2017-12-24 220 浏览
入面好大 咁岩有間房仔比我 私人空間仲有電視睇 唔錯出面地方都好大 好舒服未黎野食之前佢比左呢個菇菇做前菜 好好食呀 脆卜卜 勁香口 食完想再食 野食方面我叫左呢個魚鍋 佢係先燒左條魚 再加配菜放落去 不得了 勁香 同埋佢條魚好大條 好好食呢個響鈴既份量太強 又大條 又多 兩個人真係食唔晒 佢脆卜卜新鮮炸 呢個豆腐拎黎爽d湯低真係一流 又入味呢個蜆好大隻 又厚肉 最緊要係冇沙 好新鮮呢個餃自家製 真係皮簿餡靚 不過唔好太大力夾 真係會穿 要溫柔地放落湯食完之後我再加粥低食左兩碗 好香濃既精華 真係勁飽

入面好大 咁岩有間房仔比我 私人空間仲有電視睇 唔錯

出面地方都好大 好舒服

呢個豆腐拎黎爽d湯低真係一流 又入味

呢個蜆好大隻 又厚肉 最緊要係冇沙 好新鮮

食完之後我再加粥低食左兩碗 好香濃既精華 真係勁飽
2017-12-24 151 浏览
呢間黎到好貼心 未入座可以先坐係門口等 本身都好多位 好岩一大班人黎食 我就叫左呢個干鍋魚粥鍋 成條魚好正 佢煎到勁香 好入香 同埋最正冇乜骨 食完呢個就打粥低去打邊爐呢個玫瑰豬肉爽 除左樣靚 仲好好食 呢個影相一流 同埋佢呢個勁香豬肉味 又爽口呢個墨魚滑手打好新鮮 勁彈牙 又勁大舊 唔會兩啖食晒花膠 女人至愛 又大舊又厚身 呢個就要耐小小先得 不過唔會縮好多 唔錯食完之後就可以筆起個湯低食埋個粥 係超濃味 同成煲係 所以一定好飽咁走選擇夠多 價錢又合理

呢個墨魚滑手打好新鮮 勁彈牙 又勁大舊 唔會兩啖食晒

選擇夠多 價錢又合理
2017-12-22 254 浏览
適逢做冬呢啲日子緊係好難訂枱,上open rice 見到呢間有得網上訂枱,咁啱佢又冇位咁就食啦(其實之前都有考慮過搵日黎試)價錢講真就唔係平,仲要星期五,六日,假期前夕位位再加多$30,如果想其他火鍋配料任食,又要再加多$30,茶芥醬料又要加多$18諗住食好啲揀左個貴嘅3百幾4百蚊位,星期五要加多$30,成為每位$413其實都算等得耐,個粥底黎左,再滾埋,佢啲料都未到,第一下黎嘅竟然仲要係配料講到佢個set,第1 一睇就知唔係新鮮,雖然佢有個魚缸,就咁睇似用冰鮮龍蝦,放落魚缸解凍咁第2 佢用啲冰座住海鮮,攪到一夾起啲海鮮果陣夾埋啲冰落去個鍋到,感覺好唔衞生第3 啲沙貝有沙佢地要做太多客,啲海鮮準備唔切,又保持唔到水準,明知做冬又唔入多啲貨,我見到好多客黎到有啲海鮮已經賣哂老實講隔離枱又講得啱,你咩都冇,點解我仲要嗌呢個set?俾呢個價錢食啲重複嘅野,仲要加多$30!?俾我真係唔食啦,唔識變通,攪到好多post都係話態度差總括黎講 唔值囉 都係掛住大圍果間多啲
第3 啲沙貝有沙

總括黎講 唔值囉 都係掛住大圍果間多啲
配料
肥牛
肥牛
2017-12-22 138 浏览
以前在大陸曾經吃過粥底火鍋,想不到現在香港亦有這類店,所以特別令人回味!店裏座位寬闊,坐得特別舒服!午市放題價格特別優惠,100塊錢也不用!但是剛來的有米粥鍋比較清淡,只有一些南瓜,香芋,所以我特別點了一些火鍋料來自制我的粥底口味!首先蜆是必需要的,因為它可以把粥變得鮮甜,而且這間店提供兩款貝款類,這兩款我也有點了一些試一下!另外,我亦選了栗米,因為栗米也是滾一下也會出了栗米味!大半小時後,粥底由白色變成深色了!另外,特別推介這裏的丸子,它們全是手造的,非常彈牙!

店裏座位寬闊,坐得特別舒服!

午市放題價格特別優惠,100塊錢也不用!

另外,特別推介這裏的丸子,它們全是手造的,非常彈牙!
手打肉丸
手工貢丸
豆苗雲
2017-12-16
手打肉丸
手工貢丸
豆苗雲
本身見評價十分好很期待試下 終於抽到有時間去到但由入座個刻起 已叫了大良鮮奶 經過半小時後發現叫左十樣八樣冇黎齊 已不停追單以為係唔小心漏單 半個鐘後重點追大良鮮奶 後生馬尾侍應hea答話有 到最後臨走前再追先話冇曬 投訢後侍應卻單單打打 食物質素係好 但侍應嘅態度我唔會再幫襯
本身見評價十分好很期待試下 終於抽到有時間去到
2017-12-21 158 浏览
當打邊爐、蒸氣鍋都未滿足到你既時候,不妨試一試埋粥品火鍋,包你覺得新奇又好味!先黎個蜆煲,大蜆鮮甜冇沙,而且份量超多,兩個人好難食得晒!然後開始粥底打邊爐,招牌玫瑰花豬爽肉,賣相勁靚之餘,食落爽口美味,侍應上碟時其中一塊花瓣塌左,即刻拎返入廚房整返靚去比我地影相,真係好貼心👍🏼最愛韮菜餃,多韮菜少豬肉先至最好味,韮菜味香濃多汁,正!蔬菜籃賣相都好靚,好有心機排好,菜同粟米都好清甜!呢個大生腸都比較特別,超爽口又大件,食剩一半黎放粥滾,勁好味!成碗粥吸收晒蜆同肉既精華,就算幾飽都成煲清晒😛
先黎個蜆煲,大蜆鮮甜冇沙,而且份量超多,兩個人好難食得晒!

最愛韮菜餃,多韮菜少豬肉先至最好味,韮菜味香濃多汁,正!

蔬菜籃賣相都好靚,好有心機排好,菜同粟米都好清甜!

成碗粥吸收晒蜆同肉既精華,就算幾飽都成煲清晒😛
天氣凍凍地,諗住打返個邊爐,但又唔想禁普通,食得多都會悶,上網搵下見到間有得食海鮮同粥底既火鍋店可以一戰就去左食,坐低左覺得環境好唔錯,最緊要係有得叉電!餐具好好玩
2017-12-15
庆祝纪念
生日
2017-12-20 115 浏览
打邊爐就食得多要用到粥底來食就真係第一次試呢度同其他火鍋店一樣都有青蔥同芫荽作為配料而呢度最特別就係有我最喜歡用來送粥嘅菜普及冬菜喺放入食物之前就梗係食返一碗白粥先發覺個粥底本身都已經非常出色好彩朋友撳住我如果唔係食下食下可能空口都已經食咗成半鍋白粥了首先叫咗一碟滑牛肉牛肉放落粥入面拖一拖就已經可以食得可能因為個粥底關係牛肉食落口非常之滑仲有叫咗呢款伯爵肉丸叫得伯爵肉丸就即係弄得好細緻矜貴嘅豬肉丸要食爽口而且鮮甜嘅豬肉丸一定要用上新鮮豬肉再人手打至起膠呢度就完全做到晒呢啲要求而且肉丸中令到成個粥底再增加鮮甜另外在點上了這款大大隻韭菜肉餃子起初都好驚呢隻韭菜餃子會淥下淥下就溶化於粥底內變成肉碎粥喺小心翼翼之下發覺原呢款皮薄的餃子原來同粥底非常之夾食得出新鮮嘅肉碎同濃味的韭菜比厚厚嘅米漿包住所以食落口好滑仲會滲透出鮮甜味道另外再叫左黃金蜆已經不用多說甜美的蜆肉完全修飾左整碗粥底令到粥差不多變成了海鮮湯般的香濃當食完晒所有食物之後剩低嘅粥底就變成了今晚的主角因為所有食物的精華已經完完全全鎖住源於這個粥底最後當然是整鍋中也比我們完全清光
打邊爐就食得多

剩低嘅粥底就變成了今晚的主角
因為所有食物的精華已經完完全全鎖住源於這個粥底
最後當然是整鍋中也比我們完全清光
2017-12-18 128 浏览
一個字伏11:38落單12:30先黎得3款食物出野食勁慢肥牛同豚肉片都勁鞋沙白同黃金蜆冇又唔出聲要問先話冇貨餃子皮厚粥底勁易痴底全餐飯係得個手工丸同黃金饅頭ok
一個字伏
粥底勁易痴底
全餐飯係得個手工丸同黃金饅頭ok

2017-12-18
2017-12-17 120 浏览
警告:寒冷天氣警告現正生效!為了在嚴冬中安全渡過,於是到了涮涮鍋店大吃一頓!中午有lunch set或者是任食放題任君選擇,所以像我一樣能吃多的話就可以選放題囉!價格方面也是很優惠,只要98塊錢就可以了,價錢已經全包了茶芥還有服務費,在週末的時候只需要多加二十塊錢,所以真的很便宜!店裏的裝潢是有點跟內地相似的。可以點的食物很多,當中有一些特別的食物,例如這個紫菜響鈴特別的長,中間包著一塊紫菜,它是炸得很脆很脆。還有炸鮮奶中間的口感很好,甜甜的。春花卷就像有一些蔥加了肉的餅一樣。其他的也很新鮮

店裏的裝潢是有點跟內地相似的。

即炸紫菜響鈴

還有炸鮮奶中間的口感很好,甜甜的。
大良炸鮮蛋

春花卷就像有一些蔥加了肉的餅一樣。
順德春花卷
其他的也很新鮮

2017-12-16
即炸紫菜響鈴
大良炸鮮蛋
順德春花卷
2017-12-17 109 浏览
任食火鍋吃得多,今次決定「搞搞新意思」,嚐下現時製流行的粥底火鍋。之前吃過平民價連鎖快餐店的粥底火鍋,今次試下定價高點的店舖,見這間阿爺粥品手工涮涮鍋專門做粥底火鍋,猜想應有一定質素吧。店面夠寬闊,有很多卡位,最重要枱亦夠大,坐4個人也綽綽有餘。另外還有間VIP房,想一圍12人聚餐都可以,隱私度高。調味架的配料都是平日常見的款式,但多了冬菜,用來撈粥吃就最適合不過。粥底落了南瓜及芋頭,未滾食物前先呷一口,很清淡,沒有什麼特別的調味,這樣待會灼過海鮮後就不怕海鮮的精華被蓋過。套餐包了海鮮拼盤及肥牛。海鮮數量不少,海花蟹都有點蟹膏在內,蟹肉有點鮮味。飽魚肉有咬口,海蝦蝦肉彈牙。蜆類沒有沙,細細隻很鮮甜。整體所有海鮮都很新鮮,只是凌波魚有少許養魚的那種泥味,未必人人吃得慣。肥牛脂肪稍嫌多了一點,牛味尚可。配菜點了紫菜響鈴,長身中間夾了一小塊紫菜,新鮮炸起十分香脆,浸過粥後吸飽了粥水,更濕潤,但如紫菜能大塊一點會更好。韮菜餃十分大隻,韮菜份量多點,濃郁的韮菜香伴著半肥瘦豬肉,餃子確是火鍋必備配菜之一。另外還叫了牛柏葉及豬潤,牛柏葉爽口彈牙,豬潤既爽口,亦有點「粉粉地」,入口不會糊起來,口感很好

套餐包了海鮮拼盤及肥牛

肥牛脂肪稍嫌多了一點,牛味尚可。

另外還叫了牛柏葉及豬潤,牛柏葉爽口彈牙,豬潤既爽口,亦有點「粉粉地」,入口不會糊起來,口感很好。

最後,再加點已經調味的生菜,就可以享用剩下的粥底。芋頭跟南瓜已滾到溶化,加入海鮮的精華,粥底更見鮮甜綿滑。

店舖還會送飯後甜品,椰汁桂花糕的底部是椰汁糕,椰汁味濃不膩,搭配桂花的清香,真想多吃幾件。

如其任點任食,吃點質素普通的食材,倒不如吃貴一點,選更高質及特色的火鍋。粥底火鍋,下次可再encore!
2017-12-17 5102 浏览
今年遲了入冬,氣溫一稍降即想吃火鍋。今日在荃灣經過見到這間粥底火鍋店,就選定了是日的晚餐。粥底火鍋有三款套餐,價錢由$218至$328,離不開都是指定海鮮及隨意選擇火鍋配料5款,價錢高點也當然可享用高質一點的海鮮。但火鍋配料不包任食的,跟普通任飲任食火鍋店不同,但如真的想任食,加30元就可以轉成所有配料任食。我們選了基本的$218套餐,8點前離座還可減20元。海鮮一共有七款,一大盤呈上來。生猛海蝦確不欺場,上枱時手腳還在動,蝦肉當然新鮮爽口。貴妃蚌跟鮑魚同樣新鮮,鮑魚肉鮮甜味美,貴妃蚌都不俗。海沙白及黃沙蜆雖然肉身教細。但仍帶點鮮味。海花蟹蟹肉飽滿,一人半隻都很夠吃。火鍋配料有生食及熟食的選擇,見到內臟的款式都不少,點了豬潤一試。豬潤色澤粉潤,看上去幾新鮮。灼後一試,口感爽口得來帶點粉嫰,粉嫰的感覺恰到好處,確實不錯啊!再點了牛柏葉,是普遍漂過的那種,柏葉夠爽口大件,灼後不會縮得太過份。另外選了一款熟食,順德春花卷,原來是韮菜豬肉卷作餡,以麵粉皮包著炸。韮菜和豬肉的分量接近一比一,豬肉是半肥瘦的。韮菜豬肉的配搭一直是所向無敵,皮薄夠香脆,自然惹味。吃過所有配料後職員給我們一碟調過味的生

生猛海蝦確不欺場,上枱時手腳還在動,蝦肉當然新鮮爽口。
貴妃蚌鮑魚同樣新鮮,鮑魚肉鮮甜味美,貴妃蚌都不俗。
海沙白及黃沙蜆雖然肉身教細。但仍帶點鮮味。
海花蟹蟹肉飽滿,一人半隻都很夠吃。

吃過所有配料後職員給我們一碟調過味的生菜放在粥底內。
煮過海鮮的當然鮮甜,粥底落足料,粥底綿身清甜,加點生菜吃更惹味。

原來還以為沒有任吃會不夠飽,但吃畢所有海鮮、幾款配料及好幾碗粥後,已經捧著大肚皮,胃暖身也暖。天寒地凍吃粥底火鍋的確是個不俗的選擇。
第一次黎依度打邊爐,懷著好大希望,因為朋友食過都話好。但係,星期五、六、日,公眾假期要留意,因為係每位加$30。另外,食物材料尚算新鮮,但係選擇較少,漏單情況頗為嚴重,每次只可以點五種材料,但都可以漏單!!!最大問題係你漏單遲出菜,等左一段時間追單都當無件事,但又要人係兩小時內食完交檯,根本係無可能既事,仲要俾說話我地聽趕我地走,非常掃興!!!如果升級放題要每位加$30,星期五、六、日等公眾假期再加$30,另有醬油費$18,性價比低,唔會再有下次
第一次黎依度打邊爐,懷著好大希望,因為朋友食過都話好。

但係,星期五、六、日,公眾假期要留意,因為係每位加$30。

2017-12-08
2017-12-08 178 浏览
晚市點了218元一位的套餐,  很老實講是不夠食, 但職員就是不想你每位加多30元任食, 總是叫人先食完再算, 這個手法很成功, 因為到加了錢後再叫的食物就慢出, 再等一會已夠時間叫你埋單走人.  此店的食物水準其實不差, 但這樣的服務態度叫人吃得不爽.
2017-12-07
  • 豬爽肉
  • 豆苗餃
  • 滑牛
2017-12-06 169 浏览
之前食完荃灣某雞煲店後經過見到呢間疑似鼎爺開嘅粥品涮涮鍋好想試,今日終於機會黎了~~~~~飛雲🤤佢有幾個餐揀,我地就揀左個平平地嘅'海佬忘情鍋'😂貪佢有龍蝦🤤啲海鮮一到真係忍唔住嘩一聲😂個職員姐姐仲同我地講今日我地好好彩因為今日批龍蝦好 大 隻🤤🤤🤤 yeah!!!超抵😍😍😍我地3個人;淨係個套餐包嗰三隻南非龍蝦,三隻鮑魚,一隻半花蟹,同埋啲海黃蜆,滑雞件,豬筒骨都已經夠迫爆晒個鍋了😱😍😍😍😍😍😍😍😍勁足料;個海鮮粥有職員幫手煮,計晒時,保證唔會唔熟又唔會太熟,岩晒我😂而且用粥底黎煮嘅海鮮唔知點解好似真係特別pure,啲粥特別甜咁,感覺非常好🤣飲啖粥,食海鮮,再飲啖粥,又再食海鮮,又飲啖粥....; 唔知係唔係食咗好多粥嘅關係已經覺得飽飽地,但見到台台都有碟紫菜響鈴卷,好吸引;掙扎左一分鐘後,都係決定加$30轉任食配料plan😂, 雖然有好多種配料任揀,但因為真心有啲飽飽嘅關係,我地無叫好多,唔好浪費食物ma😎!紫菜響鈴無令我失望,真係好長好大條😂啲蟹棒又係勁長😂總括黎講 細食女仔淨食海鮮粥底邊爐都夠😂為食/大食女就加$30join配料放題la😝PS1:呢度杯野飲都好大杯,一杯都夠晒;

紫菜響鈴無令我失望,真係好長好大條😂啲蟹棒又係勁長😂

PS1:呢度杯野飲都好大杯,一杯都夠晒;

PS2:台邊有USB插,只要有差電線就唔怕無電了,最岩我呢啲電話長期無電者😂😂😂貼心設計x100分!

PS3: 可能我見識少,呢度嘅筷子好得意, 要駁長😂唔知係咪想用完即棄的同時環保一點,用少啲竹?🤣

***出左門口先醒起唔記得試佢個炸鮮奶😭😭😭😭😭😭下次一定要再黎食!!🤤

2017-12-06