2022-09-09 21 浏览
之前幫襯過呢間主打雪耳特飲+甜品嘅全白𝚙𝚘𝚙 𝚞𝚙 𝚌𝚊𝚏𝚎🤍一路對佢嘅雪耳&厚吐司念念不忘ヽ(・∀・)ノ 今次二訪見佢新推出左雪耳特式雪糕&梳打🍨好岩消暑 即刻試試佢✨—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-♡ 薑檸脆棗滋養雪糕️牛奶雪糕淋上薑檸醬、薑粉~酸辣甜味交雜 非常特別 薑味又意外地夾🥰食落好醒神雪糕口感似𝚢𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝+雪葩 好輕盈 唔會太重奶味🫶🏻下層有雪耳+斑蘭果凍 淡淡甜味 不甜膩啊♡ 蜜桃雪耳梳打好適合夏天飲嘅清新𝚜𝚘𝚍𝚊🌤雪耳好爽口 完全無雜質~入口即刻飲到蜜桃嘅淡淡果香 完全不邪惡!

♡ 薑檸脆棗滋養雪糕
蜜桃雪耳梳打

♡ 蜜桃雪耳梳打
蜜桃雪耳梳打
2022-09-06 14 浏览
呢間之前已經食過一次 位於K11顯眼位 真係令到我印象深刻 糖水全部都好滋潤同健康 主打健康飲品 打卡又養生😍所有甜品都係即叫即做 所以等候需時 難得今次佢哋出左新嘅產品 價錢又唔算太貴 睇落好吸睛 一於試吓佢先😍🥥白雪椰皇滋養雪糕呢個真係超級推介🙌🏻椰皇裏面裝住雪耳、椰奶、牛奶雪糕、椰皇燉蛋、椰絲 好足料 雪糕香甜 充滿牛奶香味 配搭埋炒椰絲同椰汁 味道好濃郁 裏面有燉蛋同雪耳 撈埋一齊食 口感好豐富😍除此之外裏面有厚厚既椰肉 兩個人食就啱啱好!🍋薑檸雪耳梳打平時出街一定要飲手搖飲品 不過去到K11就一定要飲呢個 健康得來又可以解渴 薑味都算出 加埋檸檬梳打 飲落酸酸甜甜 冰涼嘅口感 加埋雪耳 有咬口 真係夏天必飲嘅佳品!🥛樹記腐竹蓮子薏米我諗飲完呢個唔會想飲其他街邊既腐竹糖水😂 經過2小時燉煮 用玻璃樽盛載 可以買反去享用 裝到足足有三碗🥰 糖水非常濃稠而幼滑 味道唔會好甜啱晒我屋企嘅老人家 腐竹滑溜 豆味濃郁 再加埋雪燕、薏米同蓮子 非常足料!

🥥白雪椰皇滋養雪糕

🍋薑檸雪耳梳打

🥛樹記腐竹蓮子薏米
女士無論幾多歲都要保養,連食杯雪糕都要養一養生😆呢間完全可以減低食雪糕同飲凍飲既罪惡感😆😆薑檸脆棗滋養雪糕 $48未有心理準備之後食第一啖,勁勁勁勁薑衝擊‼️呢杯雪糕好足料😂🚩上層係牛奶雪糕🍦全粒脆紅棗+薑檸醬🍋+薑粉牛奶雪糕有啲似百味堂隻質感,奶味重🥛口感偏實淨,加埋薑檸醬酸酸辣辣既感覺,又凍又暖,百感交集😂愈食愈開胃~🚩中層係雪耳~全部都係雪耳~~雪耳量驚人😂食左大半上層既雪糕,有少少溶落雪耳到,變身左一碗牛奶雪耳糖水😂養顏感level up👧🏻🚩底層係斑蘭啫喱最後食到斑蘭味既啫喱係底,可以清左口腔既奶味,食完都唔會太漏👍🏻🥤熱情果滋養梳打 $24雪耳again~~~雪耳放落飲品入面好有咬口,可以取代珍珠呢啲唔健康既配料😆加埋熱情果甜甜酸酸,岩晒而家日日30幾度既天氣,飲完透心涼🥰🥰下次想試埋奶酥吐司,都好吸引🤤

薑檸脆棗滋養雪糕 $48
🚩上層係牛奶雪糕🍦全粒脆紅棗+薑檸醬🍋+薑粉
🚩中層係雪耳~全部都係雪耳~~
🚩底層係斑蘭啫喱
熱情果滋養梳打

🥤熱情果滋養梳打 $24

下次想試埋奶酥吐司,都好吸引🤤

2022-09-02
2022-08-11 28 浏览
一向係K11 B1 食開Smile雪糕,順便會幫襯雪寮的燉糖水,佢樹記腐竹及馬蹄沙係一絕不過今日去,見到推出咗幾款意式牛奶雪糕,$48又唔係貴播。食完有驚喜,牛奶味幾香,冇乜空氣亦唔會好快就溶,份量好重。我叫咗洛神草莓味,個做型好豐富丫。個草莓醬係好正,好濃草莓味。食落底D雪糕混合埋D燉雪耳 好正我見佢地有椰皇燉蛋白配雪耳雪糕賣$68,真心唔貴,份量亦好大,相比起Smile的,雪寮性價俾好似高D。另外雪耳梳打亦扺飲,叫咗蜜桃味,D蜜桃肉好香,亦唔太甜,售$24,真係超值丫
不過今日去,見到推出咗幾款意式牛奶雪糕,$48又唔係貴播。
洛神草莓滋養雪糕
洛神草莓滋養雪糕
  • 白雪椰皇滋養雪糕
2022-08-03 11 浏览
呢排天氣咁熱☀️,最適合就係飲返杯特色飲品解渴!雖然手搖飲品一向都被視為邪惡,但呢間位於K11嘅雪耳糖水專門店「雪寮」就要打破呢個定律‼️平時常見嘅配料,換成滋陰潤肺又養生嘅雪耳作主打,飲多幾杯都無罪惡感,打卡一流又夠養生😆森•雪(班蘭海藻果凍、檸檬蜂蜜香茅斑蘭茶、雪耳) *被佢哋飲品啲名吸引✨全部都好有意境檸檬蜂蜜香茅班蘭茶十分清香,味道酸酸甜甜的😉班蘭海藻果凍好煙un,加埋口感滑嘟嘟嘅雪耳夠滋補,啱晒鍾意養顏嘅我,成杯飲落好舒服,好鍾意呢個甜度,剛剛好💓雙層芝士拉絲肉鬆吐司肉鬆超級多,有驚喜!小心食嗰陣會跌到成枱都係😂啲芝士半溶狀態帶少少鹹香,同肉鬆互相提升味道同口感,加上吐司鬆軟可口,味道同texture都好豐富,每啖都好滿足,一定會滿足到芝士同肉鬆控😆樹記腐竹蓮子薏米一大樽倒出嚟就食得,十分方便!糖水綿滑濃厚、呈奶白色,重點係超多料 (一畢起哇咗聲) 裏面有好多蓮子、薏米、雪耳同雪燕,真係每啖都食到‼️整體比較濃稠但唔會過甜,食多幾碗都無乜罪惡感~媽媽一向鍾意食濃稠嘅糖水,連佢咁高要求都大讚高質🥳見佢哋啲糖水仲有好多唔同款式,下次再試過!自選奶酥厚吐司七彩嘅吐司好療癒,有若竹抹茶、小
森•雪

雙層芝士拉絲肉鬆吐司
樹記腐竹蓮子薏米

自選奶酥厚吐司
七彩嘅吐司好療癒,有若竹抹茶、小三原焙茶、香橙伯爵茶、Baileys咖啡、香草同特濃可可味,每格唔同口味嘅奶酥醬搽滿厚厚一層,奶香味好細緻,仲有沙沙哋嘅口感,配合吐司一齊食好夾,唔會令人食咗會覺得口乾或太膩✔️
2022-07-06
2022-07-29 11 浏览
呢到嘅厚多士有鹹有甜 真係好多選擇🤩肉鬆芝士厚吐司 賣相好吸引🍞外層圍滿晒鹹鹹甜甜嘅紫菜肉鬆 中間就鋪滿濃郁車打芝士🧀再加埋鬆軟嘅厚吐司 口感好有層次 好好食呀😋
2022-07-29 12 浏览
嗰次經過見到呢間小店擺住勁多奶酥厚吐司🍞好少地方有~超吸引😍價錢仲要好平🤑揀左小山園焙茶☕️奶酥搽到好厚 沙沙地 個炭焙味好濃郁 食落唔會好甜😚配埋外脆內鬆軟嘅厚多士 好正呀!
雪寮。千 · 雪 $42。伯爵茶生吐司 $28。咖啡生吐司 $28。抹茶生吐司 $28雪寮主打養生嘅雪耳特飲每款都好colorful好適合打卡千雪入面有芒果肉、椰汁、芒果布丁同雪耳有少少似飲緊楊枝甘露雪耳代替咗平時嘅珍珠無咁多糖份,飲完罪惡感無咁高材料十分豐富,好足料,加咗雪耳好爽口飲到最底都仲有好多雪耳呢度仲主打邪惡又好味嘅厚吐司有六款唔同口味嘅手工奶酥抹醬我揀咗伯爵茶、咖啡、抹茶厚厚嘅一層手工奶酥抹醬喺吐司面返屋企用焗爐或者氣炸鍋焗5-6分鐘就可以抹醬做到脆脆效果,又有少少起沙嘅質感若竹抹茶好濃郁,抹茶控必食Baileys咖啡味都好濃,不過略微有啲太甜伯爵茶香橙大推!伯爵茶加淡淡橙香味,甜度適中,食到停唔到口下次要試吓其他人推薦嘅焙茶
雪寮

。千 · 雪 $42
。伯爵茶生吐司 $28
。咖啡生吐司 $28
。抹茶生吐司 $28

雪寮主打養生嘅雪耳特飲
每款都好colorful好適合打卡
千雪入面有芒果肉、椰汁、芒果布丁同雪耳
有少少似飲緊楊枝甘露
雪耳代替咗平時嘅珍珠
無咁多糖份,飲完罪惡感無咁高
材料十分豐富,好足料,加咗雪耳好爽口
飲到最底都仲有好多雪耳

呢度仲主打邪惡又好味嘅厚吐司
有六款唔同口味嘅手工奶酥抹醬
我揀咗伯爵茶、咖啡、抹茶
厚厚嘅一層手工奶酥抹醬喺吐司面
返屋企用焗爐或者氣炸鍋焗5-6分鐘就可以
抹醬做到脆脆效果,又有少少起沙嘅質感
若竹抹茶好濃郁,抹茶控必食
Baileys咖啡味都好濃,不過略微有啲太甜
伯爵茶香橙大推!
伯爵茶加淡淡橙香味,甜度適中,食到停唔到口
下次要試吓其他人推薦嘅焙茶
千雪
外卖自取
2022-07-18 22 浏览
🌨雪寮🌨📍:尖沙咀加拿分道k11 B1樓Kiosk 17⏰:12:00pm-8:30pm前幾日同男朋友去左尖沙咀staycation 經過k11 見到呢間好多人排隊嘅糖水店 主打健康飲品 打卡又養生 佢哋嘅吐司非常吸引😍不過我地個日系假期去 商場非常多人 但店員只有一位 再加上即叫即做 大約等左30分鐘左右🙈🍞肉鬆芝士厚多士超大量既紫菜同起面層 肉鬆鹹鹹甜甜 有咬口 底下鋪上一層車打芝士 充滿咗鹹香味 趁熱食仲有拉絲效果😍 厚多士鬆軟厚身 味道一流!🍞奶酥厚多士見到一塊塊勁吸引 叫左個馬達加斯加香草 奶香味十足 咬落去滿滿一層 配埋吐司食 好滿足😍🍠初雪見到佢嘅顏色已經非常想飲 用紫薯+牛奶製成 味道濃郁唔會好甜 不過飲完一杯好飽肚🤣 撈均勻飲可以食到啖啖既芋泥肉 仲有大量雪耳 好有咬口!🥛樹記腐竹蓮子薏米呢款好用心 經過2小時燉煮 用玻璃樽盛載 可以買反去享用 計過可以裝滿三碗🥰 糖水非常濃稠而幼滑 味道甜得來岩岩好 腐竹滑溜 豆味濃郁 再加埋雪燕、薏米同蓮子 非常足料 食落口好滿足🥰
🌨雪寮🌨
📍:尖沙咀加拿分道k11 B1樓Kiosk 17
⏰:12:00pm-8:30pm

🍞肉鬆芝士厚多士

🍞奶酥厚多士

🍠初雪

🥛樹記腐竹蓮子薏米

2022-07-16
30 分钟 (外卖自取)
  • 樹記腐竹蓮子薏米
早排經過尖沙咀K11 喺平時D pop up store位置見到呢間新開嘅小cafe (˘∀˘)/全白色調嘅環境 枱櫈又係透明色系 好簡約原來係主打雪耳特飲嘅小店🥤仲有d養生糖水 厚吐司之類嘅小食好似唔錯咁 於是🐻就叫左d野坐低慢慢嘆~—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-♡ 夕。雪呢度所有飲品都有個好有詩意嘅名😆賣相亦好清新呢杯以雪耳+木瓜奶調製~仲有好特別嘅木瓜海藻果凍🍮D配料已經佔左半杯 尤其係雪耳 非常揼本(´ ε ` )雪耳完全無雜質~而飲品本身已經微甜少冰 飲落都係木瓜嘅天然甜味KO哂成杯都無飲完肥水嗰種飽滯感感覺仲好似將一碗非常滋補嘅糖水飲晒落肚☺️.♡ 肉鬆芝士厚吐司吐司即叫即焗 黎到熱辣辣🥰肉鬆份量多到成座小山丘咁🗻口感鬆脆又香口 肉鬆底下本身已經有塊熔咗嘅芝士🧀點知多士中間仲夾住超拉絲嘅芝士 雙重芝士無得頂🤤香!.♡ 伯爵茶香橙奶酥厚吐司打包左份厚吐司返屋企~奶酥焗到金黃色就食得 口感酥酥脆脆 吐司亦有嗰種拉絲嘅綿密感食落橙香味更突出🍊比較清新喔.♡ 馬蹄沙沙另外都外賣左一罐馬蹄桃膠糖水🥣馬蹄切到好細粒好爽脆 同樣非常足料 桃膠又大大粒~甜度剛好 口感清涼( ˙▿˙ )—- ʕ•ﻌ

全白色調嘅環境 枱櫈又係透明色系 好簡約
原來係主打雪耳特飲嘅小店🥤仲有d養生糖水 厚吐司之類嘅小食
好似唔錯咁 於是🐻就叫左d野坐低慢慢嘆~

夕·雪

♡ 夕。雪
呢度所有飲品都有個好有詩意嘅名😆賣相亦好清新
呢杯以雪耳+木瓜奶調製~仲有好特別嘅木瓜海藻果凍🍮
D配料已經佔左半杯 尤其係雪耳 非常揼本(´ ε ` )
KO哂成杯都無飲完肥水嗰種飽滯感
感覺仲好似將一碗非常滋補嘅糖水飲晒落肚☺️
肉鬆芝士厚吐司

♡ 肉鬆芝士厚吐司
吐司即叫即焗 黎到熱辣辣🥰
肉鬆份量多到成座小山丘咁🗻口感鬆脆又香口
肉鬆底下本身已經有塊熔咗嘅芝士🧀
點知多士中間仲夾住超拉絲嘅芝士 雙重芝士無得頂🤤香!
英式伯爵茶香橙

♡ 伯爵茶香橙奶酥厚吐司
食落橙香味更突出🍊比較清新喔
馬蹄沙沙

♡ 馬蹄沙沙
另外都外賣左一罐馬蹄桃膠糖水🥣

雪耳特飲好少見~估唔到又幾好飲^◡^
而且喺飲品專門店食到好味嘅吐司都有d驚喜🥪
大家經過 #K11ArtMall 可以一試!
𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ
𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: @𝚋𝚎𝚊𝚛_𝚐𝚘_𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍
𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔: 熊仔美食專員
夕·雪
肉鬆芝士厚吐司
英式伯爵茶香橙
馬蹄沙沙
2022-07-07 354 浏览
今次同朋友行到K11 ,有啲攰就揀咗呢一間 雪寮食返個下午茶!我哋嗌咗:初雪❄️呢杯係一杯用紫薯整成嘅飲品,紫薯溫和處牛奶,唔會好甜,亦都唔會好飽。飲到底,會有一淡淡的芋泥可以食到,仲有細細塊嘅雪耳入口,幾得意嘅飲品。千雪❄️芒果味道好新鮮,食得出唔係用咗芒果香精。椰汁中和左芒果嘅酸味,飲落去好甜好順口。蘭王蛋煙肉芝士.厚吐司🍞蘭王旦嘅色澤好靚!金黃色嘅蛋黃切開,裏面嘅蛋漿🌋好似熔岩咁流出來,連埋煙肉🥓食,係極致嘅享受。最後,我哋仲嗌咗六合一奶酥厚土司!裏面有齊晒六種唔同嘅口味,個人最推介伯爵茶同埋抹茶口味,鍾意新鮮嘅朋友都可以試吓馬逵加斯加香草🌿,自己食到有少少檸檬嘅新鮮味道,唔錯。最後最後最後,我哋亦都叫咗樹記腐竹蓮子薏米糖水每一啖都食到腐竹順滑嘅口感,用了好上升,畢竟樹記腐竹都唔係平🫣而且,裏面有勁多我最鍾意嘅蓮子同埋薏米,口感好豐富,唔會好似坊間咁淨係得富足嘅味道😱—————為食分界線——————📍 雪寮 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道17號B1樓Kiosk 17推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消
我哋嗌咗:
初雪❄️

千雪❄️

蘭王蛋煙肉芝士.厚吐司🍞

最後,我哋仲嗌咗六合一奶酥厚土司!

最後最後最後,我哋亦都叫咗樹記腐竹蓮子薏米糖水

—————為食分界線——————
📍 雪寮 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道17號B1樓Kiosk 17

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧
2022-07-05 137 浏览
嗰日喺K11 Art mall行街,想搵地方坐低食下嘢,見到呢間新開「雪寮」,主打食雪耳糖水飲品,同埋有厚多士,厚多士好有特色,就吸引到我坐低試試~🍞雙層芝士拉絲肉鬆厚吐司 $68澎湃嘅紫菜肉鬆好吸引,鹹香美味,多士好厚身,上面同中間是不同嘅芝士,層次感豐富,肉鬆同紫菜味道好夾,食落到幾飽肚😋🥤初·雪 $422小時燉嘅糖水,滋潤奶白椰系,有芋泥、香芋牛奶、雪耳。夢幻紫色,微甜,香芋味都幾出,加上奶香,簡直絕配🥰🍞奶酥厚吐司另外叫咗呢款外賣返屋企食,有六種顏色,色彩豐富,是手工奶酥抹醬,有若竹抹茶香橙、小山園培茶、Baileys 咖啡、英式伯爵茶、馬達加斯加香草、61%VALRHONA特濃可可。回家放入焗爐/氣炸鍋,以180-200度焗6-10分鐘就可以,整熱後香噴噴,真材實料厚厚的塗上,每一種味都好好食各有特色,不分高下,打和😆🍶樹記腐竹蓮子薏米 凍熱食皆可,樹記腐竹豆味十分香濃幼滑,只係微甜啱晒我,好足料裏面有蓮子、雪耳、雪燕及薏米,呢個份量都幾多有兩碗,清甜滋潤又養生🥰

🍞雙層芝士拉絲肉鬆厚吐司 $68

🥤初·雪 $42

🍞奶酥厚吐司

🍶樹記腐竹蓮子薏米

2022-07-03 44 浏览
☆ 雪寮尖沙咀加拿分道17號B1樓Kiosk 17✦ 肉鬆芝士厚吐司正呀呢個,好大份好足料,勁多肉鬆,好好味,但食左半份已經覺得好飽(〃ω〃)✦ 夕 • 雪呢個入面有木瓜海藻果凍、木瓜、雪耳,真心我好鍾意呢杯野,一黎佢唔會好甜,二黎成個感覺就係好養顏好滋潤,三黎橙色好靚XD✦ 奶酥抹醬厚吐司• 若竹抹茶• 小山園焙茶• Baileys 咖啡• 英式伯爵茶香橙• 馬達加斯加香草• 61% VALRHONA特濃可可有6隻味,貪心嘅我揀左6合1試晒咁多隻味,偏心焙茶嘅我覺得佢最好味,其次就係伯爵茶香橙,好好呀咁樣試完如果鍾意嘅就可以就咁買一樽返屋企,如果堂食嘅話就會幫你翻熱。✦ 樹記腐竹蓮子薏米雪燕其實我本身好鍾意食腐竹糖水,見到呢個好吸引又帶返屋企試下先,樽身有卡仔教你點翻熱,一樽有一個湯碗咁多,而且入面好多料,隱約食到有少少薑味,然後濃濃嘅腐竹味,成個感覺好舒服,同埋好飽肚XD

☆ 雪寮

• 61% VALRHONA特濃可可

✦ 樹記腐竹蓮子薏米雪燕
夕雪
2022-07-02 37 浏览
✨𝙿𝚘𝚙 𝚞𝚙 𝚊𝚝 𝙺𝟷𝟷 𝙰𝚛𝚝 𝙼𝚊𝚕𝚕🥤🥪呢間雪耳糖水專門店宜家喺K11 Art Mall有Pop Up, 可以堂食試佢地嘅杯裝雪耳糖水💗-🥭🥥千雪有芒果椰汁, 雪耳同埋芒果布丁, 每啖口感都非常豐富🤩-🧀🥪肉鬆芝士厚吐司呢個厚吐司勁足料, 中間有勁多拉絲芝士, 再周圍舖滿肉鬆😍-🍧樹記腐竹蓮子薏米除咗堂食仲有外賣糖水💓 用樹記腐竹, 薏米, 蓮子, 冰糖燉成, 整體唔算好甜, 口感幾滑😌-🥪奶酥厚吐司厚吐司都可以外賣返屋企氣炸💗 (overcook咗🥲🥲) 一塊厚吐司有晒六隻味🤩 若竹抹茶🍵, 小山園培茶☕️, Baileys🤎, Earl Grey🫖, 香草🤍, 61% Valrhona🍫
✨𝙿𝚘𝚙 𝚞𝚙 𝚊𝚝 𝙺𝟷𝟷 𝙰𝚛𝚝 𝙼𝚊𝚕𝚕🥤🥪
🥭🥥千雪
有芒果椰汁, 雪耳同埋芒果布丁, 每啖口感都非常豐富🤩

🧀🥪肉鬆芝士厚吐司
呢個厚吐司勁足料, 中間有勁多拉絲芝士, 再周圍舖滿肉鬆😍

🍧樹記腐竹蓮子薏米

🥪奶酥厚吐司
2022-07-01 33 浏览
尖沙咀的餐廳可謂琳琅滿目,但說到主打養生或滋補的餐廳,好像並沒有什麼選擇🤔 最近在K11發現了一家以雪耳為主題的餐廳,純白配藍色的裝潢清新優雅,而且菜單口味絕不老土,是個跟閨蜜逛街時稍作歇息的好選擇~🥚 蘭王蛋煙肉芝士厚吐司($68)這個吐司一上桌我就被橙黃、近乎紅色的蛋黃深深吸引了!蘭王蛋被稱為日本的「貴族蛋」,沒有腥味和沙門氏菌,用來做流心蛋就最適合😋 吐司裡面有兩層火腿和沙律醬的夾層,配以面層的芝士、煙肉和蛋黃液,每一口都層次豐富超滿足~ 🍞 自選口味奶酥厚吐司($32)口味包括:若竹抹茶、小山園焙茶、Bailey’s咖啡、英式伯爵茶香橙、馬達加斯加香草,還有61% Valrhona特濃可可❤️ 我推薦香草和伯爵茶~ 奶酥的口感酥脆,而且帶有香甜的奶香,跟厚吐司很相配~ 店裡還有一瓶瓶的奶酥供顧客購買,試過吐司後覺得喜歡的話可以買回家😉❄️ 森 · 雪($42)其實是檸檬蜂蜜香茅斑蘭茶,加上大量煮得充滿膠質的雪耳,還有清新清爽的斑蘭海藻果凍😛 我超喜歡斑蘭葉的香氣,香茅疏通經絡,蜂蜜清熱滋潤,雪耳滋陰養顏,這杯的食材份量超足,而且店家細心地去掉了冰塊,大推👍🏻🥣 樹記腐竹蓮子薏米雪燕

🥚 蘭王蛋煙肉芝士厚吐司($68)

蘭王蛋煙肉芝士厚吐司

🍞 自選口味奶酥厚吐司($32)

自選口味奶酥厚吐司

❄️ 森 · 雪($42)

森 · 雪

🥣 樹記腐竹蓮子薏米雪燕雪耳燉糖水($76)
深水埗樹記的豆製品非常有名,它家腐竹的豆味香濃,燉成豆漿,加上超滋補養顏的雪燕和雪耳,濃濃的膠質和濃郁豆香,可謂人間美味!

午餐
自選口味奶酥厚吐司