2022-12-09 23 浏览
今日陪朋友睇盤,行完就係附近揾食,小雪想暖身就當然要食雞煲邊爐,觀塘有間雅苑餐廳,係雅苑小廚啲姐妹店,餐廳內位置寬敞,燈火通明!奇味雞雞煲($118)半隻雞嘅雞件已煮到半熟再加上洋蔥、芫茜焗煮,上枱後等佢再滾就可以較細火慢慢食,雞件大概一口大小方便食用,外面微焦肉嫩,幾惹味,食到甘上下就可以請店員加湯打邊爐。美國雪花肥牛($118)擺盤精緻,牛肉油脂分布平均,唔會太油膩。墨魚滑($68)墨魚滑爽口彈牙,咬落有粒粒墨魚,口感豐富!芝士丸($48)八粒芝士丸唔會太凍同硬,放入惹味雞煲湯底,煮到外皮微鹹入面流心。特大凍檸茶($38)個人最鍾意佢呢度嘅凍檸茶係一壼甘上,仲有好多檸檬片,同朋友share飲都得!

墨魚滑($68)墨魚滑爽口彈牙,咬落有粒粒墨魚,口感豐富!

天氣涼涼地最啱就係食雞煲加打邊爐,嚟咗雅苑餐廳食dinner,之前都有幫襯佢lunch,抵食好味😋麻辣雞煲真心唔錯,一開蓋香氣撲鼻,,叫咗小辣同小麻,雞件非常之入味,惹味濃郁,而且啲洋蔥、芫荽、青紅椒吸收晒啲精華,真心好味,食得勁滋味,呢個雞煲高質❗️食完雞煲就加湯打邊爐,叫咗滑牛肉、爽脆嘅珊瑚蚌、有咬口嘅水魷、清脆嘅唐生菜、三併丸,滑牛肉最驚艷,煮耐咗都好嫩滑,海膽丸好有鮮味,好好味🥰飲品有龍鳳檸樂,有鮮檸檬片、咸柑桔,更有酸爽,配搭雞煲邊爐一絕,另外都叫咗罐芬達,好解膩😚環境闊落,座位枱檯都好乾淨,坐得幾舒服,而且有幾部大電視比你邊食邊睇,幾唔錯😎

2022-12-07
  • 麻辣雞煲
收工經過開源道,見到有間以為係茶餐廳既餐館有打邊爐,天氣咁凍見到羊腩煲套餐好吸精😍即刻拉到同事入黎食。.🍴羊腩煲套餐 $358門口已經見到呢個餐,好似好抵咁,跟套餐配黑柏葉,脆炸響鈴及時菜一份。用gas爐打邊爐比電爐更有風味,有個明火暖著確係唔錯,羊腩煲咁抵食仲要咁多羊腩!仲有齊冬筍、支竹、馬蹄、冬菇… 每人跟一碟腐乳醬,真係正。跟餐既黑柏葉爽得黎原汁原味,配羊腩煲一流。.其他火鍋料都唔貴,「雲吞 $48」、「炸魚皮 $35」幾十蚊食到好鬼飽。性價比幾高👍🏼

🍴羊腩煲套餐 $358

餐廳:雅苑餐廳 (觀塘)地址:觀塘開源道54號豐利中心地下3號舖觀塘開源道豐利中心地下最近開咗一間新嘅港式餐廳——雅苑餐廳 ,新開業一個月,好多嘢仲喺啱啱起步,去跳舞之前嚟呢度食個晚飯,最近天氣開始凍❄️,最啱緊喺打邊爐啦😋餐廳環境都幾大,主要以卡位為主,每張枱之間都有啲距離,座位闊落都坐得幾舒服😌。晚市時間餐廳暫時只做雞煲、火鍋、羊腩煲同碟頭飯,店員話佢哋嘅麻辣雞煲喺必食之選,講到咁緊喺要試吓🤓餐廳推出唔同嘅套餐優惠,例如$338就有一個秘製羊腩煲🐑、一份黑柏葉、一份脆炸響鈴同一份時令蔬菜🥬,兩三個人嚟開心share再加多少少火鍋配菜都幾抵食👍今次叫咗半隻麻辣雞煲($180),可以自己揀唔同程度嘅辣度同埋麻度,啱晒每一個鍾意唔同口味嘅客人🤩,雞煲好快就上枱,未食已經聞到雞煲嘅惹味,差啲口水都流埋出嚟🤤。雞件份量都幾多,半隻雞夠兩個人食,肉質都幾新鮮唔會有雪藏味,食完就可以叫店員加清湯開始打邊爐火鍋配料嗌咗細嘅手切肥牛($168)、黑豚豬肉($58)、脆肉鯇魚片($75)、自選三拼丸($68)、雜菇拼盤($48)、唐生菜($38)、娃娃菜($38)、日本烏冬($30)同埋一榨竹蔗茅根(
餐廳:雅苑餐廳 (觀塘)
地址:觀塘開源道54號豐利中心地下3號舖

餐廳環境都幾大,主要以卡位為主,每張枱之間都有啲距離,座位闊落都坐得幾舒服😌。晚市時間餐廳暫時只做雞煲火鍋、羊腩煲同碟頭飯,店員話佢哋嘅麻辣雞煲喺必食之選,講到咁緊喺要試吓🤓

雜菇拼盤($48)、
唐生菜($38)、娃娃菜($38)、日本烏冬($30)
同埋一榨竹蔗茅根($38)

細嘅手切肥牛有12件,每一件嘅大細同厚薄都相當均勻,
雪花脂肪色澤鮮明吸引😍,入口有韌度、肉味濃郁;
不過相比下黑豚豬肉就遜色咗少少🤏;
脆肉鯇魚片有10片,望落好新鮮,淥大概30秒啱啱轉到白色就perfect,爽嫩鮮香🐟;
當然唔少得可以自己揀嘅三拼丸,叫咗潮汕牛丸、貢丸同芝心丸,前兩隻丸爽彈味濃,後者咬開仲有拉絲芝士添🧀,唔錯唔錯😎
2022-12-05
2022-12-05 26 浏览
去觀塘食雞煲打邊爐又多個選擇啦!🤩 仲可以睇世界盃直播添!!上星期平日放工來左呢度食雞煲打邊爐! .呢度有4款雞煲,我地揀左✨奇味雞煲(半隻) BB辣,話就話半隻,不過來到都見到份量幾多下👍🏻而且仲有大量莞茜同洋蔥,炒香左好惹味!! 雞肉都大大件,肉質嫩滑,醬汁好味道! 食完雞煲就放上湯落去打邊爐😍 呢度既打邊爐就唔係任食,係散叫!.我地叫左細既美國雪花肥牛、三拼丸 (海膽丸、蟹籽丸、芝心丸)、雲吞、午餐肉同脆炸響鈴,而且本身來雞煲已經送左一份生菜,所以唔駛特別叫菜🤪 .除左火鍋料,仲有熟食既小食可叫,我地就叫左涼拌皮蛋! 不得不說,佢地俾既食材份量都偏多,雲吞一份有8粒,響鈴一份又係有7-8件,午餐肉一份都係8件! 而三拼丸都係有8粒,細既肥牛其實都幾多片下,而且食物係幾好,真心抵食啊🥹 再叫左每人一杯凍檸樂凍檸水🤭..呢度門口唔大,但無諗到入面空間好大好闊,枱與枱之間唔會逼👍🏻 呢度日頭就茶餐廳咁有唔同既餐食,夜晚除左雞煲同打邊爐,仲有其他小菜食,好多選擇! 價錢親民!
2022-11-24
2022-12-03 46 浏览
再次光臨,這次品嚐的重點不是雞煲,而我的重點放在火鍋上,依舊挑選的藥材湯底,沒有改變濃郁養生的最佳選擇。火鍋料方面,手切牛肉和雲吞令我吃了一碟又一碟,停不了我的嘴巴。手切的就是這樣的不一樣,全因為人手的操作,可能令每一件,也有絲毫的差別,但正正這個差別,更能體現得到廚師的細緻。牛肉味濃郁,最重要入口軟滑,不帶筋膜,加上精選部位,肥瘦適中,不太油膩。另外,雲吞方面,有時人手製作,但最重要就是爽口彈牙,加上包含的肥肉不多,鮮蝦的跳動在我的味蕾上,線下的味道更突出。
My families and I went to a restaurant called "NY Kitchen Hut" (雅苑餐廳) located in Shop 3, G/F, Hewlett Centre, 54 Hoi Yuen Road, Kwun Tong觀塘開源道54號豐利中心地下3號舖Chicken casseroles have 5 different flavours-Spicy chicken casserole 麻辣雞煲-Abalone chicken casserole鮑魚雞煲 -Drunken chicken casserole 醉雞煲-Strange flavour chicken casserole 奇味雞煲-Pepper pork stomach chicken casserole 胡椒豬肚雞煲We ordered the pepper pork stomach chicken casserole 胡椒豬肚雞煲HKD$228/half bird 半隻Aromatic peppery flavour!!The chicken is fresh,s

觀塘開源道54號豐利中心地下3號舖

奇味雞煲
胡椒豬肚雞煲

胡椒豬肚雞煲
HKD$228/half bird 半隻

Aromatic peppery flavour!!

The chicken is fresh,sweet,soft,tender and moist!

Yummmmmmmm

recommended

After finished the chicken casserole,we order ingredient for hotpot!

Bite size beef brisket
一口熟牛腩
HKD$98

soft,tender

with layered luscious grease in between the brisket.

Sooooooooo delish!

Highly recommended

Beef tendon
熟牛孖筋
HKD$78

Very springy bouncy with a bite

Incredibly collagenic

delish!!

Beef
鮮滑牛肉
HKD$58

The food of this restaurant is flavourful and the seasonings is complex and dynamine!!

2022-12-01 25 浏览
▫️冬天除左打邊爐,雞煲都係一個好選擇🍲🐔 觀塘呢間餐廳門口大大個燈牌寫住麻辣雞煲,淨係睇到相都覺得好吸引🤩 入到餐廳環境幾乾淨闊落,仲有電視睇添📺😆🐔 麻辣雞煲 $180/ 半隻▫️要左中辣小麻,一煲滾打開蓋超香😍 辣度岩岩好🌶 雞肉索晒辣汁超惹味,朋友攝左辣椒係牙都話太好食唔撩住😂 開細火一直煲住肉質都唔會好鞋🐓 ▫️仲會奉上餐具同醬油配料,覺得對公筷好靚🥢🤣▫️半隻雞兩個人份量岩岩好,少少飽但都仲可以繼續加湯打邊爐🍲 超多配料選擇真係花多眼亂👀🥩 手切肥牛(小) $168▫️油脂分佈平均,花紋好靚🥰 肉質嫰滑之餘好香牛肉味🐮🦑 墨魚滑 $68▫️爽滑彈牙好鮮味😋🍄 金菇 $38/🥬 皇帝菜 $38▫️菇菜類新鮮,索晒辣汁正🌶🍋 特大凍檸茶 $38▫️必叫飲品‼️ 茶底香濃唔澀🫖 檸檬同甜味好balance,唔會太酸太甜🍋 朋友飲完一杯都要再encore多杯😆▫️一邊食一邊同朋友傾計,傾傾下發現傾到餐廳都就收舖,但店員好nice無趕我地走😆

🐔 麻辣雞煲 $180/ 半隻

▫️仲會奉上餐具同醬油配料,覺得對公筷好靚🥢🤣

🥩 手切肥牛(小) $168
▫️油脂分佈平均,花紋好靚🥰 肉質嫰滑之餘好香牛肉味🐮

🦑 墨魚滑 $68
▫️爽滑彈牙好鮮味😋

🍄 金菇 $38/
🥬 皇帝菜 $38
▫️菇菜類新鮮,索晒辣汁正🌶

🍋 特大凍檸茶 $38

2022-11-30 18 浏览
今晚到觀塘開源道的「雅苑餐廳」嚐招牌菜---雞煲。餐廳地方寬敞,沒有擠迫感,卡位闊落,坐得舒適。這裏的雞煲有多種選擇,更可另加多款火鍋食材,我們選了:“奇味雞煲(半隻)”,份量足夠兩至三人食用。煲下面點起石油氣爐,熱住吃,特別滋味。雞肉大大件,熱焫焫,香噴噴,用袐製香料爆香,配菜加上豬皮、芫荽、洋蔥、蒜頭、薑片等,香口微辣,果然是上品。吃得差不多,便倒入上湯來做火鍋,便成一鍋濃味雞湯湯底。“脆肉鯇魚片”,脆肉鯇魚,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。“鮮滑牛肉”,牛肉特別滑溜,口感不錯。“日本烏冬”,彈力十足,滲入湯汁,非常美味。“紅薯粉”,煙煙靭靭,有嚼勁。“酸梅湯”,清甜可口,解辣一流。這裏的雞煲,味道出色,份量充足,是必食之選。

今晚到觀塘開源道的「雅苑餐廳」嚐招牌菜---雞煲

吃得差不多,便倒入上湯來做火鍋,便成一鍋濃味雞湯湯底。

“脆肉鯇魚片”,脆肉鯇魚,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。

“鮮滑牛肉”,牛肉特別滑溜,口感不錯。

“日本烏冬”,彈力十足,滲入湯汁,非常美味。
“紅薯粉”,煙煙靭靭,有嚼勁。

“酸梅湯”,清甜可口,解辣一流。
這裏的雞煲,味道出色,份量充足,是必食之選。
2022-11-30 21 浏览
秋風起,又係打邊爐🍲季節,呢間餐廳可以食咗雞煲之後再加湯打邊爐,相當抵食🤣半隻麻辣雞煲 $180雞煲有全隻或者一隻可以揀,我哋揀咗半隻,再揀啲其他配料打邊爐。雞煲有BB辣小辣中辣大辣,我哋就揀咗小辣。上菜速度好快,唔夠10分鐘就送咗雞煲過嚟啦,再翻炒兩下就可以食。職員會喺旁邊協助我哋,非常貼心❤️。雞煲醬汁夠濃,又唔會好咸,雞肉嫩滑,件件雞都索晒啲汁,真的不錯😋👍差唔多食完雞煲就可以加水打邊爐,而火鍋配料我地揀咗:鯪魚滑、黑柏葉、墨魚滑、青口、炸魚皮。最鍾意食墨魚滑,煮熟後口感仍然彈牙。其他材料亦都好新鮮,處理得夠乾淨。最後想講返職員真係幾貼心,會主動過嚟幫忙,跟進亦都好快,餐廳環境都唔錯,座位闊落,適合一班人收工嚟聚餐❤️。

半隻麻辣雞煲 $180

2022-11-29 24 浏览
餐廳位於觀塘,鄰近地鐵站路程5分鐘左右,還算方便,餐廳主打的絕對是香港的美食。這次我挑選的也就是雞煲,雞煲分很多種有麻辣的、有帶有鮑魚的,而我這個養生的人,這次挑選的就是藥膳雞煲。鮮油湯底說起,藥材味濃郁,不燥熱,為養生之選。當中包含的藥材不少,最為人熟悉的就是紅棗、淮山和杞子。經過時間烹調的鮮雞,不但香滑可口,最重要更充滿了藥材的滋味。把整隻雞品嚐過後,更可打火鍋,好好享受一番,已經滿足沒有點太多,點選了手工魚皮餃,手工製作的,就是帶有人性化的設定,較特別的風味,味道十分豐富,令人很喜愛,為味蕾帶來了一份刺激和新鮮。
餐廳位於觀塘,鄰近地鐵站路程5分鐘左右,還算方便,餐廳主打的絕對是香港的美食。這次我挑選的也就是雞煲雞煲分很多種有麻辣的、有帶有鮑魚的,而我這個養生的人,這次挑選的就是藥膳雞煲
2022-11-27 20 浏览
而家終於感受到秋冬嘅天氣喇呢個時候梗係要食我最鍾意嘅雞煲‼️呢度嘅麻辣雞煲好抵食,$180有半隻,仲唔需要加一添叫雞煲,送一份生菜🥬麻辣雞汁好濃縮 辣得嚟唔會好刺激,味道非常惹味仲有好多配料,洋蔥越煲越甜美國大桶蠔呢個真係必叫大大隻蠔味夠濃,口感非常軟滑,當然就唔可以淥得太耐手切肥牛脂肪比例唔太多,食落有啲嚼口,但又唔會好韌 而且牛味非常濃厚呢度每一碟火鍋料份量都勁多用皇帝菜 & 萵荀打邊爐係最正的鹹檸七
而家終於感受到秋冬嘅天氣喇

呢個時候梗係要食我最鍾意嘅雞煲‼️
呢度嘅麻辣雞煲好抵食,$180有半隻,仲唔需要加一添

雞煲,送一份生菜🥬

麻辣雞汁好濃縮

辣得嚟唔會好刺激,味道非常惹味

仲有好多配料,洋蔥越煲越甜

美國大桶蠔
呢個真係必叫

大大隻蠔味夠濃,口感非常軟滑,
當然就唔可以淥得太耐

手切肥牛
脂肪比例唔太多,食落有啲嚼口,
但又唔會好韌
而且牛味非常濃厚

呢度每一碟火鍋料份量都勁多

用皇帝菜 & 萵荀打邊爐係最正的

鹹檸七
2022-11-26
2022-11-26 27 浏览
呢幾日都雨濛濛,天陰陰有啲涼🌬️最岩就係食雞煲打邊爐🍲呢間係我公司附近,非常方便,而且仲可以睇世界盃添⚽️一邊食雞煲一邊睇波就最正❤️「麻辣雞煲」最欣賞呢度嘅雞煲可以要求多芫茜🌿🌿多洋蔥🧅我哋要左小辣,不過越煲越辣,非常惹味麻辣汁唔會太水汪汪,好濃稠越煲啲雞件就越入味雞件微微炸過,所以令味道更加香‼️「本地手切肥牛」手切肥牛嘅牛味非常濃郁,識食一定會食手切肥牛肉質雖然未算好嫩滑,不過一啲都唔韌,有牛本身嘅纖維感「美國桶蠔」一碟有5大隻🦪隻隻都有手掌咁大蠔味濃,肉質結實豐厚「避風塘茄子」即叫即炸 外脆內軟,中間軟綿綿嘅口感好正‼️估唔到叫一碟生根份量係咁多 好抵食
呢幾日都雨濛濛,天陰陰有啲涼🌬️
最岩就係食雞煲打邊爐🍲

呢間係我公司附近,非常方便,
而且仲可以睇世界盃添⚽️
一邊食雞煲一邊睇波就最正❤️

「麻辣雞煲
最欣賞呢度嘅雞煲可以要求多芫茜🌿🌿多洋蔥🧅
我哋要左小辣,不過越煲越辣,非常惹味

麻辣汁唔會太水汪汪,好濃稠

越煲啲雞件就越入味

雞件微微炸過,所以令味道更加香‼️

「本地手切肥牛」
手切肥牛嘅牛味非常濃郁,
識食一定會食手切肥牛

肉質雖然未算好嫩滑,
不過一啲都唔韌,有牛本身嘅纖維感

「美國桶蠔」
一碟有5大隻🦪
隻隻都有手掌咁大

蠔味濃,肉質結實豐厚

「避風塘茄子」
即叫即炸
外脆內軟,
中間軟綿綿嘅口感好正‼️
估唔到叫一碟生根份量係咁多
好抵食
2022-11-25
2022-11-26 21 浏览
觀塘下班時間都很繁華熱鬧約了朋友去雅苑餐廳食火鍋雞煲店裏的卡位都很寬闊舒服餐廳有提供5款雞煲麻辣雞煲、鮑魚雞煲、醉雞煲、奇味雞煲名胡椒豬肚雞煲~🐥🥘奇味雞煲(半隻) 不辣 走芫茜雞煲半隻 雞件不算很碎 明顯有有雞翼、雞批、雞鎚🍗好容易咬開 味道都很濃 惹味豬皮超吸汁 好好味🤤本人覺得「奇味」雞煲是有海鮮+ 柱候醬製作而成🥫🫕整體口味很香 甜甜咸咸的口感~食完加湯入煲內 就可以開始準備火鍋😚!脆肉鯇魚片🐟脆肉鯇新鮮而且魚肉彈牙!厚薄適中 不會太薄沒有口感!~其他的餸菜如下 款款都新鮮 及份量都足夠牛柏葉、鮮滑牛肉、娃娃菜 、🌿雙拼餃(雲吞X魚皮餃) 、自選三拼丸( 芝士 墨魚丸 蟹籽丸) ~飲料要了 酸梅湯(榨) 解油膩🥤------------------------------
觀塘下班時間都很繁華熱鬧
約了朋友去雅苑餐廳食火鍋雞煲
店裏的卡位都很寬闊舒服
餐廳有提供5款雞煲
麻辣雞煲、鮑魚雞煲、醉雞煲、奇味雞煲名胡椒豬肚雞煲

🐥🥘奇味雞煲(半隻) 不辣 走芫茜
雞煲半隻 雞件不算很碎
明顯有有雞翼、雞批、雞鎚🍗
好容易咬開 味道都很濃 惹味
豬皮超吸汁 好好味🤤
本人覺得「奇味」雞煲是有海鮮+ 柱候醬製作而成🥫🫕
整體口味很香 甜甜咸咸的口感

食完加湯入煲內 就可以開始準備火鍋😚!
脆肉鯇魚片🐟
脆肉鯇新鮮而且魚肉彈牙!
厚薄適中 不會太薄沒有口感!

其他的餸菜如下 款款都新鮮 及份量都足夠
牛柏葉、鮮滑牛肉、娃娃菜 、🌿

飲料要了 酸梅湯(榨) 解油膩🥤

2022-11-25 13 浏览
天氣涼爽左, 又勾起我想打邊爐嘅心情,於是乎就約埋同事,收工就一齊去開源道呢間#雅苑餐廳 ,餐廳燈光明亮,座位寬敞乾淨,環境都唔錯啊!點左胡椒豬肚雞煲,我哋2個人就叫左半隻雞,可選擇一隻的,但想叫多啲其他嘢食😊。待湯滾起就將雞件放入,煮熟打開就聞到香噴噴,即時飲左碗湯先,胡椒味濃,飲完成身都暖晒呀😉。雞肉香滑又鮮嫩,絕對唔係雪到冷冰嘅雞。再點左雲吞、魚皮鮫雙併,很喜歡雲吞,皮薄餡靚夠大隻粒。大鱔片、魚鯇魚,色澤很鮮明,肉質爽口彈牙,魚肉質是鮮甜,滾完又飲多碗湯先😊。皇帝菜夠青嫩,水晶粉爽口感,我哋都食得好滋味。特大凍檸茶跟咸檸七都大大杯,真係可以飲足一晚,夠晒解渴。

再點左雲吞、魚皮鮫雙併,很喜歡雲吞,皮薄餡靚夠大隻粒。

又飲多碗湯先😊。

皇帝菜夠青嫩,水晶粉爽口感,
我哋都食得好滋味。

特大凍檸茶跟咸檸七都大大杯,真係可以飲足一晚,夠晒解渴。
2022-11-25