2017-11-29
係一間餐廳食得出人情味既果種感覺,真係萬中無一。亦唔一定貴價餐廳就係好,往往最平價,最平民既先有種滿足,食完都想再黎,嚮往只係幾十蚊一碗粉麵,但係舌尖上又得到高質既待遇。確實係一種簡單既享受所以小編就帶你黎呢間陳記香港仔魚蛋粉金牌牛三寶麵 (加魚皮餃,雲吞) 牛三寶既佢,當中包括牛腩,牛筋及牛肚三款牛都做得好出色,相當入味,重點係完全唔un,牛腩既口感更係入口即溶對於牛腩呢d禁普通既配料選擇,完全食到餐廳對佢既執著,相當有驚喜!雲吞方面,佢係自家製既鮮蝦雲吞,粒粒都皮薄涵靚,大大粒既鮮蝦連埋香濃既麻油味,令到食落夠香得黎,又好爽口而魚皮餃方面,亦係自家製既,如果鍾意食魚皮餃既朋友,一定要食佢!因為真係好好味同一般既魚皮餃大有不同,先係佢既大小比較大粒,入面同樣有香濃既麻油味,而外層既皮亦比較煙un,食落既口感比起一般既魚皮餃都要豐富!係有種彈牙既感覺驚喜十足!炸魚皮炸魚皮一般係粉麵鋪都會搵到,因為都係一款受歡迎既配料之一,呢間既魚皮就夠曬新鮮,食落非常脆口,絕無油抑味,一大碗既魚皮都只係加$8 , 相當抵食又高質每個人都有唔同食法,小編就鍾意將佢浸一浸落碗湯度大約3秒先再食,口感比起就
確實係一種簡單既享受
所以小編就帶你黎呢間陳記香港仔魚蛋粉
金牌牛三寶麵 (加魚皮餃,雲吞)
炸魚皮
每個人都有唔同食法,小編就鍾意將佢浸一浸落碗湯度大約3秒先再食,口感比起就咁脆卜卜咁食,又會有唔同既感覺(唔知真係以為講緊打邊爐咁)
炸醬
人情味真係愈食愈有,唔係得個講字架 ! 要特別一提既就係小編當日想試試餐廳既炸醬,但其實MENU並無指明可以另外加錢而加一碗炸醬既,不過當老闆娘聽到小編同友人既對話後,就好窩心咁比左一小碗炸醬比小編試試! 可能當時既客人唔太多吧,不過唔理咩原因都好,重點係老闆娘無收我呢碗炸醬既錢 !! 真係送比我食 可能大家並唔覺得係咩一回事,不過作為當事人既小編就真係感受到果種人情味~~~~~
凍檸茶
茶夠曬香,食粉麵既絕配
最後,真係要強調一下,原來香港仔魚蛋粉呢個brand其實並非每間都有關連既 !! 大部份既分店都係自立門戶,所以可能其質素亦比較參次,不過以上既呢間,真係掂 !! 難怪都有好多街坊成日幫襯 ,佢既CP值真心高架