2022-02-24 516 浏览
一間幾有傳統特色嘅台灣菜餐廳,所以今次就叫咗呢一個冠軍清燉牛肉刀削麵!$78來講都算係正正常常嘅價錢,不過我就略嫌呢度嘅牛肉比較少嘅份量!但係整體來講呢度嘅牛肉都算係幾好食嘅,肥瘦適中!至於呢度嘅刀削麵亦都係正正常常,湯底算係非常清嘅!
2022-01-11 433 浏览
HKU附近嘅台灣菜唔多 呢間好似係比較新 見佢評價ok就試吓因為已經2:30去 所以冇乜客人有單點有套餐 選擇幾多▶️冠軍清燉牛肉刀削麵 ($78)見係佢招牌菜就試吓 上到嚟 個碗係好大 但其實份量細牛肉得四舊 刀削麵都唔係好夠食🤥配料有啲蘿蔔片 湯底望落清 但係我嚴佢清得滯 完全冇味🥴仲要遍油 感覺好似水溝油咁🐂牛肉都冇乜牛味 肉質半肥瘦 但係有啲乾同埋韌…食唔到古早味份量唔多 仲要多根🍜唯一好啲係佢個刀削麵 麵夠粗同厚身所以咬落好煙韌彈牙不過配落呢個湯底同咁嘅牛肉完全浪費咗🥲成碗麵冇味然後得個油字-味道真係唔得 唔可以叫做台灣嘢🤭服務就ok嘅 環境一般 一路食一路有隻蚊飛黎飛去~CP值低!材料唔足 味道有待改善 份量細 咁一碗麵已經$78💸好唔值試一次就夠了
因為已經2:30去 所以冇乜客人
有單點有套餐 選擇幾多

▶️冠軍清燉牛肉刀削麵 ($78)
見係佢招牌菜就試吓

所以咬落好煙韌彈牙
不過配落呢個湯底同咁嘅牛肉完全浪費咗🥲
成碗麵冇味然後得個油字
味道真係唔得 唔可以叫做台灣嘢🤭
服務就ok嘅 環境一般 一路食一路有隻蚊飛黎飛去~
試一次就夠了
2021-11-30 401 浏览
今日去呢頭附近睇展覽近排食得太多cafe都想食下其他野行過見到麻辣鴨血 即刻掛住台灣  就決定入去試下鋪面不大 近晚飯時段都唔算好多人 所以都好快有位佢麵同飯類都有 亦有好多款式可以選擇見佢個牛肉麵得過創意獎(感覺少伏)都叫一個試下啦另外當然就係叫一個麻辣鴨血麵 話晒都係見到佢先入黎我同朋友都係叫套餐 大約70-85蚊價位牛肉麵比較抵食 有包左一個雜錦菜 不過係涼拌既齋菜 (朋友覺得都ok)我個人就不太喜好 所以唔會選擇其他套餐亦都有配不同的小食鴨血餐就可以揀加多個餸:墨丸或者鴨胗(胃)雞腎就食得多 鴨胗少見所以唔敢叫  揀左墨丸牛肉麵配有紅白蘿蔔 朋友揀左刀削麵食落去幾滑 唔算太厚身 感覺唔似係手工似係機切但口感不俗 亦不會好滯鴨血麵同樣配有紅白蘿蔔 我就揀左陽春麵推薦中意食幼麵既人 煮得都夠淋身同滑麵幾好食 湯亦帶有香麻辣味鴨血口感有啲怪 食落唔似平時啲台灣甲血不過不失墨丸入面有啲墨魚碎 但都係好淋身個人中意食爽口少少的嘢飲無乜驚喜係普通的烏梅青茶 不過真係好掛住台灣味!
今日去呢頭附近睇展覽近排食得太多cafe都想食下其他野
行過見到麻辣鴨血 即刻掛住台灣  就決定入去試下

鋪面不大 近晚飯時段都唔算好多人 所以都好快有位
佢麵同飯類都有 亦有好多款式可以選擇
見佢個牛肉麵得過創意獎(感覺少伏)
都叫一個試下啦
另外當然就係叫一個麻辣鴨血麵 話晒都係見到佢先入黎
我同朋友都係叫套餐 大約70-85蚊價位
牛肉麵比較抵食 有包左一個雜錦菜
不過係涼拌既齋菜 (朋友覺得都ok)
我個人就不太喜好 所以唔會選擇
其他套餐亦都有配不同的小食
鴨血餐就可以揀加多個餸:墨丸或者鴨胗(胃)
雞腎就食得多 鴨胗少見所以唔敢叫  揀左墨丸

不過不失
墨丸入面有啲墨魚碎 但都係好淋身
個人中意食爽口少少的

嘢飲無乜驚喜
係普通的烏梅青茶 不過真係好掛住台灣味!
2021-11-21
  • 冠軍清燉牛肉麵
前排無聊由灣仔行去西環其實間唔中中島都會無目的行下所以今次都係漫步人生行到邊咪睇下有咩好食🤣—————————————————————呢日喺西環去左間台灣牛肉麵小店門口話係得獎牛肉麵一於試下佢咩料先😎金牌紅燒牛三寶賣相都唔錯湯頭清澈但稍嫌味道較淡唔係好突出到紅燒嘅感覺至於肉燥拌麵中島個人覺得偏油但麵條彈牙附送嘅清湯都可以解油膩其實決定呢間嘅重點係因為👨🏽想食燙青菜條友喺台灣食完上左癮🙃不過香港好似無滿足到佢嘅燙青菜呢個都唔例外😂然後就係中島想食嘅甜不辣如果只係魚肉餅都整得唔好食就好大鑊究竟同台灣嘅比爭左啲咩?硬係覺得無咁好食🤔不過佢哋啲小食又真係幾抵食嘅—————————————————————⦾ 金牌紅燒牛三寶刀削麵 $78⦾ 肉燥拌麵 $38⦾ 酥炸花枝丸 $25⦾ 燙青菜 $20⦾ 甜不辣 $20
前排無聊由灣仔行去西環
不過香港好似無滿足到佢嘅燙青菜
呢個都唔例外😂
然後就係中島想食嘅甜不辣
如果只係魚肉餅都整得唔好食就好大鑊
究竟同台灣嘅比爭左啲咩?
硬係覺得無咁好食🤔

燙青菜

⦾ 甜不辣 $20
甜不辣
2021-10-19 301 浏览
啲牛燉到好鞋,好難咬,好瘦,無嘜肥肉,而且得幾塊好細,想食牛就唔好揀呢間,以為有好多奬可以一試,個湯都ok ,有菜加分,但餐款都好少,想食牛就揀另一間,其他可能ok
2021-10-17 215 浏览
咁我平時都鐘意食鴨血既 又見openrice上面d comment 話值得一試,就叫左一碗麻辣鴨血麵試下。碗麵一黎到 成碗都係油 好似將罐頭鴨血入面d油全部倒晒落碗麵到 有塊鴨血上面仲要痴左一條頭髮 已經唔想食。好辛苦咁試下隔走d油 (見我張相 個細碗就係隔出黎既油)但碗麵都仲係成碗油。試左啖鴨血 係果d咬唔爛既質感。又試左一塊蘿白 完全未煮淋 淨係痴左d油係面 一陣奇怪味 咬落去入面係冇味既。最後成碗冇食過 淨係飲左杯青梅綠茶 咁就$82。
試左啖鴨血 係果d咬唔爛既質感。
最後成碗冇食過 淨係飲左杯青梅綠茶
咁就$82。
麻辣鴨血
2021-07-10 688 浏览
誤打誤撞走左入黎食,見到個名以為係食韓國野,所以一心想食辣,點知係台灣野,所以見到有麻辣鴨血點左黎試,野食黎到睇落貌似唔夠熱,食落浸返熱啲餸只可以話係啱啱好,味道ok,鴨血都好味😛,辣味適中,但如果熱啲可以好味啲。食落有陣香菜既香味算係幾特別加返好多分,如果唔係就屋企煮差唔多🤪,加埋杯野飲成個午餐package平衡返,野飲酸酸地幾醒胃。午餐呢個價錢連野飲算係唔錯。其它枱全部食牛肉麵,應該係招牌菜?下次可以試多次。😚
2021-06-17 567 浏览
點咗個set 有極品創意番茄牛肉麵, 鹽酥雞, 加杯特飲,粗面軟硬適中, 番茄湯底同出面食啲有啲唔同, 牛肉份量唔錯, 咬落去感覺唔幹身又唔”韌”。同埋鹽酥雞有啲特別, 冇記錯問過職員話喺有少少滷味個處理手法, 所以顏色偏暗, 但喺食落入味唔淋, 同埋杯青梅綠茶好正. 總體嚟講,值得一試
總體嚟講,值得一試
2021-06-01 431 浏览
.📍阿珠嬤📍香港西環皇后大道西305號地舖又是一個外賣系列😂這次點了個香腸滷肉飯(48hkd)跟炸物拼盤(58hkd),炸物拼盤有鹽酥雞、花枝丸、香腸跟2色的地瓜球,花枝丸彈牙脆口,是表現最出色的炸物,地瓜球不是台灣空心的那種,裏面是可以吃到地瓜泥的,個人比較喜歡這種有飽足感的地瓜球,滷肉飯來說滷肉給的比較少,不太能拌完整個飯,可能要自己加一點醬油😂不過味道是還不錯的❣#foodiblum台式
📍阿珠嬤
📍香港西環皇后大道西305號地舖

#foodiblum台式
外卖自取
2021-05-30 343 浏览
叫外賣買咗一個肉燥飯、滷肉飯、甜不辣同鹹酥雞。肉操飯一食落去有浸臭豬味,食咗一啖即刻唔想食。滷肉飯好鹹,食完要即刻飲水。鹹酥雞唔似正常台灣嘅鹽酥雞味,好大浸油味。甜不辣算係呢餐最正常嘅嘢食。整體來講10分失望,唔會再去。如果要食台灣嘢真係有大把選擇一定唔會揀佢。
叫外賣買咗一個肉燥飯、滷肉飯、甜不辣同鹹酥雞。
肉操飯一食落去有浸臭豬味,食咗一啖即刻唔想食。
滷肉飯好鹹,食完要即刻飲水。
鹹酥雞唔似正常台灣嘅鹽酥雞味,好大浸油味。
甜不辣算係呢餐最正常嘅嘢食。

12 分钟 (外卖自取)
2021-04-09 644 浏览
沒有來過這一間吃台灣麵. 看見他的店名. 覺得幾特別. 於是與我的大仔一齊入去試試. 呢度話佢哋喺台灣牛肉麵冠軍. 於是我叫了牛肉陽春面. 我個仔叫了蕃茄牛肉刀削麵. 牛肉OK. 因為夠林. 但係湯底和麵就一啲都唔得. 我那碗牛肉陽春面. 啲湯唔夠熱面又林,我個仔嗰碗啲湯都係唔夠熱,雖然啲刀削麵都OK每碗麵都跟一個小吃,我個仔跟嗰個炸雞就幾好食,我的秘製小菜還OK。最嬲係我個杯熱檸茶,一啲都唔熱,凍凍地。總共收$193。又貴又唔好食。
最嬲係我個杯熱檸茶,一啲都唔熱,凍凍地。
總共收$193。
又貴又唔好食。
2021-01-15 875 浏览
劣食服務差價錢貴 阿姐又唔安排座位 有人打尖又唔理 啲餸有啲叔味 個飯食左一半都無就放棄左 個炸豬排 淋到一舊野咁 真係好難食 第一次寫食評 因為真係太差 希望唔好再有人中伏!!!啦
Azhuma 位置吾系咁靚,平時客人不多。貴為「2013 -14 台北國牛肉麵獎」都好似係好遙遠嘅事我對牛肉麵興趣不大,散叫左幾樣野經典滷肉飯$28秘制牛蒡絲$15台式熱奶茶$20經典滷肉飯依個價當然係 Mini size, 正常人吾好學我,吾夠食架。睇清楚其實系肉燥飯,肥肉吾算多,加上香菇;醬汁夠濃夠惹味, 滷水蛋入味, OK 的。秘制牛蒡絲好爽口,味道甘甘地,幾好味。台式熱奶茶嚇人熱奶茶,全無茶味,又淡又稀,到底我飲緊乜嘢......店員態度麻麻,黑口黑面。
Azhuma 位置吾系咁靚,平時客人不多。

貴為「2013 -14 台北國牛肉麵獎」都好似係好遙遠嘅事

我對牛肉麵興趣不大,散叫左幾樣野

經典滷肉飯$28
秘制牛蒡絲$15
台式熱奶茶$20

經典滷肉飯

秘制牛蒡絲

好爽口,味道甘甘地,幾好味。

台式熱奶茶

嚇人熱奶茶,全無茶味,又淡又稀,到底我飲緊乜嘢......

店員態度麻麻,黑口黑面。

2020-11-13
  • 秘制牛蒡絲
2020-10-23 811 浏览
.呢間舖都幾多人食,但食飯時間都有位嘅,等5-10分鐘就得。.🌼經典滷肉飯 $28滷肉飯還蠻好吃的,d滷肉夠霖而且滷味適中,配半粒溏心蛋,味道唔差。😋.🌼銷魂酥雞 $35得飯當然唔夠,追加左小食鹹酥雞。鹹酥雞仲貴過飯😂,外酥內嫩滑,呢個酥唔太熱氣。值得一試~.🌼川味辣擔擔湯麵 $42同事食呢個,佢話感覺都OK。d辣唔算好辣。.🌼溏心蛋 $12呢度嘅溏心蛋味道真係唔差,蛋白嫩滑夠味。蛋黃有少少流心嘅感覺~
呢間舖都幾多人食,但食飯時間都有位嘅,等5-10分鐘就得。

🌼經典滷肉飯 $28
🌼銷魂酥雞 $35
得飯當然唔夠,追加左小食鹹酥雞。
鹹酥雞仲貴過飯😂,外酥內嫩滑,呢個酥唔太熱氣。值得一試~

🌼川味辣擔擔湯麵 $42
同事食呢個,佢話感覺都OK。
d辣唔算好辣。

🌼溏心蛋 $12
2020-10-21
2020-09-06 781 浏览
叫咗個清燉牛肉麵,牛肉麵湯底還可以但牛肉完全冇味,最差都係啲麵,食落覺得好糊,炸物拼盤除咗個雞其他都算ok,雞真係好唔掂又乾又鞋,最離譜都係燙青菜,係生菜,俾晒最老嗰部份,通常我哋屋企搣走嗰部分,都唔知佢留啲嫩嗰部份要來做咩,留返比自己廚房食?服務態度好差,黑口黑面.冇可能再幫襯,有時真係唔明白啲老闆,做夥計就話求其啫,做老闆投資左咁多錢又裝修有盛,租金又貴,點解唔自己試吓啲食品,香港咁多面廠自己試吓搵間好食啲嘅面,牛肉麵啲麵唔掂已經大打折扣啦
2020-09-06