2022-03-06 23 浏览
𝕄𝕂 • 阿杏飯團 🍘📍旺角彌敦道𝟝𝟠𝟝號富時中心地下𝟛號舖🔍旺角、尖沙咀::::::::::::::::::::::::::::::🇹🇼 台灣過江龍飯糰店「阿杏飯團」,主打手作爆餡飯糰,提供啖啖肉、海鮮、鹹蛋黃、芝士及麻辣口味,配料有肉鬆、油條、生菜、冬菇、蘿蔔乾及惹味沙律醬,加上軟糯濕潤的紫糯米,每個飯糰即叫即製,厚實足料~ 推介新宿燒汁牛扒飯糰 🐂 另外,台式飲品可選配奶茶、清茶及即磨養生系列,例如有黑糖珍珠奶茶🧋及紫薯玫瑰露 🍠
𝕄𝕂 • 阿杏飯團 🍘
📍旺角彌敦道𝟝𝟠𝟝號富時中心地下𝟛號舖
🔍旺角、尖沙咀
台灣過江龍阿杏飯團🍙繼係尖沙咀插旗後再係旺角開分店🚩門口透明吊椅再加櫻花樹🌸滿滿春日氣息🔆成功令飯團青春起來〽️♡ 新宿燒汁牛扒飯團 ($38)拎上手仲暖笠笠 · 包裝已經好吸晴✨打開飯團餡料顏色好豐富🌈外層係軟糯既紫糯米裡面除左有主角牛扒外🥩仲有酥脆油條|調味冬菇 |生菜|黃蘿蔔同靈魂精粹😎肉鬆!!口感夠哂多層次 · 味道配搭得好好👍🏻而燒汁同沙律醬調味幾夾絕對係粢飯既華麗轉身💃🏻🕺🏻♡ 黑糖珍奶茶 ($28)黑糖味香濃🧋而珍珠煙韌有咬感整體唔會太甜😈༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:食一份飯團剛好一餐而且特別飽肚👻店家最貼心係有提供手套🧤方便客人食用♥️

台灣過江龍阿杏飯團🍙
繼係尖沙咀插旗後
再係旺角開分店🚩

門口透明吊椅再加櫻花樹🌸
滿滿春日氣息🔆
成功令飯團青春起來〽️
新宿燒汁牛扒飯團

♡ 新宿燒汁牛扒飯團 ($38)
拎上手仲暖笠笠 · 包裝已經好吸晴✨
打開飯團餡料顏色好豐富🌈
外層係軟糯既紫糯米
裡面除左有主角牛扒外🥩
仲有酥脆油條|調味冬菇 |生菜|黃蘿蔔
同靈魂精粹😎肉鬆!!
口感夠哂多層次 · 味道配搭得好好👍🏻
而燒汁同沙律醬調味幾夾
絕對係粢飯既華麗轉身💃🏻🕺🏻
新宿燒汁牛扒飯團

♡ 黑糖珍奶茶 ($28)
黑糖味香濃🧋

店家最貼心係有提供手套🧤
方便客人食用♥️

黑糖珍奶茶
2022-02-28 31 浏览
懶人friendly嘅外賣舖😜$50有找一個飯團🍙即叫即整 勁足料🤩🤩麻辣烤腸飯團🍙好耐冇食台灣烤腸 食落勁有台灣風味🤪估唔到加埋麻辣都幾夾仲好惹味!紫米營養豐富👍🏻新宿燒汁牛扒飯團🍙牛扒幾juicy 中意佢個燒汁做粢飯呢個配搭幾新鮮口感極豐富入面再加埋椰菜絲、油炸鬼做配料燕麥奶茶🥤推介👍🏻個人好中意燕麥 呢個奶茶飲落去好重燕麥味仲要係食到啖啖燕麥😋正椰果四季春😚四季春加椰果有口感得來又夠曬fresh!唔錯.📌 阿杏飯團 (#旺角)#旺角美食 彌敦道585號富時中心地下3號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
懶人friendly嘅外賣舖😜$50有找一個飯團🍙
即叫即整 勁足料🤩🤩

麻辣烤腸飯團🍙
好耐冇食台灣烤腸 食落勁有台灣風味🤪
估唔到加埋麻辣都幾夾仲好惹味!
紫米營養豐富👍🏻

新宿燒汁牛扒飯團🍙
牛扒幾juicy 中意佢個燒汁
做粢飯呢個配搭幾新鮮
口感極豐富
入面再加埋椰菜絲、油炸鬼做配料

燕麥奶茶🥤
推介👍🏻個人好中意燕麥
呢個奶茶飲落去好重燕麥味
仲要係食到啖啖燕麥😋正

椰果四季春😚
四季春加椰果有口感得來又夠曬fresh!
唔錯
📌 阿杏飯團 (#旺角)
#旺角美食 彌敦道585號富時中心地下3號舖
外卖自取
阿杏飯團終於由尖沙咀開到黎旺角喇🥳以後想食又可以多一個地方選擇👏🏼旺角分店都幾闊落 不過店舖主要以外賣為主🥡就算人多起上黎都有足夠空間俾大家等😌呢度仲有個櫻花樹玻璃櫈打卡位🌸製作需時 係呢段時間就可以影下相唔怕悶喇📸第一次見到飯團既選擇可以有咁多款式😲連鹹蛋黃系列都有 新鮮感極重🤩仲有麻辣系列🔥好岩無辣不歡既朋友除左花多眼亂既飯團 仲有各式各樣既台式飲品🧋基本上可以滿足到你一餐既食量😆- 🔸新宿燒汁牛扒飯團 🔸鹹蛋烤腸飯團  呢個台式既飯團 好有一種食粢飯既感覺🍙用上黑糯米去做飯底 個種黏口感同粢飯係一樣😲特別係呢啲凍到乜咁既天氣下 一啖飯真係暖入心🥰飯團本身會有固定咗既配料 有菜絲 肉鬆 油炸鬼同菜圃 淨係呢個配搭都已經會明白點解我話佢好似港式既粢飯😆每碌飯團都係好厚實大大舊 每一啖都係爆餡🤤主菜揀咗佢招牌既新宿燒汁牛扒🐂同推介既鹹蛋烤腸🥚粢飯fusion式既享受🤤媽媽味道既阿杏飯團🤗又估佢唔到 燒汁牛扒同呢款飯團係會夾得到😋都無諗過蛋黃既油香俾啲飯吸咗係咁好食🤤牛肉汁令到飯團既味道變得更豐富台灣腸烤出既油份同蛋黃油結合 邪惡No.1🥇- 🔸黑糖珍珠奶茶 🔸椰果四季春  飯團整得好食
阿杏飯團終於由尖沙咀開到黎旺角喇🥳

🧸🌞C.ookngbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-02-20
鹹蛋烤腸飯團
2022-02-24 30 浏览
今日下晝嘅時候,朋友介紹咗我去呢間餐廳食飯團,一去到嘅時候就已經比呢度嘅飯團吸引住!所以我就叫咗一個網紅蟹肉飯團!呢個真係店主推介嘅款式,非常大嘅飯團,而且入面仲有非常多嘅餡料,有菜寶,生菜,肉鬆,巨型蟹柳,真係非常之吸引!

2022-02-21 70 浏览
台灣過江龍阿杏飯團 主打即製手包爆餡飯團,更選用較健康嘅紫糯米~香港現時有兩間店,新店設於旺角,店內仲有多個打卡位~櫻花樹下好岩影靚相而家旺角店新張優惠有85折新宿燒汁牛扒飯團 $38唔知點解叫新宿燒汁,但牛扒塊真係好juicy惹味,啖啖肉 啖啖杏福!芙蓉鹹蛋飯團 $33 雖則沒有肉,但有鹹蛋沙沙濃郁口感,算是惹味經濟之選!椰果四季春 清新茶底配特爽口嘅椰果挺解膩!黑糖珍珠奶茶 台飲嘅長勝將軍代表,奶茶順滑甜而不膩!

香港現時有兩間店,新店設於旺角,店內仲有多個打卡位~

櫻花樹下好岩影靚相

而家旺角店新張優惠有85折

芙蓉鹹蛋飯團

雖則沒有肉,但有鹹蛋沙沙濃郁口感,算是惹味經濟之選!

椰果四季春
清新茶底配特爽口嘅椰果挺解膩!

黑糖珍珠奶茶
台飲嘅長勝將軍代表,奶茶順滑甜而不膩!
2022-02-13
2022-02-21 34 浏览
《手作爆餡飯團🍙》———————————————#阿杏飯團 🇹🇼-明明應該已經係春天,但仍然凍到咁❄️好想感受下春日氣氛,經過旺角彌敦道呢間台式店,門口嘅粉色櫻花樹好吸睛,充滿少女感🌸-爆餡飯團選用較健康嘅紫糯米,口感煙韌😚 而且即製手包飯團暖笠笠,好啱食💗-🍙 新宿燒汁牛扒飯團份量十足,有啲似栥飯嘅感覺,招牌嘅牛扒塊煎得恰到好處,真係好juicy惹味,配搭埋酥脆油條,啖啖杏福㊗️🍙 麻辣烤腸飯團麻辣台灣腸辣度適中,惹味香口🌶 內裡非常足料,有肉鬆、菜脯、生菜絲等等,口感豐富🤤-🥥 椰果四季春手作飲品嘅選擇都好多元,清新茶底配特爽囗嘅椰果,都幾解膩!🧋 阿杏燕麥奶茶茶香柔滑,奶茶順口,甜而不膩,燕麥浸淋咗啲啲之後好有咬口🌾-小店主打外賣,亦鼓勵齊心抗疫,共渡時艱,Like FB 同 follow IG 送KN95口罩😷
《手作爆餡飯團🍙》
———————————————
#阿杏飯團 🇹🇼
🍙 新宿燒汁牛扒飯團
🍙 麻辣烤腸飯團
🥥 椰果四季春
手作飲品嘅選擇都好多元,清新茶底配特爽囗嘅椰果,都幾解膩!
🧋 阿杏燕麥奶茶
茶香柔滑,奶茶順口,甜而不膩,燕麥浸淋咗啲啲之後好有咬口🌾
2022-02-19
外卖自取
當晚外賣自取等左15分鐘左右,見廚房有5-6個職員整得比較慢,平日晚上都有唔少人買,飲品下次有機會試買左網紅蟹肉口味,但只有蟹棒,無蟹肉的所以男朋友真係有啲失望好滿意可以自行取手套,食果陣方便衛生,但手套包裝總係覺得唔似裝手套,大家可以留意一下😂😂😂真係好似果樣野包裝同鋪頭環境都好靚,播好多廣東歌,好岩女仔黎幫襯最近見上環都準備開分店了,相信會越開越多分店呀!款式就真係幾多,下次有機會想試其他款,想同朋友分享食,真係買一個就夠,飯糰口感都幾黏,所以都好飽肚,但好中意用紫米,食落去都好淋身
當晚外賣自取等左15分鐘左右,見廚房有5-6個職員

整得比較慢,平日晚上都有唔少人買,飲品下次有機會試

買左網紅蟹肉口味,但只有蟹棒,無蟹肉的
所以男朋友真係有啲失望

包裝同鋪頭環境都好靚,播好多廣東歌,好岩女仔黎幫襯
最近見上環都準備開分店了,相信會越開越多分店呀!

外卖自取
疫情陰霾下,喺街度見到呢間充滿着春日氣息嘅飯團店,心情為之一振。呢間舖頭主要飯團🍙同台式手搖飲品🧋。品牌主題圍繞着母親的愛,由室內設計到外賣袋都以溫暖嘅粉紅色花花🌸為主調,各項細節充滿心機,突顯台灣原住民文化色彩嘅風格。今次試咗兩款飯團,整體感覺就好似係粢飯嘅摩登版。啲飯係特登從泰國運來嘅紫米,煙煙韌韌,柔軟甘香。有別於日式飯團,呢度嘅飯團係暖笠笠,燙手㗎。⛄️係寒冷嘅天氣下,咬一啖暖笠笠飯團,果種滿足感覺正到呢~🥰🔸大阪海草飯團好足料!成個飯團充滿咗中華沙律、自家特製沙律醬,再加埋好似係油炸鬼嘅脆片混合埋椰菜絲,成個感覺好refreshing, 又好豐富🈵️🔸新宿燒汁牛扒飯團🐮🥩牛扒煎到恰到好處,保留牛肉汁之餘,又沾滿濃厚嘅黑椒汁,啱晒鍾意食肉嘅人士。 🧋黑糖珍珠鮮奶👍🏻非常讚呢度嘅黑糖珍珠鮮奶👍🏻因為佢嘅黑糖珍珠軟糯之餘,唔黏牙,又容易咬,唔會咬到牙㬵都酸埋。🥤手作紅豆奶茶紅豆奶茶叫咗少甜少冰,所以甜到啱啱好,唔會太甜。紅豆起沙,混合埋奶茶到,啱啱好,又唔會搶咗啲奶茶味。♻環保♻️特別欣賞呢間舖頭嘅環保意識。手搖茶店免不了要用飲管。呢間舖頭嘅飲管係用咗環保材料,可以喺短時間之內分解,減低
呢間舖頭主要飯團🍙同台式手搖飲品🧋。

🔸大阪海草飯團
大阪海草飯團

🔸新宿燒汁牛扒飯團🐮

🧋黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶(小)

🥤手作紅豆奶茶
手作紅豆奶茶(小)

♻環保♻️
特別欣賞呢間舖頭嘅環保意識。手搖茶店免不了要用飲管。呢間舖頭嘅飲管係用咗環保材料,可以喺短時間之內分解,減低對環境嘅影響,亦減低用飲管人士嘅內疚感。

⏳時間⏳
🍙係即叫即整,所以食暖笠笠飯團係有代價嘅😅唔想等?可以喺佢哋OpenRice嘅page度,預先落單,慳返啲等候時間。💯
大阪海草飯團
新宿燒汁牛扒飯團
黑糖珍珠鮮奶(小)
2022-02-15 55 浏览
疫情持續擴散,要發掘更加多嘅外賣美食。旺角新開咗阿杏飯團分店,方便我做完嘢買外賣返屋企食。佢哋D飯團係即叫即包,我買嗰日都大排長龍,都等咗大約十分鐘。新宿燒汁牛扒飯團🐮牛扒大大塊又淋,加上菜圃同燒汁再用紫糯米包著,一個大男人都夠晒飽。鹹蛋烤腸飯團🐷鹹蛋再加上台灣香腸,仲有肉鬆,非常惹味。椰果四季春🥤椰果加入四季春茶,爽彈嘅口感另青茶唔再單調黑糖珍珠奶茶🧋黑糖珍珠唔會黐牙同埋黑糖味非常之香,奶茶都唔會太甜

新宿燒汁牛扒飯團🐮

鹹蛋烤腸飯團🐷

鹹蛋再加上台灣香腸,仲有肉鬆,非常惹味。

椰果四季春🥤
椰果加入四季春茶,爽彈嘅口感另青茶唔再單調

黑糖珍珠奶茶🧋
黑糖珍珠唔會黐牙同埋黑糖味非常之香,奶茶都唔會太甜
15 分钟 (外卖自取)
午餐
1K
2022-02-14 92 浏览
一直都念念不忘係台灣食過的大飯團見香港開左一開類似的,就立即去試下主打外賣,個店內都有堂食企位指定飯團配飲品仲有85折即叫即整,叫左麻辣雞扒飯團,熊本烤腸飯團飯團選用紫糯米,口感煙煙韌韌,感覺健康麻辣雞扒飯團帶少許麻辣味,幾惹味,配埋油酥條,生菜絲,口感豐富,而且都幾飽肚熊本烤腸飯團口感同餡料都同前面差唔多,烤腸幾有肉汁都不錯啊估唔到台式飲品都好有驚喜燒仙草茉莉仙草好滑嫩,茉莉花茶又夠香重點不會過甜,好清爽燕麥奶茶如果鐘意飲燕麥奶真的要,試下燕麥軟糯好有咬口,奶茶香滑濃郁
一直都念念不忘係台灣食過的大飯團
見香港開左一開類似的,就立即去試下
主打外賣,個店內都有堂食企位

指定飯團配飲品仲有85折
即叫即整,叫左麻辣雞扒飯團,熊本烤腸飯團
飯團選用紫糯米,口感煙煙韌韌,感覺健康

麻辣雞扒飯團

熊本烤腸飯團
口感同餡料都同前面差唔多,烤腸幾有肉汁
都不錯啊

估唔到台式飲品都好有驚喜

燒仙草茉莉
仙草好滑嫩,茉莉花茶又夠香
重點不會過甜,好清爽

燕麥奶茶
如果鐘意飲燕麥奶真的要,試下
燕麥軟糯好有咬口,奶茶香滑濃郁
2022-02-13 70 浏览
依家疫情嚴重,小編都少左堂食,依家都多左叫外賣返office or 屋企食,做野時經過旺角凍凍地,買左個飯團去食,麻辣烤腸飯團🍙&新宿燒汁牛扒飯團🍙,份量都好大,而且採用紫米飯包著d餡料,好健康,而且好煙韌👍🏻小編比較喜歡麻辣烤腸飯團🍙,味道都唔錯,唔會太辣,而且仲有啲榨菜同埋肉鬆再加沙律醬,簡直prefect match😜新宿燒汁牛扒飯團🍙,厚厚牛扒仲配上燒汁,再配上其他配料,容易入口😀最後我哋都叫左飲品手作紅豆奶茶:紅豆大大粒,好有口感,同奶茶呢個配搭好新穎,而且紅豆同奶茶嘅比例都剛剛好,味道不錯至於椰果四季春,唔會太甜,容易入口,感覺好清爽😀

最後我哋都叫左飲品

至於椰果四季春,唔會太甜,容易入口,感覺好清爽😀
2022-02-11 54 浏览
我唔鐘意食飯,但飯團就好喜歡。今日在旺角見到這間新開不久的台式飯團和台式飲品專門店,粉紅色的裝修很有少女心,於是試下。差不多能用飯和紫菜包住的食材都可成為內餡,選擇非常多:啖啖肉系列、海鮮系列、鹹蛋黃系列、芝士系列和麻辣系列,價錢由$33至$46。店內雖無座位,但有高枱可以站着吃。我們想堂食,所以請店員把飯團切半。飯團用紫米,口感好又有香味,而且餸多過飯,不會過於飽滯。江戶川原味飯團($33)原味即是肉鬆,配料是海苔脆鬆、生菜、菜甫和沙律醬等。看似簡單,卻很好味,海苔脆鬆非常酥脆,好好食。鹹蛋雞扒飯團($42)這款飯團的飯比原味的多很多,很飽肚。有食糯米雞feel,好得意。買飯團配奶茶/清茶有85折,叫了燕麥奶茶和四季春。燕麥奶茶真的有燕麥粒,煙韌好食;四季春即是烏龍茶,也很清新。
我唔鐘意食飯,但飯團就好喜歡。
飯團用紫米,口感好又有香味,而且餸多過飯,不會過於飽滯。
江戶川原味飯團($33)

鹹蛋雞扒飯團($42)

買飯團配奶茶/清茶有85折,叫了燕麥奶茶和四季春。
2022-02-10 32 浏览
因為現在都不會在外面吃飯,所以就經常在附近找看看有沒有新的店,看到油麻地新開的這家台灣飯團,於是就試試,我點了香腸的,味道整體還可以,但是份量很小,女孩子都有點吃不飽,價格是36💰,飲料沒有嘗試,小店看著比較衛生
2022-02-10 104 浏览
信和中心對面開了一間打卡的飯團小店,裝潢走文青打卡風,與同街店舖風格截然不同。店中有一個搖籃,可在樹下打卡。店內有企位,可以堂食飯團。麻辣牛扒飯團 | $38未試過麻辣加飯團,點了一個試試。味道幾夾,飯團帶點麻辣味,不會太辣,幾開胃。牛扒較厚,飯團中有些脆脆,帶來了不同的口感。芙蓉鹹蛋飯團 | $33有鹹蛋、肉鬆、脆脆等饀料,紫米飯暖暖的。黑糖珍珠奶茶 | $26 (S)黑糖味甜,珍珠煙韌,茶味濃點會更好。四季春 | $18 (S)茶味清帶些甜味,夠解渴。餐廳有提供獨立包裝的手套,不怕手污糟有細菌或整污雙手。
店內有企位,可以堂食飯團。

麻辣牛扒飯團 | $38
牛扒較厚,飯團中有些脆脆,帶來了不同的口感。

芙蓉鹹蛋飯團 | $33
有鹹蛋、肉鬆、脆脆等饀料,紫米飯暖暖的。

黑糖珍珠奶茶 | $26 (S)
黑糖味甜,珍珠煙韌,茶味濃點會更好。

四季春 | $18 (S)
茶味清帶些甜味,夠解渴。
餐廳有提供獨立包裝的手套,不怕手污糟有細菌或整污雙手。

2022-01-30
10 分钟 (外卖自取)
  • 麻辣飯團