一個男人食到懷疑人生,食每一啖都望住個staff 🥲🥲

2023-07-03 193 浏览
話說8:30pm 叫咗一碗麻油雞麵。個廚師一聽到有單,就好大聲用粗口講,「嘩,咁_多單既」,好似驚死啲客聽唔到咁,只有三台客。第一碗麵嚟到,全部都係雞碎,好似貓糧,好明顯係個底嗰啲。同服務員講,廚師主動喺廚房叫出嚟,話佢可以換過一碗。過咗大約5分鐘之後,廚師換左一碗出嚟,一模一樣。我仲要認得唯一一舊大少少既雞件,點解可以當個客唔知?其實你俾唔到一碗正常嘅,咪講話冇晒囉。咁個客人可以叫其他食物,而唔係你話換過另外一碗出嚟,仲換碗一模一樣,當個客完全唔知,好過份。拎碗面出嚟完全唔會覺得唔好意思?其實灣仔有好多其他台灣嘢嘅選擇,我一定唔會再幫襯呢間。真係好過份。完全唔知好評點黎。廚師態度咁差,煮野食又無standard .. 其實有圖文不符,有差距,都接受到。但一定唔係咁過分。圖上既麻油雞麵-雞件。第一碗麻油雞麵,好似湯渣或者貓糧 (上菜時真係咁樣)第二碗麻油雞麵,得啲雞皮同埋雞碎,舊唯一一舊雞件仲係度,點會認唔到….呢張相係冇掂過碗麵影既…

其實有圖文不符,有差距,都接受到。但一定唔係咁過分。

圖上既麻油雞麵-雞件。
圖既雞

第一碗麻油雞麵,好似湯渣或者貓糧 (上菜時真係咁樣)
第一碗雞麵

第二碗雞麵
2023-03-10 2166 浏览
Chan Taiwanese recently opened a branch in Wanchai. It seems to be fairly popular whenever we see it in Tsuen Wan but oddly enough we never really ended up eating there. So, when it opened in Wanchai, closer to me, we decided to try it out for dinner.The place has two floors but seating is a bit cramped. They also have a takeaway window for drinks.Menu is in English and Chinese. You order by checking off a piece of paper and pay on your way out. There is no 10% service charge. They serve various

Menu is in English and Chinese. You order by checking off a piece of paper and pay on your way out. There is no 10% service charge. They serve various Taiwanese rice and noodle dishes along with snacks. Mains can get a drink for a discounted price. Rice and noodles are also customizable.
White Peach Oolong Tea with Konjac Ball ($16 with order of main) was a drink I ordered. The konjac balls were chewy and not too hard. The tea was ok and not too sweet. Not much peach flavour.
I ordered the Beef Trio Noodle Soup ($88), choosing sliced noodle and braised soup. The trio was brisket, tripe and tendon. Plenty of toppings and a lot of noodles. Portion size was very generous. The soup was not too spicy but also not too beefy in taste as well. The noodles were very good. Smooth and slippery. The brisket was soft and tender.  Loved the tendon as well.
Boyfriend had the Fried Popcorn Chicken ($60) in salt and pepper flavor.  The amount was also generous. Not too much seasoning but just enough to flavour the chicken. The meat was very juicy and little meat nuggets were crispy.  They also served it with a generous side of lettuce and sesame sauce.
He also added $12 to upgrade to a Minced Pork Rice. Portion of this rice was also larger than most other places that serve this. However, it wasn't too good. A bit too oily. The rice was on the soft side.

Overall, the food was ok with generous portions. I can see why it's so popular. A bit pricey but would be back.
2023-02-28
2023-03-07 211 浏览
有日一個人食晏,又想食我鍾意嘅台灣嘢,又未試過呢間,就諗住試一試,一個人都排咗半個鐘先入到座,咁佢裝修都新淨,店面都乾乾淨淨同坐得ok嘅,我點咗鹽酥雞配滷肉飯佢賣相都唔錯嘅,不過份量就唔多,味道都非常一般,鹽酥雞炸粉厚,有幾件幾乎得炸粉冇雞肉,同埋炸得偏乾,滷肉飯就普通正常,但都唔係話好好食,佢價錢都唔平,又要排一輪先食到,我預期佢質素會高啲,唔知係咪咁啱我啲嘢食整得麻麻,如果唔係應該唔會排咁長龍掛

2023-03-04 153 浏览
好耐冇食過台灣嘢 重要台灣仲未去得旅行 今晚去到囍帖街 試吓台灣嘢 期待最鍾意食嘅蛋餅同埋呢一個滷肉飯今日下晝嘅時間去咗食 都唔係太多人 唔需要等太報耐就到佢 全程都唔使5分鐘我自己就叫咗滷肉飯,配鹽酥雞,呢個價錢嚟講,真係合格有餘,唔會話有太多唔滿意嘅地方,炸雞扒唔會太油膩,唔會有太鹹嘅感覺,台式滷肉飯,味道亦都中規中矩對得住呢個價錢 份量亦都非常合理 唔會話因為午飯嘅份量就會太少 而家鍾意食台灣嘢嘅朋友,不妨去灣仔試吓呢一間台灣嘢食

好耐冇喺灣仔覓食啦 最近又進駐咗唔少餐廳 收工時間去咗呢間台式小店💖估唔到仲非常有人氣!◍「藥膳排骨麵」🍜 $80大推呢度嘅藥膳排骨麵 排骨麵掛滿藥材湯底嘅味 仲十分足料🤩有滿滿嘅手切豬肋排 必試!😋◍「酒香花雕麻油雞麵」🐥 $72另外麻油雞麵都唔錯 花雕味十分撲鼻 麵條仲選用咗台灣陽春麵 食落非常有彈性!🧡◍「最佳拍擋」🥡 $68又想食鹽酥雞又想食台式香腸 叫叫呢個就啱晒😛鹽酥雞充滿九層塔香 而香腸仲用咗溫體黑毛豬香腸 味道非常香口!😋◍「蒟蒻球白桃烏龍」🍑 $26好少機會有得食蒟蒻球 一於試試佢 咬落又幾彈口🤪◍「仙草奶茶」🧋$27飲得珍奶多 今次試吓轉仙草 感覺都不錯喔😙📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔) #lala_foodie_wanchai 灣仔廈門街31號地

◍「藥膳排骨麵」🍜 $80

◍「酒香花雕麻油雞麵」🐥 $72