2023-02-08 731 浏览
得閒飲茶!次次嚟呢間餐廳都超多人排隊,午市嚟嘅話裏面永遠都滿座… 好彩有預約排長龍都有個原因,座位雖然鋪得好密,而且好多人但係都坐得幾舒服,同中式茶樓比氣氛輕鬆好多。最鍾意飲佢嘅白桃茶,勁香!另外每次都會嗌嘅流奶包唔係淨係得個樣,流沙得來個包好軟熟,我自己食咗兩個😅😂,蘿蔔糕同魷魚鬚都辣辣地,好惹味出邊比較少呢個做法,新派有特色其他點心都中規中矩。個乳鴿超細、皮唔脆榴槤糯米糍個咪好假,麻麻哋… 可以唔使試

最鍾意飲佢嘅白桃茶,勁香!另外每次都會嗌嘅流奶包
出邊比較少呢個做法,新派有特色

其他點心都中規中矩。

個乳鴿超細、皮唔脆
榴槤糯米糍個咪好假,麻麻哋… 可以唔使試

2023-02-07 522 浏览
係上環一班人想食下點心,又怕傳統酒樓太嘈太迫,最岩就係黎呢間新興的茶樓-飲茶,lunch hour都好多人架,所以最好訂位。我最喜歡的係佢地的茶葉-白桃烏龍,比較有特色又清香今次6個人,點了乳鴿4隻,乳鴿肉質偏瘦,乳鴿皮唔脆,似炸左一段時間再拎出黎,所以不推介。另外,點了奶皇包,有好得意的公仔樣,打卡一流!仲有燒賣同蝦餃,兩款點心的皮都染左色,食唔出有咩唔同。蝦餃皮唔算太薄,不過蝦好大粒,都叫足料!
我最喜歡的係佢地的茶葉-白桃烏龍,比較有特色又清香

另外,點了奶皇包,有好得意的公仔樣,打卡一流!

2023-02-05
2023-02-05 505 浏览
Went for dinner at this yum cha place. They were doing special dinner menu (a) $339 for a selection of 2 starters, one dim sum, one main and a soup. If you add $20 bucks, you can get the double boiled coconut chicken soup for 2 people. No brainer of course. For starters, we had the pickled black fungus & lily bulbs and the peppered eggplant. The black fungus I would definitely give it a pass next time for it has no vinegar pickled taste at all. The eggplant was quite appetizing. The soup was nice but a heads up-have it when you can. As I was busy chatting away, somehow half of it dripped through the young coconut into the bowl when there was a tissue at the bottom of the bowl, I suspected to avoid the coconut moving around which means half of the soup went to the drain. Also, I do recommended that sweet and sour pork. It was nice with fresh pineapple in.
2023-01-28 437 浏览
11:30開店便入座,兩個人點五款點心,價錢貴,平均50+一款點心,味道尚可,明白地區問題所以價錢偏貴,但店舖衛生情況令人失望,首先蝦餃點心的籠內仍黏有其它點心殘漬,另外座位周圍均有食物渣,牙籤,垃圾等等,如果接近收舖亦可理解由食客弄成,但作為今日第一枱客人則不能接受,另外,店員服務亦令人失望,揚手叫服務員取牙籤,服務員見到,但仍繼續同身邊另一位服務員傾談一會才問本人有何需要,而另一位收拾枱面時,亦將手指插落一碟未吃完之點心內,實在令人反胃,並以為自己是在屋村酒家飲茶!收酒店價錢,但環境食物及服務卻未能達到價格水平,應該不會再幫趁
2023-01-28
2023-01-19 423 浏览
餐廳走新派的飲茶、吃點心路線。食物賣相精美,但味道一般,無甚驚喜。不過,裝潢高檔、餐具精緻,食物擺盤精美,談天或打卡一流。茶的種類有幾款,較特別的是白桃烏龍、玫瑰荔枝等,這兩款的果香及花香味也較重,帶清新香甜的感覺。今次點了二人套餐,前菜可選兩款,我們選了菠菜及雞絲粉皮,前者有蟹子伴著菠菜,蟹子一般,有一點點腥味。有一款燉湯,味道不算香濃,較鹹,一般。點心點了蝦餃,蝦餃皮是粉紅色的,打卡一流,蝦肉爽滑,這個不錯。小菜點了沙嗲金菇肥牛,味道可以。主食點了腸粉,這個味道不錯。整體用餐感覺良好,是談天打卡好地方。

有一款燉湯,味道不算香濃,較鹹,一般。

小菜點了沙嗲金菇肥牛,味道可以。

主食點了腸粉,這個味道不錯。

整體用餐感覺良好,是談天打卡好地方。
2046 浏览
2023-01-09 432 浏览
話說是日一行5人想即興飲茶,本身係12點已經上網拎左大會堂美心既飛,以為等一陣, 點知太天真。間野不停咁叫A同B飛, 當拎C 飛(5人)既唔係人。我地等左一個鐘先叫左一張C飛。。我頂。。轉場去飲茶私房菜。當時去到已經1點20分左右。我地一坐低就叫野食,好多好多選擇。😋流沙包:打咭同味道都100分叉燒酥:小偏甜🍤蝦餃:粉紅卜卜,蝦大大隻,皮唔厚燒賣:綠色皮,好味但略嫌個皮易甩/爛素菜餃(透明波波),皮蛋,茄子,煎腐皮卷,春卷,清炒菜心,:好味無乜特別🥟紅油抄手:正正正,皮滑,夠辣椒鹽魷魚酥:好邪惡,好香好脆大大兜😍😋總括黎講,好快靚正的飲茶經歷。可以再encore!

😋流沙包:打咭同味道都100分
叉燒酥:小偏甜
🍤蝦餃:粉紅卜卜,蝦大大隻,皮唔厚
燒賣:綠色皮,好味但略嫌個皮易甩/爛

🥟紅油抄手:正正正,皮滑,夠辣

椒鹽魷魚酥:好邪惡,好香好脆大大兜😍😋

總括黎講,好快靚正的飲茶經歷。可以再encore!
叉燒酥
2023-01-06
用餐时段
適逢有新同事返工,老細請飲茶,撞正星期五好多茶樓都滿座,於是book咗呢度地方,因為傳統上都想飲吓茶,歡迎新同事!見到點茶單好多特色嘢,第一次食,所以覺得幾有新意,例如係個豬仔樣嘅叉燒包,雖然唔算話超好食,中規中矩啦。Overall 其他款式嘅點心都一樣,本身都唔期望特別好食,都係中規中矩同一般茶樓一樣質素,冇咩好深刻味道嘅點心。特別唔推介:- 海膽炒飯就麻麻哋,食唔到海膽味亦都見唔到海膽嘅蹤影!值得一讚:- 個「睇住流幼」流沙包食到最後(差唔多擺咗45分鐘)都仲係做到好流沙!(因為好多流沙包到最後唔熱既話其實都已經結咗。)環境:- 坦白講啲枱都編排得幾迫,可能中環地區比較高密度,但感覺上比一般茶餐廳更加逼

見到點茶單好多特色嘢

特別唔推介:

- 海膽炒飯就麻麻哋,食唔到海膽味亦都見唔到海膽嘅蹤影!

值得一讚:

環境:

海膽炒飯
  • 睇住流奶
💁‍♀️2/11/2022(Wed), Lunch🍽🤩迎來難得11月既打風日半天假🌪🌪🌪~由於總公司通知12點🕛就走得🏃‍♀️~但因為時間尚早⏰~A先生公司又要收到天文台通知掛8號先走得🏃‍♂️~咁為食妙妙就走左去A先生做野果頭~食住野等A先生👨‍🦰收工一齊返屋企🏠lalala~A先生之前同同事lunch🧍‍♂️🧍‍♀️🧍黎過呢間餐廳🥢~佢極力推介呢到既點心~特別“鴿吞鳳梨”咁話喎😏~咁二話不說當然唔少得嗌埋佢啦💁‍♀️~今日為食妙妙 lunch order左🥢:🔆紅粉蝦餃🥟 $59粉紅色既蝦餃皮薄滑帶彈性,而蝦🦐同用料都新鮮👍~🔆蟹籽燒賣🟠 $59蟹籽燒賣用既外皮係綠色🟢既~比平時食開黃色既皮~視覺上望落都有新既衝擊🤗~係幾特別既🤩~而燒賣肉質都好彈牙👍~🔆鴿吞鳳梨🐥 $49平時好少係餐廳食到鳳梨酥~A先生就極力推介呢個“鴿吞鳳梨”~呢個“鴿吞鳳梨”整成可愛又別緻既小鴿造形🐥~加上用鳥籠做襯托~即時吸睛度🆙️~上枱時熱熱地🔥~呢個一定要襯熱快食😋~外皮酥微熱中帶鬆軟🤤~而內餡鳳梨酸酸甜甜中帶軟🤤~口感相當唔錯🤤🤤🤤~🔆椰皇老雞🥥🦃 $79呢個反而為食妙妙要極力推介~原個椰子燉雞湯🥥🦃~裏面仲有響螺
💁‍♀️2/11/2022(Wed), Lunch🍽

今日為食妙妙 lunch order左🥢:
🔆紅粉蝦餃🥟 $59
粉紅色既蝦餃皮薄滑帶彈性,而蝦🦐同用料都新鮮👍~
🔆蟹籽燒賣🟠 $59
🔆鴿吞鳳梨🐥 $49
🔆椰皇老雞🥥🦃 $79
呢個反而為食妙妙要極力推介~原個椰子燉雞湯🥥🦃~裏面仲有響螺肉~雞同蜜棗等~入口椰香味加上燉雞湯係非常非常非常之清甜🤤🤤🤤不過真係勁細個~飲幾啖就好快飲晒🙈🙈🙈
2022-11-02
2022-11-01 489 浏览
非常精美的新式粵菜餐廳,個雀仔型鳳梨酥,熱辣辣香噴噴非常好食,除咗去台北旅行,未試過食甘好味的鳯梨酥,一個人已經可以食4 件🤤🤤🤤🤤🤤推介🌟🌟🌟🌟🌟創意🌟🌟🌟🌟🌟美味🌟🌟🌟🌟🌟環境🌟🌟🌟🌟🌟
推介🌟🌟🌟🌟🌟
創意🌟🌟🌟🌟🌟
美味🌟🌟🌟🌟🌟
環境🌟🌟🌟🌟🌟
2022-11-01
2022-10-16 595 浏览
大閘蟹季到 緊係把握時間食多幾次啦聽朋友講佢地除咗有大閘蟹食之外仲出咗唔少蟹粉菜式 今日就約埋另一半一齊嚟試下「蟹粉蝦多士」脆卜卜蝦多士再配上秘製蟹粉醬 每啖都係濃香嘅蟹膏同蟹肉 勁滿足「清蒸大閘蟹配薑茶」大約4-5 兩嘅蟹 每隻都爆膏金黃蟹膏濃郁甘香 好creamy 配埋暖笠笠薑茶食得好舒服「腊味芋頭煲」每啖都充滿咸香 芋頭吸盡惹味湯汁好食到我差啲飲哂啲汁 仲有叫咗佢呢到嘅招牌「睇住流奶」流心效果十足嘅奶黃包 奶黃味香濃
大閘蟹季到 緊係把握時間食多幾次啦

「蟹粉蝦多士」
脆卜卜蝦多士再配上秘製蟹粉醬
每啖都係濃香嘅蟹膏同蟹肉 勁滿足

「清蒸大閘蟹配薑茶」
大約4-5 兩嘅蟹 每隻都爆膏
金黃蟹膏濃郁甘香 好creamy
配埋暖笠笠薑茶食得好舒服

「腊味芋頭煲」
每啖都充滿咸香 芋頭吸盡惹味湯汁
好食到我差啲飲哂啲汁

仲有叫咗佢呢到嘅招牌「睇住流奶」
流心效果十足嘅奶黃包 奶黃味香濃
2022-10-15 355 浏览
大閘蟹季節又到,見食評幾好就去試有以下評價:大閘蟹~未食過咁差,叫左兩隻,只有一隻有少少膏蟹粉蝦多士~可以,不過蟹粉同蝦多士唔係好夾蟹粉桂花~合格嘅,不過咁嘅價錢就不太值反而點心有驚喜49蚊一碟接近酒店價錢,不過算有特色同味道幾好總括而言,唔會再幫襯
大閘蟹季節又到,見食評幾好就去試
有以下評價:

大閘蟹~未食過咁差,叫左兩隻,只有一隻有少少膏

蟹粉蝦多士~可以,不過蟹粉同蝦多士唔係好夾

蟹粉桂花~合格嘅,不過咁嘅價錢就不太值

反而點心有驚喜
49蚊一碟接近酒店價錢,不過算有特色同味道幾好

總括而言,唔會再幫襯
2022-10-10 4574 浏览
🧡🤍💛秋天第一隻蟹蟹🦀近排真係有返啲秋意,秋天啦!係時候食蟹蟹啦!🦀之前去咗YUM CHA食蟹飲薑茶,大大隻又抵食🤤🧡清蒸大閘蟹配薑茶🧡 $336/2大閘蟹最原汁原味煮法就係清蒸!每隻蟹蟹都有4-5兩,拎上手份量十足!蟹膏蟹肉鮮味滿滿🦀配返杯自家製薑茶,暖笠笠又好味!💚啫啫蝦乾芥蘭煲💚 $128冇菜菜又點得呢😝依個芥蘭煲遠聞已經feel到惹味蝦醬嘅存在,當中仲有五花肉片🐽,依個時候嚟返幾碗白飯就perfect 啦!💛蟹粉桂花炒粉絲💛 $158依個粉絲煲最特別之處就係你搵勻成煲嘢都唔會見到「桂花」🌼,知唔知點解呢?其實佢係一道傳統手工粵菜蟹粉桂花炒粉絲煲,先將粉絲炒至乾身,再加入雞蛋炒至桂花狀,「桂花」🌼就係咁嚟啦!蟹粉味道滲入每條粉絲,越食越香!🤍鴿吞鳳梨🤍 $34/2雖然唔關蟹事,但係咁精緻嘅點心🥹一場嚟到又點可以錯過喎!鴿吞鳳梨🍍我吞鴿,為咗善待依隻可愛到爆炸嘅鴿🐦,Hatty決定由鴿肚開始食起😛鳳梨微酸帶甜,好好味呀!依度環境唔錯,啱晒喺度慢慢享受蟹宴🥰以上嘅特式菜式去到10月尾咋!今個秋季 「蟹粉」們唔好錯過「蟹逅」啦😏BTW記得save post,方便向店員查詢有關菜式啦❣️📍
🧡🤍💛

📍中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
2022-10-01
啫啫蝦乾芥蘭煲
2022-10-10 1939 浏览
🦀飲茶‧私房菜🦀📍:中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖⏰:11:30am-4:00pm,5:30pm-10:00pm最近同朋友去咗中環行街 想食港式點心 就去咗呢間‘飲茶’食佢今年第一隻大閘蟹😂🙌🏻呢間餐廳主打新派點心和中菜 起傳統的菜式上添加玩味元素之餘 亦致力保留每道菜的傳統原味及精髓!加上餐廳採用新鮮優質的食材 絕不添加味精👍🏻餐廳嘅環境明亮乾淨 有別於傳統嘅點心茶館 座位闊落 仲有唔同嘅花茶可以選擇 性價比好高😍🔸清蒸大閘蟹配薑茶🔸即叫即整 大約需時15分鐘清蒸大閘蟹 拆開會見到金黃色嘅蟹膏 味道濃郁 甘香creamy 鮮味十足!個杯薑茶簡直一百分 同出邊嘅冇得比😂薑味十足 甜甜地 暖胃之餘又驅寒!🔸蟹粉蝦多士🔸蝦多士香脆可口 爽口彈牙既蝦膠好新鮮 再配上既特製蟹粉醬 雙重滿足 濃郁鮮味!🔸腊味芋頭煲🔸踏入10月 呢款簡直係秋冬必吃既佳品😍啖啖臘肉既油香味 加上吸埋汁既惹味芋頭 入味之餘又唔會好粉 如果配搭埋白飯一齊食就一流!🔸睇住流奶🔸一上枱熱辣辣 滿滿嘅奶黃流出嚟 香甜鬆軟#香港美食 #平民美食 #中環 #中環美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie
🦀飲茶‧私房菜🦀

📍:中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖

🔸清蒸大閘蟹配薑茶🔸

🔸蟹粉蝦多士🔸

🔸腊味芋頭煲🔸

🔸睇住流奶🔸
一上枱熱辣辣 滿滿嘅奶黃流出嚟 香甜鬆軟

#香港美食 #平民美食 #中環 #中環美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #食評 #美食推介 #foodhk #飲茶 #飲茶私房菜 #港式點心 #點心 #新派點心 #yumcha #蟹粉菜式 #yumchahk #yumchahongkong #大閘蟹 #蟹 #蟹專門店
2022-10-04
  • 睇住流奶
🦀清蒸大閘蟹配薑茶 $168/隻🍲蟹粉蝦仁豆腐 $158🐑脆皮孜然羊腩 (辣) $248🐽一籠八戒 $49/3件🔸大閘蟹我好少會一次過食好多隻,所以近年好熱門嘅大閘蟹放題我就未必有興趣😝仲要好似好易中伏,我寧願逐隻叫,食真係質素上乘嘅蟹蟹👅🔸今次試嘅呢間新派中式點心私房菜就真係用咗上等太湖大閘蟹去蒸😍每隻4-5兩,蟹膏份量中上,全部係黃金色,重點係每啖都係濃郁鮮味😍唔會有怪味,仲配上一杯暖暖薑茶,夠晒Feel!真心好過去搏啲劣質放題,食啲黑色蟹膏怪味蟹😁🔸大閘蟹之外,蟹粉蝦仁豆腐都係大愛之選,蝦同蟹粉份量都唔吝嗇,惹味又餸飯👍🏻而脆皮孜然羊腩係愛羊人士必點,辣味好有層次,羊肉脂肪比例適中,如果凍啲嘅天氣食更加一流!最後食埋餐廳招牌嘅八戒叉燒包,完美作結😎
🦀清蒸大閘蟹配薑茶 $168/隻
🍲蟹粉蝦仁豆腐 $158
🐑脆皮孜然羊腩 (辣) $248
🐽一籠八戒 $49/3件

2022-10-05 283 浏览
放假的一天,跟左老友去左這間YUM CHA飲茶🫖,屬於時尚中式點心菜館,主打新派點心🥧以及中菜,但又保留每道菜的傳統原味及精髓,餐廳注重食物質素,採用新鮮優質的食材,今晚一於去食番餐先。餐廳很有空間感,燈光十足,坐得舒適。老友見呢度有大閘蟹🦀食,咁梗係第一時間品嚐先啦🥳。清蒸大閘蟹🦀配自家制薑茶(2隻),大約4-5兩,即叫即蒸熱辣辣, 拆開即見到金黃色的蟹膏,啖啖濃郁鮮味,甘香creamy, 食完再飲埋杯熱辣辣薑茶, 滋味滿分💯。蟹粉桂花炒粉絲🧆,粉絲炒得很乾身,再加入雞蛋炒至桂花狀,條條粉絲都索到惹味醬汁,但又不會很油膩,好吃😋。
啫啫蝦乾蘭芥煲🥘,五花肉肥瘦適中,配以咸香的蝦乾,炒到十分香噴噴,芥蘭苗新鮮又爽口,確係唔錯啊。鴿吞鳳梨🍍,籠中裝了2只鴿,賣相可愛很吸晴,仿真像很高。食落外層鬆脆,餡料像鳳梨酥般的很柔軟,甜度亦都唔高,很好味😋。食完真係番尋味啊😋。

餐廳很有空間感,燈光十足,坐得舒適。

老友見呢度有大閘蟹🦀食,咁梗係第一時間品嚐先啦🥳。

食完真係番尋味啊😋。
2022-10-04