2023-01-14
疫情下,出國旅遊變成遙不可及的夢想,適逢有個朋友啱啱喺英國返嚟,話好耐無食過韓國嘢我第一下諗起之前喺荃灣經過嘅韓國餐廳【韓閣】,網上做左小小research,諗緊會唔會係好普通既港式韓國菜,不過有理冇理,今次就帶佢嚟【韓閣】食韓式火鍋啦!一餐兩食:新鮮頂級肉類及海鮮加精選韓式熱食加$348可加配韓國直送醬油蝦蟹套裝鎖定目標GOGOGO!!!.今次選址:竹園北館地下G06E-G06G號舖黃大仙中心新開冇耐,入面環境好舒服,燈光光猛,裝潢韓式地道風,亦設有卡座,最注目的是有一棵大樹,牆上也貼了不小韓式風格海報呢。餐廳整體以韓式風格為主,不奢華,但可以感受到一種韓式餐廳應有的態度。呢到有唔同款式選擇...款款新穎又吸引...不過我先前已睇中了一餐兩食...所以其他想食就下次啦!呢個套餐2-3人份量,由前菜到甜品及飲品一餐包辦,唔洗煩呀。QR CODE 落單、方便又簡單。最先上了,◼️韓式前菜兩款跟手前菜先嘅係◼️北海道帶子大蝦沙律 大蝦肉質鮮甜兼爽口,帶子表面有用火槍輕輕灼過下有種微微嘅焦香,底下啲沙律菜都算幾新鮮。跟住嚟嘅係◼️炸韓國小鯷魚凍豆腐,鯷魚唔腥不突止,仲有種醬香同海水鮮味,配埋下面嘅
鎖定目標GOGOGO!!!
今次選址:竹園北館地下G06E-G06G號舖黃大仙中心
呢到有唔同款式選擇...款款新穎又吸引...
跟住嚟嘅係◼️炸韓國小鯷魚凍豆腐,鯷魚唔腥不突止,仲有種醬香同海水鮮味,配埋下面嘅凍豆腐味道幾平衡。
之後再上嘅就係◼️紫菜肉鬆蛋捲(日本雞蛋選用),蛋嘅熟度做到啱啱好有少少流心感,中間嘅紫菜同肉鬆豐富咗個味道。
食完就上咗份◼️原條醬燒魷魚(約15 cm+),真係一口小食精選 ,隨魚附上咗把較剪俾我哋剪開細細份。食落醬香味幾重,肉質都幾彈牙,相當新鮮。
最欣賞係燒蟹膏軟殼蟹蟹鱗手卷!真係唔夠喉!
個火鍋壓軸登場,一堆肉片同肉丸擺哂喺個大圓拼盤上面畫面幾靚!
◼️頂級澳洲和牛牛小排肉片200 G、西班牙黑毛豬肉片200 G、和牛牛丸、芋頭貢丸、芝士牛肉頁丸、三星蔥爆醬貢丸、爽彈花枝丸各3粒、配自家製甜辣醬及特調金芝麻醬
最尾就淥埋◼️大虎蝦三隻,個湯底最尾變得非常濃郁,可惜個套餐份量非常滿足,如果唔係淥個麵落去就真係無得頂!
我地同行二人,但呢個係2-3人份量,飲品都有三罐,點左 ◼️罐裝可樂三罐,飽足感100分。
最後◼️是日甜品三件,甜品方面水準正常,可能係前面食得太飽,食到呢到真係頂住頂住了。
👉🏻論服務要稱讚的是店員都會細心上枱前講返食物名稱,令我們對準備要吃的美食都有一定
解。感覺很有誠意!
👉🏻論環境閣落的卡座及每樣設施都有一定的距離、營造到空間感十足、可以有一個舒適的用餐。
👉🏻論食物此餐廳的食物比一般主題餐廳講究,十分有一定的水準,用料都是新鮮的。
如果近期你想食韓國野嘅話,【韓閣】都係一個唔錯嘅選擇,性價比會比你想像之中高喔!