2024-06-02 157 浏览
上個weekend,我又走咗去食港女tea😂,今次去咗位於銅鑼灣利景酒店地庫,一個結合傳統和新派烹調手法嘅餐廳 陳家廚房,餐廳環境優雅又充滿格調🥰,真係好有一種家的感覺😂。今次嘅下午茶,中西合璧🥰,又可以食點心,又可以食蛋糕,諗起都覺得正😍。Afternoon for Two $438(平日$388)DIM SUM KING🌟金箔蝦餃王皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽甜🌟蟹籽燒賣王猪肉🐖餡料飽滿,肉味香濃又帶肉汁🌟素翅灌湯餃高湯鮮味,灌湯餃皮薄料多,如果能夠再多些高湯就好了🥰。SWEET🌟香芋麻糬蛋糕卷蛋糕鬆軟帶有濃濃嘅香芋味🍠,卷着煙煙韌韌嘅麻糬,口感豐富🥰。🌟巨峰提子奶凍層次分明,上層係提子啫喱和原粒巨峰提子🫐,下層係奶味濃郁嘅奶凍😋。🌟焦糖青蘋果慕絲蛋糕青蘋果🍏造型夠哂吸睛,慕絲蛋糕入面有玉桂焦糖,中和咗整體嘅甜度🥰。🌟紅桑子朱古力拿破崙拿破崙蛋糕個酥皮餅層非常鬆化,而且牛油味🧈重,入面是味道濃郁嘅朱古力🍫吉士醬,酸酸甜甜嘅紅桑子🍒有助平衡整體甜度😋。HOMEMADE SCONES🌟傳統英式鬆餅有原味和伯爵茶味🫖,配以果醬和奶油忌廉,原味鬆餅外層鬆脆,入面軟綿,而且滲出陣陣牛油🧈香味;

DIM SUM KING
🌟金箔蝦餃王
皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽甜

🌟蟹籽燒賣王
猪肉🐖餡料飽滿,肉味香濃又帶肉汁

🌟素翅灌湯餃
高湯鮮味,灌湯餃皮薄料多,如果能夠再多些高湯就好了🥰。

SWEET
🌟香芋麻糬蛋糕卷
🌟巨峰提子奶凍
🌟焦糖青蘋果慕絲蛋糕
🌟紅桑子朱古力拿破崙

HOMEMADE SCONES
🌟傳統英式鬆餅
有原味和伯爵茶味🫖,配以果醬和奶油忌廉,原味鬆餅外層鬆脆,入面軟綿,而且滲出陣陣牛油🧈香味;伯爵茶🫖味道濃郁又有另一種風味😋。

DRINK
除咗茶和咖啡外,如果weekend去,仲有2️⃣杯意大利氣泡酒🥂。價錢又唔係話差好遠,識揀嘅一定係揀weekend去🥰。

2024-05-22
下午茶
2024-06-02 117 浏览
趁放假約閨密去嘆下午茶🍰今次選左位於灣仔利景酒店地庫既「陳家廚房」下午茶提供中式點心x特式西式點點蛋糕🍰步進餐廳酒吧上放了多款不同類型嘅酒🤩柔和光綫坐位區坐得好舒適🙌中式部分先來中式點心必點既金箔蝦餃皇🦐蝦餃皮薄內餡用左鮮蝦、豬肉☺️餃子表面加了薄薄金箔增添了視覺上奢華感😎蟹籽燒賣皇入口食到好香豬鮮肉味搭配蟹籽🤩入口食到蟹籽加上豬肉汁爆發😋搭配辣椒油食更突出鮮味☺️素翅灌湯餃🥟金黃色餃子皮包左豬肉🤩以素翅高湯煮成🤩清甜高湯慘入餃子中央🥟素翅口感豐富☺️最尾直接把高湯飲埋👍香芋麻糬蛋糕🍰卷由軟糯紫色麻糬及香濃綿密芋泥做餡每一口都能感受到芋頭香及口感煙靭麻糬☺️焦糖青蘋果🍏慕絲蛋糕幾何亂真既青蘋果🍏外層包住綿密細緻青蘋果慕絲🤗入口帶青蘋果清爽酸甜味道剛好中和蛋糕甜膩😋巨峰🍇提子奶凍從上層巨峰提子🍇啫喱到中間涼爽嫩滑的奶凍😋底層有巨峰提子果肉清甜美味😋紅桑子朱古力拿破崙精緻酥脆的表皮夾住香濃醇厚朱古力餡及幼細柔軟的紅桑子醬🥰酸酸甜又帶脆口🤗感覺特別開胃又好食😋不過講到最好味我會覺得係傳統英式鬆餅🧇有原味同伯爵茶味配搭果醬及奶油忌廉🤗入口帶奶油香味而且非常鬆軟🤗飲品方面除咗咖啡☕️茶飲外🤗週末黎到會額外

焦糖青蘋果🍏慕絲蛋糕

巨峰🍇提子奶凍

紅桑子朱古力拿破崙

不過講到最好味我會覺得係傳統英式鬆餅🧇

飲品方面除咗咖啡☕️茶飲外🤗週末黎到會額外包左兩杯香檳🥂可以好好同閨密Relax傾下偈🥰

2024-05-31 186 浏览
餐廳環境雅緻,營造一種古典歐式宮延風格。牆身掛滿中式畫作,糅合中西文化設計,身處其中舒適又賞心悅目☺️今期陳家廚房下午茶同樣係融合中西美食。🔸DIM SUM:金箔蝦餃皇蟹籽燒賣皇素翅灌湯餃🔸SWEETS:香芋麻糬蛋糕卷紅桑子朱古力拿破崙巨峰提子奶凍焦糖青蘋果慕絲蛋糕🔸SCONES:傳統英式鬆餅(原味•伯爵茶,配果醬、奶油忌廉)鹹點係經典中式點心,蝦餃同燒賣都大大粒,肉質彈牙😋 素翅灌湯餃🥟好入味,調味亦剛剛好,米餅香脆。三款點心我都覺得非常好食!😍👍🏻甜品同樣精緻,最鍾意蛋糕卷及拿破崙。🍩蛋糕卷有香芋香甜味,加上麻糬煙煙韌韌,口感豐富。🍰拿破崙鬆脆,朱古力味香濃,配上紅桑子,酸甜果香平衡咗朱古力嘅甜膩。🍇奶凍提子香味撲鼻,幾清爽。🍏青蘋果造型蛋糕好可愛,慕絲口感綿密,唔會太甜。🥧英式鬆餅厚實鬆軟,伯爵茶口味散發陣陣茶葉清香,好高質嘅鬆餅!🥹☕️揀咗熱茶,連茶具都好靚!然後係星期六、日及公眾假期惠顧,仲可每人額外送一杯意大利氣泡酒!🥂整體環境同食物都好出色,每件份量都唔細,可以食得好飽好滿足💕🤤連要求高嘅屋企人都讚不絕口🤣

今期陳家廚房下午茶同樣係融合中西美食。

🔸DIM SUM:

巨峰提子奶凍
焦糖青蘋果慕絲蛋糕

🔸SCONES:
傳統英式鬆餅
(原味•伯爵茶,配果醬、奶油忌廉)

陳家廚房推出全新tea set🫖超豐富🎀餐廳環境好好,坐得好舒服❤️ - 鹹點 -金箔蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、素翅灌湯餃鹹點三款都好出色😍蝦餃超足料!滿滿蝦肉🍤燒賣入邊好多豬肉,唔會好肥,食落好香💗灌湯餃餃子皮超薄透,包著飽滿的肉餡,咬落超爆汁🤤好鮮甜👍🏻 - 甜點 -香芋麻糬蛋糕卷、巨峰提子奶凍、焦糖青蘋果慕絲蛋糕、紅桑子朱古力拿破崙甜品方面拿破崙比較出色奶凍甜度最低,不過上面巨峰提子部份都有啲甜🍇另外兩款都偏甜自家製鬆餅{原味 • 伯爵茶}配 雜苺果醬、奶油忌廉佢哋嘅鬆餅真係好值得一試😍好有麵粉香又唔會好重牛油味,整體食落唔油膩原味同伯爵茶都好好味!伯爵茶入邊混合左香橙粒,口感更加豐富,茶味都幾出🥰我自己比較鍾意搽奶油忌廉,口感更加濕潤🤤

陳家廚房推出全新tea set🫖超豐富🎀
餐廳環境好好,坐得好舒服❤️

- 鹹點 -
金箔蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、素翅灌湯餃

鹹點三款都好出色😍蝦餃超足料!滿滿蝦肉🍤
燒賣入邊好多豬肉,唔會好肥,食落好香💗
灌湯餃餃子皮超薄透,包著飽滿的肉餡,咬落超爆汁🤤好鮮甜👍🏻

- 甜點 -

甜品方面拿破崙比較出色

奶凍甜度最低,不過上面巨峰提子部份都有啲甜🍇另外兩款都偏甜

自家製鬆餅{原味 • 伯爵茶}配 雜苺果醬、奶油忌廉

我自己比較鍾意搽奶油忌廉,口感更加濕潤🤤
2024-05-30 2458 浏览
時隔幾個月又嚟食Afternoon tea😚 原來轉咗menu~~ 全新下午茶🍰🫖變咗中西合璧🥳先係中式點心3款:金箔蝦餃皇🍤蟹籽燒賣皇🦀素翅灌湯餃🥟每人一份,每款一粒,獨立上碟顯精緻👌🏻 灌湯餃配上2片脆卜卜嘅米通好夾😌 點心水準整體不錯👌🏻西式方面份量較多!三層架上美觀大方好打卡👏🏻👏🏻 4款西式甜點(由上而下):香芋麻薯蛋糕卷🧁紅桑子朱古力拿破崙🍰巨峰提子奶凍🍮 焦糖青蘋果慕絲蛋糕🍏一如以往,甜點色香味俱全又大份🥰🥰 今次特別鍾意香芋麻薯卷💜 麻薯QQ蛋糕鬆軟,整體唔太甜👌🏻 拿破崙餅底都做得幾酥脆👌🏻 下午茶當然唔少得英式鬆餅scone☺️ 今次除咗原味,仲有伯爵茶味各2件🤎💛 伯爵茶味唔算太出,個人較喜歡原味配奶油忌廉😋 下午茶餐包括2杯咖啡☕️或茶🫖 推薦飲茶因為茶杯茶壺打卡更靚😆 週末去食仲有free drinks🥂 免費🆓 意大利汽酒兩杯🥰🥰 建議大家weekend去試吓😉價錢:$388 (Monday - Friday) $438 (weekend) +10%

先係中式點心3款:

焦糖青蘋果慕絲蛋糕🍏

2024-05-18
  • Afternoon  tea  set
2024-05-09 1718 浏览
母親節同媽咪來嘆吓下午茶,呢度設有中西合璧既下午茶,岩晒鍾意西式甜點既我🧁,同鍾意鍾意中式點心既媽咪💕😍中式點心😍🩷金箔蝦餃皇:蝦餃味道鮮美,蝦肉嫩滑彈牙,濃郁蝦香味,咬 落層次感十足。透薄餃子皮加上金箔更顯貴氣。🩷蟹籽燒賣皇:燒賣口感嫩滑彈牙,豬肉嘅鮮甜味道同配料完美 混合,鋪上金黃蟹籽,令燒賣充滿豐富口感同層次感。🩷素翅灌湯餃:以素翅打造高湯湯底,不乏鮮味之餘,更為嚐素人士帶來一個親和的選擇;享用時除了可品味灌湯餃的餡料之外,濃郁高湯從薄薄的外皮爆開,為客人帶來滿滿滋味。😍西式甜點😍🩷焦糖青蘋果慕絲蛋糕餅底口感沙一樣口感鬆脆,慕斯蛋糕內 部使用了法國品牌青蘋果蓉,搭配35%的動物性鮮奶油,口感格 外香滑。再加入自家製的玉桂焦糖,中和焦糖的甜度,帶來酸甜的 口感。最後以清透綠色作為外層,晶瑩剔透青蘋果造型非常吸晴🩷巨峰提子奶凍香濃的奶凍上加上日本的「葡萄之王」巨峰提子,以果味濃郁的原粒葡萄,加上果味清新的啫喱層,為客人帶來味道分明與口感層次、令人難以抗拒甜點的甜蜜誘惑🩷朱古力紅桑子拿破崙以招牌酥皮為基底,以高溫烤焗,口感 酥脆可口。內餡以自家製的Valhorna 70%朱古力甘納許吉

😍中式點心😍

😍西式甜點😍

🩷焦糖青蘋果慕絲蛋糕

🩷巨峰提子奶凍

🩷朱古力紅桑子拿破崙
以招牌酥皮為基底,以高溫烤焗,口感 酥脆可口。內餡以自家製的Valhorna 70%朱古力甘納許吉士醬為 主,再加入新鮮紅桑子作點綴,增添酸度平衡濃郁嘅朱古力吉士, 口感豐富有層次

🩷香芋麻糬卷蛋
使用台灣大甲醇芋餡顆粒製作,配合內層軟綿 綿的麻糬,並使用法國香滑的動物性鮮奶油35%忌廉製作,口感 綿密豐富

🌟weekend黎重會送兩杯意大利汽酒😍

精緻打卡英式下午茶☕️陳家廚房✨ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡估唔到銅鑼灣利景酒店地庫「陳家廚房」竟然會有咁精緻嘅打卡下午茶tea set✨👑 AFTERNOON TEA SET星期一至五$388/2位💗星期六日及公眾假期$438/2位💗英式下午茶賣相非常吸引 金色鳥籠設計吸晴啱晒同朋友打卡影靚相 慢慢嘆🫶🏻🤎鹹點▪️黑松露碎蛋沙律軟包▪️黑松露蘑菇撻▪️魚子醬溏心蛋▪️鵝肝多士最鍾意食佢嘅黑松露碎蛋沙律軟包!個包超鬆軟之餘仲有滿滿嘅碎蛋沙律✨就連黑松露味都超突出~買相雖然唔算好靚 但幾有驚喜好好食🩵甜點▫️楊枝甘露布甸▫️橘子檸檬法式金磚蛋糕▫️熱情果法式千層酥▫️蜜柑橘慕絲蛋糕甜點就最鐘意食熱情果法式千層酥✨千層酥好鬆脆 熱情果酸酸甜甜 幾開胃!🧡傳統英式鬆餅SCONES▪️原味▪️特濃朱古力▫️配果醬、朱古力醬、奶油忌廉平時都幾鍾意食英式鬆餅 不過比較乾身所以佢配咗三種醬可以搽落去一齊食~朱古力味道都真係好濃郁 原味就帶點甜甜地💛飲品▪️士多啤梨紅茶▪️朱古力▫️意大利汽酒推薦叫佢哋嘅茶飲 淡淡嘅士多啤梨味🍓食呢啲精緻嘅小點心 一定要飲杯茶消濟解渴🫖逢星期六
精緻打卡英式下午茶☕️陳家廚房✨
估唔到銅鑼灣利景酒店地庫「陳家廚房」
竟然會有咁精緻嘅打卡下午茶tea set✨

▪️黑松露碎蛋沙律軟包
▪️黑松露蘑菇撻
▪️魚子醬溏心蛋
▪️鵝肝多士
最鍾意食佢嘅黑松露碎蛋沙律軟包!
個包超鬆軟之餘仲有滿滿嘅碎蛋沙律✨
就連黑松露味都超突出~
買相雖然唔算好靚 但幾有驚喜好好食

🩵甜點
▫️楊枝甘露布甸
▫️橘子檸檬法式金磚蛋糕
▫️熱情果法式千層酥
▫️蜜柑橘慕絲蛋糕
甜點就最鐘意食熱情果法式千層酥✨
千層酥好鬆脆 熱情果酸酸甜甜 幾開胃!

🧡傳統英式鬆餅SCONES
▪️原味
▪️特濃朱古力
▫️配果醬、朱古力醬、奶油忌廉
平時都幾鍾意食英式鬆餅 不過比較乾身
所以佢配咗三種醬可以搽落去一齊食~
朱古力味道都真係好濃郁 原味就帶點甜甜地

推薦叫佢哋嘅茶飲 淡淡嘅士多啤梨味🍓
食呢啲精緻嘅小點心 一定要飲杯茶消濟解渴🫖
逢星期六日就會贈送意大利汽酒🥂
食tea set 配杯汽酒 更增添氣氛✨

餐廳嘅環境比較復古 坐得非常舒適~
而且價錢合理 整體服務質素都唔錯👍🏻
幾適合同朋友一齊過一個休閒嘅下午⛅️

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧
📍 陳家廚房
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
2024-05-07 353 浏览
自從陳家廚房開返做返午市,都來這裡不少次了,每次主要也是farewell同事第一覺得好嘅係服務,可能始終係酒店餐廳食物質素也不錯的,最近中意清淡啲又唔想齋食菜,我也揀到沙薑雞,佢酱本身已另上加上珍珠米飯(仲有紅米飯揀),食得很滿足, 同事揀咗豆腐煲都 整個餐也有前菜及老火湯,好飽架!

第一覺得好嘅係服務,可能始終係酒店餐廳

整個餐也有前菜及老火湯,好飽架!
2024-05-05 259 浏览
中西合璧·高檔下午茶🍾-銅鑼灣確係逛街聖地☺️ 如果想喺酒店high tea慢慢歇腳 印象中 似乎只有利景酒店 最近去嗰度地庫「陳家廚房 」食fusion版tea set-⭐️下午茶三層架 $388 (二人用)⭐️每日供應 如果weekend幫襯 加送兩杯意大利汽酒🥂 茶點由星級師傅悉心炮製 鹹甜點各5款 涵蓋中/越/英/法式 非常豐盛😚 餐廳裝修充滿復古情懷 座位好寬敞舒適吓-⭐️法/越點心⭐️個人攰攰地加上有啲餓 先食越式風味黑松露沙律碎蛋軟包 然後嚟一件鵝肝多士🥪 閨蜜有sweet tooth 佢嘅「飛佛」係熱情果法式千層酥 同埋香橙金磚小蛋糕🧁-⭐️中式點心⭐️魚子醬糖心蛋🥚 一匙半隻蛋 一啖就食完 流心蛋黃味道濃郁 仲帶啲煙燻嘅香氣添😉 咁多點心之中 最特別嘅係楊枝甘露布甸🍮-⭐️英式點心⭐️傳統鬆餅有朱古力味同原味 一共有四個 自家製榛子醬 🌰少甜滑溜 士多啤梨醬🍓甜甜酸酸好開胃-☕️鮮奶咖啡🍵黑加侖子紅茶
中西合璧·高檔下午茶🍾
⭐️下午茶三層架 $388 (二人用)⭐️
⭐️法/越點心⭐️
⭐️中式點心⭐️
⭐️英式點心⭐️
☕️鮮奶咖啡
🍵黑加侖子紅茶
2024-05-05 86 浏览
適逢生日月 帶媽咪去享受人生 最佳節目一定是要去吃英式下午茶👭 🤩🤩美美打卡外利景酒店的「陳家廚房」很滿足呀!環境好優雅 充滿歐洲宮廷風.下午茶更是由酒店甜品名廚Austin主理Fusion鹹甜點 🍮 有保證👍.Afternoon Tea Set 由2:30至5:30開始 星期日 12:00已經營業啦!.價錢:星期六、日及公眾假期$438/2PAX (平日$388/2PAX) 送兩杯意大利氣泡酒🥂呀! 三層下午茶甜點同鹹點都各有四款及傳統英式鬆餅餅各兩件亦有兩杯咖啡或特色茶🫖.🧁SWEETS楊枝甘露布甸橘子檸檬法式金磚蛋糕熱情果法式千層酥蜜柑橘慕絲蛋糕 .🫔鹹點:黑松露蘑菇撻魚子醬溏心蛋鵝肝多士黑松露碎蛋沙律軟包.鹹點的魚子醬糖心蛋流心蛋黃上再配上矜貴魚子醬 較為少見.另外杯具茶具都好靚😍好有歐洲宮廷風 打卡一流
適逢生日月 帶媽咪去享受人生
最佳節目一定是要去吃英式下午茶👭
🤩🤩美美打卡外
利景酒店的「陳家廚房」
很滿足呀!環境好優雅 充滿歐洲宮廷風
下午茶更是由酒店甜品名廚Austin主理
Fusion鹹甜點 🍮 有保證👍
星期日 12:00已經營業啦!

三層下午茶甜點同鹹點都各有四款
鹹點的魚子醬糖心蛋
流心蛋黃上再配上矜貴魚子醬 較為少見
另外杯具茶具都好靚😍
好有歐洲宮廷風 打卡一流

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥂🥧🥧🥧🥂🍴🍽🍴🍽🍴🍽餐廳位於灣仔利景酒店,聽個名以為喺食中式私房菜,估唔到內有乾坤!餐廳裝修獨特典雅,傢俬具歐洲宮廷風格,但牆上掛著嘅係中式字畫,中西合璧得嚟毫無違和感,而且環境乾淨整潔,營造出舒適愜意嘅用餐氛圍。下午茶Afternoon tea set 星期一至五只需$388/2位,星期六&日$438/2位,再額外送2杯香檳添!英式下午茶以鳥籠盛載,非常各有4款鹹點、4款甜點、2款英式鬆餅各2件,每位包一杯咖啡或茶:🌮鹹點🥢黑松露蘑菇撻🆙🥢魚子醬溏心蛋🆗🥢鵝肝多士🆙🥢黑松露碎蛋沙律軟包🆙🍰甜點🥢楊枝甘露布甸🆙🥢橘子檸檬法式金磚蛋糕🆗🥢熱情果法式千層酥🆗🥢蜜柑橘慕絲蛋糕🆙🥢英式鬆餅(原味&特濃朱古力味,配朱古力醬&奶油忌廉醬)🆗蜜柑橘慕絲蛋糕入面有粒粒果肉同柑橘皮果,賣相相當吸晴。熱情果法式千層酥蛋糕同橘子檸檬法式金磚蛋糕食落好清新,酸酸甜甜好啱夏天食!☕️飲品🥢12款精選咖啡或特色茶🆗🥂Prosecco香檳🆙😇 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10

🥢楊枝甘露布甸🆙
🥢橘子檸檬法式金磚蛋糕🆗
🥢熱情果法式千層酥🆗
🥢蜜柑橘慕絲蛋糕🆙
🥢英式鬆餅(原味&特濃朱古力味,配朱古力醬&奶油忌廉醬)🆗

☕️飲品

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.25/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥂🥧🥧🥧🥂🍴🍽️🍴🍽🍴🍽
🗺 陳家廚房 (灣仔)
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
#bakdiu灣仔 #bakdiu下午茶 #bakdiu西式
今個Weekend 我約同姊妹去灣仔利景酒店入面的「陳家廚房」afternoon tea set,星期六日及公眾假期仲會送兩杯意大利汽酒,英式下午茶的鹹甜點由酒店甜品名廚Austin主理,享受高質的食材,令人刮目相看,對我們來說真的太好了,品嚐美食是一個很好的地方。歐陸的風情,高雅的裝飾,佈置優雅,環境好靚,多個打卡位。Afternoon tea set各有四款鹹點及甜點,兩款傳統英式鬆餅各兩件,兩杯咖啡或特色茶。鹹點:黑松露蘑菇撻魚子醬溏心蛋鵝肝多士黑松露碎蛋沙律軟包甜點:楊枝甘露布甸橘子檸檬法式金磚蛋糕熱情果法式千層酥柑橘慕絲蛋糕英式鬆餅:原味朱古力味配 果醬、朱古力醬、奶油忌廉飲品:精選咖啡或特色茶鹹點方面,最愛是魚子醬糖心蛋,矜貴的魚子醬配搭糖心蛋好夾,感覺很滋味。甜點方面,法國產蜜柑製作蜜柑橘慕絲蛋糕好吸引,最愛是熱情果法式千層酥,酸酸地的熱情果十分開胃,可口綿密,酥皮鬆脆,齒頰留香,整體甜品出色。陳家厨房(灣仔)地址:香港灣仔道209-219號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

歐陸的風情,高雅的裝飾,佈置優雅,環境好靚,多個打卡位。

鹹點:

朱古力味
配 果醬、朱古力醬、奶油忌廉

飲品:
精選咖啡或特色茶

陳家厨房(灣仔)
地址:香港灣仔道209-219號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

2024-04-10
下午茶
陳家廚房嘅AFTERNOON TEA SET $388/2位,環境靚、價錢又經濟,食物都好豐富同精緻,真係適合慢慢傾偈嘆個下午茶🫖首先有黑松露蘑菇撻🥧,呢個撻有濃郁嘅黑松露味同蘑菇嘅香氣,口感酥脆。再嚟係楊枝甘露布甸🍮,呢個布甸香滑可口,加埋楊枝味同甘露味,令人回味無窮。魚子醬溏心蛋,蛋黃溏心配上魚子醬嘅鮮味,絕對係一個豪華嘅享受。而橘子檸檬法式金磚蛋糕🧁同鵝肝多士🍞都係獨特嘅選擇。金磚蛋糕有橘子同檸檬嘅香氣,鵝肝多士則係鵝肝同麵包嘅完美結合,兩者都帶來豐富嘅味道同口感。熱情果法式千層酥同黑松露碎蛋沙律軟包🥙都係唔錯。千層酥有熱情果嘅酸甜味,而沙律軟包黑松露味香濃。最後,仲有蜜柑橘慕絲蛋糕同傳統英式鬆餅。慕絲蛋糕有蜜柑橘嘅清新味道,鬆餅有原味同特濃朱古力兩款,配上果醬、朱古力醬同奶油忌廉,好滿足😍餐飲可以揀咖啡或茶🫖,另外星期六日及公眾假期下午茶餐仲送意大利汽酒兩杯🥂

2024-04-12 82 浏览
陳家廚房上星期weekend同朋友又去High Tea,今次去咗位於灣仔嘅「陳家廚房」,「陳家廚房」係利景酒店入面,呢間有別於其他High Tea地方係呢個英式下午茶喺星期六同星期日係有兩杯意大利汽酒送,價錢係$438兩位,開放時間係星期一至星期六1430PM-1730PM,星期日就1200PM-1600PM。呢個下午茶份量比較多,甜點同咸點各有4款,仲有兩款英式鬆餅,每款各2件,一款係原味,另一款係特濃朱古力味,朱古力唔會好濃,再配埋三種醬,有果醬、朱古力醬、奶油忌廉,最後仲可以叫兩杯咖啡或特色茶!SAVOURIES:1.黑松露蘑菇撻2.魚子醬溏心蛋3.鵝肝多士4.黑松露碎蛋沙律軟包SWEETS:1.楊枝甘露布甸2.橘子檸檬法式金磚蛋糕3.熱情果法式千層酥4.蜜柑橘慕絲蛋糕SCONES:原味•特濃朱古力配 果醬、朱古力醬、奶油忌廉DRINKS:1.Cappuccino意式泡沫咖啡2.Latte鮮奶咖啡奉送 意大利汽酒(2杯)2人總共價錢$481.8,有加一服務費!個人口味總評分:9/10@charterhouse_restaurant地址:灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫
陳家廚房

配 果醬、朱古力醬、奶油忌廉

DRINKS:
1.Cappuccino意式泡沫咖啡
2.Latte鮮奶咖啡

奉送 意大利汽酒(2杯)

2人總共價錢$481.8,有加一服務費!

個人口味總評分:9/10

@charterhouse_restaurant

地址:灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

#陳家廚房 #利景酒店 #香港美食 #灣仔美食 #灣仔好去處 #hightea #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-04-12 55 浏览
Savouries 鹹點 ~Black truffle mushroom tart 🍄黑松露蘑菇撻Soft-boiled egg with caviar 魚子醬糖心蛋 🍳Foie gras French toast 🦆🍞 鵝肝多士Navette sandwich black truffled egg salad 黑松露碎蛋沙律軟包 🥚🥪下層嘅鹹點主要環繞矜貴嘅黑松露、魚子醬✨同埋鵝肝做主題,黑松露蘑菇撻嘅松露味道非常濃郁,而鵝肝多士嘅外皮酥脆香口👍🏻,魚子醬糖心雞蛋做到少少流心效果🤤,黑松露碎蛋包嘅包皮軟滑,大大份夠晒飽肚!Sweets 甜點 ~ Mango pomelo sago pudding 🍮 楊枝甘露布甸Lemon orange financier 🍋 柚子檸檬法式金磚蛋糕 Passionate fruit Mille-feuille 熱情果法式千層酥Citrus clementine mousse cake 🍊蜜柑桔慕絲蛋糕Traditional British scone 🥯 傳統英式鬆餅甜點方面有四款選擇,楊枝甘露布甸嘅味道唔會太甜,仲有足料嘅粒粒芒果肉🥭,而熱情果法式
Savouries 鹹點 ~
黑松露碎蛋沙律軟包 🥚🥪

Sweets 甜點 ~
甜點方面有四款選擇,楊枝甘露布甸嘅味道唔會太甜,仲有足料嘅粒粒芒果肉🥭,而熱情果法式千層酥嘅酥皮好crispy,蜜柑桔慕絲蛋糕嘅柑橘味好濃厚🍰,酸酸甜甜又可以中和mousse cake 本身嘅飽滯感覺,都唔錯呀

Beverages 飲品 ~
Mocha 🍫朱古力咖啡
Cappuccino ☕️ 意式泡沫咖啡
飲品油茶類去到咖啡裡都有得揀🫖,今次就叫咗兩款唔同嘅咖啡,咖啡味道香濃,奶嘅份量適中🥛,令口感更加柔滑,依家星期六日食仲附送一人一杯嘅汽酒🍸,成到個tea更加圓滿