2018-11-09 1686 浏览
看舊同事的 Facebook, 他在 尖沙咀 雲來軒 有很多次聚餐的照片, 看來食物好吸引, 今晚我約了女友來試試.餐廳門外有菜牌.再看見牆上貼了不少照片, 有好多出名明星也曾是座上客.餐廳在一樓, 有獨立樓梯及電梯, 我們沿樓梯行上, 女友看見靚靚陶瓷花瓶, 好欣賞這擺設.餐廳面積大, 有大檯,  4 ~6 人卡座, 我們只得兩個人, 安排了坐細檯, 安坐後, 侍應開茶及送來餐牌, 我們大家齊齊看.餐廳有各式各樣的中菜, 有鮑魚, 花膠等等貴價食材, 亦有不少自制特式菜, 普通小菜平均百多元一份, 菜式豐富有創意. 餐前小吃是椒鹽腰果, 簡單好吃. 店員介紹特式燉湯 - 日本花菇雞腳燉螺頭  用瓦壺盛載, 看來極有品味.湯料有日本花菇雞腳,  用小杯子自斟自飲, 湯味香甜, 飲完再飲.檳城棒棒骨四方盒好鍾意這道菜, 有烘脆麵包, 載著燒香的豬脾骨, 伴有一碗咖喱汁, 有中西合壁感, 有創意. 咖喱汁有甘香味,  內容豐富,  裏面有辣椒花生, 香葉, 洋蔥,  唔算太辣,   入口有少少甘甘地又甜甜地, 非常好味.豬仔脾選用好有質感的肉, 一啲肥肉都冇, 燒得鬆軟,澆上咖哩黎食, 滋
看來食物好吸引, 今晚我約了女友來試試.

餐廳門外有菜牌.
再看見牆上貼了不少照片, 有好多出名明星也曾是座上客.

安坐後, 侍應開茶及送來餐牌, 我們大家齊齊看.
餐廳有各式各樣的中菜, 有鮑魚, 花膠等等貴價食材,
亦有不少自制特式菜,
普通小菜平均百多元一份, 菜式豐富有創意.
餐前小吃是椒鹽腰果, 簡單好吃.
店員介紹特式燉湯 - 日本花菇雞腳燉螺頭
用瓦壺盛載, 看來極有品味.
檳城棒棒骨四方盒

入口有少少甘甘地又甜甜地, 非常好味.
豬仔脾選用好有質感的肉, 一啲肥肉都冇, 燒得鬆軟,
澆上咖哩黎食, 滋味 !!
將烘脆麵包澆上咖哩汁黎食,   代中式白飯, 年青人最愛.
拖地蜜汁黑豚肉
叉燒肉香調味不錯, 肥瘦適中, 肉質鬆軟.
鮑魚極品煲
熱熱的鮑魚 共4 隻,  燘得入味, 軟稔而且肉厚, 鮮甜彈牙.
海參, 花膠加花菇, 食材陣容強, 真是名牌極品煲,  調味適中,
墊底的小棠菜爽口入味, 好好食.
遠年陳皮紅豆沙

紅豆沙其实不是我杯茶, 但見女友吃得開心, 我都試試, 三十年新會陳皮味果然香. 我都愛上了.
這間餐廳厨藝有其特式, 我們覺得不錯.
  • 檳城棒棒骨四方盒
  • 鮑魚極品煲
2018-11-08 249 浏览
去完日本返黎好想好想食中菜,上次好友說有間中菜不錯吃,一於今晚放工去試下。餐廳位於棉登徑,地鐵站k11 出口行過去非常方便,門口招牌光猛,感覺格調高雅。上到去估唔到已經非常多人,四周圍仲放咗好多陳皮酒做裝飾,環境舒服潔浄。餐牌選擇非常之多,而且仲好有特色,好多出面都未見過。日本花菇雞腳燉螺頭用一個小茶壺裝住上枱,感覺好優雅,內裏材料十足,用小杯子裝住燉湯,入口湯頭好清甜,螺頭鮮味,飲完成個人好舒服,非常喜愛!醒胃話梅雞第一次見呢個做法,雞肉酸酸甜甜好開胃,肉質鮮嫩軟滑,用上鐵板裝上,可以keep住溫度,又可以增加視覺效果,抵讚!杞子花膠濃湯浸時蔬上湯清甜香濃,菜心浸過濃湯,非常清甜,花膠爽口軟嫩入味,整碟菜都好出色!餸菜份量十足而且味道出色,唔怪得整晚人客多到不得了,員工完全做到無停手,但態度還是非常有禮,值得一讚!

餐牌選擇非常之多,而且仲好有特色,好多出面都未見過。

醒胃話梅雞

杞子花膠濃湯浸時蔬

2018-11-06
  • 日本花菇雞腳燉螺頭
  • 話梅雞
2018-11-07 287 浏览
最近食日本菜,火鍋,西餐食了很多很多,覺得來一餐傳統的中菜,亦是很不錯。為了就朋友於尖沙咀放工,我們就在尖沙咀找中餐。但發現尖沙咀的中餐選擇確實不多,最後找到這間以新派中菜為賣點的餐廳。原來這間餐廳癬有來頭,是藍絲帶推薦的。今次點了迷網陳村咕嚕肉、靈芝野菌燒豆腐、飄香荷葉飯。咕嚕肉外皮很晶瑩,有琉璃的感覺,味道也是很讚,而且份量也是很多。燒豆腐比較普通,不是太突出,野菌是很新鮮,份量也是不少。最後是荷葉飯,一來到時看到份量超大的,荷葉香味很突出,用料也是很足👍👍總括來說,味道服務等都是很有水平的一間中餐館。
2018-11-03 452 浏览
一去到門口,估唔到有咁多明星既相,睇黎好多明星都曾經黎捧場我地首先每人叫左一個功夫湯《日本花菇雞腳燉螺頭》$68 同埋《花旗參石斛燉龍芝躉頭尾》$78,功夫湯用上紫砂壺盛載,非常特別,飲果陣可以好似茶咁倒出黎細細杯咁飲,非常方便。义燒實在無得彈,肥瘦分明,咬落juicy 多汁金磚豆腐外脆內軟,配搭埋椒鹽一齊食,係極佳嘅佐酒小吃。大家睇到豆腐炸完依然係好滑身煮呢款餸用左梅醬都幾特別,酸酸地非常開胃,加上班頭腩炸得香脆,真係食到唔停口海鮮兩面黃係類近肉絲炒面嘅菜式,不過肉絲則改為班片、鮮蝦,芽菜則改為三色椒。面炸得恰到好處,而且油份不多,以往喺酒樓食完之後,碟面都會有大量油份剩低,但呢碟海鮮兩面黃只有少量油份剩餘,令我對炸面唔健康嘅形象改觀。30 年陳皮紅豆沙入口好似食緊芝麻糊一樣,每一啖都有陳年果皮嘅味道,鐘意食紅豆沙嘅朋友一定要點黎試下。

一去到門口,估唔到有咁多明星既相,睇黎好多明星都曾經黎捧場
义燒實在無得彈,
拖地蜜汁黑豚肉
肥瘦分明,咬落juicy 多汁
金磚豆腐外脆內軟,配搭埋椒鹽一齊食,係極佳嘅佐酒小吃。
大家睇到豆腐炸完依然係好滑身
名梅醬脆班頭腩
海鮮兩麵黃

2018-10-30
名梅醬脆班頭腩
海鮮兩麵黃
2018-10-31 185 浏览
媽媽鐘意食中菜,一個月最少請佢出黎食一餐飯都唔算過份我就唔識煲湯,所以就叫左一個日本花菇雞腳燉螺頭湯比媽媽飲咪睇佢壺仔細細,其實入面都幾足料架 湯好好飲好鮮味,每一啖都有清甜嘅螺頭味,食得出熬製湯嘅時間必然有返咁上下拖地蜜汁黑豚肉黑豚肉肉質嫩滑,配上稠稠嘅蜜汁,簡直就係最完美嘅黑豚肉叉燒加上每一塊都係厚切,岩晒我呢D 食肉獸食完叉燒之後,最岩就係叫多碗白飯將剩餘嘅蜜汁都食埋金磚豆腐,黎呢度必點嘅小食,香口嘅蒜鹽,再加上外面脆脆嘅薄皮包住滑滑嘅豆腐,會令人一舊接一舊咁食唔停口名梅醬脆斑頭腩,魚肉夠晒滑,而且可能因為魚較大,所以骨都比較大,容易去骨

媽媽鐘意食中菜,一個月最少請佢出黎食一餐飯都唔算過份

我就唔識煲湯,所以就叫左一個日本花菇雞腳燉螺頭湯比媽媽飲

咪睇佢壺仔細細,其實入面都幾足料架

拖地蜜汁黑豚肉
黑豚肉肉質嫩滑,配上稠稠嘅蜜汁,簡直就係最完美嘅黑豚肉叉燒
加上每一塊都係厚切,岩晒我呢D 食肉獸

食完叉燒之後,最岩就係叫多碗白飯將剩餘嘅蜜汁都食埋

2018-10-30
  • 金磚豆腐
  • 拖地蜜汁黑豚肉
2018-10-30 1811 浏览
中國菜是中國文化的一部份,  中國烹飪流派眾多, 特點在於 色, 香, 味, 意, 形.   今次到 尖沙咀棉登徑 雲來軒, 我找到了我喜愛的 中國菜餐廳, 真高興. 餐廳在一樓, 門外有菜牌, 食品款式多, 價錢中位.步入餐廳,  氣氛熱鬧, 客似雲來.餐廳設有多間 VIP房, 私隱度高, 裝修典雅.幸好我側們預先訂了位, 卡座設計優質, 好滿意.服務員先開茶及送上小食, 脆卜卜 腰果 @$20, 茗茶每位 $12, 好合理.餐牌有多頁, 價錢豐儉由人.有多款創意食品 , 不落俗套.我們先被那湯頁吸引,  點了.日本花菇雞腳燉螺頭  $68/位 養生壺燉湯, 好健康, 提倡慢飲細食,  古語說得好  "上檯可聞湯香味, 入口香純到腸來"  湯料足,  火喉夠,  湯燉得清香,  品茶般把湯倒進小杯子,  喝得有風味. 慢慢品嚐. 拖地蜜汁黑豚肉  $128 上桌賣相吸引,  黑豚肉燒得香而不乾,  切得夠厚身, 調味不錯, 肉質鬆軟,  肥瘦適中,  "立立令" 的的醬汁, 十分惹味. 鮑魚極品煲 $368出品熱辣, 有鮑魚, 海參, 花膠和北菇.  夠睇頭.  此菜式必是鎮店食品,
餐廳在一樓, 門外有菜牌, 食品款式多, 價錢中位.
步入餐廳,  氣氛熱鬧, 客似雲來.
餐廳設有多間 VIP房, 私隱度高, 裝修典雅.
幸好我側們預先訂了位, 卡座設計優質, 好滿意.
餐牌有多頁, 價錢豐儉由人.
有多款創意食品 , 不落俗套.
我們先被那湯頁吸引,  點了.
日本花菇雞腳燉螺頭  $68/位
拖地蜜汁黑豚肉  $128

鮑魚極品煲 $368
出品熱辣, 有鮑魚, 海參, 花膠和北菇.  夠睇頭.  此菜式必是鎮店食品,  點菜 20 分鐘便送到.
鮑魚炆得夠香腍, 海參, 花膠健康養顏, 多吃有益, 囗感爽清滑,   墊底的小棠菜, 好脆口, 獻汁濃稠度適中, 調味非常好.

檳城棒棒骨四方盒 $198-
這道菜頗隆重, 燒香了的豬仔脾放在 麵包四方盒上, 伴碟有沙律菜, 咖哩汁另上, 配有刀, 叉, 匙.
用了馬來西亞咖哩汁, 咖哩味香濃而不太辣, 材料有辣椒, 香葉, 花生, 豬仔脾沾上咖哩汁, 肉質香口,  好好食.
麵包四方盒, 烘得香脆,  用刀叉切開,
慢慢沾咖哩汁食, 越食越好味.

服務員推介甜品  遠年陳皮紅豆沙 $58/碗
用瓦盅仔盛載, 盅仔外印上 "三十年新會陳皮紅豆沙" 真是第一次見.
紅豆全部磨溶, 香濃似糊, 用上三十年新會陳皮煮, 陳皮香味突出, 入口隹. 此甜品幾特別, 不容錯過.
  • 鮑魚極品煲
  • 日本花菇雞腳燉螺頭
  • 檳城棒棒骨四方盒
  • 拖地蜜汁黑豚肉
2018-10-30 167 浏览
難得一家人可以齊齊整整食餐晚飯!覺得都非常幸福😍!依家啲細路大晒啦各有各忙讀書嘅讀書🤨工作嘅工作!我個人就比較珍惜同享受一家人一齊食飯嘅時光👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧‍👦呢間中菜餐廳係我個乖女極力推介!話佢老闆請過佢哋食過晚飯🥣話個主廚曾在五星級酒店工作!主理高級中菜!烹調特別!有好多特長Fusion新菜式!🥢🥢雲來軒🥢🥢椒鹽雜菌$98椒鹽雜菌每一粒都切成四方細粒!香脆可口!炸得非常乾身!唔會成口油當作餐前小食非常合適!營養價值又高!窩粑士多啤梨骨$178賣相非常精緻!鍋巴口感非常鬆脆!每件鍋巴上邊都有兩粒沾滿士多啤梨醬汁嘅排骨!士多啤梨香味十足!排骨酥軟!美觀又可口!香江懷舊雜菜煲$138材料非常豐富!有蝦乾丶乾瑤柱丶冬菇金菇丶小棠菜丶西蘭花🥦蜜糖豆丶粉絲!食得出蝦乾丶瑤柱都係比較優質!所以非常湯底惹味兼香濃👍分量都唔細呀😋順帶一提🤩店員服務態度!店員經常幫我們換碟兼添飲茶!👍👍
呢間中菜餐廳係我個乖女極力推介!話佢老闆請過佢哋食過晚飯🥣

🥢🥢雲來軒🥢🥢

椒鹽雜菌$98

窩粑士多啤梨骨$178

香江懷舊雜菜煲$138

順帶一提🤩店員服務態度!店員經常幫我們換碟兼添飲茶!👍👍

2018-10-29 184 浏览
又係girl’s night嘅日子啦⋯⋯我有個姊妹叫我地去尖沙咀試一間好🈶️名嘅Fusion中菜餐廳!屬尖沙咀高檔摩登中菜!呢間中菜廳有好多報紙雜誌電視📺報道⋯⋯我哋姊妹們點會錯過囉😏☁️☁️雲來軒☁️☁️來到餐廳門口!wow!好多獎狀丶訪問丶報道🤩貼左門口⋯⋯犀利呀⋯⋯餐廳樓底都非常高,而且座位唔會太狹窄,坐得好舒服!裝修非常雅致!天花有一朵朵雲襯托着😍雖然今日是weekday但係都有七八成滿座!拖羅蜜汁黑豚肉$128有少少肥有少少瘦,肉質鮮美可口,我個人就最怕肥淋淋😏又或者太瘦又會好硬好韌!肉質燒得好香!蜜味適中!仲有沙律菜伴碟😋醒胃話梅雞$188半隻話梅雞醬汁非常濃厚!有青椒紅椒洋蔥同炒👍連配菜都好好味!酸酸甜甜非常惹味🤩而且份量十足雖然只得半隻🤨!越食越開胃!從來唔食飯嘅我!抵擋唔住啲醬汁都食咗一碗了😅

☁️☁️雲來軒☁️☁️

雖然今日是weekday但係都有七八成滿座!

拖羅蜜汁黑豚肉$128
仲有沙律菜伴碟😋

醒胃話梅雞$188半隻

2018-10-22 366 浏览
今天跟同事都雲來軒午飯,本來想吃得清淡,但是跟着foodie同事,order了滿桌的美食,我真的哭笑不得,實行「食飽先減肥」。首先點了一客拼盤,有我喜愛的彈牙海蜇、黑松露煙燻蛋、麻醬豆腐及叉燒,特別鍾愛凍豆腐,麻香亦滑溜。煙燻蛋亦不錯,喜歡它中間依然帶點流心。然後還點了鮑魚冬菇鴨掌西蘭花,每樣食材都非常入味,鮑魚煙韌有咬口,鴨掌帶濃濃骨膠原,滋補又養顏。西蘭花沾上茨汁後,完全沒有蔬菜青味。再來一份——秘製日本黑蒜醬蘆筍紅皮炒飯。炒飯擺成了兩個大小不一的金字塔,光看着也覺得氣勢磅礡,presentation的確下了功夫。炒飯的鹹香滿溢,每一棵飯粒也不會過於濕潤,加上蘆筍及紅皮,增加了口感層次,大家也很喜歡。

再來一份——秘製日本黑蒜醬蘆筍紅皮炒飯。

2018-10-21 1467 浏览
棉登徑上的雲來軒是我們今天晚飯的餐廳,之前曾到這裡飲茶吃點心,食物水準不錯,尤其腸粉。但晚飯卻是第一次,心裡亦有一定的期待。打開餐牌,每款餸菜都十分吸引,研究了好一陣子,終於可以下單了!名廚亞保靚湯─紅蘿蔔冬瓜煲雞。進入秋天,濕度驟降,十分乾燥,很需要湯水的滋潤。這款湯水清甜之極,非常適合秋冬時候飲用,加上份量十足,我們三個人,每人喝了三碗,更有欲罷不能之態,正!金磚豆腐。這是雲來軒的名物,差不多每枱食客均會點選,我們當然也要湊湊熱鬧,品嚐一下它的風味。豆腐嫩滑,豆味香濃;外皮酥脆,但不油膩。不消數分鐘,我們就已經把整碟吃進肚裏。奇香粉絲蟹煲。我很喜歡吃蟹,亦喜歡吃粉絲,所以這個粉絲蟹煲根本就是我的菜,下單時我特別要求「多粉絲」。上枱時發現它真的是實實在在「多粉絲」,令我心情大喜!蟹肉新鮮厚實,味道鮮甜,粉絲入味,我們吃了一碗又一碗,讚!杞子花膠濃湯浸時蔬(菜心)。秋風起,除了是進補的好時機,亦是吃菜心的好時機!這個花膠濃湯浸菜心,菜心青綠粗壯,花膠冧軟入味,甚有驚喜!拖地蜜汁黑豚肉,這個同樣都是他們的明星菜色。厚切的黑豚肉,以蜜汁烤炙,外表與厚叉燒無異,但吃進口裏的感覺卻比叉燒更滿足

名廚亞保靚湯─紅蘿蔔冬瓜煲雞。
例湯

這個花膠濃湯浸菜心,菜心青綠粗壯,花膠冧軟入味,甚有驚喜!

拖地蜜汁黑豚肉,這個同樣都是他們的明星菜色。
厚切的黑豚肉,以蜜汁烤炙,外表與厚叉燒無異,但吃進口裏的感覺卻比叉燒更滿足。豚肉肉質厚實香甜,是下飯的伙伴。

由於每碟餸菜的份量十足而且美味,怪不得每晚都高朋滿座,加上服務殷勤周到,確是家庭聚餐,朋友相聚的好去處!
湯料
2018-10-11
2018-10-18 468 浏览
和女朋友的家人吃飯,她選了一間明星最愛的中菜廳,門面已貼滿不同明星和負責人的合照。行到二樓,很有私人空間感,每枱之間都有高高的椅背分隔著,多人的就會去包廳,今晚都坐滿客人,熱鬧得很。選了兩款燒味,亞保脆皮三黃雞像炸子雞,外皮有一層香脆薄雞皮,皮和肉之間又有一層金香黄雞油夾著,味道酥香,雞件都很鮮嫩,是上等的燒味!拖地蜜汁黑豚肉厚厚切開十幾舊,最吸引是蜜汁香甜惹味,而且半肥瘦肉是最好吃的部分,回味無窮。另一道主菜水芙蓉蒸明蝦球每顆蝦球都足料大隻,而且新鮮,下面的蒸蛋加了特別的芡汁,口感更滑順,這道菜調味不多,清淡易入口。最後甜品試了經理推介的川貝冰糖陳皮燉原個雪梨,很濃的陳皮味道,雪梨又夠滋潤,不過略嫌太多冰糖,有點太甜。食物都好味道,難怪很多明星來幫襯。
亞保脆皮三黃雞

水芙蓉蒸明蝦球

川貝冰糖陳皮燉原個雪梨

食物都好味道,難怪很多明星來幫襯。
亞保脆皮三黃雞
水芙蓉蒸明蝦球
川貝冰糖陳皮燉原個雪梨
和老爸食飯就選一間中菜館,雲來軒在尖沙咀都很出名,有不少明星幫襯的。別於一般酒樓,這裡比較寧靜,每枱之間的空間多,可以歡談又不影響他人。拖地蜜汁黑豚肉每件都是肥瘦叉又吸滿蜜糖醬汁,脂肪和肉汁撈飯簡直美味極了,最重要每舊肉厚切得來很濕潤,易入口!金磚豆腐熱辣辣,中間的豆腐很嫩滑,一放在口中就溶了,而外皮非常香脆,很薄的一層,重椒鹽味。名廚亞保靚湯今晚是豬肺、瘦肉、紅蘿蔔、野菌和野葛菜湯,入口幾甘甜,紅蘿蔔夠甘,湯渣都很好吃,瘦肉很腍又入味。店員很好笑容又有禮貌,很留意每枱狀況,抵讚!

名廚亞保靚湯

店員很好笑容又有禮貌,很留意每枱狀況,抵讚!
2018-10-09
2018-10-13 524 浏览
今晚同朋友去尖沙咀HKMA聽一個「飲食控制」的講座,不是只否越講控制新越想放肆呢?一聽完就馬上想去吃餐好。哈!人總是反叛....朋友喜歡吃中菜,一早就揀了「雲來軒」。沿樓梯上一層,沿路和大廳頭頂都鑲上一朵朵如意雲紋,很美!還有不少飲食報導和大廚跟明星的合照,看來很有名氣!大廳有闊落的四人卡座、幾間貴賓房,而二至十多人的枱都有不少,較為密集,場面亦很熱鬧。翻開餐簿,設計精美,而每幅菜式相片都睇到其賣相富心思,睇到目不轉睛,我倆都好欣賞。菜式分別有鮑魚花膠海參、湯羹、小食、燒味、海鮮、家禽、小菜、飯麵和甜品糖水。******************************多款茶款中揀了一壺菊花茶 ($12/位),菊花茶很清香,入口幽香順口,清熱解膩。******************************先暖暖身,來一壺熱湯。日本花菇雞腳燉螺頭 Double-boiled Sea Whelk and Chicken Feet With Chinese Mushroom ($68/位)以一個紫砂茶壺盛載,配上一隻小茶杯,有趣!有趣!難怪茶壺上刻了「功夫湯」。湯面只泛些油光,馬上趁熱呷一口
菊花茶
日本花菇雞腳燉螺頭
湯面只泛些油光,馬上趁熱呷一口,啖啖響螺 的鮮香,味道甘香,滋補順喉。舀起湯料,有原隻雞腳、數件豬肉、原隻爽口的花菇,當然不少得有多件燉至腍身的響螺,用料足,難怪如此鮮香美味。以品茶的方式喝湯,有新意!
雞油菌白飯魚煎蛋
就被餐牌中相片吸引了,故決意要客雞油菌白飯魚煎蛋 Pan-Fried White Bait w/ Girolles Mushroom & Egg ($138)。上枱時賣相跟實物有不同,雖有點失望,但味道吸引。
雞油菌白飯魚煎蛋
雞蛋 煎得金黃,厚度適中,蛋嫩而不油膩,拌入大大條的白飯魚,好鮮味。當然不少得矜貴的雞油菌,富獨特的菇香,充滿菇汁,再加埋青香的蔥花,配搭美味。
名梅醬脆斑頭腩
海鮮類有很多選擇,魚類也有不少,揀了一道名梅醬脆斑頭腩 Deep-fried Garoupa with Plum Sauce ($188),份量好足。
名梅醬脆斑頭腩
每件斑頭腩 的外層炸醬又薄又脆,內肉潔白鮮嫩,最值得一讚是每件都緊緊沾上醬汁,份量剛剛好,唔會太多而黏口,亦唔會太濃而蓋了鮮味,酸咪咪的梅子香,令人越食越開胃,再加了些黑胡椒,帶點辛辣,可口美味。
不論選材、食材的配搭,或是菜式的擺設,都見到大廚每份心思,有新意和驚喜的中菜,難怪坐無虛席。
2018-10-10
菊花茶
2018-10-12 403 浏览
朋友相約在雲來軒晚飯,來到尖沙咀棉登徑,感覺是靜中帶旺的地方,上到一樓全層的雲來軒就熱鬧起來,幸好已經預約,因為座無虛席。我們三位安排卡位,卡位也挺舒適的,看過餐牌發覺傳統與摩登新派菜都齊備,我們商量後,一致同意先嘗傳統菜色,下次再細味摩登新派菜。滿意夠健康無油膩的前菜~$20無鹽焗腰果。$128拖地蜜汁黑豚肉,半肥瘦熱的黑豚肉切得大大件厚片,貼合大魚大肉的感覺,我更是未嘗試過熱騰騰熱到燙口的熱叉燒,新鮮出爐程度可見一班,拖地蜜汁,蜜而不膩,黑豚肉是豬肉界新星,肉質肉味的確勝一籌。$78金磚豆腐,皮薄香酥,炸金蒜蓉,香而不靱。$148可口xo醬別不同安格斯牛肉河,名符其實〝可口&別不同〞,喜歡安格斯牛肉的肉質,不是普通牛肉經梳打粉醃炒的。 $148海鮮兩面黃,兩面黃如果遇上廚藝不高的廚師,就會吃到油淋淋或過靱,見價錢不便宜,投信心一票,我們放心試,結果就是物有所值。結帳離開時候,經過大堂看見小櫃上有幾瓶陳皮水,向侍應查詢原來客人可堂飲和外賣,最底消費每位是$160左右,那麼我們要留待下次和摩登新派菜一齊品嘗了!結帳離開時候,經過大堂看見小櫃上有幾瓶陳皮水,向侍應查詢原來客人可堂飲和外賣

滿意夠健康無油膩的前菜~$20無鹽焗腰果。
前菜~無鹽焗腰果

拖地蜜汁黑豚肉

$78金磚豆腐,皮薄香酥,炸金蒜蓉,香而不靱。

可口xo醬別不同安格斯牛肉河

海鮮兩面黃

2018-10-11
前菜~無鹽焗腰果
可口xo醬別不同安格斯牛肉河
海鮮兩面黃
隱世食店位於尖沙咀棉登徑 , 位置不顯眼, 但客人也慕名而來,總有它的道理。 客人要先經過樓梯上一樓, 沿途會看到大量相片,相片粒粒階星, 閃到爆。店內沒有水晶吊燈,不算特別寬敞,但因為有卡位所以私穩度特高。 裝飾非華麗風, 感覺相當平實,簡潔如一般飯店。我們兩人預先約了卡位,所以可以吃得更開懷。 店員先為我們推薦了必食之選, 之後等我們慢慢考慮, 不硬銷感覺良好。兩個人都唔食得太多野, 所以點了店員重點推介。秘製日本黑蒜醬煎蘆筍紅皮炒飯 $148賣相相當獨特,令人眼前一亮。以燒腩仔皮、黑蒜片、蘆筍、蛋絲入饌, 確有新意。 果然不負眾望, 炒飯粒粒分明,以黑蒜醬加入炒飯,令飯粒呈現非一般的炒飯色調。 上色度相當平均,夠鑊氣 ,入口干爽不油。 食材切得相當幼細,蘆筍爽甜,增添口感。 份量十足,無論賣相和味道也惜得一讚 。   店員推介每枱客人也會點的名菜「金𥖁豆腐」$78 其炸粉薄透,加入少許黑芝麻令口感更香,一戳即穿,香脆無比,豆腐細滑香口。以辣味炸碎蒜粒灑上豆腐面,更添惹味但不油膩,食材簡單,也非什麼名貴食物,但可以做出如上水準確是難得。私心重點推介「拖地蜜汁黑豚肉」$128黑豚肉
隱世食店位於尖沙咀棉登徑 [雲來軒] , 位置不顯眼, 但客人也慕名而來,總有它的道理。

裝飾非華麗風, 感覺相當平實,簡潔如一般飯店。

我們兩人預先約了卡位,所以可以吃得更開懷。

收費小食炸魚乾、焗腰果
兩個人都唔食得太多野, 所以點了店員重點推介。

秘製日本黑蒜醬煎蘆筍紅皮炒飯 $148

賣相相當獨特,令人眼前一亮。

以燒腩仔皮、黑蒜片、蘆筍、蛋絲入饌, 確有新意。

上色度相當平均,夠鑊氣 ,入口干爽不油。

店員推介每枱客人也會點的名菜「金𥖁豆腐」$78

私心重點推介「拖地蜜汁黑豚肉」$128

黑豚肉叉燒雖不是什麼新鮮事,但試過就返唔到轉頭

半肥瘦黑豚肉脂肪分佈平均,脂肪入口半溶化,肉質軟腍,蜜汁味恰到好處,肉汁豐盛。

超、超、超好味!

最後當然要留肚給甜品 [三十年新會陳皮紅豆沙] $58

用上靚陳皮是煮紅豆沙的一個關建, 先將紅豆煲好再隔渣,好似喝棉密的紅豆湯一樣,

也吃到幼細陳皮絲。爽香陳皮味道好出, 當然其質素是重點。

如果可以再甜小許就更得我心。

[雲來軒] 不愧是法國藍帶推介,食物實在無可挑剔, 服務點到即止,物超所值。
2018-10-08
  • 拖地蜜汁黑豚肉;