每次經過韓國街一帶都見到韓屋排隊的人龍但都是約左朋友趕時間走趁周末12點在尖沙咀就打算早些去排隊幸運地等候一會就入座 餐廳座位不多 但佈置精緻全白色配啡木色風格霓虹燈牌 寫著不同的韓文字句雖然大排長龍 店員也很有禮貌看到座位安排也有系統 不錯 餐牌上 主打傳統的韓國鍋物雪濃湯 牛骨湯 參雞湯 泡菜湯也有多款地道的韓式蒸餃和煎餃剛好最近天氣轉涼 很合適食石鍋 最後點了一個石鍋飯 一個湯鍋食完果然有返到韓國家鄉的感覺果然人氣滿滿是有原因的 👏 泡菜湯 $118用石鍋煮得很滾燙的泡菜湯,材料很豐富,除了泡菜有豆腐、芽菜、洋蔥和蘿蔔,輕微辣度剛剛好,而泡菜大棵份量多,唔會太碎或太少,飲完泡菜湯很暖胃,又滿足。 炒豬肉石鍋拌飯 $108同樣以石鍋盛著,紫菜下有豬肉、菠菜、蘿蔔、什菇和翠肉瓜,自行加入辣醬,混好依然熱辣辣,很香口,而且口感豐富,豬肉肥瘦剛好,整體不油膩。 韓式煎餃子 $68即叫即煎,半圓形的韓國餃子味道很正宗,煎得外脆內軟,餡料份量很多,店員也準備了醋汁,很搭配。 韓國水梨汁(罐) $25除了主食很地道,當然有不同韓國牌子的飲品選擇,而人人都喜愛的水梨汁,是我們的首選。
每次經過韓國街一帶

韓式煎餃子 $68

韓國水梨汁(罐) $25
  • 炒豬肉拌飯
  • 泡菜湯
蔘雞湯 $148全雞,燉煮得極足時間,肉質軟腍,連雞骨都燉得可以入口即碎即化!雞隻內釀有糯米飯。 湯有雞味、適量蔘味,湯料仲有紅棗、黑棗、銀杏等飲晒整碗蔘雞湯都完全唔口渴,飲得出無添加味精,天然補身! 特別適合身子屬寒虛體質,容易怕凍又手凍腳凍J妹我進補下😁醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128拌飯有調味甜甜的醬炒牛肉、翠玉瓜片、紫菜碎、菠菜、蘿蔔絲、芽菜、腐皮絲等,更有熱溶芝士拉絲,而且飯粒更用上富抗氧化花青素和含礦物質鉀的紫米飯,色彩豐富又健康!泡菜餃子王 $16/隻餃子王,包得足料,大隻,皮薄而口感軟糯,每一隻都跟有小蒸籠,賣相幾可愛韓國果肉果汁(提子) $25_______________韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖_______________
蔘雞湯 $148

醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128

泡菜餃子王 $16/隻

韓國果肉果汁(提子) $25

_______________

韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

_______________
2022-11-15
2022-11-11 119 浏览
韓屋尖沙咀金巴利道69號早排落大雨都行呢條街真係凍到傻咗,經過尖沙咀呢一間餐廳,好有少女特色,仲會播住K-Pop啲歌!即刻諗都唔諗就入咗嚟咁凍一定要叫返一個人蔘雞湯💕原隻雞已經煲到啲骨林晒,雞肉入口即溶,仲有三四條人參、杞子等等,飲完即刻暖晒🥰🥰石鍋拌飯係好特別嘅紫米飯,顏色好靚,上面擺咗蘿蔔絲,但是,紫菜碎,肉,青瓜,菜。好豐富嘅材料,口感很好👍🏻最後叫咗一個泡菜餃子第一次食泡菜餃子、入面有粉絲同埋泡菜,好似食緊炒粉絲咁😆都幾辣,冬天食就啱晒💕❤️👌呢間餐廳無論係下晝同埋夜晚都好多人!雖然唔算好大,但係裝飾比普通嘅韓國餐廳靚👍🏻值得一去
韓屋
尖沙咀金巴利道69號

石鍋拌飯

最後叫咗一個泡菜餃子

心思思想吃韓式石頭窩飯,特登走到韓國街找這家店子吃。原味石頭窩飯 ($98) ,用紅米飯底,米飯煮得一粒粒,煙韌有口感,有少少飯焦,其他材料有豆皮、甘筍、翠肉瓜、波菜和紫菜,味道甜甜的,充滿麻油香,味道清新,不過原來是素菜飯⋯⋯泡菜蒸大餃子 ($16/隻)原籠上,餡料微辣,是好味道的食物整體味道好,清新,不會太重口味,不過午市沒有套餐,沒有飲品,價錢偏貴,連水也給我⋯⋯卻要加一。我相信在尖沙咀可以用同等價錢有更多更好的選擇。不會再來了。
心思思想吃韓式石頭窩飯,特登走到韓國街找這家店子吃。

泡菜蒸大餃子 ($16/隻)原籠上,餡料微辣,是好味道的

我相信在尖沙咀可以用同等價錢有更多更好的選擇。不會再來了。

2022-11-09 103 浏览
想食韓國菜但又唔想成日食芝土同炸雞黎韓國街搵番間地道韓國餐廳試下先網上超多好評 主打無味精石鍋湯同餃子店內座位唔算多 所以晚飯時間真係排哂隊 ✎牛排骨湯 $138 +紅米飯 $15/素麵/蕎麥麵 $20石鍋湯種類其實都好多 有成十幾款用左長時間熬煮而成 係好濃郁既湯汁牛排骨煮到勁腍 骨肉分離😂 配埋粉絲 洋蔥 增加番口感 素麵有小小煮得太耐 可能蕎麥麵會煙韌啲.餃子王 $16 泡菜餃子王 $18一個迷你既蒸籠放一粒 好得意😆食落啖啖肉 仲有菜同粉絲 好大粒 泡菜就比較惹味 2款都好食.蒸醬牛小排餃子 $78/5好多人都推出呢款餃子 咬落真係爆汁好刃食仲有甜甜地既味道 餃子皮煙韌煎既話應該會仲好食.韓式煎粉絲素餃子 $68/5隻超級脆同薄身既餃子皮 入面係滿滿既粉絲記得要點個餃子醬油 超加分🫶🏻
想食韓國菜但又唔想成日食芝土同炸雞

• 牛排骨湯
  • 醬牛小排餃子
  • 餃子王
2022-11-01 185 浏览
想食下韓國野又唔想下下炸雞、烤肉咁油膩?黎尖沙咀韓國街呢間韓式家常菜餐廳飲下住家湯、食下餃子就啱哂啦!😝💫牛膝骨湯🥘強烈推介!養生系列~😋每一淡都品嘗到好入味好鮮甜嘅牛骨,一啲都唔油膩、唔覺有味精,重要加埋勁多骨膠原,秋天飲夠哂滋潤,夜晚唔想食太多澱粉質就咁飲呢個湯一流!兩個人飲絕對夠飽💛 💫蔘雞湯🐓呢個湯除左人蔘雞加左紅棗去煲,所以幾清甜,雞入面原來重有少少類似糙米飯,幾特別。隻雞都偏滑同淋,但個湯就比起牛膝骨湯就會油膩少少喇😉💫餃子王🥟呢隻大餃子係菜餡,所以唔會膩,一咬開勁juicy淡淡汁,好清甜,想有啲solid野落肚,唔想食太多澱粉質又唔想剩飲湯嘅食隻餃子啱啱好💛 食物:🌠🌠🌠🌠🪄環境:🎇🎇🎇🎇🪄服務:🎆🎆🎆🎆🎆整體:💗💗💗💗💗想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮

💫牛膝骨湯🥘

環境:🎇🎇🎇🎇🪄
服務:🎆🎆🎆🎆🎆
整體:💗💗💗💗💗

• 蔘雞湯
最近見身邊不少好友陸續飛去韓國旅行,無奈只可以留喺香港嘅小編決定搵餐地道韓國菜食懷緬一下🥲黎到尖沙咀韓國餐廳林立嘅金巴利道,搵到間好有家庭感覺嘅小館「韓屋」🏠雖然係韓國餐廳,但呢度搵唔到調味重嘅辣炒年糕,亦冇啤酒與炸雞,反而主打溫馨健康湯拌飯😳《 薯仔豬排骨湯 》 $148 4 / 5韓國家庭最常見嘅湯之一,冇味精冇防腐劑飲到只有清甜豬骨湯味,排骨一早煲到軟綿😋 而薯仔雖然入味但仲好爽口! 跟湯加上份蕎麥麵,同熱湯相當配搭,麵質𝘘彈!《 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 》 $128 4.5 / 5石鍋雜錦拌飯,配料好足有大豆芽菜、冬菇絲同甘筍絲,最特別係米飯用上紅米,咬落更有嚼勁😋 芝士香濃份量剛好,整體調味好溫和,有家的感覺!《 餃子王 》 $16 4 / 5一粒餃子一個蒸籠,賣相可愛,皮薄餡飽滿,啖啖肉同粉絲😋《 泡菜餃子王 》 $16 4 / 5加左泡菜更惹味🤤———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛———————————————

薯仔豬排骨湯

《 薯仔豬排骨湯 》 $148 4 / 5

而薯仔雖然入味但仲好爽口!

跟湯加上份蕎麥麵,同熱湯相當配搭,麵質𝘘彈!

《 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 》 $128 4.5 / 5

芝士香濃份量剛好,整體調味好溫和,有家的感覺!

《 餃子王 》 $16 4 / 5
一粒餃子一個蒸籠,賣相可愛,皮薄餡飽滿,啖啖肉同粉絲😋
泡菜餃子王

🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
薯仔豬排骨湯
泡菜餃子王
🥰餃子王 $16/隻超級大一隻,皮夠薄,餡料超飽滿,味道都很鮮甜😋炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128芝士可以拉絲,但吃的時候又覺得芝士味道不太出,選料都比較健康,用了養生的紫米/紅米,(顏色比較像是紫米)加了不同蔬菜和豬肉,口味豐富😛雪濃湯 $138 +$20配蕎麥麵很好喝,我起愛韓國的雪濃湯的,好像沒有韓國喝的那麼雪白濃厚,但都十分不錯了,湯內有些牛肉和洋蔥,所以都鮮甜,但看到鄰座叫了參雞湯有點後悔沒叫,參雞湯很多料好誘人💰人均: $101-200🌟推薦: 餃子王炒豬肉石鍋芝士拌飯🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
🥰餃子王 $16/隻
超級大一隻,皮夠薄,餡料超飽滿,味道都很鮮甜

😋炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128

😛雪濃湯 $138 +$20配蕎麥麵
蕎麥麵
雪濃湯
雪濃湯

💰人均: $101-200
🌟推薦: 餃子王
炒豬肉石鍋芝士拌飯

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
2022-10-24 124 浏览
#跟住我食唔中伏 尖咀金巴利道韓國菜好多人盡皆知,好幾間仲係我同心心成日去!韓屋就係其中一間🥰當初心心揀呢間係因為餐廳好粉紅色🤣佢一望到就話要食!而我就因為欣賞佢個芝士石鍋拌飯😋仲有超好食嘅牛膝骨湯❤️#唔係間間韓國餐廳都有得食我同心心講飲咗會好靚女😄所以佢都狂飲🤣🤣🤣今次仲食埋大蒸餃,推介食辣嘅人試 #泡菜餃 🔥🔥🔥個皮煙煙韌韌,裡面啲餡料好多,味道唔錯~
#跟住我食唔中伏

尖咀金巴利道韓國菜好多人盡皆知,好幾間仲係我同心心成日去!
韓屋就係其中一間🥰
當初心心揀呢間係因為餐廳好粉紅色🤣佢一望到就話要食!

而我就因為欣賞佢個芝士石鍋拌飯😋仲有超好食嘅牛膝骨湯❤️
#唔係間間韓國餐廳都有得食
我同心心講飲咗會好靚女😄所以佢都狂飲🤣🤣🤣

今次仲食埋大蒸餃,推介食辣嘅人試 #泡菜餃 🔥🔥🔥
個皮煙煙韌韌,裡面啲餡料好多,味道唔錯~
2022-10-23 100 浏览
餐廳位於尖沙咀韓國街附近,顧名思義主打韓式養身湯類、石鍋飯同餃子🥟 店內雖小但五臟俱全,整體價錢親民化而且食物款式眾多,不過weekend就記得要早啲去啦唔係嘅就要喺出邊排隊!韓國朋友仔話薯仔豬排骨湯係當地人嘅解酒湯~ 豬排骨超級軟腍,一咬就開😳 湯底微辣但唔食得辣表示🉑️接受,裏面更有薯仔、芽菜、洋蔥絲、蘿蔔絲等配料!建議可以配飯或麵一齊食😋 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯配料有紅蘿蔔、大豆芽、菠菜、翠玉瓜、紫菜等😛 整體味道豐富,搭配甜辣醬食好有韓國旅行feel哈哈😌 芝士嘅份量都唔少,撈埋一齊邪惡又滿足!另外值得一讚嘅係用咗健康嘅紫米飯,口感煙韌,食落感覺冇咁大負擔🙈見每台都有嗌餃子王所以又忍唔住叫埋😜 用小蒸籠裝住賣相十分可愛又打卡able!內餡飽滿豐富,有大量蔬菜、豬肉、粉絲等👉👈 皮薄餡靚而且咬落去仲會爆汁!推😎

呢排天氣凍凍地,最岩食番d熱辣辣既野暖下身🔥呢間位於尖沙咀嘅「韓屋」,佢啲湯同嘢食都唔錯,可以一試🥘薯仔豬排骨湯 $148聽聞呢個係韓國醒酒湯,真定假就唔知😂但味道就真係唔錯,個湯夠熱而且入味,排骨多肉同有膠質位,不過薯仔可以再腍啲,但整體都好唔錯👍🏻🍖炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128芝士控留意!🧀芝士份量激多,撈飯果陣見到成個飯都拉哂絲咁😂配料有紫菜、翠玉瓜、紅蘿蔔絲、菠菜、芽菜等等,飯係用紅米飯🍚食落味道豐富,芝味十足🥟餃子王/泡菜餃子王 $16/隻賣相好似個大元寶咁🥟,餡料有豬肉、粉絲、韭菜等,外皮煙靭緊緻,餡料好多,味道口感都唔錯,主菜唔夠食可以一試😎Overall:我地係星期日下午時間食,都幾多人排隊等,唔知係咪個個星期六通宵飲完酒,星期日就黎解酒🤣秋冬不妨試下呢間暖下身

🥘薯仔豬排骨湯 $148

🍖炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128

🥟餃子王/泡菜餃子王 $16/隻

Overall:
2022-10-16
📍韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖相信大家對韓國街一啲都唔會陌生,行到金巴利道附近會見到一間好少女風既韓國餐廳好多人排隊,我地當然唔執輸一齊排。🤪🤪排咗大概三十分到終於入到去啦。地方雖然唔係好大,但小店好有韓氣氛,成餐飯都聽住k-pop,好有feel! 而呢到主打既有韓式湯品,各式各樣既餃子,石頭鍋飯同拌飯等等。😍😍由於本人好喜歡韓式既湯,我地叫咗比韓國人用黎解酒既薯仔排骨湯。薯仔好入味,而排骨亦都大大舊,痴住骨既肉十分滑溜。相信排骨係燉咗好耐,因為連啲骨都咬得開架。而湯既味道都算温和,附帶少少辣味,非常開胃可口。如何有得配埋個白飯就perfect! 🥰🥰之後好快就黎咗煎醬牛小排餃子。餃子一睇就知好脆口。咬落去果然冇令我失望,表皮好香脆,牛小排餡料份量好多,而且保存到肉汁,食既時候記得要小心呀!加埋小小醬油吊味,十分唔錯。🤤😋🤤😋最後,當然要叫返個醬炒牛肉石鍋芝士拌飯!一上枱見到佢出晒煙,仲要咋咋聲咁,真係搞到我流晒口水。我地嘗試用兩隻匙羹不起少少飯,啲芝士拉絲多到我地估唔到!撈匀晒啲材料之後加少少韓式辣醬一齊食,好惹味呀。☺️☺️😊😊👍👍
📍韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

《韓屋 -尖沙咀》尖沙咀金巴利道果邊出名多韓國野食😊今次同左個舊同事去呢邊食啲較傳統既韓國菜😎餐廳唔算好大間,坐得有少少逼夾,人流都幾多,我同朋友七點去到要排隊十五分鐘先入到座,不過上菜都算快,點左餐五分鐘多啲都上菜啦🤓當日我地兩個人叫左兩款餃子、一個湯配蕎麥麵同埋一個石鍋飯💁🏻‍♀️餃子王 $16/隻我地見旁邊啲人個個都有隻籠仔喺枱好得意,就問店員係咩黎😂餃子王比一般食開既普通餃子大隻🥟重點係個皮好薄同埋饀料都幾多👍🏻饀入面應該有韭菜同豬肉,都幾juicy 💁🏻‍♀️醬牛小排餃子 $78我同朋友一致推介呢個煎餃,甚至乎想問佢有無得賣添,入面既牛肉碎應該醃製過,個汁甜甜地好特別,而且個皮又係好薄,煎左後個皮脆卜卜,熱食超香肉汁👍🏻一定要試下💁🏻‍♀️炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128石鍋飯加芝士從來都無死既😉燒紅左既石鍋令到入面既飯起曬飯焦😎黏埋啲芝士同豬肉後呢啖飯既味道超有層次,香脆既飯焦、咸香既芝士、微辣既炒豬肉,全部都係香口野,食完會幾滿足架💁🏻‍♀️薯仔排骨湯 $148 +$20配蕎麥麵我都係第一次試薯仔排骨湯架炸,朋友話去韓國時試過,好想試下呢度整得好唔好食🥸個湯比想像中咸左少少,不過用黎
《韓屋 -尖沙咀》

💁🏻‍♀️餃子王 $16/隻

💁🏻‍♀️醬牛小排餃子 $78

💁🏻‍♀️炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128

💁🏻‍♀️薯仔排骨湯 $148 +$20配蕎麥麵

我都係第一次試薯仔排骨湯架炸,朋友話去韓國時試過,好想試下呢度整得好唔好食🥸個湯比想像中咸左少少,不過用黎送麵食都可以中和得到,排骨煮得都幾軟,一夾啲肉就甩出嚟,可以夾埋啲薯仔一齊食

總結,呢間小店既餃子其實做得都唔錯🥟,石鍋飯份量夠而且價錢相宜,兩個人食都夠分,湯既話下次會想試佢既雪濃湯多啲,我見枱枱都有人叫好似好吸引咁,呢一個價錢喺尖沙咀韓國街算係較平啦,可以encore 的
2022-10-18
  • 餃子王
  • 醬牛小排餃子
  • 石鍋飯
2022-10-20 96 浏览
來到尖沙咀吃韓國家常菜小館-韓屋,由韓國大廚主理,吃一頓正宗傳統的韓國菜。小店面積不大,小枱的簡約擺設,晚上8時半門口仍有等待用餐的客人,可見小店的魅力。聽著電視播放著Kpop MV,帶著韓潮活力年輕感。蔘雞湯 $148先來一份韓國在地最常吃到的家庭熱湯,原隻雞鍋熱呼呼,熱湯由人蔘、紅棗、粟子、杞子等熬製。溫和甘香的人蔘味味易入口,紅棗及杞子加入清甜雞湯更有層次。意外驚喜是外表完好的雞一觸即散,入口連骨都融化,內裡有原條人蔘,雞肉吸收配料的精華,補身養生。醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128石鍋飯用上紅米飯,比較健康,混入牛肉、翠肉瓜、蘿蔔絲、蛋絲、紫菜等,拌在一起就有神奇的化學作用,拼湊完美味道,也令我想起韓國石鍋飯的滋味。韓式煎餃子$68細薄的餃子,內餡有豬肉及粉絲組成,和港式的餃子不同,口感清新。

蔘雞湯 $148

醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128

韓式煎餃子$68

2022-10-19 99 浏览
尖沙咀金巴利道係一條韓國街🇰🇷。韓國餐廳真係多到你數唔到😎。*韓屋*有韓國師傅坐鎮。將韓國味道帶嚟香港🇭🇰。餃子有十幾款口味。最特色一定係餃子王🥟。大大粒🥟真係第一次見。外型好似做到一個mini手挽包包咁帶點可愛😍。餃子王🥟有原味同埋泡菜兩個口味。可以逐粒點。點一粒都可以。真係一個人都可以好盡興🥳。煎醬牛小排餃子🥟呢款牛小排味道係招牌。肉汁滿滿。皮薄餡鮮😛。五隻🥟真係唔夠喉。醬炒牛肉石鍋芝士拌飯🐮🧀🍚拌飯一定係韓國家常菜代表之一,大量蔬菜。炒肉等食材。拌勻飯口感非常豐富😋。芝士沾上每粒米飯。今鋪真係越邪惡越鍾意🤩。白桃梳打🍑青蘋果梳打🍏
*韓屋*有韓國師傅坐鎮。將韓國味道帶嚟香港🇭🇰。
餃子有十幾款口味。最特色一定係餃子王🥟。

煎醬牛小排餃子🥟

醬炒牛肉石鍋芝士拌飯🐮🧀🍚
芝士沾上每粒米飯。今鋪真係越邪惡越鍾意🤩。

白桃梳打🍑
青蘋果梳打🍏