牛舌愛好者真係要試下呢間!日本料理老店,開業已經30年多!佢雖然無咩奢華既裝修,但係佢係我暫時食過最厚最抵食既牛舌!厚燒牛舌飯呢個超人氣飯真係個個黎到都必點!足足有成五塊牛舌咁多,仲可以用激厚黎形容,肉質鮮嫩,口感有彈性之餘又好軟稔,烤香後係焦香既外皮更加香口,價錢只係$158,呢個份量同質素真係CP值超高!香煎野菌鵝肝飯呢個Combination超級惹味!煎炒好既野菌配上醬汁混飯,米飯吸收晒野菌既香氣,上面加埋厚厚既鵝肝,真係啖啖都口感豐富關東慢煮牛舌(2件)既然呢個主打牛舌,叫埋佢另一個煮法-慢煮~同厚燒一樣咁厚,但係慢煮更食到牛舌最原始既味道,口感更加柔軟,真係好既食材先可以咁原汁原味!配有芥末醬又有另一番風味😋沖繩風燴豬手(2件)豬手燉煮到勁軟稔🥹伴隨既湯汁精華好濃郁野飲叫左日本啤酒&波子汽水,唔係間間都有既懷舊飲料!我一見到有都會叫,非常切合呢間店既風味😋地址:天后永興街23號地下
牛舌愛好者真係要試下呢間!日本料理老店,開業已經30年多!
佢雖然無咩奢華既裝修,但係佢係我暫時食過最厚最抵食既牛舌!

厚燒牛舌飯
呢個超人氣飯真係個個黎到都必點!足足有成五塊牛舌咁多,
仲可以用激厚黎形容,肉質鮮嫩,口感有彈性之餘又好軟稔,

香煎野菌鵝肝飯

關東慢煮牛舌(2件)
既然呢個主打牛舌,叫埋佢另一個煮法-慢煮~

沖繩風燴豬手(2件)
豬手燉煮到勁軟稔🥹伴隨既湯汁精華好濃郁

野飲叫左日本啤酒&波子汽水,
唔係間間都有既懷舊飲料!
我一見到有都會叫,非常切合呢間店既風味😋

地址:天后永興街23號地下

2023-07-21 16 浏览
鍾意周圍搵食既朋友, 應該對呢間屹立天后30年既日本料理唔陌生今日都係我第2次ENCORE了餐廳最出名就極厚切牛舌, 非常厚但煮熟之後牛舌表面依然嫩滑!牛舌便當天氣咁熱食冷蕎麥麵就最正, 食完個人都爽d便當仲包括沙律, 三文魚, 三塊厚切牛舌最後仲有雪糕做甜品壽喜燒定食湯底濃郁香甜,湯汁係菜&肉既精華蔬菜同菇菌吸收醬汁精華更加香口惹味, 白飯小偷!!蟹子沙拉份量比較少, 不過味道好食而且係聽住老闆娘即叫即整!清酒煮蜆呢一味係全晚既highlight佢值得被更多人認識!!每粒蜆肉肥美飽肉清酒湯底再加埋蜆, 既可以提升到本身既鮮味, 仲繼續品嚐到食物既原味道!巨峰梳打 & 青檸梳打依舊地好飲!!唔會太watery/太甜, 比例剛好
今日都係我第2次ENCORE了

牛舌便當
天氣咁熱食冷蕎麥麵就最正, 食完個人都爽d
便當仲包括沙律, 三文魚, 三塊厚切牛舌
最後仲有雪糕做甜品

壽喜燒定食
湯底濃郁香甜,湯汁係菜&肉既精華
蔬菜同菇菌吸收醬汁精華更加香口惹味, 白飯小偷!!

蟹子沙拉
份量比較少, 不過味道好食
而且係聽住老闆娘即叫即整!

清酒煮蜆
呢一味係全晚既highlight
佢值得被更多人認識!!
每粒蜆肉肥美飽肉

巨峰梳打 & 青檸梳打
依舊地好飲!!
唔會太watery/太甜, 比例剛好
2023-07-18
2023-07-20 22 浏览
喺天后屹立30年嘅餐廳聞名已久、人哋話呢度出名嘅係牛舌,好奇心重的我心郁郁卒之搵咗個平日中午去食lunch。午飯時間爆晒場,好彩剛好有枱埋單先有位Grilled Ox Tongue Bendon SetGrilled ox tongue, smoked salmon, salad, cold soba noodles, miso soup, ice cream 厚燒牛舌便當厚燒牛舌3塊、煙三文魚、雜菜沙拉、冷蕎麥麵、味噌湯 & 雪糕> 問店員5片牛舌我會唔會食得曬?佢好老實答我應該唔得!佢介紹不如食「牛舌便當」啦、3片厚牛舌我先會勉強應付到😆!呢個便當其實唔錯,牛舌係燒得外脆、中間位爽軟有彈性又有香肉汁,加咗啲黑椒喺面惹味喎,食晒3塊確係飽到一個點、晚飯都唔駛食!蕎麥麵口感偏淋,煙三文魚和沙律水準正常,個湯反而幾清香味道濃郁。雪糕係豆腐味又唔錯噃、唔會淡而無味有豆奶香

Grilled Ox Tongue Bendon Set

冷蕎麥麵
煙三文魚
豆腐雪糕
豆腐雪糕
2023-07-19 31 浏览
呢間餐廳簡直係小編同同事嘅飯堂 每個月基本都會食一次 因為佢地牛舌飯真係好出色 性價比幾高 餐廳有分上下兩層 裝修係日本舊時風格 環境比較幽靜舒適 幾適合一班同事去厚切牛舌飯🐮👅 ($138)牛舌切得非常厚實 總共有五大塊 估唔到入口好嫩滑 一口咬下去即刻入口即融而且好juicy 口感豐富 牛舌表面燒到有少少焦香 好食到忍唔住可以食晒成碗飯 咪睇個份量唔係好多 但食完真係會飽到上心口 女仔基本上係食唔晒 銀鱈魚西京燒定食🐟 ($160)銀鱈魚肉質鮮嫩 燒得恰到好處 不會太乾或太油膩 定食套餐中裡面有埋味噌湯同沙律 份量都幾足夠 值得推介

厚切牛舌飯🐮👅 ($138)

銀鱈魚西京燒定食🐟 ($160)
2023-07-19 34 浏览
天后有間民間日本料理,環境都好日和風復古懷舊,殊不知已經開左30年!當中以牛舌料理廣為人知,朋友介紹即刻試試!厚燒牛舌便當 $180牛舌真係原條勁厚身,大大舊牛舌真係第一次試,燒到外脆內勁嫩,火喉控制相當好!便當包含厚燒牛舌3塊、煙三文魚、雜菜沙拉、冷蕎麥麵、味噌湯、雪糕,非常豐富。大蝦濃湯拉麵 $148濃湯湯頭夠曬重味,但最驚喜真係隻大蝦,係用刺身級大被煮到半生熟,咬口非常Q彈!廣島蠔鍋 $120雜菜非常多片鋪上3隻肥美廣島蠔,飲落啖湯都好有蠔味。荔枝特飲 $28啤酒 $28順日本料理📍天后永興街23號地下

厚燒牛舌便當 $180

大蝦濃湯拉麵 $148

廣島蠔鍋 $120
雜菜非常多片鋪上3隻肥美廣島蠔,飲落啖湯都好有蠔味。

荔枝特飲 $28

啤酒 $28

順日本料理
📍天后永興街23號地下
2023-07-18
  • 牛舌
2023-07-18 13 浏览
從我們走進這家日式料理店的那一刻起,就被這裡的氛圍所吸引。然而,真正打動我們的,還是那些極具創意和手藝的菜式厚燒牛舌丼這道菜的明星是五塊勁厚切的牛舌,它們被烹調得外表金黃酥脆,內裡則保持了肉質的嫩滑。每一口都能感受到牛舌的豐富口感和肉香,而那撒上的黑椒更是為這道菜增添了一絲刺激和深度。每一塊牛舌都被燒得恰到好處,既保留了肉的原汁原味,又帶出了黑椒的醇香麵豉湯味道濃郁,帶有一種淡淡的海味,讓人懷念起日式料理的經典風味。每一口都帶有麵豉的鮮醇和海帶的清爽紫菜金槍魚蓉這道菜的吞拿魚蓉非常細膩,與紫菜的鮮美相得益彰。吞拿魚的鮮香與紫菜的海洋味道完美融合,讓人仿佛置身於海洋之中。這是一道讓人驚艷的菜式,也是一次味蕾的冒險南瓜天婦羅南瓜外酥內軟,南瓜的甜味與天婦羅的酥脆形成了美妙的對比。每一口都充滿了南瓜的香甜,而外層的天婦羅糊則帶來了一種細微的口感變化,使得這道菜更具層次感

厚燒牛舌丼

紫菜金槍魚蓉

南瓜天婦羅

2023-07-15 39 浏览
厚燒牛舌飯定食$158大推,之前吃過一次已經覺得超值,平常點牛舌都是薄切的,但這裏一個牛舌飯已經有五塊超厚的牛舌,而且定食還有沙拉,麵豉湯等,真的會超級滿足野菌鵝肝飯定食$155有驚喜,這裏雖然牛舌飯是名物,但這個鵝肝飯也很出色,野菌味道已經滲透在米飯裏,再加上點點鵝肝味道超級綿密鮮味兩個人吃可以點一個這個和一個牛舌飯分享會剛好清酒煮蜆$145份量都適中,每隻蜆都得飽滿鮮甜,但湯底可以清一點雪糕$15點了熱情果的雪糕,味道清新可以解膩柚子茶$28菊花茶$28超級推薦大家試上面2個定食,十分高質,價錢公道,小店開了30多年質素都有保證
厚燒牛舌飯定食$158

野菌鵝肝飯定食$155

兩個人吃可以點一個這個和一個牛舌飯分享會剛好

清酒煮蜆$145
份量都適中,每隻蜆都得飽滿鮮甜,但湯底可以清一點

雪糕$15
點了熱情果的雪糕,味道清新可以解膩

柚子茶$28
菊花茶$28

野菌鵝肝飯
清酒煮蜆
柚子茶
雪糕
野菌鵝肝飯
雪糕
上牛舌關注組一定睇到順日本料理 我之前都食過幾次 佢啲牛舌又真係幾吸引😍 牛舌超級厚身 又燒得好香 次次都食到捧住個肚走 仲係三十年老字號添~厚燒牛舌便當 $180 (晚餐)招牌菜·厚切牛舌 牛舌嘅厚度有成1.5-2cm 好似成塊牛排咁🥰 一咬落去 牛舌嘅肉汁就爆出嚟 好juicy! 牛舌肉質冧身 唔會靭 加上燒到外邊帶少少焦~ 餐廳以最簡單調味 黑椒鹽 已經好足夠🫶🏻另外有一朵煙三文魚富士山🗻 三文魚夠肥美~ 便當配嘅係冷蕎麥麵 夏天一定啱 蕎麥麵撈汁夠晒凍同較濃味嘅牛舌一齊就平衡晒😆 個便當最後仲有大大球雪糕 我揀咗豆腐味 幾香~燒銀鱈魚定食 $170 (晚餐)定食有沙律、麵豉湯、白飯同主角銀鱈魚🐟 由青瓜,蕃茄,粟米同生菜配搭嘅日式沙律🥗 另外有加左紅蘿蔔、白蘿蔔同冬菇嘅足料麵豉湯 味道好鮮甜唔會好鹹 我次次都會飲曬~燒好後銀鱈魚表面金黃 肉質軟淋順口 淋上醬汁後加左片檸檬 令醬油底嘅味道加左新鮮嘅味 甜甜的 而且啖啖肉😝清酒煮蜆 $145今次dinner time嚟專登叫 可以慢慢同frd share😝 清酒味香濃 個蜆湯飲落都幾甜 蒜香味亦都重~ 啲蜆好大隻厚肉 入曬味 好味

厚燒牛舌便當 $180 (晚餐)

燒銀鱈魚定食 $170 (晚餐)

清酒煮蜆 $145
今次dinner time嚟專登叫 可以慢慢同frd share😝 清酒味香濃 個蜆湯飲落都幾甜 蒜香味亦都重~ 啲蜆好大隻厚肉 入曬味 好味 叫返杯啤酒啱晒🍻

啤酒 $28

⭐️ 小tip:午餐會抵食啲咖
⭐️ 午餐只收現金,payme
⭐️ 店員有禮 而且一坐低 店員會比熱水浸餐具
📌 順日本料理 - 天后永興街23號地下🗓(12/7) 星期三 ⏰ 晚上6:45左右 💈特式:呢間「順」我周不時都會去幫襯,因為我有時會去附近工作,不過之前都係食午市,我都曾經有同大家介紹過,但今日做野晏左收工,所以都係第一次食佢地個晚市。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:帶得朋友嚟食,梗係要介紹佢食呢度個招牌牛舌啦,而家等我同大家講下🐮👅味道先。🐥🍢 串燒雞肉棒(2串) $85 - 見佢地餐廳都幾推介串燒系列,所以都特登叫個雞肉棒試下,算燒得幾香口,食落亦都juicy有肉汁,最好就係雞肉棒入面有加入雞軟骨粒,食落好有口感。🐮👅🍚厚燒牛舌飯 $158 - 呢個係餐廳招牌,我可以夠膽講,呢個牛舌飯係呢間店火紅起嚟嘅原因之一,首先佢d牛舌真係好厚身,只會簡單用黑胡椒同海鹽調味,無過多花巧,帶出牛舌本身嘅香味同口感,表面煎香過,帶有少少脆口,但入面仲保留住牛舌原有軟滑嘅口感,就連個飯底都係使用日本進口嘅新瀉越光米,用料同心思都值得一讚,個飯餐仲會跟埋麵豉湯/沙律/漬物。🐮👅🍜關東風慢煮牛舌素面 $148 - 朋友揀呢個面我之前都食過,素面配上嘅呢款牛舌係一個截然不同嘅口感,佢地係用關
📌 順日本料理 - 天后永興街23號地下
🗓(12/7) 星期三 ⏰ 晚上6:45左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🐮👅🍜關東風慢煮牛舌素面 $148 - 朋友揀呢個面我之前都食過,素面配上嘅呢款牛舌係一個截然不同嘅口感,佢地係用關東煮方法慢煮,所以牛舌會偏淋身,但相當入味,呢款牛舌就會建議配埋黃芥末一齊食,成個感覺會更加無敵。

🇰🇷🥬🐮👅韓式蔬菜牛舌鍋 $135 - 今日同朋友主力嚟食牛舌,所以就叫埋佢地個韓式牛舌鍋,個鍋入面除左牛舌,仲有娃娃菜/金菇/冬菇/豆腐/蘿蔔/粉絲,個湯底雖然話韓式,但我覺得應該有改良過,口味無咁辣,反而帶少少蕃茄嘅清新口感,而且牛舌份量都係好多同好厚,d粉絲亦係精華所在,吸晒d湯汁,食落好入味。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品就有特飲/梳打/汽水/茶類,非酒精都有唔少選擇,仲有啤酒/清酒提供,當然餐廳亦有提供茶水,但我地都叫左一杯熱薑茶,薑味都幾重,有少少辛辣口感。

🍽環境:餐廳設計/佈置都好日式,坐位就唔算多,有條長bar枱同一般2人/4人枱,餐廳燈光偏暗,我之前平日lunch就唔算好多人,但今日晚市就差唔多爆晒場,想食嘅朋友建議預早book位。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務正常,但見到樓面職員都比較忙,上菜/收盤等都做過不停,但都keep到有禮貌同會主動幫你加茶水。

💰💸價錢:叫左一個串燒,兩個主食,一個鍋物,一杯薑茶,連埋加一都唔洗$600,以呢個價錢食到呢個質素食物,認真係抵食,我地兩個人其實係完全食唔晒,呢個份量足夠3個人食有多。

🐲💬總結:我因為工作關係,成日會係個頭食lunch,由佢嘅牛舌爆紅之前就已經有食開,質素都仲keep到不變。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
串燒雞肉棒
韓式蔬菜牛舌鍋
2023-07-12
串燒雞肉棒
韓式蔬菜牛舌鍋
  • 慢煮牛舌
2023-07-09 312 浏览
天后有間開業30多年,比較低調嘅日式料理小店順日本料理,早排得到好多網民極力推介🙌🏻旋即吸引唔少人慕名而來🔥試下佢哋招牌嘅厚燒牛舌飯,牛舌厚度有差唔多成半隻手指長度🤩🤩喜愛食牛舌嘅人如我都專登過嚟試吓😛今次叫咗招牌厚燒牛舌飯同厚燒牛舌便當,兩款都附送麵豉湯、沙律,份量十足好豐富。厚燒牛舌飯有5塊超級厚嘅牛舌,厚度勁誇張🙀果然係名不虛傳👏🏻👏🏻面頭煎至微脆,咬落煙韌chewy啖啖肉,中間保持juicy感覺💦簡單以鹽同胡椒調味,黑胡椒味突出。底下嘅珍珠米淋上燒汁,鹹鹹甜甜,飯粒香軟。一碗有成5塊咁大塊真係食到好飽🤰🏻最後食唔晒要打包,估唔到餐廳會提供翻熱方法,返屋企都可以令牛舌保持最佳狀態👍🏻👍🏻隨餐附送嘅麵豉湯幾好飲,有唔少索晒湯汁又香甜嘅蘿蔔片,仲有冬菇。厚燒牛舌便當🍱便當有3塊牛舌,配冷蕎麥麵、煙三文魚、沙律、麵豉湯。蕎麥麵醬汁比較清淡,清清地都可以中和牛舌嘅飽滯感。便當最後仲有雪糕,海鹽味味道都唔錯😙😙青檸梳打夏日熱辣辣🥵最後仲加咗青檸梳打消消暑😆😆青檸酸味重,飲落特別refreshing。人均消費:$160推介指數(10分為滿分):8分

青檸梳打

人均消費:$160
推介指數(10分為滿分):8分

2023-07-09
2023-07-09 234 浏览
今日Duck哥🦆帶大家去天后搵食,去一間開咗3️⃣0️⃣年,被譽為天后名物嘅一間日本🇯🇵傳統店舖,主打係牛舌👅,仲要係牛舌關注組人氣推介嘅 順日本料理。店舖裝修偏向舊式日本🇯🇵風格,門口有張日式吧台大約可以坐到🔟人,旁邊有幾張2️⃣人枱,餐廳尾及樓上就以4️⃣人枱為主。餐牌📔選擇都幾多,今次當然一定要試下佢地嘅牛舌啦👅。厚燒牛舌飯 $138唔好以為牛舌得5️⃣塊會唔夠食,牛舌超厚超大塊,足足有2️⃣cm厚,阿女食到第4塊已經話飽到食唔落😂。牛舌外層用咗黑椒+醬汁去燒🔥,所以造成焦香嘅效果;牛舌雖厚但一啲都唔韌🥰,不但充滿彈性而且軟嫩多汁😋,油脂又豐富,啖啖肉得嚟無根又無渣,佐飯真心一流🤤。吉列豬扒定食 $138除咗牛舌,我見吉列豬扒🐖都係佢地嘅人氣菜式,所以就叫咗個嚟試下。豬扒份量都大份而且厚切🥰,炸醬好薄,非常脆口,就好似食緊薯片咁😍;內裏就非常juicy,一啲都唔柴,好好食😋。乳酸梳打 $23入口酸酸甜甜,加上夠曬凍❄️,清涼解喝😋。柚子蜜(熱) $28阿女因為唔飲得凍嘢,所以叫咗杯熱柚子蜜🍯,阿女話味道唔錯,唔會太甜🤗。總括而言,不愧為牛舌關注組長期推介💯,淨係個牛舌都值得一試再試;吉列豬扒同樣非

厚燒牛舌飯 $138

吉列豬扒定食 $138

乳酸梳打 $23
入口酸酸甜甜,加上夠曬凍❄️,清涼解喝😋。

柚子蜜(熱) $28

總括而言,不愧為牛舌關注組長期推介💯,淨係個牛舌都值得一試再試;吉列豬扒同樣非常出色,等我下次試埋其他人氣菜式先。

2023-07-02
  • 厚燒牛舌飯
  • 吉列豬排定食
2023-07-09 26 浏览
今日lunchtime同同事嚟到天后 食牛舌關注組推介嘅厚燒牛舌座位唔係好多 lunchtime基本上都full house咁濟除咗牛舌 都有好多唔同定食同麵類嘅選擇而佢嘅人氣菜式 絕對係牛舌飯厚燒牛舌飯 $138傳說中嘅厚燒牛舌飯雖然成日上網見到 但當放係面前 仍然覺得好震撼😂使唔使咁厚🫨仲要有成5大塊 絕對可以滿足牛舌控牛舌外層少少焦香 而入面就好軟嫩一啲唔會乾/柴 所以每啖都可以好輕鬆咬開調味方面 有啲燒汁同黑椒 所以食落都幾惹味仲有碗麵豉湯壽喜燒定食 $118成個定食只係$118嚟講 都幾滿足湯底甜甜哋 我覺得幾好飲有好多片牛肉 而蔬菜好淋好入味炸豆腐 $60新鮮炸起
除咗牛舌 都有好多唔同定食同麵類嘅選擇

炸豆腐 $60
新鮮炸起
2023-07-04
午餐
朋友知我好鍾意食牛舌叫我一定要試天后呢間餐廳未入去已經見到門口兩隻《牛舌》嘅字眼✨厚燒牛舌飯一上枱好驚訝,舖滿超厚嘅牛舌真係超厚呀!咬落肉質好爽彈燒過嘅牛舌依然保留豐富嘅肉汁,好Juicy加上黑椒令味道更香✨壽喜燒定食香甜嘅湯底加入牛肉.蔬菜.金菇.冬菇.粉絲份量充足另外配上幼身嘅稻庭烏東,口感煙靭幼滑✨榴槤雪糕榴槤味好濃郁,滑順嘅口感令今餐更完美✨巨峰葡萄梳打梳打好夠汽,同提子味好夾冰凍又降溫鍾意牛舌嘅一定愛上呢間餐廳
朋友知我好鍾意食牛舌

叫我一定要試天后呢間餐廳
未入去已經見到門口兩隻《牛舌》嘅字眼

✨厚燒牛舌飯
一上枱好驚訝,舖滿超厚嘅牛舌
真係超厚呀!
咬落肉質好爽彈
燒過嘅牛舌依然保留豐富嘅肉汁,好Juicy
加上黑椒令味道更香

✨壽喜燒定食
香甜嘅湯底
加入牛肉.蔬菜.金菇.冬菇.粉絲

份量充足
另外配上幼身嘅稻庭烏東,口感煙靭幼滑

✨榴槤雪糕
榴槤味好濃郁,滑順嘅口感
令今餐更完美

✨巨峰葡萄梳打
梳打好夠汽,同提子味好夾
冰凍又降溫

鍾意牛舌嘅一定愛上呢間餐廳
2023-07-05
午餐
2023-06-27 108 浏览
喔喔喔!今天我來跟大家分享一下我最愛的日本定食,這家餐廳真的是太棒了!首先,他們的鰻魚飯真的是一絕,鰻魚肉質鮮嫩,配上糯米飯,入口即化,真的是讓人回味無窮。不過,如果你對鰻魚不太有興趣,他們的牛舌飯也是一個不錯的選擇。牛舌肉質細嫩,口感鮮美,搭配上日式飯飯,真的是絕配!當然,這家餐廳不僅僅只有主菜好吃,他們的小食也是很出色的。尤其是他們的炸軟殼蟹,外皮炸得酥脆,裡面的肉質鮮嫩多汁,一口咬下去,真的是讓人感到幸福。

2023-06-26 89 浏览
順日本料理🍽️-▫️各款日式定食▫️店舖座位不多,有機會要訂枱-星期五夜晚無BOOK枱都竟然有位坐,被安排咗坐吧枱,好有日式居酒屋嘅感覺。-🔹香煎野菌鵝肝飯 $155呢款定食係招牌同高人氣菜式,成碗飯都佈滿唔同種類嘅菇,中間係一大舊鵝肝🤤十分之邪惡!雜菇全部都係日式加咗醬酒炒過,每啖飯都有菇,再配一小口鵝肝,超好食又唔會膩。鵝肝煎到半燒焦,焦香可口👍🏻而且鵝肝十分香,完全唔會有羶味。定食仲配有沙律、麵豉湯同一啲漬物,令到一邊食鵝肝飯都唔會覺得膩口。綠色漬物咸咸甜甜幾好食,應該係脆搞瓜之類,蘿蔔反而就太硬。麵豉湯呢間做得幾好,好清甜,因為再加咗大根、紅蘿蔔、冬菇、洋蔥,超足料😗-🔹厚燒牛舌飯 $158另外再叫咗好出名嘅牛舌飯🐮一上檯真係嚇親,每舊牛舌👅都超大舊,超厚切,好震撼,擺到滿滿的,完全蓋過曬下面嘅飯🤣牛舌飯個飯底有配咗啲日式醬汁,唔會太DRY。牛舌應該只係簡單用鹽醃過,再加黑胡椒煎香,食落好滿足,牛舌已經乸到冧曬。而且牛舌無羶味,只係有小小咸,食多幾舊就已經要不停飲水。同埋呢個定食比嘅牛舌數量都好多,一共有5大舊,女仔自己一個真係完全食唔曬😣-總結以百零蚊一份定食,呢間都算性價比高,定
順日本料理🍽️
▫️各款日式定食
▫️店舖座位不多,有機會要訂枱

🔹香煎野菌鵝肝飯 $155

🔹厚燒牛舌飯 $158
總結以百零蚊一份定食,呢間都算性價比高,定食提供嘅份量好足料,完全唔會慳住。每樣食物都好好食,即使唔係主食,可能只係簡單嘅沙律、麵豉湯都有用心做,令到成份定食除咗有買相外仲係好食😋
特別係個牛舌飯真係震撼到我🤣不枉佢係牛舌關注組NO.1,不過可能因為比較濃味,所以食咗兩三舊就覺得咸咗小小。
下次嚟嘅話可以試佢其他高人氣嘅定食,見到有銀鱈魚/吉列豬扒定食,都好吸引下次再嚟食🤭