2015-06-20 346 浏览
難得表哥請食飯,估唔到係食午餐,仲要係佢自己附近,有d人好孤寒呀泡菜鍋好多豆腐同黃牙白呀,勁辣囉, 但唔係好持久既辣, 一下就冇左, 應該係用左好多辣粉, 而且冇乜肉...巨蜂梳打, 而家店舖求其甜甜地藍色就叫做巨蜂...不過都味道都ok既, 唔係太甜, 有少少提子味
難得表哥請食飯,

估唔到係食午餐,

仲要係佢自己附近,

有d人好孤寒呀
泡菜鍋好多豆腐同黃牙白呀,

巨蜂梳打, 而家店舖求其甜甜地藍色就叫做巨蜂...
不過都味道都ok既, 唔係太甜, 有少少提子味
2015-06-01 237 浏览
以前既青森仲未搬遷時,係好好食的, 而且又夠平,可惜越黎越退步了,而且以前果D服務質素都冇埋,而家只淨一堆木口木面既侍應, 唉前菜黎講我會嫌佢太多沙律醬,雖然份量很少,但只食到沙律醬味...80大元的壽司拼盤只有5件壽司...到底係乜野拼盤...賣相還可以,但其實一睇就知,碎吞拿魚疊得再高,也不過係平價貨,加州卷唔使我講大家都知,三文魚唔夠新鮮, 油香唔重,就算一件壽司有2塊魷魚都於事無補了...極少既烏冬, 出前一丁豬骨湯底味,係就係幾彈牙既,只係...太少啦! 而且一D餸都冇...
以前既青森仲未搬遷時,

係好好食的, 而且又夠平,

可惜越黎越退步了,

而且以前果D服務質素都冇埋,

而家只淨一堆木口木面既侍應, 唉
前菜黎講我會嫌佢太多沙律醬,

雖然份量很少,

但只食到沙律醬味...
80大元的壽司拼盤只有5件壽司...

到底係乜野拼盤...

賣相還可以,

但其實一睇就知,

碎吞拿魚疊得再高,

也不過係平價貨,

加州卷唔使我講大家都知,

三文魚唔夠新鮮, 油香唔重,

就算一件壽司有2塊魷魚都於事無補了...
極少既烏冬,

出前一丁豬骨湯底味,

係就係幾彈牙既,

只係...太少啦! 而且一D餸都冇...
题外话/补充资料: 靠著過去既果份情宜, 我比左OK, 希望你地加油, 唔好繼續沈淪落去...
2015-05-25 306 浏览
今日難得約左几個粉絲一齊開飯~有人話想食日本野~所以揀左去呢間~我自己唔係第一次黎~覺得不過不失~如有人想來我都唔介意再來~去到門口見唔係咁多人~可以揀個心儀位置,而且呢到唔會有限時,可以慢慢談心~一坐下服務員幫我地加左茶,我地就拎個餐牌黎睇~幸好我地有返几個人~可以點多D款~YEAH!我地一邊食一邊點~都几左好多野呢~!!呢到出名的10寸長的三文魚壽司,緊係要點LA!另仲蟹子沙律,魚生沙律~炸豆腐,兩個湯面一個炒烏東,魚生拼盤,金姑牛肉卷,燒三文魚頭,牛油炒金姑,一口鉄板牛肉粒,鉄板燒墨魚,芝士燒蚝,三文魚軟殼蟹卷.同一D壽司....嘩~~上抬啦~萬眾期待!10寸長的三文魚壽司 - 招牌菜之一~三文魚本身好有魚香味~食落好鮮,壽司飯就感覺麻麻~飯本身煮得太淋,醋味唔夠,份量中等唔會太大件~整體都唔錯~蟹子沙律 - 我最中意的小食之一~沙律以青瓜同生菜絲為主,面頭仲有好多的蟹子~全部撈埋一齊再大大啖放入口,清清涼涼的感覺好正~海鮮沙律 - 呢個沙律以青瓜絲同多款海鮮粒為主~所謂海鮮由4,5款唔同的魚生粒,蟹柳,魷魚粒撈成,面層再加大堆蟹子~再加上少少麻漿,配搭出奇地好~麻漿的香加上沙律
一坐下服務員幫我地加左茶,我地就拎個餐牌黎睇~
幸好我地有返几個人~可以點多D款~YEAH!
我地一邊食一邊點~都几左好多野呢~!!
嘩~~上抬啦~萬眾期待!
海鮮沙律 - 呢個沙律以青瓜絲同多款海鮮粒為主~所謂海鮮由4,5款唔同的魚生粒,蟹柳,魷魚粒撈成,面層再加大堆蟹子~再加上少少麻漿,配搭出奇地好~麻漿的香加上沙律的清涼~好開胃呢~
魚生拼盤 - 有十款唔同的魚生~各有特色,味道鮮明,份量足夠~唔錯~!最好味的係蝦同赤貝,又爽又新鮮~海胆就比較失色,食落有少少腥味..
炸豆腐 - 豆腐冇想像中大件,木魚絲比想像中少,唯好的係炸得外脆內軟~非常好味~!(好可能豆腐本身已經好好味~所以點煮都唔會太差~ )
叉燒拉面 - 拉面本身煮得唔錯,唔會太淋,浸得耐左都覺得有彈牙的感覺, 叉燒就細件左少少,唔會太咸仲有豬肉的香味,服務員話係叉燒係自家製的.而加上係豬骨湯底,第一次食呢到d拉面.唔錯
鷄肉拉面 - 拉面同樣出色, 鷄肉同洋蔥加D漿汁一齊炒過,剩食的話可能會重口味左D,但撈左落D湯面沖淡左少少~感覺又唔同~
豬肉雜菜炒烏東 - 成份出品都令人失望~烏東炒完都覺得好濕,一D都唔乾身~感覺仲好油膩~漿汁落得太多~感覺好咸~差~!
燒三文魚頭 - 我最中意的食品之一~相信對呢個菜色都唔會有咩特別要求,魚頭大大件而且燒得啱啱好~我最中意燒得燶燶地有少少脆卜卜的感覺~!!
金姑牛肉卷 - 原本係好好味的菜色,牛肉卷應燒得燶燶地,上枱唔知點解可以咁多汁~成個口感都唔同晒...失望~
一口鉄板牛肉粒 - 開始發覺大廚的喜好,就係加水再加水..明明係鉄板燒,居然都可以咁多汁..真係唔知講咩好...原先諗住香口熱氣的菜,都變得冇咁HOT了... 牛肉粒同洋蔥一齊炒過~煮到大約有8,9成熟~ 保留保牛肉本身的味道..
牛油炒金姑 - 話明係炒的款式~應該又香又乾身先啱~就係唔知點解可以咁多汁~即時覺得好油膩~完全唔可以接受~唔洗問緊係要退左佢~!退之前都要拍一拍~!!
鉄板燒魷魚,燒大蝦 - 唔會有特別期望的菜色,但求似模似樣~上枱出奇地好~大蝦燒得啱啱好~而且唔係蝦仔~甩左殼都仲有啖啖肉~魷魚炸起之後再放喺鉄板上枱,入口感覺好香好熱氣同好鮮嫩,好有口感~冇''加水''係唔同D~~HA~
芝士燒蚝 - 上枱時真係有點意外..成份出品出奇地''細''規模,蚝殼細,蚝肉細,配料都少~唔似得出面食的好多忌廉汁,撈少少芝士再焗!!呢到可以完全睇到係一粒蚝肉加少少芝士拎去焗,一D都唔花巧,就係咁蕳單,廚師控制火喉控制得好好,唔會焗得太乾太硬...可能有加水..
芝士西蘭花 - 西蘭花煮得啱啱好~唔會太淋~入口仲有種爽口的感覺, 芝士味好濃,夾起時仲可以拉出一條條的芝士~超中意呀~!!
三文魚軟殼蟹卷 - 一入口就覺得軟殼蟹似係炸起左好耐~唔脆又唔熱~感覺有D油膩~成份出品令人失望~可以的話真係想退左佢~
另我地仲點左几款唔同壽司,壽司飯方面可能係同一桶飯,所以都比較淋同埋冇咩醋味,而上面的魚生片相當新鮮,而且大大片,食落好有口感~
軍艦款式方面真令人意外! 睇上去配料出奇地多~突出晒整件軍艦!夾開一睇...就見當中真相~!最可惜既係上枱時紫菜已經淋晒~有D令人失望~
我地一邊食一邊傾計一邊睇電視,服務員亦勤於為我地加水同清枱,雖然外面有客人等位,但都冇要求我地離開~值得欣賞!
店舖洗手間設備唔係咁令人滿意~要經過廚房重地,所以迫迫細細濕濕窄窄…所以可以的話都係忍耐一下,搵另一個更好的解手吧~!
總括黎講...算係個坐得舒服,又有電視睇~絕對係個KILL TIME 吹水的好地方~!!
2015-04-04
2015-03-27 418 浏览
幾過呢間鋪好多次, 次次門口都好多人排隊. 諗住星期一, 應該冇咁多人(其實因為時間尚早, 七點三), 仲有枱就入嚟試下.另外嗌左燒牛脷, 牛油炒雜菌~ 牛脷淡左少少, 雜菌炒得幾香口, 甜甜地份量算好多.首先嚟左碟油甘魚刺身~ $45 三大片, 味道普通. 以前去一家日本料理-係太古城, 個師傅話條油甘魚今日開架, 果次係食過最鮮味既一次.到碟壽司上喇: 三文, 吞拿, 劍魚腩, 曼魚, 甜蝦....... 味道可以, 份量真係拍得住元朗果幾間.最後上埋個刺身盛: 我都呆一呆~ 三文, 吞拿, 甜蝦, 北寄貝, 尤魚, 劍魚, 蟹柳, 赤貝, 蟹籽, 白身魚, 我諗住一般都係一至兩件........ 不解釋...... 完全比佢炸爆! 重形份量, 合理味道.仲有個海膽尤魚手卷~ 都幾好味.
壽司, 手卷
油金魚刺身
刺身盛

仲有個海膽尤魚手卷~ 都幾好味.
题外话/补充资料: 街坊價錢, 合理既味道! 終於明白點解咁多人~ 見到好多枱嗌炒麵, 炒烏冬~ 炒飯...... 等等~ 廚房熟食, 賣相好吸引, 好香. 附近都有放題同另一間日本餐, 競爭咁大, 呢度算做得唔錯.
2015-03-23
  • 三文魚壽司
  • 牛油炒雜菌
2014-05-18 608 浏览
今日做完社會服務,有少少餓就近近地去左呢到吃點小食,一段時間冇黎了,我欣賞呢到下午茶時段人少少~有電視睇可以慢慢坐~!!服務員都唔會止得好埋比客人太大壓力~搵到個有利位置就落單叫野食,呢到招牌係長尾三文魚壽司, 我仲點左劍魚腩同蟹子沙律蟹子沙律 - 噢~比起之前黎細碗左好多啊~至少少了三份一~沒有了以前嘩一聲的感覺, 通賬掛...幸好品質向算新鮮,青瓜絲好新鮮,入口涼涼地~唔會出晒水~蟹子份量相當足夠~長尾三文魚壽司 - 我中意佢多多肉少少飯的感覺~三文魚品質一般,少了點三文魚香味,壽司醋飯唔係太酸,可能醋落得唔夠,劍魚腩壽司 - 劍魚腩厚厚切好有質感,但係魚味唔係咁香濃4件壽司居然會比咁大舊芥末,會唔會有點OVER呢~師夫如要抗衡通賬,應好好控制各種出入量!!
搵到個有利位置就落單叫野食,
呢到招牌係長尾三文魚壽司, 我仲點左劍魚腩同蟹子沙律

劍魚腩壽司 - 劍魚腩厚厚切好有質感,但係魚味唔係咁香濃
2014-01-17
2014-01-03 275 浏览
原本當日中午是與男友和他父親去酒樓吃飯,但突然有要事,不能去,只剩下我和男友兩人,於是就去食我們都愛吃的日本菜,所以上網search了,發覺上水有兩間都可以吃到6/7吋長的壽司,我們都不知吃那一間才好,於是就問問的士司機哪一間較近,就去哪家,於是大約一點半的時候來到了青森二丁目。當時店裏的客人不多,所以兩人也可以坐四人卡位。餐牌上有午市套餐,我們叫了薄燒牛肉卷飯和滑蛋鰻魚飯,還有,午餐可以加錢叫小食,我記得是加不超過十元,加了目三文魚卷和清酒煮蜆,另外,叫了三文魚壽司,赤貝壽司,帶子壽司和鐵板燒牛舌。原本是來吃壽司的,但想不到這裏的鐵板燒做得不錯。三文魚壽司的飯團很大,三文魚切得不薄不厚,三文魚不是很鮮甜。赤貝壽司,雖然價錢比平時食的略高,但赤貝很大一塊,可以包到整個飯,赤貝就很新鮮。三文魚卷很細一卷,但這個很便宜,這個是飯裏包着紫菜再包着三文魚,而飯裏夾有一些芝麻,很香口。帶子壽司,並不是珍寶的size,只能說是比普通的帶子壽司大少少,帶子壽司是最鮮甜的。滑蛋鰻魚飯,第一次見到有滑蛋鰻魚飯是這個樣子的,這並不是滑蛋,只是一般的生蛋,鰻魚竟然是切到條狀,鰻魚汁也不多,而味道就不過不失,
三文魚壽司
赤貝壽司
滑蛋鰻魚飯,第一次見到有滑蛋鰻魚飯是這個樣子的,這並不是滑蛋,只是一般的生蛋,鰻魚竟然是切到條狀,鰻魚汁也不多,而味道就不過不失,但令我很失望。

清酒煮蜆沒有清酒味,很像清湯,蜆不多,但便宜,數量以這價錢來說是正常的。
滑蛋鰻魚飯
鐵板燒牛舌,係令我最喜出望外。牛舌燒得剛剛好,燒得外脆內軟,牛舌很軟身,不會像吃橡筋,咬不斷。還有大量洋蔥和蔥,一起吃十分好味。
鐵板燒牛舌
薄燒牛肉卷,牛肉卷得很扎實,不會一夾就散開。
薄燒牛肉卷
這間店的鐵板燒真的做得不錯,燒的時間掌握得好好,有機會會來再食其他鐵板燒的食物,滑蛋鰻魚飯就可以不用再叫了。
2013-12-26
三文魚壽司
鐵板燒牛舌
薄燒牛肉卷
2012-10-19 198 浏览
與友人想搵食, 超愛拉面,但附近的一家麵家山下,沒有開門,所以友人提議去青森!!與朋友到了,不用等位,因為只是6點多, 但被編到近廚房的卡位, 坐得舒服,但近廚房總覺得有點污穢!!開始點菜,朋友說這間是由街外搬入內街, 之前食過一次, 之前食過麻麻地, 原來這間是同一間...不過我們再俾機會, 橫豎入了來, 點了數樣食物!!一碟兩件鰻魚壽司, 但它原條上枱,自己分開兩邊, 無汁,乾身,凍冰冰硬硬的,不好吃!!帶子壽司不大件,沒有特別, 最重要的三文魚壽司, 它也是長長的,但好薄而且細細舊, 一點也不吸引!!太差了, 沒有汁, 洋蔥太生, 豚肉好硬,不入味, 雖然份量多,但不好吃!一上枱,麵已經發漲, 好似好辣,但食落不辣, 只有咸, 好多味精,入面只有一塊叉燒,好油,似公仔面多過拉面只有這些食物已經埋單190元, 不值!

開始點菜,朋友說這間是由街外搬入內街, 之前食過一次,
之前食過麻麻地, 原來這間是同一間...
不過我們再俾機會, 橫豎入了來, 點了數樣食物!!
帶子+三文魚壽司
生薑豚肉燒
地獄拉面鍋

只有這些食物已經埋單190元, 不值!
2012-10-17