2022-01-14 301 浏览
而家疫情嚴重個個都買外賣,jo前排係尖沙咀附近試過間好正的飯團外賣一流,推介俾大家!.🍙江户川原味飯團 $33🍙新宿燒汁牛扒飯團 $38.兩件都超級好食好大件勁足料🤩食一件都肯定夠飽,用上紫糯米好特別,好煙韌有咬口,很喜歡沙律醬和滿滿的肉鬆酸菜😋 新宿燒汁牛扒飯團有成塊牛扒啖啖肉好正,江户川原味飯團就係多椰菜同脆脆,兩款都好好食🤤.🍹椰果四季春 $22見個名咁特別就叫來試下,意外地好飲!濃厚茶香好清甜椰果又有咬口,有驚喜👍🏻.🧋黑糖珍珠奶茶 $26Jo的至愛🤣呢間係好飲!黑糖味、奶同茶香都幾出,點少甜剛好珍珠好彈牙!..如果想簡單食滿推介!性價比高簡單方便又飽肚,餐廳仲有少少打卡位幾靚🌸經過附近有甘啱想食飯團或者飲杯珍珠奶茶可以去支持下小店!

🍙江户川原味飯團 $33
🍙新宿燒汁牛扒飯團 $38

🍹椰果四季春 $22

🧋黑糖珍珠奶茶 $26
  • 黑糖珍珠奶茶
  • 新宿燒汁牛扒飯糰
  • 椰果四季春
等我呢期岀多啲外賣推介先😏尖東近科學館個頭嘅「醫肚美食街」有新嘢進駐-就係台灣過江龍「阿杏飯團」,佢地嘅飯團十足十一條巨型栥飯咁😳新宿燒汁牛扒飯團$38🥩拎上手超級熱,冬天買佢仲可以做埋暖包,一物二用🤪飯團用份量剛好嘅紫米包住,比白飯或栥飯用開嘅糯米較為健康🍚牛扒夠曬厚切,而且咬落好稔好入味,加埋肉鬆,勁脆嘅油炸鬼,撈左沙律醬嘅椰菜等等,整體口感同味道嘅層次都好豐富😌芙蓉鹹蛋飯團$33🍙飯團入面嘅鹹蛋起沙架😳配埋菜脯,肉鬆同油炸鬼之後,食落鹹香而不失口感🥚茉莉毛尖(小)$18🥤而家先知,原來毛尖有「綠茶之王」嘅稱號,含有豐富嘅維他命C同E。飲落一啲都唔澀,仲帶有微微嘅茉莉香🌸四季春(小)$18🧋呢杯一樣咁清甜,食完熱辣辣嘅飯團再飲佢,即刻降溫又解膩❤️
等我呢期岀多啲外賣推介先😏

新宿燒汁牛扒飯團$38🥩

芙蓉鹹蛋飯團$33🍙

茉莉毛尖(小)$18🥤

四季春(小)$18🧋
呢杯一樣咁清甜,食完熱辣辣嘅飯團再飲佢,即刻降溫又解膩❤️
2022-01-11 33 浏览
之前經過都想試下,但因為只有外賣所以一直未有機會試。開頭都驚一個飯團唔夠飽,但好彩冇買多個,因為真係超巨大燒汁牛扒飯團 - 份量就毋庸置疑,牛肉有少少黑椒味,加埋燒汁好開胃。中間有啲脆卜卜嘅嘢咁,好有口感黃金粟米汁 - 本身對呢個都滿心期待,但飲完有少少失望味道比較淡,而且冇乜粟米香。

黃金粟米汁 - 本身對呢個都滿心期待,但飲完有少少失望
味道比較淡,而且冇乜粟米香。
燒汁牛扒飯團
2022-01-08
燒汁牛扒飯團
2022-01-07 41 浏览
<🇭🇰無晚市唯有食個早晚餐>捉緊六點後武肺突然好L活躍的尾巴五點半速食個晚餐 尖沙咀台灣過江龍#阿杏飯團試左招牌新宿燒汁牛扒飯團同芙蓉鹹蛋飯團🍙個人較喜歡前者 牛扒份量夠多 唔老而Juicy 相當有驚喜加上脆脆配料同沙律醬 無得輸的組合鹹蛋比較重口味 夠晒邪惡🍳特別一讚係即叫即製 上手仲暖笠笠唔會好似出面好多一早整定啲飯唔會擺到凍晒硬晒 煙韌得黎有口感好似食緊黐飯咁 正!主要以外賣為主 好適合grab n go 速食得黎唔求其
<🇭🇰無晚市唯有食個早晚餐>

鹹蛋比較重口味 夠晒邪惡🍳
特別一讚係即叫即製 上手仲暖笠笠
唔會好似出面好多一早整定
啲飯唔會擺到凍晒硬晒 煙韌得黎有口感
好似食緊黐飯咁 正!
主要以外賣為主 好適合grab n go
速食得黎唔求其

2022-01-07
2022-01-06 31 浏览
行過尖東見到呢間好之前有多同事推薦過既阿杏飯團!店內外觀好靚而且裏面仲有一棵好靚既梅花!芙蓉鹹蛋飯團阿杏飯團好貼心地將飯團切半,打開飯團帶出爆餡既視覺衝擊!最𠮨引既一定係中間既鹹蛋黃,鹹蛋黃香濃綿密又鹹香,帶出沙沙口感.其他配料放滿肉鬆,生菜,蘿蔔乾等等令口感層次更豐富之餘亦平衡返鹹蛋黃膩滯感.飯團採用紫米,紫色令整個顏色更靚亦更健康.麻辣煙肉飯團煙肉鹹香帶一陣陣煙燻肉香,加上少少麻辣香更惹味及開胃.飯團同樣有生菜,肉鬆令辣味帶點清爽及甜味.紫米煙煙韌韌帶一陣獨特紫米甜味,食完一份好滿足!飯團內仲有少少半溶芝士及油條,少少芝士香同煙肉好夾又唔會太膩.紫薯玫瑰露口感帶微微濃稠感但又唔會過厚重,入口帶紫薯香味唔會過甜.玫瑰味同樣唔會過濃帶淡淡花香.茉莉毛尖茉莉清香,色澤金黃清晰,茶底香而不澀.

芙蓉鹹蛋飯團

麻辣煙肉飯團

紫薯玫瑰露

茉莉毛尖
茉莉清香,色澤金黃清晰,茶底香而不澀.
外卖自取
午餐
  • 芙蓉鹹蛋飯團
2022-01-04 58 浏览
方便飯團takeaway 🍙1. 芙蓉咸蛋飯團 $33咸蛋黃份量都幾多 佔左個飯團四份一 咸咸香香 佢加左啲沙律醬 中和左蛋黃嘅膩 冇咁易濟 仲有好多其他配料 有菜 肉鬆 啲啲脆脆地類似油炸鬼嘅脆絲 唔錯2. 麻辣烤腸飯團 $36麻辣味都幾出 幾惹味 烤腸份量都ok 配料同上述一樣 而個飯同出面啲添粢飯口感差唔多 薄薄地圍住個餡鋪左一層 個人認為飯同餸嘅比例拿捏得宜 滿足3. 阿杏奶茶 $23茶味都出 大大杯 少糖少甜 相對健康4. 紫薯玫瑰露 $22冬天熱飲唔錯嘅選擇 搞笑嘅配搭 紫薯質感但帶有玫瑰香 有興趣可以一試…………………………………..🌝平價方便之選 而且十分飽肚 🌚 場內只有三個堂食位…………………………………..
方便飯團takeaway 🍙

1. 芙蓉咸蛋飯團 $33

2. 麻辣烤腸飯團 $36

3. 阿杏奶茶 $23
茶味都出 大大杯 少糖少甜 相對健康

4. 紫薯玫瑰露 $22

…………………………………..
🌝平價方便之選 而且十分飽肚
🌚 場內只有三個堂食位
…………………………………..
2021-12-29 39 浏览
又到返夜前唔知買咩晚餐返工食嘅時候,我平時買來買去都係M記、唐記,食都食到厭,今日同事話不如試下科學館對面呢間飯團小店。舖頭細細,入面有四個座位,仲有一棵好靚嘅櫻花樹打卡,可惜我地嗱嗱臨影完之後要拎返公司食*新宿燒汁牛扒飯團 $38*飯團份量好大個,因為我同同事諗住share兩個唔同口味,店員好貼心幫我哋一分為二咗☺️食起嚟方便好多。呢到嘅飯團用紅米飯,包得非常結實,又唔會好似有時上海粢飯咁多油,感覺健康好多😆😆燒汁牛肉都幾濃味*大板海草飯團 $36**原本以為呢個相對牛肉飯團會比下去,但係我反而鍾意呢個多啲,入面一樣有肉鬆、酥脆嘅油炸鬼塊、菜甫,配埋大阪海草&沙律醬,鹹鹹甜甜嘅味道好夾。呢個下次可以再encore另外叫咗兩杯台式嘢飲*椰果四季春 $22**我唔記得叫少甜,好彩本身都唔係好甜,飲落啱啱好,椰果仲有好多tim*燕麥奶茶 $26**朋友揀咗呢杯,因為指定飯團配指定飲品可以有85折優惠,慳咗10蚊

*新宿燒汁牛扒飯團 $38*

*大板海草飯團 $36**

另外叫咗兩杯台式嘢飲
*椰果四季春 $22**

*燕麥奶茶 $26**
2021-12-22 29 浏览
🥞👼🏼 Pan Pan has been going to this new place for regular light lunch!  Price: ~$38-50ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: this Taiwanese rice roll brand is new in East TST area 🤩perfect for a light meal, got lots of choices both vegetarian and meat options available. Can order via @online delivery platform_hongkong to save time during busy lunch hour. Love how the packaging is light and so floral 🌸 - what’s not to like! DISHES:🍙💚 Seaweed rice roll

Price: ~$38-50pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🍙💚 Seaweed rice roll - this is quite a Japanese adaptation with seaweed salad, cucumber & crunchy toppings. It would be better if it is more flavourful and more sauce is used. But nonetheless a healthy choice!

🍙🥩Teriyaki sauce steak rice roll - not for green monday, but this is one of Pan’s favourite option. Stuffed with sizeable portion of beef and other veggies toppings. It’s full of flavour! Recommended 💯

🥛Homemade rice milk 手作糙米漿 - best served hot, can add $10 for this drink when you order any rice roll. Pan likes it since it is not sweet and full of rice flavour. It’s great to have especially on a chilly day like today!
2021-12-10
20 分钟 (外卖自取)
2021-12-22 30 浏览
呢間阿杏飯團位於尖沙咀,店舖係一間食飯團專門店,店面環環境都幾特別🤔,装飾咗一棵櫻花樹,又有特別嘅壁畫,同時以佢哋飯團賣相罷設,我覺得都幾特別🤔!.燒汁牛扒飯糰 $42呢款飯團賣相都唔錯🤔,係用咗紫米,生菜,肉鬆,牛肉,沙拉醬而製,佢嘅紫米口感帶點煙韌又有口感,用咗不同嘅配料而成食到入口野味燒汁😋,牛肉肉質都好嫩口味道都好鮮味😋,加埋肉鬆嘅咸甜味更加特別,又有生菜爽脆口感,店家用咗D沙拉醬嚟調味帶點酸酸甜甜引出味道😋!.黑椒雞扒飯糰 $38呢一款雞扒飯糰係用咗紫糯米,生菜,菜脯,雞肉,沙拉醬,用咗三種材料而製成,佢嘅配答都幾惹味🤔,紫米特別菜脯帶點脆口,雞肉肉質腍身又加咗D黑椒更加野味😋,配埋生菜爽脆同埋沙拉醬嘅酸酸甜甜😋味道更加特別好食!.紫薯玫瑰露 $22呢杯紫薯聞到好香紫薯味😙,味道都唔會好濃,飲到入口甜度適中!.黑芝麻豆漿 $20呢一杯豆漿好香黑芝麻味又帶點豆香😙,飲到入口芝麻味好重😋都好滑口,而甜一般!.

燒汁牛扒飯糰 $42

黑椒雞扒飯糰 $38
紫薯玫瑰露 $22
黑芝麻豆漿 $20
2021-12-20
15 分钟 (外卖自取)
2021-12-20 28 浏览
年尾返工忙碌,都無咩時間食飯,但又想食好西,呢間絕對係對工作忙碌既人既恩物!台式手作飯團,簡單又方便既一個飯團,飽肚又美味,而且食材絕不馬虎。奈良黑椒雞扒飯團 $38飯團內有滿滿既餡料,例如:肉鬆、生菜絲、油炸鬼、沙律醬同黑椒雞扒,黑椒味好入味,成個飯團都充滿黑椒味,飯用左紫米,包得結結實實,唔洗擔心食時會好易散開。新宿燒汁牛扒飯團 $38燒汁牛扒亦都好香燒汁味,而且牛扒好厚好多,飯團內既餡料都差不多,多款餡料包埋一齊,層次感豐富。黑糖珍珠奶茶 $26黑糖珍珠好香濃黑糖味,而且珍珠好Q,非常有咬口感,黑糖既甜唔係死甜個種,淡淡黑糖香又不唔會好甜,配奶茶一流,值得推介!燒仙草茉莉 $22仙草份量幾多,茉莉幾清香,這個配搭很好。店鋪只有4-5個位,主要都係for外賣多,旁邊仲可以自已拎飲管、紙巾同即棄膠手套,好貼心!餐牌:

奈良黑椒雞扒飯團 $38

新宿燒汁牛扒飯團 $38

黑糖珍珠奶茶 $26

燒仙草茉莉 $22
仙草份量幾多,茉莉幾清香,這個配搭很好。

餐牌:
2021-12-18 495 浏览
2021年12月2日 星期四今日係尖沙咀收工見肚餓就打算係附近搵嘢食見到科學館對面嘅呢一間舖頭好似新開張,記得去台灣旅行嘅時候都好似見過呢一間舖頭,近睇之下果然真係台灣過江龍再細看餐牌發現有好多唔同款式嘅飯團售賣,而且種類好特別,決定同老婆一人叫一個share黎食,另外再加每人一杯飲品等左大約十分鐘左右食物就黎到,飯團已經預先切開一半,方便進食,睇落去好足料而且好大嚿!!首先呢一個係新宿燒汁牛扒飯團,屬於餐廳嘅招牌飯團之一,未咬落去已經聞到好香濃嘅燒汁味,食落去啖啖肉,肉汁流晒出嚟,一啲都唔韌,而且用嘅飯唔係普通嘅白飯,感覺比較有咬口,配埋爽脆嘅椰菜一齊食,味道更加豐富至於另一款飯團就係熊本烤腸飯糰,用左台灣著名小食施華力腸做主要材料,腸衣好薄又夠脆身,包住嘅肉味濃縮晒落去,一咬開就散發出嚟,食到停唔到口,一人食一個飯團已經勁飽,因為真係好多配料,塞滿晒整個飯團最後飲品方面我要咗燒仙草茉莉,我覺得個仙草同茉莉茶都幾配合,仙草食得到茶嘅清香,而且幫助消化添,茶底又唔苦澀老婆就要左椰果四季春,佢話椰果嘅甜味同四季春既茶味好平衡,而且椰果嘅份量都唔少,足足佔咗全杯嘅三分之一,所以每一啖都食到
2021年12月2日 星期四
今日係尖沙咀收工見肚餓就打算係附近搵嘢食

老婆就要左椰果四季春,佢話椰果嘅甜味同四季春既茶味好平衡,而且椰果嘅份量都唔少,足足佔咗全杯嘅三分之一,所以每一啖都食到椰果,飲完之後真係已經飽晒

除翻開每人都只不過係$60都唔使,但係已經食到好飽,而且質素唔差,性價比幾高!!
2021-12-02
2021-12-15 33 浏览
【尖沙咀•阿杏飯團】—————————————————————————紅磡行落去尖沙咀 聽人講呢頭好多野食朋友介紹我食呢間飯團 跟住手機地圖搵咗好耐🙊阿杏飯團係間台式小店 座位都係得四個 主要做外賣小店售賣飯團主要分五類啖啖肉🍖 海鮮🦞 鹹蛋黃🥚 芝士🧀 麻辣🥘仲可以揀醬料配搭原味沙律醬🥙 蜂蜜芥末醬🍯 秘製麻辣醬👹🌟江戶川原味飯團HKD33🌟新宿燒汁牛扒飯團HKD38 (店鋪招牌❤️)暖笠笠飯團用上健康嘅紫米 口感濕潤煙韌黏黏地入面放咗肉鬆。冬菇粒。生菜絲。白芝麻。油條碎。菜脯店鋪招牌款加了照燒汁牛扒同黑椒碎 口感再多個層次材料豐富 兩款皆揀了沙律醬 份量多 女仔食好飽‼️🥤黑糖珍珠奶茶(細)HKD26濃濃奶茶味 配上煙韌珍珠 整體okay🥤四季春(細)HKD18 +椰果HKD5茶底香氣明顯 甘甜易入口 配椰果有野食吓 好鍾意❤️。餐廳環境:📸📸📸️📸️📸️服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰人均消費 HKD60(2人)P.S. 放心❤️店舖預備即棄手套方便食用 唔使怕污糟 另外 指定飯團配飲品85折✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🏠 阿杏飯團📮 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地
【尖沙咀•阿杏飯團】

啖啖肉🍖 海鮮🦞 鹹蛋黃🥚 芝士🧀 麻辣🥘
仲可以揀醬料配搭
原味沙律醬🥙 蜂蜜芥末醬🍯 秘製麻辣醬👹

🌟江戶川原味飯團HKD33

🌟新宿燒汁牛扒飯團HKD38 (店鋪招牌❤️)

暖笠笠飯團用上健康嘅紫米 口感濕潤煙韌黏黏地
入面放咗肉鬆。冬菇粒。生菜絲。白芝麻。油條碎。菜脯
店鋪招牌款加了照燒汁牛扒同黑椒碎 口感再多個層次

茶底香氣明顯 甘甜易入口 配椰果有野食吓 好鍾意❤️

餐廳環境:📸📸📸️📸️📸️
服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰人均消費 HKD60(2人)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🏠 阿杏飯團
📮 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
下午茶
2021-12-13 76 浏览
飯圑真係一個好東西。當早餐食又得,Lunch食又得,有營養健康又夠飽😃 尖沙咀呢間手作飯團,款式有好多選擇,仲有個角落位置可以坐喺度食,一邊食一邊感受到家嘅溫暖。奈良黑椒雞扒飯團 $38雞扒入味又嫩,有微微黑椒味。飯團裏面仲有好多配料,菜譜粒,酸菜等等,口感味道層次豐富,而且用咗紅米飯,好健康👍🏻廣島黑椒豬扒飯團 $38豬扒味道同雞扒差不多,肉質相對比較實。幾鍾意佢個飯團有好多菜,食落幾爽口,加上紫菜包住,外脆內軟好好味😋黑糖珍珠奶茶 $29珍珠甜甜地煙煩韌韌,奶茶奶味濃郁😃椰果四季春 $25茶味淡淡好清新,一粒粒椰果增添唔少口感。

奈良黑椒雞扒飯團 $38

廣島黑椒豬扒飯團 $38

黑糖珍珠奶茶 $29
珍珠甜甜地煙煩韌韌,奶茶奶味濃郁😃

椰果四季春 $25
茶味淡淡好清新,一粒粒椰果增添唔少口感。
2021-12-13 28 浏览
去到呢間飯團見整得好靚,而且以粉紅色為主,於是經過就試吓,飯團超大舊而且款式多,飲品選擇亦都唔少,有我最鍾意嘅珍珠奶茶。新宿燒汁牛扒飯團$64飯團裏面有一塊牛扒,另外在配炸麵包糠榨菜肉鬆,重點係用糙米做,非常健康。奈良黑椒雞扒飯團沙拉醬$38裏面大大塊雞扒,肉質鮮嫩,而且配上沙律醬,美味可口,分量充足。椰果四季春$22裏面有椰果,四季春清清地,好適合鍾意唔甜嘅朋友仔。黑糖珍珠奶茶$64黑糖珍珠奶茶相對性較甜,珍珠煙煙銀銀,奶茶亦都好飲。整體而言唔錯,除咗店舖打卡靚靚之外,食物包裝亦用心製作,值得一試。

新宿燒汁牛扒飯團$64

奈良黑椒雞扒飯團沙拉醬$38

椰果四季春$22
裏面有椰果,四季春清清地,好適合鍾意唔甜嘅朋友仔。

黑糖珍珠奶茶$64
黑糖珍珠奶茶相對性較甜,珍珠煙煙銀銀,奶茶亦都好飲。

2021-12-13 27 浏览
等男朋友期間比我發現到有間台式飯糰嘅小店😎仲要入面有棵櫻花樹可以打卡好吸引😍😍小店係外賣為主,但店內都有2個bra枱位可以堂食😆佢地既Meun有好多選擇,一定有一款適合😙😙新宿燒汁牛扒飯團🍙份量十足又足料🤩真係啖啖都係肉😍牛扒煮得啱啱好, 好軟熟🤤再配埋燒汁同沙律醬簡直一流🥰🥰佢地既飯用左黑糯米,而且上面仲有啲肉鬆同菜脯食落更加有口感😙😙鹹蛋雞扒飯團🍙雞肉好嫩滑又多汁💦同樣都係好足料🤗加上有鹹蛋既加持,食落好惹味但又唔會覺得肥膩🥰🥰燒仙草茉莉清香既茉莉花茶同滑捋捋既燒仙草好夾🤩🤩飲落好清新又有口感,好似食緊糖水咁🤤🤤燕麥奶茶🥤奶茶好香滑,又唔會太甜🤗🤗仲有燕麥係入面好有咬口又健康👍🏻👍🏻

新宿燒汁牛扒飯團🍙

鹹蛋雞扒飯團🍙