2021-10-04 72 浏览
有時同朋友食開飯,多數都係拉麪西餐,有時都會食到悶,餃子都係一個唔錯嘅選擇~原本諗住餃子嘅款式多數都會係傳統中式嘅口味,菜同肉嘅配搭。不過呢度都溝少少日式同西式,食畫啲都唔老土兩個人叫咗一個淨麪,龍鳳餃,芝士餃同飲品。淨麪雖然睇落好齋,但完全無交行貨,麪條雖然幼身但都好有咬口,湯微微帶酸,非常開胃。之後緊係重頭戲餃子喇~個人本身其實幾怕松露陣味,後尾先知原來龍鳳餃係白松露同黑松露,啲人成日覺得貴食材要大大份先夠,但其實應該要講平衡,松露嘅份量恰到好處,對我嚟講松露味唔會太勁易入口~皮夠薄而餡又滿夠實淨,好食!湯餃嘅湯亦唔係味精,係佢哋店嘅招牌九鼎狀元湯,飲落係有微微藥材味,加少少鹽吊味更好,飲完唔口渴。跟住就係我最愛嘅芝士煎餃,一邊煎脆,另一邊軟身唔會過硬,原本覺得芝士同餃子唔太match,芝士令到肉餡帶點綿密,再加粟米又有啲爽口嘅感覺,食起上嚟都唔會太油膩。叫咗一人一杯嘢杯,山楂雪梨茶,個人就覺得山楂味比較搶,配搭其他水果會好啲,蜂蜜檸檬薏米水都唔錯,淡淡哋仲可以下火,蜂蜜可以再多少少~兩個食200蚊鬆啲,算係一個合理價錢,想清清哋都可以再食~

兩個人叫咗一個淨麪,龍鳳餃,芝士餃同飲品。

兩個食200蚊鬆啲,算係一個合理價錢,想清清哋都可以再食~