剛過的Weekend又來元朗尋食! 不知從何時開始元朗特別多日本餐廳。而近年流行日式放題,亦開始進駐元朗啦!今次光顧的日式餐廳就是這間 "雋太日本料理"啦!當天去到大排長龍啊!細看一下,原來這裡有做團購呀!怪得知咁多人啦!長方型一個大廳,座位算闊絡。這裡有很多主題放題,亦限時分為幾個時段,最好先打去訂位吧!而食物種類選擇都算幾多,熱食也有不少選擇,GOOD!!!不得不讚一下這裡的刺身! 好新鮮啊!!如果蟹柳可以改為真蟹條更好!不過,Display已經令人很高興!好靚啊!壽司水準也不俗啊!個人認為狂吃刺身及壽司已經很足夠!感覺很抵食啊!!熱食的食物味道不錯!只是上枱時已經涼了,這個真的不太滿意。燒物也是,很多都涼了!侍應們太遲拿過來給我們?還是什麼原因引致食物變涼了呢? 如果真的想吃熱食暖下胃,建議你們Order鍋類或烏冬,如泡菜肥牛鍋,豬軟骨烏冬。甜品方面,最吸引人一定是Movenpick雪糕啦!每人只限叫一次,只有士多啤梨味啊!另外,我還叫了和果子及冰卷,味道一般啦!雪得有點硬。飲品種類頗多,罐裝的話,這裡是樂天FANS!另外也有即沖柚子蜜。整體上,食物資素可以接受,特別推介這裡的刺

而近年流行日式放題,亦開始進駐元朗啦!

今次光顧的日式餐廳就是這間 "雋太日本料理"啦!
當天去到大排長龍啊!細看一下,原來這裡有做團購呀!

怪得知咁多人啦!長方型一個大廳,座位算闊絡。
這裡有很多主題放題,亦限時分為幾個時段,

最好先打去訂位吧!
而食物種類選擇都算幾多,熱食也有不少選擇,GOOD!!!
不得不讚一下這裡的刺身! 好新鮮啊!!

如果蟹柳可以改為真蟹條更好!

不過,Display已經令人很高興!好靚啊!
壽司水準也不俗啊!個人認為狂吃刺身壽司已經很足夠!

感覺很抵食啊!!
熱食的食物味道不錯!只是上枱時已經涼了,這個真的不太滿意。
甜品方面,最吸引人一定是Movenpick雪糕啦!

每人只限叫一次,只有士多啤梨味啊!

另外,我還叫了和果子及冰卷,味道一般啦!雪得有點硬。
飲品種類頗多,罐裝的話,這裡是樂天FANS!

另外也有即沖柚子蜜。

整體上,食物資素可以接受,特別推介這裡的刺身

只是熱食及燒物遲了上枱,變涼了這點扣分。

二百幾蚊任食都算是經濟之選啦!

2015-01-11
  • 刺身
2015-01-11 1179 浏览
不知不覺原來2014年已經成了過去, 為了迎接2015年的來臨, 新一年有新希望, 今年的其中一個願望, 就是希望可以多些時間陪朋友, 所以這晚相約了朋友去食個日式放題,選擇了位於元朗的雋太日本料理。由餐廳店員帶領我們就座,地方都好寬敞。食日式放題的指定動作當然是看看枱上的一大曡落單紙,從中選擇自己想點的食物,剔在落單紙上, 個人只會專攻數款心水食物, 其他的就由朋友發板。先點些飲品, 飲品選擇也算多,我們分別點了C.C. Lemon 和樂天芒果汁。實不相瞞, 吃刺身總是我喜歡的項目,是因為非常欣賞刺身的那種鮮味。刺身款式共有12款,從中選了一些三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚、蟹柳、希靈魚、榮螺片、北海道帶子、赤貝。當捧來一個大大的刺身併盤, 各式刺身放在盤子上並以葉子作裝飾, 底部用碎冰砌成的,單是賣相已討好; 三文魚刺身肥美而切得厚身, 口感柔軟細膩, 非常鮮味, 三文魚刺身個人必食之選;吞拿魚刺身同樣肥美, 也富有鮮味; 甜蝦是原隻連蝦頭奉上,肉質厚身,非常新鮮鮮甜,食落夠爽口彈牙,蝦頭內有些蝦膏,味道仍甘香出眾; 八爪魚爽口彈牙, 有咬口; 蟹柳則較為普通; 希靈魚咬下爽口彈牙;
先點些飲品, 飲品選擇也算多,我們分別點了C.C. Lemon樂天芒果汁
實不相瞞, 吃刺身總是我喜歡的項目,是因為非常欣賞刺身的那種鮮味。刺身款式共有12款,從中選了一些三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚、蟹柳、希靈魚、榮螺片、北海道帶子、赤貝。當捧來一個大大的刺身併盤, 各式刺身放在盤子上並以葉子作裝飾, 底部用碎冰砌成的,單是賣相已討好; 三文魚刺身肥美而切得厚身, 口感柔軟細膩, 非常鮮味, 三文魚刺身個人必食之選;吞拿魚刺身同樣肥美, 也富有鮮味; 甜蝦是原隻連蝦頭奉上,肉質厚身,非常新鮮鮮甜,食落夠爽口彈牙,蝦頭內有些蝦膏,味道仍甘香出眾; 八爪魚爽口彈牙, 有咬口; 蟹柳則較為普通; 希靈魚咬下爽口彈牙; 榮螺片鮮甜味十足; 北海道帶子新鮮和夠大隻, 肉質厚身, 鮮甜無比, 不可錯過的刺身項目; 赤貝刺身則爽脆表面帶點彈性,入口微甜; 整體上刺身水準唔錯。
緊接的有火炙壽司, 其中選擇了4款, 包括有炭燒鯖魚、燒三文魚、蒲燒鰻魚、醬燒魷魚; 鯖魚燒至外皮金黃,入口有點脆,魚肉鮮嫩; 經過火炙後的三文魚口感軟滑; 很喜歡鰻魚的鮮嫩味道和口感;魷魚食落煙韌, 配合醬燒, 更加惹味;而且飯糰握得不死實,有黏黏的質感,壽司醋一點也不酸,來得夠自然。
還有串燒項目, 海鹽燒鯖花魚, 烤焗甜薯、海鹽燒雞腎串、海鹽燒海蝦、燒鮮菠蘿大堆頭的一次過捧上來; 鯖花魚絕不欺場,燒至金黃,外皮柔韌又有點脆口,魚香獨特,魚油又豐盛,魚肉鮮嫩; 外表討好的甜薯, 每粒也非常飽滿, 燒得外皮脆,內裏煙韌, 番薯軟綿粉甜; 燒雞腎食落爽口彈牙, 加上海鹽提味, 令人吃個不停;燒海蝦肉質保持鮮嫩, 加上是鹽燒, 更加惹味; 燒菠蘿外層燒至略焦,看起來更吸引, 入口富有果香, 味道超香甜, 惹味又可口多汁, 帶來一份清新甜味。
到了黃金燒生蠔,因為個人是愛蠔之仕,所以要了二隻來試試,單看外表已見蠔身算大隻, 表面的芝士燒至略焦, 入口芝士味濃,加上蠔肉肥美,而且沒有任何腥味, 吃得滿意。
一品料理方面,清酒煮蜆上枱時已芳香撲鼻, 有陣陣的清酒香味, 蜆本身算大隻, 所以蜆肉也相對肥美, 食落蜆肉好鮮味, 肉質有咬口, 清酒香味好突出。
來到鐵板料理項目, 點了蒜片牛柳粒, 牛柳粒肉質鬆化,且散發濃郁的肉香, 配合蒜片味道, 使牛柳粒吃起來更具滋味。
當然不能錯過牛油煎帆立貝,帆立貝厚肉彈牙,入口細嫩又鮮甜, 牛油香味浸透帆立貝,難怪是熱賣項目之一。
清清地吃個日式炒野菜, 在菜方面,是新鮮爽口,可惜油份多了,有小小油膩的感覺。
甜品方面,是雀巢杯裝雪糕, 我們選了芝麻雪糕, 為這晚的放題畫上了句號。
整體而言,食物質素和價格都在合理水平,員工的服務都唔錯,即使有漏單之疑,員工亦迅速跟進, 收碟亦快,都好有效率,在元朗區內可以一試的日式放題
2015-01-08 1218 浏览
Last week, I and my wife went to a Japanese restaurant for dinner. As we have not eat Japanese food for a long time, we chose a restaurant which can offer buffet dinner. Finally, we choose this restaurant for our dinner as we are attracted by their resonable price.Once we sat down, we start ordering. From the menu, we can found different kind of Japanes food e.g. sashimi, tepura, fried oyster, different kind of shu shi, dessert etc. As a result, we ordered some sashimi, shu shi, tepura. The food

The food come out in short time and don't need to wait long. Unexpectedly, the Shu Shi and Sashimi tates very fresh and juicy. The Scallops is so large which far from our expected. In fact, we expect it only in small size. The salmon, tuna fish is nice too. There are no missing orders and we order the food which cover full of our table.

At last, we order dessert and find they have ice-cream - Movenpick there. This ice-cream cost $3X if we buy from supermarket. We have a great dinner and enjoy so much that night
It's really crazy that we eat so much that night!
Tenpura
Shrimp and fish
Sashimi
Movenpick
Shu Shi
2015-01-04
  • Scallops
一向都覺得元朗是覓食的好地方,總能看到不同種款的食店,這次放假跟寶寶閒逛到很餓,就選擇了雋太日本料理食放題。點菜紙種類很多,我這個愛食魚生的肥仔當然第一時間就點了滿滿的一盤魚生。魚生的質素不錯,雖然不算上很大件,但每件都是厚厚的。魚生中最喜歡的是甜蝦,它是整隻很大隻連蝦頭上的甜蝦,不像外面有些放題是沒有蝦頭比較幼小的甜蝦(雖然2種我都很喜歡食)。ENCORE了好幾次甜蝦,真的很喜歡那種很肥美很漏的甜蝦口感。熱食上菜的速度也不錯,而且份量剛好。特別推介炸蠔,新鮮炸起,美味可口。其他的都不過不失。雋太日本料理還有特別優惠,如加$28可有生蠔放題,$38有松葉蟹腳等,喜愛食蠔的我當然不會錯過。跟侍應說要加生蠔放題,他們就另外給我們這個生蠔點菜紙。生蠔外形很肥美,但食下去是完全沒有味的,所以就只點了一次4隻之後就沒有再點了。食到最後,當然要點甜品來一個結尾。每位客人可有一杯MOVENPICK的STRAWBERRY味雪糕。另外要推介的是「明月冰巻」,超喜歡這個類似豆沙綠豆蓉MOCHI的甜品。整體來說雋太日本料理的食品質素是不錯的。而且食物上菜速度快,份量剛好,也沒有MISSING ORDER,在
生蠔放題
生蠔放題
甜品
整體來說雋太日本料理的食品質素是不錯的。而且食物上菜速度快,份量剛好,也沒有MISSING ORDER,在元朗區是一個好的放題選擇。個人特別推介甜蝦刺身和明月冰巻。
2015-01-03
甜品
  • 明月冰巻
冬天指定活動就是到元朗影紅葉,鏡頭歡樂過後,當然是滿足食慾的時間吧!因為在元朗已待了整天,加上邊拍邊行,其實很累得肚皮打鼓,特地選了一間任吃的日本料理店大嘆一番! 選擇太多,心大心細。手卷、刺身、炸身…任君選擇。因為不想太晚回家,小妹選了較早的時段(5:30-7:30),客人蠻多的,但到達後仍可直入,不能等,聽旁邊那對情侶說晚一個時段已經滿位了。這裡店子不算大,但環境尚算舒適。刺身是慣常的頭盤,雋太竟然有我最愛的帶子刺身!!!我當然不會放過。蟹柳值得一讚,肉質鮮甜,而且比慣幫吃的size還大一點。帶子刺身,厚身多肉,外表令身帶光澤,肉質亦結實彈牙,叫多幾round,足以回本!燒雞翼、燒菠蘿、雞軟骨、燒蝦這個串燒組合,認真無得輸!先說燒菠蘿,表層餘溫暖口,咬下非常多汁;雞翼皮脆,熱度十足,燙口感夾雜了雞肉的鮮味!雞軟骨夾口彈牙,非常香脆!來到炸物,朋太子雞翼、吉列廣島蠔熱度十足,外層香脆,內層鬆軟!吉列炸蟹鉗則味道就一般,內層有點兒太粉感。到了黃金燒生蠔,因為男友不是愛蠔之人,所以只叫了一隻,芝士味什濃,加上蠔香,非常入味!每次放題都少不了的牛油玉米 + 青豆!!! 是我必叫之選!!烤焗
選擇太多,心大心細。手卷、刺身、炸身…任君選擇。
蟹柳值得一讚,肉質鮮甜,而且比慣幫吃的size還大一點。
燒雞翼、燒菠蘿、雞軟骨、燒蝦這個串燒組合,認真無得輸!

吉列炸蟹鉗則味道就一般,內層有點兒太粉感。

烤焗甜薯<===推介
驚喜收獲! 味道超甜,香濃燙口,大愛!!

牛油煎帆立貝<====推介!!!
吃得8成飽,看到鐵板料理那一欄在牛油煎帆立貝,不能錯過吧! 雖然SIZE不算大,但一口一粒,是滋味而不會飽的回本好選擇 !!!因為雋太的食物都是即叫即做,上台還有餘溫,牛油味浸透帆立貝,口感柔軟,汁香味濃!!
另外,蒜香魷魚鬚亦是一個不錯之選! 蒜香極濃,滑嫩彈牙!
味噌蟹粥,有淡淡蟹味,粥肉亦看到有蟹肉,配合紅蘿白粒,算是清淡!

吃飽飽了,當然要開動甜品胃,今次算是收斂! 因為結賬半小時前截單,未能趕及叫得太多。
紅豆和芋菓子,Q彈煙韌中帶甜甜的紅豆蓉,讓人很滿足!
另外明月冰卷亦不錯呢!!!

甜品的亮點是 瑞士MOVENPICK 士多啤梨雪糕杯 KAKAKA !!! (每人限一杯)
最後,順帶一提,飲品方面,雋太提供很多選擇!
樂天蘆薈汁 + 樂天芒果汁非常推薦!!!
2014-12-14
  • 帶子刺身
  • 燒菠蘿
  • 牛油玉米
  • 青豆
  • 烤焗甜薯
  • 牛油煎帆立貝
  • 紅豆和芋菓子
上月去了朋友在天水圍的家中惡補新娘髮型,而為了多謝朋友特別抽時間教我加上她又就來生日,所以就帶她去到位於元朗的雋太日式放題打算請佢食餐飯啦。當時大約下午一點半左右,午餐時間已過所以都不算太多人。雋太的食物種類都有很多,但最吸引的一定是有任食生蠔(要加錢的,好像是$28),我跟朋友都非常喜歡吃生蠔的,所以好期待它的質素。先來燒物有燒雞腎、燒甜薯及燒海蝦燒雞腎燒得剛剛好,食落唔會覺得韌,但略嫌味道淡了一點。燒甜薯唔會燒到燶,食落甜甜地番薯味好好味,有再叫多幾串燒海蝦肉質彈牙,味道咸咸地很香口。清油煮蜆每隻蜆雖然都有肉,我覺得味道比較味噌湯煮蜆,食落完全無清酒味。薯絲蝦、明太子雞翼及各類天婦羅,上桌時都是熱騰騰的很脆很香口,薯絲蝦、明太子雞翼味道很不錯,推薦點來試試跟著到超愛生蠔,雖然size不算大,但入口有咸咸的海水味,完全不腥的,宜家諗起好想再食。刺身方面甜蝦好新鮮入口仲鮮甜味三文魚有少少入即溶既感覺同樣鮮甜八爪魚普普通通帶子好新鮮大粒三文魚及甜蝦又再點多次,但第二次質素無第一次咁正另外還點了泡菜牛肉鍋、芝士煙肉大板燒及一些壽司泡菜牛肉鍋湯味ok,但牛肉得一塊感覺有點少芝士煙肉大板燒有濃
上月去了朋友在天水圍的家中惡補新娘髮型,而為了多
謝朋友特別抽時間教我加上她又就來生日,所以就帶
她去到位於元朗的雋太日式放題打算請佢食餐飯啦。
當時大約下午一點半左右,午餐時間已過所以都不算太多人。
雋太的食物種類都有很多,但最吸引的一定是有任食
生蠔(要加錢的,好像是$28),我跟朋友都非常喜歡
吃生蠔的,所以好期待它的質素。
先來燒物有燒雞腎、燒甜薯及燒海蝦
燒雞腎燒得剛剛好,食落唔會覺得韌,但略嫌味道淡了一點。
燒甜薯唔會燒到燶,食落甜甜地番薯味好好味,有再叫多幾串
燒海蝦肉質彈牙,味道咸咸地很香口。
清油煮蜆每隻蜆雖然都有肉,我覺得味道比較味噌
湯煮蜆,食落完全無清酒味。
薯絲蝦、明太子雞翼及各類天婦羅,上桌時都是熱騰騰
的很脆很香口,薯絲蝦、明太子雞翼味道很不錯,推薦
點來試試
跟著到超愛生蠔,雖然size不算大,但入口有咸咸的海水味,
完全不腥的,宜家諗起好想再食。
刺身方面甜蝦好新鮮入口仲鮮甜味
三文魚有少少入即溶既感覺同樣鮮甜
八爪魚普普通通
帶子好新鮮大粒
三文魚及甜蝦又再點多次,但第二次質素無第一次咁正
另外還點了泡菜牛肉鍋、芝士煙肉大板燒及一些壽司
泡菜牛肉鍋湯味ok,但牛肉得一塊感覺有點少
芝士煙肉大板燒有濃濃芝士香味,喜歡芝士的可以一試
最後甜品就係食Movenpick雪糕,又真係幾好味,唔怪得
一人只限叫一盒啦。
最後總括來說食物很多味道都不錯,尤其刺身真無好鮮味
,但缺點是有漏單情況要吹單,有幾樣到最後截單都無來
都無來

• 薯絲蝦
  • 三文魚刺身
3K
2015-01-01 1171 浏览
聖誕節梗係要慶祝下,同左屋企人去食放題,一家四口黎左雋太食。聖誕其間嘅價錢牌,比平時貴左少少,但都平過好多放題。book左最晏個場,九點八先開始,唔知係咪星期日呢,得六,七枱客,一半枱都唔滿。拿拿聲寫紙落order先,好多野食,好吸引咁喎。飲品除左一般汽水,仲有好多韓國飲品,嘅個忌廉溝鮮奶好好飲。刺身,多款又新鮮,夠肥美,番落單都好快到,無漏比足數量。壽司,size正常大小,火灸好好味。焗蠔,唔係大隻,調味幾好。手卷好大條,一條就會飽,唔好叫太多。燒翠玉瓜又厚又多汁,正。燒三文魚同青魚都燒得好香口,但略淡。炒雜菌,粟米,好味。泡菜牛肉鍋,湯底正,有肥牛,冬菇,娃娃菜。last order再返call壽司先,火灸真係正。帆立貝,枝豆,略鹹。清酒煮蜆無乜酒味,蜆細隻。辣味燒牛舌十分正,必叫。甜品時間,明月冰卷好好味,返call成盒上,正。食完好滿足,雖然都有漏單,但可接受情度。
聖誕其間嘅價錢牌,比平時貴左少少,但都平過好多放題

拿拿聲寫紙落order先,好多野食,好吸引咁喎。
飲品除左一般汽水,仲有好多韓國飲品,嘅個忌廉溝鮮奶好好飲。
刺身,多款又新鮮,夠肥美,番落單都好快到,無漏比足數量。
壽司,size正常大小,火灸好好味。
焗蠔,唔係大隻,調味幾好。
手卷好大條,一條就會飽,唔好叫太多。
燒翠玉瓜又厚又多汁,正。
燒三文魚同青魚都燒得好香口,但略淡。
炒雜菌,粟米,好味。
泡菜牛肉鍋,湯底正,有肥牛,冬菇,娃娃菜。
last order再返call壽司先,火灸真係正。
帆立貝,枝豆,略鹹。
清酒煮蜆無乜酒味,蜆細隻。
辣味燒牛舌十分正,必叫。
甜品時間,明月冰卷好好味,返call成盒上,正。

食完好滿足,雖然都有漏單,但可接受情度。
2014-12-28
圣诞节
2014-12-29 893 浏览
又到聖誕,又到聖誕~又係食大餐既日子到啦,聖誕節正日實在太貴啦,所以選聖誕節後來食大餐。是次3姐妹和二妹男友一行4人來食放題,YEAH!!!由於妹妹男友超愛食蠔,所以加左整枱的日本蠔任食!一坐下立即寫紙,叫了很多刺身。三文魚睇落不是很肥,但魚味充足,也很滑,略嫌小塊及薄了一點,建議厚身一些魚味會更濃郁。帶子超級正,只是將一粒大帶子一開二哦,大大粒,非常鮮味。甜蝦size 中中,但每一隻都好鮮甜,也有少許蝦膏,非常cream!油甘魚刺生好新鮮,一點都唔會腥,食落口魚味濃郁,非常正!但是又是薄身了一點。刺身實在太正點了,encore 左3次,呵呵呵!生蠔也非常正點,第二round比第一round更加鮮甜。個人比較喜歡澳洲蠔,但這個蠔也可以接受,鮮甜,海水味比較淡,帶子位沒那麼甜。壽司也很不錯,很喜歡燒三文魚腩壽司,非常香,燒過後魚油更香更肥美。其他壽司也很不錯,但壽司飯醋略嫌重手左。串燒天婦羅炸物有很多款,天婦羅蝦及多春魚值得一推,粉不會很厚,而且炸得恰到好處,蝦肉很爽!烤菠蘿很甜,最喜歡烤蕃薯仔。清酒煮蜆淡了點。焗蠔也非常美味,蠔也大粒D。飲品有很多款,自取的。甜品也有很多款,最重要是送
又到聖誕,又到聖誕~
由於妹妹男友超愛食蠔,所以加左整枱的日本蠔任食!
一坐下立即寫紙,叫了很多刺身
帶子超級正,只是將一粒大帶子一開二哦,大大粒,非常鮮味。
刺身實在太正點了,encore 左3次,呵呵呵!
其他壽司也很不錯,但壽司飯醋略嫌重手左。
菠蘿很甜,最喜歡烤蕃薯仔。
清酒煮蜆淡了點。焗蠔也非常美味,蠔也大粒D。
飲品有很多款,自取的。
甜品也有很多款,最重要是送Movenpick雪糕,正。
题外话/补充资料: 第一次食放題刺身不斷送上枱,熟食要等頗久,須改善一下。
2014-12-27
又入去元朗搵食lu~係網上搵到間日式放題叫雋太, 岩哂咩都想食既男朋友仔, 早一星期前已經訂左位, 原先訂左5點半的, 但因男友要OT, 怕太趕, 改了7點半, 而事前做左功課, 知道呢到有任食生蠔(要另加錢的~)如果喜歡食生蠔既, 食番十隻八隻絕對回本之選呀! 但小妹不太好生蠔,所以沒有加錢呢, 早左15分鐘, 已經見到一條長長既人龍, 有訂位的也需要要排隊, 沒訂位恐怕未必有位呢, 當晚也有8~9成滿座準時入座後, 先叫了飲品, 錫蘭檸檬茶, 普通而已, 反而蘆薈汁有驚喜, 個味係白提子汁, 入面有D果肉, 唔錯, 仲有個石榴汁都OK既, 可以試下之後order左刺身, 三文魚味道尚可, 甜蝦亦算鮮甜, 帶子則普通, 油甘魚入口即溶, 唔錯唔錯, 所以之後仲encore多左一次~刺身之後當然唔少得壽司, 手卷等等, 以火灸三文魚最好味, 經灸燒過, 油香依然; 另外, 清酒煮蜆, 沒有半點酒味, 蜆肉還有點沙....應該不會點吧! 牛舌, 男友話都ok, 炒雜菌上桌時只是微暖, 如果熱騰騰上桌, 會好食得多呢這個比我預算中好食, 入味及軟身, 好怕煮得太耐會un再來點一下些香口炸物
這個比我預算中好食, 入味及軟身, 好怕煮得太耐會un
再來點一下些香口炸物, 先有明太子雞翼, 外表炸得金黃, 內面鑲有明太子, 呢個幾滋味; 吉列炸蠔就唔知係咪我果舊唔多新鮮呢?? 味道有點怪怪的似
到男友最愛的天婦羅, 炸粉唔算厚, 味道也OK, 另外, 芝士年糕(右手面果粒), 炸到成舊油淋淋, 咬了一口就放下了
這個大阪燒我十分推薦, 芝士味雖然唔覺, 但個煙肉同入面塊蕃茄, 又出奇既夾, 每客是半件左右, 兩個人share就剛剛好
放題而點少得燒菠蘿, 好甜, 鹽燒海蝦燒完都仲好juicy! 如果再鹽味再為略點就更加好了
呢隻燒生蠔, on top既芝士沙津sauce唔係幾夠多, 建議要燒多陣, 有待改進呢~
最後係甜品環節, 呢到比出面多左選擇, 有和果子同明月冰卷, 類似紅豆蓉既甜點, 嗜甜的朋友值得一試! 另外呢到有movenpick雪糕(當然也有最大路的雀巢牌), 雖然每人只限一客, 賣完即止, 呢個雪糕令呢餐有個完滿既句號, 我同男友都食到飽飽, 佢地會早30分鐘前截單, 想order定雪糕甜點就要睇定時間啦!
题外话/补充资料: 假期前夕會另加$10, 埋單個時, 先醒起有, 想再抵D? 建議食530時刻, 每位只需$167
2014-12-27
圣诞节
  • 芝士煙肉大阪燒
  • Movenpick Strawberry icecream
2014-12-23 1302 浏览
We ordered salmon, scallops and shrimp sashimi. Sashimi was pretty fresh but it would be better if the salmon sashimi has thicker cuts. Scallops were especially delicious as it tasted really sweet.For sushi rolls, we ordered California rolls, cream cheese salmon roll, shrimp tempura roll and tuna roll.The rolls were really nicely made as they were tightly rolled and of the right size. They were really generous with the fillings too! Look at the big piece of cream cheese!Something not to be misse
Something not to be missed must be the Movenpick ice cream! Each person gets one cup only but you can order as much Nestle ice cream as you want.
For fried stuff, we had the fried oysters and cheese mocha. The fried oysters tasted really rich and surprisingly juicy! I couldn’t help eating the cheese mochi as it was soft and chewy. Gooey cheese inside kept me eating one after one.
“Crab meat” sushi was my favourite among all we ordered. It was of 2 fingers’ size and not overly sweet. The grilled eel sushi tasted really rich with the sauce too.
There were no missing orders during our dinner which is quite uncommon in Japanese all-you-can-eat so it was a really good dining experience!
2014-12-19 1413 浏览
以前好怕團購的我  因為試過貨不對版  又試過遇著好難食既餐廳  但最近因為朋友介紹下  跟佢周圍揾食  發現呢間幾正  於是重拾勇氣😂決定一試地方好易揾😊  係小肥羊隔離~因為團購  有埋shabushabu食~我選擇了豬骨湯底! 啲火鍋料選擇唔多 10幾樣 但一定揀到啱既  黑豚肉片幾靚  好味仲有不少海鮮選擇~~扇貝絕對鮮甜!!! 放題又點少得刺身呢~ 希靈魚好甜 但太薄了  帶子無得彈 又甜又大粒  不過象拔螃就差啲  太腥而且部位唔好食😩 三文魚紅白好分明  好鮮甜  我同朋友叫了三轉刺身😋不得了佢呢度啲烤日本蕃薯好香  入口會融了  因為烤既時間掌握得好👍 火候又夠!! 值得一試~ 一啖一粒  成個口都係紫薯香😋上面係黃金燒蠔  比起吉列蠔好食百倍 佢入口熱辣辣 啲芝士份量啱啱好包住隻蠔  用叉一吉成隻放入口😚um~好鮮美  我朋友話我食個樣好誇張添呢🙊   而且又唔太熱氣嘛  佢即叫即燒所以要等耐少少  如果想食完再食  要寫定先  隔一陣又再俾張order紙😊 食完啲燒物同串燒  食返個牛奶海鮮鍋中和返先得啦~海鮮料足  熱辣辣暖暖胃 再戰刺身💪其他野身👏軟殼蟹絕對要叫
地方好易揾😊  係小肥羊隔離~
仲有不少海鮮選擇~~扇貝絕對鮮甜!!!
軟殼蟹絕對要叫  我親證佢係即炸呢  原本佢漏了訂  再追既時候  都要再上15分鐘  即叫即整絕對差唔多時間  而且佢手卷中加入了蕃茄  我都係第一次食有蕃茄既手卷  令到無咁油  好爽口呢  感覺好新鮮  配搭得唔錯

仲有好多不同既野身  我同友人決定要再黎~ 佢下午係有定食既set  學生真得好平  28蚊就有一個set~住係附近既學生們大把口福啦😭對於我黎講元朗係好遠既地方  但呢度係個美食天堂  我都想做個元朗人😭
最後點少得食返個甜品做結尾呢😋  明月冰卷聰明既我當然必點呢  好香既豆沙餡料  就算肚子再撐都要食🙊  後面個士多啤梨係由瑞士進口  雪糕中有士多啤梨肉  好香士多啤梨味  又唔甜又有口感既雪糕  每人限食一次架炸  所以記得要點黎食  仲要數量有限  手快有手慢無~

食到飽一飽離開~ 我同友人都好滿意
下次再見👋 精力充沛 繼續一天既行程^<
  • 刺身
  • 黃金燒蠔
放題停不了,雋太日本料理位於出名多美食的元朗區,門口亦擠滿等入座的顧客,幸好已預先預約,選了6:30-8:30pm時段。 先來看一下菜單。 刺身種類達十多款,是放題中必點的,一口氣吃了十幾隻甜蝦,就是連蝦頭也鮮甜的,冰鎮刺身沒有冰硬感,款款鮮甜肥美。 沙律也不賴,點了香芒蟹籽沙律與麻醬鮮茄沙律,底部的青瓜絲是爽脆的,酸酸的麻醬很醒胃。雞腎細粒易入口,若爽身一點會更好;燒烤麻辣雞翼,不算太辣,惹味;羊扒,沒有羊羶味,肉質不痴牙,輕易咀嚼,少許孜然粉味道,加上幾滴檸檬汁,味道突出。豬軟骨烏冬,烏冬滑身又QQ,豬骨湯底夠味道,嫌尖囡囡好鐘意食,唯豬軟骨有點乾渣。北海道3.6牛乳鍋,有蔬菜及魷魚鬆等,湯底較為清甜,感覺再奶一點會更好。 白清煮蜆的酒味出眾,蜆肉大粒,但有時會吃到沙粒。 炸物類,外層粉漿夠薄,不會太油膩,必食吉列廣島蠔與日本芝士年糕。好想加錢 ($48) 追加生蠔,但本身菜單已夠多,所以轉叫焗蠔,淡淡的汁料,保留了蠔味,不錯。 甜品不用多,好吃就夠了,必食的紅豆和菓子與明月冰, 紅豆和菓子好QQ ;明月冰非常軟熟,兩款甜度適中, 再飽也要吃。 沒有了movenpick, 換來dr

先來看一下菜單。
雞腎細粒易入口,若爽身一點會更好;
燒烤麻辣雞翼,不算太辣,惹味;
白清煮蜆的酒味出眾,蜆肉大粒,但有時會吃到沙粒。

沒有了movenpick, 換來dreyers藍莓芝士雪糕, 有點失望, 但志不在此,只嚐了幾口。
距離放題時段前45min就 last call了,last Call 後,店員會收起菜,確保客人不會再追加。

2014-12-13
2014-12-17 993 浏览
元朗食市選擇多不勝數, 但偏偏放題形式就少之又少。今次路經元朗一試放題吧~有特設時段或誇時段收費, 我們食19:35-21:35, 需排隊等候, 能準時入座。放題的精髓就是不同款式的食物任點任食。更有另加錢生蠔 (大部份放題都沒有), 日本芥辣獨立包裝夠衛生。先來小食 螺肉、牛油粟米、沙律, 先說螺肉不夠新鮮, 牛油粟米有香濃的牛油味, 而且夠熱, 而沙律我就ok, 但朋友覺得一般晚上7:35時段另加生蠔是$28一個人, 愛蠔者一定瘋狂, 每位客人每次最多點3隻, 我接受不到生蠔太肥美只好放棄嘗試, 交給朋友完成, 他說新鮮及味道尚可, 但再點第2輪質素就差了。刺身點了三文魚、帶子、甜蝦, 三文魚及帶子看上去算肉厚, 嚐下去都算新鮮, 不過再點第2次質素也是差了。壽司方面味道普通炸物 - 餃子雞翼、芝士年糕、薯絲蝦、炸蟹鉗芝士年糕夠芝士味、口感煙韌鬆軟, 餃子雞翼夠熱, 其餘2款炸物就一般。至於天婦羅是熱的上檯, 不過未夠乾身有點油焗蠔及腸的醬汁較濃, 不太適合我軟殼蟹手卷雖然蟹不算新鮮炸起, 不過飯算暖的還可接受。甜品款式不多, 想點的冰卷已售罄, 另外熱愛的movenpick雪糕都
放題的精髓就是不同款式的食物任點任食。
壽司方面味道普通
炸物 - 餃子雞翼、芝士年糕、薯絲蝦、炸蟹鉗
至於天婦羅是熱的上檯, 不過未夠乾身有點油
焗蠔及腸的醬汁較濃, 不太適合我
軟殼蟹手卷雖然蟹不算新鮮炸起, 不過飯算暖的還可接受。
甜品款式不多, 想點的冰卷已售罄, 另外熱愛的movenpick雪糕都因貨源問題變了dreyer, 確實失望, 而且dreyer這款味太甜了, 而紅豆甜品還可以吧~
放題有生蠔及movenpick雪糕的確幾有綽頭, 可惜食物的質素未夠一致性, 還有進步空間, 因為我朋友另一天食說不錯。而且甜品的款式可增加多些, 如雪糕燸米滋。

2014-12-06
2014-12-15 921 浏览
朋友圈當中幾乎10個有9個去元朗都是食日本菜, 不論是日式料理或放題. 上星期我便去了一轉元朗, 與男友分道揚鑣, 他吃田中, 我吃放題~ ~ ~放題分4個時段, 我吃第二個時段(即6:15pm-8:30pm), 去到都開始多人, 吃得飽飽出來就更多人, 好誇張…雋太的放題食物種類跟其他的放題差不多, 厚厚的點菜紙要每張看有甚麼食物都頗花時間, 幸好有朋友代勞~ 我只需說出想吃甚麼, 一會兒後便「飯來張口」, haha~我一向腸胃不佳, 要保住個胃仔, 還是先吃點熱東西. 蟹粥一小碗, 材料有粟米、蘿蔔絲、冬菇絲、葱花, 剛巧我這碗有蟹蓋~ 粥底味道稍為濃了點, 很甜但蟹味不甚突出.清酒煮蜆, 是我吃日菜必點的. 十分推介這菜式, 清酒味夠, 蜆肉實淨, 雖然間中略有點沙, 但很輕微.點了甜蝦刺身和帶子刺身, 兩款都鮮甜美味, 甜蝦隻隻大少均一, 而且排得很美. 帶子是厚切似的, 吃完要encore~~黑松露海膽手卷, 對於這個期望很大, 可惜….失望, 海膽不夠肥美, 份量少且味很淡; 黑松露那股獨有的香味也是欠奉. 唯獨紫菜放涼了仍然保持脆身, 真的意想不到.放題吃芥辣八爪魚軍艦?

放題吃芥辣八爪魚軍艦? 對! 就是想吃, 所以點~ 看起來簡單的東西卻很美味.
炸物類點了芋絲蝦和芝士年糕. 賣相OK, 不太油膩.
吃過這兩款, 覺得也值得encore. 芋絲蝦的蝦size不算大, 但蝦肉口感佳; 芝士年糕有芝士唧出來, 我怎能不吃呢~ ~
燒物類的日式甜薯、雞腎、辣味雞翼都惹味~ 甜薯沒有燒得過火, 內裏熱熱的, 微濕, 就像BBQ吃的燒蕃薯, 很喜歡這口感. 辣味雞翼也是十分讚!! 雞腎相對失色, 很難咀嚼而且沒有味道…..
鹽燒海老, 雖然是細細隻, 但燒得好、剛剛熟, 蝦肉也是實淨的.
最後不少得焗蠔, 這個令我喜出望外, 因平常吃到的是汁料多蠔肉少, 但雋太卻真材實料, 算是大隻! 也是燒得夠火喉.
飲品是自取的, 全是Lotte 罐裝飲品, 有蘆薈飲品、忌廉溝鮮奶味汽水個人認為這兩款較好.

甜品又是甚麼呢? 點了明月冰卷及紅豆和菓子. 明月冰卷外層是糯米糍質地, 軟熟煙韌, 只是紅豆有點過甜, 吃半條已經夠. 反而紅豆和菓子的甜味剛好, 整粒吃完都不覺膩.
一直覺得雋太最能令顧客吃回本的有生蠔和movenpick 雪糕. 我因太飽, 所以沒有加錢吃蠔; 而movenpick….因貨源問題, 取而代之的是Dreyers Collection藍莓芝士餅味….這頓放題….令我有點若有所失…
整體來說, 食物質素OK, 刺身和燒物做得最出色.
题外话/补充资料: 坐大廳那邊空氣較流通, 我們被編了去細房那邊, 好焗, 但一開冷氣又好凍..... 若然沒有movenpick, 我認為用Haagen Dazs 去代替較為適合.
2014-12-13
  • 帶子蝦身
  • 燒日式蕃薯
  • 焗蠔
2014-12-09 1150 浏览
都知呢間店几爆,所以一決定第二日去食當晚就即刻訂左位先…我地訂左9點8,呢段時段亦係比較優惠。一行7個人準時入席,都唔算多人,可能因為閒日。坐低即時畫單…上菜速度算快,都沒漏單。平均每人連加一$178。食左兩粒鐘到。总括來說:優點: 1.刺身新鮮;2.雞骨腸好食,七味粉雞翼香口;3.選擇都算多;4.就算係優惠時段去絕大部分都有得食。缺點: 1.明太子雞翼偏咸;2.沒醬料;3.蒜片牛粒勁“鞋”;4.炸蠔同燒蠔都沒想像中好食。另外唯一遺憾係食唔到距既意大利雪糕,不過呢個價錢食唔到都正常既;-)
都知呢間店几爆,所以一決定第二日去食當晚就即刻訂左位先…
总括來說:
刺身
燒蠔,鷄骨腸,免治鷄肉串
紅豆和菓子
刺身