2007-10-20 26 浏览
雲南風味, 雲南人的風味!琴日去完apm睇早場之後, 就同豆皮仔去左雲南風味食lunch, 點左5樣野:1) 醬骨架- 鍾意lun骨的我, 梗系要點返個! 好入味2) 蒜泥白肉- 必食推介! 味道無譚仔果d甘濃烈, 我估應該系調配過適合返港人的口味, 蒜味, 肉味2者溶合為一, 絕配呀!3) 過橋米線- 好大碗的米線呀, 連隻碗都大過人, 分量足夠2個人享用, 湯底清清地, 仲有麻豆漿送4) 臭豆腐- 吾系好臭, 但系就好香, 我覺得點腐乳醬好食d5) 風花雪月啤酒- 雲南啤酒, 無坊間一般的啤酒甘苦, 好適合女仔飲用
雲南風味, 雲南人的風味!

1) 醬骨架- 鍾意lun骨的我, 梗系要點返個! 好入味

2007-10-18 13 浏览
果日又去食麻辡雞米線同豆漿, 都幾好味架.
果日又去食麻辡雞米線同豆漿, 都幾好味架.
2007-09-30 17 浏览
八時左右去食,七個人,等左一陣就有位,餐廳佈置簡單。叫左六個雞肉米線,四個麻辣細辣,一個麻辣普通辣,一個唔辣。仲有蒜泥白肉(圖左2)豬肉唔係太肥,岩岩好,加埋d蒜,幾好食,不過份量少左d,但廿幾蚊,都差唔多。紅油抄手(圖左一)稍為散左d,但味道好好,唔太辣,好味!夫妻肺片(圖右1)相比之下冇咩特別,一般。麻辣米線小辣(圖左3)如大家所講唔係辣,但係麻,麻到條利都痺埋,不過好正,雞肉都唔錯,但已經比麻味蓋過晒,米線稍為唔夠淋。朋友食既麻辣米線普通辣(圖右2)佢話好辣!好抵食,食物質素都唔錯,下次去試埋其他野!
八時左右去食,七個人,等左一陣就有位,餐廳佈置簡單。

好抵食,食物質素都唔錯,下次去試埋其他野!
2007-09-30 5 浏览
八時左右去食,七個人,等左一陣就有位,餐廳佈置簡單。

好抵食,食物質素都唔錯,下次去試埋其他野!
1)水煎羊乳餅$18: 只有薄薄的五小片,有點兒乾,只食到好重羊羶味,不覺得好吃2)狀元過橋米線$35: 碗超大,但米線及配料份量不多,配菜亦多屬低價款式,沒有什麼肉; 湯底淡,不夠熱3)餃子$20八隻: 比一般水餃細件,九菜餡,皮好薄4)豆漿$5: 細杯之餘亦勁溝水,跟水一樣淡而無味好細的店舖,要坐得好迫
3)餃子$20八隻: 比一般水餃細件,九菜餡,皮好薄
4)豆漿$5: 細杯之餘亦勁溝水,跟水一樣淡而無味
好細的店舖,要坐得好迫
2007-09-24 14 浏览
某天新同事話去試食新野, 咪帶佢去食雲南米線囉~再食個麻辡雞米線, 佢就食個涼拌米線, 都係覺得好好味~~宜家d麻辡雞冇用雞脾骨, 仲好味~ 不過就怕熱氣叫左小辡, 唉~~ 都係正常辡好味好多~~
某天新同事話去試食新野, 咪帶佢去食雲南米線囉~

再食個麻辡雞米線, 佢就食個涼拌米線, 都係覺得好好味~~

2007-09-21 5 浏览
其實我由零一年上手老細開始食這間舖頭.到了轉手之後我偶然都去食但覺得味道已經不及以前昨天去食, 我問老板娘有沒有餌絲.她大大聲話: 無勒.咁我問佢: 係咪以後都無勒(因為我上次來都無得食)佢又大大聲話: 唔係無, 係買晒姐, 早D黎食咪有囉有d客聽到問老板娘什麼叫餌絲, 個老板娘又大大聲講: 好似米線咁囉, 不過我鐘意食米線多d.這樣無禮貌, 對客可有可無的老板娘我都係第一次見, 好聲好聲問佢佢就大大聲同我講, 其實佢接手之後d野唔好食, 連menu都唔改用番肥仔老版年代的野我都算了, 但無禮貌我就真係下唔到啖食全香港得你一間有雲南野食麼? 我決定以後都唔係食了.不知所謂
其實我由零一年上手老細開始食這間舖頭.
到了轉手之後我偶然都去食

但覺得味道已經不及以前

昨天去食, 我問老板娘有沒有餌絲.
她大大聲話: 無勒.
咁我問佢: 係咪以後都無勒(因為我上次來都無得食)
佢又大大聲話: 唔係無, 係買晒姐, 早D黎食咪有囉

全香港得你一間有雲南野食麼? 我決定以後都唔係食了.

不知所謂
2007-09-19 3 浏览
聽同事講開吃雲南米線, 就說不能不試這間, 於是我星期日就去試吓, 由於晚了一點才去, 很多東西已賣哂(下次要早一點), 我地2人叫了麻辣羊肉米線, 酸辣米線, 烤羊乳扇, 夫妻肺片和虎皮尖椒. 羊肉原來是羊腩, 不是羊肉片, 啖啖肉, 好好味, 而米線亦不太腍, 幾好, 有麻的感覺, 而整體碗米線都是不太辣烤羊乳扇好似烤芝士咁, 感覺一般, 夫妻肺片幾好, 而個尖椒煎得好香, 亦夠辣了, 非常正!下次會叫多幾個friend試吓其他嘢食先得

下次會叫多幾個friend試吓其他嘢食先得
2007-09-17 25 浏览
試過麻辡雞同羊肉米線都好好味羊乳片都唔錯架, 不過貴d, 試下就幾好囉~~不過個心都係"形"住有陣味咁...
試過麻辡雞同羊肉米線都好好味

羊乳片都唔錯架, 不過貴d, 試下就幾好囉~~

不過個心都係"形"住有陣味咁...
2007-09-14 6 浏览
之前上網睇見D人講到OK,所以就黎試一試!一入到去...好似好臭..哈哈哈!但過左一陣都接受倒.哈哈!老闆娘好NICE,仲成日提住佢呢度D麻辣唔同譚仔,麻一陣就會冇事,但譚仔唔會.哈哈今次3個人叫左: 蒜泥白肉,夫妻XX,過橋米線,水煮牛肉,麻辣雞飯,紅油抄手同醬爆骨!!基本上我覺得樣樣都好食,其實我唔係好食得辣架,但都OK既!我諗係得個豆漿麻麻地!冇咩豆漿味呀!!佢呢度D野唔算貴呀.~一碟飯都係22蚊..抵啦!哈哈!最貴既水煮牛肉都係35蚊!!
之前上網睇見D人講到OK,所以就黎試一試!

基本上我覺得樣樣都好食,其實我唔係好食得辣架,但都OK既!

我諗係得個豆漿麻麻地!冇咩豆漿味呀!!

2007-09-07 18 浏览
羊肉米線- 羊肉幾入味.食食下有似牛腩XD狀元過橋米線- 好大碗. 好清. 不過過橋米線應該有浸油面gar bor. 點解冇左? 蒜泥白肉- ok (在台灣食過超好食的蒜泥白肉.. 這裡的算ok啦)烤羊乳扇- 好特別. 值得一試牛乾巴- 唔覺得特別咸. 好食入親客人, 老闆娘都識. 熟客多得誇張.
羊肉米線- 羊肉幾入味.食食下有似牛腩XD
烤羊乳扇- 好特別. 值得一試
牛乾巴- 唔覺得特別咸. 好食

入親客人, 老闆娘都識. 熟客多得誇張.
2007-09-06 10 浏览
今日同朋友係觀塘食飯,個FD話想食雲南米線,我記得之前上OR睇過係觀塘祟仁街有間叫雲南風味餐廳既食店既口碑都唔錯,所以今晚決定去祟仁街搵食我地兩個人叫左:麻辣雞米線$23 - 麻辣味道岩岩好,雞肉啖啖肉,好好食水煮魚片$32 - 同食川菜既水煮魚片唔同,無咁多辣椒,無咁辣紅油抄手$15 - 皮薄唔太辣,$15有6隻,$23有10隻...都幾抵清燉羊肉$35(細)盅- 食羊我最怕D無羶味既,都唔知食黎有乜意思,呢度既清燉羊肉未飲已經聞到好香,飲落更加有好香既羊肉味,仲有好多羊肉可以食,下次一定要叫個大盅既田七花茶- 太淡

我地兩個人叫左:

麻辣雞米線$23 - 麻辣味道岩岩好,雞肉啖啖肉,好好食

田七花茶- 太淡
2007-09-02 17 浏览
本身想去沙嗲王食飯,但要等位,所以男朋友就提議去上次食過覺得好好味的雲南餐廳.入到去覺得比上次熱,之後揀左個門口位就舒服d.我食茄醬米線,男朋友就揀狀元過橋米線,之後要多個水煎羊乳餅.茄醬米線-----好味,蕃茄味都幾夠,米線爽滑.狀元過橋米線------好大碗,湯/米線同材料另上.倒左材料落熱湯後再倒米線.老闆娘話正宗雲南果邊材料同米線係生的,但佢話怕香港人食不慣,所以都預先煮熟左. 男朋友話個湯底好夠味.水煎羊乳餅----個樣好似魚片,我同男朋友都覺得味道好特別,羊奶味重,好香口,不過份量少,但值得一試.豆漿----偏淡,不過豆味幾香.下次一定要試烤羊乳扇!!

茄醬米線-----好味,蕃茄味都幾夠,米線爽滑.
豆漿----偏淡,不過豆味幾香.

下次一定要試烤羊乳扇!!
2007-08-18 1 浏览
今日約0左朋友仔一齊去食下依間野..番0左hk一個月喇就,都無食過.真係好miss依到既食物呀!兩個人食0左好多野,飽到...個狀元米線好食,清清的湯,都幾足料..先35蚊..好平..有火腿,菜,付皮,魚,白肉..水煮魚,唔太辣,d魚好滑,唔油膩.拍黃瓜(20蚊),同以前個味唔同0左.無咁好食.依家係好多garlic,無咩辣味.羊肉飯(22蚊),d羊得比較少lor.因為咁平..不過都炆得好入味.仲有..牛肝菌(35蚊),好好味呀..d菌..唔知點形容..次次來親都食的..total 144蚊..朋友仔請..多謝呀...d位係迫0左d..生意超好,勁多人..不過咁平,又好食..迫d都要ga la

兩個人食0左好多野,飽到...

水煮魚,唔太辣,d魚好滑,唔油膩.

total 144蚊..朋友仔請..多謝呀...

2007-08-14 18 浏览
我食過呢間雲南風味都好多次了覺得d食物好夠味雖然米線既味道普通但有兩個小食要極力推介的1. 蒜泥白肉 ---有酒有辣有蒜,係我食過最好味既蒜泥白肉2. 牛乾巴 ---雖然比較咸,不過呢個小食真係好特別呀。好脆,好夠味。如果用米線送咸味就岩岩好了。一定要試呀
我食過呢間雲南風味都好多次了
覺得d食物好夠味

雖然米線既味道普通
但有兩個小食要極力推介的

1. 蒜泥白肉
---有酒有辣有蒜,係我食過最好味既蒜泥白肉
2. 牛乾巴