2017-04-12 1502 浏览
老闆成個星期都出左trip身為員工嘅我,最輕鬆就係依個時候知道和民開左一間可以食到爐端燒嘅餐廳我同同事早少少收工搭一個站過左去提早開飯環境都幾大,都幾光猛坐底之後,就揀野食 饗和民沙律 $68聽聞係「 和民沙律 」 既升級版材料有芋頭脆片、南瓜、蕃茄、冰菜好少可以係沙律入面吃到冰菜加上芋頭脆片,好有口感配以麻醬作調味,不錯 嬉野温泉湯豆腐 $68選用來自京都既豆腐,豆味好香濃令我諗返起上年去日本嘅時候食嘅豆腐鍋濃稠既豆腐湯再配原個豆腐濃度比豆腐花或豆漿還再濃,好好味豪華刺身盛合 $328 有帶子、牡丹蝦、三文魚腩、海膽⋯賣相好吸引,當然相機食先原條魚奉上,極具氣派帶子厚切、海膽既鮮味食完齒頰留香,十分回味火口鍋 $ 68 將北海道豚肉及牛肉堆成火山的形狀唔怪得叫做火山鍋將佢哋整鬆放落下面帶少少辣既湯底煮熟黎食湯底既味道令到豚肉及牛肉唔駛蘸豉油都好好味
老闆成個星期都出左trip
身為員工嘅我,最輕鬆就係依個時候
知道和民開左一間可以食到爐端燒嘅餐廳
我同同事早少少收工搭一個站過左去提早開飯

環境都幾大,都幾光猛
坐底之後,就揀野食
饗和民沙律 $68
聽聞係「 和民沙律 」 既升級版
材料有芋頭脆片、南瓜、蕃茄、冰菜
好少可以係沙律入面吃到冰菜
加上芋頭脆片,好有口感
配以麻醬作調味,不錯
嬉野温泉湯豆腐 $68
選用來自京都既豆腐,豆味好香濃
令我諗返起上年去日本嘅時候食嘅豆腐鍋
濃稠既豆腐湯再配原個豆腐
濃度比豆腐花或豆漿還再濃,好好味
豪華刺身盛合 $328
有帶子、牡丹蝦、三文魚腩、海膽⋯
賣相好吸引,當然相機食先
原條魚奉上,極具氣派

帶子厚切、海膽既鮮味
食完齒頰留香,十分回味
火口鍋 $ 68
將北海道豚肉及牛肉堆成火山的形狀
唔怪得叫做火山鍋
將佢哋整鬆放落下面帶少少辣既湯底煮熟黎食
湯底既味道令到豚肉及牛肉唔駛蘸豉油都好好味
2017-03-30
和民在數年前曾經一段時間質素突然下滑,但經過管理層痛定思痛認真改革後,近半年開始情況已大有好轉,因此,和民日本總公司方面決定和民系列的尊貴版本-饗和民 在4月1日愚人節開張,別有一番意義呢 饗和民店舖設計出自著名日藉室內設計師石黑先生,靈感取材自日本京都祭典,將傳統日本建築感覺完整呈現在香港饗和民的餐牌由日本名廚內田光師傅設計,爐端燒是饗和民最大特色之一,在客人面前即叫即燒是日本食物其中一大傳統,饗和民能否把這一傳統在香港發揚光大?在下文會為你們詳盡報道 cocktail是Fuji Mountain ,味道確實像在富士山下的感覺,清涼的口感內含有小許荔枝味道,酒精濃度不太高,作為餐前飲品確實不錯 饗和民沙律($68) 根據資料是和民沙律加強版^^ 新鮮沙律菜配上多種蔬果,入口鮮味十足,以價錢來說份量亦是相當充足,不會像坊間某些居酒屋只有半碗沙律菜卻賣上差不多100元 配上特制醬汁後會令味道更為豐富,作為頭盤著實不錯 嬉野溫泉湯豆腐--$68 用慢火精煮而成溫泉湯豆腐,入口相當嫩滑,不過味道略嫌太淡,大廚亦深知香港人喜歡較為濃味的菜式,所以為大家預備了海鹽,,令豆腐更有

在4月1日愚人節開張,別有一番意義呢

饗和民沙律($68)

根據資料是和民沙律加強版^^

配上特制醬汁後會令味道更為豐富,作為頭盤著實不錯

嬉野溫泉湯豆腐--$68

用慢火精煮而成溫泉湯豆腐,入口相當嫩滑,不過味道略嫌太淡,大廚亦深知香港人喜歡較為濃味的菜式,所以為大家預備了海鹽,,令豆腐更有味道

豪華刺身盛合($328)

正宗日本料理餐廳不能缺小的一定是刺身,饗和民使用的全是日本直送海鮮,鮮味絕對有保証

由左至右的是池魚,牡丹蝦,北寄貝,帶子,三文魚和海膽,其中池魚和海膽最為搶眼

池魚入口鮮嫩,稍為點上小量醬汁入口便可,太多會影響味道

牡丹蝦算是巨型,入口感覺也是鮮味濃郁,蝦膏不算太多,喜愛蝦膏的朋友可能會稍為失望

刺身整體也是不錯,而且全是厚切,值回票價

海膽鮮味充足,入口一點腥味也沒有,証明用的是上等材料

接著當晚司儀邀請嘉賓參加遊戲,由師傅親自教授如何做日式雞肉串燒

當晚來賓相當踴躍,除了4位參加者之外,其他人也在旁邊觀摩師傅的教導

最後我還是穩健的吃了由師傅親自做的雞肉串燒,燒過的雞肉相當香豔,卻不減肉裡雞肉的滑溜感,加一點鮮蛋吃會更加惹味

火口鍋$68

吃了一大堆不飽肚的食物,最後當然要來一個火鍋來填飽肚子,火口鍋是由豬肉,牛肉和其他蔬菜組合而成,再埋積成火山形態,相當有心思呢

外觀真的相當像一個火山,就外型來說相當創新

拍過照後便要把肉類放在湯裡,肉類很快會會熟透,要把握時間吃呢

牛肉和豬肉味道不算太突出,但沾過湯底後入口也是不錯,而且口感也是相當幼而滑,用料不錯

吃過大量肉類,當然要吃一些蔬菜來中和一番,蔬菜也是相當新鮮,沒有顧此失彼的情況出現

整體食物質素比預期的更好,期望下次來到的時候食物質素可以保持,令香港人多一個機會感受真正和食的味道
2017-04-10 161 浏览
今日難得放假,又唔知做咩好,於是去太古搵一個好耐無見既朋友,係佢屋企坐下,傾下計,到左差唔多晚上7點佢話肚餓,話想食日本菜,話最近係康怡廣場開左間和民日本餐廳,於是我地就去左果度食晚飯我地點左「饗 ·和民太卷 」外層係“ 磯之雪 " 既昆布 , 口感及味道同一般紫菜好唔同,花紋好靚,餡料包括有蝦 、 蟹 、 鰻魚及醃菜等等,有別於一般既卷物「雞肉串燒盛合」$ 98 ,佢使用日本雞肉,食落唔會有啲酥味,無論以鹽燒或秘製汁燒 , 都皮脆肉滑而多汁,好好味雞肉漢堡另外再附上蛋漿可以蘸,用日本雞蛋,雞味更濃,令我想起平時食既親子丼最後梗係要食埋個爐端燒,「季節燒海貝盛合」 $ 158 ,由日本直送既海鮮新鮮之餘,可以睇住廚師即場,味道好juicy,鮮味十足雖然係經過爐端燒,但海鮮唔會因為咁而變到乾身,反而鮮味仲突出,下次可以再黎encore
2017-04-05
2017-04-08 302 浏览
啱啱出嚟做嘢拍拖嘅時候,兩個人最鍾意去食和民,鍾意佢服務好,而且價錢經濟,當然仲好啱我哋日本粉絲嘅胃口。但係打工賺錢多咗,基於食好啲嘅心態,已經少咗去和民今次去康山探BB,經過見到新開張的饗和民有爐端燒,諗都唔使諗即刻衝入去試吓!我哋就係比呢個畫面吸引左入去,突然間好想食即叫即燒嘅爐端燒呢!唔知道燒緊咩呢?好肚餓呀!坐低即刻問一下店員意見,即刻order個雞肉串燒盛盒 $98,test 吓師傅得唔得先賣相可以,重點在於日本雞肉使用最近我好驚巴西兩個字,選用日本產走地雞嘅雞腿配合長蔥的那一串,我最 like喇!鹽燒雞肉串燒到皮脆肉滑,口感一流盛合之中我比較喜歡免治雞肉串,事關睇到師傅功夫精妙之處在於控制火喉,將雞串燒到皮脆肉滑!再配合埋秘製汁燒,旁邊仲有新鮮蛋汁更能帶出肉的鮮味,真係可以話係錦上添花。都市人太多不良飲食習慣,所以我每次都要提自己多菜少肉的重要性饗。和民沙律,$68 這個價位真的超抵食,我覺得最特別就係冰菜。一邊吃一邊喝,我吃日本菜又怎能少得京都抹茶呢 Lover Kyoto $58。仲有我絕對不能錯過的豪華刺身盛合$328,顏色靚到成幅畫咁海膽是我今晚的主角啊,清甜無比又
賣相可以,重點在於日本雞肉使用
更能帶出肉的鮮味,真係可以話係錦上添花。
一邊吃一邊喝,我吃日本菜又怎能少得京都抹茶呢
Lover Kyoto $58。
仲有我絕對不能錯過的豪華刺身盛合$328,顏色靚到成幅畫咁
海膽是我今晚的主角啊,清甜無比又冇腥來,新唔新鮮絕對瞞不過味蕾
我一見到咁大隻牡丹蝦,唔再等相機先食,一啖o拍左佢先
入口鮮甜,新鮮度滿分。
仲有產地直送的新鮮魚刺身,感覺同住喺海邊冇乜分別,真係食到幸福的味道
下次有緣再聚要多吃一點炉端燒喔。
  • 雞肉串燒盛盒
  • Lover Kyoto
  • 豪華刺身盛合
2017-04-07 1077 浏览
由學生時期開始久不久便會去「和民」,而「和民」今年以新型態在太古城康怡廣場店開設全港首間「饗和民」。「饗和民」提供日本本格串燒及時令旬鮮料理,餐牌亦由經驗豐富的日本人主廚內田光智師傅精心打造,太古城是日本人在香港的集中地,因此當晚亦有不少日本顧客,相信質素與味道一定夠和風地道。職員親切地推介了幾款菜式:饗和民沙律 $68以餐廳名子命名的沙律一定不會差吧。沙律菜清新爽口,顏色鮮嫩,配上特製的沙律醬果然不錯。嬉野温泉湯豆腐 (京都豆乳) $68湯以慢火煮沸,表面會形成一層薄腐皮,可用筷子夾起先吃,然後才慢慢享用豆腐湯。湯底很滑及重豆腐味,湯中豆腐亦有實在感不會一夾便散開,豆味香濃。豪華刺身盛合 $328每款刺身都肥美新鮮,輕輕蘸少許醬汁已經夠鮮甜。加上海港直送季節燒海貝盛合 $158看著師傅慢燒海貝很有娛樂性。海貝燒後多汁,肉質不韌,配上秘製的醬汁更能帶出其獨特鮮味。雞肉串燒盛合 $98全部以日本產走地雞製作,雞肉特別嫩滑,燒後皮脆肉嫩很惹味。最愛雞肉勻雞軟骨那一串,有嚼感之餘蘸上日本蛋汁,入口更加滑溜香口。饗·和民太卷 $78 用上”磯之雪昆布”包卷著蝦、蟹、鰻魚及醃菜,口感煙韌,味道層

職員親切地推介了幾款菜式:
饗和民沙律 $68

嬉野温泉湯豆腐 (京都豆乳) $68

豪華刺身盛合 $328

每款刺身都肥美新鮮,輕輕蘸少許醬汁已經夠鮮甜。
加上海港直送季節燒海貝盛合 $158
雞肉串燒盛合 $98

饗·和民太卷 $78

用上”磯之雪昆布”包卷著蝦、蟹、鰻魚及醃菜,口感煙韌,味道層次豐富。
火口鍋 ( 北海道豚肉 ) ( $ 68 )

由豬肉、牛肉及各樣蔬菜堆成,配上泡菜湯底很惹味。湯底只屬微部,很適合大眾化口味。肉味濃而且無筋,輕輕𤆥熟入口更佳。

葛條配黑蜜糖 $28

初次嘗試葛條這款健康小食,職員介紹葛條能促進血液運行,用來補身不錯。而日本人大多會以蜜糖拌葛條或當作火鍋材料食用。

”饗和民”提供串燒、刺身、鍋物等多種類別的日本正宗料理,滿足不同喜好,每日新鮮配送頂級食材,帶給每位顧客豪華的味蕾饗宴。
2017-03-31
2017-04-07 976 浏览
非常有幸可以首嚐全港首間”饗和民”於太古城康怡廣場店,該店於2017 年 3 月 23日隆重開幕,”饗和民”為居食屋”和民”的全新型態餐廳,以秉承傳統、堅持品質嚴選食材、巧手製作為原則,以精湛手藝,提供日本本格串燒及時令旬鮮料理,讓每一位來到”饗和民”用餐的顧客也能感受到手作料理的溫暖及賓至如歸的服務。“饗和民”的餐牌由日本人主廚內田光智師傅精心打造。內田光智師傅自 19 歲已踏足餐飲業,經驗豐富,除和食外亦曾於東南亞料理、炸豬排專門店、法國意大利 Fusion 菜、鐵板燒餐廳擔任大廚。《饗和民沙律 $68》為人氣商品的”和民沙律”加強升級版”饗 · 和民沙律”。清新鮮甜的嫩綠沙律菜配上多種精挑細選的食材,再添上特製的沙律醬,絕對能打”饗”和民盛宴的完美序曲。《嬉野温泉湯豆腐 (京都豆乳) $68》非常特別而精美的一道菜,口感味道令人回味。以慢火煮沸的名產嬉野溫泉湯豆腐,京都産豆乳馥郁香滑,在粘糊狀態下和豆腐起享用就是最好的搭擋湯豆腐料理看來簡單。但內裡要顧及的材料份量及其比例,甚至是火候,也有著不少學問。《豪華刺身盛合 $328》如畫般的刺身盛合展現眼前,賣相一流,鮮味滿分。《加上海

《饗和民沙律 $68》

《嬉野温泉湯豆腐 (京都豆乳) $68》

《豪華刺身盛合 $328》

如畫般的刺身盛合展現眼前,賣相一流,鮮味滿分。
《加上海港直送季節燒海貝盛合 $158》以爐火直燒的熱力鎖住鮮味無窮的海貝,再配上秘製的醬汁,帶出來的是層次鮮明的海貝燒,絕對是不吃不可的爐端燒料理。
《雞肉串燒盛合 $98》

精挑的日本產走地雞不論以鹽燒或秘製汁燒,都能帶出雞肉的鮮味,皮脆而肉汁嫩滑。雞肉與青蔥同時品嚐更能帶起燒雞肉串的美味。
《饗·和民太卷 $78》

由蝦、蟹、鰻魚及醃菜等多種食材製成的”饗.和民太卷”,外層是”磯之雪昆布”,口感煙韌,味道非一般紫菜可媲美。
《火口鍋 ( 北海道豚肉 ) $68》

火口鍋是由豬肉、牛肉及各樣蔬菜堆成火山形態的特色火鍋,賣相相當吸引,雖具火山之形,但其恰到好處的辛辣泡茶湯底卻不會令人吃了後想噴火,絕對是北海道豬肉的絕配。
《葛條配黑蜜糖 $ 28》

葛條是由葛粉製成麵型的健康小食,能促進血液運行。而日本人愛伴蜜糖當甜品凍食,又或是當作火鍋材料享用。
饗和民開放式爐端燒廚房設計,強調”現作、手作”,為顧客帶來更高層次的餐飲體驗。
2017-03-31