2016-12-16 171 浏览
老實說,我是米線粉絲,雲桂X, 譚X... ,X哥,係香港人都食過,尋晚去開官塘見完客,收工搵嘢食醫肚,即刻諗起呢間米線,之前係官塘廣場,但地方太少,成日排隊,依家搬左去隔離官中,地方大很多,原來擴充左,証明好食客多。他們賣米線的配料不多,沒有咩丸咩丸,呢樣個樣,只有牛有羊,但勝在夠精,一碗羊肉米線已經赢晒!我叫左碗細,但份量唔細,對我來說已足夠,羊肉有兩種選擇,有淨瘦肉或連皮,我比較喜歡連皮食,因較香及有嚼勁,羊肉切得幼幼,沒有羶味,可能湯底帶點點微辣關係,兩者很配合!加多一蚊,叫埋碟酸菜,我喜歡混埋落湯底一起吃,酸酸辣辣,好開胃。埋單四十蚊,大滿足!

。埋單四十蚊,大滿足!
酸菜
2016-12-15
酸菜
羊肉細碗 $39 Goat with and without skin 豬骨滑鍋米綫配豬展米綫細碗 $37 Pork North rice noodle soup with Pork tenderloin I couldn’t imagine ordering the smallest bowl still turned out to be of these gigantic sizes! Apparently generous in amount! Goat meat and pork tenderloin were respectively fair in portion too! The soup base was delectable whereas the plentiful of Mi Xian noodles were really filling indeed! Pleasant choice especially for Winter!美味口水雞 Sichuan Spicy oily chicken $25 This snack was unexpectedly su

豬骨滑鍋米綫配豬展米綫細碗 $37

This snack was unexpectedly succulent! The chicken pieces were tender and flavour-wise! Pleasantly spiced!
2016-12-06
豬骨滑鍋米綫配豬展米綫細碗 $37
  • 美味口水雞 Sichuan Spicy oily chicken
呢度啲粉麵係有分大同細,朋友就叫咗碗大嘅帶皮羊肉米粉,拎到嚟都真係好大碗.我就叫咗細碗嘅淨瘦羊肉米粉,同埋加咗酸菜,拎到嚟嗰陣又嚇咗一嚇,乜原來細碗都咁大碗嘅?目測之下容器同大碗分別唔大,只係矮身少少.呢度話係用黑山羊肉,佢俾嘅份量都唔少,同埋用咗最基本,冇咩調味嘅方法去煮,食落羶味突出,但都可以接受.另外佢個湯飲落好似冇乜味,主要係靠我額外加嘅酸菜提味.我哋仲叫咗口水雞,唔算好辣,不過啲雞肉都幾滑.可能係我本身對羊肉嘅愛好唔係太強,同埋佢哋係食羊嘅原味,所以對我嚟講感覺唔算好吸引,不過講份量嘅話又真係算對得住個價錢.
帶皮羊肉米粉
淨瘦羊肉米粉

口水雞
我哋仲叫咗口水雞,唔算好辣,不過啲雞肉都幾滑.

2016-11-19 816 浏览
風和日麗的秋日假期, 計劃了去鯉魚門逛逛, 因油塘沒什麼好吃, 就先到觀塘進餐吧, 有點想念之前吃過的雲南黑羊米線, 走到觀塘廣場, 才發現不見了, 原來搬了舖!! 立即上網查資料, 還好搬去不遠, 還是可以吃到, 只需花幾分鐘走去就可以。 新店較之前地方大, 坐得舒適。 有皮 羊肉米線 (大碗) $49 的確是超巨型, 兩個人分來吃, 都很足夠。 米線好滑溜, 又夠爽, 不會煮得太軟腍, 也不會黏在一起, 條條分明, 而羊肉雖說要有皮, 都是瘦的多, 可幸瘦的羊肉也不會粗糙, 依然嫩滑, 有少少羊羶味, 也很容易入口, 切成小塊薄片更方便吃, 至於有皮的羊肉, 皮以下是脂肪層, 頗為邪惡, 但吃少少也無不可, 那油脂香很吸引。我最喜歡的是湯底, 看上去很清, 卻很夠味, 不會很羶, 只是淡淡的羊味, 頗清甜, 我把湯喝光了, 之後也不口渴, 是無味精的靚湯呢。 口水雞$25 有雞脾的部分, 肉質頗嫩, 辣度比木耳那個低, 只是個人不太喜歡麻辣, 陪食罷了。 青瓜$19 這就是我喜歡的菜, 我喜歡吃蔬果多於吃肉, 青瓜水份豐富, 新鮮, 爽脆, 個汁酸酸地, 夠味。

新店較之前地方大, 坐得舒適。
有皮 羊肉米線 (大碗) $49

的確是超巨型, 兩個人分來吃, 都很足夠。

口水雞$25

青瓜$19

涼拌豬耳朵$20

豬耳朵亦即是木耳, 原來此涼拌辣度頗高, 是麻辣呢, 我只吃了一點, 很刺激。

韮菜豬肉餃$25

這個應該是新產品, 自家包製的餃子, 蒸熟來吃, 皮薄薄的, 不會很粉, 用料實在, 菜肉味道新鮮, 配搭均衡, 蘸醋吃或放在羊肉湯裡當湯餃也可以, 推介!

熱蜂蜜和凍菜蜜, 味道都好夠, 沒有偷功減料呢!

去呢這些粉麵小食, 也蠻開心的, 好吃, 也便宜, 兩個人吃得飽飽才百多元, 甚為抵食!
  • 韮菜豬肉餃
  • 肉米線
2016-11-07 779 浏览
向著觀塘廣場進發,一心想去雲南阿老表黑羊湯鍋米線,極速吃碗米線。邊行邊上Openrice看餐牌,一去到便可以落單。世事總是不如人意,原來觀塘廣場的分店已經搬遷,可幸的是,觀塘工業中心的新址不算太遠。把心一橫,把之後的安排改遲半小時,安心慢慢吃。一期是覯塘工業中心的四期中,離地鐵站最遠的一棟,大概行5分鐘。人流明顯較小,舖租應該較合理。星期天的下午3時,內有不少食客。跟佐敦店路過都聞到濃烈的羊羶不同,只是走進去的頭幾秒聞到很淡很淡的羊肉味。不看餐牌,都知道自己要招牌的羊肉米線。另外,牆上貼有各款小食的圖片。羊肉細碗(帶皮)可以選清湯/酸辣湯,帶皮/淨瘦,大碗/細碗。不指明便是最基本的清湯、帶皮,配蔥。吃米線總是超大個碗,譚仔如是,這裡亦然。跟前一天在麻辣川米線那碗鋪滿餸菜、顏色豐富的米線相比,這碗羊肉湯鍋米線是兩個極端。話雖如此,薄切的羊肉其實幾多,足以伴著吃畢整碗米線,細碗的份量亦不少,加上餃子,吃得很飽。浸過羊肉的清湯,帶輕輕的羊羶,又清又香,伴麵不俗。米線滑溜、少少彈牙,有口感。羊肉切成只有2mm厚,不嚡不韌,連皮增添軟滑的口感,有皮沒有肥,多了羊香而沒有油膩。慶幸配清湯,吃起來很

羊肉細碗(帶皮)
羊肉細碗(帶皮)
浸過羊肉的清湯,帶輕輕的羊羶,又清又香,伴麵不俗。米線滑溜、少少彈牙,有口感。羊肉切成只有2mm厚,不嚡不韌,連皮增添軟滑的口感,有皮沒有肥,多了羊香而沒有油膩。慶幸配清湯,吃起來很鮮,肉味很純。
較厚身的牛腩跟羊肉一樣,做到不嚡不韌,咀嚼下慢慢鬆開,但口感較實在。
牛腩湯鍋米線
涼拌豆角
豆角爽脆,涼拌的辣醬都幾香幾惹味,沒有驚喜,但是個不錯的開胃菜。
涼拌豆角
白菜豬肉餃
不厚不薄的餃子皮,包著適量的餡,不過不失。可以一試,但不會留下太大印象。
每人$60元吃得飽飽的,方便快捷、物有所值的一餐。
2016-11-07
那天等待男友放工,於是我們到觀塘工業中心附近吃米線,就是雲南老表黑山羊湯鍋米線。比起牛腩,我們更愛它的羊肉米線,於是我們各要一個細羊肉米線。為何男友會點細碗呢?因為它的細碗份量頗大的,已經令人有飽肚感。而且每碗羊肉份量都很多,厚度中等,肉的部份結實不易散,而羊皮部份有彈性,令整體羊肉口感頗煙韌。而且羊肉帶有少許羶味,微帶羊肉肉香,羊肉非常惹味。米線煮得爽口,米線亦能吸收到湯底味道,令人吃不停呢~隨後我們再點口水雞小吃,辣度適中,那種麻辣非常惹味,令人吃不停。而且每件雞肉非常嫩滑,雞皮亦非常薄,連雞肉共同吃用都很好吃~不過雞件偏向多骨,令整體感覺雞肉比較少,但以味道為先,這道小菜都是值得再點!
2016-10-18
2016-10-19 355 浏览
週三,年輕貌美(真的美)同事建議於老表黑羊米線新店進餐,羊肉性溫、禦風寒、補身,對氣血兩虧均有治療和補益效果,最適宜於冬季食用。縱秋分已過,炎夏似無意道別,街中遊走片刻已汗流浹背,小弟屈指一算,雖未到當造之期,但俗語既有「冬吃羊肉賽人參,春夏秋食亦強身」之說,預嚐其鮮亦自不錯。未見其店已聞撲鼻濃郁羊肉香,其香隨炎夏之氣溢進吾鼻,閉眼一瞬彷彿置身新疆大漠,黃沙萬里,金黃色地平線與無盡的天際如Marks Rotko之畫作般有攝魂之勢。小弟自幼甚少吃羊,祖父曾說羊乃有跪地受乳,具孝順之意,以不食,至祖父去世後方初嚐羊鮮,對其味大為驚喜,念念不忘。店員端上米線,湯碗其大如兩人臉,而蒸氣是肉香的昇華。肉湯色淡味濃,帶有陣陣羊肉之香。米線白如雪,米線軟硬適中,不俗。羊肉連皮帶有小片羊脂,令人垂涎,聞其味,未有太大膻氣,咀嚼,肉質細膩,不錯。羊肉米線之味令小弟靈魂遠飄,正是:萬里大漠無人蹤,風吹草低見牛羊!彳亍於天地間,孤影映千里......未幾,同事一聲叫喚令小弟從塞外回過神來,盖其欲嚐口水雞,小弟示好。小弟兒時家貧以雞為貴食,現外出用膳均想一嚐,見貴店有口水雞,吾等點一客作淺嚐,惜口水雞僅屬普通

小弟兒時家貧以雞為貴食,現外出用膳均想一嚐,見貴店有口水雞,吾等點一客作淺嚐,惜口水雞僅屬普通,辣味欠奉,肉質尚可。

惟店內裝潢與視覺充滿「現代中國美學」,海報上「字字珠機」,圖片選材令人嘖嘖稱奇,不敢恭維。

區區一碗米線湯粉,縱非昂貴午膳,然以小弟愚見,食事乃五感之事,店內氛圍/食具均影嚮其用膳之情,小弟實在不喜對其像素不足的羊山圖片牆紙共進午膳, 其圖之上有大量黑邊白色大字,不美觀,視覺煩擾。同事回應:「食你就食啦廢老,咁多野講!」小弟聞言後語塞、低頭。罷了,就此擱筆。
大羊肉米線+口水雞
2016-09-28
2016-10-17 694 浏览
去觀塘識去就梗係outlet血拼啦但係肚仔餓時,去精品cafe填肚又唔多化算喎想貼地啲?今次比我搵到間食黑草羊嘅米線鋪頭,三個字: 冇得輸! 平實嘅店舖,一入去已經聞到勁大陣羊羶味 諗都唔洗諗,梗係食羊啦星期日嘅人流不多,食客疏疏落落地住著。凍蜂蜜真係似真蜜糖大碗羊肉米線,香噴噴羊肉每塊都係細細塊,同食羊腩煲唔同,唔係大件或冧支支的。可能因為黑草羊肉質較結實,想搵多滴肥膏都冇所以每塊先要切到細細薄薄咁先至咬到有得叫連皮或唔要皮,識食就當然連皮都唔放過啦咬落口果真Q彈彈,少許爽脆,大鄉里嘅我都係第一次試呢種口感。食下食下原來羊肉的分量不少,食極都仲有。酸辣菜好乾身,加埋落湯搖身一變,變做酸辣湯好夠味細碗牛腩米線係清湯腩有牛羶味清湯底又有陣羊味,搞到我傻傻都分不清了啲牛腩都係切到細細塊的,終於食到少少脂肪冧冧啲好吃口水雞,切到四四方方好似骰咁不太辣 juicy滑滑溫馨小提示: 叫大碗米線真係超大碗! 同行大食男表示細碗都好夠食大碗真係好餓先食
去觀塘識去就梗係outlet血拼啦
但係肚仔餓時,去精品cafe填肚又唔多化算喎
平實嘅店舖,一入去已經聞到勁大陣羊羶味
諗都唔洗諗,梗係食羊啦
星期日嘅人流不多,食客疏疏落落地住著。
凍蜂蜜真係似真蜜糖
大碗羊肉米線,香噴噴
羊肉每塊都係細細塊
所以每塊先要切到細細薄薄咁先至咬到
有得叫連皮或唔要皮,識食就當然連皮都唔放過啦
酸辣菜好乾身,加埋落湯搖身一變,變做酸辣湯好夠味
細碗牛腩米線係清湯腩有牛羶味
清湯底又有陣羊味,搞到我傻傻都分不清了
啲牛腩都係切到細細塊的,終於食到少少脂肪
冧冧啲好吃
口水雞,切到四四方方好似骰咁不太辣 juicy滑滑

大碗真係好餓先食
2016-10-02
2016-10-14 213 浏览
係度唔見左$30, lunch time 去諗住試下, 點知就出事, 坐左無耐就黎左第一樣野食(水餃), 咁就無為意啦, 點知坐多廿分鐘先發現原來漏單, 跟住等多半個鐘, 期間都叫咗啲阿姐去出返張單俾我嫁啦(前後兩次). 但半個鐘內都出到張單, 呢個阿姐就話果個阿姐幫你寫嫁, 我俾唔到張單. 果個阿姐就話呢個阿姐寫, 佢俾唔張單. 咁大個仔都係第一次係餐廳聽到要搵返落你單果個俾返張單你.到我唔等走果時都仲未有單, 係收銀度話食左個白菜豬肉餃俾完錢就走左.講返野食, 普通水餃一碟唔值$30. 如果lunch time 茶記爆哂可以諗下去食大家.

• 水o餃
2016-10-08 232 浏览
阿老表觀塘搬鋪後都未去過,今天放工後便與女友去看看新環境。比起以前觀塘廣場,新鋪離地鐵站遠一點,多了幾分鐘路程,不過鋪位大很多,更為舒適。兩人點了大羊米線,水餃和土豆絲。羊肉米線(大)以前看過小朋友食,覺得是正常的1.5倍份量左右,今次兩人便要了碗大米線加試其他食物(在阿老表從未食過米線以外的東西lol)。來到時還好,誰知原來大碗米線真的很大碗,舀出來以細碗食,足足舀了5-6碗。味道依舊,羊肉連皮更具咬口而且羊膻更香。白菜餃水餃蒸熟上檯,調味鹹度適中而且肉汁飽滿,菜多一點點會更好。淋上香醋,酸酸的加上水餃肉汁份外吸引!土豆絲薯仔絲挺身爽脆,撈入花椒油香氣強,入口有股麻麻辣辣的感覺,我不太能吃辣,不過確是停不了口。凍蜜糖好像不多地方有,冰涼蜜糖甘甜可口,不錯不錯。埋單約$70一個人,撐著肚皮離開。
阿老表觀塘搬鋪後都未去過,今天放工後便與女友去看看新環境。

兩人點了大羊米線,水餃和土豆絲。

羊肉米線(大)

味道依舊,羊肉連皮更具咬口而且羊膻更香。

白菜餃

土豆絲

凍蜜糖
好像不多地方有,冰涼蜜糖甘甜可口,不錯不錯。

埋單約$70一個人,撐著肚皮離開。
2016-10-03
2016-08-17 919 浏览
呢一間小店, 如果係自己食.. 經過都唔會想入去今日... 本身叫個朋友同我去食豬扒米線...但朋友話.. 不如食D你未試過既野啦咁樣..佢就帶左我去食呢個羊米線一入到店入面, 我已經比羊既味道深深吸引住鍾意食羊肉既朋友應該明白而餐牌其實國內味濃一睇到都覺得好正中我地2個人叫左個大既羊肉米線, 羊肉可以簡有皮或無皮仲有清湯及酸辣湯底選擇由於朋友試過酸辣湯底覺得搶去羊既鮮味, 所以我地都係決定要清湯一上枱, 見到個size 已經嚇親$59 但真係好大碗我第一啖就試下個湯個湯清得黎帶有好濃既羊味羊肉薄切, 肉質'林' 口水雞呢個口水雞 賣相一D都唔討好但食落口有驚喜落左醋除左食到麻辣味外仲會食到微微既酸味一流水餃我覺得味道普通仲乾左小小咁多款中...最遜色既一樣麻辣土豆絲係凍上既帶點凍既土豆絲配上麻辣汁非常開胃
呢一間小店, 如果係自己食.. 經過都唔會想入去
今日... 本身叫個朋友同我去食豬扒米線...
但朋友話.. 不如食D你未試過既野啦

咁樣..佢就帶左我去食呢個羊米線

一入到店入面, 我已經比羊既味道深深吸引住
鍾意食羊肉既朋友應該明白

而餐牌其實國內味濃
一睇到都覺得好正中
我地2個人叫左個大既羊肉米線,
羊肉可以簡有皮或無皮
仲有清湯及酸辣湯底選擇

由於朋友試過酸辣湯底
覺得搶去羊既鮮味, 所以我地都係決定要清湯
一上枱, 見到個size 已經嚇親
$59 但真係好大碗

我第一啖就試下個湯
個湯清得黎帶有好濃既羊味

羊肉薄切, 肉質'林'
呢個口水雞 賣相一D都唔討好
帶點凍既土豆絲配上麻辣汁
非常開胃
2016-08-16
2016-08-17 675 浏览
搬新店後都未食過, 今日帶係觀塘工作嘅朋友黎一嚐朋友先到步, 入去等住等, 無諗過佢第一句說話竟然係:-'嘩!一入到黎陣味,umm~一定好好食'結果, 心有靈犀地叫左4樣食物 (好朋友的口味太相同)大碗有皮羊肉米線, 清湯底 ($49)之前有食過酸辣, 但略帶辣味, 而酸味都蓋過羊肉所以要享受羊肉味道, 一定揀清湯底羊是有點羶, 但不是很濃烈的那種而清湯有點羊味, 一啖又一啖, 差唔多飲晒口水雞 ($25)雖然外觀的確有點不討好, 但味道確是香而不辣, 同出面用辣油浸的完全不同黃油雞皮好厚, 雞件大而肉多, 好嫩滑水餃 ($29)/10隻像住家水餃, 外皮厚薄適中, 內涵是豬肉,配醋共嚐, 不錯。但2個人食10隻, 有點多涼拌土豆絲($16)看到涼拌還怕自己點錯, 因為自己都幾怕食凍野, 但原來是常溫麻味搶先領先, 輕輕酸味, 而不辣. 好滿意嘅一餐, 雖然新店無舊店就腳, 但會繼續支持
搬新店後都未食過, 今日帶係觀塘工作嘅朋友黎一嚐

朋友先到步, 入去等住等, 無諗過佢第一句說話竟然係:-

'嘩!一入到黎陣味,umm~一定好好食'

結果, 心有靈犀地叫左4樣食物 (好朋友的口味太相同

大碗有皮羊肉米線, 清湯底 ($49)
大碗  有皮
之前有食過酸辣, 但略帶辣味, 而酸味都蓋過羊肉

所以要享受羊肉味道, 一定揀清湯底

羊是有點羶, 但不是很濃烈的那種

而清湯有點羊味, 一啖又一啖, 差唔多飲晒

口水雞 ($25)
口水雞

黃油雞皮好厚, 雞件大而肉多, 好嫩滑

水餃 ($29)/10隻
水餃

但2個人食10隻, 有點多

涼拌土豆絲($16)
涼拌土豆絲

麻味搶先領先, 輕輕酸味, 而不辣.

好滿意嘅一餐, 雖然新店無舊店就腳, 但會繼續支持
2016-08-16
大碗  有皮
2016-07-30 620 浏览
其實羊⋯⋯⋯⋯⋯⋯都真係我嘅最愛,呢間舖係未搬前,總未有機會去試,難得有機會係觀塘「出job」,同事又就得我,我就建議去呢間重未有機會試嘅舖度啦!睇到餐牌大碗同細碗,同事話我想試好耐,一定要試碗大,但點知⋯⋯⋯⋯大到呢⋯⋯⋯⋯俾佢fake左,一個女仔係無能力ko咁大碗米線,重要叫埋小食,你話呢⋯⋯⋯⋯都係講番d羊,唔「so」易入口,當然我呢d係追求「so 」到暈嘅羊,就差少少距離,但係味道係唔錯,又唔「un」,以為白汋會無晒味,但又唔會,相反我覺得個湯係好好味,都帶有羊嘅鮮味,都滿意!兩位同事都偏好公仔麵,所以佢兩個就揀細碗嘅羊肉麵(但忘記走青)!口水雞,不辣不麻,我覺得係就左香港人口味而設,加上觀塘工業區,大熱天時重食d咁重口味嘅雞,都真係⋯⋯⋯⋯如果可以偏麻d可能帶番出口水雞應有嘅麻辣風味,雞都算嫩口,還可以的!食得太多肉,點都要叫碟菜食下,爽口新鮮,正!順帶一提,如果係lunch hour,都需要等位,所以要係工廠區揀特別風味美食,就早d過來啦!

羊肉公仔麵
口水雞
食得太多肉,點都要叫碟菜食下,爽口新鮮,正!
西生菜
2016-07-25
羊肉公仔麵
西生菜
2016-07-02 661 浏览
咁多種肉類,你會選邊樣??自命羊精的我,羊肉永遠是No. 1的。觀塘廣場的雲南阿老表,已經搬遷到觀塘工業中心地下,大家唔好去錯喇。黑山羊米線羊湯味道香濃,帶有一點點的羊羶味,對於喜歡羊羶味的我,當然開心;而不喜歡羶味的你,也可以接受。羊肉厚度適中,方便大家連米線一同享用。米線方便,可能因羊油的關係,好像比其他的滑。

黑山羊米線

2016-06-22