2021-09-15 537 浏览
做新派點心的中菜飲茶就聽過,但做埋私房菜都係第一次,多得朋友介紹,依餐才可以大飽口福。金沙魚皮+炸蝦邪惡的食物永遠都係最吸引,最好味,入口酥脆,蝦炸到殼都可以食。酸菜湯金魚餃一般金魚就唔食得,但依條金魚就可以食,店員會淋上酸菜湯,令餃子的蝦肉帶點酸菜味,吃得更滋味。古法茶勳雞齊來一個煙勳體驗,店員會在上枱後才開蓋子,煙霧雖彌漫,但陣陣的茶香味令你目不轉睛望著主角出現。煮得剛剛好,雞肉非常嫰滑。薑蔥蟹炒腸粉又一期待的菜式,除左蟹肉係好味,腸粉吸盡所有精華,味道可比美蟹肉,依個菜式究竟邊位係主角?日本蕃薯雞湯浸芥菜食完濃味,是時候吃清淡一點,解解油膩感,蕃薯非常清甜,而且將我最討厭帶有苦味的芥菜也變的甜甜地。陽江土鍋蠔飯配有大量的芫茜和蔥,與蠔飯非常夾,令你不知不覺多食幾碗。鴿吞鳳梨,入口有台灣的感覺,外脆內嫰,帶一點酸,也甜甜的,值得一吃。

金沙魚皮+炸蝦

酸菜湯金魚餃

古法茶勳雞

薑蔥蟹炒腸粉

日本蕃薯雞湯浸芥菜

陽江土鍋蠔飯
配有大量的芫茜和蔥,與蠔飯非常夾,令你不知不覺多食幾碗。

2021-09-15 666 浏览
同幾個月無見的朋友聚會,佢特地約去飲茶以為去食個一盅兩件,原來是去食私房菜四人就可以成行,價錢也非特別貴 金沙魚皮同金沙蝦 結合鹹蛋黃,真的很難不好食 金沙蝦酥脆到連殼都可以食再來就是古法茶燻雞 一打開就香氣四溢,油亮的琥珀色雞肉質地嫩滑,就連雞胸都好柔軟 煙燻味很入味,大家一致讚好!賣相特別可愛的,酸辣湯金魚餃不會很酸,味道也很滑和 配上可愛的金魚,特別吸晴薑葱蟹炒腸粉 用上即日買的新鮮肉蟹,鮮味又啖啖肉想不到平平無奇的炒腸粉很入味立即多食幾條當然不能錯過蔬菜 日本蕃薯雞湯浸芥菜,從來沒有想過這個組合,原來都幾夾 整個湯頭都很甜最後來個陽江土鍋蜂飯 大量芫荽跟蔥,最下面是新鮮蠔仔,也是驚喜之作私房菜的甜品係初嚐禁果原來裡面是以蘋果金寶做內餡帶點淡淡玉桂香,再包住酸甜蘋果蓉個人很喜歡最後朋友也特地叫了這裡的招牌點心 奶黃包,賣相太可愛,大人小朋友都很愛鳥籠入面小烏其實就是鳳梨酥一籠三隻,微暖的小鳥,外皮很香酥,裡面的鳳梨十分綿密酸甜滋味會讓人一口接一口停不下來飲茶 (南豐大廈) 中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
同幾個月無見的朋友聚會,佢特地約去飲茶

以為去食個一盅兩件,原來是去食私房菜

四人就可以成行,價錢也非特別貴

再來就是古法茶燻雞 一打開就香氣四溢,油亮的琥珀色

賣相特別可愛的,酸辣湯金魚餃

不會很酸,味道也很滑和 配上可愛的金魚,特別吸晴

薑葱蟹炒腸粉 用上即日買的新鮮肉蟹,鮮味又啖啖肉

想不到平平無奇的炒腸粉很入味
立即多食幾條

私房菜的甜品係初嚐禁果

原來裡面是以蘋果金寶做內餡
帶點淡淡玉桂香,再包住酸甜蘋果蓉
個人很喜歡

鳥籠入面小烏其實就是鳳梨酥
一籠三隻,微暖的小鳥,外皮很香酥,裡面的鳳梨十分綿密
酸甜滋味會讓人一口接一口停不下來

飲茶 (南豐大廈)
2021-09-05
用餐时段
2021-09-13 3183 浏览
來過中上環的飲茶已經幾次,朋友介紹原來呢到夜晚做埋私房菜,仲要質素唔錯,二話不說就搵相熟經理試下。 四人就可以起行,又唔算難訂位,價錢又唔會係天價,地點方便,求其就可以搵到朋友一齊食,約左三個幾個月無見嘅朋友,試試個水準。 試完之後,基本上可以話係一個非常不錯的選擇,食物味道有水準,最重要個地方好好,當你求其去那些所謂嘅私房菜係唔係都收你七八百一位,有時仲要唔好食,呢到真心無投訴,最重要,維持飲茶一貫靚水準,好得。 先上場的小食,金沙魚皮同金沙蝦,已經有大場的氣派,肚餓的時候,特別好食。 飲茶有嘅係趣緻可愛嘅點心,就算私房菜都唔會失去佢嘅風格,就算一個簡單酸辣湯都有驚喜,酸辣湯金魚餃,可愛嘅金魚就係碗入面,倒了酸辣湯後,金魚餃就好似喺入邊暢泳一樣,入面有淡淡新鮮蝦肉,好好食,而且好食得來有強烈嘅餐廳風格。 古法茶燻雞就如仙女登場一樣,那股幽雅漂亮嘅氣勢,隨着煙燻嘅香煙緩緩升起,隨之而來係一股非常濃烈嘅茶葉香氣,我相信應該用上新鮮雞,因為肉質非常之鮮甜,而且成個菜式都做得剛好,呢個雞絕對係值回票價。 薑葱蟹炒腸粉,用上當日喺街市買黎嘅新鮮肉蟹,炒腸粉呢

薑葱蟹炒腸粉,用上當日喺街市買黎嘅新鮮肉蟹,炒腸粉呢個配搭的確幾新穎,最好食反而係腸粉,因為沾上肉蟹嘅味道再加上其他薑蔥提煉而成嘅香氣,成為今晚一個好remarkable 嘅菜式。

吃慣蕃薯做午餐嘅我就知道,日本蕃薯雞湯浸芥菜絕對唔係求其之作,用上了特別鮮甜嘅金時蕃薯,加上當日嘅新鮮芥菜,個湯夾雜了兩樣蔬果特別鮮甜,最出色就當然係嗰個湯底,成碗點會唔飲晒。

另外好驚喜係陽江土鍋蜂飯,一開蓋已經有大量蔥同芫荽,最底層嘅係蠔,吃落去,一股濃郁嘅香氣沖上個鼻,如果你係熱愛沖同芫荽,一定會鍾意,如果你鍾意蠔,更加會食到停唔到口。

另外加多兩個點心,一籠八戒,係叉燒包,可愛又好食。

點心點多個睇住流奶,又有得玩又有得食,點會錯過,未來過的朋友,玩得特別高興。

鴿吞鳳梨係愛台灣嘅朋友話必點的,我自己並不好鳳梨酥,但佢地就吃得津津有味。

私房菜的甜品係初嚐禁果,用上apple crumble,做嘅方法係中式嘅點心,美觀程度令我個人覺得直逼8餐廳,吃下去都驚喜萬分。

整體菜式都好滿意,我已經再約腳下次。

2021-09-05
2021-09-07 488 浏览
飲茶呢間點心專門店出品的菜式在注入玩味元素的同時也保留傳統此外餐廳亦非常重視食物水準採用新鮮當令食材入饌且不含味精所有點心都係新鮮製作而成! 健康無添加之餘味道一流賣相俱佳!唔經唔覺佢已經有6年歷史!當時爆紅既就係佢新派風格又近合到大眾口味!鳥籠內既係「鴿吞鳳梨」,即係鳳梨酥,做成鴿既外型非常可愛!仲有中西式早餐,今日係過黎食早餐! 先來一道滑溜腸粉,再加上幾款點心!最好食係紅酒抄手,餃皮好薄,餡料飽滿肉餡鮮味,辣油香麻酸辣齊全!飲茶都可以咁有型,係呢度先至有!YUM CHA  飲茶中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖Shop 1-2, 2/F, Nan Fung Place, 173 Des Voeux Road Central, Central
飲茶呢間點心專門店出品的菜式在注入玩味元素的同時也保留傳統
此外餐廳亦非常重視食物水準
採用新鮮當令食材入饌且不含味精
鳥籠內既係「鴿吞鳳梨」,即係鳳梨酥,做成鴿既外型非常可愛!
飲茶都可以咁有型,係呢度先至有!

YUM CHA  飲茶
2021-08-24 927 浏览
飲茶,是好的,很好食呢。?The food is very yummy because I eat a lot and I can't stop I eat a lot and yum yum yumthe pig bun is special. they have a goose, which is a pineapple tart from Taiwan stylethe rice is scallop炒, so very fresh fresh la! I like the whole meal. I am fat
飲茶,是好的,很好食呢。?

2021-07-28 2153 浏览
同朋友報名參加飲茶點心製作班,整左最愛嘅流沙包「睇住流奶」,每人整3個,整完仲可以自己食返或者帶返屋企食。第一次親手整包,過程好好玩,點心師傅好詳細講解每個步驟,玩得好開心。公司有team building活動可以考慮下整點心呀講返個包,樣得意就唔再講,個流心餡真係好好好好好好味!好香咸蛋黃同牛油味又唔會太甜,自己一個可以食哂一籠都唔覺得滯。場地方面,餐廳好大好舒服,環境優雅。同屋企人或者朋友嚟食飯都好適合。員工都好有禮貌,斟茶遞水都快,而且好照顧每位整點心嘅學員。

員工都好有禮貌,斟茶遞水都快,而且好照顧每位整點心嘅學員。

• 睇住流奶
好耐無黎呢間飲茶🫖記得岩岩佢地開果陣勁爆場勁多人🙈🙈今日帶同男朋友同埋佢屋企人一齊黎飲茶度飲茶必食之選「損腳趾」吾夠喉、叫左兩籠食又入味又夠淋重點吾會過咸食完都吾會口渴彩色蝦餃係好靚~蝦仁都大粒爽口豬仔包做型好靚用黎影相📸️一流蝦多士吾會油浸甘乾身鬆脆面仲有d白芝麻~令到蝦多士更香更好食XO蘿蔔糕!又係我飲茶必選好食既炸魷魚鬚就麻麻地~有點炸過龍有點硬要影呢張相!必須襯熱影叫第二籠先影到流出嚟

必食之選

流沙包

要影呢張相!必須襯熱影

叫第二籠先影到流出嚟
2021-06-06
$206 (早餐)
蝦多士
價錢中上,食物非常很一般。唔知係咪天氣問題,流沙包裏面的餡料便酸了,然後我哋馬上叫經理幫我哋取消,經理送回我們一個鳳梨酥。我覺得唔係咁好食, 其他點心都係以顏色同外表為主,味道真係非常一般。
2021-07-02 1878 浏览
晚市飲茶非常抵食 人均$198 就可以叫不同款式的點心乳鴿,鳳爪,蝦餃,燒賣叉燒酥……可以任叫任食 點心設計非常可愛放工食飯好地方又唔需要等位最緊要近上環地鐵站方便返屋企

放工食飯好地方又唔需要等位最緊要近上環地鐵站方便返屋企
2021-06-29
2021-05-17 2443 浏览
外賣自取帶子蟹子炒飯, 份量大概是塑料外賣盒半盒多一點點的樣子, Open rice折完$112.8。蟹子都幾多下, 也炒得均勻, 但飯比較硬, 偏淡。整體感覺就係唔值哩個價。
2021-05-17
2021-05-14 1670 浏览
適逢生日,朋友請飲茶!以前尖沙咀間飲茶係我飯堂🤣貪野食細細碟dik sik本身想去另一間點心放題但已經結業,咁就過黎飲茶老老實實,好耐冇黎水準下降左好多,朋友直程話差,我就覺得中等啦價錢都係中等,點心味道大不如會前😣😣😣可一不可再
適逢生日,
朋友請飲茶!
以前尖沙咀間飲茶係我飯堂🤣
貪野食細細碟dik sik
本身想去另一間點心放題
但已經結業,咁就過黎飲茶
老老實實,好耐冇黎
水準下降左好多,
朋友直程話差,我就覺得中等啦
價錢都係中等,點心味道大不如會前
😣😣😣可一不可再

2021-04-28 2172 浏览
👧🏻Wodafoodie in Central「得閒飲茶」🫖香港人最鍾意放假帶埋一家大細去飲茶,除左酒樓,其實好多主打飲茶食點心既餐廳都幾有特色。今次一行二人叫左約十道點心/小菜七彩茄子,雞絲拉皮,椒鹽鬍鬚,咕嚕肉,馬豆糕,睇住流奶(流沙奶黃包),蝦餃,燒賣,春卷,上湯菜心,鳳梨酥,湯。最愛莫過於奶黃包,賣相太可愛,好似嘔d奶黃出黎咁。蝦餃好飽滿蝦尚算大粒。不過鳥籠入面既小鳥——鳳梨酥,太甜了,一籠三隻小鳥,我一隻都食唔到⋯⋯📍 飲茶 (南豐大廈) (中環)中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
👧🏻Wodafoodie in Central

「得閒飲茶」🫖

今次一行二人叫左約十道點心/小菜

📍 飲茶 (南豐大廈) (中環)
2021-04-27 1722 浏览
芝士蝦春卷轉左齋春卷!失望!個個星期都會食一次,上星期仲係芝士蝦春卷,忽然今星期就轉左齋春卷。仲係脆卜卜,但係唔香。加左價又忽然轉左個「陷」。不過飲茶點心仲係好正!
芝士蝦春卷轉左齋春卷!失望!

個個星期都會食一次,
上星期仲係芝士蝦春卷,
忽然今星期就轉左齋春卷。
仲係脆卜卜,但係唔香。
加左價又忽然轉左個「陷」。

不過飲茶點心仲係好正!
外卖自取
朋友幫我慶祝生日帶我來這裏飲茶, 這店位於上環商業區內,中午來飲茶有很多白領過來。這裏環境比較高級,當然價錢也比較貴,一般飲茶人均也要接近二百。朋友點了二人套餐,兩個前菜點了雞絲拉皮和魚香茄子。點心點了鮮奶鳳尾蝦和豬仔叉燒包,例湯是粉葛花生煲豬骨湯,另外還點了櫻蝦炒飯。個人認為這裏是吃環境多於吃食物的質素。說實話食物的味道真心一般沒有太大驚喜,不難吃但也不是太好吃。不過所使用的器皿和擺盤 實在比外邊酒樓好一點,對於愛享受的中環白領來說確實不錯。而且全落地玻璃可以看到外面商業區確實很chill。但如果要追求食物的味道就建議不要來這里了。

2021-04-19
2021-04-09 1376 浏览
嫌傳統點心太老餅?😮黎試下呢間「飲茶」都幾得....意😂 適🈴男女老少🫖 新穎點心最驚得個樣,好睇唔好食~但呢間絕對推介!💯好睇又好食仲好玩tim....😜淨係籠睇住流奶,我都玩左半個鐘😂🫖#睇住流奶 (3件) $49必點!😬 Total 有三對眼仔👀望住你~勁得意☺️☺️一吉佢地就嘔泡...勁好玩勁打意🙈適合我呢啲大細路✌🏻而奶黃味好出🤤 係好好味既流心奶黃包!👍🏻 🫖 #有色蝦餃 (3件) $55外皮加左粉紅色、綠色同橙色💛好似搽咗眼影咁😂幾搞笑...蝦肉餡料都幾足,唔會hea🎀又彈牙🥰 好食‼️🫖 #椒鹽鬍鬚 $89😋好惹味....食得出魷魚鬚既鮮味🙈 愈食愈過引🤩可惜份量比較少... 同朋友爭住食😂🫖 #近墨者黑 (海鮮+蛋白) $109呢碟即係墨魚汁海鮮蛋白炒飯😋 略為鹹咗啲,食左幾啖就狂飲水... 海鮮就放左蝦、帶子、蜆肉等☺️ 再沈左少少蔥花加添色彩🌈P.S. 食物精緻好味,環境裝修別緻,價錢略為昂貴,仍然推介來吃 🥰

🫖#睇住流奶 (3件) $49
必點!😬

睇住流奶 (3件)

🫖 #有色蝦餃 (3件) $55

有色蝦餃 (3件)

🫖 #椒鹽鬍鬚 $89

🫖 #近墨者黑 (海鮮+蛋白) $109

近墨者黑 (海鮮+蛋白)

睇住流奶 (3件)
有色蝦餃 (3件)
近墨者黑 (海鮮+蛋白)