2018-10-11 192 浏览
第一次黎飲茶,覺得環境幾唔錯。幾靜,可以慢慢嘆點心。黎呢到飲茶,多數都係因為佢既點心造型。當然,我都為左呃like,而走入黎。估唔到佢d份量咁足,個櫻花蝦cp值好高,叉燒包豬仔真係好得意呀,同埋個菜包肉幾鬆軟幾好味。
2018-10-10 4059 浏览
一大班人食飯用 eatigo 訂位「飲茶」有折就變得好抵食,食到好多樣嘢埋單除番開都係百拎蚊位真係抵到爛喔~😚 其實飲茶嘅點心顏值絕對高過味道。試過一次就卓卓有餘吉川奶子 ❤️ ($49)評分:6.5/10.綠茶餡流心包,但餡唔系特別飽滿,亦比較稀。😅 滑稽嘅名令你聯想起啲咩呢?睇住漏奶 ❤️ ($49)評分:7.5/10.最穩陣嘅奶黃流沙包 😙 始終都係傳統嘢好食。感覺流沙包系三款包之中餡料最多 (最正常嘅) 外型可愛,除此之外同普通流沙包無分別一籠八戒 ❤️ ($49)評分:7/10.叉燒包整成豬仔頭嘅概念離唔開得意二字。但總括嚟講都無咩特別。餡料唔係特多同好食。麻麻哋炒蝦腸份 ❤️ ($69)評分:8/10.炒得幾惹味,算系有少少鑊氣嘅小炒。隻醬有啲新意思,鹹腸粉其實幾有潛質同甜腸粉睇齊南乳金角 ❤️ ($49)評分:7.5/10.鹹水角煙韌度滿分。整體都冇乜好評論但算係比較正路嘅點心之一雞雞春卷 ❤️ ($39)評分:7.5/10.春卷遲上食到最後個個停晒手...😂 因為食包食到飽。客觀評論其實整得幾好,擺咗上枱半個鍾之後食依然香脆依然😋 ,而且唔算油膩蟹籽燒賣 ❤️ ($59)評分:6.5

吉川奶子 ❤️ ($49)
評分:6.5/10.
吉川奶子

睇住漏奶 ❤️ ($49)
睇住漏奶

一籠八戒 ❤️ ($49)
評分:7/10.
一籠八戒

炒蝦腸份 ❤️ ($69)
評分:8/10.
炒蝦腸粉

南乳金角 ❤️ ($49)
評分:7.5/10.
鹹水角煙韌度滿分。整體都冇乜好評論但算係比較正路嘅點心之一

雞雞春卷 ❤️ ($39)
雞雞春卷

蟹籽燒賣 ❤️ ($59)
評分:6.5/10.
綠色嘅燒賣咩味?普通燒賣味囉...但要成$15粒喎其實唔抵食
蟹籽燒賣

綠茶炸鮮奶

睇住漏奶
炒蝦腸粉
雞雞春卷
綠茶炸鮮奶
2018-10-09 160 浏览
上網見d點心幾得意,又有折所以晚飯去試試..去到眼鏡男(似經理)勁無禮貌。全程黑面,比點心紙我地講邊d有折粗聲粗氣,野食到果陣 掉低即時轉身走 唔知關唔關網上訂位discount事..唔該唔好搵d客出氣野食方便: 差係幾cutie既 不過真心難食..個豬叉燒包食食下仲有「骨」.. 今舖真係背脊骨落喇個菠蘿咕嚕肉甜到d有糖膠 夾起黎仲會有糖絲粘住..糖尿病者止步
上網見d點心幾得意,又有折所以晚飯去試試..
唔知關唔關網上訂位discount事..唔該唔好搵d客出氣

野食方便: 差

講下啱啱過去的中秋節去咗邊度食飯,其中一日晏晝就同好友 C 小姐去飲茶。 如果講口味相近,我同 C 小姐都鍾意食北京片皮鴨 (片皮鴨會成員!) 同埋飲茶,來個一盅兩件。我記得今年年頭小弟生日,佢都係請我飲茶慶祝。 今次去銅鑼灣的「Yum Cha」,現在已經開到第四分店,厲害。 「Yum Cha」主打一系列得意造型動物點心,大家該不會陌生。銅鑼灣分店有一列落地玻璃,自然透光,對正「時代廣場」,景觀: 「睇住流奶」,童顏巨乳的名稱,惹人想入飛飛,實則是純情到不得了的奶皇包: 一撕開,的而且確係睇住佢流出燙熱奶皇。。。若你喜歡她流鼻涕的話,可以在鼻哥窿上拮個窿,壓下個包,就會流出黃色液體。。。 「一籠八戒」,是豬頭造型叉燒包,味道沒有兩樣,外型取勝: 吃到這裏,就由外國媒體來做訪問,被訪的問題我也是當場才知道呢。他們主要是問我對中秋節的睇法,及飲茶對華人社會的意義。 其實我覺得飲茶除了吃東西外,也代表團聚及孝心,什麼過年過節,父親節、母親節之類都會喜歡一家大細去飲茶,對嗎?XD 拍了大約20分鐘,完成!繼續食。「鴿吞鳳梨」,放在雀仔籠裏面,不是金絲雀,是鳳梨酥: 表皮酥脆,裏

「一籠八戒」,是豬頭造型叉燒包,味道沒有兩樣,外型取勝:

表皮酥脆,裏面有一絲絲的真菠蘿肉,水準 keep 到:

以下這個好像是蝦餃定帶子餃?!趕不切記下來 XD

「舉手雞花」,是糖醋雞鎚配新鮮原條多汁菠蘿,非常醒胃,雞鎚肉嫩,這個小朋友該會很喜歡:

C 小姐至愛「蟹籽燒賣」:

「大雞春卷」,吃了會變大春雞麽?不曉得,皮薄香脆卻真:

多數用來做沙律的 kale,用中式方法炒成「羽衣甘蘭」,吃落去有點似鞋口的莧菜,可以說是中西合璧。有人不愛它的質感,我食慣沙律菜,所以覺得炒熟來吃比生食已更軟熟:

「近朱者赤」,鹹魚雞粒炒飯也,味道不寡,用梅香鹹魚加糖提味,挺鮮,合我荷車:

「楊枝甘露棉花雲」。我沒有吃,不過見到那舊高高的棉花雲,係幾惹人歡樂 :

此餐廳有它的清晰定位及客路,例如情侶或有小朋友的一家大細,始終有得食有得玩,食得開心最緊要。

2018-09-29
午餐
  • 鴿吞鳳梨
  • 舉手雞花
  • 羽衣甘蘭
  • 近朱者赤
2018-09-28 388 浏览
睇住流奶 皮勃左一點 蛋黃流心欠咸蛋黃香抹茶豆腐 難食到一個點豆腐入口爛蓉蓉 抹茶味又怪怪薰雞正常 皮脆 雞夠味 幾好的伯爵茶薫蛋打卡打卡 乾冰超有視覺效果薫蛋糖心的 好吃😋但價錢有點貴呀
奶黃包

薫蛋糖心的 好吃😋
但價錢有點貴呀
伯爵茶流心蛋
2018-09-27 347 浏览
飲茶係香港嘅特色,亦多數日間去飲茶, 當你放工掛住飲茶嘅一籠蒸飽,飲茶食飯如何混在一起變得更出色?飲茶分店開到嚟銅鑼灣地鐵站旁,地標商場旁一座大廈, 地點便利,景觀開揚, 不乏支持者。 這晚放工好想食一籠蒸包,天氣仍然悶熱關係,想食啲開胃易入口。點心可愛化, 晚上食晚餐同時食點心。叫得飲茶又點少得特色嘅一杯茶, 紅棗 大紅袍😊讚好面書免茶錢喔!餐具欣賞也是一種享受。先上枱小食 盛載餐具用高腳嘅碟,感覺高級,飽眼亦飽肚。 茄子入味軟淋, 仍然保持鮮亮紫色外皮。千萬不要嫌小醬料,醬汁完全掛在粉皮上。 頂頭一圈青瓜絲, 筷子夾起是長長的, 青瓜的爽脆與粉皮的軟滑成對比口感👍今次叫唔辣的雞,雞完全被配料覆蓋,只有肉無骨,碟兩旁伴著冷盤小食。泡飯端上枱待應沖沖泡泡給視覺享受,泡飯重點落在一碗脆米,脆不在話,仍然暖暖的,拌進泡飯內多重口感。可愛化蒸包,唔忍心一口咬掉。2人用餐份量剛好,人多小食滋味多。

餐具欣賞也是一種享受。

先上枱小食 盛載餐具用高腳嘅碟,感覺高級,飽眼亦飽肚。

茄子入味軟淋, 仍然保持鮮亮紫色外皮。

可愛化蒸包,唔忍心一口咬掉。

2人用餐份量剛好,人多小食滋味多。

2018-09-15 641 浏览
放工可以同一班朋友出街食飯真係好難得,我哋都一致話食中菜,因為貪佢有圓枱容易啲傾偈,我哋最後揀咗飲茶,因為啲食物好精緻,啱我哋呢班女仔影相呃like!嚟到呢度邊可能唔叫最出名既得意公仔點心,我地簡左睇住流奶,吉村川奶子同埋一籠八戒,見到個名都已經覺得好搞笑,睇住流奶其實係流沙奶皇餡嘅包,吉川奶子就係綠茶味嘅流沙包,只要係佢個口既位置吉一吉,穿左就會好似嘔奶咁好得意!!一籠八戒係叉燒包,除左耳仔我覺得硬左d,整個包都好好味!!我哋仲叫咗個伯爵茶流心蛋,佢嚟到嘅時候好驚喜,因為個盒入面放咗啲乾冰出哂煙咁出現!不過我覺得伯爵茶嘅味道就唔係太大,不過都幾好食除此之外我哋仲叫咗好多好多嘅點心,擺到成張枱都係!!整體嚟講每一樣菜式都唔錯,今餐我哋食得超滿足!!

2018-09-06 551 浏览
成日見人去飲茶,所以同成班朋友去食。我地約左夜晚8點,吾知係咪因為平日,所以人吾多。環境幾光猛,坐位都舒服,但侍應態度麻麻。明明吾少侍應,但成日叫都冇人理,手腳有d慢。呢個流沙奶黃包,賣相幾可愛,係口拮個洞,奶黃會流出,出爐熱辣辣最岩食。一籠八戒就係叉燒包,味道正常,但耳仔同鼻比較硬。燒賣價格比較貴,但都值得既,因為皮薄,蝦多,幾彈牙。蠔餅賣相吾錯,但中間食落好多粉漿,有d失望。d飯一粒粒,有d硬,又咸左少少。呢個味道吾錯,辣辣地。加埋花生醬,幾開胃。
一籠八戒就係叉燒包,味道正常,但耳仔同鼻比較硬。
燒賣價格比較貴,但都值得既,因為皮薄,蝦多,幾彈牙。
蠔餅賣相吾錯,但中間食落好多粉漿,有d失望。
d飯一粒粒,有d硬,又咸左少少。
呢個味道吾錯,辣辣地。
加埋花生醬,幾開胃。
2018-09-02 475 浏览
呢間點心一直都想試,相約朋友去試,叫左一籠八戒,睇住流奶,伯爵流心蛋,皮蛋豆腐,近墨者黑同埋山楂布甸,茶選擇都唔少同朋友叫左胎菊皇同埋紅棗紅袍,等左一陣就有野食一籠八戒其實就係叉燒包,不過變左豬仔造型就可愛得多,睇住流奶就係流沙奶皇包,流心蛋食唔出伯爵茶味,不過送黎時木盤下裝左乾冰,味覺未享受,視覺先享受,皮蛋豆腐,皮蛋好少,似食麻醬豆腐多d,近墨者黑即是墨魚汁炒飯,好大份,每人兩碗都仲好多,山楂布甸上面有藍色棉花糖影得太慢,本身成個球好靚架~~味道算係不過不失,不過做得精緻而且位置方便,值得一試~

皮蛋豆腐,皮蛋好少,似食麻醬豆腐多d,

近墨者黑即是墨魚汁炒飯,好大份,每人兩碗都仲好多,

2018-09-02 320 浏览
Came here for lunch and have to say service was horrible. First of all, they took our paper but end up not placing the order. Tried chasing the waiters but no one even bothered to help (even though their t-shirt says happy to help). After close to an hour, finally found someone who said they lost the order. Replaced the order but kept missing the order again and again....One positive comment was one of the waitress (think her was Lelaine) who tried her best to get us free dessert.

2018-08-29 348 浏览
We enjoyed the dim sum lunch there. All the items we ordered are beautiful and tasty. The dessert platter is very creative.
2018-08-28 260 浏览
銅鑼灣時代對面 既飲茶伯爵茶流心蛋 賣相超靚 第一睇真係嘩左下 用乾冰 食落係流心 口感不錯 係好食既 但伯爵茶味就唔多覺 同貴在賣相 60幾蚊兩隻蛋茶燻雞 $169 半隻 似炸子雞 皮脆肉嫩 正常味道不錯既 都係無乜茶味 個豉油甜甜地的蝦籽野菌燒綠茶豆腐 $128 綠茶豆腐超奇怪 豆腐好似綠茶糕甘 唔滑又爛甘 真係唔好味D菇同菜都ok 既睇住流奶 $49 係流心奶黃包 賣相可愛 皮硬左少少 奶黃係流心又多既 但無咸蛋香兩個人平均二百幾食到好飽開左兩壺茶
銅鑼灣時代對面 既飲茶

D菇同菜都ok 既

兩個人平均二百幾食到好飽
開左兩壺茶
2018-08-25
2018-08-24 215 浏览
呢間餐廳點心好可愛,淨系造型已經贏左,新鮮蒸點,熱騰騰。蝦餃燒賣都比平時洒樓飲茶質素高,新鮮且飽滿,絕對岩晒一家大細。豬手豬腳,這是一道涼菜,麻辣的醬汁,配上沙姜蓉格外醒胃,豬皮勁Q,煙煙韌韌,十分有咬頭。冰冰涼涼的感覺口感非常好。主食點左一個鐵鍋飯,近墨者黑,即系墨汁飯,炒得夠乾爽,有蛋白蝦米等配菜,令到口感不單調,份量還十分滿足。一家大細來呢度食飯最適合不過,小朋友見到咁得意的點心應該好喜歡。
呢間餐廳點心好可愛,淨系造型已經贏左,新鮮蒸點,熱騰騰。

2018-08-20 417 浏览
被佢的可愛點心吸引。見優惠Apps有做特價,就試試啦!服務不錯!知道我們是用優惠Apps都安排我們坐落地窗邊,望住街景食飯。感覺休閒~因位置有大柱遮擋着,但員工都會時不時特別留意我們的位置,完全沒有被遺忘。讚!時下流行的羽衣甘藍配上中式的炒法,清甜好味。有少許硬,但以羽衣甘藍一向厚實的質感能做到這效果算不錯。唯獨貴了一點。流沙包樣子十分可愛,個流沙真係好流質,食嘅時候要小心,但要盡快食完,因留了一個最後才吃,但吃時包已硬~新鮮,炸得酥脆,如果能加個檸檬或酸甜汁就更好。這個飯的賣相很特別,本充滿期待。但係試後覺得一般般,海鮮唔多,偏咸,但份量大。
被佢的可愛點心吸引。見優惠Apps有做特價,就試試啦!
羽衣甘蘭

睇住流奶

椒鹽鬍鬚

新鮮,炸得酥脆,如果能加個檸檬或酸甜汁就更好。
近墨者黑

羽衣甘蘭
睇住流奶
椒鹽鬍鬚
2018-08-20 295 浏览
又係帶埋個女出去食野所以想揀d 得意d 既食物吸引佢坐定定我地坐果張台 就有隻咁大既公仔妹妹都好開心 玩左一陣我係睇樣黎揀既 未食唔知佢咩黎架原來尼個係鳳梨酥妹妹 一見到就 wahhhhhh佢雖然未識講野 我相信佢認得到尼隻係pig叉燒包 好食😁流奶包 好好食喇丫 妹妹 自己揸住一個 我無留意 有個哥哥比d 濕紙巾我 我都唔知咩事 我仲話 咁好既 比濕紙巾我隔左好耐 我想食左個包原來佢整爛左 流晒出黎丫流到成sofa 都係 我都唔知呀 但哥哥好細心我就掛住傾計無留意🤣明太子腸粉 幾得意丫 我本身都鐘意明太子 所以我覺得好好食由於帶住個小朋友 無續張相影丫係尼度食野好開心 又幾好食 環境又好哥哥姐姐 都同妹妹玩 個個都好nice 會再去呀 想試晚餐
又係帶埋個女出去食野
所以想揀d 得意d 既食物吸引佢坐定定