2023-02-10 70 浏览
前幾日去咗黃大仙求籤,見附近有間韓國餐廳,見裝修幾靚,就入去試下。 睇咗menu,見d嘢都好似唔錯,但點知點咗菜之後四十分鐘仲未到,當時餐廳其實又唔算多人,但等候時間實在係太長! 咁都算,上咗晒d嘢之後發現又漏單。跟住又等咗二十分鐘,結果食一餐飯等成個幾鐘先有得食。 味道方面真係麻麻,d嘢嘅食物素質同價錢完全唔匹配。cp值完全唔高!重點係衛生方面真係令人堪憂,食完之後同我d frd 都肚痛!一次唔愉快嘅用餐經歷!

過黎拜黃大仙,順便揾野食。點知叫完個一人火鍋等左半個鐘等個爐同泡麵到左,d配料無到。同侍應追單扮聽唔到。問到一個似店長級既人追單,返黎一個其他部門唔做野就算數。個爐換左gas兩三次都煲唔熱個鍋。連個檸茶都可以等四個字都未到。價錢唔低,只能夠講比錢買難受。
2023-02-05
2023-01-29 69 浏览
係OpenRice 買左coupon $118有全份炸雞,價錢黎講好抵食$118有3個唔同口味可以選擇,有傳統口味、蜂蜜牛油味同埋甜辣味呢一次就選擇左傳統口味。晚上6點鐘買,去到買外賣要加多$3 外賣錢,都唔緊要喇,見到餐廳無咩人食飯,應該好快有得拎,點知……個外賣得左1個鐘頭先有得拎好在拎上手係熱既,番到屋企食炸雞,好意外!!!原來以為佢啲皮會林哂,但食落口仲要係脆卜卜,幾好食,但唔及係旅行果時食既炸雞,呢到啲炸雞炸到乾晒,味道黎講一般
係OpenRice 買左coupon $118有全份炸雞
價錢黎講好抵食

$118有3個唔同口味可以選擇,
有傳統口味、蜂蜜牛油味同埋甜辣味
呢一次就選擇左傳統口味。

個外賣得左1個鐘頭先有得拎

好在拎上手係熱既,番到屋企食炸雞,好意外!!!
外卖自取
2023-01-25 90 浏览
秘制大蝦水梨辣冷麵配泡菜大伏,慎選!等全家人食哂先到都不特只,仲要成碗麵只得個辣字,蝦純綷係白烚炸成碗麵,只能夠欣賞嗰3塊雪梨…至於服務質素,真係不予置評。除咗一位熱心既哥仔係真係會幫你跟餐,其他既都淨係得個聽明白假日人手可能不足,都唔唔係當客人要求冇到吖?好簡單,我哋落咗個豬肉年糕泡菜湯,加錢跟碗白飯,竟然會要個客差唔多飲晒碗湯都未到?極失望,究竟咁多好評,係咪買返黎?真係建議大家行遠啲去其他店/南部個商場搵食
成碗麵,只能夠欣賞嗰3塊雪梨…

,竟然會要個客差唔多飲晒碗湯都未到?

極失望,究竟咁多好評,係咪買返黎?
真係建議大家行遠啲去其他店/南部個商場搵食

2023-01-24
2023-01-20 92 浏览
(自費食評) 今天我們三人來到黃大仙區的韓閣餐廳吃午餐我們點選了不同的午餐分別如下:韓國雞肉炒粉絲,賣相吸引,雞肉份量一般不多,粉絲份量足夠,美味可口炒得不油,很乾身韓閣傳統鐵石鍋 (五花腩片) 微辣五花腩十分吸引,很有香濃的五花腩味,有厚身,淡淡肉,非常好味可以推薦大家吃這個鐵板泡菜五花腩配白飯我真是很驚喜非常多的五花腩肉,用鐵板上可以保温,慢慢吃也不怕五花腩會涼吃一淡泡菜再吃一淡五花腩十分美味,賣相吸引正
(自費食評) 今天我們三人來到黃大仙區的韓閣餐廳吃午餐
我們點選了不同的午餐分別如下:
炒得不油,很乾身

韓閣傳統鐵石鍋 (五花腩片) 微辣

可以推薦大家吃這個

鐵板泡菜五花腩配白飯
吃一淡泡菜再吃一淡五花腩十分美味,賣相吸引正

2023-01-18
午餐
疫情下,出國旅遊變成遙不可及的夢想,適逢有個朋友啱啱喺英國返嚟,話好耐無食過韓國嘢我第一下諗起之前喺荃灣經過嘅韓國餐廳【韓閣】,網上做左小小research,諗緊會唔會係好普通既港式韓國菜,不過有理冇理,今次就帶佢嚟【韓閣】食韓式火鍋啦!一餐兩食:新鮮頂級肉類及海鮮加精選韓式熱食加$348可加配韓國直送醬油蝦蟹套裝鎖定目標GOGOGO!!!.今次選址:竹園北館地下G06E-G06G號舖黃大仙中心新開冇耐,入面環境好舒服,燈光光猛,裝潢韓式地道風,亦設有卡座,最注目的是有一棵大樹,牆上也貼了不小韓式風格海報呢。餐廳整體以韓式風格為主,不奢華,但可以感受到一種韓式餐廳應有的態度。呢到有唔同款式選擇...款款新穎又吸引...不過我先前已睇中了一餐兩食...所以其他想食就下次啦!呢個套餐2-3人份量,由前菜到甜品及飲品一餐包辦,唔洗煩呀。QR CODE 落單、方便又簡單。最先上了,◼️韓式前菜兩款跟手前菜先嘅係◼️北海道帶子大蝦沙律 大蝦肉質鮮甜兼爽口,帶子表面有用火槍輕輕灼過下有種微微嘅焦香,底下啲沙律菜都算幾新鮮。跟住嚟嘅係◼️炸韓國小鯷魚凍豆腐,鯷魚唔腥不突止,仲有種醬香同海水鮮味,配埋下面嘅

鎖定目標GOGOGO!!!
今次選址:竹園北館地下G06E-G06G號舖黃大仙中心

呢到有唔同款式選擇...款款新穎又吸引...

跟住嚟嘅係◼️炸韓國小鯷魚凍豆腐,鯷魚唔腥不突止,仲有種醬香同海水鮮味,配埋下面嘅凍豆腐味道幾平衡。

之後再上嘅就係◼️紫菜肉鬆蛋捲(日本雞蛋選用),蛋嘅熟度做到啱啱好有少少流心感,中間嘅紫菜同肉鬆豐富咗個味道。

食完就上咗份◼️原條醬燒魷魚(約15 cm+),真係一口小食精選 ,隨魚附上咗把較剪俾我哋剪開細細份。食落醬香味幾重,肉質都幾彈牙,相當新鮮。

差唔多食完就再上了一個豐盛拼盤,MENU寫就係◼️雜菜拼盤,上面有燒蟹膏軟殼蟹蟹鱗手卷、爆蒜牛油焗青口、忌廉蘑菇釀雞翼同醬燒日本扇貝。款款精彩款款好食,一路吹水飲嘢一路食住等個火鍋嚟都幾唔錯。

最欣賞係燒蟹膏軟殼蟹蟹鱗手卷!真係唔夠喉!

火鍋壓軸登場,一堆肉片同肉丸擺哂喺個大圓拼盤上面畫面幾靚!

◼️頂級澳洲和牛牛小排肉片200 G、西班牙黑毛豬肉片200 G、和牛牛丸、芋頭貢丸、芝士牛肉頁丸、三星蔥爆醬貢丸、爽彈花枝丸各3粒、配自家製甜辣醬及特調金芝麻醬

牛小排肉片油脂豐富,就算淥耐咗都唔會好柴;黑毛豬肉片就有層重嘅油脂,淥完個食落口感竟然係彈牙而唔係一pat油有驚喜;肉丸方面我會排和牛牛丸同芋頭貢丸並列第一,芝士牛貢丸、爽彈花枝丸同三星蔥爆醬貢丸雖然無頭兩款咁好食,但都係爽彈好食,配埋佢哋自家製甜辣醬同特調金芝麻醬十分惹味!

最尾就淥埋◼️大虎蝦三隻,個湯底最尾變得非常濃郁,可惜個套餐份量非常滿足,如果唔係淥個麵落去就真係無得頂!

我地同行二人,但呢個係2-3人份量,飲品都有三罐,點左 ◼️罐裝可樂三罐,飽足感100分。

最後◼️是日甜品三件甜品方面水準正常,可能係前面食得太飽,食到呢到真係頂住頂住了。

👉🏻論服務要稱讚的是店員都會細心上枱前講返食物名稱,令我們對準備要吃的美食都有一定
解。感覺很有誠意!
👉🏻論環境閣落的卡座及每樣設施都有一定的距離、營造到空間感十足、可以有一個舒適的用餐。
👉🏻論食物此餐廳的食物比一般主題餐廳講究,十分有一定的水準,用料都是新鮮的。

如果近期你想食韓國野嘅話,【韓閣】都係一個唔錯嘅選擇,性價比會比你想像之中高喔!
  • 頂級澳洲和牛牛小排肉片
  • 芋頭貢丸
  • 西班牙黑毛豬肉片
  • 紫菜肉鬆蛋捲
  • 原條醬燒魷魚(約15 cm+)
下個禮拜又降溫~又到咗打邊爐嘅時候!早排去韓閣試咗「冬日暖暖火鍋套餐」,除咗火鍋之外仲有好多小食,2-3人餐嘅份量多到我地三個人都食唔曬🙉CP值超高!火鍋配料好豐富:澳洲和牛牛小排🐮、西班牙黑毛豬肉片🐷、各類特色丸、虎蝦🦐同蔬菜拼盤🥬牛小排紋理清晰,肥瘦比例適中,入口牛香味頗重😋豬肉片就偏肥少少,小編唔太好肥肉所以呢款麻麻🙉丸嘅種類好多,最鐘意係芋頭貢丸,食到一粒粒芋頭粒,芋香味重而且口感好豐富👍🏻另外仲有各式各樣嘅小食同串燒!扇貝都幾大粒~忌廉蘑菇釀雞翼菌香味濃郁,但略嫌雞皮厚咗少少🤌🏻原條醬燒魷魚皇彈牙爽口,夠入味紫菜肉鬆蛋卷選用日本蛋,蛋香味香濃且份量十足🥚整體黎講呢個套餐質素都幾唔錯,食完包你捧住肚走🤰🏼🤣

原條醬燒魷魚皇彈牙爽口,夠入味
紫菜肉鬆蛋卷選用日本蛋,蛋香味香濃且份量十足🥚

整體黎講呢個套餐質素都幾唔錯,食完包你捧住肚走🤰🏼🤣
2023-01-13 42 浏览
餐廳裝修採用了夢幻森林主題,好似置身於童話世界裏面。 座位頗大,坐得相對舒服, 亦都有適合中意獨自一人食飯嘅bar檯可以選擇。 落單嘅方式係用QR Code, 非常方便。三兄弟無骨鷄翼芝士鍋單係睇賣相已經開始流曬口水。有雞塊同雞翼,中間又有芝士,拌菜有泡菜、蘿蔔乾、酸青瓜。雞肉就咁食已經已經非常夠味,外皮炸得非常之脆亦都唔會話太厚。可以點上拉絲芝士食,又係另一番風味。蟹將軍一人鍋裏面有新鮮蟹、青口、蜆、蟹柳、韓式餃子、大魚串。有兩種湯底嘅選擇,分別係海鮮辣湯同海線清湯。呢d海鮮有一股海水味,鮮味十足。加上湯底夠辣,搭配完美。韓國米酒以茶壺同碗上,好得意。入口甜甜地仲有小小奶味同酸味,就算平時唔鍾意酒味既朋友都會覺得順口。

三兄弟無骨鷄翼芝士鍋

蟹將軍一人鍋

韓國米酒
2023-01-13 44 浏览
家人因為地點方便而來這裏晚餐. 地鐵上蓋, 打風都唔驚我們一行8人來到這裏, 那日不用訂位因為是閑日; 店長為我們選擇了一張長枱方便食物擺放之前來過這裏一次, 點一個六人餐, 好似都係九百幾蚊, 上次七個人完全食唔晒, 因為份量都好多. 今次多了一個生力軍不過都係要帶走部份食物食物方面有可以燒烤的和有即食的; 我最喜愛的就係那個醬汁魷魚. 又大隻口感又好, 醬汁味道一流. 仲要個套餐有兩隻, 真係食唔晒所以要攞走燒烤方面肉類份量很多, 我最喜歡就係他們個鐵板上邊有條坑, 可以放蛋汁落去一齊煮熱, 都幾好玩以呢個價錢, 地點方便, 食物質素亦過得去, 真係冇得輸了
家人因為地點方便而來這裏晚餐. 地鐵上蓋, 打風都唔驚

以呢個價錢, 地點方便, 食物質素亦過得去, 真係冇得輸了
2023-01-05
  • 醬汁原條魷魚
好少黎黃大仙食飯 呢間韓國餐廳裝修幾靚好多花既擺設同掛畫 啱哂打卡📸 見到呢個特級和牛盛宴2-3人餐有成13款食物 有四款肉同唔同既小食 好豐富同抵食 就叫左黎試試🤩 店員好細心主動遞上即棄圍巾比我地👍🏻✿ 特級和牛盛宴2-3人餐 ($588)1)燒肉拼盤 包括有頂級澳洲和牛牛小排 200G、一口和牛粒 200G、西班牙黑毛豬梅肉 200G🐄🐖肉既份量好多好高質!牛小排雪花分布均勻 油脂豐富 入口好juicy 牛味亦好濃郁 好好食👅和牛粒好嫩滑 而黑毛豬梅肉肉質都好鮮嫩😋2)頂級澳洲和牛牛舌 150g牛舌切成薄薄既一片 好容易燒👍🏻3)什菌拼盤有金菇 雞髀菇等等 可以減輕燒肉既油膩感🍄4)北海道帶子大蝦沙律沙律菜好新鮮 仲有原粒帶子配埋柚子醋 酸酸甜甜咁 整體味道清新 好開胃👐🏻5)燒蟹膏軟殼蟹蟹籽手卷呢個手卷非常有特色✨軟殼蟹炸得好香脆 面頭舖左蟹膏 份量都好多😍 好香!加上蟹肉 蟹籽 黃蘿蔔 青瓜等一齊食 好有層次 口感好豐富👅6)炸韓國小鯷魚凍豆腐豆腐好滑 加咗炸小鯷魚喺豆腐上面 增加左口感👐🏻7)韓式前菜2款8)爆蒜牛油焗青口 忌廉蘑菇釀雞翼 醬燒日本扇貝熟食水準唔錯 有驚喜

✿ 特級和牛盛宴2-3人餐 ($588)
1)燒肉拼盤
肉既份量好多好高質!
牛小排雪花分布均勻 油脂豐富

沙律菜好新鮮 仲有原粒帶子
配埋柚子醋 酸酸甜甜咁 整體味道清新 好開胃👐🏻

5)燒蟹膏軟殼蟹蟹籽手卷
呢個手卷非常有特色✨
軟殼蟹炸得好香脆 面頭舖左蟹膏 份量都好多😍 好香!
加上蟹肉 蟹籽 黃蘿蔔 青瓜等一齊食

熟食水準唔錯 有驚喜 尤其係個雞翼🤤
青口大大隻 新鮮爽口 食落好香蒜蓉牛油味🧈
雞翼炸到金黃色 去左骨 皮脆肉嫩🐥
裡面仲包左半融既芝士同好香忌廉蘑菇醬
芝士味超濃 好creamy👅 兩者嘅味道好夾~
日本扇貝肥大鮮甜 食落彈牙🥰

9)原條醬燒魷魚王 (約15cm+)
原條魷魚王好大隻好長 燒得好靚!
魷魚爽口彈牙 好有咬口 同埋個燒汁都好好味💯
上枱個陣熱辣辣 仲有剪刀提供方便剪開魷魚黎食👍🏻

10)紫菜肉鬆蛋餅
爐邊蛋 再倒入左肉鬆同紫菜一齊燒🥚
用上左日本蛋 好有蛋香
再加上肉鬆既鹹香 一齊食好好味😛

11)海鮮煎餅
煎餅幾大塊 份量好足!
有大蝦 魷魚 蜆 大蔥等等 相當豐富🤩
食落香脆 唔算太厚同太油👍🏻

12)飲品3罐

13)是日甜品3件
今日係朱古力蛋糕 少少偏濕 但唔會太甜 唔錯🧁

整體性價比幾高 食左好多野😆 唯一挑剔既係佢地冇抽油煙機 所以燒既時候好大煙同個身會好大陣味~ 但呢個價錢同食物質素係抵既👍🏻
2023-01-12 46 浏览
星期日放假同屋企人落嚟食嘢 叫咗個大醬湯加飯 同埋個胡麻醬雞絲冷麵 兩個人一齊食個雞絲冷麵到先 見到有啲雞蛋切成絲菠菜同埋紅蘿蔔其他配料 右邊嗰啲唔知係乜嘢嚟 哈哈 本身以為係其他面類 唔知個冷麵會係烏冬嚟嘅 ……本身味道唔錯 但係撈勻之後食 個底有啲水 搞到食食吓冇咩味個海鮮大醬湯 都足料 又有豆腐 個湯底係有啲鹹鹹地嘅海鮮味 食落去幾開胃 不過啲青口 製作嘅時候冇處理 呢樣嘢就感覺有啲爭咁啲 可能我淨係食過酒店嘅青口 可能因為酒店係呢個Level 所以會處理 但係出面其他地方就唔會處理 搞到我喺度諗 市面上啲餐廳煮飯嘅時候會唔會洗米🤣 定係處理青口呢一樣嘢個工序俾洗米更加麻煩? 正常來講我對依樣嘢唔係太反感到要講呢樣嘢嘅唔好 因為畢竟依D異物冇脫離個殼 喺個湯度浮下浮下

本身味道唔錯 但係撈勻之後食 個底有啲水 搞到食食吓冇咩味

2022-12-18
得閒又走咗嚟食嘢 50幾蚊60幾蚊左右就一餐 而且唔收服務費所以都幾平 一坐低D員工就俾咗前菜泡菜我 俾我食住先叫咗個炸醬麵 細個食有個中式嘅炸醬麵係辣嘅 韓式嘅炸醬麵係有海鮮醬同埋啲豬肉喺入面 仲有啲黃蘿蔔 雖然食唔慣第一啖 嘅時候覺得個味道怪怪地 但係食多幾啖食慣咗之後 又覺得個味道幾特別 啲五花腩入口肥而不腻、入口即化 好好食仲有個紫菜粉絲卷 係紫菜包住啲剪碎左嘅粉絲 跟住炸出嚟嘅食物 點沙律醬食 味道唔錯 外面嗰一層炸咗嘅紫菜外皮最好食

五花腩炸醬麵

粉絲卷

青檸柚子蜜
粉絲卷
  • 炸醬麵
2023-01-11 37 浏览
啱啱係韓國返嚟,就已經好掛住韓國😭梗係要繼續食返啲韓國嘢彌補一下🥹🥹😍冬日暖暖火鍋套餐 2-3人 $588✨成個套餐有超多美食,雖然全部都係固定食品,不過係好豐富又夠食的😇有一部分係熟食~包括:帶子大蝦沙律、韓國小鯷魚凍豆腐、燒蟹膏軟殼蟹飯卷、韓式前菜2款、爆蔥牛油焗青囗、忌廉蘑茹釀雞翼、醬燒日本扇貝、即燒原條魷魚皇同紫菜肉鬆蛋卷~✨另外邊爐套餐會有:牛小排/ 黑毛豬肉片 / 和牛牛丸 /芋頭貢丸/牛肉貢丸 /蔥爆貢丸/花枝丸大虎蝦拼雜菜拼盤,食完最後真係飽到傻😂✨即燒原條魷魚皇最有驚喜!估唔到個魷魚咁滑,而且好容易咬開,燒汁甜甜哋,正!✨燒蟹膏軟殼蟹飯卷,面頭有少少蟹膏,入面係軟殼蟹,唔需要點任何醬汁都好夠味👍🏻✨醬燒日本扇貝,醬燒又係甜甜哋,帶子都好新鮮~✨紫菜肉鬆蛋卷,好彩入面冇芝士🫣肉鬆好夾紫菜,蛋香味都好夠😊✨火鍋嘅牛小排同黑毛豬肉片都唔錯~今次揀咗牛骨濃湯湯底,清清哋,而且仲有幾款唔同嘅丸,最愛芋頭貢丸同和牛牛丸~真係幾抵食🤩

😍冬日暖暖火鍋套餐 2-3人 $588

大虎蝦拼雜菜拼盤,食完最後真係飽到傻😂

✨醬燒日本扇貝,醬燒又係甜甜哋,帶子都好新鮮~

火鍋嘅牛小排同黑毛豬肉片都唔錯~
2023-01-10 30 浏览
去完黃大仙廟係附近商場行街,見到呢個2-3人餐好抵,店內嘅環境又唔錯,一於入去試吓呢個特級和牛盛宴主要有燒肉同熟食韓式前菜2款有泡菜加黑豆,什菌拼盤有雞髀菇同金菇,罐裝飲品同甜品都係有3️⃣份炸韓國小鯷魚凍豆腐口感十分香滑,而且很開胃我就比較喜歡呢度嘅熟食❤️尤其係原條醬燒魷魚皇,🈶大約15cm長,魷魚🦑需要自己剪開,配上醬汁好香好惹味海鮮煎餅有魷魚及蝦,煎到外脆內軟,食落非常滋味仲有我最鍾意嘅忌廉蘑菇釀雞翼,真係好香口好好味😋爆蒜牛油焗青口、醬燒日本扇貝、燒蟹膏軟殼蟹蟹籽手卷➕ 北海道帶子大蝦沙律都很不錯燒肉有頂級澳洲和牛牛小排 、一口和牛粒 、西西班牙黑毛豬梅肉 各200G及頂級澳洲和牛牛舌 150G,份量都算多牛小排係我嘅最愛,入口嫩滑且牛味香濃 大家記得要留意吓個蛋,一不小心就好易變老蛋🙈我就鍾意點上紫菜肉鬆黎食

呢個特級和牛盛宴主要有燒肉同熟食
炸韓國小鯷魚凍豆腐口感十分香滑,而且很開胃

我就比較喜歡呢度嘅熟食❤️

海鮮煎餅有魷魚及蝦,煎到外脆內軟,食落非常滋味

仲有我最鍾意嘅忌廉蘑菇釀雞翼,真係好香口好好味😋

牛小排係我嘅最愛,入口嫩滑且牛味香濃

2023-01-10 42 浏览
韓閣 (黃大仙).我地今日三個人食呢到就正好有二至三人set,唔好諗住咁寫份量會少,真心夠三個食!.先黎有兩碗帶子大蝦沙律同埋韓國小食鯷魚凍豆腐,沙律係柚子汁夠開胃.▪️紫菜肉鬆蛋卷▪️.金黃色咁勁靚,入面仲有芝士係幾好食但人頭兩件啱啱好,再多就會膩.▪️即燒原條魷魚皇▪️.都好食,比埋較剪仔你剪開佢易啲食!.▪️燒蟹膏軟殼蟹飯卷· 爆蔥牛油焗青口·忌廉蘑雞翼·醬燒日本扇貝▪️.全部係邪惡嘅小食🤭 燒扇貝焗青口都無overcook,特別推薦忌廉蘑菇雞翼,係會少膩但好食😋.▪️火鍋拼盤▪️
至主菜就係打邊爐,我地叫左牛骨濃湯湯底,拼盤有牛小排,黑毛豬肉片 ,和牛等仲有丸類,牛丸 /芋頭貢丸/牛肉貢丸/蔥爆貢丸 /花枝丸等
個大虎蝦人頭數,都新鮮爽口.📌 韓閣 (黃大仙)黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號鋪.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
韓閣 (黃大仙)

▪️紫菜肉鬆蛋卷▪️

▪️即燒原條魷魚皇▪️
都好食,比埋較剪仔你剪開佢易啲食!

▪️火鍋拼盤▪️
仲有丸類,牛丸 /芋頭貢丸/牛肉貢丸/蔥爆貢丸 /花枝丸等
個大虎蝦人頭數,都新鮮爽口
📌 韓閣 (黃大仙)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️