呢間雪糕店既雪糕好有特色,有出面好少見既龍蝦味同白松露味這兩款deluxe雪糕!! 我自己食過龍蝦味的,真的,有龍蝦肉,真係用龍蝦整,好特別!試過曬大部份味道之後,除了那兩款deluxe既雪糕外,我會特別推介啤酒味、冧酒提子味同70%黑巧克力味雪糕;首先是啤酒味,一食落去就已經感覺到重麥既啤酒味,而且我第一次見有啤酒味既雪糕,出面好少見,真係值得一試第二係冧酒提子味,雖然雪糕有名既老大哥Haagen-Dazs 都有出,而且味道濃郁入味,不過這間的冧酒提子味雪糕又係另一風味,比Haagen-Dazs更加能帶出酒味既清香,也是個不錯既選擇最後係70%黑巧克力味,出面都有各色各樣既巧克力雪糕啦,到底有咩咁特別?我一開始係咁諗,不過試完後,個感覺真係同出面果d唔同…你唔會覺得佢好甜、好漏,而真係食得出果種「醇」既巧克力味道; 這個黑巧克力雪糕真係"鶴立雞群"、與眾不同的存在,鐘意黑巧克力既人務必一試,保證你會有不一樣既感覺;除左普通雪糕外,仲有得食分子雪糕,同埋有其他高級咖啡品嚐,而且環境唔會太吵鬧,係個休閒享受食物+生活既好地方可能大家覺得我太長篇大論,不過我係個對食物有追求既人,所以先會咁
呢間雪糕店既雪糕好有特色,
有出面好少見既龍蝦味白松露味這兩款deluxe雪糕!!
我自己食過龍蝦味的,真的,有龍蝦肉,真係用龍蝦整,好特別!

試過曬大部份味道之後,
除了那兩款deluxe既雪糕外,
我會特別推介啤酒味冧酒提子味70%黑巧克力味雪糕;

首先是啤酒味,
一食落去就已經感覺到重麥既啤酒味,
而且我第一次見有啤酒味既雪糕,
出面好少見,真係值得一試

第二係冧酒提子味,
不過這間的冧酒提子味雪糕又係另一風味,

最後係70%黑巧克力味,
出面都有各色各樣既巧克力雪糕啦,到底有咩咁特別?
我一開始係咁諗,不過試完後,個感覺真係同出面果d唔同…
這個黑巧克力雪糕真係"鶴立雞群"、與眾不同的存在,
鐘意黑巧克力既人務必一試,保證你會有不一樣既感覺;

除左普通雪糕外,仲有得食分子雪糕,
同埋有其他高級咖啡品嚐,
而且環境唔會太吵鬧,
係個休閒享受食物+生活既好地方

可能大家覺得我太長篇大論,
不過我係個對食物有追求既人,
所以先會咁認真咁同大家分享我對呢間雪糕店既感想
题外话/补充资料: 其實我認為果隻"金莎"雪糕都真係好金莎, 一食落去就真係食緊金莎,完全一樣...=w= 不過個人本身對金莎無咩大興趣, 所以唔會選擇買果款食-w- 不過,老實講,個金莎雪糕真係整得好好:P
2014-11-06
  • 龍蝦雪糕
  • 白松露雪糕
  • 70%黑巧克力雪糕
  • 啤酒雪糕
  • 冧酒提子雪糕
  • 奶茶蛋撻分子雪糕
2014-10-12 788 浏览
話隱世,其實係隱閉。唔係經過皇室堡嘅側門,眼多多望多間舖幾眼,都唔會發現,原來哩度有間雪糕店,除咗正常雪糕,仲有唔正常雪糕,什至非常雪糕,即係分子雪糕。宜家分子雪糕heat到不得了,雖然我想試佢啲特別嘅口味,即係龍蝦味呀,白松露味呀,但係最後都係揀咗分子雪糕黎試。一向緊貼雪糕潮流嘅我,知道某分子雪糕實驗室將會有港式奶茶菠蘿包味,但係哩間唔駛等,已經有港式奶茶蛋撻味!!鐘意奶茶嘅一定要試!佢完全保留到絲襪奶茶嗰種幼滑嘅質感同牛奶嘅香味,好似淨係換咗個presentation 做雪糕咁,連平時沉喺杯底嘅茶葉碎都見到!另外仲試咗玫瑰士多啤梨味,冇影相,但係都幾好食,個人幾鐘意酸酸地嘅士多啤梨味,冇加其他甜味,真啲自然啲,我諗分子雪糕就係有哩個好處,可以好原本咁保留啲食物嘅味道,唔需要再加調味。其實仲想試埋楊枝甘露味,藍罐曲奇味(佢地同藍罐曲奇嘅crossover)等等,但係個胃quota有限,要搵日捲土重來至得!整體黎講,份量比其他分子雪糕店細份啲,但係啲味道特別啲,真係要分子先整得到,加埋其他特別口味嘅正常雪糕,選擇其實好多。同埋佢地有分子雪糕班!!哩個真係第一次聽!有機會要join jo

整體黎講,份量比其他分子雪糕店細份啲,但係啲味道特別啲,真係要分子先整得到,加埋其他特別口味嘅正常雪糕,選擇其實好多。同埋佢地有分子雪糕班!!哩個真係第一次聽!有機會要join join !!
非分子雪糕
2014-10-12
其他
港式奶茶蛋撻味分子雪糕
法國龍蝦、法國白松露、西班牙黑毛腿火腿哈蜜瓜 ... 這些完完全全都是好味而高貴的食材 , 若然它們與冰涼的「雪糕」扯上關係兼且小小 50 ml 一球便賣上 $ 50 至 $ 90 , 嘩 ! 釀金嗎 ?昨天就讓我在銅鑼灣皇室堡見識到這門市專門店 , 其實這些奇異古怪雪糕的頂頂大名 , 我並非首次聽聞 , 因為「她」曾出席過我家居附近商場辦的雪糕節 , 「她」的售價往往是令人八卦的居多 , 真正付款的人卻很少 , 後來從傳媒得知「她」開了間門市專門店在淺水灣 --- 平凡人有幾何會走去淺水灣 !?  直至淺水灣店終因加租而關門 , 難得昨天大家有緣在銅鑼灣相見 , 當然要幫襯一下 ......小小的店剛好規劃到一邊是廚房而另外一邊是堂食位置 , 店內除了售賣雪糕還有賣精品咖啡 , 因此不論是三五知己還是獨自一人均可選擇坐於中央的高腳吧檯或是貼近窗櫥的靠單邊位置。據了解「她」是市場中第一家製造 French Fine Ice Cream 的雪糕店 , 雪糕總廚曾在歐洲學藝多年 , 自 1994 年 至 今已成功研製出共 700 多款雪糕 , 包括極高難度的法國龍蝦雪糕、法國鵝肝雪糕和法國

據了解「她」是市場中第一家製造 French Fine Ice Cream 的雪糕店 , 雪糕總廚曾在歐洲學藝多年 , 自 1994 年 至 今已成功研製出共 700 多款雪糕 , 包括極高難度的法國龍蝦雪糕、法國鵝肝雪糕和法國三文魚雪糕。 雪糕採用純天然靚料 , 全部在自家工場製作 , 沒有加添化學物質及防腐劑 , 食得出是真材實料。
與 Fissler 廚藝品牌 crossover 的 Fissler 味(玫瑰士多啤梨)分子雪糕 , 在早前品牌活動期間 , 大獲好評 , 現在 Fissler 味已移師到門市專門店繼續出售。
Fissler 味(玫瑰士多啤梨)分子雪糕 $ 40 ... 聽店員說是採用德國玫瑰及法國士多啤梨調煮出來的雪糕漿再倒入適量的液化氮 , 以低溫使其極速凝固 , 最後淋上同樣是自家製的士多啤梨果醬。 雪糕沒有溶得特別快 , 質感濃厚幼滑 , 玫瑰散發的柔和芳香 , 配上那個果醬的比例恰到好處 , 正好帶出士多啤梨的酸爽。
法國啤酒雪糕 $ 40 ... 啤酒雪糕帶有濃郁、頗突出的麥香 , 雖然說是沒有酒精成份但是像真度極高 , 帶甘苦的 aftertaste , 冰冰涼涼質感挻身。
店方每日會推出十多款雪糕售賣 , 並會定期推出新口味來刺激大家對味覺的新感受 !

2014-09-04
2014-08-17 588 浏览
去完赤柱獨木舟後,又熱又累就搵間甜食坐低試下,分子雪糕?!幾得意喎,啲味又出面少有之後同朋友揀左白蟲露同龍蝦味2款都好濃味龍蝦味…1啖就好好味,但食多2啖就…好似食味精咁…=0=太濃了白蟲露就反而清新啲既感覺,值得1試!!愈食愈想食~*但下次食要食左白蟲露先,因為味道較清,易被其他味蓋過
之後同朋友揀左白蟲露同龍蝦味
2款都好濃味
白蟲露就反而清新啲既感覺,值得1試!!
愈食愈想食~
*但下次食要食左白蟲露先,因為味道較清,易被其他味蓋過
2014-06-15 642 浏览
城中另一分子雪糕專門店 定價由四十到九十多元不等明顯比lab made更進取 有幾款選擇 但不似lab made 不時推出全新口味新鮮感不多 難以吸引客人再度光顧 常設的口味有奶茶蛋撻 鵝肝 海鹽朱古力松露等 雖然特別但價錢不算超值 今期的特別口味是楊枝甘露 最後決定叫奶茶蛋撻 相對較新奇有趣 還記得對上一次來到已經售完$45 感覺上比lab made 少 奶茶味道濃郁 奶味較重 蛋撻味不鮮明不過是加入了蛋撻碎 令口感更豐富更有咬口 若然多點蛋味可能會再貼近雪糕名字短期內相信難以超越lab made 畢竟港人追求新鮮 而且一杯雪糕索價60什至更高價錢 未免性價比過低
城中另一分子雪糕專門店 定價由四十到九十多元不等
松露等 雖然特別但價錢不算超值 今期的特別口味是楊枝甘露
短期內相信難以超越lab made 畢竟港人追求新鮮
而且一杯雪糕索價60什至更高價錢 未免性價比過低
5 分钟 (外卖自取)
$45 (其他)
2014-06-10 454 浏览
呢度出名有特色雪糕,花多眼亂下揀咗煙燻海鹽朱古力雪糕,睇住店員煙燻同埋過程中聞到煙燻味,真係多重感官享受! 不過,我認為雪糕至緊要香、滑、濃。呢款雪糕朱古力味絕對做到呢三點有餘,但鹽味似有還無,煙燻味其實唔多夾雪糕,整色整水而已…其實,最緊要好食,唔駛下下要意想不到新口味嘅…
2014-06-09 843 浏览
天氣炎夏,不愛冷品的我,好像要搬進雪山一樣,滿腦子都是冰凍、涼快的食物,例如沙律、冷麵、凍湯等,但最容易在大街小巷找到的,莫過於雪糕了!經食友們介紹,得知 「Ice Cream Gallery」提供超乎想像口味的雪糕,例如港式口味的奶茶蛋撻雪糕、白松露菌等等,聽後使我十分雀躍!對於新口味的食物總帶著萬分好奇,心情興奮得像要經歷一場刺激與精彩的探險!「Ice Cream Gallery」設計簡單,門口左手邊是雪糕櫃及工作間,內進後右手邊擺放了幾個座位。牆壁上的餐牌可看到尊貴雪糕和普通雪糕之分。尊貴雪糕大部份也是從前沒想像過的破格雪糕口味,雪糕更是不含著色料、香料、防腐劑和安定劑添加物,感覺安心!另外,某些口味會經過分子或煙燻的處理過程,亦是賣點之一。可是普通的雪糕並不代表毫無吸引之處,有一個酒的系列,如日本清酒、燻煙啤酒和蘋果啤酒,正正能滿足我這「酒鬼」的需要!對於這般多的新奇口味,似乎值得選擇的口味亦不少,使我變得猶豫不決。最後經店主的介紹,我終選擇了尊貴系列的法國鵝肝雪糕,這是 50ml 小杯裝的份量,還有大杯 100ml 的選擇。另外一款選了雲呢嗱吉士拿破崙雪糕,這同屬於尊貴系列,

法國鵝肝雪糕
雲呢嗱吉士拿破崙雪糕
另外一款選了雲呢嗱吉士拿破崙雪糕,這同屬於尊貴系列,但只有 100ml 的大杯裝選擇。
雲呢嗱吉士拿破崙雪糕經過液體氮氣雪糕機處理,店主曾解釋這機器的用處,可惜我是個機器愚民,腦袋只有吃!
雲呢嗱吉士拿破崙雪糕,鵝肝雪糕
50ml 和 100ml 的大小對比。

先試法國鵝肝雪糕,奶味不重,甜度也不算太超出我能接受的範圍。不過,經多翻測試,更嘗試用清水沖洗味蕾後再嘗試,可是一點鵝肝的味道也嚐不出來,偶爾在雪糕中找到一小長塊狀、咖啡色澤、帶點焦糖味道的東西,也絕對跟鵝肝不一樣!

雲呢嗱吉士拿破崙雪糕入口帶有拿破崙蛋糕的酥皮,牛油和奶油味頗強,帶出拿破崙蛋糕的特點,像真度要比法國鵝肝雪糕可取。但另一方面,甜度卻相當驚人,肯定稱不上低糖。儘管雪糕份量不多,但老公和我也受不了這樣的濃甜!

「Ice Cream Gallery」有賣點,但在食味方面卻未能貼題,突出令人期待的效果,因此在這次冒險中,並未有帶來驚喜!在飲食方面,香港人較為慷慨,只要是能激動味蕾的食物,總願意花費!相信「Ice Cream Gallery」有進步的空間,做生意也是一場冒險的遊戲,食物質素最直接能將風險降低!

2014-06-02
$67.5 (下午茶)
2014-06-04 443 浏览
小店位於熱鬧的皇室保 可新開不久 店裡沒有太多人 店內約有十多個位 店以分子雪糕作招徠 那裡有好多種味選擇 令胃食的我難以取捨 店員好細心親切地講解每種味道 還給我試了三款味 最後我還是選了70%朱古力 綠茶 和法國玫瑰香檳朱古力70%朱古力…可能是分子雪糕?朱古力不夠濃 沒有70%朱古力的苦味 淡淡的朱古力不算特別綠茶…綠茶味算重但可惜奶味亦濃 我個人對奶沒有特別好感所以這個分子雪糕有少少失望法國玫瑰香檳朱古力… 最驚喜的那個 玫瑰的芬芳 同朱古力好夾 但沒有香檳味 但都算是一試難忘

2014-05-30
用餐优惠
團購
在雜誌裡看到有新的雪糕店開張,售賣近期熱門起來的"分子雪糕"...還主推新的"奶茶蛋撻"味道,奶茶及蛋撻都是香港人的大愛食物,我對兩者都有化不開的濃情,所以看到報導後就已經躍躍欲試。早前的一個星期五晚上,吃罷拉麵後專程走到皇室堡,這個之前還是經營日式pancake的小店,已變身成為小小雪糕點,我興奮的問是否有奶茶蛋撻雪糕,可能是週五晚上的原因吧,9時左右已經售罄了,店員即時推介我試試它們店獨有的法國原味雪糕,但我心有不甘地推卻了。這天晚上剛好在附近辦點事,完成後時間還早,星期一的晚上一般比較寧靜,再次走到皇室堡,店裡沒有客人,即時問了店員有沒有奶茶蛋撻雪糕,獲爽快地回答"有",便興奮地等待著製作的過程。店員先把奶茶倒入機器內,再把用來調製分子雪糕的特製材料倒進附在機器的盆裡,機器盆內即時冒起很多白煙,待白煙散去,再馬上把弄成小塊的蛋撻放入盆內,用匙攪拌十數下後,分子雪糕隨即完成。雪糕的份量不算太多,顏色是淺啡色的,頗為結實,經攪拌後仍能看到蛋撻碎在雪糕內,雪糕帶香郁的奶茶味,跟喝凍奶茶的感覺有9成相似,口感香濃順滑,蛋撻仍富口嚼感,有豐郁的蛋香及由餅底滲出的濃濃牛油味,實在滋味,雪糕亦

雪糕的份量不算太多,顏色是淺啡色的,頗為結實,經攪拌後仍能看到蛋撻碎在雪糕內,雪糕帶香郁的奶茶味,跟喝凍奶茶的感覺有9成相似,口感香濃順滑,蛋撻仍富口嚼感,有豐郁的蛋香及由餅底滲出的濃濃牛油味,實在滋味,雪糕亦不會溶化得很快,仍可讓我一口一口的慢慢細味。為我第一次吃分子雪糕留下了深刻良好的印象。
奶茶蛋撻分子雪糕-完成
小店亦提供不同口味的法國入口雪糕,種類很多,當中有些味道很特別,如白松露菌、鵝肝及龍蝦味,期望下次再試試。此外,小店亦有不同口味的咖啡提供。
题外话/补充资料: 多口的問過老闆奶茶及蛋撻是由那裡提供,只獲告知不想為它店宣傳,只說是香港頗有名的老店...大家試試後,可有猜想到是從那裡來??
2014-05-26
$45 (其他)
奶茶蛋撻分子雪糕-完成
Ice Cream Gallery has quite a long history in Hong Kong, they started off selling luxurious icecreams in Repulse Bay since 2009.Back then, their savoury icecreams were not that successful because people were not brave to try new flavours and not willing to spend money on icecream.I would have tried but Repulse bay was stretching it because it would have meant getting a minibus from CWB and knowing where to get off.A few years ago, they closed the Repulse bay branch and opened a workshop in Kwun

A few years ago, they closed the Repulse bay branch and opened a workshop in Kwun Tong's factory area.
I finally tried ICG with the company of some fellow foodies.
The escargot was my favourite and the other savoury flavours were sweet which I did not like.

With the trend of luxury icecreams becoming popular, they now have a shop at Windsor house.
ICG is the Godfather of local icecreams because they have been running since 2009.

At Windsor house, they had Nitrogen icecream too with funky flavours.
I tried the milk tea egg tart which was a combination of the two things I hate the most in HK, local egg tarts and local milk tea.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Milk tea egg tart:
I was surprised that it was actually quite nice and it was amusing to watch them put half an egg tart into it.
The texture was quite good and not too icy yet silky. There was quite a lot of egg tart in it which balanced the taste of local milk tea which I do not like, whilst the bitterness of the tea balanced the horrible buttery taste of the egg tart base.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎

2014-05-13 947 浏览
嚐過香港分子雪糕元祖店後,再到附近的另一間新起之秀試過究竟。之前無意中認識到這間雪糕店,知道會推出奶茶蛋撻分子雪糕,由於兩款港式食品皆是我的最愛,當然不能錯過呢!這裡主要售賣雪糕,分子雪糕的選擇較少,也有售賣咖啡,看價錢應是走高級貴價路線。不知是否是老闆,男店員非常主動積極宣傳此店的雪糕,強調無添加。由於我們早已決定奶茶蛋撻,所以迅速點好後找位置坐下等拿分子雪糕。店裡只有我們兩位客人,所以坐得特別舒服。座位全是吧檯,有向窗和向牆,牆上掛有數幅雪糕的相片。我們選了向窗的吧檯,窗和吧檯之間有條小隙縫,要注意。一旁有報章雜誌供閱讀,但總覺得跟吃雪糕不配合,我覺得吃雪糕不像喝咖啡般可以慢慢喝,所以或者店主可以考慮放置其他讀物和東西?等了一會,我們的奶茶蛋撻分子雪糕($45)終於完成了!出示學生證或穿校服可以減$5,當然我們獲得此優惠。淺啡色的雪糕是奶茶味,裡面則混和了蛋撻。雪糕質感幼滑,有濃郁的奶茶味,但是較偏重於奶的奶茶味。製作時我看到店員將約四分一大的蛋撻進雪糕內,已拌勻的蛋撻和奶茶雪糕味道配合,尤其喜歡牛油皮與雪糕的搭配。然而,雖然明白分子雪糕融化速度快,但仍略嫌這裡的雪糕融得太快,因為
座位全是吧檯,有向窗和向牆,牆上掛有數幅雪糕的相片。
我們選了向窗的吧檯,窗和吧檯之間有條小隙縫,要注意
奶茶蛋撻分子雪糕
等了一會,我們的奶茶蛋撻分子雪糕($45)終於完成了!
出示學生證或穿校服可以減$5,當然我們獲得此優惠。
奶茶蛋撻分子雪糕

然而,雖然明白分子雪糕融化速度快,但仍略嫌這裡的雪糕融得太快,因為剛才在Lab Made吃分子雪糕的感覺還在,那裡的雪糕較冰冷和融得較慢,在有比較的情況下,我和baka都異口同聲暗暗說較喜歡剛才的口感和味道

整體來說,我們都認為雪糕是好味的,但口感和味道尚有進步空間,還欠一些驚喜,但環境十分舒適,這裡是值得加分的地方,不過未必是我們再去之選了。
2014-05-08
之前呢間雪糕店係淺水灣ge時候, 已經食開, 而家開正係銅鑼灣仲方便我介紹家人/朋友去食!!!而家比起淺水灣個時, 多左好多款味道 (有煙燻朱古力/奶茶蛋tart)... 我同朋友加埋食左4-5個味道...1. SAKE: 味道可以再strong 小小, 5分有3.5分.2. 煙燻朱古力: 唔識形容ge 朱古力味, 好香噴噴, 但又好似焦焦地味咁..haha!! 值得一試!!!3. foie: 皇牌雪糕! 貴架! 不過點都要試試! 粒粒foie肉係口到咬下 ^^4. white truffle: 都係皇牌雪糕! afetr taste 好長, 好creamy!!最好食都係foie! 同lemon ginger!!! p.S: 香港人造的french fine-ice cream! 老闆用心做, 所以我都用心去支持, 用心打篇食評  discount tips: 我去個時好像做緊9折, 唔知之後仲有冇呢 =v="

我同朋友加埋食左4-5個味道...
煙燻朱古力!

煙燻朱古力! FOIE, WHITE TRUFFLE!
食完WHITE TRUFFLE, 食FOIE!
最好食都係foie! 同lemon ginger!!!

2014-04-25
煙燻朱古力!
煙燻朱古力! FOIE, WHITE TRUFFLE!
食完WHITE TRUFFLE, 食FOIE!
  • 食完WHITE TRUFFLE 食FOIE!
  • 煙燻朱古力! FOIE WHITE TRUFFLE!
2014-05-01 1112 浏览
早前說過,我要向這雪糕店出發。我今次真的來了!朋友說一場來到,一定要試Deluxe 口味。我們選了龍蝦口味。大家一定對這個口味有點保留吧。我就先為大家身先士卒吧!第一口,覺得沒什麼特別,有點鹹鹹的,入口夠滑。當第二口正準備放進口裡時,第一口的雪糕在口腔竟然「發功」!是蝦的味道呀!哈哈,竟然真係有咖!雖然分量不多,且不便宜,但是依然值得為沒有「中伏」和「品嘗」到龍蝦的味道而開心!其實,我發現自己沒有認真吃過清蒸龍蝦,只吃過芝士焗龍蝦而已。無論如何,這是個新嘗試!這店是第一家正式地舖,觀塘的是工場呀。老闆很好的讓我試其他口味的特別雪糕,煙熏味真的好chocolate,而且真是smoky !!! 驚喜十分!除了矜貴的龍蝦味外,其實我是為了奶茶蛋撻味分子雪糕而來!因為這款口味在另一家分子雪糕專門店是沒有的。這裡製造分子雪糕的方法和器材跟Lab-made 大同小異。雪糕在我拍了幾張相後,已經在融化了。這是分子雪糕的特色~我朋友吃了一口,就已經說:「我鍾意佢!」哈哈!這雪糕一樣入口很滑,而且很奶茶的味道,是偏重奶味的那種。黃色的是蛋撻呀,是蛋撻弄碎的樣子。挺有趣,口感豐富了!嘻嘻!這跟Lab Ma
龍蝦味

奶茶蛋撻味
嘻嘻!這跟Lab Made的奶醬脆多口味外加多士的做法相似。
我挺喜歡這個口味,因為不太「漏」,而且有茶味 =P又有得食蛋撻XDD
2014-04-24
$45 (宵夜)
奶茶蛋撻味
2014-04-13 1074 浏览
講起「分子雪糕」應該冇人唔識Lab Made!!! 但係今次食既係CWB 新開既《Ice Cream Gallery》法式分子雪糕~港式蛋撻奶茶味!呢款製法跟Lab Made 相同,標榜無化學成份及無添加,暫時只有呢款口味!份量同價錢同lab made差唔多,可能貴少少!其實係雪糕成形後(奶茶味)加上現成蛋撻拌勻!雪糕本身奶味都幾重同幾滑。咁值唔值?都係一般 gimmick 野lor~另一款係(分子煙勳喜馬拉雅山紅鹽朱古力)話用第二款機令雪糕有smoky 既味道!本人認為最引起我興趣係凍櫃內賣既雪糕!其口味獨特吟貴!有白松露、鵝肝、蝸牛、龍蝦味!(當然我唔會買,因為呢d口味既本體都完全唔吸引我)所售之咖啡感覺也非普通貨!連貓屎咖啡都有得飲!賣得咁既價錢緊係有地方俾你坐仲可以近距離睇Liquid Nitrogen Show!
所售之咖啡感覺也非普通貨!連貓屎咖啡都有得飲!
2014-04-04
2014-04-08 1984 浏览
記得三八婦女節週末那天,我約媽咪到銅鑼灣維多利亞公園行花卉展覽!  由於,我早到的關係,先走到附近的皇室堡兜個圈!  一踏進皇室堡後門的入口,見到有間雪糕店 <雪糕之森 Ice Cream Gallery> 即將開張!  我還看到有張招聘廣告,於3月26日入職!那麼!我日後有機會出開銅鑼灣,順道走來嘆杯雪糕! 恰巧!3月尾的星期日晚,我跟公司去皇室堡出席業主聯歡晚宴!我準時到達皇室堡,趁未上去酒樓之際,乘機走過去看看 <雪糕之森 Ice Cream Gallery> 開了未?!  Oh! 已經開了!  女店員很熱情招呼我,還問我想試什麼口味雪糕!  由於時間關係,我只好問她營業時間至何時?原來到晚上 10:00!即管看看晚宴直至什麼時間才完結。到達晚宴會場,老闆娘告訴我晚宴直至晚上 10:00 完結。想到!未無得食雪糕!  我突然感到有點不開心!當晚,短短一小時內,由黃色暴雨、轉為紅色暴雨、再改掛黑色暴雨。  食完餐晚飯已經 9:30,黑色暴雨仍未除下!大家仍滯留在皇室堡內,直至雨勢減弱才走。趁機可幫襯 Ice Cream Galler
 由於,我早到的關係,先走到附近的皇室堡兜個圈!
 Oh! 已經開了!
 女店員很熱情招呼我,還問我想試什麼口味雪糕!
 我突然感到有點不開心!

趁機可幫襯 Ice Cream Gallery!
 我尚未踏入雪糕店,先看看提供什麼口味及款式的雪糕。

供應:雪糕、咖啡...等!
主打雪糕更是多元化!口味變化多端!

包括:雪糕 $35 、酒味系列雪糕 $40、分子雪糕 $45、分子煙薰雪糕 $50、口味矜貴的雪糕 (如:鵝肝雪糕) $50 ~ $180。
整店實在不大,卻是空間夠闊落!讓食客可盡情享受雪糕!
買之前,我先試嚐法國啤酒雪糕及法國煙薰啤酒雪糕!

法國煙薰啤酒雪糕 $40
煙薰啤酒雪糕味道較啤酒雪糕濃郁突出!
 聽女店員稱,啤酒雪糕加入很少量啤酒,令我食得放心又安心!因為,個人滴酒不沾!就算食啤酒雪糕,也不會把我灌醉!

啤酒是以大麥芽做主要原料,通過糖化、發酵釀制而成的發酵飲品!煙薰啤酒雪糕中啤酒那種獨特的苦味!混合甜味!甜與苦共存,很是特別!
 可能雪得耐的關係,質感都幾結實!溶化較慢!
 略嫌份量不多!
法國煙薰啤酒雪糕
質感結實!溶化較慢!
啤酒那種獨特的苦味!混合甜味!甜與苦共存,很是特別!
日本清酒雪糕 (店內試食)
啤酒雪糕相對較為重口味!
 而日本清酒雪糕則味清而甜,輕帶清酒味!相信小朋友也可以接受得到!
日本清酒雪糕
店子亮點是一部紅色液化氮雪糕機!

以倒入液化氮極低溫將雪糕快速冷凍凝固,形成分子雪糕!涼透心的雪糕即時在食客面前誕生!

相對地忌廉牛奶份量亦會大幅減少!低糖低脂,甜美得來卻不失健康!

口味亦不侷限於大路款式!變得創新兼多元化!連意想不到的口味也有!
 帶給食客無限新鮮感!實在令人驚喜不已!
港式奶茶蛋撻分子雪糕 $45 (食客的選擇)
把雪糕加入一些蛋撻拌勻,一瞬間便弄出!
港式奶茶蛋撻分子雪糕
最近,我再走到銅鑼灣皇室堡,為的是 Hello Kitty 40 週年誕生祭,順道嚐試 Ice Cream Gallery 的分子煙薰雪糕!

分子煙薰喜瑪拉雅山紅鹽朱古力雪糕 $50
這款雪糕給人感覺更玩「味」!
 分子煙薰雪糕以一部煙薰機來弄製,
 先把法國 70% 濃度黑朱古力雪糕放進密封的透明箱子裡,用上火鎗燒加拿大紅木片,釋放出來的煙來煙薰整杯雪糕,過程不用 3 分鐘便完成。
 我親眼目睹一直期待的煙薰雪糕在我面前誕生!相當興奮!

朱古力雪糕表面充滿煙薰的香氣,散發一種獨特的木香!
 朱古力雪糕混合一些朱古力粒,食起來香甜軟滑之餘,還帶來一點口感!而且,70% 濃度黑朱古力帶出濃郁的甘苦味及紅鹽能降低甜度,甜度適中!一杯雪糕可嚐到煙薰及朱古力雙重味道,意想不到兩者都幾夾!
 比較名牌雪糕更值得一試!
分子煙薰喜瑪拉雅山紅鹽朱古力雪糕
朱古力雪糕混合一些朱古力粒,帶來一點口感!
Ice Cream Gallery 供應的特色雪糕,令雪糕口味更推高層次!論口味與款式完全滿足喜歡追求新鮮感的我!

2014-03-30
$40 (宵夜)
法國煙薰啤酒雪糕
分子煙薰喜瑪拉雅山紅鹽朱古力雪糕