2024-02-05 94 浏览
上菜速度奇異地快,食物温度正常,但味道一般,padtai的金邊粉太黏,黐埋晒一舊,冬陰功湯太咸,感覺似速食微波爐快餐。在K11來說,儘管價錢不是貴,但冇必要花時間食。
2024-02-05
2024-01-30 170 浏览
上星期經開K11,好想食泰國菜,見到呢間阿間泰嘅lunch set 幾吸引,價錢都算中等,就決定入黎試下。呢度裝修都幾靚,坐得都濶落!打開餐單睇,款式都算多。我地叫左2個lunch set加杯甜品,估唔到有驚喜喎!炭燒帶子冬蔭功泰國新鲜幼粉賣相好似一般,不過個冬蔭功湯底了正!辣度剛好酸味剛好,唔會只係得個辣。帶子有3粒,係彈牙㗎!泰式蟹肉帶子意大利一樣有帶子,同樣係非常彈牙。蟹肉味道入味,加埋盧荀同配菜,係有種清新嘅感覺!口感唔錯唔錯。阿間泰奶茶專屬茶香非常濃郁,奶茶雪條係好好味!最正係奶係分開的,想加多減少都無問題,自己調節。楊枝甘露莎莎配自家製雪條 超級好食,我下次黎都一定會再點!楊枝甘露配爆珠同雪條,口感豐富,味道一流!食完真係想再嗌!呢間會再黎!

炭燒帶子冬蔭功泰國新鲜幼粉

泰式蟹肉帶子意大利

阿間泰奶茶

楊枝甘露莎莎配自家製雪條

呢間會再黎!
2024-01-29 163 浏览
12月28號夜晚大約7點半,一行三人去到依間阿閒泰。成個尖沙咀嘅泰國餐廳都好爆,所以都預左要等下。門口排隊嘅時候,見到有好幾張四人台一直無人坐,直到排左九個鐘左右,無端端同一時間就放哂啲枱出嚟,我當有人留左枱,但都唔會hold 45分鐘咁耐掛?明明有枱但唔放仲要人等咁耐 第一印象已經好差,我亦見到其他食評已經有人提過,都完全無改善。講返嘢食方面,首先叫左個泰式生蝦刺身 ($96),一上黎得6隻已經呆左,如果好食都算,一擺入口,係好明顯擺左係室溫好耐,完全係室溫 ,而且汁料都好難食,汁料太酸,同埋落咗太多辣椒,完全食唔到蝦味。豬頸肉沙律($88) 一上碟呆左第二次,份量自己睇圖,我以為係隔離枱食淨拎過黎,味道普通,豬頸肉偏瘦偏乾。軟殼蟹蟹肉意粉($158) 味道普通,份量都係偏少。棕櫚糖炭燒雞半隻 ($178) 味道普通,只有雞皮好食,入面雞肉完全唔入味,旁邊嘅甜味nuts亦完全唔夾,總結都係唔好食。主要食物質素非常差,完全對唔住依個價錢。

泰式生蝦刺身

豬頸肉沙律

軟殼蟹蟹肉意粉($158) 味道普通,份量都係偏少。

棕櫚糖炭燒雞半隻

主要食物質素非常差,完全對唔住依個價錢。
2023-12-28
2024-01-27 109 浏览
今日約左朋友收炸彈 約左係尖沙咀方便大家見到呢間泰國野 幾精緻 又fusion 就試下 呢到既泰國野種類好多  幾個女仔叫左啲小食為主脆炸軟殼蟹米紙卷 配牛油果醬 米紙好煙韌  軟殼蟹炸到脆卜卜入面仲包左酸蘿蔔 同九層塔 食落好香好開胃 炭燒牛肉配青芒果沙律燒完既牛肉好香 唔會燒得太熟 食落仲保留到肉汁配埋下面既青芒果沙律  食落好清新 燒完既牛肉好香 唔會燒得太熟 食落仲保留到肉汁配埋下面既青芒果沙律  食落好清新 泰式香葉肉碎磨菇沙律原來期望佢係只係泰式生菜包但原來香葉肉碎加咗蘑菇 口感豐富咗而且佢仲俾咗蝦片配埋肉碎食又係唔同嘅感覺呢個有少少辣 但越食越惹味泰式醉貓肉碎炒新鮮手造卷粉叫左先知原來又係肉碎哈哈 但係呢個重點係手做卷粉 食落好煙靭佢除咗肉碎 仲換有豆角 洋蔥 所以口感好豐富 最後叫埋個甜品 椰汁芒果黑糯米飯同出邊又係唔同 表面有炸過既椰子片 同 糖漿整成嘅脆片黑糯米包包住嘅除咗係芒果仲有花生碎  食落有少少似糖不甩嘅感覺底部既椰漿 食落咸甜咸甜咁  幾得意
今日約左朋友收炸彈

黑糯米包包住嘅除咗係芒果
仲有花生碎  食落有少少似糖不甩嘅感覺
底部既椰漿 食落咸甜咸甜咁  幾得意
  • 脆炸軟殼蟹米紙卷 配牛油果醬
今次食呢間泰國嘢 喺K11購物藝術館都幾就腳行完街 隨意搵到 叫做阿閒泰 即刻有種休閑感我見佢menu啲嘢食樣樣都唔錯 就點咗泰國餐必食嘅 菠蘿🍍炒飯 呢度個飯喜愛配兩條燒牛串 個飯都炒得幾香 串燒唔太乾身我再叫多兩串雞串 因為想比較下雞定牛好食我叫咗香茅雞串 香茅味唔算好出 所以我覺得牛串好食啲主食 我揀咗棕櫚糖炭燒三黃雞 半隻😋😍呢隻雞我會推介俾大家 因為啲雞肉好滑雞皮真係炭燒出嚟好香 好好食飲品🥤唔少得要試吓 泰式奶茶 都ok嘅(打卡比味道好🤣)跟住叫咗杯清新啲嘅 鳳梨清新特調🍍又覺得幾好飲喎 我諗另一杯西柚冰涼特調都會唔錯 可以下次再試吓😬最後為食妹梗係走唔甩唔叫甜品啦侍應都極力推介芒果糯米飯佢用咗黑糯米 中間夾住一層椰汁😍其實真係好好味 不過食得太飽食唔晒🥹下次真係搵多兩三個朋友一齊嚟先得😇
今次食呢間泰國嘢 喺K11購物藝術館都幾就腳
行完街 隨意搵到 叫做阿閒泰 即刻有種休閑感
我見佢menu啲嘢食樣樣都唔錯 就點咗

我再叫多兩串雞串 因為想比較下雞定牛好食
我叫咗香茅雞串 香茅味唔算好出 所以我覺得牛串好食啲

主食 我揀咗棕櫚糖炭燒三黃雞 半隻😋😍
呢隻雞我會推介俾大家 因為啲雞肉好滑
雞皮真係炭燒出嚟好香 好好食

飲品🥤唔少得要試吓 泰式奶茶 都ok嘅(打卡比味道好🤣)

跟住叫咗杯清新啲嘅 鳳梨清新特調🍍
最後為食妹梗係走唔甩唔叫甜品
侍應都極力推介芒果糯米飯

佢用咗黑糯米 中間夾住一層椰汁😍
其實真係好好味 不過食得太飽食唔晒🥹
下次真係搵多兩三個朋友一齊嚟先得😇
2024-01-18
2024-01-24 47 浏览
今日喺尖沙咀行街,心血來潮想食啲泰菜,就咁啱經過K11見到間新式嘅泰國fusion餐廳,感覺好吸引,於是決定入去試下。首先試嘅係鹹蛋黃金單骨雞翼,真係令我驚喜😍😍 鹹蛋用得好巧妙,唔係傳統嘅鹹蛋粉,而係更香濃嘅鹹蛋蓉,味道非常突出但又不至於過鹹。最重要嘅係,雞翼做到單骨,食起上嚟方便得很,夠晒貼心!🥰接住試嘅係阿閒泰幸運炭烤拼盤,呢個拼盤有晒牛肉、雞串、魷魚、雜菌菇、烤蕃茄、烤菠蘿同炸虎大蝦,每樣食物都烤得恰到好處,保留咗食材本身嘅鮮味。特別驚喜嘅係烤菠蘿,平時我唔太鍾意食拼盤裏嘅菠蘿,但呢個烤得甜美多汁,完全顛覆咗我嘅看法。而且啲虎蝦大隻又多肉,雞串又香又多汁,每一口都令人回味無窮😋再嚟就係街頭大蝦炒金邊粉,呢個係我個人嘅最愛。裏面唔單止有青口同蝦球,仲有辣椒粉、花生同芽菜,全部分開放,可以畀我根據自己嘅口味撈埋一齊食👍🏻飲品方面,我揀咗斑斕椰香鮮奶同手作花香斑斕蝶豆花茶。😋😋 斑斕椰香鮮奶嘅味道非常特別,斑斕同椰奶嘅香味完美結合。而蝶豆花茶更加出色,唔單止個杯設計得好靚,仲有個大冰球喺入面,既可以欣賞又可以飲,加上糖漿可以按自己口味調整,非常獨特👍🏻總結嚟講,呢間餐廳嘅泰國fusi

總結嚟講,呢間餐廳嘅泰國fusion菜色相當出色,無論係食物嘅味道、外觀,定係服務態度,都令人印象深刻。下次有機會會再嚟😍😍😍
2024-01-21 54 浏览
聽說這家餐廳以Thai Western Café 為概念,採用創新烹調將泰菜融合西方餐飲概念。常說醬汁是每道料理的靈魂,Ahan Thai 阿閒泰有私房秘制醬汁,遠赴泰國拜訪當地私房名廚,精心挑選12種極具代表性的泰國秘製醬汁,空運直送到港。今次試吓午市套餐:炭烤雞扒濃湯船河泰國新鮮卷粉 ($86)泰北咖喱雞香飯自家製酸菜 ($86)伯爵茶鮮奶泰式鴛鴦冰

今次試吓午市套餐:

炭烤雞扒濃湯船河泰國新鮮卷粉 ($86)
泰北咖喱雞香飯自家製酸菜 ($86)
伯爵茶鮮奶
泰式鴛鴦冰
2024-01-17 45 浏览
蟹肉芒果牛油果野菜沙津 $98各種材料搭配好合拍,味道清新好開胃。濃汁泰黃咖哩軟殼蟹 $208炸至金黃色又脆身的軟殼蟹,搭配又香又濃咖哩汁,好惹味,不過要注意味道比較辣哦如果有麵包仲好,醬汁黏少少麵包會更正。青檸冰涼特飲 $48這是友人點特飲,沙冰質感,味道清新。手作花香斑斕蝶豆花茶 $52外形美觀,打卡一梳,不過味道就覺得怪怪地,不知道怎樣形容,我自己就不太喜歡這味道棕櫚糖炭燒三黃雞(半隻) $178即叫即製,聞到陣陣炭燒香味,皮脆肉嫩,再搭配配料一起食用,增加不少層次感,菠蘿味甜,剛好可以中和油膩感。晚餐有時間限制,差不多夠鐘侍應提點,不過食物送達快,基本上吃完時間都差不多,所以不用太擔心。

蟹肉芒果牛油果野菜沙津 $98
各種材料搭配好合拍,味道清新好開胃。

濃汁泰黃咖哩軟殼蟹 $208
如果有麵包仲好,醬汁黏少少麵包會更正。

青檸冰涼特飲 $48
這是友人點特飲,沙冰質感,味道清新。

手作花香斑斕蝶豆花茶 $52

棕櫚糖炭燒三黃雞(半隻) $178

2024-01-16 63 浏览
又貴又唔好食,叫咗個咖喱牛肋條加咗$28薄餅,然後個薄餅非常之細 紙皮咁硬 性價比極低 牛肋條冇乜驚喜 個咖喱超級辣 完全冇平衡到成個菜式嘅味道 牛肋條份量亦都唔多 但係價錢都比較高 仲有冬陰功海鮮意粉 得兩隻蝦 兩隻八爪魚爪 一隻青口 價錢都算正正常常 都係嗰句,冇驚喜裝修同埋環境都幾好 店員嘅服務都正常OpenRice上面嘅評分 全部都Overrate其他食物嘅價錢都偏高 菜式都係一般嘅泰國菜 冇乜驚喜 如果要keep住客人嘅話,就要再諗諗更加好嘅菜式
又貴又唔好食,
叫咗個
裝修同埋環境都幾好 店員嘅服務都正常
OpenRice上面嘅評分 全部都Overrate
其他食物嘅價錢都偏高 菜式都係一般嘅泰國菜 冇乜驚喜
如果要keep住客人嘅話,就要再諗諗更加好嘅菜式
成日行過k11都心思思想試吓,今日終於同朋友去食吓,點知完全大失所望。香芒紅菜頭米紙卷:以為自己做咗兔仔食草咁,返嚟睇openrice人哋啲相完全兩回事,人哋啲芒果係大條好多,我呢個應該叫紅蘿蔔菜卷!大佬!你唔夠芒果可以暫停呢個菜式!冬蔭公海鮮焗飯:一上嚟,個色好似屎咁,完全唔開胃。啲海鮮份量少到係粟米六粒飯啲friend。個飯底濕到糊仔咁,1歲bb同90歲冇牙長者都啱食。冬蔭公虎蝦意粉:成餐最食得落嘅嘢,但其實意粉都幾難整得難食。檸檬特飲:朋友話超級難飲,佢要再點泰式奶茶。泰式奶茶:正常味道。

檸檬特飲:朋友話超級難飲,佢要再點泰式奶茶。

泰式奶茶:正常味道。
香芒紅菜頭米紙卷
2024-01-14
2024-01-12 77 浏览
食物一般,通菜老超級多油,食剩大半碟,服務一般,性價比唔高,份量較少,只是菜式擺得好看,真是好普通,裝修及環境幾好。我明白及接受90分鐘用餐時間,去到60分鐘問我是否需要叫甜品,我便叫甜品了,之後5分鐘內分別三個同事問我可否收枱面的餸菜,我已告知第一個同事未食完,他們騷擾我和朋友傾偈,直至我叫他們不用再收我枱面上的食物不要問我們任何嘢,便沒有第四個同事來問我了,這是不愉快的用餐體驗,本人極力支持本地餐飲業,但我也不會再去這餐廳

2024-01-12
  • 沒有值得介紹的菜式
2024-01-12 75 浏览
其實我蠻享受一個人的午餐,也很期待每星期出外一次去找好吃的午餐🍱尖沙咀這間泰國餐廳好吃到我再來光顧~ 好喜歡他們家的午餐選擇多,而且好多款我都喜歡吃!🥘青咖喱雞扒焗茉莉香飯~ 多汁、雞扒超大塊、厚肉但肉質柔軟,飯焗得較乾身,椰香味濃。🍜炭燒帶子冬蔭功泰國新鲜幼粉 ~ 賣相不像圖片,但帶子大大粒很彈牙,冬蔭功辣度和酸香味剛好,麵條也很掛汁爽口。🥛斑蘭花椰香鮮奶咖啡 ~ 這個有點失望,一度懷疑是否沒有咖啡?斑蘭較淡,偏重椰奶味。🍹氮氣泡泡檸檬茶 ~ 比較有驚喜的一個特飲,檸檬香甜帶少少苦澀茶味,不是死甜,怪不得好多客人都點這杯。📍Ahan Thai @ K11 Art Mall希望有機會lunch time 再來過😋

📍Ahan Thai @ K11 Art Mall

希望有機會lunch time 再來過😋

2024-01-11 45 浏览
朝天唔跟標,今次試左間泰國餐廳好有點橫搞搞。先來佢個泰式三文魚牛油果他他,賣相好有得拍📷三文魚新鮮到彈牙,牛油果滑溜溜,兩者夾一夾,真係有種幸福感瀉落心頭。再講講嗰脆皮豬頸肉,燒得外皮香脆,一啖入口,肉香四溢,真係幾正👍。千祈唔好錯過嗰菠蘿雞肉炒糙米飯,夾埋炭烤牛肉串燒,真係大滿足,糙米飯嘅香甜加上牛肉嘅多汁,喺口入面打轉,超有層次。啲牛肉串香得嚟唔住架😋!甜品方面,伯爵忌廉牛角包窩夫真係過癮,椰子雪糕咬落去涼爽清新,下雪唔刮風。阿閒泰虎蝦冬蔭功湯,呢個夠晒料,湯頭鮮美,酸辣味道攪和得刺激得啱啱好,啖啖蝦肉,爽口得滯🦐。最後,凍朱古力一杯,解甜兼解渴,仲有乜好彈?成體驗,喺港式夾雜下嘅泰國美食,真係食得好唔舍得咁喎~。

成體驗,喺港式夾雜下嘅泰國美食,真係食得好唔舍得咁喎~。
推介💖🍤脆炸軟殼蟹米紙卷 配牛油果醬勁大隻軟殼蟹,配牛油果醬可解油膩🍝泰式醉貓豚肉炒卷粉好特別既卷粉質感,有咬口👍🏻🥭椰汁芒果黑糯米飯賣相超吸睛😍😍 糯米飯煮得軟熟好味🥥泰式街頭椰子雪糕椰子味超香既雪糕😍✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 阿閒泰 (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#尖沙咀#尖沙咀好去處 #尖沙咀美食#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#尖沙咀泰國菜#泰國菜
推介💖

🍤脆炸軟殼蟹米紙卷 配牛油果醬
勁大隻軟殼蟹,配牛油果醬可解油膩

🍝泰式醉貓豚肉炒卷粉
好特別既卷粉質感,有咬口👍🏻

🥭椰汁芒果黑糯米飯

好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 阿閒泰 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖

#hkfoodshare
#尖沙咀#尖沙咀好去處 #尖沙咀美食
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#尖沙咀泰國菜#泰國菜
  • 泰式醉貓炒新鮮手造卷粉
  • 椰汁芒果黑糯米飯
2024-01-10 32 浏览
泰式風情滿滿的環境,還有各種田園風裝飾,✨讓人彷彿回到泰國休閒旅遊的時光!秘制滷豬手,🐷豬手的量挺多,豬肉香滑有彈性,而且軟綿入味。烤原個椰菜花配青咖喱醬,🥦外焦里嫩的椰菜花,蘸點秘制醬汁再吃更香。泰式生蝦配酸辣青汁,🦐這道菜復刻了泰式青汁的微辣,生蝦風味很絕!冬蔭功湯,酸辣開胃的冬蔭功湯,🥰配上豐富的海鮮,酸爽過癮!椰汁雞湯,吸收椰汁湯,🥥雞肉濃郁鮮香。#tsimshatsui #k11

秘制滷豬手,🐷豬手的量挺多,豬肉香滑有彈性,而且軟綿入味。

冬蔭功湯,酸辣開胃的冬蔭功湯,🥰配上豐富的海鮮,酸爽過癮!

椰汁雞湯,吸收椰汁湯,🥥雞肉濃郁鮮香。

#tsimshatsui #k11