🍚厚燒牛舌飯 $158🍱厚燒牛舌便當 $180🦪廣島蠔鍋 $120🎃南瓜天婦羅 $80🔸有朋友講過要食厚牛舌就一定要嚟呢間,今次嚟到第一啖咬落去就好震撼,佢哋嘅牛舌真係好完美!!!🔸牛舌飯係有五大塊牛舌,超級厚切,何其壯觀;而叫便當嘅話就係三塊,但就成個套餐有埋煙三文魚,蕎麥麵,豆腐雪糕等等😚~每塊牛舌都烹調得剛剛好,外皮香脆,內裡軟嫩,每一啖都充滿濃郁嘅肉香,真係未食過咁高質嘅厚牛舌料理❤️蕎麥麵口感Q彈,味道清新;至於豆腐雪糕非常強烈嘅豆香,口感滑膩😗🔸廣島蠔鍋蠔肉鮮嫩多汁,搭配上豆腐,野菜同湯底,令人回味無窮😀而南瓜天婦羅嘅南瓜甜味同天婦羅酥脆口感結合一齊,相當美味🔸總括而言,呢度嘅厚燒牛舌唔只又大份又厚,而且口感極好,係我喺香港食過最好嘅牛舌!鍾意食牛舌必去😎
🍚厚燒牛舌飯 $158
🍱厚燒牛舌便當 $180
🦪廣島蠔鍋 $120
🎃南瓜天婦羅 $80

2023-09-27 33 浏览
鍾意食脷嘅人可以先俾定個❤️,因為呢間餐廳嘅牛脷只可以用一個字形容,就係好鬼厚!厚燒牛舌飯($158):個餐有一大碗飯、5大塊巨型厚牛舌、沙律、麵豉湯等,份量十足!牛舌煮得剛剛好,肉質軟腍但又保留到彈牙嘅口感👍🏻 而且調味唔會太重,搶哂牛舌嘅味道🥹食咗3塊已經開始飽,不過真係太好食,忍唔住食哂!香煎鵝肝($130):我哋必叫嘅嘢食,因為鵝肝煎得靚唔靚好講廚師對食材及火喉嘅控制😤佢哋處理得剛剛好,外脆內軟,口感綿滑🤩如果要我哋雞蛋裏挑骨頭,我哋認為鵝肝表面唔夠焦糖化囉,如果可以加少少酸酸甜甜嘅汁,或用少少干邑吊一吊味,應該可以令個味覺更有衝擊及平衡鵝肝嘅油膩,不過整體都唔錯🤤炸雞軟骨($90):上到枱熱辣辣,好熱氣🥵可能上面兩款已太出色,呢味菜變得相對普通少少🤏🏻鍾意食牛舌嘅朋友仔,嚟呢度會係你一個幾正確嘅選擇🤣

香煎鵝肝

炸雞軟骨

鍾意食牛舌嘅朋友仔,嚟呢度會係你一個幾正確嘅選擇🤣
香煎鵝肝
炸雞軟骨
2023-09-22 23 浏览
收工去維園行下😛放鬆下,順面係天后食埋晚餐先番屋企!聽朋友推介呢間牛舌開咗接近30年,所以就試下~🤤🤤💬厚燒牛舌便當🤤呢個便當好豐富🤓厚燒牛舌以黑椒、海鹽等調味烹煮,油脂比較豐富,味道濃濃,燒得正好,肉質口感超軟腍,不太硬不太軟,而且非常厚身充滿口感,咬落去啲肉汁流哂出嚟😍😍再加上搭配青瓜粟米蕃茄仔沙律🥗煙三文魚🐟口感爽滑蕎麥香氣嘅冷蕎麥麵仲有大大碗足料紅、白蘿蔔、香菇嘅麵豉味噌湯😛令人很滿足! 💬 壽喜燒定食呢個壽喜燒湯底味道偏甜,幾岩我😚牛肉既份量都唔少,牛肉片放係熱辣辣嘅湯上面,牛肉脂肪比例平衡的, 加埋雞蛋牛肉就更加滑❣️粉絲吸收曬甜甜既湯底仲有好多香菇、娃娃菜、紅蘿蔔、豆腐💖好豐富🤤💬雜菜沙律大大碗沙律🤤好足料有粟米、車厘茄、青瓜和生菜💖配埋沙律醬汁😚好fresh❣️
收工去維園行下😛放鬆下,順面係天后食埋晚餐先番屋企!
聽朋友推介呢間牛舌開咗接近30年,所以就試下~🤤🤤

💬厚燒牛舌便當🤤
呢個便當好豐富🤓
仲有大大碗足料紅、白蘿蔔、香菇嘅麵豉味噌湯😛令人很滿足!

💬 壽喜燒定食
仲有好多香菇、娃娃菜、紅蘿蔔、豆腐💖好豐富🤤

💬雜菜沙律
大大碗沙律🤤好足料
有粟米、車厘茄、青瓜和生菜💖配埋沙律醬汁😚好fresh❣️
2023-09-20 583 浏览
順日本料理聽過幾次好評今日黎試試佢🤩⭕️ 大蜆稻庭烏冬蜆肉size好大粒🤩都比得幾多先飲一啖湯 好濃郁 富有鮮味烏冬屬於扁身 烹調時間啱啱好唔會太淋 仲幾有彈性😋⭕️ 厚燒牛舌便當👅便當相當豐富 🔹 3塊厚燒牛舌/煙三文魚/雜菜沙律/凍蕎麥麵/味噌湯/海鹽雪糕依間牛舌專門店嘅牛舌真係做得十分出色極度厚身之餘 咬落一啲都唔韌 比較軟身咬開肉身粉嫩 調味恰到好處 主要以黑椒同鹽燒🫶🏻其他配菜如煙三文魚同味噌湯都屬高質最後上埋個海鹽雪糕🍧好圓滿😌⭕️ 香蒜焗蠔🦪兩大隻蠔 面層鋪滿蒜再焗到乾脆😍蠔身已脫殼 用叉將成舊起肉一啖放入口🤤 裡面仲好juicy肉質上盛 飽滿👍🏻⭕️ 牛油炒野菌超重牛油香🧈 野菌份量都算多 作為前菜開下胃幾唔錯👍🏻食完成兜都唔會太漏⭕️ 巨峰葡萄🍇梳打/乳酸梳打兩款梳打都超gur😎大大杯好夠飲 酸酸地仲可以解下濟一問之下 原來依間店已經開業30年能夠咁多年屹立不倒 完全因為超高質食物吸引客人😋期待下次再回訪🫶🏻
順日本料理聽過幾次好評

能夠咁多年屹立不倒 完全因為超高質食物吸引客人
😋期待下次再回訪🫶🏻
  • 厚燒牛舌定食
2023-09-17 17 浏览
聽闡係30年30年香港老店🧐 專賣厚切🐮牛舌黎到一定叫左個咖喱厚切牛舌 睇圖片相信已經感受到厚度🤩 唔止淨係賣厚 仲肉質好淋 有牛嘅脂肪味 食左2舊已經好飽🤣 另外咖喱入邊有🥔薯仔 日式咖喱只係少少辣 煮食轉左冷蕎麥麵 味道做得好出色 口感彈牙 小編好滿意😌朋友叫咗咖喱吉列豬扒飯 豬扒超大塊 肉質厚實 有口感 脂肪比較多 鍾意食肥啲嘅朋友👍👍👍 額外叫咗一個廣島蠔鍋 有3粒廣島蠔 大量青菜 🍲鮮甜 略有生蠔味 最緊要啲🥗蔬菜可以中和牛舌 吉列豬扒嘅油膩感🤣最後成餐飯我哋兩個大男人都好滿足!俾錢食飯最緊要肚飽心滿足👍👍
聽闡係30年30年香港老店🧐 專賣厚切🐮牛舌

公司附近有間已經開咗30年的牛舌料理店,今晚同同事收工去食番個牛舌便當先,店舖地方舒適,有日本風味的小店必點 [ 厚燒牛舌便當 $180 ] 厚燒牛舌,三塊非常之厚,油脂比較豐富,燒得好正,肉質口感超軟腍,濃郁牛味,越嚼越香,咬落去啲肉汁流哂出嚟,口感相對都比較好,美味令人無法抗拒!再加上搭配雜菜沙拉、煙三文魚和口感爽滑的冷蕎麥麵,仲有大大碗的味噌湯,一份美味的便當,帶比你味覺上的享受另一份是 [ 天婦羅烏冬 $118 ] 脆卜卜又唔油膩的天婦羅,有大大隻爽口彈牙的天婦羅蝦、蔬菜天婦羅,搭配彈牙的烏冬麵,烏冬吸哂湯汁,口感順滑,味道豐富好滿足除咗兩份便當外,另外追加咗三份小食。包括人氣美食 [ 明太子雞翼 $90 ] 嫩滑鮮美的雞翅,口感熱辣辣,炸到外脆內軟,入面仲塞滿明太子,辣辣地的好味道[ 燒茄子 $80 ] 呢道燒茄子食到停唔到口,食落夠惹味,燒茄子口感香滑,內裡綿軟香甜,再配上豉油,鮮味更加突出。仲有 [ 日本雞泡魚干 $95 ] 日式美味,魚香四溢!燒到金黃色的雞泡魚干,口感黏黏好味,送酒一流,係非常受歡迎的居酒屋菜式叫咗兩杯飲品,一杯係 [ 巨峰葡萄梳打 $23 ] 夏日清

叫咗兩杯飲品,一杯係 [ 巨峰葡萄梳打 $23 ] 夏日清涼飲品,巨峰葡萄梳,口感清爽甜蜜。另一杯係 [ 薑茶 $20 ] 暖心一杯,香濃的薑茶,飲完更暖胃
2023-09-14
  • 日本雞泡魚干
  • 燒茄子
  • 明太子雞翼
  • 天婦羅烏冬
  • 厚燒牛舌便當
2023-09-14 17 浏览
呢間開咗30年嘅日本餐廳已經喺我個to-go list好長時間!今晚終於有時間去天后食牛舌。舖頭位置唔算好多,最好先訂位。我哋梗係有食招牌牛舌飯,有5大件牛舌扒,真係超級超級厚身,外表煎得幾香脆,入面juicy,一咬落去都有啲爆汁嘅感覺!牛舌只係用咗簡單嘅鹽同黑椒調味,食到牛嘅原味道,正!呢度另一個招牌係香煎野菌鵝肝飯,飯底吸收左鵝肝嘅油脂,配上醬汁同埋野菌幾好食。鵝肝份量非常慷慨,雖然鵝肝唔算非常甘香,但咁嘅價錢咁嘅份量,絕對交到功課!我哋眼闊肚窄,仲咗去太子雞翼同埋串燒牛舌。串燒牛舌係正常厚度,口感都唔錯!一人一杯梅酒,今晚好舒服好滿足。

一人一杯梅酒,今晚好舒服好滿足。
2023-09-13
  • 香煎野菌鵝肝飯
2023-09-13 24 浏览
對牛舌一向都有份情意結Lunch時段嚟到天后呢間日本餐廳全場爆滿皆因主打厚厚嘅牛舌份量澎湃.有驚喜╰☆厚燒牛舌 蕎麥麵呢五片牛舌.無論遠睇近睇都勁誇張外層灑上黑椒令味道更豐富咬落充滿口感.唔會乾身好Juicy加上紫菜嘅蕎麥麵 沾上 醬汁 同 wasabi 同牛舌好夾跟埋沙律.味噌湯 同 漬物對牛舌控嚟講 真係一試難忘╰☆大蜆稻庭烏東未放入口已聞到好香蜆肉飽滿.真正稱得上大蜆湯底清甜唔會太鹹同幼滑嘅稻庭烏東完美嘅配搭
對牛舌一向都有份情意結

蜆肉飽滿.真正稱得上大蜆

湯底清甜唔會太鹹
同幼滑嘅稻庭烏東完美嘅配搭

2023-09-13 19 浏览
天后有間長期人氣旺盛嘅居酒屋,由日本人老闆主理,收藏好耐,經過附近品嚐下呢間厚切牛舌飯始祖之一。 🥩厚燒牛舌飯 必點名物, 足料到鋪滿五大塊兩厘米咁厚嘅牛舌, 大塊到覆蓋晒啲飯,性價比高。牛舌外面燒得比較乾身,內面有啲咬口,調味唔重,輕輕蓋上燒牛舌嘅醬汁。 套餐除咗飯,仲有味噌湯同前菜沙律。 🍱日式煮雞肉飯 如果單純計算性價比,呢款未必係大眾嘅選擇,但朋友想食清淡啲。雞肉拌滑蛋,蛋幾滑溜,雞肉細細件,份量較少。🥩香煎鵝肝鵝肝烤得外脆內嫩,配合酥脆多士,油脂入口慢慢散發,兩款邪惡美食拼埋會幾油膩,不過旁邊有沙律菜清下口腔。 🥬炒什菜 今餐嘅清泉,特別食完牛舌、鵝肝等油膩美食。幾大碟,紅蘿蔔、椰菜等日式雜菜雜菌。

🥩厚燒牛舌飯

🍱日式煮雞肉飯

🥩香煎鵝肝

🥬炒什菜
2023-09-10 28 浏览
𝕆𝕡𝕖𝕟 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕞𝕠𝕦𝕥𝕙 𝕒𝕟𝕕 𝕔𝕠𝕞𝕡𝕒𝕣𝕖 𝕥𝕙𝕖 𝕥𝕠𝕟𝕘𝕦𝕖 𝕥𝕙𝕚𝕔𝕜𝕟𝕖𝕤𝕤🤣天后除左餐廳多我都唔肯定仲有d咩🙉,多到會走漏眼👀,如果唔係睇網上介紹都未必搵到呢間牛舌專門店🤲🏽。餐廳鋪面真係比較低調,吊燈夜晚睇可能突出一點💡,daytime 餐廳名被掩住左,好在有個牌寫著牛舌先搵到🙋🏽‍♀️。標題講既間尺📏就係 for 呢個燈燈燈凳💥厚燒牛舌飯,五大片以 cm 計算既厚切牛舌👅。雖然網上已經睇到圖片,見到實物呈現都係會忍唔住驚嘆❗️當我仲係到質疑咬唔咬得開既時候,朋友二話不說已經咬開左😆,厚度完全唔影響硬度🤌🏽,熟度剛剛好🐮,配飯無得輸。果然係 signature🏁!🐃Grilled Ox Tongue on Rice | $138壽喜燒都係我其中一樣最欣賞既日本料理🤣,甜湯配肥牛🐂、香菇🍄、蔬菜🥬、甘筍🥕、雞蛋🥚,諗起都流口水💧~我地揀左個定食,+$12 轉配烏冬🫕,夾過食飯🤙🏽。兩個定食都有醃蘿蔔同麵豉湯,值得一提個湯有白蘿蔔同菇🐰,比起普通麵豉湯多一份清甜味。🍲Sukiyaki Set with Udon | $130同朋友另外嗌左個小食🤩清酒煮大蜆,大隻、鮮味,

同朋友另外嗌左個小食🤩清酒煮大蜆,大隻、鮮味,唔係講緊男人呀🤾🏽‍♂️,大蜆手掌心咁大🖐🏽!滿滿既清酒味🍶,加上牛油既香🧈,我地連湯都唔放過🥣,一啖接一啖,比起壽喜燒個湯底呢個來得更有驚喜💫。

🐚Stewed Clams with Japanese Sake | $145

午餐
2023-09-08 25 浏览
☆ 順日本料理天后永興街23號地舖已經開左30年嘅餐廳,長期係牛舌關注組都會見到有人講,6點幾去到,坐低一陣就開始full,知咩料啦,今次再訪都無令我失望,牛舌繼續keep到!✦ 厚燒牛舌飯不得了!一上枱已經見到厚厚嘅牛舌蓋係飯面,外面燒過所以微微脆,但成舊牛舌真係好淋好入味,好好食呀,同上一次黎一樣咁好食!另外跟呢個飯仲有湯、沙灘同漬物,真係性價比高架(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ 闋東風慢煮牛舌素麵呢個慢煮牛舌比起牛舌飯個牛舌仲大舊仲厚,一樣都係大滿足,素麵食落好清好岩我,就算放左一陣又唔會話淋晒,唔錯。✦ 清酒煮大蜆隻隻大大隻肥嘟嘟,食落都好鮮甜,真係愈食愈開胃。✦ 炸雞明顯即叫即炸,勁熱辣辣脆卜卜,雞肉好Juicy多肉汁,點埋個甜酸醬都好夾。
☆ 順日本料理
天后永興街23號地舖

✦ 厚燒牛舌飯

✦ 闋東風慢煮牛舌素麵

✦ 清酒煮大蜆
隻隻大大隻肥嘟嘟,食落都好鮮甜,真係愈食愈開胃。

炸雞
2023-09-07 17 浏览
今日嚟開業已經三十年嘅老字號順日本料理,重點試個出名嘅牛舌厚燒牛舌飯($138) - 牛舌又大又厚,調味香濃,肉質軟腍,食落一絲絲,啖啖肉食得好爽,飯加咗汁更開胃照燒銀鱈魚定食($160) - 銀鱈魚燒到皮脆肉滑,有入口即溶嘅感覺,汁亦都好香甜;漬物配白飯好開胃,沙律嘅蔬菜亦新鮮,味增汁加咗白蘿蔔同紅蘿蔔,好清甜沖繩海鹽雪糕($15) - 好特別,鹽味重得嚟唔會覺得太咸,亦唔會搶咗雪糕嘅奶香,味道好夾順日本料理嘅裝修同格局同傳統日本餐廳係一模一樣,一入到嚟就有種去咗旅行嘅感覺,店面簡潔,座位舒適餐牌提供嘅款式同種類都唔少,有機會過開嚟開天后一定會試下其他嘢食
今日嚟開業已經三十年嘅老字號順日本料理,重點試個出名嘅牛舌

1K
2023-09-05 16 浏览
前幾日黎到呢間已經開業30年的日本餐廳🎌 —「順日本料理」食lunch😋😋餐廳由日本人主理,主打日式丼飯、壽喜燒同定食套餐等~味道正宗之餘價錢又唔貴,所以人氣一直高企❤️❤️-🍱厚燒牛舌飯 $138✨份量十足!牛舌有5大舊,全部都好厚身😍😍外層燒得微脆,入口軟腍juicy、啖啖油脂香🔥!配上黑椒同燒汁,撈飯食一流!!另外套餐會跟前菜、沙律同味增湯,食完夠哂飽👍🏻👍🏻🥘壽喜燒定食 $118✨賣相豐富,包括有牛肉、蔬菜、豆腐、生雞蛋、冬菇、粉絲等~~牛肉大大片,肉質鮮嫩、牛味重🐮!其他配料都索哂湯汁好入味🤤🤤壽喜燒湯底濃郁香甜,越食越開胃~整體性價比好高❤️❤️🍹青檸梳打 $23✨味道酸酸甜甜,口感好清爽❄️!消暑解渴之選😋😋
🍱厚燒牛舌飯 $138✨
份量十足!牛舌有5大舊,全部都好厚身😍😍
另外套餐會跟前菜、沙律同味增湯,食完夠哂飽👍🏻👍🏻

🥘壽喜燒定食 $118✨
賣相豐富,包括有牛肉、蔬菜、豆腐、生雞蛋、冬菇、粉絲等~~
壽喜燒湯底濃郁香甜,越食越開胃~整體性價比好高❤️❤️

🍹青檸梳打 $23✨
味道酸酸甜甜,口感好清爽❄️!消暑解渴之選😋😋
🐮順 日本料理🐮🐮#hkbeeflover_牛舌🐮#hkbeeflover_天后• • • 🐮🐮評價🐮🐮厚燒牛舌飯 $158 Grilled Ox Tongue on Rice呢間save左喺wishlist 好耐作為牛舌愛好者 必試餐廳之一上次介紹完薄牛舌 今次介紹個厚牛舌牛舌燒得恰到好處外層微焦帶有香氣內裡依然保持柔軟口感份量非常足夠最鐘意多黑椒 非常惹味 😋😋🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量嫩度:👅👅👅👅👅口感:🤭🤭🤭🤭• • •🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎
🐮順 日本料理🐮

🐮女友總評分
🤎🤎🤎🤎🤎

2023-09-02
厚燒牛舌飯
原來呢間 -順日本料理- 同我一樣大🇯🇵 開業30年屹立不倒👍🏻 唯一吾同左既 就系由主打壽司刺身既日本料理 變成而家家庭式日本菜😌 而佢地既厚燒牛肉飯更系出哂名😌 裝修以日本小店和風風格為主 分兩層 溫馨寧靜 朋友交談同家庭聚會都非常適合🥰紫菜金槍魚蓉 $95金槍魚蓉上舖滿左切碎哂既洋蔥 同生鵪鶉蛋😍 職員好細心甘講解左食法👍🏻 先將金槍魚蓉 洋蔥 生鵪鶉蛋mix埋 再將佢地擺上紫菜 加上wasabi 最後roll起佢 點醬油食即可😌 金槍魚蓉油分豐腴 幼滑無筯 配埋紫菜食 真系啖啖都好滿足🤤清酒煮蜆 $145日式居酒屋必備既簡單料理 但鮮味十足😋 每一粒蜆都超大隻 肉質飽滿 鮮甜又美味😍 清酒經過煮熱後 味道更加香濃 配埋大蜆真系絕配👍🏻 而且最後加埋牛油 令到清酒更濃郁香滑 我地仲飲哂😆厚燒牛舌飯 $158呢到每枱必點必食的🐮👅 每一碗飯都有五塊目測有成2cm厚度既牛舌 真系好誇張😯 牛舌應該先經過慢煮 所以口感偏腍 但又同時有咬口又多汁 然後用鹽同胡椒作表面既調味再燒過 外脆內軟😌 牛舌愛好者一定要試啊!!壽喜燒定食 $128壽喜燒湯底夠哂濃郁香甜 醬汁岩岩好蓋過食材浸熟食物

紫菜金槍魚蓉 $95

清酒煮蜆 $145

厚燒牛舌飯 $158

壽喜燒定食 $128
壽喜燒湯底夠哂濃郁香甜 醬汁岩岩好蓋過食材浸熟食物 除左牛肉外 仲有大量娃娃菜 金菇冬菇 豆腐粉絲等等😌 湯底全部都系蔬菜同牛肉的精華 更皮香口惹味😚 而定食除左鍋物 仲有前菜 麵豉湯同白飯tim🙂

另外 我地仲嗌左乳酸梳打同青檸梳打 夏天解暑解渴岩哂😚
2023-08-29
$315 (宵夜)
  • 青檸梳打
  • 乳酸梳打