2015-09-25 782 浏览
今天要到鰂魚涌太古坊工作, 忙了一整天, 晚上當然要相約朋友吃飯聊天放鬆一下!  最後來到附近的這間{隨心}吃新加坡菜。 店內面積雖不算大, 但有沙發卡座, 也採用了可移動式桌椅, 以便組合成二人、四人、甚至更多人數用的座位;  店舖以吊燈和射燈等作照明, 光線充足;桌面和牆身以淺木色為主, 牆上掛著一些食物照和風景照, 讓人感覺舒適放鬆。 來吃新加坡菜, 當然要品嚐喇沙和海南雞!!  看了餐牌和經過店員介紹後, 我們點了「海鮮喇沙」($80)、「海南雞例牌」($80)、「馬來西亞肉骨茶」($98)和「麥皮蝦」($208);  飲品方面點了「熱檸檬薏米水」($18); 甜品則選了「杏仁豆腐」($38)。 大約等了十分鐘, 飲品食物陸續送到。  這是一碗能搶奪視線的「海鮮喇沙」! 顏色鮮艷又漂亮。 正宗喇沙講究椰漿的鮮、蝦的甜和辣椒油的辣, 喝一口這碗海鮮喇沙的湯頭, 正是咖哩湯汁混合著椰漿和辣椒油, 味道鮮、甜、咸、辣兼而有之。 材料方面除了有鮮蝦, 為配合華人口味, 還採用了魚餅、蟹棒、流心蛋和豆腐卜。 蝦肉爽口鮮甜, 魚餅軟稔帶咸香, 蟹棒鮮
今天要到鰂魚涌太古坊工作,
忙了一整天, 晚上當然要相約朋友吃飯聊天放鬆一下!

最後來到附近的這間{隨心}吃新加坡菜。
店內面積雖不算大, 但有沙發卡座,

店舖以吊燈和射燈等作照明, 光線充足;
來吃新加坡菜, 當然要品嚐喇沙和海南雞!!

大約等了十分鐘, 飲品食物陸續送到。

這是一碗能搶奪視線的「海鮮喇沙」! 顏色鮮艷又漂亮。

正宗喇沙講究椰漿的鮮、蝦的甜和辣椒油的辣,
味道鮮、甜、咸、辣兼而有之。

蝦肉爽口鮮甜, 魚餅軟稔帶咸香, 蟹棒鮮甜多汁, 流心蛋蛋汁甘香,
豆腐卜吸收了湯的味道精華, 一咬香汁滿腔, 很棒!
很喜歡這碗喇沙同時採用了米粉和瀨粉兩種麵條,
而且麵條中更混著芽菜, 提供客人多重不同的口感。

被撈起的麵條已經被湯汁染色, 散發著濃郁的咖哩香。

米粉質地柔韌夠爽口; 瀨粉則軟滑豐彈性。
味蕾被鮮、甜、辣和咖哩味所佔據, 色香味俱全的喇沙, 推介。

「海南雞」源自中國海南島的文昌市,
隨著移民潮傳至馬來西亞、新加坡等地發揚光大,
現今的海南雞, 已經成為中外聞名的美食。

這裡的海南雞肉質嫰滑, 雞皮滑溜豐彈性,
店家在海南雞旁配上蕃茄和青瓜片,
除了美觀外, 吃幾口也有助去除雞帶來油膩感、增添口感。
店家提供三款調味料, 包括黑豉油、薑茸和辣椒醬,
客人可自行添加, 讓海南雞味道更豐富惹味。

看到這「馬來西亞肉骨茶」, 就讓我想起中國的宮庭菜色,
在光線折射下, 湯的色澤清澈誘人,

而且把鍋蓋打開, 藥材味一湧而上, 一大鍋大補湯呢!

這裡有「新加坡肉骨茶」和「馬來西亞肉骨茶」兩款,
店員說兩款的分別在於前者較重胡椒味, 後者較重藥材味,
既然有可以補補身子的機會, 就選擇了後者。

肉骨茶以豬肉、當歸、枸杞、玉竹、紅棗和黨参等多種中藥熬煮而成,
味道微苦帶甘甜, 口感不油膩,
而經熬燉後的豬肉口感軟稔, 既有肉香也有藥材香, 一整鍋有益健康。

喜歡吃星馬菜或者喜歡香口食物的朋友, 相信一定會愛吃這個「麥皮蝦」。

四隻大大隻的新鮮虎蝦不但有不少蝦膏, 而且香脆爽口又入味,
燕麥酥香帶甜, 再加上指天椒、咖喱葉和蒜蓉等香料, 非常惹味,
朋友們一致贊不絕口, 讓人回味無窮, 推介!

這杯低糖「熱檸檬薏米水」實在養生。

薏米有清熱利水、促進新陳代謝和祛濕排毒之功效,
而檸檬含有豐富維他命C, 有助於美白、抗老化和增強抵抗力。
除此之外, 店家還特意選用較有益的黑糖以代替一般白糖,

黑糖有助身體溫暖、活絡氣血, 也有助補血養肝。
這款飲品對女生尤其有益, 女生們不妨嘗試一下。

其實本人一向不怎麼喜歡喝杏仁類的糖水例如杏霜或是杏仁茶,
因為不喜歡它那極度濃郁的味道。

朋友點了這個「杏仁豆腐」甜品,
在好奇心的驅使下嘗了第一口, 結果發現很不錯!

大概是豆腐香適度地調和了杏霜味的攻擊性,

兩種香味出奇地配合, 誰也不蓋過對方的香, 更混合成一種獨特的清香,

而且口感滑溜濃郁, 入口即溶又齒頰留香,
連原本不喜歡的我也把朋友的一半甜品吃光光! 讓人回味!

{隨心}的食物、飲品和甜品好吃又不失健康, 其餘各方面又很不錯, 有機會還會再來!
2015-09-17
2015-09-17 648 浏览
平時lunch周圍食,今次食到呢間馬拉食物-隨心。點了個海南雞喇沙,賣相好好,個湯不夠濃.海南雞夠滑仲有鴛鴦麵!!好食!!蝦麵比喇沙好吃,湯夠濃.如果喇沙都濃d就會更正.始中價錢都貴了點.今個星期套餐送凍綠茶,好得意個色不像平時的綠茶。
平時lunch周圍食,
今次食到呢間馬拉食物-隨心。

點了個海南雞喇沙,
賣相好好,個湯不夠濃.
海南雞夠滑

仲有鴛鴦麵!!好食!!
海南雞喇沙
鴛鴦粉
蝦麵比喇沙好吃,湯夠濃.
如果喇沙都濃d就會更正.
始中價錢都貴了點.
蝦麵
今個星期套餐送凍綠茶,
好得意個色不像平時的綠茶。
凍綠茶
2015-09-08
海南雞喇沙
鴛鴦粉
蝦麵
2015-09-12 543 浏览
出外吃得多,特別欣賞唔落味精足料製作的店,我工作附近就有一間。店內掛滿新加坡的風景照片。海鮮喇沙有自己特色湯底層次豐富,見到紅色辣油但味道唔算好辣,有椰奶的香又唔係太多奶,味道香濃唔滯,啱我心意!海鮮全部新鮮,有蝦丶帶子丶魚片丶豆卜丶雞蛋丶牙菜,魚片值得一提,自家製,比坊間的更滑有彈性。兩款麵:瀨粉及粉絲。試咗同事點的海南雞喇沙,啲雞肉好滑,雞胸不嚡,有齊黑醬油丶蒜蓉及辣椒醬,蘸點來食,更加有新加坡味道。又試咗支豬肉沙爹,肉燒得好香,沙爹醬好惹味。大家分享肉骨茶,有4碗份量,藥材味濃,保身最好!一字骨都係靚貨,有少少肥的瘦肉,街市買都唔平。香茅玫瑰花茶係少糖飲品,多飲無妨,玫瑰花好香,配上一支新鮮香茅加分。最後的杏仁豆腐花,賣相靚,想唔到杏仁味都好香。

店內掛滿新加坡的風景照片。

海鮮喇沙有自己特色

又試咗支豬肉沙爹,肉燒得好香,沙爹醬好惹味。

最後的杏仁豆腐花,賣相靚,想唔到杏仁味都好香。

2015-09-08
2015-09-01 976 浏览
綜觀晚市時份的海光街,此店算是最旺(最多食客)的食店之一;且此區主打星馬菜的食店也甚罕見。店家還標榜「不加味精」,故較吸引食客乎?先由飲品開始~~~純真 $22店員說這是有汽的椰漿飲品,心想「咁有趣!一試又何妨!」~~當見到實物時~~ “有汽” 即是加了汽水而言,而非椰漿自身打入了汽哦;簡單一點說,“純真”就是雪碧加椰漿的特飲,drink after stirred~~~ the taste of coconut milk becomes too sweet,雪碧跟椰漿還是分開上下兩層各自嚐著自家的味道較美味,溝甜了的椰漿很不習慣;但創意度不錯,喜歡特別/愛新嘗試的朋友可以一試哦!椰香咖啡 $22咖啡味甚淡,水太多、味太稀;未知熱飲會否好一點呢…食物方面~~~海南雞飯 $78雖不能跟新加坡“天天”的海南雞媲美 (<<“天天”的雞肉太滑溜美味了),但此店的海南雞也不錯,微帶少少肥的雞,做得也挺滑溜、美味;而那雞油香飯~~ 意外地一點肥膩、油膩感覺也沒有,飯粒也乾身、軟硬度剛好,味雖不濃,但還吃得出油香味美;且,個人甚愛那杯雞湯(跟海南雞飯上的)~~~ 熱熱的雞湯,富有濃濃
店家還標榜「不加味精」,故較吸引食客乎?
先由飲品開始~~~
純真 $22
純真
店員說這是有汽的椰漿飲品,心想「咁有趣!一試又何妨!」~~

椰香咖啡 $22
椰香咖啡
咖啡味甚淡,水太多、味太稀;未知熱飲會否好一點呢…

食物方面~~~
海南雞飯 $78
海南雞飯
(跟海南雞飯上的)~~~ 熱熱的雞湯,富有濃濃的雞味,是用上雞隻(/雞肉)餚製而成,絕非味精的味道,嚐一口後便想快快把整杯雞湯全喝口呢…

蝦湯麵 $78
蝦湯麵
蝦湯麵
檳城蝦湯麵在馬拉也是很有名的美食,但本港的星馬食店也甚少有提供(/製作)蝦湯麵呢…
湯頭較淡味,味道被港式法了?!

海鮮喇沙 $75
海鮮喇沙
同行友人order 的,只偷了點湯嚐嚐…果然還是喇沙湯頭較蝦湯造得濃味一點、惹味很多,辣度亦不太高。

娘惹咖哩牛腩薄餅 $72

娘惹咖哩牛腩薄餅
這也是另一同行(嗜牛)友人order 的,偷了少許薄餅沾著咖哩偷嚐一下…薄餅乾身但不硬 (猶如印度薄餅吧~~),咖哩味道甚棒,用薄餅沾著食是絕配!薄餅帶有的牛油香味令味濃而不辣的咖哩味更為香口惹味
,感覺會較配上飯來吃更美味。
小小一窩的咖哩牛腩其咖哩汁量頗多,食畢薄餅後還剩不少汁呢!拌菜的青瓜片全數拿去沾著美味咖哩著掉。

馬來西亞肉骨茶 $98
馬來西亞肉骨茶
馬來西亞肉骨茶
店家有新加坡及馬來西亞兩款口味的肉骨茶選擇,其分別在於前者沒加藥材,後者加入藥材煲製。
索價不算便宜的肉骨茶上桌時被其size 嚇倒,也挺大窩,4人分著喝也喝不掉,份量較酒樓的一大盅例湯感覺還要多。曾於沙巴喝過當地友人推薦全沙巴最美味的肉骨茶,那裡~~藥膳味濃郁至極;這裡的馬拉肉骨茶顏色較淺,不像當地馬拉人般用黑醬油作調味(故顏色較深,偏向黑色),且藥材味也較淡,常人易於入口。

參巴雞翼(4隻) $48
參巴雞翼(4隻)
店員說“參巴醬”是帶辣的味道,好奇之下order 了…
Um~~~ 吃不出辣味,倒像是沾了一薄層帶微咸味的炸糊而成的炸雞翼;咸咸香香的脆口雞翼,味道還好,但我估這不是“參巴醬”的真正味道吧!?

沙爹串燒(6串) $60
沙爹串燒(6串)
同行(嗜肉)友人們order 的,未有機會品嚐…友人說串燒上桌時是熱烘烘的…(<< 所以一下子KO 了乎?!)

2015-08-13
娘惹咖哩牛腩薄餅
2015-08-31 759 浏览
同事介紹話有間新開喇沙好好食,今日就特登一齊再去食。可能本身期望太高,試完之後有點落差。我叫左魚多魚片喇沙,睇落湯底唔錯。一試個湯都好有味,不過稍稍稀左d ,同埋香料味唔太足。 魚蛋同魚片都係正常貨式,反而豆卜好入味。要贊既係鴛鴦粉,口感好好,米粉就掛湯d, 疑似瀨粉就爽口d ,兩者加埋好夾 午餐仲有冰茶送,盛惠$60 學金剛小儀咁講:無得唔試諗唔到食咩果時,隨心都會再黎食.
同事介紹話有間新開喇沙好好食,今日就特登一齊再去食。
可能本身期望太高,試完之後有點落差。
魚蛋魚片喇沙
午餐仲有冰茶送,盛惠$60

學金剛小儀咁講:無得唔試

諗唔到食咩果時,隨心都會再黎食.
2015-08-28
魚蛋魚片喇沙
2015-08-24 890 浏览
我是一個名副其實的濃味人,喜歡星馬菜,更是十分偏愛喇沙。聽說這店是新開而且水準不錯,所以特意和友人來試一試。這裡的海鮮喇沙很不錯,味道正宗,聽說大廚是一位馬來西亞的華僑,所以水準十分高,材料十分豐富,喇沙湯味濃郁,更有淡淡的椰香味,令人一飲再飲!不得不提的是這裡的海南雞飯,雞肉鮮味嫩滑,油飯完全不油,淡淡的香味,與雞肉構成完美配搭。女人總是喜歡甜品,D24的榴槤布甸實在不得了很滑很香,榴槤迷必定喜歡 :)
我是一個名副其實的濃味人,喜歡星馬菜,更是十分偏愛喇沙。
聽說這店是新開而且水準不錯,所以特意和友人來試一試。
不得不提的是這裡的海南雞飯,
女人總是喜歡甜品,D24的榴槤布甸實在不得了
很滑很香,榴槤迷必定喜歡 :)

2015-07-24
2015-08-22 901 浏览
是日上午到鰂魚涌太古坊探朋友, 到樓下咖啡店吹水至下午一時左右, 打算食埋午飯後才離開. 友人提議, 不如在咖啡店坐多一陣, 避開午飯的煩忙多人時間, 二時才去後街找食, 坐得寬鬆一點, 又吃得舒暢.午餐供應時間: 11:00 - 14:30. 共有14項款式, 價錢大約六、七十元. 如果 Breakfast + Lunch = Brunch, 那麼 Lunch + Tea = Lutea 啦 .... 係嘩 ? 果然, 午飯時間剛完, 下午茶時段又未到, 這是最清閒的時候, 店員也可以安安樂樂地享用他們的午餐, 可是忽然又走來了兩位不識時務的客進來....哈哈...午餐款式多, 也懶得慢慢研究, 看推介項目: 海南雞飯 和 海鮮叻沙.... 就咁啦...跟餐飲品: 凍薏米水, 友人在校外課程部上了一年中醫課, 立即便中醫師上身: "...薏米水好嘢嚟呀...健脾、利小便、消水腫、 寧神安眠, .... 但熱好過凍喎.." 我無理佢咁多, 天氣熱到痴線, 重要熱飲?!? 佢痴啫, 我唔陪佢痴喇, 我都係揀凍薏米水, 少糖, 清涼, 味道甘淡....好舒暢.友人的熱薏米水, 多了一片檸檬
友人的熱薏米水, 多了一片檸檬, 據聞....清甜解渴, 可以美白, 去水腫...喎...
海南雞飯, 雞肉去骨, 份量足, 米飯看到粒粒分明, 放了同等份量的蔬瓜伴碟, 健康考慮周到. 不得不讚那份絲苗米飯, 米質軟滑不失彈牙, 吸收香料味道之餘, 有雞湯味卻不油膩.
去了骨的雞件, 肉嫩白滑, 雞皮不厚不薄, 入口微爽而軟. 有說...香港的本土又或甚至星馬的白斬雞, 難與海南文昌雞比較, 更有笑料一則: 海南島人都嫌星馬的白斬雞無香味淡, 只靠醬料, 星馬人卻又認為文昌雞是"共產雞飯", 太重口味.... 哈哈.. 其實各有各好啦, 無論如何, 星馬的海南雞飯, 醬汁又真是必要條件喎...
傳統的黑醬油是來自馬來西亞, 用印尼甜醬油與老抽煮成, 所以杰度十足, 最好味. 薑泥以人手剁, 不似攪伴機攪出來的糊狀, 咬落有質感. 反而紅辣椒醬的味道不足, 雖然聞得新鮮辣椒味, 但入口未夠辣度與酸度.
友人的海鮮叻沙, 材料份量也十足, 帶子, 魚片, 鮮蝦, 蟹柳等. 我試了一小碗叻沙湯, 有椰香的甜, 蝦米的鹹香, 少少的辣度, 香濃惹味.
2015-08-12
 今次晚上來太古坊附近的橫街小舖, – 隨心 - 華人叻沙海南雞, 食新加坡馬拉道地美食, 一入舖頭, 原來都好多人呢.我地先叫杯飲品, 我就叫了生薑茶 (寒底的我飲完立即暖返 ) , 另外朋友叫了檸檬薏米水及純真…純真個名好特別呢, 原來係椰汁加7-up 氣水, 試飲一下清清甜甜.先來個海鮮喇沙, 都幾足料而且特別的地方他選用不同節麵種 (有米粉加米線, 粗幼咬感不一, 食落去好有層次感呢), 而其他配餸也同平時在新加坡馬拉食的用料差不多, 旦湯我就會稍為覺得清了些 (因為大白鼠去馬拉吃的都是湯底比較濃及重口味一點到海南雞全隻加油飯, 嘩碟雞大大碟, 個油飯大大碗 (油飯的份量是我平時酒樓叫白飯個份量2 倍有多…)所以雖然油飯唔太油又有海南雞飯的風味, 不真係5 個女仔叫3 個飯都食唔完; 加上海南雞大大件又滑, 真係份量十足!!!肉骨茶未打開蓋都已經滲出陣陣藥材味, 一打開D 藥材味攻過來, 原來今次食的馬來西亞版的肉骨茶, 所以藥材會多, 一飲佢的藥材甘味立刻充滿口腔,到喉嚨, 久久不散, 所以寒底的我立刻飲多兩碗呢.大家見到佢沒有平時飲的馬拉肉骨茶咁成層油係面, 原來煲的時候用

我地先叫杯飲品, 我就叫了生薑茶 (寒底的我飲完立即暖返
先來個海鮮喇沙, 都幾足料
肉骨茶未打開蓋都已經滲出陣陣藥材味, 一打開D 藥材味攻過來, 原來今次食的馬來西亞版的肉骨茶, 所以藥材會多, 一飲佢的藥材甘味立刻充滿口腔,到喉嚨, 久久不散, 所以寒底的我立刻飲多兩碗呢.大家見到佢沒有平時飲的馬拉肉骨茶咁成層油係面, 原來煲的時候用了大量蔬菜煲可以吸返油份, 非常健康.
沙爹串燒就相對地普通一點, 如果D 沙爹醬可以再野味D 我想會好食些
新加坡炒貴刁, 除了落了河粉同油麵一起炒有更多口感層次, 又唔會淨食河粉咁膩外, 他用馬拉甜醬油炒 (如果可以加多D 辣就好啦, 因為朋友唔食得辣 ><)
主腳來啦~黑白胡椒炒蟹, 好好好大隻啊~老闆話佢地用的肉蟹達1斤3 兩, 食落去啖啖肉, 肉質鮮美又彈牙, 正!! 再撈埋D 胡椒汁食, 好野味, 讚!!!
最後當然要食個甜品啦, 我就選芒果布甸, 食的口感好似雪糕的質感, 同平時食的較啫喱的質感不同呢, 好味~ 我朋友叫了榴蓮布甸, 對我這個不好榴蓮的人來說佢真係好’’榴蓮’’, 哈哈, 所以留返給好吃榴蓮的人吧~
地址: 鰂魚涌海光街12 號地舖
價錢: HKD1027 免加一

2015-07-24
  • 黑白胡椒炒蟹
  • 肉骨茶
2015-08-21 677 浏览
朋友係鰂魚涌返工,剛啱又係佢公司附近做完嘢,所以特別相約佢食飯,佢就好隨心地揀咗間鋪頭叫『隨心』去食飯,我聽到都覺得好攪笑,個鋪名又咁啱叫『隨心』嘅!鋪外門面很明顯係主打星馬菜,所以我同朋友都好隨心地入咗去試吓。地方雖然唔係好大,但鋪內簡潔兼裝修得好有星馬餐廳嘅感覺,牆上都掛滿了星馬地方的地標相片。 午餐餐牌較簡單,但晚上餐牌應該會多好多選擇。四款推介: 海南雞飯, 海鮮叻沙, 福建麵, 炒貴刁.手機睇餐牌, 幾先進.熱檸檬薏米水,甜甜酸酸,薏米有咬口,所以都幾好飲。凍檸檬薏米水,飲管...good good good, 一路飲一路吸到薏米, 好有咬口,味道較淡。海南雞飯係星馬引以為傲的美食,呢到嘅海南雞飯水準真的唔錯,雞肉去骨做得好嫩滑,雞油飯又唔會太油做得好好,而且雞油飯粒都沾有一股清新香氣。店員講, 醬油真係從新加坡輸入,所以同其他地方食到嘅醬油唔同,再配上雞湯真的很好食。喇沙大大碗,裡面還放咗好多海鮮,有大蝦、蟹柳、帶子、魚片、雞蛋、豆腐卜同芽菜,所以喇沙擁有濃郁嘅海鮮咖喱同椰子香味,同時又帶有淡甜味,辣度適中,好好食,好滋味。海鮮喇沙係星馬最出名嘅麵食,好有代表性。不同地方做
午餐餐牌較簡單,但晚上餐牌應該會多好多選擇。
四款推介: 海南雞飯, 海鮮叻沙, 福建麵, 炒貴刁.
手機睇餐牌, 幾先進.
熱檸檬薏米水,甜甜酸酸,薏米有咬口,所以都幾好飲。
海鮮喇沙係星馬最出名嘅麵食,好有代表性。不同地方做嘅喇沙, 味道亦不同,呢到嘅喇沙湯有很重的椰奶香料,配瀨粉同米粉。
2015-08-05
2015-08-20 595 浏览
當天没有特別的目的我們, 只是偶爾路過此地 ....看見招牌有 馬來西亞 食品, 又有海南雞~便隨心的入內光顧~時間是 1830 看來我們是第一枱客~檸檬薏米水味道酸甜, 入口滑順, 檸檬和薏米的比例均勻, 好喝!海南雞飯海南雞的醬料有 薑蓉、辣醬和甜醬油~雞肉是起了骨的, 所以啖啖肉, 雞皮香口, 肉質嫩滑細緻~ 油飯的味道油潤香口, 飯粒分明且有咬口~本篇完~
當天没有特別的目的我們, 只是偶爾路過此地 ....
看見招牌有 馬來西亞 食品, 又有海南雞~
便隨心的入內光顧~
時間是 1830 看來我們是第一枱客~
檸檬薏米水
味道酸甜, 入口滑順, 檸檬和薏米的比例均勻, 好喝!
海南雞飯
海南雞的醬料有 薑蓉、辣醬和甜醬油~
雞肉是起了骨的, 所以啖啖肉, 雞皮香口, 肉質嫩滑細緻~
油飯的味道油潤香口, 飯粒分明且有咬口~

本篇完~
2015-08-13 602 浏览
星馬菜!不其然令我想起了好惹味的胡椒蟹!還有肉骨茶!嘴饞的時候,就要去食!因為跟個大肚婆食飯,所以有啲嘢要就一就佢食。~呢一間,係鰂魚涌的星馬菜,叫隨心~~ 佢地方細細,但好骨子。唔錯架~~ 朋友話食過好食,所以帶我過黎~~這個檸檬薏米水,薏米多到有成半杯!熱飲都好好味!啲薏米夠晒冧呢~~海南雞例牌HK$80我是海南雞控,星馬菜出名是海南雞,我又點可以唔食!這裡的海南雞夠晒滑!而且雞味濃郁~~ 連最正宗的黑豉油都有埋呢~~更正的是,去埋骨!平時唔點醬的我,黎這裡都忍不住點醬食。因為點晒三款醬,層次口感更一步提升!~墨汁墨丸喇沙HK$75這裡的喇沙,湯頭挺鮮的!而重點要試是個墨丸!用上墨汁以及墨丸肉制成!比一般的墨丸墨魚味更為濃郁。而喇沙還有魚片頭,很大的一碗,我們要SHARE食呢~~ 當然,辣度也是剛剛好的啦~~黑白胡椒炒蟹HK$398重頭戲,紀對是這個黑白胡椒炒蟹!勁大的一隻蟹比我的手還要大得多了!而且香濃的黑白胡椒味,但不會搶辣的感覺!每次也是用上新鮮生猛的大肉蟹去做,誠意十足!食過咁多間的黑白胡椒炒蟹,這一間可以說是蟹肉滑到不行!就像是滑滑的炒蛋白般!肉質鮮嫩無比!但惹味的黑白胡
海南雞例牌

HK$80

HK$75

HK$398

食過咁多間的黑白胡椒炒蟹,這一間可以說是蟹肉滑到不行!就像是滑滑的炒蛋白般!肉質鮮嫩無比!但惹味的黑白胡椒也同樣不會被比下去!因為大肚婆唔食得,而咁大隻蟹就被我跟另一位友人兩人KO了!絕對是會因為這一隻蟹而再返黎食過啊!
馬拉盞油麥菜

HK$58

最後,再炒了一碟油麥菜作結,勁滿足的一餐!三個人,人頭費都係HK$200咋~~ 勁抵食!

隨心

鰂魚涌海光街12號

2117 3588

2015-08-13 669 浏览
近年的鰂魚涌,多了不少新食店,早前跟幾朋友去了一間口碑不錯的食店,店方主打任由客人選擇烹調方式或食材,真的很特別。在強調健康的今天,不要再喝傷身的凍檸茶又或是汽水了,倒不如來一杯紫蕃薯汁,甜度軾柔,有著淡淡的蕃薯香味,不錯。先來一份四式小食前菜,靑芥皮蛋辛勁很薄,夾雜了皮蛋的香味,很特別。雞絲海蜇很爽口彈牙,混和了麻香,很大路的一樣小食。四款中最喜歡梅子石榴,以甜酸的梅子襯托出石榴的清香。夫妻肺片是較辣的小食,刺激起味蕾,用來迎接下一道菜。另一款小是藍莓山葯,新鮮貨夠爽脆,蘸上了藍莓醬令味道更豐富,未嘗不是一個聰明的處理手法。主菜先來麻辣烤羊膝,原隻上檯賣相可觀性高,炆得軟稔入味,只嫌燥味不足,吃羊還是燥一點吧!老實說,羊肉一戮就開,蘸上麻辣汁就連口水也流了,十分惹味。黃金炸饅頭摒棄了慣常的手法,用淋油而非油炸,在油溫的掌控上會更準確,的確有外脆內軟的口感,很用心。年糕雞煲又是一道重口味的菜色,爆香了的京蔥、青椒、紅椒及洋蔥,令雞肉非常香口,而年糕又吸收了雞汁及香料的味道,令人真想配一碗白飯。脆皮肘子炸得很酥化;先將豬肘子拆肉,然後把皮和肉放到饅頭中內,加上青瓜、蔥及醬汁,吃起來卻毫不
雞絲海蜇很爽口彈牙,混和了麻香,很大路的一樣小食。
四款中最喜歡梅子石榴,以甜酸的梅子襯托出石榴的清香。
夫妻肺片是較辣的小食,刺激起味蕾,用來迎接下一道菜。
脆皮肘子炸得很酥化;先將豬肘子拆肉,然後把皮和肉放到饅頭中內,加上青瓜、蔥及醬汁,吃起來卻毫不油膩,在坊間很少見到,值得一試。
單尾的主食是孜然羊肉炒刀削麵,麵條不會太濕身,又能保持柔韌,羊肉燥味滲入麵條內,相當對辦。
隨心牛肉麵用上刀削麵,而湯頭是用牛肉汁煮成,很香濃而不會死咸,帶點台式風味,而紅燒牛肉沒多少肥膏,麵條掛湯能力不俗,又有嚼口,還是不錯的。
近日聽聞餐廳已改了風格,未知是否真事,有機會經過會去試試。
2015-08-12 927 浏览
上一手的隨心, 我對它的炸饅頭念念不忘;現在的隨心, 將會有甚麼能令我難以忘懷?純真  $22我真是很純真地點了這杯飲品, 裝飾得很美, 可是喝下去只覺得淡而無味, 因為這是椰水梳打, 清甜的椰子水再撞入梳打水 --- 無味囉, 梳打水的味道是很霸道!墨汁墨丸喇沙  $75墨汁墨丸是真的吃到帶甜味的墨汁, 墨丸彈牙鮮味, 兩樣合起來是煞食, 墨汁墨丸好味到不得了!  喇沙湯顯然有濃香的蝦米味, 椰漿的味道同樣是重點, 不稠不稀, 麵條也煮不糊口。麥皮蝦  (4隻)  $208麥皮與蝦之間的接合劑 --- 鹹蛋漿, 味道未夠凸出, 整體還差一點點。
純真  $22
墨汁墨丸喇沙  $75
麥皮蝦  (4隻)  $208
题外话/补充资料: 笑臉是給環境、服務、衛生, 分數我並非隨心俾的。
  • 墨汁墨丸喇沙
2015-08-12 287 浏览
以前在鰂魚涌番工,經常會找到一些卧虎藏龍的食店。這日到附近做野,索性跟朋友一齊食個飯。找到了這間叫隨心的星馬菜,但它的菜式卻一點都不隨心,很花心思呢!我們一行三人,所以沒有點太多菜,問了店員的推介,就點了這些。墨汁墨丸喇沙海南雞黑白胡椒炒蟹天氣熱,叫了杯香茅檸檬花茶,大肚婆喝香茅消暑一流!成支香茅上,淡淡香茅香,醒胃又舒服。墨汁墨丸喇沙喇沙很大碗,我地3人每人筆了一碗後還有淨黑色的墨汁墨丸,咬下去非常彈牙爽口,充滿墨魚香,沒吃到粉,應該是將墨魚打成膠再搓成的,咬開後更見到粒粒墨魚呢~很好吃!喇沙的麵底是傳統做法,用上米粉及米線!湯帶點甜及少少辣,很好味,連因懷孕中而怕辣的我也吃得津津有味!海南雞店員推介必點的海南雞,索性叫上例牌。 份量頗多呀,肉質嫩滑,肥膏不多,啖啖肉吃得很開懷。配上獨有醬汁一起吃,甜甜的、辣辣的,比只吃肉更好吃。鼓油聽聞是新加坡百年老品牌,既香且濃!黑白胡椒炒蟹朋友是蟹痴,說一定要點上這蟹~我懷孕中沒有吃,但它的汁好味到我不停拿來撈飯!黑白胡椒的汁很香又惹味,用來撈飯我食了碗半呢!超級大隻的肉蟹,朋友不停說很鮮甜,差點令我破戒了呢!雖然我沒有吃蟹,但朋友極力推薦,生

以前在鰂魚涌番工,經常會找到一些卧虎藏龍的食店。

這日到附近做野,索性跟朋友一齊食個飯。

海南雞

喇沙很大碗,我地3人每人筆了一碗後還有淨
海南雞

店員推介必點的海南雞,索性叫上例牌。
份量頗多呀,肉質嫩滑,肥膏不多,啖啖肉吃得很開懷。
黑白胡椒炒蟹

黑白胡椒的汁很香又惹味,用來撈飯我食了碗半呢!
超級大隻的肉蟹,朋友不停說很鮮甜,差點令我破戒了呢!雖然我沒有吃蟹,但朋友極力推薦,生完BB後我要再來吃!

2015-07-22
  • 墨汁墨丸喇沙
  • 海南雞
  • 黑白胡椒炒蟹
2015-08-10 854 浏览
友人為咗要宣佈喜訊,相約於鰂魚涌一家酒吧度飲野慶祝 。小肥預鬆咗時間,同honey早到咗成個半鐘,兩個人就決定去醫吓個肚先,盪吓盪吓經過「隨心」個舖位,覺得同當時o既心情非常吻合,好隨意就行咗入去。 傍晚六點半,餐廳o既二至八人散座好快就坐滿食客,我地坐低冇耐亦只剩下一列望牆o既吉位。食店裝修好簡單,座位大多為半梳化式卡位,都幾好坐。牆身分木紋及黑板兩個色調,上面貼上o既都係星馬靚景同餐店主打菜式o既圖片。晚市餐牌共三頁。好感激三位服務生從未催促過我地落單,仲好客氣地先俾水我地飲,亦好樂意地解答問題少男XO仔o既疑問 。既然餐牌面寫上「華人喇沙海南雞」,第一味亦好隨心咁叫咗客「海南雞喇沙麵」。 海南雞喇沙麵($75):喇沙麵混合咗米粉同米線,軟滑半脆,中辣o既湯底亦好香濃惹味,另上o既海南雞更加係香滑軟嫩,菜式主打得好有道理 ! 咖哩薄餅($18):新鮮熱辣o既薄餅外脆內鬆軟,點上香辣o既咖哩汁簡真係冇得彈呀,如果唔係有下場,哈哈,小肥肯定最少會食半打呀 !因為諗住喺酒吧飲野唔會叫菜,honey就提議食碟特色啲o既韮菜花。 蒜茸韮菜花($62):超大碟o既韮菜花爽脆冇
友人為咗要宣佈喜訊,相約於鰂魚涌一家酒吧度飲野慶祝
晚市餐牌共三頁。
溫水
既然餐牌面寫上「華人喇沙海南雞」
,第一味亦好隨心咁叫咗客「海南雞喇沙麵」。
咖哩薄餅
蒜茸韮菜花($62):超大碟o既韮菜花爽脆冇渣,師傅用蒜茸炒過後再喺面灑上爆香o既蒜茸乾,乾濕雙蒜炒菜,香口美味,效果奇佳!
蒜茸韮菜花($62)
機緣巧合下,喺鰂魚涌遇上「隨心」,一嚐食店o既鎮店名菜之餘,其咖哩薄餅更為味蕾帶黎驚喜,嘻嘻,相信小肥好快就會返轉頭大吃特吃
2015-08-07
咖哩薄餅
蒜茸韮菜花($62)