2018-11-09
看舊同事的 Facebook, 他在 尖沙咀 雲來軒 有很多次聚餐的照片, 看來食物好吸引, 今晚我約了女友來試試.餐廳門外有菜牌.再看見牆上貼了不少照片, 有好多出名明星也曾是座上客.餐廳在一樓, 有獨立樓梯及電梯, 我們沿樓梯行上, 女友看見靚靚陶瓷花瓶, 好欣賞這擺設.餐廳面積大, 有大檯, 4 ~6 人卡座, 我們只得兩個人, 安排了坐細檯, 安坐後, 侍應開茶及送來餐牌, 我們大家齊齊看.餐廳有各式各樣的中菜, 有鮑魚, 花膠等等貴價食材, 亦有不少自制特式菜, 普通小菜平均百多元一份, 菜式豐富有創意. 餐前小吃是椒鹽腰果, 簡單好吃. 店員介紹特式燉湯 - 日本花菇雞腳燉螺頭 用瓦壺盛載, 看來極有品味.湯料有日本花菇雞腳, 用小杯子自斟自飲, 湯味香甜, 飲完再飲.檳城棒棒骨四方盒好鍾意這道菜, 有烘脆麵包, 載著燒香的豬脾骨, 伴有一碗咖喱汁, 有中西合壁感, 有創意. 咖喱汁有甘香味, 內容豐富, 裏面有辣椒花生, 香葉, 洋蔥, 唔算太辣, 入口有少少甘甘地又甜甜地, 非常好味.豬仔脾選用好有質感的肉, 一啲肥肉都冇, 燒得鬆軟,澆上咖哩黎食, 滋
看來食物好吸引, 今晚我約了女友來試試.
店員介紹特式燉湯 - 日本花菇雞腳燉螺頭
用瓦壺盛載, 看來極有品味.
入口有少少甘甘地又甜甜地, 非常好味.
澆上咖哩黎食, 滋味 !!
叉燒肉香調味不錯, 肥瘦適中, 肉質鬆軟.
熱熱的鮑魚 共4 隻, 燘得入味, 軟稔而且肉厚, 鮮甜彈牙.
海參, 花膠加花菇, 食材陣容強, 真是名牌極品煲, 調味適中,
墊底的小棠菜爽口入味, 好好食.
紅豆沙其实不是我杯茶, 但見女友吃得開心, 我都試試, 三十年新會陳皮味果然香. 我都愛上了.