2021-05-09 3197 浏览
第一次去半島酒店露台餐廳食Lunch Buffet,因為聽講經常都好Full,比較難訂位,所以預早一個月已經Book位。提早咗15分鐘到,順便在門口影下相。餐廳不算大,Buffet枱就在左右兩邊的中間,所以取食物十分方便。☝️ 左邊是西冷扒右邊是火腿,西冷扒唔錯幾好味這個Buffet食得最多就是鮑魚,這款鮑魚不是熱的,是冷盤,味道ok,不過始終覺得熱會好食啲。冷盤海鮮完全是比零分,蝦和帶子是已經去了殼,翡翠螺不算大粒,海鮮完全沒有鮮味,未試過食Buffet海鮮冷盆只食了一轉。熱盆扇貝不太大粒,而且太熟及不太有鮮味,都是零分。鍾意食咖哩的就啱晒,咖哩非常好味,不過忘記影相甜品唔錯,種類都算多,甜品控就啱晒這個Buffet完全返唔到本,有點失望,真係食佢個名。每次食Buffet都勁飽,但今次飽肚度只是剛剛好,只有試一次咁多。

☝️ 左邊是西冷扒右邊是火腿,西冷扒唔錯幾好味

這個Buffet食得最多就是鮑魚

,未試過食Buffet海鮮冷盆只食了一轉

熱盆扇貝不太大粒,而且太熟及不太有鮮味,都是零分。

鍾意食咖哩的就啱晒,咖哩非常好味
,不過忘記影相

甜品唔錯,種類都算多,甜品控就啱晒

,只有試一次咁多。
2021-05-05
2021-05-01 2620 浏览
露台餐廳@半島酒店staycaytion 早餐看到有很多它的負評我仍然要去試淨係食佢高貴典雅嘅環境已經很值得🤍評論都說它像茶餐廳的質素沒有很大期望去試但看似一份普通的西多士食落去竟然喜出望外外脆內軟,軟得來又唔會太濕,咬落去好有質感蛋味重,而且沒有油膩感,看得出是廚師的功架我很滿意這份法式西多士Brioche French Toast至於有人說必叫的Benedict Egg我反而覺得普通一點我想應該是個人觀點與角度的不同
露台餐廳@半島酒店

評論都說它像茶餐廳的質素
沒有很大期望去試

但看似一份普通的西多士
食落去竟然喜出望外

外脆內軟,軟得來又唔會太濕,咬落去好有質感
蛋味重,而且沒有油膩感,看得出是廚師的功架

至於有人說必叫的Benedict Egg
我反而覺得普通一點
我想應該是個人觀點與角度的不同

1997 浏览
1K
2021-04-22 4279 浏览
特別日子選了半島酒店嘅露台餐廳歎自助午餐。餐廳用餐環境,氣氛一流,寧靜舒適,每枱都有一定距離,私隱度高又保障客人用餐安全。有數款冰鎮海鮮,全部都好新鮮有大蝦,黃金螺,青口,甜蝦,帶子。黃金螺彈牙有嚼勁,青口大隻啖啖肉,帶子厚身又鮮甜。還有我最愛的磯煮鮑魚,入味軟腍又彈牙,好正。刺身有三文魚,吞拿魚,象拔蚌,甜蝦。魚肉好肥美,象拔蚌嘅口感最正,食落脆卜卜,甜蝦就細隻左點,但都好鮮甜,壽司最特別係有坊間自助餐少見嘅左口魚壽司龍蝦沙律各式樽裝沙律有牛柳同叉燒熱葷款色唔算多,有蒜蒜粉絲帆立貝,香芒蝦,魚柳,蜆等等🎈個忌廉菜湯味道不錯。甜品款色有很多,款款都很精緻吸引,味道可以,沒有太大驚喜。喺咁靚嘅酒店食下嘢,傾下偈,又真係幾寫意☺️
特別日子選了半島酒店嘅露台餐廳歎
自助午餐。
餐廳用餐環境,氣氛一流,寧靜舒適,
每枱都有一定距離,私隱度高又
保障客人用餐安全。

有數款冰鎮海鮮,全部都好新鮮
有大蝦,黃金螺,青口,甜蝦,帶子。
黃金螺彈牙有嚼勁,青口大隻啖啖肉,
帶子厚身又鮮甜。

還有我最愛的磯煮鮑魚,
入味軟腍又彈牙,好正。

刺身有三文魚,吞拿魚,象拔蚌,甜蝦。
魚肉好肥美,象拔蚌嘅口感最正,
食落脆卜卜,甜蝦就細隻左點,
但都好鮮甜,

壽司最特別係有坊間自助餐少見嘅左口魚壽司

龍蝦沙律

各式樽裝沙律

有牛柳同叉燒

甜品款色有很多,款款都很精緻吸引,
味道可以,沒有太大驚喜。

喺咁靚嘅酒店食下嘢,傾下偈,又真係幾寫意☺️
朋友生日,用咗半日時間搜索究竟邊間好,最後選擇咗半島酒店,呢個朋友好重要所以希望好少少,今日食完之後幾個朋友感覺大同小異,下面就係我哋嘅評語優點:半島酒店環境唔錯,呢個相信大家都知道,仲有免費泊車三個鐘頭,就算超出三個鐘頭佢都會free畀你,這個不一定,要視乎當日情況及經理,環境寧靜,寬敞,乾淨,始終係名牌酒店,一定有番咁上下缺點:食物選擇小,大把其他自助餐廳可以選擇,九百幾蚊價錢來說,唔係咁值得,長腳蟹,帶子,螺頭,呢啲冷盤非常一般,冇乜鮮味,魷魚仔,煎釀三寶,都攞埋出嚟,食一兩轉已經冇乜嘢好食總評:呢度似係畀啲有錢佬,傾下計,談情地方,人唔多夠曬清靜,身份象徵,可以說主要係食環境,如果你真係著重食物質素,種類選擇,絕對保證你失望,仲有一個好奇怪嘅現場,五星級酒店自助餐,好多時候食完都冇人執枱,搞到啲碟堆滿曬,根本唔應該發生呢啲情況,有一兩次幾乎要我自己攞出去,如果唔係張枱放唔到新嘅食物,不過最後值得一讚就係佢嘅甜品,非常有水準,返到屋企仲好回味,唔怪得知咁多食評都係下午茶嘅時段,總有原因,總之食環境絕對可以,著重食物質素款式,強烈建議唔好選擇呢一間

優點:

缺點:

總評:

自助餐
✨Dinner Buffet 💰878 (adult) 💰678 (children age 3-11)💫評分: 7.8/10🐣佈置好多復活蛋呀復活兔, 同埋啲甜品都好Easter, 最鍾意係佢枱面擺嗰個teddy🥰🦐鍾意海鮮嘅人會鍾意呢度🤣佢個鮑魚最好食😋👌🏻佢食物種類唔多不過質素係每一樣item都有返咁上下水準, 羊架好香刺身都新鮮🥲要挑剔嘅係有啲自助餐嘅原素缺乏, 例如冇鵝肝、生蠔🦪同埋啲刺身🍣已經切好咗唔係即時有個壽司師傅企喺度🎂如果你生日呢記住就可以request要咩甜品, 佢會盡量滿足你嘅要求🍰甜品有好多唔同種類, 每個人都會有一個疏乎厘送😍, 甜品幾高質, 唔會伏, 鍾意佢個bread pudding💭食環境氣氛係好high class同埋啲服務態度都好好, 食過一次就夠𝕋𝕙𝕖 𝕍𝕖𝕣𝕒𝕟𝕕𝕒𝕙 露台餐廳📍尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店1樓(尖沙咀🚇L3出口)
💫評分: 7.8/10

🦐鍾意海鮮嘅人會鍾意呢度🤣佢個鮑魚最好食😋

𝕋𝕙𝕖 𝕍𝕖𝕣𝕒𝕟𝕕𝕒𝕙 露台餐廳
📍尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店1樓
(尖沙咀🚇L3出口)
2021-04-05 3529 浏览
難得疫情稍緩, 3月頭終於得知露台餐廳開返晚市嘅自助餐, 即刻打電話去留枱, 等3月尾完咗midterm test可以去享受一餐.因為疫情同衛生為由, 無特登行近公共空間的食物影相, 將心比心大家都想食物曝露空氣嘅時間縮短, 所以夾咗返埋位先慢慢影啦📸✨熱食選擇有限, 基本嘅中式蒸魚蒸雞、咖哩、西冷扒都有嘅, 只係我興趣不大😛第一輪就集中食海鮮啦! 龍蝦扇貝蝦球其實都一般, 同埋唔夠熱. 刺身好新鮮, 廚房頻頻捧出新鮮嘅剌身, 食得好放心. 磯燒鮑魚一流, 好腍好入味! 應該係當晚我的最愛, 我添食咗2次! 超級推介! 咖哩, 原來都好辣吓, 要狂飲水😛雞肉忌廉湯無雞肉, 羊酪芝士批好羶橄欖銀目魚薯仔杯有驚喜, 西班牙奄列淡而無味重頭戲甜品環節, 無得彈啦, 件件質素都平均, 要數賣飛佛就一定係好hit嘅巴斯克芝士蛋糕! 雖然食物質素一般, 但環境舒適, 食客之間保持足夠距離; 侍應服務禮貌好好, 拎完食物返位, 舊碟收咗, 食具被放好, refill好水, 又主動問你要唔要幫手影相; 運送食物嘅手推車仔個轆無聲. 因為種種細心所以服務質素高, "半島酒店"呢個名對我仍然好有吸引力.

刺身

咖哩
咖哩, 原來都好辣吓, 要狂飲水😛
雞肉忌廉湯, 羊酪芝士批
雞肉忌廉湯無雞肉, 羊酪芝士批好羶
橄欖銀目魚薯仔杯, 西班牙奄列
橄欖銀目魚薯仔杯有驚喜, 西班牙奄列淡而無味
2021-03-28
刺身
  • 磯燒鮑魚
2021-03-25 3061 浏览
上一次去露台餐廳食dinner buffet 已是幾年前,食物款式不多,以食物質素和環境氣氛取勝。聽聞餐廳裝修過,今日再來食lunch buffet,感受日間的氣氛。先食燒牛肉、燒羊脾對一些喜歡燒牛肉的人可能係過熟,我就覺得啱啱好,好淋,有牛味👍🏻羊脾就真係過熟,好嚡,冇味👎🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝、磯煮鮑魚扇貝唔大隻,加埋入味的粉絲一齊食磯煮鮑魚係我第一次喺自助餐食到,鮑魚應該係用濃郁的湯汁去炆,好入味,肉質彈牙,值得一讚魚生、壽司款式不多,新鮮但味道一般海鮮只得四款帶子、青口冇鮮味,螺肉好硬。🦐就好爽口彈牙,比一般餐廳食到的有殼蝦好食👍🏻四川担担麵有驚喜,麵質爽滑,湯底好濃,加埋花生、葱花,我知道食晒會好飽都照食沙律用小樽裝住,既衛生又方便攞幾款西班牙食品,有肉丸、海鮮飯、甜品...等,幾特別,都啱我口味個人唔係好鍾意食甜品,所以只攞咗部份餐廳日間氣氛較輕鬆,有一、兩枱客人好大聲講嘢,甚至有粗口;見有男士著短褲,雖然有dress code,不過好似冇講唔好著短褲

先食燒牛肉、燒羊脾

羊脾就真係過熟,好嚡,冇味👎🏻

蒜蓉粉絲蒸扇貝、磯煮鮑魚
扇貝唔大隻,加埋入味的粉絲一齊食

魚生、壽司款式不多,新鮮但味道一般

海鮮只得四款

四川担担麵

沙律用小樽裝住,既衛生又方便攞

個人唔係好鍾意食甜品,所以只攞咗部份

餐廳日間氣氛較輕鬆,有一、兩枱客人好大聲講嘢,甚至有粗口
2021-03-22
2021-02-17 5045 浏览
每年親友一齊食豪啲。今年再次去食半島自助餐,12個人坐間房位自成一閣。可惜限聚令,要分6張枱。坐低後每枱有一份撈起應節,我地12人開咗支紅色淺嘗。環境、服務唔使多講,半島一直保持到水準。食物方面,無論冷盤、熱盤、甜品都做得精緻。樣樣都好味。小弟今次推介燒羊鞍、信玄水晶餅最後當然要嘆返杯啡,仲有梳乎厘奉上。由頭到尾都好好滿足,坐得好舒服。小弟初次寫食評,無乜點影相,文筆唔多順。下次會做足啲祝各位身體健康、百毒不侵、長食長有
每年親友一齊食豪啲。
坐低後每枱有一份撈起應節,我地12人開咗支紅色淺嘗。
環境、服務唔使多講,半島一直保持到水準。
食物方面,無論冷盤、熱盤、甜品都做得精緻。樣樣都好味。
小弟今次推介燒羊鞍、信玄水晶餅

小弟初次寫食評,無乜點影相,文筆唔多順。下次會做足啲
祝各位身體健康、百毒不侵、長食長有
2021-02-15
2021-01-17 5026 浏览
                對半島下午茶夢寐以求,以前已經很想去。但半島下午茶不接電話訂位,只可walk-in,所以好幾次都告吹。今次真的可以試了,我選了venand,居高臨下,可以俯瞰附近的景觀,例如香港藝術館等。半島鬆餅是很出名,單買是$180兩個,鬆餅面層有點脆,內層很鬆化。其他各款餅都很精美,例如青瓜吞拿魚三文治,薄薄的青瓜非常清新;沙律杯,底層是牛油果醬,topping是新鮮蝦粒;最特別的是一個豆腐餅,純白色,充滿豆腐可口的味道,非常特別,好像是新出品來呢!我還點了半島名茶,一改點咖啡的習慣; 清茶果然不錯,比咖啡有去油膩的效果!
2021-01-16 5393 浏览
在一月一日新一年下,選擇到半島露台餐廳吃自助餐,由於男朋友10分喜歡他們的海鮮,所以叢林這間餐廳。我們被安排靠近取食物的位置,食物一如以往有凍海鮮區、壽司刺身、沙律凍盤、各式各樣甜品與水果及熱湯和中式食物。當中我最喜歡是醬汁煮鮑魚, 十分美味。而且大扇貝配黑松露,亦1十分濃味可口。令我十分欣賞的是龍蝦清湯,香味十足,清淡可口。如果在當天他們準備一些小禮物或者特色甜品奉上,會令整件事更加完美,更加值回票價。
2021-01-01
2020-12-09 4598 浏览
估唔到呢半島酒店嘅食staycations package都能保持水準。好幾年前去過這間餐廳食lunch buffet,食物款式不多,但食物味道尚算oK。今次晚餐係喺呢間露台餐廳品嚐三道菜。我們還選了酒店嘅美酒套餐,$320可以品嚐一杯半島品牌嘅香檳一杯半島品牌嘅白酒同埋一杯半島品牌嘅法國紅酒,每杯只有90ml。這樣wine pairing 也不錯!

2020-11-21 3036 浏览
同太太響半島酒店嘅staycation 去到尾聲,酒店嘅早餐安排響一樓嘅露台餐廳。露台餐廳樓底非常高,空間感強烈,有渡假feel嘅感覺。酒店職員服務殷勤,由於staycation關係,早餐亦係特定款式。同太太一齊揀咗西式早餐。先上麵包,有牛角包及各種麵包,非常新鮮。跟住上鮮果拼盤,每樣都非常鮮甜。在嚟係煎太陽蛋配煙肉及香草雞肉腸,每樣水準都非常平均,不俗。配上酒店嘅咖啡,加上露台餐廳嘅渡假feel,心情非常暢快。三個字總括今次早餐嘅體驗,冇得頂。
露台餐廳樓底非常高,空間感強烈,有渡假feel嘅感覺。
先上麵包,有牛角包及各種麵包,非常新鮮。
跟住上鮮果拼盤,每樣都非常鮮甜。
三個字總括今次早餐嘅體驗,冇得頂。
2020-11-06 3240 浏览
同朋友join左半島酒店既reach for a star package, package包括埋下午茶,被安排係一樓既露台餐廳,茶類選擇花香-熱情果,芙蓉花,萬壽菊花瓣,味道好好,亦好適合配茶點,職員建議先食咸點,青瓜三文治,裏面有cream cheese都幾好食,煙肉撻都唔錯,呢個雖然好靚,但味道太濃,一般上面既蟹肉肉好好食,甜點以呢件最好食,中間既夾層係豆腐味,做得好滑,豆味亦都好濃,開心果macaroon都唔錯,呢個帶有椰子味既蛋糕就真係有d普通,非常麻麻,蛋糕既朱古力濃而滑,中間帶有cherry,帶d酸味令口感唔膩,最後scone不過不失,半島既afternoon tea,係有d失望,雖然都精緻,但無論咸甜點或scone唔太出色,只係正常,論同類既afternoon tea文華比較好,試過一次就已經可以。
職員建議先食咸點,
青瓜三文治,裏面有cream cheese都幾好食,
煙肉撻都唔錯,
呢個雖然好靚,但味道太濃,一般
上面既蟹肉肉好好食,
開心果macaroon都唔錯,
呢個帶有椰子味既蛋糕就真係有d普通,非常麻麻,

2020-09-20 12253 浏览
不經不覺2020年已過了大半,在新冠肺炎肆虐其間,大家多留在家中,見家人時間多了,感情是否增進了?還是倒退了?不管怎樣,任何關係都是要苦心經營的,就算是爸爸媽媽,也是要像對愛人那樣,要氹的🤪由於現時經濟環境,很多5 、6星酒店提供了很多優惠套餐,價錢平宜到....如果您依家唔試吓,遲吓一定會後悔👻 對於常常喜歡活在當下、及時行樂的我,當然抓緊機會啦🤪今天和爸媽、閨蜜買了半島2日1夜套票,在這𥚃嘆世界😻❤️😘🥰 先吃個早餐先🤪🤪🤪❤️🤩🥰補充:樣樣都好有水準,特別是法式多士和熱麥片,可惜顧住食,忘記給麥片影相😹

先吃個早餐先🤪🤪🤪❤️🤩🥰

太陽蛋
煮蛋*  食到一半先記得影相😹
  • 鮮奶煮麥皮
2020-09-17 4292 浏览
最近忙得很,到現在才有空延續寫「味游半島」的食評🖌🏨Check-in時已選擇翌日,在我愛坐的露台餐廳吃早餐🌅早上到達餐廳,幸運地被安排坐一張位置較獨立的枱,既滿意又坐得舒服。看過餐牌後,選擇了中式早餐我們一早已預計是每位一set早餐,但沒想到是這麼的豐富,吃🉐️滿足又開心😃🔰蝦餃、豬肉燒賣、素菜餃,3款的味道都不錯🔰豉油皇銀芽雞絲炒麵,材料豐富,雞肉嫩且份量多,整碟不油膩,愛吃🔰牛肉粥(可選雞粥或鱈魚粥),粥底軟綿,同樣份量十足,內有4大塊厚切的牛肉,🈵️粥,滿足🔰粥的配料,也是精緻的擺放🔰無糖熱豆漿😍大滿足和喜悅的回房間休息。直到check-out 時間,依依不捨的離開酒店,期待再一次的下榻-10月🥳
最近忙得很,到現在才有空延續寫「味游半島」的食評🖌

🏨Check-in時已選擇翌日,在我愛坐的露台餐廳吃早餐

🔰蝦餃、豬肉燒賣、素菜餃,3款的味道都不錯
蝦餃、豬肉燒賣、素菜餃

豉油皇銀芽雞絲炒麵

牛肉粥

🔰粥的配料,也是精緻的擺放

🔰無糖熱豆漿
無糖豆漿