2019-04-25 1078 浏览
就叫左半隻雞,再加BB辣(唔太食得好辣!)雞肉好有肉地,而且係大大粒,口感唔太鞋口,而醬汁底好正,咸咸地又有少少辣,係引起胃口既!食左差唔多半個鐘,就食完個雞煲,就請店員加湯水變成打邊爐(雖然佢有得揀,但都係平平地,第一次食試下先)因為食到飽飽地,就叫左啲時令蔬菜,媽媽話蔬菜好新鮮,口感鮮爽,脆甜!

2018-06-11 1939 浏览
友人從外國回來想試地道餐廳..雖則雞煲不是香港地道食物..但友人相當好奇於是就帶他們來到雞煲棧一試..其實元朗雞煲店很多..但呢間!又有小菜食..於是就試下..秘製重慶雞煲一隻雞-小辣味道不錯!夠曬麻椒鹽粟米好好味呀!推介其實呢味椒鹽粟米曾經去澳門時試過,已經覺得好特別!但澳門那間餐廳是全條粟米的..而雞煲棧就留了中間的粟米心。椒鹽脆肉鯇又是值得推介!外面好脆內面好鮮..而我食中幾舊都冇魚骨相中已夾了幾舊..原本滿滿的..下次我會再來試下其他小菜的

秘製重慶雞煲一隻雞-小辣
味道不錯!夠曬麻

椒鹽粟米
好好味呀!推介

椒鹽脆肉鯇
又是值得推介!外面好脆內面好鮮..而我食中幾舊都冇魚骨
相中已夾了幾舊..原本滿滿的..
下次我會再來試下其他小菜的
2018-01-24 2018 浏览
有朋自遠方來,想搵個地方邊食野邊吹水,搵左呢間係朗屏唔算太顯眼嘅店。味道不過不失,不過飲啤酒吹水幾正。以各種鍋同雞煲為主,配料選擇幾多,不過價錢都唔算平。湯底幾濃郁,有雞嘅鮮味同胡椒香味,不過稍為油膩。推薦加竹笙,吸哂湯嘅精華!湯入面有唔少豬肚,雞都幾大份,不過肉質唔算嫩滑。相對上豬肚更出色,口感爽滑。淮山份量比想像中少,新鮮程度一般。大腸好脆口,又唔會韌,加埋酸辣醬食有驚喜!總括黎講食物味道可以,但價錢偏貴。舖頭細細幾岩一班人食野吹水

以各種鍋同雞煲為主,配料選擇幾多,不過價錢都唔算平。
胡椒豬肚雞

淮山

淮山份量比想像中少,新鮮程度一般。
炸大腸

大腸好脆口,又唔會韌,加埋酸辣醬食有驚喜!

2017-12-28
淮山
炸大腸
2018-01-03 1317 浏览
天氣冷,遇著西方節日,食雞煲....主要唔想同人地迫食西餐。點咗4樣嘢,半隻雞多麻少辣,炸魚皮、蓮藕,生根。兩個人飽飽的。雞肉不怕嚡,魚皮是少有的厚身的。生根有點硬,蓮藕我冇食。

點咗4樣嘢,半隻雞多麻少辣,炸魚皮、蓮藕,生根。

兩個人飽飽的。

雞肉不怕嚡,魚皮是少有的厚身的。

生根有點硬,蓮藕我冇食。

炸魚皮
2017-12-27
炸魚皮
2017-11-13 1303 浏览
本來想食海鮮冬瓜煲,但原來要早一日訂...所以就食左胡椒豬肚包雞,不過同張相唔同,嚟到係落左豬肚先,再之後自己落雞,唔係豬肚包住隻雞嗰張相個樣,但係好食嘅,個湯幾好味,仲有好多腐竹,啲雞都可以,肉唔會梅,仲叫左鵝腸,新鮮嘅,仲有肥膏痴住,爽口,牛頸脊,好食,清晒成碟,豆腐,係盒裝百x豆腐之類,雞子,超大粒,我唔食唔知咩味道,蝦滑,好多蝦喺入面,味道就ok la,手包水餃,幾好食,唔知係咪真係自己包啦,但就唔係包裝水餃烏冬,貴左啲食左1千找返幾蚊,因為2個大人2個細路,計落有啲貴,不過佢地食物嘅分量唔會太少,我地食唔晒啲鵝腸同雞,如果4個人大人就唔會覺得貴嘅

仲叫左鵝腸,新鮮嘅,仲有肥膏痴住,爽口,
牛頸脊,好食,清晒成碟,
豆腐,係盒裝百x豆腐之類,
雞子,超大粒,我唔食唔知咩味道,
蝦滑,好多蝦喺入面,味道就ok la,
手包水餃,幾好食,唔知係咪真係自己包啦,但就唔係包裝水餃
烏冬,貴左啲

牛頸脊
鵝腸
胡椒豬肚包雞
2017-07-10 1385 浏览
二人叫左半隻雞煲bb 辣 (8/10)雞同汁都好多,好足料!!味道都好好,雞都好滑追加左牛肩脊咁上下名既 (7/10)都好食既,有牛味無我食開個啲色水咁靚可以再新鮮啲蜂巢豆腐 (8/10)份量同解凍都夠一放落個煲就嗦晒啲汁正呀!!!羅白同出前一丁我就唔特別講但要讚呀姐細心既,又俾牙籤呀,又俾飲管呀仲等我地食完先收工都無黑面仲幫我地睇住啲火加湯,好好人,服務係一流既小提示:佢十點前last order, 十一點幾就收架啦
二人叫左半隻雞煲bb 辣 (8/10)

雞同汁都好多,好足料!!
味道都好好,雞都好滑

追加左牛肩脊咁上下名既 (7/10)

都好食既,有牛味
無我食開個啲色水咁靚
可以再新鮮啲

蜂巢豆腐 (8/10)
份量同解凍都夠
一放落個煲就嗦晒啲汁
正呀!!!

羅白同出前一丁我就唔特別講
仲幫我地睇住啲火加湯,好好人,服務係一流既

小提示:佢十點前last order, 十一點幾就收架啦
2017-03-20 1240 浏览
一行六人上左呢度試雞煲🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻因同行有人唔食得辣,所以無叫辣🙈如果有辣味的話,我諗會再好味d😝雞煲既時間調較到岩岩好,雞肉好滑,幾有質感,調味料食落唔重味精,好有驚喜😍👍🏼最有意外驚喜既係個即炸響鈴,忍唔住叫多round😍😍😍😍因為唔算油,而且乾身,食落外脆內軟,會不停口😍😍😍😍娃娃菜同生菜,火鍋必點既菜😍👍🏼牛骨髓😍😍😍軟軟地,咬落有嚼口,唔錯👍🏼牛肉食落好鮮味,新鮮牛肉果然唔同d😍😍👍🏼魚片,焯一焯食得😍😍😍爽口彈牙👍🏼👍🏼仲有豆腐超滑,好味道😍😍😍👍🏼PS:最重要有專人哥哥仔服待,幫我們煮好雞煲,見到我們需要即刻做野,值得加許👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
一行六人上左呢度試雞煲🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻
因同行有人唔食得辣,所以無叫辣🙈
如果有辣味的話,我諗會再好味d😝
最有意外驚喜既係個即炸響鈴,忍唔住叫多round😍😍😍😍
因為唔算油,而且乾身,食落外脆內軟,會不停口😍😍😍😍
娃娃菜同生菜,火鍋必點既菜😍👍🏼
牛骨髓😍😍😍軟軟地,咬落有嚼口,唔錯👍🏼
牛肉食落好鮮味,新鮮牛肉果然唔同d😍😍👍🏼
魚片,焯一焯食得😍😍😍爽口彈牙👍🏼👍🏼
仲有豆腐超滑,好味道😍😍😍👍🏼

2017-03-07
  • 即炸響鈴
2017-01-29 1222 浏览
大年初一🎉繼續食好野🙆🏼雞煲 雞煲 同雞煲🍲今次就去左元朗覓食 慶祝媽媽生日 點了一個重慶雞煲同蕃茄薯仔魽魚😂 雞煲份量都好足 六個人食岩岩好 雞肉滑嫩 入味😋而蕃茄薯仔烤魽魚 就有少少失望 雖然魽魚無咩骨 但魚肉都無乜😅有少少失望 唯有當另一個湯底打邊爐🤣.必點 一定要食1️⃣即炸響鈴 好味 大大舊 即炸 新鮮 脆卜卜👍🏻2️⃣安格斯牛頸脊 薄切牛肉 無雪味 有牛肉味 脂肪位少👅3️⃣手打四寶丸 新鮮 彈牙😆..三個90後吃貨不斷開心share美食💓 歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_元朗美食推介
大年初一🎉繼續食好野🙆🏼雞煲 雞煲雞煲🍲
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_元朗美食推介
  • 即炸響鈴
2016-11-02 1554 浏览
平時食開另一間,今晚同老公心思思試下呢間,但一試真係無回頭了。叫左下面咁多野:重慶雞煲唔辣(半隻),手切肥牛,墨汁墨魚圓,手包豬肉菲菜餃。先來是雞煲,切得好大舊,每人幾舊已經無咩,分量應該有半隻,但唔知點解有兩隻唔完整既雞翼,兩隻都是由翼中去到尖,而且一隻超肥,一隻正常,明顯唔係同一隻雞出黎,咁都估到即是有可能唔係半隻雞,可能是斬定晒再煮個種。叫左唔辣,但個煲無咩味,啲雞油爆過咁樣,完全唔入味。同平時食開另一間唔同。之後啲火煱料到左,其實我都未打得,點解咁早上,不過呢個係多數雞煲店既做法,無得挑剔,怪自我地早落單囉。個牛一般啦,個墨圓就好好食,真係好香,好濃味。但最失望既係個手包菲菜餃,等左20分鍾,竟然是碼頭牌菲菜餃,其實佢唔寫手包都無咁失望,碼頭牌絕對是用機包。唔知有無違反商品說明條例呢。總括黎講,不過不失,呢個價錢亦貴左少少,還是留如他們的熟客吧
叫左下面咁多野:

2016-09-17 2129 浏览
今晚跟兩位朋友到了元朗吃晚飯, 有一位朋友提議到元朗吃雞煲打邊爐,最後便到了這間雞煲棧吃雞煲火鍋這間食肆分為上及下層, 一進來店內已坐滿了人客,店員安排我們到了上層進食。。。上層座位比下層多 還有一部大電視店員推介這裏雞煲不錯。。。 所以我們也決定點一個雞煲熱後再見一些食物來打邊爐價錢也合理,不會太昂貴。。而且邊爐料款式也多元化其實除了打邊爐外,這裏還有小菜選擇而且款式也十分多有很多種不同類的鍋可選擇。。有雞煲,藥膳花雕醉雞煲,冬瓜盅火鍋,豬肚煲,豬骨煲,等等仲有烤魚吃,但是我們也比較怕魚骨,所以便不打算點了雞煲來了, 雖然我們見了小份,但是看下來雞件數量也很多 我們點了不辣 但是吃下來亦十分惹味 店員也很好,會不時來跟我們攪拌一下。。因為怕鍋底會黐底。。而且也說了一些大件的雞和雞翼,雞腳要多煮一會兒才吃。。確保所有雞件衣熟透雞咬下來的時候,味道很濃郁,調味這方面做得很好鹹鹹的,而且有很香的芫茜味。。雞件數量多,而且雞很嫩 不會難咬當雞煲吃得七七八八後,店員會為我們加入湯底。。然後我們便開始打邊爐了這雪花肥牛的確很讚因為肥牛不像一般餐廳的肥牛薄薄的 。。這裏的肥牛肉質較厚,所以咬下來口
上層座位比下層多 還有一部大電視

價錢也合理,不會太昂貴。。而且邊爐料款式也多元化
其實除了打邊爐外,這裏還有小菜選擇而且款式也十分多
仲有烤魚吃,但是我們也比較怕魚骨,所以便不打算點了
雞煲 半隻雞
雞煲來了, 雖然我們見了小份,但是看下來雞件數量也很多
我們點了不辣 但是吃下來亦十分惹味
雞咬下來的時候,味道很濃郁,調味這方面做得很好
雪花肥牛 小
這雪花肥牛的確很讚

因為肥牛不像一般餐廳的肥牛薄薄的 。。這裏的肥牛肉質較厚,所以咬下來口感較佳。。而且很神奇的是,當肥牛在鍋內煮得過耐,亦都不會變硬和縮水。。咬下來仍然是綿綿的,牛肉味十分重
另外這即炸響鈴也是我跟朋友們的至愛
因為響鈴是即炸出來的,所以店員為我們送上這響鈴時,也跟我們說是即炸的,十分熱。。提點我們要小心。。。
我們也急不及待把響鈴放進鍋內,因應大家的喜好來決定把響鈴煮多久。。我較喜歡脆口,所以我大約浸了十多秒,我便把它拿出來了。。 當吃下響鈴時十分美味,而且完全沒有油膩感。。 我最喜愛吃響鈴的原因是響鈴會吸入湯底其他食材的味道,令響鈴口感煙韌而且味道也十分濃郁

除此之外,這次也是我第一次進食即炸響鈴。。感覺很好
因為特別容易吸入其他食材的味道,令響鈴的味道更好
墨汁墨魚丸
這個丸很有趣, 因為是用墨汁來做的,所以丸的顏色也是黑漆漆
吃下來時還有墨魚粒在內,所以咬起來也十分彈牙。。。 但1墨魚味不算太濃
手包水餃
這客水餃皮薄,餡料豐富, 咬下來感覺也不錯,而且也吸入了湯底的味
not bad
鮮蝦與腐
這鮮蝦魚腐是上下都是魚腐。。中間卻包住蝦膠。。。食物設計都幾特別。。。但我覺得味道不太出,但咬下來都十分彈牙 好像在吃魚蛋感覺
唐生菜
唐生菜,十分新鮮。。煮過後都依然好青綠色,好吸味。。

是晚用餐十分開心,這小店很地道,很有人情味,會跟食客談談天,令我跟朋友都覺得好開心 完全放鬆大吃大喝大笑的一餐。。餐廳又不限時進食,所以可以慢慢打邊爐 不用趕
最後餐廳收費都很便宜,我們3人吃得飽飽,每人都只需付110元
2016-09-16
唐生菜
  • 雪花肥牛
  • 雞煲
2015-07-25 1767 浏览
今日一行五大一小入元朗打邊爐, 由於請客者已訂位, 一嚟到就直上樓上.叫咗 胡椒豬軟骨煲(大) 嚟到先飲湯, 入口頗辣, 但當湯流至喉嚨及至胃中, 那種感覺真的很舒服. 豬軟骨林滑, 成舊食晒唔使吐骨.手打蝦丸--爽口彈牙, 味道鮮美手打墨丸 x2 --與蝦丸相比之下, 口感較林手切肥牛 (一大一小)-- 大碟嘅唔太肥, 入口林滑, 滿口牛味. 但之後order嘅細碟就比較肥 超甜粟米--真係好甜, 簡直係百厭仔嘅至愛, 幾乎全部佢食晒.脆肉鯇魚片 x2-- 新鮮亦無幼骨, 正!響鈴 x2--浸湯數秒拿起, 入口還脆, 而且唔算太油膩 (以往我好少食響鈴, 因逢食必屙, 今次在某人盛情難卻下食了兩件, 竟然無事)雲吞 x2--ok啦滑牛 x2-- 一啲都唔韌廣島蠔--麻麻地 生菜/白菜/娃娃菜--一兜份量頗少, 收成三十蚊兜, 貴!一支啤酒, 四罐汽水, 兩支雞骨草埋單$1,500.00

手打蝦丸--爽口彈牙, 味道鮮美
手打墨丸 x2 --與蝦丸相比之下, 口感較林
但之後order嘅細碟就比較肥

脆肉鯇魚片 x2-- 新鮮亦無幼骨, 正!

雲吞 x2--ok啦
滑牛 x2-- 一啲都唔韌
廣島蠔--麻麻地
生菜/白菜/娃娃菜--一兜份量頗少, 收成三十蚊兜, 貴!

一支啤酒, 四罐汽水, 兩支雞骨草

埋單$1,500.00
2015-07-24
2014-12-28 1194 浏览
Boxing day果晚同前度女友兩個人去左呢度食雞煲!當時大约7点左右,無乜人,即刻有位入座!坐低左就叫左個雞煲,半隻雞都要148蚊,吾算抵,但D雞都幾好味!食完雞之後就叫火鍋料,兩樣野,雪花肥牛半份及手打墨魚滑!先講墨魚滑,55蚊,都吾平,但都好有口感,爽口好食!個雪花肥牛就超級揾笨,半份88蚊,只得6塊肥牛,嘩!咪要成十幾蚊一塊?三兩下就無哂,直頭呃钱!加多兩罐汽水,都無乜叫野食,埋單要成三百五十幾,真係吾扺食!揾笨!應該無下次!
2014-09-28 1351 浏览
聽說元朗開了新雞煲店,所以我們一行十二人一家大細去試試這間第五分店。可能時間尚早,不用等位就可入坐,由於有小朋友關係,我們一共order三個煲加幾客小食不可不提,這裏的響鈴是即叫即炸的!不用浸湯都可當薯片食,還有手切本地牛肉,入口即溶,出奇的嫩口
麻辣豬大腸
蓮藕蝦餅
冬瓜盅
羊腩煲
鐵板黑椒豬手
自從上個月某一個深夜,偶然發現到這間在元朗裡較僻靜的地段的雞煲棧,我和女人便創下了兩星期內連續吃了4次的紀錄!其實舖頭感覺有點麻甩,每枱都係一大個鍋加幾廿支大啤,其中一晚仲有幸碰見無x電視一班最值得尊敬的資深演員(當中包括祝文君)也在開懷大吃,難得女人就係鍾意呢d唔做作可大大聲笑、大大聲傾計的地方。來了4次,4次都係坐地下那層,看牆上的報導/編採寫的照片先知道仲有樓上一層,裝修仲好似幾靚咁,下次要求坐上面先得。對,呢間絕對有下次再下次幫襯的質素。第一次來點了酸菜鯇魚,然後每次再來都係叫酸菜魚了。最欣賞師傅手切成條鯇魚成薄薄的魚片,仲要排返靚靚原條咁上枱,賣相有心思得不亞於貴價餐廳。酸菜魚(一大條)$128湯頭:酸、香、還有胡椒的辣,好出好平衡,加上一片片手切鯇魚片,看得出有心機。一如其他酸菜魚,食時先撐著個火,煲返滾d湯,將湯淋上外露的魚片淥熟之,魚片剛熟又滑,就吃得。魚肉好鮮好滑吃左一陣間,火鍋料就來。其實一入座時就見到桌上有張火鍋料紙,女人最鍾意打邊爐,一落左酸菜魚的柯打就即刻起勢剔,多得老闆娘叫住我地,提醒條魚好大份量,叫火鍋料要忍手,先至冇過份浪費食物。by eliminati

對,呢間絕對有下次再下次幫襯的質素。

酸菜鯇魚
酸菜魚(一大條)$128

魚肉好鮮好滑

by elimination的情況下,點叫火鍋料先好呢?唯有揀d有「必試」字樣的item, 再加上我們次次打邊邊都must have的item。

實驗證明,這裡的店方「必試」係信得過的。
「必試」響鈴
強烈推介!我們其實係聽住廚房即炸的!事關老闆娘幫我地入單冇耐就聽到油炸聲。上桌時也看得到/聞得到是即炸,放入酸菜魚鍋內浸幾秒,吃時非常鬆脆,堅係一般包裝響鈴不能夠媲美。
魚肚
「必試」魚肚

一條魚裡最索(味) 的部分,放入濃郁如此的酸菜湯底,哪有不好吃的道理?唯一要吹毛求疵的只是魚肚剪/切得太細舊,如果每件size大返d就更有嚼勁。
安格斯牛肉片
安格斯牛脊(唔記得exactly邊個部位了)

第一次幫襯時選了手切肥牛,質素反而平平,第二次開始揀左安格斯牛肉片,然後接著encore。肥瘦幾均勻亦算新鮮。

我們打邊爐必叫的item還有貢丸,火鍋紙上沒有「必試」字樣,於是質素就平平了,make sense既,人地叫你必試既你唔食,係要揀d less recommended既,冇得賴吖!
2014-09-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
酸菜鯇魚
魚肚