2020-12-06 325 浏览
行過見到呢間店有滷水鵝肝,所以就買咗一個外賣!128蚊,大概有八片,每塊都算大片,份量還可以食落去好淋,亦都好入味,入口都有即溶嘅感覺! 不過對比以前食過嘅滷水鵝肝,反而就太重滷水味,冇咗鵝肝應該有嗰陣香味! 總的來講都唔錯嘅,下次有機會都會試吓其他嘅滷味!
行過見到呢間店有滷水鵝肝,所以就買咗一個外賣!
128蚊,大概有八片,每塊都算大片,份量還可以
食落去好淋,亦都好入味,入口都有即溶嘅感覺!

總的來講都唔錯嘅,下次有機會都會試吓其他嘅滷味!
2020-12-05
5 分钟 (外卖自取)
2020-12-03 866 浏览
講到新蒲崗嘅潮州菜,相信大家都會話位於崇齡街嘅陳儀興飯店。對新蒲崗嘅老街坊嚟講,陳儀興飯店可以話係無一不知,因為佢哋喺新蒲崗已經幾十年,當中以秘製螄蚶、生瀨尿蝦、凍蟹等最為出名。往日喺新蒲崗長大,今日經過都倍感親切,所以都入去點三兩個小菜,食個便飯。鹵水鵝件潮州鹵水好多地方都有,我就認為一間潮州餐館所賣嘅鹵水,最重要嘅係鹵水要夠味,不係偏鹹,而鹹味一定不可以蓋過鹵味本身嘅肉味,陳儀興嘅鹵水就恰到好處。食鹵水鵝,大多數人都會選擇鵝片,因為無骨淡淡肉,但我反而喜歡鵝件。雖然骨較多、但鵝件所吸收嘅香料味同鹵水味比鵝片更香更好味。潮州炸蝦棗潮州炸蝦棗喺我兒時好喜歡嘅食物。佢同炸蝦丸好相似,將蝦膠搓成球再炸至金黃。陳儀興飯店所煮理嘅炸蝦棗炸皮唔厚,食落外皮酥脆,蝦肉鮮甜彈牙,你再配搭返潮州甜醬同辣醬,非常有潮州風味。潮州蠔仔餅蠔餅煎到兩邊金黃色。而且都相當大塊,蠔仔一啲都唔細隻,隻隻都肥美圓潤。食嘅時候狗少許魚露,可以提升鮮味,食起嚟更加滋味。

2020-10-30 1214 浏览
新蒲崗除左有好多間點心店之外, 陳儀興都有好多, 佢地分別有打冷, 米線, 火鍋等等食既都係潮州菜, 作為Gaginang (自己人) 當然鍾意食自己既家鄉菜啦平日夜晚差不多9點, 好多鋪都關了, 但陳儀興仍然高朋滿座, 佢地店都係分鋪係附近或者轉個彎一坐下, 就睇MENU 佢地既菜單大多貼滿牆, 有埋圖既話, 其實選擇都不難我地3人行叫左4個餸, 蠔餅(必點!) 啫啫芥蘭, 鵝片 ($125) 及 馬友所有野都好好食, 只係個芥蘭比較咸, 不過佢用鐵板上果下D 鑊氣出晒黎, 正!蠔餅真係無可能不點, 因為佢D蠔仔又大粒, 又多又脹卜卜, 份量都好足又大份, 完全忘記左俾相機食先xdd鵝片相對遜色左少少, 因為份量不算好多, 底都墊滿左滷豆腐, 不過豆腐係幾好食的特別想講下個馬友, 好少呢種食法係食馬友, 平時都係食烏頭, 但啖啖肉, 反而真係好食過烏頭好多埋單$500 好合理!! 之前都食過2-3次, 所以呢間店絕對會ENCORE!

2020-10-29
2020-10-10 1033 浏览
無論食過幾多間潮洲滷水野,都係覺得陳儀興最好味!!夜媽媽又唔想食糖水,就會諗起食潮州滷水野。鵝肉片,墨魚大腸拼盤,招牌蒜香骨,呢三樣鎮店之寶食幾多次都水準依舊!
無論食過幾多間潮洲滷水野,都係覺得陳儀興最好味!!

2020-10-05 972 浏览
友人介紹到這店晚飯,4人晚餐有叫啤酒呀!直接形容蠔的兩款真係好味、蠔肥嘟嘟又多和蠔煎炸野不多油、滿意的,鵝片不太肥,幾好!但鴨舌美極、蜆仔就差d⋯蜆仔不入味、美極鴨舌⋯味覺聞到有用美極cook ,試過不會再試,哈哈!服務生都幾好
2020-09-29
2020-07-09 2535 浏览
我哋一行十人去了新蒲崗一間陳儀興飯店食打冷。我哋知道呢一間飯店晚市好多人喺門外等,所以我哋一早就打電話去預約8:00pm ,去到飯店時候大概等咗10分鐘就到我哋入去啦。首先啤酒推銷員推介asahi 啤酒,但係我哋飲完一支之後,再order就已經賣晒😭再講返我哋當晚叫嘅餸,我哋叫咗10個餸,每個餸都喜出望外,蠔餅炸得鬆脆,蠔仔粥足料;蠔仔又大粒,燴鵝肝鬆化,鹹菜豬肚湯足料炮製,還有辣酒煮花螺,簡直係辣到上頭頂👍,還有很多很多出名嘅潮州名菜包括鵝片、小炒王、芋泥和豬紅韭菜。這餐飯非常之滿意。題外話:飯店職員風趣幽默時常和我們開玩笑。整個晚飯食得很開心😃
我哋一行十人去了新蒲崗一間陳儀興飯店食打冷。
  • 韮菜豬紅
  • 潮州蠔仔餅
  • 滷水鵝件
  • 蠔仔粥
2020-06-28 1489 浏览
早到十分鈡,還要齊人才可入座,甘樣做生意,好似唔休做,坐低飲兩枝啤酒都唔可以,什么道理。企係門口等齊人惨過做丐帮,比錢消費仲要大過你,你食就等,唔等就唔好食。一定無下次,唔會再幫襯,服務态度太差,
一定無下次,唔會再幫襯,服務态度太差,
2020-06-23 1364 浏览
父親節當晚來了食潮州野,人好多,好彩2個人搭台一陣就可以入坐呢度衛生同環境好一般老水鵝肉片,唔太記得價錢,好似$128 or $138!, 底下都是豆腐,實際上鵝片只有十塊左右 。做得幾入味,肉同片都嚐到老水汁那股味,仲跟辣椒油同白醋汁蘸來食蜆肉湯,重胡椒粉味,仲有菇同小量粉絲,飲完幾暖身的,唯蜆肉唔夠肥美😳 生醃獅x , 食個個話有酒同豉油醃架,我見到中間血紅色就怕怕啦。始終是生的,有肚仔唔舒服的風險,大豬當晚食完就肚仔出事啦!但唔係度度食到

呢度衛生同環境好一般

2020-06-10 1520 浏览
一般我們過來這裏吃是因為他的潮式浸獅吟與賴尿蝦(賴尿蝦比較少一些潮洲菜有做),雖然這裏的賴尿蝦比較細隻冇乜肉食,但味道真的弄得挺不錯👌🏻 上次試過生蟹但真係太鹹了所以今次唔敢食。這裏的滷水鵝腸和潮州鵝肝也不錯吃,雖然我還是比較喜歡好蔡館,他還是比較喜歡大圍大排檔。今天看了看菜單他們有很多田雞的菜式,剛好我是一位非常喜歡田雞的食客,點了椒鹽田雞,這道菜真的有驚喜呀!反而今天的凍烏頭不太有魚油今夜食咗咁多野好想告解 🤦🏻‍♀️
上次試過生蟹但真係太鹹了所以今次唔敢食。

反而今天的凍烏頭不太有魚油
今夜食咗咁多野好想告解 🤦🏻‍♀️
  • 滷水鵝腸
  • 椒鹽田雞
  • 凍食賴尿蝦
2020-05-30 1287 浏览
老實講! 論食物質素好一般, 但價錢唔貴, 基本上都係一個好選擇! 但昨天發生咗一件不愉快事件, 話說我地一行5人未到19:00就到左, 叫左8樣野, 十支啤酒左右啦, 本來就食得開開心心! 最緊要去D種飯店食飯緊係會飲下啤酒吹吓水, 但接近20:30左右, 我聽到四眼老細用對講機講, 話我哋張枱磨爛蓆, 坐咁耐都唔走搞到佢返唔到枱! (食放題都有兩個鐘啦)我聽完之後好嬲, 但我冇同佢嘈, 我哋啲嘢未食晒都即刻埋單走, 只可以說冇下次! 你估得你一間舖頭咩!
2020-05-29
2020-04-06 1215 浏览
打冷唔怕偏僻,可以去新蒲崗搵陳儀興。呢度都幫襯過幾次,自己幾鐘意呢度食,今日點個幾個餸各有特色。滷水鵝原先係好味㗎,不過碎骨太多而影響咗個口感。螄蚶基本上有得叫就一定點,上枱時今日有一兩隻不太新鮮,食完都無肚痛黃金反沙竽,應該係甜品俾佢地攪作成為餸食小菜,又幾新奇嘅潮州炒麵,麵硬而且削,麵同蛋又撈唔埋,可能我唔太識食,真係原全唔好食。呢碟係咪神還原一個比較窮嘅潮州人乜都可以食落肚嘅感受?真心見議不要點,但若果想挑戰,想感受一下嘅,都可以一試。埋單共368,走時開始多人等位。
打冷唔怕偏僻,可以去新蒲崗搵陳儀興。

滷水鵝原先係好味㗎,不過碎骨太多而影響咗個口感。

螄蚶基本上有得叫就一定點,上枱時

今日有一兩隻不太新鮮,食完都無肚痛

黃金反沙竽,應該係甜品俾佢地攪作成為餸食小菜,又幾新奇嘅

呢碟係咪神還原一個比較窮嘅潮州人乜都可以食落肚嘅感受?
真心見議不要點,但若果想挑戰,想感受一下嘅,都可以一試。

埋單共368,走時開始多人等位。
2020-04-03
  • 螄蚶
2020-02-29 794 浏览
今晚有時間,放工就約埋三個舊同學聚下,近其中一個就去左新蒲崗,呢間好旺喎,全場爆滿,梗係試下啦!鹵水拼盤 生腸爽口,墨魚爽脆,豬頭肉夠油香,夾埋鹵蛋、紅腸夠份量,鹵得好入味。避風塘九肚魚九肚魚最方便啦,魚肉好滑,炸得好香脆,唔會厚炸粉,外脆內軟,加炸蒜同辣椒同食辣得夠惹味。香煎蓮藕餅呢個送飯一流,啖啖肉,有埋爽脆蓮藕粒,口感豐富。炒通菜最緊要保持爽口,蒜頭炒下已經好味。最正就係飲酒,飲到半夜2點幾都無問題,下次再黎!

避風塘九肚魚

香煎蓮藕餅
呢個送飯一流,啖啖肉,有埋爽脆蓮藕粒,口感豐富。

炒通菜最緊要保持爽口,蒜頭炒下已經好味。

最正就係飲酒,飲到半夜2點幾都無問題,下次再黎!

2020-02-28
$190 (宵夜)
2020-02-27 661 浏览
新蒲崗超級高質打冷潮州菜,係一間老字號,佢有一間係打邊爐嘅,就喺隔離街! 除咗高質真係冇嘢可以形容,非常地道,性價比高,店員服務態度非常之好!~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟 打冷必食春菜🉐個人認為打啦一定要叫呢個 「前菜」😆味道很好但略嫌湯底有點太油!🌟 魚湯蜆 🐟每隻蜆得非常大隻,湯底#胡椒味比較重,粉絲完全所晒魚湯同蜆嘅鮮味!🌟 澄海鹵水大鵝肝 + 🌟澄海鹵水鵝 🈵必點💯 鵝肝非常大塊,口感粉粉的,非常好食! #滷水鵝 非常入味,不油膩,肉質鮮嫩!🌟 潮州凍魚(馬友)❗❗睇幅相都見到條魚非常之靚,好多魚油,我非常推薦!仲有好多餸想食,我諗要去多幾次先可以食晒佢所有嘅餸😆
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

仲有好多餸想食,我諗要去多幾次先可以食晒佢所有嘅餸😆

2019-09-26
深夜一時多,途經新蒲崗又肚子餓,快快的找戶餐館落腳。本來,我見到餐館裡面只有一兩個客人,不像傳統的那些旺區餐館,深夜仍然爆滿,心想難道食物不好味嗎?甫走進餐館,卻見到這裡裝修得整齊乾淨,放了七八張酒樓般的大圓檯,心想,少人也挺好的,可以享受寧靜的一餐。我左右顧望,牆上滿是各種美饌的圖片,這間餐館是主打潮州打冷的,有粥,有魚,有鹵味,也有煲仔餸菜和風味小炒的。那些圖片看了兩三秒也不自禁垂涎欲滴了起來。隨即,有個看上去很溫文的男服務員行過來,問我總共有多少位客人,介不介意去旁邊另外一個間舖內用餐,原來這裡是有兩間分舖的,只是相隔一間舖位的距離,在那裡還有西式餐廳的四人卡位,感覺真的很寬敞,完全沒有擠逼的感覺。我點了個鹵水拼盤和一個白飯。服務員隨即很興奮地說:「好呀!正。」他似乎對自己的食物充滿著自信。我看了看店內的電視屏幕,原來,這間餐館曾經上過新聞媒體,更做過節目,被推介過的。等了約五分鐘,一碟精緻芳香的鹵水拼盤已上檯,看下去,相比起其他打冷餐館,這道菜的拼湊已經有煥然一新的感覺,排列有序的紅腸躺在左右兩旁,可愛的蛋蛋前後封著關口大門,肉香撲鼻的豬大腸在內圍繞著中間的主人翁,柔弱可憐的鮮

等了約五分鐘,一碟精緻芳香的鹵水拼盤已上檯,看下去,相比起其他打冷餐館,這道菜的拼湊已經有煥然一新的感覺,排列有序的紅腸躺在左右兩旁,可愛的蛋蛋前後封著關口大門,肉香撲鼻的豬大腸在內圍繞著中間的主人翁,柔弱可憐的鮮魷魚伏在鹵肉之上,好像為肉寶寶披上護甲,豆腐則四四正正得像磚塊玉,埋藏在肉堆之內最深處,那幾束芫荽是超級的新鮮,像是一個藝術雕塑頭頂上的點綴。

吃幾口,滋味不斷。雞蛋顯然已鎖緊了鹵水汁,紅腸的彈牙也是剛剛好,豆腐外皮硬而內心軟,嘴嚼感像自己去炒飯般刺激。來到戲肉,當然要向伴在碟旁的辣椒油和甜酸汁致意,我夾一片肉,點一下醬汁,放入口,牙齒尖剛刺進肉裡就已經感受到幸福,霎時間那些酸、辣、甜和嫩肉的四種味道融合了在一起,像首交響樂,在舌頭的感觸細胞內激盪。更加別忘記了重點,這首交響樂的悅耳之處正是因為在夜幕深垂、人煙稀疏的靜寂裡奏出來的。

這一夜的小餐,像是陶淵明的遊田園嗎?是。也像是李白的舉杯暢快嗎?也是。更像是莊周的精神解放嗎?也是!

用餐完畢後,我掏出一百一十元,準備為這次的享樂付帳,心想,如果價錢可以再平民一點,就是完美了。同一時間,老闆娘已徑自走來,語氣像吟歌般道:「夜晚來食個拼盤啊?」為我的一宵夜食結出了詩的味道。

小結:百家餐館中鶴立,萬物繁囂得寧靜。
鹵水拼盤
题外话/补充资料: 少少缺憾: 地理位置有少許偏僻,深夜裡不易找。
2020-02-23
$110 (宵夜)
2020-02-15 369 浏览
✨ 今日Herm姐約埋成班friend 去打冷,越多人越可以嗌多啲野食🤤🤤 呢間陳儀興我細細個就聽過呢個名啦,但係食就未食過。✨ 潮式獅蚶👧🏻 呢碟獅蚶係陳儀興嘅secret menu,食開嘅就一定會必點。獅蚶用咗唔同嘅醬料醃製,食落口有少少嘅酒味同辣味,一啲都唔腥,仲要好易上癮🤤。✨ 滷水鵝肝、鵝腸👧🏻 打冷必點當然會係滷味,Herm姐不嬲都好中意食滷水豆腐,滷水汁唔鹹得黎又好入味,調教得幾好。再者,鵝腸包滿住脂肪,真係食完真係要減肥😂😂。✨ 避風塘炒蜆👧🏻 呢味餸係個friend 特別點嘅,朋友仔最中意食蜆肉。呢個避風塘風味配落蜆肉真係好夾,嗰啲香蒜辣椒再配埋鮮甜嘅海鮮,真係食極唔停。✨ 水煮牛👧🏻 Herm姐最中意就係食辣野,呢個水煮牛就最啱我口味啦。每一塊牛都好嫩口好滑,份量仲要好多添。😍✨ 避風塘炒蟹👧🏻 打冷當然要必嗌避風塘風味嘅野食啦,炒蟹超級惹味而且有好多炒蒜放面。炒蟹仲夠多肉同蟹膏,真係會食到lamlam脷。
✨ 潮式獅蚶
✨ 滷水鵝肝、鵝腸