2021-11-09 74 浏览
今日嚟到太子,決定重遊舊地,去我最鍾意食嘅餃子店「餃掂」。甜酸蘿蔔一定要試吓本店出名嘅自家製甜酸蘿蔔,食咗之會令你食慾大增。如果覺得好味,仲可以買返屋企食。,蜜餞雞翼用蜜餞腌製成嘅雞翼很入味,味道帶點鹹 、酸和甜,十分豐富。肉質仍然保持柔嫩,依個l價錢來講,值得一讚。龍鳳蛋溜心嘅煙燻雞蛋,配上黑松露和白松露醬,味道相輔相成,十分匹配。壽喜燒牛肉餃一口咬落去,肉汁四濺,所以食嘅時候小心啲。相信因為用上新鮮嘅牛肉,所以肉味濃郁,而且餃子煎得夠香脆,依個菜必食。龍鳳松茸雙灼餃餃子跟上狀元九鼎湯,相信用上真材實料煲成,鯪魚嘅鮮味十分突出,完全感覺唔到有味精。每一隻餃子都混上黑松露或白松露醬,跟九鼎湯一齊食,味道一流。
今日嚟到太子,決定重遊舊地,去我最鍾意食嘅餃子店「餃掂」。

甜酸蘿蔔

蜜餞雞翼

龍鳳蛋

壽喜燒牛肉餃

龍鳳松茸雙灼餃

2021-11-09 73 浏览
收工唔想食得太heavy,又黎食餃子同飲佢個靚湯。✨松茸豬肉餃: 食落啖啖肉又有松茸既香味。跟餐另有一碗狀元九鼎湯。即係粉葛鯪魚湯,味道好清甜而且無味精。✨元貝豬肉餃:餃子皮厚薄適中,食得出有元貝既鮮味,加埋湯汁同豬肉特別juicy~~✨香煎軟心芝士餃:我每次黎都必食之一,煎餃真係好好食。佢煎到雙面金黃微微脆但又唔會太燶。 粟米好香甜,配豬肉饀無得輸,芝士饀都幾多,食落香而不膩。✨蜜餞雞翼: 雞翼大大隻,食落甜甜地,而且d 肉勁腍。
收工唔想食得太heavy,又黎食餃子同飲佢個靚湯。

✨蜜餞雞翼: 雞翼大大隻,食落甜甜地,而且d 肉勁腍。
2021-11-08 62 浏览
太子除咗酒吧街外,唔好忘記仲有好多隱世既美食,今次同朋友去食餃子 — 餃掂🥟一入到餐廳門口已經坐滿了,幸好店內入啲仲有幾張枱😆我地好快坐低了👍🏼店員拎左碟自家製酸蘿白給我們吃,好爽口桌子旁有幾款調味料比客人用,我地試吓呢個香辣醬,調味架的東西很齊全,相當細心🙂龍鳳蛋(配黑白松露醬)🥢為溏心蛋的賣相添了不少生色👏🏼溏心蛋沒有蓋過松露醬味道,好喜歡啊!龍鳳松茸雙灼餃 跟狀元九鼎湯🤤九鼎湯完全沒有味精,飲完唔會係渴兩款松露餃,白松露較為突出,滿口都是白松露味👍🏼元貝豬肉餃🐷今次叫了煎餃,咬開一口裡面有很多元貝絲,沒有偷工減料的韮菜豬肉餃😍朋友很喜歡吃韮菜煎餃,他說這間的餃子比較飽滿,每顆都很大粒,很正👏🏼自家製山楂雪梨水🍹餐牌上的介紹很細心,會註明孕婦忌服!酸酸甜甜的 很開胃 加上最近天氣都較乾燥,飲完呢即刻潤返晒

店員拎左碟自家製酸蘿白給我們吃,好爽口

龍鳳蛋(配黑白松露醬)🥢

龍鳳松茸雙灼餃 跟狀元九鼎湯🤤
九鼎湯完全沒有味精,飲完唔會係渴
兩款松露餃,白松露較為突出,滿口都是白松露味👍🏼

元貝豬肉餃🐷
今次叫了煎餃,咬開一口裡面有很多元貝絲,沒有偷工減料的

韮菜豬肉餃😍

自家製山楂雪梨水🍹
餐牌上的介紹很細心,會註明孕婦忌服!
酸酸甜甜的 很開胃 加上最近天氣都較乾燥,飲完呢即刻潤返晒
2021-11-07 454 浏览
⭐️【太子】新鮮健康手工餃子⭐️香港近年出現了不少手工餃子店,這間【餃掂手工餃子雲吞專門店】我之前經常經過已經很想去試,今次行完花墟就選定一定要去太子總店品嚐😝。餐廳主打無添加味精餃子及自家製老火湯,除了傳統口味外,還有多款使用高級食材的餃子,例如元貝、松茸和黑白松露🤩,知道餃掂向來重視食材品質,所以採用成本較高的新鮮豬肉人手包製餃子,絕不隔夜採用,即叫即煎/烚,感覺新鮮又健康😋👍。🥟【至尊松茸豬肉煎餃】(HK$86)(8隻) (送狀元九鼎湯)Raw Dumplings with Matsutake Mushroom & Pork松茸本身是無法人工培植,是天然食材有營養,亦有食療作用😍。至尊松茸豬肉餃是店中招牌餃子,外層煎得金黃色,入口香脆,而餃子皮是屬於薄身,啖啖豬肉跟松茸味道很夾,混合了松茸包成的豬肉餃,感覺很養生。🥟【龍鳳松茸雙灼餃】(HK$92)(8隻)(送狀元九鼎湯)Black & White Truffle with Pork Raw Dumplings店中最具人氣的餃子,黑白松露各四隻,黑松露比白松露更香氣濃郁,咬下去看到餡料十足有大舊豬肉,而且整個口腔充斥著黑松露的味道,白
⭐️【太子】新鮮健康手工餃子⭐️

🥟【至尊松茸豬肉煎餃】(HK$86)(8隻)
(送狀元九鼎湯)
松茸本身是無法人工培植,是天然食材有營養,亦有食療作用😍。
🥟【龍鳳松茸雙灼餃】(HK$92)(8隻)
(送狀元九鼎湯)
店中最具人氣的餃子,黑白松露各四隻,黑松露比白松露更香氣濃郁,咬下去看到餡料十足有大舊豬肉,而且整個口腔充斥著黑松露的味道,白松露相對地味道較清香,而且灼的感覺較健康,喜歡松露的朋友不要錯過。
🥣【狀元九鼎湯】(跟指定套餐奉送)
Soup- Arrowroot, Carrot, Dace Fish , Spare Ribs, Chinese Lentills, Rice Beans , Dried Mandarin Peel & Sweetened Dates
總店招牌湯水,用粉葛、順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、赤小豆、新會陳皮、蜜棗等、鮮排骨等材料熬製而成的無味精湯,入口味道清甜,粉葛味道比較突出,很有媽媽煲的住家湯水味道,令人回味😋。
🥚【黃金原味皮蛋】Golden Century Egg (HK$28)
黃金色的皮蛋外層晶瑩通透,而且營造出溏心效果,這款皮蛋比較少見,入口味道比一般皮蛋軟滑。

🥢【四川涼麵】Cold Noodle (Sichuan Style) (HK$30)
紮實彈牙麵條,加上有很多花生及蔥花,配上芝麻沙律醬汁,入口有另一番風味,很喜歡這麵條的質感😍,軟硬適中,加入不同辣醬味道更有不同層次。

🍹【山楂雪梨水】Pear Hawthorn Juice (HK$20)
店中自家製山楂雪梨水,陣陣雪梨味及山楂味,味道酸甜清潤,開胃又醒神。

🥢【古法酸蘿蔔】Fresh Pickled Radish
奉放一小碟古法酸蘿蔔,清脆爽口好味,很想買一樽回家吃。

📍【餃掂手工餃子雲吞專門店】(總店)
🇭🇰香港九龍太子界限街30號地下
G/F, 30 Boundary Street, Prince Edward, Kowloon, Hong Kong

🌟另有分店: 太子分店|旺角|灣仔|銅鑼灣|中環
2021-11-05
2021-11-05 54 浏览
今日黎到呢一間可以話係餃子界既高手食飯果然冇令我失望環境都幾闊落舒適台面上都會有醬料推薦大家食餃子一定要點香辣醬佢落左D菜圃令佢食落索索聲好爽,味道亦更有層次店家會先送上醃蘿蔔作為前菜小食,酸酸地又爽口好開胃竹昇米線米線比一般既更加爽口同彈牙而且唔會好似某D大型連鎖米線店咁有膠膠地既感覺真功夫!黎呢到梗係要食煎餃呢到既煎餃煎得好香口,件件都係誘人既金黃色食落去脆而不膩,好高質香煎軟心芝士餃芝士勁足,味道好香濃而且入面有D甜甜地既粟米平衡返,令佢食落唔會膩龍鳳松茸雙煎餃雖然睇落去唔係好分到邊隻係黑松茸邊隻係白松茸但係食落真係有分別而且兩款既松茸味都好香同本身豬肉既餡料又好夾龍鳳蛋 配黑白松露醬糖心蛋食落好creamy上面仲有少少黑白松露醬,令味道更有層次蜂蜜檸檬薏米水、自家製山渣雪梨水食完咁多香口野,梗係要下下火呢到既野飲都好足料淨係薏米都成堆夠晒真材實料
今日黎到呢一間可以話係餃子界既高手食飯
果然冇令我失望

環境都幾闊落舒適

台面上都會有醬料
推薦大家食餃子一定要點香辣醬
佢落左D菜圃令佢食落索索聲好爽,味道亦更有層次

店家會先送上醃蘿蔔作為前菜小食,酸酸地又爽口好開胃

竹昇米線
米線比一般既更加爽口同彈牙
而且唔會好似某D大型連鎖米線店咁有膠膠地既感覺
真功夫!

黎呢到梗係要食煎餃
呢到既煎餃煎得好香口,件件都係誘人既金黃色
食落去脆而不膩,好高質

香煎軟心芝士餃
芝士勁足,味道好香濃
而且入面有D甜甜地既粟米平衡返,令佢食落唔會膩

龍鳳松茸雙煎餃
雖然睇落去唔係好分到邊隻係黑松茸邊隻係白松茸
但係食落真係有分別
而且兩款既松茸味都好香
同本身豬肉既餡料又好夾
龍鳳蛋 配黑白松露醬
糖心蛋食落好creamy
上面仲有少少黑白松露醬,令味道更有層次

蜂蜜檸檬薏米水、自家製山渣雪梨水
食完咁多香口野,梗係要下下火
呢到既野飲都好足料
淨係薏米都成堆
夠晒真材實料
2021-10-27 74 浏览
餃掂無論煎餃定湯餃都十分出色⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️最想推介既係龍鳳煎餃 食過好多次 但今次最好食 個皮今次煎得特別特別 非常香口 入面再有滿滿既黑松露 簡單係不得了🤩另外一款湯餃都係我必叫既 就係松茸湯餃 狀元湯係黎到餃掂必飲既 有時唔夠我會再另上 都係$20 咁足料既湯係好公道既價錢 松茸餃既餡做好均勻 所有野都恰度好處 同埋太少地方會將松茸夾豬肉 所以我覺得貴少少都正常既 再叫左四川粉皮 又係非常惹味 但要提提唔食得辣既就要叫唔辣 因為少辣都好辣😅 再叫左檸檬薏米水 唔會太酸 又可以食下薏米 幾養生😝另叫左菜心 又多又好味仲有次次我都夾勁多既酸蘿蔔
餃掂無論煎餃定湯餃都十分出色⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

• 至尊松茸豬肉餃
  • 醃蘿蔔
  • 龍鳳松茸雙煎餃
2021-10-27 111 浏览
不知道哪時開始,餃子就成了太子的名物。慕名而來的食客很多,想要分一杯羹的店家更多,結果成兵家必爭之地。這天恰巧在附近工作,總算有機會來朝聖。從太子沿界限街走,見到一家自稱天下第一的「餃掂」,門口還有兩塊蔡瀾的「大頭」廣告牌,說到這個份上不吃白不吃。至尊松茸豬肉餃跟狀元九鼎湯首先這名字就是霸氣!九鼎湯喝起來清淡卻帶一股鮮甜,配餃子很有驚喜。松茸豬肉餃外型圓潤飽滿,每隻大小均一。餡料包得滿滿的,加在肉餡中的松茸簡直讓整個餃子的香氣提升,令人再三回味。元貝豬肉湯餃這是友人點的,同樣會跟上狀元九鼎湯。淺嚐一粒,干貝一絲一絲的混合在肉餡中,鮮甜到叔叔也不行了,每口都能咀嚼到鮮嫩多汁的口感。不過我個人是更偏愛我的松茸豬肉餃。韭菜豬肉煎餃外皮厚薄適中,外皮煎得恰到好處,入口酥脆。不過韭菜豬肉風味的煎餃真的會讓人欲罷不能,餡料的肉汁鎖在皮中。咬下去,香濃的韭菜就在口腔內噴發。重慶鮮肉雲吞比廣東餛飩小一些,吃得出餡料很新鮮,外皮感覺有點嚼勁,掛上微辣酸甜的醬汁異常醒胃。就算吃完很久,還是有齒頰留香的感覺。若你也來太子朝聖,看到門口有兩個「蔡瀾」。「沒錯!就是這家!」

至尊松茸豬肉餃跟狀元九鼎湯

元貝豬肉湯餃

韭菜豬肉煎餃

重慶鮮肉雲吞

若你也來太子朝聖,看到門口有兩個「蔡瀾」。
「沒錯!就是這家!」
親眼見到服務員個咀郁郁,應該食緊野,但佢仲未戴口罩在櫃檯前處理食物,問服務員要杯熱水,她冇戴口罩的狀態企係我身邊+好寸咁話沒有熱水,其實係想要杯熱水洗筷子,因為個筷子筒好污糟,而且每次關筷子筒個蓋,都要用手揸住所有筷子先可以關得到,現在疫情都唔識注意衞生!差、差、差,而且餃子雖然料尚算足,但真係冇乜味⋯⋯,而且其中一隻餃入面有粒好硬的物體,唔知係乜嘢嚟,見佢啲員工咁寸,都唔問喇。那個狀元九鼎湯,唔知足唔足料,因為冇湯渣,但味道又係冇乜。連辣椒醬都係冇乜味。我哋坐近廚房,雖然唔見有人食煙,但唔知點解有一段時間好大陣煙味。
2021-10-24 41 浏览
好耐之前也食過這店,不過係灣仔店,當時也覺得幾好味,今日經開太子又有啲餓,於是決定去搵返久違了的味道,叫了兩個新產品,壽喜燒牛肉湯餃七隻$52及龍鳯蛋一碟$32,壽喜燒牛肉餃子好創新,比用傳統豬肉做的餃子較有口感,不過如果裡面多啲汁會更能突顯壽喜燒嘅特質,龍鳯蛋雖然唔係我最like的流心感覺,但蛋黃也算呈現半熟狀態,蛋白也好入味,甜甜的,好味推介👍🏻,至於招牌湯底我覺得比較淡,記憶中好似灣仔分店果間好味D.
2021-10-21 48 浏览
本身自己一向好中意食餃子🤤,今日嚟左太子嘅「餃掂」想試下佢啲手工餃😋佢同其他餃子店好唔同,平時個啲多數得白菜/韮菜豬肉餃,但呢間餐廳有好多特別嘅手工餃子😍我同朋友分別叫左龍鳳松茸餃子(煎餃),同埋元貝豬肉餃(湯餃)~餐廳入面有塊玻璃隔住廚房同客人食野嘅地方,可以睇住入面包餃子嘅過程~佢地做野又快手,而且啲餃子仲好大隻😍😍第一款叫嘅龍鳳松茸煎餃子入面係有黑松露,個味道勁香🤤🤤同埋煎餃煎到金黃色,脆卜卜,好好食💞下次再嚟可以encore🤤😍至於元貝豬肉湯餃就好鮮甜,啲元貝好有咬口,配埋個湯簡直係一流😋呢款湯餃都推薦大家嚟試下🥰~另外,由於食煎餃會比較熱氣,所以餐廳都有幾款飲品,我同朋友都叫左支餐廳特製嘅山楂雪梨水🤩好清涼,又潤喉~👍🏻

2021-10-21 64 浏览
見天氣涼涼地,朋友就話想食下暖胃野咁就過黎食下餃子,見好耐無食一入黎見到廚房入面不停包緊餃子叫左幾款試下至尊松茸豬肉餃配粉葛鯪魚湯粉葛鯪魚湯標榜零味精第一次食,估唔到有驚喜,微微松茸味隻隻餡料都飽滿,個人幾鐘意煎元貝豬肉餃7隻入面有一絲絲元貝,煎餃又能夠鎖住肉汁,特別鮮味四川凉麵涼麵幾彈牙,再加埋麻醬都幾惹味餃子麵配壽喜燒牛肉餃(6隻)微甜壽喜燒汁,再加上洋蔥同牛肉,好食麵都幾彈牙,唔怪得見好多人都咁叫蜂蜜檸檬薏米水(支)微甜,淡淡蜂蜜味,成件事好健康
見天氣涼涼地,朋友就話想食下暖胃野咁
就過黎食下餃子,見好耐無食
一入黎見到廚房入面不停包緊餃子

叫左幾款試下
至尊松茸豬肉餃配粉葛鯪魚湯
粉葛鯪魚湯標榜零味精
第一次食,估唔到有驚喜,微微松茸味
隻隻餡料都飽滿,個人幾鐘意

煎元貝豬肉餃7隻
入面有一絲絲元貝,煎餃又能夠鎖住肉汁,特別鮮味

四川凉麵
涼麵幾彈牙,再加埋麻醬都幾惹味

餃子麵配壽喜燒牛肉餃(6隻)
微甜壽喜燒汁,再加上洋蔥同牛肉,好食
麵都幾彈牙,唔怪得見好多人都咁叫

蜂蜜檸檬薏米水(支)
微甜,淡淡蜂蜜味,成件事好健康
  • 至尊松茸豬肉餃
  • 四川涼麵
2021-10-11 39 浏览
餃掂 食碗麵‼️😉🍽清清淡淡 #餃掂手工餃子雲吞專門店是次order🗣🔸流心蛋配黑白松露醬 $32好新鮮 第一次試又出其地夾 👍🏻推介🔸水餃麵$56 元貝餃+$8/芫茜餃+$3。兩碗都試過 用料足而且份量夠每碗6隻餃子☺️ 湯底夠清甜👍🏻食辣既朋友可以試試佢枱面既四川辣椒醬同杏脯辣醬 惹味可口👏🏻如果有其他餃子麵鋪推介 不妨交流下~🌟評分:3.3/5
餃掂 食碗麵‼️😉🍽
清清淡淡 #餃掂手工餃子雲吞專門店

是次order🗣
🔸流心蛋配黑白松露醬 $32
好新鮮 第一次試又出其地夾 👍🏻推介

🔸水餃麵$56 元貝餃+$8/芫茜餃+$3。

兩碗都試過 用料足而且份量夠
每碗6隻餃子☺️ 湯底夠清甜👍🏻

如果有其他餃子麵鋪推介 不妨交流下~
🌟評分:3.3/5
2021-10-04 72 浏览
有時同朋友食開飯,多數都係拉麪西餐,有時都會食到悶,餃子都係一個唔錯嘅選擇~原本諗住餃子嘅款式多數都會係傳統中式嘅口味,菜同肉嘅配搭。不過呢度都溝少少日式同西式,食畫啲都唔老土兩個人叫咗一個淨麪,龍鳳餃,芝士餃同飲品。淨麪雖然睇落好齋,但完全無交行貨,麪條雖然幼身但都好有咬口,湯微微帶酸,非常開胃。之後緊係重頭戲餃子喇~個人本身其實幾怕松露陣味,後尾先知原來龍鳳餃係白松露同黑松露,啲人成日覺得貴食材要大大份先夠,但其實應該要講平衡,松露嘅份量恰到好處,對我嚟講松露味唔會太勁易入口~皮夠薄而餡又滿夠實淨,好食!湯餃嘅湯亦唔係味精,係佢哋店嘅招牌九鼎狀元湯,飲落係有微微藥材味,加少少鹽吊味更好,飲完唔口渴。跟住就係我最愛嘅芝士煎餃,一邊煎脆,另一邊軟身唔會過硬,原本覺得芝士同餃子唔太match,芝士令到肉餡帶點綿密,再加粟米又有啲爽口嘅感覺,食起上嚟都唔會太油膩。叫咗一人一杯嘢杯,山楂雪梨茶,個人就覺得山楂味比較搶,配搭其他水果會好啲,蜂蜜檸檬薏米水都唔錯,淡淡哋仲可以下火,蜂蜜可以再多少少~兩個食200蚊鬆啲,算係一個合理價錢,想清清哋都可以再食~

兩個人叫咗一個淨麪,龍鳳餃,芝士餃同飲品。

兩個食200蚊鬆啲,算係一個合理價錢,想清清哋都可以再食~
2021-09-23 76 浏览
上次食過松茸餃念念不忘,今日經過附近又捉朋友去食多次🤓龍鳳松茸雙灼餃 (8隻/$86)灼餃跟狀元九鼎湯,材料有鯪魚、鰂魚、紅蘿蔔及扁豆等等 ,完全無味精感覺,好清甜。龍鳳餃即係黑白松露餃子各4隻,松露味香濃,加埋豬肉味道好豐富😋 保持到水準。壽喜燒牛肉煎餃 (10隻/$74)皮薄餡靚,煎到個皮脆卜卜,一咬勁多汁,不過隻味似燒汁多d🤣四川涼皮 ($32)可選辣度,小辣唔會好辣,配上大量花生、蔥蒜及辣油好香好開胃,涼皮煙煙韌韌,配搭得宜。野味酸辣雲耳 ($25)雲耳酸酸辣辣,又爽口,一啖接一啖啊😚蜂蜜檸檬薏米水 ($20)好健康無添加嘅感覺,加咗檸檬好清新,可以解辣~
上次食過松茸餃念念不忘,今日經過附近又捉朋友去食多次🤓

龍鳳松茸雙灼餃 (8隻/$86)

壽喜燒牛肉煎餃 (10隻/$74)
皮薄餡靚,煎到個皮脆卜卜,一咬勁多汁,不過隻味似燒汁多d🤣

四川涼皮 ($32)

野味酸辣雲耳 ($25)
雲耳酸酸辣辣,又爽口,一啖接一啖啊😚

蜂蜜檸檬薏米水 ($20)
好健康無添加嘅感覺,加咗檸檬好清新,可以解辣~
TEA
2021-09-14 84 浏览
今日人食午餐 搵到間食餃子既專門店主打無味湯餃和煎餃子 選擇非常多 健康清爽多菜少肉餃皮與鮮肉餡都係每日新鮮製造 配以自家製作既清甜鮮香無味精葛菜湯餃皮很薄皮,包住韭菜鮮肉餡,一口咬下濃香韭菜鮮香衝入口中,鮮肉用上肥肉入口肉汁豐富另一款就改用煎餃上 類似日式做法,半煎焗 餃子既底煎得十分香脆可口 再淋上特製醋汁或辣醬味道更豐富煎餃食起黎唔油膩仲非常滋味平均消費$100評分8/10太子界限街30號地下
今日人食午餐 搵到間食餃子既專門店
主打無味湯餃和煎餃子 選擇非常多 健康清爽多菜少肉