日式放題差不多每個地區總有幾間, 但質素就好參差了!!!今次港島人竟然來到元朗這個好多美食既地區, 為既就係食這個日式放題~~~就是【雋太日本料理】有很多朋友食過都大讚的喔, 原因就係因為佢好抵食!!!原來佢地仲分左 5個時段, 仲設有不同既優惠呢~~~最特別既只要加錢就可以有額外的升級放題:生蠔+松葉蟹蟹腳放題 (都只係每位加多 HK$58 咋!!!)當天我地BOOK 了 B時段, 差不多時間可入坐時客人就要係門口排隊等入坐啦''*(竟然訂左台都要排隊入坐呢, 而且人數不少喔, 可見好多人幫襯架~~)這裡的 Wasabi 是獨立包裝的, 感覺更衛生~~食用的碟是連埋鼓油碟, 更加慳位置呢''*點餐紙方面同樣是一疊疊的, 記得不要 order 得過量喔!!!我們亦加了 HK$58 升級了生蠔+松葉蟹蟹腳放題, 跟侍應確認後才會放題紙的喔~~另外飲品可以自行到冰櫃度拎~咁就可以節省等候既時間, 如果入面冇既都可以填寫飲品紙啦!!!先來既就係刺身拼盤~~~刺身都很新鮮且沒有雪味, 驚喜既係D 帶子好大隻又鮮甜!!!其他的刺身都算不錯''*小食我就點了我最喜歡的牛油粟米同埋枝豆''*牛油粟米
日式放題差不多每個地區總有幾間, 但質素就好參差了!!!
就是【雋太日本料理】
有很多朋友食過都大讚的喔, 原因就係因為佢好抵食!!!
原來佢地仲分左 5個時段, 仲設有不同既優惠呢~~~
最特別既只要加錢就可以有額外的升級放題

這裡的 Wasabi 是獨立包裝的, 感覺更衛生~~
食用的碟是連埋鼓油碟, 更加慳位置呢''*

另外飲品可以自行到冰櫃度拎~
先來既就係刺身拼盤~~~
其他的刺身都算不錯''*
小食我就點了我最喜歡的牛油粟米同埋枝豆''*
牛油粟米的份量不少喔, 來的時間也是熱辣辣的呢!!!
壽司的款式不算太多, 但每件壽司的份量都很大件!!!
食幾件都開始有點飽肚的感覺了~~~
而芝士焗蠔的蠔有點細粒, 而芝士醬汁就較多''*
來到期待的松葉蟹蟹腳, 每人每次最多只會叫 2隻!!!
肉質都算鮮甜, 而且這裡備有工具方便顧客食用, 很貼心~~
而生蠔每人每次只可 ORDER 3隻;
新鮮既生蠔好肥美丫, 入口 creamy, 放題黎講真係超抵食呢!!!!
食多幾 round 都已經番到本啦~~

不過蟹腳同生蠔都要食完再可以再叫~~
加上先到先得, 沽清就無, 真係要食快D 先得'''*
最後梗係要 order 甜品作結啦~~
佢地既甜品都幾多款式, 仲有 movenpick 雪糕 (每人只限叫一杯, 係士多啤梨味)
另外仲有個綠茶泡芙, 估唔到咁好味呢!!! 不錯不錯''*

兩個人食埋單都係五百幾, 仲有生蠔任食真係好抵啊!!!
可惜假日晚上會好多人, 而且地方較迫, 坐得不太舒適呢~~
2015-02-28
2015-03-14 1349 浏览
三月又是清假的日子,無辦法了,只怪工作並不是說請假就可以請到假,扣掉去旅行的日子還剩下幾日假期,銀包出血的原因所以還是用那幾假期留在家中,或是陪陪家人吧。剛好那天媽媽要到屯門拜見師傅,這師傅的推拿每次都令我媽的腰骨舒緩了不少。對我們九龍區的人來説,屯門天水圍元朗這些地方真的有夠遠,今次就做孝順女,陪陪媽媽做推拿吧。推拿後肚餓到不行,因為一做就做四小時,推的那個累,被推的那個又累,等的那個即是我,更加累。所以推拿後就到元朗附近的補充體力,這個時候最好就是找到一些類似放題任食的餐廳,可以毫不客氣地大吃特吃。在西裕街的小肥羊旁邊就有一間放題的日本料理,正是我們的心意,午市期間人流不多,就這樣雋太就成了那天跟媽媽午膳的地方了。中午市時份的由12:30pm到下午3:30pm,人頭計,成人的大概是$150左右,午市放題這個價錢也差不多吧。新鮮食物即叫即做,有多張點單紙,例如:刺身、壽司、手卷、沙律、燒物、串燒、炸物等等。雋太也有額外的升級料理,例如生蠔放題,日本松葉蟹腳,日式涮涮鍋等等。大家也可以按照自己的喜好,選擇升級優惠,而生蠔和日本松葉蟹腳在放題中也是較為少見的,也是雋太的一個賣點。根據不同

新鮮食物即叫即做,有多張點單紙,例如:刺身壽司、手卷、沙律、燒物、串燒、炸物等等。
根據不同的時段,升級優惠的價錢也有不同。所以點單前也要留意一下,免得結帳時「口同鼻拗」了。
因為只有二人,所以每次都不敢點太多。每樣都兩件兩件,慢慢吃,今日有的是時間。哈哈!
螺肉上灑上芝麻,加入螺肉醬汁,每次夾起一粒螺肉都能沾上螺肉醬,吃到螺肉的爽口和醬料的調味。味道不俗!
雜錦海鮮和風沙律:雜錦刺身加上青瓜和車厘茄,再加上酸酸甜甜的沙律醋。
刺身也是小嚐,魚生方面十分新鮮,點了尤其三文魚更是美味。帶子雖然比我想像中細粒點,但加上豉油後更突顯鮮味。
甜蝦也甚有驚喜,他的大隻比得上大喜屋的甜蝦,選用大海蝦,更勝過外面一衆的放題和日本餐廳。
蕃茄軟殼蟹手卷味道不錯,軟殼蟹炸得鬆脆,都吃到一兩條蟹肉,不過蕃茄味道就不太顯眼了!
再有點黃金魷魚和花之戀,質素和味道跟元X的壽司店好像沒有什麼大分別。
跟加錢的生蠔比較,我知道一定有出入,但燒生蠔有點小隻,雖然見到其他食家的蠔都偏大,但偏偏我的蠔就是有點營養不良,略有小失望。還要已經混合了芝士撐場,你可聯想到蠔有多小隻吧!若果真的想吃蠔,倒不如多加$30升級吃生蠔吧!
日式醃蟹蓋:味道都OK,但蟹味欠奉。
雖然這枝豆很平凡,但我超喜歡。以前在美國的日本餐廳總會呈上這枝豆作前菜,一開始我都覺得有點古怪,但久了一邊擠豆出來一邊聊天,挺是一件幾過癮的事。就好像麻甩佬總愛啤酒配花生一樣。

他們的枝豆剛拿上手還是有點燙的,但因為浸在水中久了,豆也變得容易擠出來。
說真的天氣有點冷都不太想吃刺身壽司,倒是吃個海鮮鍋暖暖胃。北海道牛乳海鮮鍋在放題的眾眾食材中,用料都算挺足,有青口,大蝦和蜆。
沒有牛奶味,但湯底非常香滑。鍋內的蔬菜更吸收了湯底的味道,非常入味。放題不需要大吃大喝,慢活享受也是別種追求!
雋太的碟劃有一小格專門擺放豉油的,好讓騰出位置,免得枱上太多碗碗碟碟。
甜品的當然點Movenpick士多啤梨杯,雖然每人只限一杯,但一人一杯的份量也是偏多,尤其在吃飽過後再去多杯雪糕。
雪糕到處都有士多啤梨果肉,加分是加給雪糕的!
吃得差不多就結帳閃人了。雋太旁邊有學校,也吸引到一班學生前來午膳,但我們結帳都幾百元,沒有想到現在的中學生真有錢,午膳都可以來吃個放題

回家過程不用四十五分鐘,但不想等的人來說,地方遠完全構成一個威脅,所以如果元朗區的市民懶得出市區吃放題的話,雋太過過口癮的話也是OK的。

*順帶一提,女店員很友善很Nice,值得表揚。有位胖胖的男同事,麻煩下次把碗碟小心輕放,有幾次都是因為他太大力把食物放下,連食物的餸汁都彈出了。

2015-03-04
近呢幾個月真係發生左唔少不如意既事就接二連三咁發生 !!!!!唉~係時候要放鬆下心情~除左不停網購,食就是最好既減壓方法好想喪食生蠔,貓佬就建議encore雋太日本料理元朗西裕街達輝徑1號足彬大廈1號地舖我們揀左A時段5:30-7:30pm任食2小時 $185 仲有85折!不過要原價加一即$176/位都抵啦~今次唔同既係多左額外升級放題選擇!!依家$58就可以有生蠔+松葉蟹腳放題選擇2樣都係favourite緊係要試下啦~加$28仲有日本尾張男山清酒一支不過返屋企仲要照顧生病中既斗,就是日不酒唷~喜歡雋太既wasabi和鼓油可以自己添加wasabi仲要獨立包裝,保證衛生先來刺生拚盤~下單後約15分鐘倒到北海道帶子必點!!!大粒又鮮甜象拔蚌榮螺希靈魚海��都好新鮮放題既蟹腳有夠霸氣吧每次每人限叫2隻腳~雖然唔算係超級勁好食嘅一腳,但$58任食不能要求太多啦!咁既價錢有咁嘅質數真係超班~個人認為生蠔放題就真係必加!A時段加要$41,想再抵D嘅話可以食C/D時段!加$28就有任食生蠔生蠔新鮮肥美,creamy易入口!正之後我地encore多3轉XD每人食左成打生蠔清酒煮蜆既蜆肉大大粒酒味雖不
近呢幾個月真係發生左唔少不如意既事
就接二連三咁發生 !!!!!
唉~係時候要放鬆下心情~
除左不停網購,食就是最好既減壓方法
好想喪食生蠔,貓佬就建議encore雋太日本料理
元朗西裕街達輝徑1號足彬大廈1號地舖
我們揀左A時段5:30-7:30pm
任食2小時 $185 仲有85折!
不過要原價加一即$176/位都抵啦~
今次唔同既係多左額外升級放題選擇!!
依家$58就可以有生蠔+松葉蟹腳放題選擇
2樣都係favourite緊係要試下啦~
加$28仲有日本尾張男山清酒一支
不過返屋企仲要照顧生病中既斗,就是日不酒唷~
喜歡雋太既wasabi和鼓油可以自己添加
wasabi仲要獨立包裝,保證衛生
先來刺生拚盤~
下單後約15分鐘倒到
北海道帶子必點!!!大粒又鮮甜
象拔蚌榮螺希靈魚海��都好新鮮
放題既蟹腳有夠霸氣吧
每次每人限叫2隻腳~
雖然唔算係超級勁好食嘅一腳,
但$58任食不能要求太多啦!
咁既價錢有咁嘅質數真係超班~
個人認為生蠔放題就真係必加!
A時段加要$41,想再抵D嘅話可以食C/D時段!
加$28就有任食生蠔
生蠔新鮮肥美,creamy易入口!正
之後我地encore多3轉XD
每人食左成打生蠔
清酒煮蜆既蜆肉大大粒
酒味雖不太濃,但帶出蜆既鮮味
再encore 剌身!今次叫埋甜蝦和八爪魚
串燒就點左海鹽燒海蝦
燒鮮菠蘿,七味燒雞翼,烤焗甜薯
海蝦鮮甜彈牙,雞翼外皮香脆肉質嫰滑
哈哈~encore 最愛既燒菠蘿
仲有蟹籽,黃金魷魚和山葵八爪魚軍艦
紫菜放左起碼十分鐘都無變淋!nice
香草羊扒充滿肉汁必點
貓佬意猶未盡再encore蟹腳
不過今次呢隻細少少
我就試新出既汁燒魷魚
食飽飽係時候叫甜品
雋太甜品選擇都幾多,就連泡芙都有
最正既就緊係movenpick雪糕啦!
咁既價錢有movenpick食真係超抵~
2015-03-08
2015-03-11 1014 浏览
星期天,FAMILY DAY當然和家人到處走走,食食今天,走入了元朗食放題~元朗有很多日式料理,但放題好像沒有很多~所以我理解為 為何這裏位置較僻,但生意仍那麼好~天未黑,門口已排了長長的人龍,越夜越多人~不過,這個佔地很廣的店鋪,容納不是問題吧~原來這間放題還有外賣服務的~~元朗的朋友可留意下啦~放題嘛,食物種類也不能少吧~這裏的價錢牌有夠複雜的~@@ 總之就是我星期日去食 6:15時段,每位連加一 HKD 218就是了~註:小童一米以下免費的~所以當天一家3口埋單只係 HKD 436~^^除左基本價外,還有另外的特選食物可加錢升級任食幾十元任食生蠔,松葉蟹算不錯不過我想落ORDER 時已沒有松葉蟹選了~(咁早就無哂~@@) 生蠔我又麻麻,最後放棄無再加了~呢度既飲品係任飲,要自己出去拎既,都幾好,唔使下下等佢拎黎~而且飲品都幾特別呀,有LOTTE 既芒果汁同石榴汁~^^ 仲有 "Hite " 既啤酒添~呢度真係幾大,有2個場,所以佢可以用唔同場黎分時段,好醒目既做法呀~不過細房感覺較侷促,有櫈貼櫈既場面出現。如果坐到最入,真係成餐飯唔使行出黎~同埋可能通風系列麻麻,一入去時聞到好大
星期天,FAMILY DAY

當然和家人到處走走,食食

今天,走入了元朗食放題~
元朗有很多日式料理,但放題好像沒有很多~
所以我理解為 為何這裏位置較僻,但生意仍那麼好~
天未黑,門口已排了長長的人龍,越夜越多人~
不過,這個佔地很廣的店鋪,容納不是問題吧~

原來這間放題還有外賣服務的~~
元朗的朋友可留意下啦~
放題嘛,食物種類也不能少吧~
這裏的價錢牌有夠複雜的~@@
註:小童一米以下免費的~
所以當天一家3口埋單只係 HKD 436~^^
除左基本價外,還有另外的特選食物可加錢升級任食
幾十元任食生蠔,松葉蟹算不錯
生蠔我又麻麻,最後放棄無再加了~

同埋可能通風系列麻麻,一入去時聞到好大陣壽司醋個隻酸味呀~

呢D既食物同普通放題差唔多,有熱飲 好SUPRISE 呀~
最搞笑係我地坐底時 待應會同我講, 你枱號係幾多,落單時記得寫~
只係口傳,好鬼驚唔記得呀~HAHA 即刻用張紙寫低先~XD

第一輪,食刺身係常識吧~
食材唔差,無根,無雪,帶子都好滑~
其中最好係個蝦,爽口~
不過呢度既刺身唔算係大塊,三文魚更係角切, 顯得有D碎濕濕咁~
希靈魚都有D腥味~ 我接受唔到~XD
因為有小朋友關係,點左唔少熟食既壽司~
壽司製作都好認真,唔會因為係放題而求其整
每一件都整得好好~

呢度既壽司飯真係唔錯,味道可口,少暖唔凍,仲唔會一夾即散~
作為食客,建議唔使整咁大舊,好飽~XD

比起冷盤,尼度既熟食有驚喜~
每一款都整得好好味,更加唔會係全部一種味~
豚肉片,牛仔粒都好入味,又唔韌
牛舌望落去較干較熟,但入口都可以喎,無根唔韌,但無乜味~

羊扒既根就多左少少,不過肉質都唔差,味都調得幾好~
不過有少少羊'羶" 味,唔鐘意食既未必鐘意~

反而串燒就有D失望,燒得過干,變哂肉乾
而且受火唔均勻,有一邊燶哂~
但燒蕃薯仔係推介呀,只要去除燶左既皮,蕃薯肉甜甜地帶有少少焦香
阿囡食完又食~HAHA
呢個蒜香牛油煎帆立貝,帶子熟得剛剛好,唔會韌 ,就連邊都好易咬~

再黎就是煎炸野,炸得幾金黃鬆脆,比起燒物好好多~
明天子雞翼好足料 (不過我覺得明太子好咸~XD)
呢2個波波係芝士年糕(白) 同炸芋圓 (黃)
蕃薯波入面有黃同紫兩隻色,半溶,甜甜地,好好味~
年糕D粉好似末搓勻咁,怪怪的~
餃子唔推介呀,死實既肉,味道又奇怪~ ><
另一邊既天婦羅同鑲蟹蓋都幾好
茄子係全熟架,軟身的,配上炸漿內軟外脆~
(感動中,因為好少可以係街食到熟透,軟軟既茄子呀~T.T)

鑲蟹蓋都算係工夫菜吧~
而且呢度仲焗到個面金黃同脆,上枱都仲係熟住出煙既~
放題黎講真係要加分架~
不過味道就一般,無咩驚喜。建議加入少少薯仔粒增加口感就更PERFECT ~

後加的串燒翠肉瓜同蠔,串燒翠肉瓜比之前的燒肉好好多。
起碼熟得黎有水份,唔係干淨淨
蠔嘛,我唔食,亦唔識評~XD
呢度既甜品,都算係呢度既其中之一賣點~
MOVENPICK 雪糕~
(注意:每人只限一盒,只有士多啤梨味~)
所以比起士多啤梨味,我老公寧願食雀巢芝麻~XD
呢度既食物質素唔太差
唔會因為放題就求其整PAT野俾你
熱食更加有驚喜~上枱時都真係熱架,唔會凍冰冰~

而且味道都幾可口~
頭一兩轉落單都上齊,係尾入紙時會出現漏單。
建議最好 1 /2次過入哂~

200蚊,以呢個質素既放題, 我覺得可接受~將貨就價吧~
現在的200元,實在不見使呀~ ><
题外话/补充资料: 價錢有很多,訂位時要問清楚~ 廁所要行出街外,而且衛生程度麻嘛~~><
2015-03-08
  • 燒蕃薯仔
  • 蒜香牛油煎帆立貝
2015-03-10 91 浏览
上個月係我第一次參與試食活動,感覺好新奇,好多謝雋太餐廳同埋公關公司既邀請,俾我有機會同一眾靚女食家來到試食。雖然今次係免費試食活動,邀請方亦有主動希望我地撰寫正面食評,但係作為一個食評家,我就唔打算同流合污,因為一開始開account就係為咗同大家分享自己對食物最忠實既感覺,而唔係要同餐廳賣廣告。整體來講,呢間餐廳食物其實真係麻麻地,但係見到咁多一齊試食既朋友寫咗咁多既好評,我真係覺得唔應該咁樣欺騙讀者,估唔到我第一次參與試食活動就有咁既體驗.... 亦都所以事隔咁耐,都係決定寫番自己既真實感覺。餐廳地方唔特別細,但係極之唔好坐,通道窄之餘同其他枱既距離非常之近。試食活動理論上服務同食物都應該特別好,但係招呼真係唔特別好同快… 好似隔離枱走咗好耐都冇人來執。食物款式唔多,隨便叫咗一輪刺身試試,數量來得都幾足,但係外表真係麻麻地,最出色既應該係螺肉,非常鮮甜,但係亦都係唯一一樣好食既刺身。魚類刺身,特別係吞拿魚,雪味都幾重,而且腥.. 腥味最重既自然係希靈魚,甜蝦都幾大隻,不過鮮味不足,但係比魚生好少少啦~ 另外八爪魚雖然切得薄,但都係韌咗少少。蟹柳亦都係乾身咗啲,唔夠多汁。刺身呢類無
刺身
刺身呢類無需烹煮既嘢都已經係一個令人失望既級數,對於熟食我就自然更加唔會有期望。串燒燒得相當之乾,而且有啲位太燶。牛柳粒太冇肉味,似食調味料多啲.. 小食八爪魚亦都係太多汁,容易食到成口都係之餘亦都蓋過咗八爪魚既味道。唯一係蜆夠大隻夠鮮味,但係份量真係太少,同埋好多都得番個殼冇晒啲肉。
清酒蜆
甜品可以話係最有驚喜既地方,因為竟然有mövenpick食! 好多時出面頂多都係牛奶公司就算...
用餐优惠
試食活動
情人節,是女生最期望的日子不過我家男人就絕對不是浪漫主義者加上今年情人節,太接近農曆新年在正日慶祝更加不可能的事,而且他是做服務性行業呢早在一星期前我就預約了這間於元朗的雋太日本料理作為我們的情人節晚餐係呢間放題店吃的時段跟我平常吃的不一樣首先它分別有五個時段可供選擇由其在A同 E時段個陣更加有二人同行一人半價而小妹就跟男人揀選了第三個時段來就吃啦,由於當天誤會了地方最後我們差不多遲了約15分鐘到達,不過幸好一早預約了要不是就是沒有枱可以吃囉,不過當天吃的也算是有枱剩加上座位方面不算太迫,吃得也算是蠻舒服呢唔好講咁多長氣,食放題識食就當然係食刺身先啦不過其實我地差不多達左成半個鐘頭先有得開始食因為店員完全將我張枱號亂咁講,攪到最後攪左好耐先開始有野食第一轉我們兩個人都唔敢叫咁多,都係要三文魚同拖羅叫得多d但係最後都係比得五塊我地,不過它家的刺身都還好沒有太冰的感覺,亦都沒有吃落是舊舊都咬勁耐既根係度當然少不了要一些我家男人最喜歡的前菜這些在街外吃,一小碟最平的也要$17呢不過今次我們沒有再多吃呢,始終想留肚吃其他東西嗎當然也有點了一些燒物的,燒牛柳,燒牛脷都是我每次放題也是最愛的在這兒
情人節,是女生最期望的日子
不過我家男人就絕對不是浪漫主義者
加上今年情人節,太接近農曆新年
在正日慶祝更加不可能的事,而且他是做服務性行業呢
早在一星期前我就預約了這間於元朗的雋太日本料理
作為我們的情人節晚餐
係呢間放題店吃的時段跟我平常吃的不一樣
首先它分別有五個時段可供選擇
由其在A同 E時段個陣更加有二人同行一人半價
而小妹就跟男人揀選了第三個時段來就吃啦,由於當天誤會了地方
最後我們差不多遲了約15分鐘到達,不過幸好一早預約了
要不是就是沒有枱可以吃囉,不過當天吃的也算是有枱剩
加上座位方面不算太迫,吃得也算是蠻舒服呢
唔好講咁多長氣,食放題識食就當然係食刺身先啦
不過其實我地差不多達左成半個鐘頭先有得開始食
因為店員完全將我張枱號亂咁講,攪到最後攪左好耐先開始有野食
第一轉我們兩個人都唔敢叫咁多,都係要三文魚同拖羅叫得多d
但係最後都係比得五塊我地,不過它家的刺身都還好
沒有太冰的感覺,亦都沒有吃落是舊舊都咬勁耐既根係度
刺身併盤
當然少不了要一些我家男人最喜歡的前菜
這些在街外吃,一小碟最平的也要$17呢
不過今次我們沒有再多吃呢,始終想留肚吃其他東西嗎
前菜冷食
在這兒吃呀,都算是不錯,起碼我把它吃光光耶
當然也有凡立貝的,同埋煮雜菌呢
不過個人認為雜菌就真的有一點不太好吃,
所以這個我們留下很多
煮物
仲有一些串燒等等的食品,最喜歡仍是那個日本的小薯呢
在日本的時候很想把它們帶回來香港
但是始終機程較耐,加上它算是新鮮食品
我連士多啤梨也帶不到呢~
不過小妹就略縑它的串燒比較燒得較乾身
所以吃得上起,咬到口都有一點軟呢
唔知點解次次去食放題都係見到旁枱有點上燒生蠔
才會知道原來這樣的東西可以吃呢
不過它的燒蠔吃的時候要留意耶,我吃的有一隻是變了
流出怪怪的不知明液體,不過都是六隻入面只有一隻
始終它家的食物流量快,不是購入一些壞貨的
燒物
吃了大約兩三輪左右,肚子真的很飽耶~
但係甜品總是吃得下,連我男家都問究竟你係唔係真係飽架
係呢間放題入面最令人驚喜的就是有這個我很喜歡吃的
Movenpick 雪糕!!!!
雖然它只有一款士多啤梨的味道,但係一定要貼一客
另外也有雀巢雪糕同埋一些泡芙可供揀選的
Movenpick 雪糕
這個情人節晚餐可以令我回憶在日本吃過的刺身
當然美味不及大阪的,吃上日本的東西也許可以止止隱吧
希望快一點可以再去旅行玩一下吧
不過係呢間餐廳都有一些問題出現,首先店員好像不清楚每一張的枱號問題
就以小妹而言,明明我的是D4 ,帶位同事就跟我說是D2
最後我就不斷比它家的店員指你是D4,攪到我好似專登寫錯一樣
然後在對面的枱又是出現同一個問題存在,又是枱號問題
明白的,忙中有錯。但係一定要留意這個問題呢~
另外就店員人手不足,有位店員可能實在太忙,
把一隻吃過的碟跟你說是什麼食品
當時看到都不知是笑好的,還有喊好了
整體上我也蠻喜歡的,加上除了是落單及送食物的小小失誤
其實也是沒問題的,不過是不算特別就腳
它是在一間的中學旁,如果住元朗也許會懂得怎去
不是這區的,也許要留意一下地點的位置怎去啦
2015-02-07
庆祝纪念
情人节
再次黎到元朗搵食,發現一個奇怪現像,好多日本放題門口都大排長龍,難道是特別喜歡吃放題嗎@@?好奇心之下就找到這家來試試,七點多門口已經排著幾雙情侶,原來這裡放題是分時段的,我選擇了7:30~9:30的C時段$218另收加一。等了5分鐘就進場了,地方好大喔,座位間沒有柱子,空間感特別大,放眼望去應該有20台有多吧,店裡員工都很忙,不過處理速度極快。還可以升級套裝,吃生蠔和涮涮鍋,不同時段不同價錢。不過要升級的話就要全桌的人一起加錢,人頭收費。有一本清晰的落單紙,每張都分門別類,容易搵到想吃的菜式。對於刺生我一向都對放題期望不大,加上我也只吃兩款,甜蝦和帶子,居然出奇地鮮甜,帶頭大甜蝦完全不腥,帶子雖然切成小小一粒,可是好肥美鮮甜喔!牛油粟米是每次必吃,很少會難吃的,這次亦不錯,不過略嫌牛油太多,令碗裡都有牛油汁,或許是粟米太新鮮有水出,不過我還是覺得乾一點比較好。牛油炒雜菌味道是不錯,不過我還是喜歡在鍚紙包著熱辣辣的,用碗保溫方面較差,要很快吃掉,各種菌類都不錯,一吃無妨。芒果泡菜炒豬頸肉,芒果只是放了3粒在碗中,不過沒關系,主角是這泡菜,我是不太喜歡太酸的,這就對了,泡菜偏甜,但辣味又

難道是特別喜歡吃放題嗎@@?好奇心之下就找到這家來試試,

七點多門口已經排著幾雙情侶,原來這裡放題是分時段的,

我選擇了7:30~9:30的C時段$218另收加一。

還可以升級套裝,吃生蠔和涮涮鍋,不同時段不同價錢。

不過要升級的話就要全桌的人一起加錢,人頭收費。
有一本清晰的落單紙,每張都分門別類,容易搵到想吃的菜式。
甜蝦 + 帶子
對於刺生我一向都對放題期望不大,加上我也只吃兩款,

甜蝦和帶子,居然出奇地鮮甜,帶頭大甜蝦完全不腥,

帶子雖然切成小小一粒,可是好肥美鮮甜喔!
牛油粟米
牛油粟米是每次必吃,很少會難吃的,這次亦不錯,

不過略嫌牛油太多,令碗裡都有牛油汁,

或許是粟米太新鮮有水出,不過我還是覺得乾一點比較好。
牛油炒雜菌
牛油炒雜菌味道是不錯,不過我還是喜歡在鍚紙包著熱辣辣的,

用碗保溫方面較差,要很快吃掉,各種菌類都不錯,一吃無妨。
芒果泡菜炒豬頸肉
芒果泡菜炒豬頸肉,芒果只是放了3粒在碗中,

不過沒關系,主角是這泡菜,我是不太喜歡太酸的,

這就對了,泡菜偏甜,但辣味又夠,吃完一口又一口停不下來。
反卷
點了上反卷試試,感覺一般般,相比起來我還是喜歡熟食~
煮食+炸物
點了幾款煮食+炸物,燒海蝦不過不失,七味粉雞翼燒得外層香脆,

而燒豬腩肉很香口,肥瘦適中,加了點海鹽調味,不錯不錯~
燒小番薯
點了又翻點的一道就是燒小番薯,雖然跟其他店的差不多,

可是我就是喜歡那香甜的番薯味,一個人吃了6串,呵呵!
炸天婦羅
炸天婦羅剩油算多,不過夠脆夠薄,算是彌補了太油的缺點吧。

炸番薯特別好味,或許是我個人喜歡吃番薯XD!
炸芝士年糕
這個特別要推的是炸芝士年糕,一口咬下去流心芝士湧出,

綿綿的年糕加上熱辣辣的流心芝士,滋味爆燈!
和明月冰卷
甜品方面點了幾款較為特色的,與普通放題不一樣,

這裡有特製的日式甜點,紅豆和果子和明月冰卷。

冰卷不是像雪糕的冰,把它稍為冷藏,咬下去滿滿的紅豆蓉真的太棒了!
紅豆和果子
紅豆和果子外層是有點像。。。。真不會形容呢。。

阿對了,是中式甜品的水晶包外層,但配以日式的紅豆蓉,反正好吃就行了!
MOVENPICK雪糕是有限量的,味道是很濃郁的草莓味,

還有粒粒果肉在裡面,這必定要吃的!

但只有草莓味選擇,想吃其他味只能選擇牛奶公司。

2015-03-06
  • 牛油粟米是
  • MOVENPICK雪糕
  • 明月冰卷
2015-02-27 1631 浏览
本人唔太鍾意入偏遠區,但傳到來話元朗有間放題做得好好,就吸引o左我入裡識下。果然沒有令我失望!還有驚喜!首先就黎個刺身盤,外表有誠意!同埋我真系要講,平時去親放題o的甜蝦細到極限,呢間同我食指粗度有得fight,還要連頭上,味道也非常甜同好juicy。其他三文魚,吞拿魚,味道好鮮甜,沒有雪藏味。帶子也令我有特別驚喜,不是其他放題有的納米size,而是大大粒帶著真系帶子味的帶子(真系唔知道可以點講),簡直真材實料。講完刺身,就講下熟食。做得唔錯,唯一只是玉米方面比較油之外,其餘都做得好有誠意。枝豆做得好平均,唔太喊,外面帶少喊裡面甜,好balanced。芝士年糕就無得比,太好味道,黎到仲系熱既,咬落去就看著o的芝士流出裡。牛柳粒味精味道不重也不油,推介!串燒都做得好好味道!羊肉也不太肥,肉多肥肉不太多,所以好滋味。刺身太好味,所以encore多次!到了炸物。也有驚喜!咖哩角,芋頭波,芝麻波,同炸雞。我本人覺得樣樣都做得好好味道,芋頭波同其他唔同,比起外面要相同芋頭味道重,咖哩角超級enjoy,完全是料多皮薄仲要crispy!忍唔住再叫了甜蝦~到了甜品!又系驚喜。講真無樣系唔得既!Stra

刺身太好味,所以encore多次!
到了甜品!又系驚喜。講真無樣系唔得既!Strawberry Puff, Green Tea Puff, Red Bean Cake, 然後最winning point就系呢盒Movenpick雪糕。講真,真系隨了酒店之外,其他放題最多最多都系得Haagen Dazs,所以呢間有Movenpick簡直就系奇蹟!唔洗再講,全部甜品都好整。Strawberry Puff做得仲好過去Creme Choux買個Puff黎食,裡面凍,外面crispy。
講真,呢間放題在遠我都要再黎!是我人生食放題食得最開心最滿足無怨言的一間,因為每一樣都做得比其他好,同個地方座得好舒服。夠位擺野!
2015-01-30
  • 吞拿魚
  • Movenpick雪糕
  • 枝豆
2015-02-25 2296 浏览
暢吃,真是有一股強大的魅力,每次跟親朋聚會,話題總離不開交換放題情報。遇上大時大節,甚至會大伙兒一起放題去,暢吃一番的。近日嚐過不少質素不俗的放題,但大部分都是在尖沙咀、旺角一帶。對於家住屯門的我,總不能說放題就放題吧 !親友們曾經說過元朗有間日式放題很受歡迎,這幾天心思思想吃日式放題,於是便決定試試這一間吧!致電訂位也不容易,假日已經訂滿了。而星期一也只有收費最貴C時段了(7:35-9:35 pm,限時兩小時),不過仍比假日便宜一大截,只是$218/位,價格合理。而且加錢升級還可選長脚蟹生蠔任食,看似十分吸引呢! 滿心期待快點下班,暢吃一番!去慣元朗搵食,雋太位處的地段並不難找,就在潮豐一帶的大排擋附近,而且遠遠就見門前長長的人龍,認真誇張!幸好,我倆早就致電訂位,不用walk-in等位,只要說出訂位編號便可入座了。雋太分成兩個用餐區域,是中型日式放題之規模。鮮明的牆色,以木、竹作簡單點綴,用餐環境整潔而明亮,感覺舒適。座位甚為舒適好坐,可惜桌子與與桌子之間距離太近,出入有點不便。除了放題外,我的目標當然是「升級美食」!生蠔+松葉蟹放題每位加$58,那就豪一豪吧 !店方提供日本豉油和
暢吃,真是有一股強大的魅力,
每次跟親朋聚會,話題總離不開交換放題情報。
遇上大時大節,甚至會大伙兒一起放題去,暢吃一番的。
近日嚐過不少質素不俗的放題
但大部分都是在尖沙咀、旺角一帶。
對於家住屯門的我,總不能說放題放題吧 !
親友們曾經說過元朗有間日式放題很受歡迎,
這幾天心思思想吃日式放題,於是便決定試試這一間吧!

致電訂位也不容易,假日已經訂滿了。
不過仍比假日便宜一大截,只是$218/位,價格合理。

去慣元朗搵食,雋太位處的地段並不難找,
雋太分成兩個用餐區域,是中型日式放題之規模。
除了放題外,我的目標當然是「升級美食」!
生蠔+松葉蟹放題每位加$58,那就豪一豪吧 !
店方提供日本豉油和獨立包裝的芥末,在流感肆虐的當兒會較為衛生。

數一數有十多放題紙,選擇包括 :
刺身壽司、軍艦、沙律、小食、串燒、炸物、鐵板料理、一品料理、甜品等。

最欣賞的是除罐裝飲品也提供熱飲
如柚子蜜、紅棗茶和生薑茶,照顧不喝冷飲的客人。

升級關係,另附松葉蟹(每次下單每人最多點兩份)、
生蠔(每次下單每人最多點3隻)放題紙。
每次放題,都以新鮮的刺身拼盤揭開序幕!
首輪分別是甜蝦、榮螺、三文魚、希靈魚、帶子、象拔蚌、海立、油甘魚。

甜蝦超級鮮甜,而且大大隻,十分滿足!
另一最愛帶子也是鮮甜無比,這兩款家要追加!
三文魚、油甘魚油脂豐腴,也特別喜歡象拔蚌爽甜的口感,整體來說是水準之上。
刺身拼盤
甜蝦
隨後送來的,便是今晚的主打: 生蠔長腳蟹了!
說是主打都不為過,因為當天我倆追加得最多便是這個了。

生蠔以半打上,細心的師傅早已將蠔肉與蠔殼分開方便食用。
生蠔個兒不小,而且蠔肚甚為飽滿,入口鮮甜,想不到放題能吃到不錯的生蠔呢!

而松葉蟹都是大大隻的,粗壯的蟹腳啖啖肉,肉質鮮美爽彈,老公也大讚口感不錯。
生蠔
松葉蟹
吃了不少生冷食物,是時候來一點滋潤的飲品。
個人十分喜歡lotte的飲品,當中最愛以清新的檸茶配日式放題

而熱飲方面我倆都鐘情熱生薑茶
甜甜的蜜香配上辛香的生薑,令人精神為之一振。
炸物方面最得我歡心的是明太子雞翼
第一次吃明太子雞翼,酥脆五香炸粉下,是滿滿的辛口明太子,脆卜卜的。
明太子雞翼
燒物方面首推燒油甘魚鮫
在日式料理店少有出現的燒物,罕有又費工夫,想不到放題也有提供呢。

魚鮫位置含有不少骨膠原,
魚肉也特別甘香豐腴,燒過後焦香的魚皮更是人間美味 !

串燒雞翼皮脆肉嫩,雞骨腸啖啖肉之餘又充滿蜜香,不錯,而五花肉串則乾身了點。
此外也追加了這兒的串燒日本蕃薯菠蘿,味道甜美之餘,也是放題的健康之選呢 !
燒油甘魚鮫
串燒雞翼
日本蕃薯、菠蘿
這兒的天婦羅是大路的款式,水準平平,
不過當中的釀蟹蓋是必試的,賣相甚為可愛,
釀入野菜,內有爽彈的蟹肉和蝦膠,味道與口感都不錯呢 !
釀蟹蓋
每次放題都擔心吃得太撐,壽司淺嚐一下好了。
花之戀帶子均十分肥美,用上珍寶帶子,正!
火灸蟹棒饅魚不錯,而秋刀魚更是必吃的,燒過後魚味超香 !
花之戀、帶子
秋刀魚
見胃納仍有一點空間,再追加一些特色小食和料理吧!
推介辣湯煮青口,青口肥口湯也辣勁十足。
特色小食和料理
辣湯煮青口
牛油帆立貝鐵板牛舌也是必食推介呢 !
老公則點了蟹粥豬軟骨稻庭烏冬暖暖胃,
蟹粥內有小肉蟹,不過粥底太甜了。而烏冬麵身彈牙,湯頭不錯。
牛油帆立貝、鐵板牛舌
豬軟骨稻庭烏冬
蟹粥
放題結束前半小時除甜品外便不可再入單,可能是下一輪時段作準備吧!
不過這時已飽得不行了,而老公也只主力狂吃生蠔和松葉蟹。

終於到了甜品時間,本想多試幾款甜品
卻因太飽的關係而放棄了,不過雪糕卻不可不吃!

這兒供應的是我最愛的雪糕品牌Monvenpick,而草莓味是我首次試到的口味。
雪糕幼滑是無容置疑的了,內有草莓果肉,酸酸甜甜的,是飯後的小清新呢!
Monvenpick雪糕
加上升級優惠,埋單每位是300/位
是晚吃了不少生蠔和松葉蟹,因此這升級也就值回票價。
服務則仍有改善空間,偶有漏單情況,這點大滿屋優勝。

近日嚐過數間放題,我心中的No.1依然是大滿屋。
但在元朗來說,雋太方便就腳,價格也比市區放題店相宜,
生蠔松葉蟹放題更是少有,對於蠔迷蟹癡來說是很值得一試的。
2015-02-11
秋刀魚
牛油帆立貝、鐵板牛舌
Monvenpick雪糕
2015-02-23 1576 浏览
以前去元朗都係食元氣、三上、春田個次行完街見到話有間五星級放題就入左去。未坐暖個位就已經瘋狂叫刺身壽司串燒炸物鐵板、等左十幾分鍾(基本上都不算太耐、因為都爆場)啲野食開始黎。。刺身最推介就係三文象帶子甜蝦好鮮甜壽司最推介就係火炙三文魚。平時去食放題啲飯會好大舊。。但呢間就唔同剛剛好不會太飽可以有肚叫其他野嗌👍(值得讚卷物就一口卷 都係拉唔會太飽😳。推介忌廉芝士煙三文魚卷。到串燒。好香😜唔會太鹹、味道岩岩好。推介甜薯。一串兩粒👍炸物唔會好厚粉、推介年糕仲有好多選擇haa 食左好多都唔記得。食到七七八八。最後一定要黎翻杯貴價雪糕😍😍係好好味😍😍😍😍。可惜一人一杯。無得多吃😅服務態度不算差。只可能因為忙所以有時會見唔到要收單
以前去元朗都係食元氣、三上、春田
個次行完街見到話有間五星級放題就入左去。
未坐暖個位就已經瘋狂叫刺身壽司串燒炸物鐵板、
刺身最推介就係三文象帶子甜蝦好鮮甜

卷物就一口卷 都係拉唔會太飽😳。推介忌廉芝士煙三文魚卷。
到串燒。好香😜唔會太鹹、味道岩岩好。推介甜薯。一串兩粒👍
炸物唔會好厚粉、推介年糕
仲有好多選擇haa 食左好多都唔記得。
食到七七八八。最後一定要黎翻杯貴價雪糕😍😍
係好好味😍😍😍😍。
可惜一人一杯。無得多吃😅

服務態度不算差。只可能因為忙所以有時會見唔到要收單
2015-02-17 1362 浏览
日本人靠山吃山、靠水吃水,豐富的海洋資源自然成為島國人民的重要食物來源之一,海鮮刺身也成為了日本菜的標誌。香港人對日本菜趨之若鶩,特別是日式放題,菜式包羅萬有,一個價錢便能盡享水陸之饌。香港的日式放題餐廳已經開得成行成市,雖然有著龐大的市場,但也不乏要在行內分一杯羮的競爭者,不過縱使競爭激烈,但奈何市面上仍有不少質素未如理想的餐廳,特別是在競爭對手較少,僧多粥少的地區,這間位於元朗的雋太日本料理便是其中之一。原本看到好評如此的多,便有著相當高的期望,可惜的是這次用餐的經驗相當令人失望,對於這間餐廳我只能以「乏善足陳」來形容。餐廳裝修新穎,店面方方正正,雖然地方不小,但是餐廳幾乎每一寸地方都擺滿了桌椅,把空間感消滅殆盡,讓人感覺非常有壓迫感,通道有如羊腸鳥道,坐在哪裡都像「搭枱」一樣,絕對沒有辦法讓人輕鬆舒適地享受食物,除了左右兩邊都是鄰桌的人,甚至連背面也要跟別人背貼背坐著,而且桌子太小,根本放不下什麼東西,加上時值冬天,要在淺窄的地方找個位置安放外套真的是難上加難。款式選擇多是放題的主要賣點之一,但這間餐廳餐紙上的選擇與「多」還有一段距離。姑且先點一輪刺身看看,再一邊等一邊想下一輪。
款式選擇多是放題的主要賣點之一,但這間餐廳餐紙上的選擇與「多」還有一段距離。姑且先點一輪刺身看看,再一邊等一邊想下一輪。點餐的時間大概是九點四十分,時間一分一秒地過,但是剛剛所點的刺身仍未見縱影,經過再三再四再五的催促,刺身終於來了,手錶上的時間是十點半。沒錯,只是一輪刺身我們等了整整五十分鐘,用餐時間是兩小時,半小時前截單,換句話說,在第一輪刺身上枱後約半小時就要截單了。老實說,二百元一餐也沒有要求要殺雞為黍,但這種服務絕對是讓人很失望。
這種上菜速度少不免影響用餐心情,而且限時任食上菜這麼慢,不免讓人懷疑餐廳想食客少點一些食物;但上菜速度慢還是其次,如果食物的質素極佳或許能讓心情好一些,可是面前的這些刺身卻也可謂極為不堪。魚生片小得跟10元硬幣差不多,而且形狀參差不齊,各種部位都出現了,有點像是一堆下欄胡亂拼湊出來的,而且雪藏味很重,加上部份魚種,特別是希靈魚腥味十足,味如嚼蠟,難以下嚥。
三文魚刺身
刺身的甜蝦雖然是用大隻連頭的蝦,但是蝦身白得出奇,而且蝦腳和蝦殼都沒有清理乾淨,蝦肉軟軟霉霉,質感甚為噁心。
甜蝦
不但服務、環境、食物味道很有問題,甚至連最重要的衞生也讓人垢病。盛載刺身的盤子加上了一些假花作為點綴,本應是一件好事,但是細看那些裝飾品上沾滿了黑色的污垢,像是公路兩條行車線之間花槽上的花一樣,魚生本來就容易沾染細菌,加上這種裝飾品,真是讓人倒抽一口涼氣。
本身看到餐單上有海膽手卷非常感到驚喜,但是實物現身的時候絕對是驚嚇多於驚喜。他們的海膽手卷很創新地配上黑松露,不過味道極為不配合,黑松露蓋過了海膽的味道,但卻蓋不過海膽的腥味。而且這手卷的飯量極多,用的米更非日本珍珠米,而是以中國的珍珠米混合普通中國米來魚目混珠,飯粒不飽滿之餘,更是又軟又黏,完全沒有誠意。
黑松露海膽手卷
手卷飯
芥末
芥末同樣是中國製造,不但顏色奇怪,而且味道很淡,連芥末也要這樣節省成本,真的是誠意欠奉。

在吃過這些食物之後已經信心全失,所以熟食也只點了極少量,而熟食果然也是同樣不堪。天婦羅等炸物極為油膩,絕對是扼殺食欲的菜式。串燒太乾,特別是這個菠蘿。清酒煮蜆實際上清酒煮蜆…殼,沒有任何話可以再說了。
焗蠔
天婦羅
燒物
餐廳如此沒有誠意,吃不好、坐不好,但卻滿頁好評,坐滿食客,實在令我大惑不解。
$180 (宵夜)
2015-02-15 1588 浏览
我沒有老吹 , 這間放題店就是勝在有生蠔吃 .... 我和太座都是生蠔迷 , 又豈會錯過 ~門面光猛 , 招牌又夠大 , 隔兩條街都能看見 !入內光顧前請多加留意店舖前的易拉架招牌 , 以便清楚價格/優惠 ~留意價目表 ~只要額外加數十元便可以任食日本生蠔 ! (下午沒 $28 優惠的)內在環境開揚 , 樓底甚高 , 裝修簡潔 , 座位舒適度高但比較狹窄 ~一大疊入單紙 , 似在挑戰我的食力 .... 刺身款式選擇夠多 , 師傅切得厚度適中 , 尤其是喜愛北海道帶子、有頭甜蝦、象拔蚌 ~刺身有應有的海產味道 , 沒雪藏氣 , 北海道帶子夠厚身亦十分甜美 ~日本生蠔我們是為了這任食日本生蠔而來的 , 蠔肉滑嫩肥美 , 蠔味濃郁又 creamy ~ Encore 又再 encore !手卷紫菜脆口 , 飯也握得不死實 , 餡是比較少但仍可接受 ~串燒、燒物串燒食物睇得出是有用心燒過 , 調味適中也夠熱度 , 算是不錯 ~我特別喜歡吃燒菠蘿 、燒翠肉瓜 , 因其味道清新又夠風味 ~炸物炸物是比較一般 , 唯獨是明太子雞翼 , 必點 ! 看這件被我太座咬開了一半的明太子雞翼 , 飽滿又多汁 !
門面光猛 , 招牌又夠大 , 隔兩條街都能看見 !
留意價目表 ~
一大疊入單紙 , 似在挑戰我的食力 ....
手卷
手卷
紫菜脆口 , 飯也握得不死實 , 餡是比較少但仍可接受 ~
炸物
炸物是比較一般 , 唯獨是明太子雞翼 , 必點 !
看這件被我太座咬開了一半的明太子雞翼 , 飽滿又多汁 !!
壽司
件件壽司都握很重手 , 很大糰飯 , 但飯還算是握得軟硬適中的 ~
Mövenpick 雪糕
最後 , 一人只可點一次的瑞士 Mövenpick 雪糕以作終結 (當然有其他雪糕、甜品可任食)

可選擇的放題食品實在還有太多 , 吃到肚爆都未試得完所有食物 .... 唯有下次再來拼過 !

Mövenpick 雪糕
2015-02-13 1647 浏览
我是一個十分熱愛日本的人,日本料理更加是我的最愛,之前同朋友先後去過MK同TST吃日本放题,早前朋友約我去元朗吃日本放題,元朗有不少日本料理,但是冇放題,最近在網上見到有不少好評雋太放題,我中過所謂好評不少伏,我相信自己多一些,我同朋友去試下這間好評如潮日式放題,我們book咗7:30,早到15分鐘依然等夠鐘,店員安排坐大型長枱,這間店設計真的好差,看上去地方尚大,中間用長形枱令到客人出入不方便,這裡叫野食有好多冇人影蹤,又出現送錯食物,服務又差,刺身並不太新鮮,有好重雪味,水準真是一般,這間冇網上的人讃到咁好,又一間俾blogger誇大食店,食物水準不是太好味道:整體一般,刺身有好重雪味,只有番薯好吃,等咗好耐才送到服務:一個字講晒:差環境:座位之間好迫,地方需大,設計十分差價錢:200左右,比它好吃日本料理多的事番吃:不會再來

服務:一個字講晒:差

環境:座位之間好迫,地方需大,設計十分差

價錢:200左右,比它好吃日本料理多的事

• 甜蝦刺身
  • 烤焗甜薯
  • 刺身
2015-02-11 2327 浏览
這段日子不知發生什麼事,接二連三地有朋友嚷著太耐沒吃過放題而舉手要求。不過小妹在上星期才剛剛吃完放題,今天又要再吃,幸好胃口的意慾並未有因此停止。這天遷就朋友上班的時間,選擇人流相對較少又較便宜的時段,即是B時段,由晚上18:00-20:15,更有九折優惠,大人$188,小童$138。餐廳分設兩部分,員工帶領我們進入另一廂較入的區域。以竹林為牆身,樹枝型的吊燈什有型格,襯上鮮黃色的座枱,環境鮮明而座位間隔相對外面的闊落。每張枱子都會放有一個圓型細小的叫人鐘,當有需要服務或要求時而附近又沒有店員為你效勞時便可按動一下,不過最緊要是「按一下」就好了,皆因我們進食期間,旁邊有人不斷在按鐘,結果有店員衝忙過來解釋,不斷按鈕要令出面不斷響起很大聲的呠呠聲,弄得客人頓時有點難堪。與其他放題店舖一樣,採用畫點心紙方式,種類包括刺身、壽司、軍艦、手卷、一品料理、鐵板料理、沙律/小食、炸物、串燒、天婦羅、甜品及飲品等等。未點好食物前,在旁邊有自助汽水筒,放滿點心紙上應有的飲品,方便客人飲完就隨時拎多支,亦免卻員工多為汽水而走多幾轉的機會,而且還附上飲管,非常自助方便。不過即使汽水筒裏未有自己想要的飲品,
與其他放題店舖一樣,採用畫點心紙方式,種類包括刺身壽司、軍艦、手卷、一品料理、鐵板料理、沙律/小食、炸物、串燒、天婦羅、甜品及飲品等等。
未點好食物前,在旁邊有自助汽水筒,放滿點心紙上應有的飲品,方便客人飲完就隨時拎多支,亦免卻員工多為汽水而走多幾轉的機會,而且還附上飲管,非常自助方便。不過即使汽水筒裏未有自己想要的飲品,也都可以填上點心紙要員工為你服務。
除了一般的可樂百事之外,還供應一些什少見到又較特別,以日本韓國品牌的樂天飲料,包括石榴汁、芒果汁、檸檬紅茶及忌廉溝鮮奶。
刺身方面,款式不多,大路的有十二種,小妹所點的刺身全部也切得相當厚身;三文魚、吞拿魚、油金魚皆油分豐滿,肉質細嫩鮮美; 象拔蚌味道鮮甜,被𠝹成一片片薄片,入口爽脆;甜蝦個子較細小,但入口鮮美澎湃,連附蝦頭點點的蝦膏,更美味; 帶子是必食之選,這裡的帶子比起很多放題餐廳還要大隻,入口完全不是冰鮮到結冰的那回事,質感嫩滑非常,味道更是鮮美醇厚。單是吃著刺身,已經可以encore幾轉。
天婦羅類只有五款,包括茄子、海蝦、南瓜、蕃薯及多春魚,小妹單點了海蝦天婦羅來淺嚐。新鮮滾炸,炸皮酥化而海蝦保持一貫鮮味,炸得不老肉質十分嫩而帶點爽身。
壽司一共有十四款選擇,當中有四款是火炙壽司。除了蟹棒壽司做得較出色之外,吞拿魚和三文魚切得太薄身,反之米飯就搓得太大件,多吃兩件已經填飽肚子了,所以根本不能吃多,不過,吞拿魚配上黑松露忌廉醬,在魚脂油潤之下再添上微微松露的菌香,挺有意思的。至於火炙鰻魚,魚塊切得太薄太細,火槍燒體之下,質感乾身又毫無魚鮮味,較為失望。
鐵板料理,煙肉牛油炒雜菌,包有金菇、秀珍菇、冬菇絲,配上粒粒煙肉和牛油共炒,令雜菌充滿油潤光澤,入口油香菇香四溢,加上煙肉帶有微鹹的吊味,整體清淡而不寡,不俗。
香草牛扒體積薄身而長,邊緣連附少許脂膏,滲出油香而羶香味尚能接受,灑下的黑胡椒和香草更添香惹。
黃金燒生蠔
黃金就是焗得熱烘烘的芝士,舖得滿滿而看不到內藏的生蠔,芝士咸香剛好,不會過咸而蓋過生蠔的鮮味,又不會燒得太熟令質感實淨,creamy柔軟。
蒜香牛油煎帆立貝
生蠔燒得恰好,反之帆立貝則遜一籌了。牛油和蒜香充分誘人,只是帆立貝煎得太老,口感紮實而鮮香流失,只是吃著一口蒜香硬硬的物體。
蒜片牛柳粒
牛柳粒以燒汁煮起,肉汁略嫌過多,令牛柳粒較咸,不過保持一貫鬆軟的質感,配搭的蒜片倒是不錯,不過如果能先把蒜片事先再炸一炸,然後才混上燒汁,相信口感會更好。
串燒方面,點了的海鹽燒豚腩串,按道理豚腩的脂肪比例應該最高,油香會更充分,不過入口亦是一口硬物,完全無法享受豚腩的柔軟脂香,海鹽亦灑得過多,是一口咸惹。燒菠蘿和香甜蕃薯是日式放題餐廳都有的食材,也是小妹很喜愛吃的其中一款。
至於汁燒翠肉瓜,燒得爽脆清甜,不過感覺與燒汁共燒,味道格格不入,還是喜歡蔬菜以原味呈現清甜就好了。
炸物方面,小妹只點了紫心香芋丸,雖然只是來佬貨,記得屋企樓下的一間日式餐廳也要賣$34/4粒,但這裡無限添食,外層金黃薄脆而內裡呈半溶軟心狀的香芋,柔軟甜糯,大愛也。
沙律只有兩款,一是雜錦海鮮和風沙律或是香芒蟹籽沙律,小妹選擇後者,芒果肉夠熟而香甜,沙律水準平均。
來到甜品環節,亦是女生最期待的一環,抹茶/士多啤梨泡芙、明月冰卷、紅豆和果子、雲呢拿、朱古力、芝麻雀巢雪糕,以及movenpick士多啤梨雪糕(每人只限一杯),雖然款式很少,但至少有movenpick雪糕已經值回票價了。
泡芙在雪櫃裏冰著,外皮變得較凍且淋身,內饀的cream是滑溜溜,抹茶入口較奶味,回甘味較弱;士多啤梨味較movenpick雪糕較甜,但是能接受範圍內。明月冰卷和和果子的內饀都是紅豆蓉,一向不太喜歡一口都是紅豆蓉般甜漏的我,興幸這裡的紅豆饀都不會過甜,蓉蓉軟糯。

2015-02-04
2015-02-10 1342 浏览
終於到了星期六,又係時候食好野,今次老公話想去遠少少食日本野,於是問問朋友,得知元朗有間雋太日本料理成日都會出現人龍,於是決定去試下。當打電話訂7:30pm日式放題時,服務員竟話幫我訂左7:35pm,可以食兩小時,到9:35pm,我初時唔明,後來才知,他們有好多放題時段,而7:30pm是上一段的完場時間。我係一個有安排的人,所以好欣賞雋太的安排,他們作出了很好的位置及時間安排,每個時段都會在完場時45分鐘作最後落單,令客人都有足夠時間進食;當所有客人在完場前離開後,服務員會把握時間,清潔全場,約5-10分鐘後,服務員才一一安排客人入內,所以人人都可安心坐定定,無需要避開出出入入的人群。在半開放式的廚房上有日式裝飾,好有feel,食具方面,提供獨立包裝的青芥辣,以及一隻可盛青芥辣的碟,十分細心及衛生。同其他日本放題一樣,都係有一大本落單紙,種類都幾全面,包括:(A) 刺身 – 三文魚、北海道帶子、油金魚…(B) 壽司 – 海膽蝦、鮑魚、黑松露吞拿魚…(C) 軍艦 – 雜錦海鮮、山葵八爪魚…         卷物 – 鐵火卷、三文魚加州卷…(D) 手卷 – 脆香三文魚、蕃茄軟殼蟹…(E)

(A) 刺身 – 三文魚、北海道帶子、油金魚…
(B) 壽司 – 海膽蝦、鮑魚、黑松露吞拿魚…