2022-08-12 231 浏览
最新發展一間好粉紅blink blink 既餐廳🥰。 見到都好想去打卡。 見到menu價錢貼地, 又去試試🤩(5⭐️最高)薯仔豬排骨湯配紅米飯(5⭐️)特別在於可以自由選擇蕎麥麵/ 飯。而飯方面, 是用比白米健康的紅米飯👍🏻, 令飯睇落紅紅地; 湯味濃, 豬骨肉及薯仔🥔煮得好冧; 好入味🥰。 如果喜歡食有少少辣辣地, 可以試下尼款, 因為個骨湯真整得係好好飲😋。 醬炒牛肉石鍋(4.5⭐️)配料簡單, 但好足料👍🏻❤️。 石頭飯面鋪滿了紫菜, 牛肉在中間, 配菜在底部。 配菜吸收了肉汁, 好入味😁⋯⋯份量十足, 足夠一個男士食用💕。 推介-餃子王❤️(4.5⭐️)以一蒸竉一餃子🥟做買點。 當中用了韭菜, 碎豬肉, 而特別用了粉絲包係當中🥰。 如果要食曬全隻, 都要3-4次😂😂。 份量真係超滿足😂😂。

薯仔豬排骨湯配紅米飯(5⭐️)
薯仔豬排骨湯

醬炒牛肉石鍋(4.5⭐️)
醬炒牛肉石鍋

推介-餃子王❤️(4.5⭐️)
薯仔豬排骨湯
醬炒牛肉石鍋
  • 醬炒牛肉石鍋拌飯
2022-08-11 106 浏览
韓屋 (尖沙咀)📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖🤍早前在Netflix睇了一套韓劇社內相親,除咗忍唔住食韓式炸雞愛,都非常期待食韓式料理,第一次嚟食當然要叫晒所有餐廳冠軍精選食物👍🏻蔘雞湯以整隻童子雞,腹中塞入糯米、佐以紅棗、薑、蒜和人蔘長時間燉煮製成另加韓國麵條、蕎麥麵蔘雞湯加麵食會比較飽肚蕎麥麵會以用竹簡盤另上溫馨提示:當中雞隻精華已在雞湯內,所以隻雞比較老,唔會點食到👍🏻醬炒牛肉石鍋芝士拌飯芝士拉斯的牛肉飯,來配蘿蔔絲、青瓜絲、冬菇絲、菜絲,睇落好似用紅米造成既飯,色彩繽紛,令人開胃👍🏻人氣韓式餃子王一籠一隻餃子,來韓屋必食之選,鍾意食辣嘅可以點算泡菜餃子,另外當然都有其他味道比大家選擇去到韓屋,記得六點前要嚟食,因為七點後一定會大排長龍,位置空間感不算大。
韓屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

👍🏻蔘雞湯

另加韓國麵條、蕎麥麵
蔘雞湯加麵食會比較飽肚
蕎麥麵會以用竹簡盤另上

👍🏻醬炒牛肉石鍋芝士拌飯

👍🏻人氣韓式餃子王

金巴利道俗稱韓國街,有著不少的韓國餐廳‼️🇰🇷 「韓屋」是其中一間很受食客歡迎而且絕不伏的小店,很值得再訪‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟭𝟰𝟴 蔘雞湯🥣雞肉嫩得用筷子輕輕一夾就輕易的分開,連雞骨也一咬就化開‼️😋 蔘雞湯有人蔘、紅棗,非常濃郁‼️❤️ 燉煮後的糯米吸收了雞湯和人蔘的精華,香而軟糯很美味‼️🤤▫️❥$𝟵𝟴 原味石鍋拌飯🍲石鍋中鋪著各款蔬菜,混入辣醬和米飯攪拌均勻後,味道清新‼️🥬🥕🥒▫️❥$𝟭𝟲 餃子王🥟❥$𝟭𝟲 泡菜餃子王🥟小蒸籠中放著大大隻的餃子王,胖乎乎的很可愛‼️😚 很喜歡泡菜口味的,辣辣的相當滋味‼️🌶▫️❥$𝟲𝟴 韓式煎餃子🥟外形相對較扁平‼️外皮煎得香脆可口,豬肉粉絲做成的內餡味道清新不膩‼️👅
❥$𝟭𝟰𝟴 蔘雞湯🥣

❥$𝟵𝟴 原味石鍋拌飯🍲

❥$𝟭𝟲 餃子王🥟
❥$𝟭𝟲 泡菜餃子王🥟

❥$𝟲𝟴 韓式煎餃子🥟
2022-08-11 2109 浏览
🇰🇷提起韓國菜🍴你會諗起啲乜嘢韓國菜色呢🤗會唔會係韓燒❓🔥炸雞🍗 ❓韓國超市雜貨店🥡❓韓風Café☕️❓其實除咗呢幾款之外❤「韓式家庭料理」都好正架👍🍴今次呢間係尖沙咀嘅「韓式家庭料理」🇰🇷除咗🈶️光鮮裝修🪵店內仲播侄K-pop MV同埋仲有好IG-able嘅菜式添📷若果你都想享受一個地道得黎又新潮嘅韓國料理嘅話🥳呢個都係一個唔錯嘅選擇呢👍👍🐔參雞湯 Samgyetang $148:呢個係必選嘅正宗韓國料理🇰🇷雞入面仲釀咗啲飯入去添🥳鷄肉超嫰滑❤就連啲鷄骨都化曬🥳湯頭又夠濃郁😋仲有原支人參裡面🥣每啖人參雞湯嘅都充滿幸福嘅味道❤冬天黎食應該仲會更加開心呢🥳🥳🧀原味石鍋芝士拌飯 Original Cheese Mix Rice $108:喜歡食芝士嘅朋友仔就一定要試吓呢個「原味石鍋芝士拌飯」喇👍拌飯材料好豐富🔥熱辣辣嘅飯配埋大量芝士拉絲嘅口感🥳仲🈶️脆卜卜嘅飯焦架👍真係食過翻尋味呀❤️❤️🥟韓式煎餃子 Gunmandu $68:餡料夠豐富❤所以每隻餃子都脹卜卜超飽滿👍煎空嘅餃子入口外脆內軟🔥點埋餃子汁一齊食😋味道一流👍👍💰$356/2ppl

💰$356/2ppl
  • 參雞湯
2022-08-08 86 浏览
話說好似一段時間冇食韓國菜😂所以今日就揀咗呢間係尖沙咀嘅韓屋嚟試啦煎醬牛小排餃子($78)呢個餃子食落感覺唔錯👍🏻入面嘅餡料係滿滿嘅牛肉,所以都幾香牛肉嘅香味😍加上佢哋餃子煎得啱啱好,唔會太乾但又夠香口,食落外脆內軟😜配埋餃子汁,味道真係唔錯醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128)呢個拌飯都真係俾到驚喜我😜首先因為佢嘅石鍋夠熱,所以佢嘅飯乾身得黎又有飯焦,食落會好香口😍但最驚喜嘅係佢嘅芝士真係好多,好香芝士味又夠拉絲,配埋醬炒牛肉,成個飯真係好滿足雪濃湯($138)呢個湯喺香港真係比較少見🤣但真係幾好飲👍🏻因為佢係用牛骨同精肉熬製,所以佢好香牛肉嘅味道😍加上佢個湯味道啱啱好,香得來又唔會太重味,用嚟配飯或者麵應該幾好食😋想食健康又好味嘅湯真係可以揀佢

煎醬牛小排餃子($78)

醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128)

雪濃湯($138)
2022-08-07 76 浏览
韓式家常飯菜😍韓屋門面嘅粉紫色同藍色嘅霓虹燈完全係吸引左我眼球入去食😂然後竟然入面唔係食炸雞韓燒,而係韓式家常飯菜,特別係餃子😍餐廳裝飾都好少女,絕對係打卡岩曬😍最多人推介❗⭐餃子王 $16唔食過都唔知原來佢個Size 係咁巨型佢地用左竹制蒸爐裝住,即叫即蒸,所以等嘅時間會耐少少。味道又唔錯,皮薄餡靚,蔥同埋蒜蓉撈埋豬肉,粉絲,大豆芽,豆腐,蘑菇,好正!⭐泡菜餃子王 $16泡菜餃子王味道相對上會濃少少,加埋泡菜食會有少少辣,不過就好開胃⭐醬炒牛肉石鍋芝士拌飯$128石頭鍋飯上盤個時夠曬熱,將所有材料一齊撈埋個時係會出現炸炸聲🤣飯係用左健康紅米,撈埋芝士同埋相當豐富嘅材料(醬炒牛肉、紅蘿蔔絲,芽菜,紫菜絲),拉埋長長嘅芝士係好吸引😍⭐牛骨排湯 $138 跟喬麥麵 +$20湯底牛骨味濃郁,加左胡椒粉變得非常惹味牛骨湯另外仲有粉絲,都足料喬麥麵本身就冇咩味但加埋牛骨排湯 一齊食就好有味道,好有滿足感。📍韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖#eatwithlittleme #foodie #foodiehk #food #hkfoodie #instafood#foodph
韓式家常飯菜😍
餐廳裝飾都好少女,絕對係打卡岩曬😍

最多人推介❗
⭐餃子王 $16
唔食過都唔知原來佢個Size 係咁巨型

⭐泡菜餃子王 $16

⭐醬炒牛肉石鍋芝士拌飯$128

⭐牛骨排湯 $138 跟喬麥麵 +$20
湯底牛骨味濃郁,加左胡椒粉變得非常惹味
牛骨湯另外仲有粉絲,都足料

📍韓屋 (尖沙咀)
#foodphotography
#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodiehk#foodie#hkblogger#hk
#荃灣 #荃灣美食 #韓屋 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #韓國菜
2022-08-06 127 浏览
呢間係家庭式經營餐廳,味道較為清淡醬炒牛肉石鍋芝士拌飯石鍋飯好夠熱,配菜份量好足,芝士做到拉絲效果,醬汁好惹味韓式煎餃子外脆內軟,裏面餡料有豬肉同粉絲,份量好足料👍🏻
呢間係家庭式經營餐廳,味道較為清淡

醬炒牛肉石鍋芝士拌飯
石鍋飯好夠熱,配菜份量好足,芝士做到拉絲效果,醬汁好惹味

韓式煎餃子
外脆內軟,裏面餡料有豬肉同粉絲,份量好足料👍🏻
2022-07-16
2022-08-06 76 浏览
韓屋尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖講起食韓國嘢,通常都係會唸起韓式烤肉或者韓式炸雞,今次朋友就帶左我黎尖沙咀既韓國街試下呢間小店,呢到有韓式餃子,正宗石頭鍋飯同埋韓式牛肉湯,味道好正宗同係韓國當地食到既一模一樣,非常滋味香辣牛肉湯呢個牛肉湯係用牛胸骨肉餚製而成,入面非常足料,包括有芽菜,蘿蔔,大蔥等,配合埋韓式既辣椒粉調味,入口辣度適中,仲有陣陣香濃既牛肉味,好正燒豬肉石鍋芝士伴飯係熱辣辣既石鍋入面鋪滿左各式各樣豐富既配料,最吸引既當然係五花腩豬肉啦,除此之外仲有紫菜,蘿蔔絲,芽菜同埋翠玉瓜,再加入埋芝士同埋韓式辣醬攪拌就會有完美既拉絲效果。。大家記住,識食一定係食埋黏住係石鍋既飯蕉啦,呢d先係精華所在呀。哈哈煎醬牛小排餃子望落韓式既餃子賣相一般無咩特別,但估唔到入面既餡料係咁吸引,我地揀左牛肉餃子,入面既肉汁非常豐富,幾重牛肉味,值得一試
韓屋

香辣牛肉湯

燒豬肉石鍋芝士伴飯

煎醬牛小排餃子

2022-08-06 88 浏览
韓屋真係bookmark咗好耐,睇佢介紹號餃子皇,鍾意韓國餃子嘅我真係恨食好耐,但因為鋪頭好細路所以每次見到大排長龍都無食,今日仲早5點幾唔洗等位,梗係入去食啦!用餐時間75分鍾,鋪頭細又迫,其實食完都唔會想坐多陣,所以絕對無問題,食物唔係好多款,無所謂,因為一心嚟食餃子,所以好快落單。。打開餃子皇籠蓋,見到佢真身,比起我自己平時買返屋企蒸嘅大餃子仲細,唯一嘅係平時買只有粉絲餃。反正煎餃子先令人回味總括試過一次已經夠,鋪頭太迫坐得太唔舒服,無必要再嚟

總括試過一次已經夠,鋪頭太迫坐得太唔舒服,無必要再嚟
泡菜餃子皇
豆腐豬肉湯
牛小排煎餃子
2022-08-06
牛小排煎餃子
店仔細細坐位唔多,晚餐6:45 去到都已經要排隊,不過唔洗等太耐,15-20 左右就有位,入座後已見到出面大排長龍,用餐時限係75 分鐘。有興趣要早啲去避免長龍…➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🤫: 食食下有Popo 入黎查安心,店長召喚左幫手,原來係oppa cafe 嘅靚仔 oppa 🥹🥹(帶左口罩有啲啲似AK 🤔)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖石鍋飯係我喜愛韓式菜之一,最吸引係石鍋飯嘅蕉香飯蕉配惹味辣醬,諗起都肚仔餓啦!炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128韓國飯用嘅芝士係淡淡地唔會太濃太濟,加少少辣醬就可以提升味道層次。食到底有少少飯焦,對我來講飯焦係石鍋飯嘅精髓☺️分量唔算多,可以叫多少少其他小食!原味餃子王 $16大過隻灌湯餃嘅餃子🥟,絕對係打卡位!餡料充足,自己獨食一隻絕對冇問題😛牛膝骨湯 $138清湯腩味道嘅熱湯,入邊有少少花膠,味道唔錯👍🏻
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

前菜  -    醃蘿蔔

炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128

分量唔算多,可以叫多少少其他小食!

炒豬肉石鍋芝士拌飯

原味餃子王 $16

牛膝骨湯 $138
清湯腩味道嘅熱湯,入邊有少少花膠,味道唔錯👍🏻
牛膝湯
2022-07-22
炒豬肉石鍋芝士拌飯
2022-08-04 63 浏览
餐廳位於尖沙咀韓國街果頭,平日夜晚去都爆爆地!平時食韓國菜都係食炸雞石鍋飯鍋啲,但呢間竟然有養生嘅蔘雞湯,唔怪得平日都會有人排隊!一坐低每枱會有一碟泡菜蘿蔔,juicy微辣,好食又開胃!------------------------------🐔◖蔘雞湯◗ $148雞湯好飲好鮮甜,雞味濃郁,帶有點點人蔘嘅回甘,仲加入咗松子仁,昇華咗湯嘅甘香!湯料份量十足,原隻雞上,大概春雞嘅大細,仲有一條條嘅人蔘!雞肉雖然煲完湯,但質肉唔會乾柴,尚算嫩滑,裏面包咗粥餬,煮得軟爛入味,索曬雞湯嘅精華!🍚◖紅米飯◗ +$15叫任何湯煲都可以加錢叫個紅米飯/素面,紅米飯質感偏軟爛。🥟◖蒸泡菜餃子◗ $68餃子有蒸同煎兩款,餡料款式都幾多幾吸引!餃子形狀摺起,幾鍾意個餃子皮,好有咬口,有少少煙韌嘅感覺!泡菜幾辣,夾雜住啲韓式粉絲,食落好有層次!🐂◖醬牛小排餃子◗ $78裏面係彈牙嘅牛肉內餡,牛肉混和咗粒粒洋蔥,好香肉味濃郁,味道偏甜,有啲似壽喜燒嘅味道!Encore指數:8.5/10
🐔◖蔘雞湯◗ $148

🍚◖紅米飯◗ +$15
叫任何湯煲都可以加錢叫個紅米飯/素面,紅米飯質感偏軟爛。

🥟◖蒸泡菜餃子◗ $68

🐂◖醬牛小排餃子◗ $78

Encore指數:8.5/10
2022-08-04 61 浏览
路過尖沙咀想同朋友食啲嘢,chill下,搵咗呢間韓式餐廳,餐廳主打零味精、零防腐劑,家常飯菜的韓屋🏠。加上餐廳裝飾的好少女,非常打卡able!✨✨炒豬肉石鍋芝士拌飯熱辣辣既石鍋飯內配有香菇🍄、紫菜碎、蘿蔔絲🥕、雞蛋絲🥚、菠菜絲同脆玉瓜片,更加唔少得主角焦香既豬肉片,每一口都伴隨著芝士的鹹香🧀,混合埋韓國傳統辣醬攪拌均勻,口感十足!!店家仲係用少見既韓國紅米飯作為飯底,凸顯出店鋪主打的健康主題。✨韓式煎餃子韓式煎餃子即叫即煎,餃子皮非常脆口😋,咬落去非常酥脆,內餡的蔬菜新鮮爽口🥬,外加粉絲帶來的口感,層次十足!配合埋店家特製既醬料🌶️,非常惹味!

✨炒豬肉石鍋芝士拌飯
✨韓式煎餃子
尖沙咀一向都好多韓國菜,以前經過金巴利道,好容易就見到依間《韓屋》。比較突出嘅係佢地採用落地玻璃,係門口出面都見到餐廳內部用咗好多粉紫色同埋藍色嘅霓虹燈嘅設計,背景播住Kpop,算係比較年輕向嘅韓國餐廳。蔘雞湯 $148幾乎係去親韓國餐廳都會必點嘅菜式。原隻新鮮雞,雞身釀有糯米,配合埋人蔘、紅棗同埋大蒜去熬製。人蔘味好突出,雞肉好嫩滑,真材實料。韓國麵條素麵 $20純白色嘅素麵加埋蔘雞湯一齊食,好有滿足感。醬炒牛肉石鍋芝士拌飯$128熱辣辣嘅石鍋,材料相當豐富,除咗醬炒牛肉之外,仲有紅蘿蔔絲,芽菜,紫菜絲,健康嘅紅米。倒入秘製醬料,再攪勻,見到長長嘅芝士拉絲已經好吸引。餃子王 $16份量好大嘅餃子,用一個竹制嘅蒸爐裝住。內餡有豬肉,粉絲,大豆芽,豆腐,蘑菇,蔥同埋蒜蓉製成。泡菜餃子王 $16泡菜餃子王顧名思義就係加咗泡菜,味道會比較辣少少,開胃又過癮。勁大隻!又抵食!💰人均180蚊

蔘雞湯 $148

韓國麵條素麵 $20
純白色嘅素麵加埋蔘雞湯一齊食,好有滿足感。

醬炒牛肉石鍋芝士拌飯$128

餃子王 $16

泡菜餃子王 $16

💰人均180蚊
2022-07-30 69 浏览
朋友係kpop 迷又超愛吃韓國菜,每次約佢都話一定要食韓國餐廳,今次都係由朋友帶我黎尖沙咀韓國街食👍🏻☺️🌟泡菜湯 $118泡菜湯用上辣泡菜、豬肉、豆腐、蔥、芽菜、紅蘿蔔煮成。味道酸酸辣辣,都幾開胃,湯底唔會太咸同太辣,都幾岩香港人口味😜,豬肉用左薄薄既豬肉片,可以吸晒泡菜湯既味道。湯附送左酸甜既蘿蔔泡菜,不過就唔包飯,可加$15一碗韓國紅米飯,送泡菜湯一齊食都幾惹味🤩🌟醬炒牛肉石鍋拌飯 $108用石鍋盛載既牛肉拌飯一直可以保持熱辣辣,將菇、翠肉瓜、芽菜、菠菜、牛肉、紫菜、紅米飯同拌飯醬撈埋一齊食超香惹味🤤食到底仲有脆卜卜既飯焦添☺️🌟餃子王、泡菜餃子王 $16 🥟每隻餃子都好大隻,唔怪得叫餃子王😍原味餃子既餡料有豬肉、芽菜、菇等等,味道香濃,餃皮煙韌,都幾抵食☺️泡菜餃子王就多左款餡料就係泡菜,食落會辣少少,但就惹味D!🤤📍 韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

🌟泡菜湯 $118

🌟醬炒牛肉石鍋拌飯 $108

🌟餃子王、泡菜餃子王 $16 🥟

📍 韓屋 (尖沙咀)
2022-07-26 48 浏览
韓國街真係好多韓國美食😙作為一個韓國迷真係真嚟食暈哂成條韓國街啲餐廳啦🤤今日就嚟到呢間位置金巴利道嘅《韓屋》啦😝離遠都已經比佢嘅霓虹燈吸引住眼球🥺有著粉紅色嘅燈光,真係充滿現代風同填滿咗我啲少女心😻🥰🥢餃子王 $16 & 🥢泡菜餃子王 $16餃子大大隻又多餡真係好抵食🥰忍唔住叫左2隻嚟食😋餃子擺放係蒸籠入面,夠哂趣緻🤓餃子真係皮薄餡靚仲好有彈性😚原味係菜肉餃😍入面都幾足料🤩食落口感豐富👍🏻泡菜餃更帶有少少辣度,愈食愈過癮、仲好開胃🥳🥢醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128用住石鍋去盛裝嘅拌飯,出爐個陣仲係熱騰騰😻材料十足,採用咗紅糙米😚仲有牛肉、翠玉瓜、菠菜、紅蘿蔔絲、豆干絲、豆芽等等🤤上面仲鋪滿咗紫菜絲,中間仲有勁多芝士😜一撈個陣,啲芝士即刻現哂形😻😻多到做到無限拉絲☺️☺️☺️而且呢個石鍋就算擺放咗一陣冇撈拌都唔會痴底,仲用咗食落去唔怕太熱氣同油膩🤤🥢雪濃湯 +蕎麥麵 $138 (+$20)雪濃湯係韓國菜中一道用牛腿骨製成嘅濃湯,呢到嘅雪濃湯味道冇添加味精😝飲完唔會好口渴,感覺滋補又養生😝😝 而我地仲追加咗蕎麥麵🥰🥰蕎麥麵麵質彈牙又吸收晒雪濃湯嘅精華😋薄肉片同蕎麥麵,有營養之餘,亦都係口味清淡
🥢餃子王 $16 & 🥢泡菜餃子王 $16

🥢醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128

🥢雪濃湯 +蕎麥麵 $138 (+$20)
雪濃湯係韓國菜中一道用牛腿骨製成嘅濃湯,呢到嘅雪濃湯味道冇添加味精😝飲完唔會好口渴,感覺滋補又養生😝😝 而我地仲追加咗蕎麥麵🥰🥰蕎麥麵麵質彈牙又吸收晒雪濃湯嘅精華😋薄肉片同蕎麥麵,有營養之餘,亦都係口味清淡者嘅好選擇❤️