2015-12-16 5703 浏览
盈豐商場內,地下攤販的角落,可以見到雲川燒另一個鋪位主要食紅薯粉和米線之前朋友介紹來吃,回味無窮上星期日拉了家人去食本來媽媽抱怨我獨裁,但當碗麵來到時,見到豐富的材料,試過濃香的湯底後,她即時表示「呢間野幾有水準」媽媽和弟弟叫了豬頸肉紅薯粉燒好的一大塊豬頸肉切成十數塊薄片如果厚切會更juicy 另外叫了香茅豬扒米線和墨魚咀米線豬扒略為不夠抵食,但香茅味足墨魚咀單餸都非常足料,有8-9粒,口感彈牙味道都算新鮮單拼連熱飲都只是33元,我覺得算抵食 我們都是叫了酸辣湯底,十分香濃,辣得來又不會嗆媽媽說要再來吃整體來說都很滿意只是有一次叫外賣自取質素就不及堂食了

盈豐商場內,地下攤販的角落,可以見到雲川燒另一個鋪位
主要食紅薯粉和米線
之前朋友介紹來吃,回味無窮

上星期日拉了家人去食
媽媽和弟弟叫了豬頸肉紅薯粉
燒好的一大塊豬頸肉切成十數塊薄片
如果厚切會更juicy

另外叫了香茅豬扒米線和墨魚咀米線
豬扒略為不夠抵食,但香茅味足
墨魚咀單餸都非常足料,有8-9粒,口感彈牙味道都算新鮮
單拼連熱飲都只是33元,我覺得算抵食

我們都是叫了酸辣湯底,十分香濃,辣得來又不會嗆
媽媽說要再來吃
整體來說都很滿意
只是有一次叫外賣自取質素就不及堂食了
酸辣湯底中辣香茅豬扒墨魚咀米線(另一天自己去食的雙拼)
酸辣湯底中辣香茅豬扒墨魚咀米線(另一天自己去食的雙拼)
原本想食巴蜀風, 休息無開, 又無得食冰點, 只好是但入一間唔知係唔係獨市生意咁濟 好多人食雲川燒(新店大鋪), 之前係細鋪食過串燒OK, 今次無試我點左豬扒麻中辣同豬大腸酸中辣好啦, 我碗「垃圾」薯粉黎啦, 薯粉已經唔入味, 有少少硬 (因為想快速逃走, 無影到相)豬扒係暖既, 一早炸定, 唔脆同淋 (點解餐牌仲有 字?????), 麻辣可以接受, 但只能說入到口........豬大腸比不上車仔麵店, 部分已黑黑地, 酸辣無酸辣味, 湯底有D一舊舊白色野, 唔知係唔係豬腸既腸定係咩...... 可以講, 就算係獨市都唔會再黎食垃圾!!!!!!!!!!!!!
我點左豬扒麻中辣同豬大腸酸中辣

豬扒係暖既, 一早炸定, 唔脆同淋 (點解餐牌仲有

题外话/补充资料: 等緊期間, D姐姐侍應不停攪垃圾桶, 再用枱布抺手, 再抺枱, 再用雙手拎筷子, 隻手插到碗度拎比你, 又去攪垃圾桶, 不斷LOOP........... 見到都反胃, 可唔可以衛生D, 最慘望住你都係咁做, 點解唔洗手@@??????
2015-06-11
2015-03-19 1238 浏览
由於友人十分喜歡一邊吃串燒,一邊暢談(我亦十分喜歡聽她的聲音).話題可以不著邊際,日常小事.不過最緊要可以邊吃邊講,享受朋友相聚的時刻可是人生中一大樂事呢!這店子天氣涼可以選擇室內,天口熱則可坐在外頭,而且店家不會趕客,朋友多的話談上半晚天南地北,快哉!燒烤店豈可缺少了燒豬頸肉呢,烤得焦香之餘還內裏軟熟,這處的調味不多,吃到的都十分接近原味!加上不下重手醃肉,內裏不會又硬又紅的!海蝦則不是太好了,烤得過了火,蝦身都好老了,而且明顯蝦身不太新鮮,肉很霉!海鮮不是個好選擇!煙肉金菇屬正常水平,不過沒有街頭串燒鋪的沙嗲醬,總是覺得欠缺了點什麼的呢!一如煙肉金菇一樣,燒雞腎,芝士腸,廚師腸都是以孜然粉作調味,總是有點不夠,這幾款都和煙肉金菇一樣是調味不太對我胃口呢.以錫紙包好的一整包烤雜菜,內裏保持得很濕潤!各款蔬菜都很惹味!由其是烤焗過的冬菇!不但本身己經很香,再加上其他蔬菜的精華!更覺可口呢!芥末雲耳意外地成為亮點!爽口之餘,芥末為味淡的雲耳帶來點綴,加上點點的麻油提鮮,越吃越是過癮!就好像養身版的佐酒小吃一樣.墨魚丸及司華力腸都是正常水準,還是那一句,以孜然而不是沙嗲醬作調味,個人覺得不
豬頸肉
加上不下重手醃肉,內裏不會又硬又紅的!
燒海蝦,煙肉金菇
燒雞腎,芝士腸,廚師腸
燒雜菜
芥末雲耳
燒雞翼,墨魚丸,韭菜,腸仔
墨魚丸及司華力腸都是正常水準,還是那一句,以孜然而不是沙嗲醬作調味,個人覺得不太夾呢.而燒雞翼烤得脆面,但就有點乾了,不過好處是油份少吧.韭菜很香呀!店方故意烤得焦焦的!吃著口感很爽,而由於韭菜本身都己經帶有獨特香味,所以就這樣燒得焦香己很好吃了!
燒八爪魚,雞脾菇
烤魷魚...都是那一句,海產都是這店不太擅長的.不止是烤得乾,更可以說是烤得硬!在爪的尖端還可以的,可是較厚肉的部份牙力細點都咬不下呢!
燒茄子
烤茄子亦是各間串燒點必備的,較早時在元朗吃過一家的烤茄子做得非常出色.可惜的是,這家店己經結業了,雲川燒的燒茄子不是我想吃的類型,一來燒得很濕,在夾的時候很難分開,烤得不夠透的茄子友人一吃就嘴巴麻麻的,這家店更加烤得茄子皮一股燶味,種種的因數,我都不能給這店的燒茄子正評呢.
愉快的一晚隨著飽足的感覺而完結,心情暢快地等待下一個談天夜吧
2014-01-31
2015-03-16 901 浏览
是日禮拜日 對於打機夜左又想食d野既人梗係去宵夜至好啦 於是我個fd「又」約左我去佢樓下間野食串燒,今次係我第n次食呢間,今次決定要寫下食評 由於今日唔係平日既關係,出面廿幾張露天枱全部坐爆晒 結果要等下先有位唔講咁多 有圖有真相 去相! 由於太餓關系唔記得影相 小弟深感抱歉m(_ _)m我同個fd分別喊左個香茅豬扒米/豬頸肉米基本上肉類次次都係半肥瘦,而且醃得入味 加分! 湯底雖然講唔上健康,但勝在勁多肉碎,又係半肥瘦 正呀~(32蚊一餸,凍飲+$2)落單起計等左差唔多半個鐘 終於有串燒到 冇錯 係半個鐘!呢間野唯一唔好既就係串燒要等好耐,不過由於人多關系+佢係直接生燒到熟(出而多數係預先燒到一半)所以半個鐘係可以接受既 起碼冇一次有漏單先啦 呢間串燒有三種風味:普通,孜然,麻辣。對於唔食得辣野既我黎講,極力推介孜然風味既燒牛串 雖然唔算大串 但係起碼比車仔檔既大串少少(牛$10 羊$13)一咬落去,本身半肥瘦既牛柳搭上香料可謂絕配 真係做到入口即溶既效果 令人一試難忘 羊肉係後加的又忘了影相 再次致歉m(_ _)m羊肉冇咩味 羊脂都相當香 不過肉質有d硬 比起牛肉串
是日禮拜日 對於打機夜左又想食d野既人梗係去宵夜至好啦

唔講咁多 有圖有真相 去相!
由於太餓關系唔記得影相 小弟深感抱歉m(_ _)m
我同個fd分別喊左個香茅豬扒米/豬頸肉米
基本上肉類次次都係半肥瘦,而且醃得入味 加分!

落單起計等左差唔多半個鐘 終於有串燒到

呢間串燒有三種風味:普通,孜然,麻辣。
對於唔食得辣野既我黎講,極力推介孜然風味既燒牛串

羊肉係後加的又忘了影相 再次致歉m(_ _)m
羊肉冇咩[蘇]味 羊脂都相當香 不過肉質有d硬 比起牛肉串有些少失色
🆙這是雞軟骨喔~($9)

總結:除左串燒係等得比較耐之外,可謂物超所值,兩人食到飽埋單都係一舊多d
推介燒豬頸肉(小食)同埋牛肉串 保證有驚喜

PS:脤見之處大把位比你泊單車
题外话/补充资料: PS:眼見之處大把位比你泊單車~
2015-03-15
$60 (宵夜)
2015-01-04 743 浏览
話說我對e間真系無咩好感 事情是咁的, 半年前的平日, 我見有間串燒打算試下拉,點知等左一個中頭連杯野飲都無來, 所以最後不歡而散去左食m記今天打算比多次機會佢,所以再去多次但一坐底見到咁多人都覺得吾對路 不過今次吾知可吾可以叫做有進步,食左50分鐘西北風,啲串燒野食就開始黎但50分鐘得個少少串燒 啲串燒既調味料好似比較重左口味少少, 同埋茄子食到有苦味 叫佢比2個碗仔, 點知碗仔有啲黃黃地的水  ps - 同埋我偷聽到有個客問服務員點解佢條燒茄子等左成個中都未黎個服務員話: 系也~燒茄子系要燒一個中架  ( 我心諗 : 十個人叫茄子佢咪要燒十個中   )最後都系去左m記買杯雪糕甜下自己
話說我對e間真系無咩好感

事情是咁的, 半年前的平日, 我見有間串燒打算試下拉,

今天打算比多次機會佢,所以再去多次
但一坐底見到咁多人都覺得吾對路

但50分鐘得個少少串燒

啲串燒既調味料好似比較重左口味少少, 同埋茄子食到有苦味

叫佢比2個碗仔, 點知碗仔有啲黃黃地的水
燒茄子
服務員話: 系也~燒茄子系要燒一個中架

( 我心諗 : 十個人叫茄子佢咪要燒十個中
最後都系去左m記買杯雪糕甜下自己
2015-01-01
2013-04-12 204 浏览
唔洗返工,瞓到晏晝先起身,瞓醒超肚餓,但一個人,食唔到太豐富,所以去雲川燒。平時夜晚都有黎食,D串燒都只係十零蚊左右,好低食~但今日只得我一個...想食都食唔到多...唯有放棄串燒啦...(T_T)其實已經係熟客,所以今日一坐低叫左碗必點嘅豬骨湯腩肉米線,腩肉肥而不油,好爽~湯底都好甜~由於真係好肚餓,所以叫多個炸豬扒做小食~豬扒一D都唔硬,仲好夠味~正~一個女仔食到咁多都好厲害㗎喇~我都覺得自己勁~呵~
一個女仔食到咁多都好厲害㗎喇~我都覺得自己勁~呵~
2013-04-10
  • 腩肉米線
2012-10-14 297 浏览
今晚,媽媽跟行山隊隊慶食晚飯,我們又要各自找地方食晚飯!我還是走到屋企附近盈豐商場,新開不久的 <雲川燒> 幫襯! 這裡主要供應串燒、米線、紅薯粉。店子小小,店內只有兩張摺枱、商場範圍有兩張摺枱、店外有 5 張摺枱,可方便吸煙及帶狗的食客!估不到我自己一人星期日晚都要等上 20 分鐘! 當然,我不想嗅到煙味,二來想有足夠光線影相,還是堅持坐室內。串燒導致油煙較大,如果,坐室外應該會嗅到油煙味。等位期間,我問女店員拿餐牌看看,起初,打算食一碗紅薯粉加一款串燒!當時 8:40 入座,即時落單,可惜,所有粉麵已售罄!唯有重新選擇!串燒款式不少!包括:肉類 $8 ~ $20、海鮮類 $8 ~ $24、 丸/腸類 $3 ~ $10、蔬菜類 $5 ~ $18。另有果汁 $12、豆漿 $6、汽水$6。順帶一提,外賣自取隨時要等半小時!香茅豬扒 $12是薄切香煎!甘香鬆脆!加上香茅,令香味提升不少!相信沒有混入鬆肉粉,仍保持應有肉質!真的不錯又有水準! 切開更方便進食!如伴上酸甜醬,更醒胃有風味!串燒等上大約半小時!真是龜速!燒車厘茄煙肉卷 (3件) $8新鮮熱辣辣!即席烤製! 煙肉+
今晚,媽媽跟行山隊隊慶食晚飯,我們又要各自找地方食晚飯!

我還是走到屋企附近盈豐商場,新開不久的 <雲川燒> 幫襯!
這裡主要供應串燒、米線、紅薯粉。
<雲川燒>
店外有 5 張摺枱,可方便吸煙及帶狗的食客!
估不到我自己一人星期日晚都要等上 20 分鐘!

串燒導致油煙較大,如果,坐室外應該會嗅到油煙味。

當時 8:40 入座,即時落單,可惜,所有粉麵已售罄!

另有果汁 $12、豆漿 $6、汽水$6。
海鮮類 $8 ~ $24
肉類 $8 ~ $20
丸/腸類 $3 ~ $10
蔬菜類 $5 ~ $18
這裡主要供應串燒、米線、紅薯粉
順帶一提,外賣自取隨時要等半小時!

香茅豬扒 $12
是薄切香煎!甘香鬆脆!加上香茅,令香味提升不少!
如伴上酸甜醬,更醒胃有風味!
香茅豬扒
串燒等上大約半小時!真是龜速!

燒車厘茄煙肉卷 (3件) $8
新鮮熱辣辣!即席烤製! 煙肉+車厘茄,只要一咬煙肉包車厘茄,茄汁即時 Bip 出來! 十分 juicy !薄身的煙肉,經烤過之後,份外香口!
燒車厘茄煙肉卷+蒜蓉燒茄子
蒜蓉燒茄子 (半條)$10
蒜香四溢!看見都流口水!
就算是半條茄子,份量交足貨!相當抵食!
用刀界上十字花,入味之餘又惹味!茄子軟腍多汁!推介之選!

用刀界上十字花,入味之餘又惹味!
豆漿 $6
豆漿清甜,味道輕盈天然!豆味得以突出,清新好喝!
豆漿
串燒好抵食!推介給屯門街坊!

有機會要一嚐米線、紅薯粉!

2012-10-14
<雲川燒>
店外有 5 張摺枱,可方便吸煙及帶狗的食客!
香茅豬扒
豆漿
海鮮類 $8 ~ $24
肉類 $8 ~ $20
丸/腸類 $3 ~ $10
蔬菜類 $5 ~ $18
這裡主要供應串燒、米線、紅薯粉
燒車厘茄煙肉卷+蒜蓉燒茄子
用刀界上十字花,入味之餘又惹味!
  • 香茅豬扒,蒜蓉燒茄子