2022-04-11 26 浏览
這間外賣店既飯團一直都好想試,知道他們在旺角開了分店,剛剛去開旺角行街所以便買來試試!他們的飯團有多款口味,而且除了飯團,還有飲品可以買到!大阪海草飯團,這款飯團用上紫米製成,比起白米更健康,內裡有中華沙律、咸蛋黃、椰菜絲、菜圃、油炸鬼等,餡料非常豐富,而且口感十足!熊本烤腸飯團,這款飯團同樣也用上紫米,內裡有甜甜地的脆皮烤腸,還有沙律醬,同埋油炸鬼、菜圃等材料,想不到味道也不錯!黑糖珍珠奶茶,珍珠煙煙韌韌,黑糖不會是死甜,奶茶口感順滑!四季春椰果,好有四季春茶的香味,加上爽甜的椰果,清清地幾解渴!
他們的飯團有多款口味,而且除了飯團,還有飲品可以買到!
黑糖珍珠奶茶,珍珠煙煙韌韌,黑糖不會是死甜,奶茶口感順滑!
2022-04-09
2022-04-11 33 浏览
彌敦道開左一間超igable嘅飯團屋😍行行下街都比佢嘅裝修吸引咗🤩🤩忍唔住入咗黎買飯團同影相打卡😌😌🥢熊本烤腸飯團 $36飯團嘅包裝都好吸睛🤩🤩仲好方便🥳一撕開就可以食😜飯團都好足料🤤有肉鬆、沙律菜、沙律醬😙烤腸都好大條好香濃☺️為飯團增加咗唔少香味同口感🤤🥢芙蓉鹹蛋飯團 $33飯團都係用飯粒係用紫米😌好有營養價值😛大大粒鹹蛋係中心☺️食每一啖都覺得材料好豐富😍😍,真係餡料仲多個飯粒🥰好抵食喔🍸手作紅豆奶茶 $26紅豆奶茶必叫😙好鮮甜嘅紅豆味😍奶茶比例啱啱好😌😌啱哂我飲🍸燒仙草茉莉 $22仙草清爽,解渴一流🤤大熱天時,最啱飲返杯☺️☺️

🥢熊本烤腸飯團 $36

🥢芙蓉鹹蛋飯團 $33

🍸手作紅豆奶茶 $26
紅豆奶茶必叫😙好鮮甜嘅紅豆味😍奶茶比例啱啱好😌😌啱哂我飲

🍸燒仙草茉莉 $22
仙草清爽,解渴一流🤤大熱天時,最啱飲返杯☺️☺️

呢間主打台式手作飯團嘅小店,飯團係即叫即整,選擇多多,亦有不少特色口味,店內雖然無座位,但裝修都好有心思,有櫻花樹🌸同透明吊椅,看到少女心又爆發了,好啱打卡📸!🐮新宿燒汁牛扒飯團$38估唔到飯團都有牛扒,幾有新意,飯團餡料十足,滿滿的!😍牛扒調味不錯亦幾軟淋👍🏻配上有菜絲、肉鬆、油炸鬼同菜圃!而飯就用上紫糯米,好煙韌,單食一條做主食都好夠飽!🧡芙蓉鹹蛋飯團$33好香鹹蛋黃味,超惹味的,同樣配上菜絲、肉鬆、油炸鬼同菜圃等配料,好豐富!🤎黑糖珍珠奶茶$26黑糖珍珠都幾彈牙,黑糖味都幾濃,奶同茶嘅味道亦調配得不錯,飲落幾香,不會太甜😉💛椰果四季春 $22四季春茶味清香,配上粒粒椰果更添咬口,而且椰果份量仲幾多呢!
呢間主打台式手作飯團嘅小店,

🐮新宿燒汁牛扒飯團$38
估唔到飯團都有牛扒,幾有新意,
飯團餡料十足,滿滿的!😍
牛扒調味不錯亦幾軟淋👍🏻
配上有菜絲、肉鬆、油炸鬼同菜圃!
而飯就用上紫糯米,好煙韌,
單食一條做主食都好夠飽!

🧡芙蓉鹹蛋飯團$33
好香鹹蛋黃味,超惹味的,
同樣配上菜絲、肉鬆、油炸鬼同
菜圃等配料,好豐富!

🤎黑糖珍珠奶茶$26
黑糖珍珠都幾彈牙,黑糖味都幾濃,
奶同茶嘅味道亦調配得不錯,
飲落幾香,不會太甜😉

💛椰果四季春 $22
四季春茶味清香,配上粒粒椰果更添咬口,
而且椰果份量仲幾多呢!
午餐
2022-04-05 100 浏览
想試左呢間飯團店好耐😍😍😍今日難得出旺角經過決定要食下!!雖然無座位,但裝修都好靚,成棵櫻花樹,見倒即刻心心眼❤️飯團方面都有好多選擇,買飯團仲有得85折買飲品👍🏻新宿燒汁牛扒飯團|一黎就見倒飯團包住滿滿既配料😍牛扒醃製過調味不錯,肉質仲幾滑👍🏻其餘配料仲有菜絲、肉鬆同油條!好鍾意飯用上紅米同黑糯米,煙煙韌韌非常有口感😋買黎做lunch絕對夠飽!椰果四季春|茶味清香,無叫小甜既情況下都唔會過甜🥰椰果份量都好多,最鍾意飲啲有野咬既飲品😆超滿意,食完會覺得好滿足🤣準備下次再試其他口味!
想試左呢間飯團店好耐😍😍😍今日難得出旺角經過決定要食下!!

雖然無座位,但裝修都好靚,成棵櫻花樹,見倒即刻心心眼❤️

飯團方面都有好多選擇,買飯團仲有得85折買飲品👍🏻

新宿燒汁牛扒飯團|

椰果四季春|

超滿意,食完會覺得好滿足🤣準備下次再試其他口味!
  • 新宿燒汁牛扒飯團
因為疫情,周圍都多左好多外賣小店,今次就試下呢間阿杏飯糰🍙,佢地除左買台式飲品外🧋,仲有台式飯糰,飯糰既款式好多,個個睇落都好吸引🤤🥺-新宿燒汁牛扒飯糰🥩🍙 飯糰份量比想像中大,餡料滿到一口都咬唔曬😮牛扒又香口又入味😋-麻辣雞扒飯糰🐔🍙 本身唸緊會唔會好辣,反而重麻多啲,好想麻辣味,幾有驚喜😙 推薦麻辣系列😍👍🏻

-新宿燒汁牛扒飯糰🥩🍙

-麻辣雞扒飯糰🐔🍙
2022-04-05 62 浏览
成日都見到人介紹「阿杏飯團」🍙好正好吸引 同埋佢都開左幾間分店 今日終於就腳去左旺角分店到買黎試下🤤鋪頭超級吸精👀係少女既粉紅色啊 又有打卡位☺️因為飯團係即叫即整 依個位岩晒慢慢影相慢慢等飯團選擇種類多 都係係出面唔常見既味道 覺得好特別🤣我揀左招牌既新宿燒汁牛扒飯團🍙呢度既飯團好厚實好足料好大個😂而燒汁牛扒飯團 我第一啖食落去覺得有啲似漢堡包味😂好惹味!佢既飯係用左紫糯米去做 更加健康同有營養 同埋比普通米更加煙韌有口感🤤而牛扒唔係得簿簿幾塊 係有厚度既仲有肉質好軟林林😍當中仲有好多唔同嘅餡料 有油炸鬼 肉鬆 菜圃 成個都好夾 perfect match🤍而另一個叫左大板海草飯團🍙我見佢係皇牌所以一定要試下 感覺好新奇 !除左都有岩岩講既餡料之外 仲有椰菜絲 更加爽口入面既沙律醬好正 食落好滿足😍而飲品方面揀左椰果四季春同埋阿杏奶茶🧋椰果四季春 比較清淡健康 椰果好有咬口 適合唔鍾意濃味既你阿杏奶茶 奶較重入口唔會苦澀 同埋好濃滑香甜🤍

飯團選擇種類多 都係係出面唔常見既味道 覺得好特別🤣
我揀左招牌既新宿燒汁牛扒飯團🍙

而另一個叫左大板海草飯團🍙
入面既沙律醬好正 食落好滿足😍

而飲品方面揀左椰果四季春同埋阿杏奶茶🧋
椰果四季春 比較清淡健康 椰果好有咬口 適合唔鍾意濃味既你
阿杏奶茶 奶較重入口唔會苦澀 同埋好濃滑香甜🤍

2022-04-03 71 浏览
台式飯糰🍙外賣店阿杏飯團分店越開越多,最近進駐旺角分店,環境更舒適寬敞。💕🌞星期日下午嚟到,店內都有唔少顧客光顧,幾受歡迎。呢度有棵櫻花樹打卡位,等候期間可以影下相。📷📸🍙新宿燒汁牛扒飯糰 $38🍙飯糰即叫即包,熱辣辣,有啲似上海粢飯。黑糯米包著厚厚嘅牛扒🥩,吸收咗燒汁嘅香甜 ,食落煙煙韌韌。配料豐富,有油條,菜脯,生菜,肉鬆等。🍙芙蓉鹹蛋飯糰 $33🥚鹹蛋蛋香非常吸引,飯團食起來鹹鹹甜甜, 令人更開胃。🥤黑糖珍珠奶茶$26珍珠帶有濃厚嘅黑糖味,奶茶茶底好清香。🥤椰果四季春 $22椰果爽彈,唔會太甜,四季春香醇宜人。

🌞星期日下午嚟到,店內都有唔少顧客光顧,幾受歡迎。

呢度有棵櫻花樹打卡位,等候期間可以影下相。📷📸

🍙新宿燒汁牛扒飯糰 $38🍙

飯糰即叫即包,熱辣辣,有啲似上海粢飯。

🍙芙蓉鹹蛋飯糰 $33

🥚鹹蛋蛋香非常吸引,飯團食起來鹹鹹甜甜, 令人更開胃。

🥤黑糖珍珠奶茶$26

珍珠帶有濃厚嘅黑糖味,奶茶茶底好清香。

🥤椰果四季春 $22

椰果爽彈,唔會太甜,四季春香醇宜人。

2022-04-03
2022-04-03 49 浏览
旺角行街經過呢間人氣打卡店,難得今日落雨濕濕唔使點排隊,係時侯可以食啦🤣🙈.門口打卡位真心好靚,食物同飲品Menu都唔貴,$3x就有靚靚飯團食,用openrice落單加購飲品仲有85折☺️.🍴熊本烤腸飯團$36飯團最外層係紫菜包著飯再加埋配料,有熊本烤腸、油條、榨菜,好有台灣風味得黎有咬勁。.🍴芙蓉鹹蛋飯團$33兩者比較,我更喜歡呢個芙蓉鹹蛋飯團,超香既鹹蛋黃比較重口味,配上配菜搭配得岩岩好,同飯團更加夾。.🍴黑糖珍珠奶茶$26珍奶主要飲佢個珍珠,彈牙得黎唔會太甜,恰到好處。.🍴椰果四季春$22 清甜得黎帶點四季春茶香,加上椰果更加可口。

🍴熊本烤腸飯團$36

🍴芙蓉鹹蛋飯團$33

🍴黑糖珍珠奶茶$26
珍奶主要飲佢個珍珠,彈牙得黎唔會太甜,恰到好處。

🍴椰果四季春$22
清甜得黎帶點四季春茶香,加上椰果更加可口。

2022-04-02 46 浏览
想當年香港都有間連鎖專賣飯團店,細個嗰陣都好鍾意食😆 又方便又多選擇,感覺別有一番風味💕見到呢間台式飯糰即刻覺得好心動😆台灣過江龍到香港都有段時間~最近終於有時間專登去食🤣 呢間飯團外賣店都幾特別,佢入面都幾多打卡位,櫻花樹啊個啲~真係幾靚🌸 等緊飯團嘅時間喺度影吓相都唔錯😆💕新宿燒汁牛扒飯糰🍙 芝士雞扒飯糰🍙 食緊嗰陣真係好有媽媽的感覺💕 就好似媽媽永遠驚你餓唔夠營養,就將所有好食有營養嘅材料都包埋一齊😆 成個飯團好足料超級飽,咁多材料都意外地夾😆 兩個飯團入面配料都差不多,都係紫米飯,有粢飯材料、沙律等等,真係估唔到簡單的飯團都可以咁有營養😯 第一啖食落去,係充滿紫米飯嘅香氣,感覺好獨特~(返到屋企即叫媽媽試吓煮紫米飯😆)芝士雞扒入面仲有火腿,芝士嘅鹹都為飯團帶有獨特口感,大推👍 燒汁牛扒食落去好惹味,雖然係全熟嘅牛扒,但係一啲都唔靭👍 燒仙草茉莉~椰果四季春買飯團再加飲品有八五折👍 而且仲超大杯真係抵😆 燒仙草嘅份量有一大半,真係啖啖都有料😆 佢飲品唔會太甜~茶香味都幾濃😆 配飯團都真係唔錯🥰

新宿燒汁牛扒飯糰🍙 芝士雞扒飯糰🍙
芝士雞扒入面仲有火腿,芝士嘅鹹都為飯團帶有獨特口感,大推👍
燒汁牛扒食落去好惹味,雖然係全熟嘅牛扒,但係一啲都唔靭👍

燒仙草茉莉~椰果四季春

2022-03-24 123 浏览
呢間位於旺角鬧市區既「阿杏飯團」大多以外賣為主,店內粉色吊椅同櫻花樹🌸十分適合打卡。香港好少有專門賣飯團既食店,遇到當然要幫襯下😍,飯團種類多達三十多種,真係花多眼亂,依家凡惠顧飯團配奶茶或清茶系列會有85折新宿燒汁牛扒飯團 🐮$38煙韌既紫糯米包住軟腍既厚牛扒,啖啖肉,燒汁甜甜帶有少許黑椒味,加有沙律醬,配料有肉鬆、油條、生菜,菜圃芙蓉鹹蛋飯團 🥚$33飯團配料都一樣,不過牛扒變成滿滿既鹹蛋碎,呢款比牛扒飯團更多沙律醬,食落比較濕潤,而且比較甜手作紅豆奶茶🧋(大杯)$29奶茶香滑,紅豆蓉既量亦有四分之一杯,十分足料,甜度可以要求去糖👍🏻紫薯玫瑰露🌹 (熱)$22叫左少糖,整體玫瑰味比紫薯味重,喜歡玫瑰味既可以一試

新宿燒汁牛扒飯團 🐮$38

芙蓉鹹蛋飯團 🥚$33

手作紅豆奶茶🧋(大杯)$29
紫薯玫瑰露🌹 (熱)$22
叫左少糖,整體玫瑰味比紫薯味重,喜歡玫瑰味既可以一試

• 芙蓉鹹蛋飯團
2022-03-23 254 浏览
台灣早餐除了蛋餅和三文治之外當然少不了飯團,餡料比起日式飯團更加豐富。阿杏飯團正是主打多款即點即製的手作飯團,有芝士鰻魚、鹹蛋烤腸、麻辣雞扒等口味選擇,眼見人流絡繹不絕相信是不少人午餐或下午茶的輕食之選。雖然以外賣為主,但旺角店內亦設有一排立食位,而粉紅色吊椅更是一大打卡點。新宿燒汁牛扒飯團 ($38) 可以選擇沙律醬、蜂蜜芥末醬或秘製麻辣醬,用上紫糯米比較健康之餘口感亦更加煙韌,牛扒肉厚配以燒汁鹹甜入味。另外更有肉鬆、生菜、冬菇等配料相當豐富,意猶未盡更可加錢增添配料如海苔脆鬆、煙肉、蟹棒、鴨胸肉、海草、八爪魚、鹹蛋、芝士等。椰果四季春 ($22) 味道比較清淡,但粒粒椰果口感豐富。

椰果四季春
椰果四季春 ($22) 味道比較清淡,但粒粒椰果口感豐富。
2022-03-23 88 浏览
新宿燒汁牛扒飯團($38)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧飯團以自家製包裝紙包好,再放入紙袋內,包裝頗為特別、有懷舊台灣感覺。飯團質感夠實身,絕不鬆散,而且尺寸比一個拳頭還要大,吃一個足以飽肚有餘。飯團內餡非常豐富,除了主菜燒汁牛扒,還有大量配菜,包括肉鬆、油炸鬼、鹹酸菜等,大滿足之選。味道方面,牛扒厚切但不會過韌,入口不會太乾,配搭酸甜得宜的新宿燒汁更為香口。飯團紫米粒粒煙韌有嚼口,跟肉鬆、鹹酸菜、沙律醬等配搭,入口鹹鹹酸酸的十分惹味,飯團的香味亦更為突出。整體感覺頗像豪華版的粢飯。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧在平日下午4點幾,無需排隊輪候,點餐後約等待10分鐘左右便能取餐。環境:🐧🐧🐧🐧店舖不設堂食位置,但卻特設打卡位:櫻花樹與小鞦千坐椅別緻美觀,等候外賣其間可順便打卡留倩影。🐧❤️結語:飯團份量十足,味道不錯,值得一試。
新宿燒汁牛扒飯團($38)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

整體感覺頗像豪華版的粢飯。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:飯團份量十足,味道不錯,值得一試。

2022-03-22
下午茶
2022-03-22 217 浏览
這間主打即製特色飯團的台式外賣店近月也在旺角鬧市中開了分店(ノ´ヮ´)ノ*: ・゚雖是外賣店,但亦有貼住牆身的長形餐桌供人立食而店內空間寛敞,燈光更帶給人溫馨的感覺近門口有波波吊椅和櫻花樹啱晒打卡🌸☺️▪️招牌新宿燒汁牛扒飯團 餡料足料豐富,牛扒煮得軟稔,燒汁惹味加上油條、菜脯等配料,仲有紫菜和健康嘅紫米包住💜好好味,一條已經好夠飽♡´・ᴗ・`♡▪️芙蓉鹹蛋飯團 另一款阿杏的招牌飯團🍙 同樣有油條、肉鬆等配料,更有滿滿的鹹蛋黃貪心啲嘅仲有鹹蛋加肉類(eg. 雞扒) 等配搭選擇鍾意食鹹蛋嘅朋友不能錯過啊💛▪️黑糖珍珠奶茶 黑糖珍珠甜度剛好,軟得嚟但有嚼口奶茶味道唔算濃,建議叫少甜會好啲。^‿^。▪椰果四季春️ 茶味甘甜清新,配搭口感Q彈嘅椰果啱晒唔想飲奶類飲品同食完想解膩嘅人凡購買飯團加特定飲品有85折,飽肚又方便飯桶如我嘅一定要試下🥰
這間主打即製特色飯團的台式外賣店
近月也在旺角鬧市中開了分店(ノ´ヮ´)ノ*: ・゚
雖是外賣店,但亦有貼住牆身的長形餐桌供人立食
而店內空間寛敞,燈光更帶給人溫馨的感覺
近門口有波波吊椅和櫻花樹啱晒打卡🌸☺️

▪️招牌新宿燒汁牛扒飯團
餡料足料豐富,牛扒煮得軟稔,燒汁惹味
加上油條、菜脯等配料,仲有紫菜和健康嘅紫米包住💜
好好味,一條已經好夠飽♡´・ᴗ・`♡

▪️芙蓉鹹蛋飯團
另一款阿杏的招牌飯團🍙
同樣有油條、肉鬆等配料,更有滿滿的鹹蛋黃
貪心啲嘅仲有鹹蛋加肉類(eg. 雞扒) 等配搭選擇
鍾意食鹹蛋嘅朋友不能錯過啊💛

▪️黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠甜度剛好,軟得嚟但有嚼口
奶茶味道唔算濃,建議叫少甜會好啲。^‿^。

▪椰果四季春️
茶味甘甜清新,配搭口感Q彈嘅椰果
啱晒唔想飲奶類飲品同食完想解膩嘅人

凡購買飯團加特定飲品有85折,飽肚又方便
飯桶如我嘅一定要試下🥰

2022-03-21 50 浏览
同阿囝去買完佢最鍾意嘅龍珠卡,諗住行去油麻地嗰邊搭車,見到呢間《阿杏飯團》原來喺呢邊都開咗分店,就買返兩個飯團🍙返屋企食😋🍙份量十足!飯團用上紫糯米煙煙韌韌,燒汁牛扒肉質軟嫩,配上生菜、油條、菜圃同沙律醬等,口感超豐富❗️ 而另一款熊本烤腸飯團🍙,入面加咗台灣烤腸,味道濃厚,食落甜甜地得嚟又有咬口😋見counter 電視show 咗杯手作紅豆茶,就叫咗嚟試吓,奶茶香濃,同紅豆好夾,而仙草茉莉,茉莉味好出,唔會好甜,好好飲! ▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️熊本烤腸飯團 $36新宿燒汁牛扒飯團 $38手作紅豆奶茶 $26燒仙草茉莉 $22▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
熊本烤腸飯團 $36
新宿燒汁牛扒飯團 $38
手作紅豆奶茶 $26
燒仙草茉莉 $22
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
  • 手作紅豆奶茶
旺角的人流很旺,潮流購物的地帶,我同好友打算去旺角彌敦道行街,我們購物之餘,看見「阿杏飯團」高質的台式飯團,店舖主要以外賣為主,非常受顧客喜愛,美食俘虜了我們,打算進去外賣覓食。店中人多也不感覺侷促,環境舒適,乾淨整潔,氣氛輕鬆,這裡十分墟冚,很多顧客前來捧埸。店入面有櫻花樹及玻璃櫈很優美,等待製作期間可以坐下來拍照打個卡。即製手作爆餡飯糰,餐牌上設有菜式的圖片,多款口味選擇,美食當前無法抵擋,放縱一下自己,美味的食物,我們都很鐘意,價錢都很相宜。我選擇了二款食物及二款飲品,包括有新宿燒汁牛扒飯團及芝麻八爪魚飯團,飲品方面,包括有手作紅豆奶茶及四季春,外賣回家慢慢食。新宿燒汁牛扒飯團台式飯團大舊好足料厚身,包括有紫糯米、牛扒、肉鬆、油炸鬼及蛋黃等,看來十分似港式的粢飯,牛扒肉質嫰滑,紫糯米軟糯煙韌,整體口感細膩,食落十分美味,齒頰留香,最值得一讚。芝麻八爪魚飯團芝麻八爪魚飯團同樣足料,材料豐富,飯團用紙包住,實淨彈牙,豐盈美味,八爪魚口感爽滑,口感有層次,整個組合好配合,滋味無比,真心很好味。手作紅豆奶茶我最愛手作紅豆奶茶,鮮奶味濃,十分香滑,紅豆質感夠細密,彈牙有咬口,令人心曠神怡,

芝麻八爪魚飯團

手作紅豆奶茶

我最愛手作紅豆奶茶,鮮奶味濃,十分香滑,紅豆質感夠細密,彈牙有咬口,令人心曠神怡,喝後在喉嚨徘徊片刻,充滿優雅不膩的滋味。

四季春

四季春不會太甜,帶出絲絲甜意在心頭,入口甜而不膩,帶出清新的感覺,不能抗拒它的誘惑。

阿杏飯團(旺角店)
地址 : 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖
2022-03-10