2021-12-18
2021年12月2日 星期四今日係尖沙咀收工見肚餓就打算係附近搵嘢食見到科學館對面嘅呢一間舖頭好似新開張,記得去台灣旅行嘅時候都好似見過呢一間舖頭,近睇之下果然真係台灣過江龍再細看餐牌發現有好多唔同款式嘅飯團售賣,而且種類好特別,決定同老婆一人叫一個share黎食,另外再加每人一杯飲品等左大約十分鐘左右食物就黎到,飯團已經預先切開一半,方便進食,睇落去好足料而且好大嚿!!首先呢一個係新宿燒汁牛扒飯團,屬於餐廳嘅招牌飯團之一,未咬落去已經聞到好香濃嘅燒汁味,食落去啖啖肉,肉汁流晒出嚟,一啲都唔韌,而且用嘅飯唔係普通嘅白飯,感覺比較有咬口,配埋爽脆嘅椰菜一齊食,味道更加豐富至於另一款飯團就係熊本烤腸飯糰,用左台灣著名小食施華力腸做主要材料,腸衣好薄又夠脆身,包住嘅肉味濃縮晒落去,一咬開就散發出嚟,食到停唔到口,一人食一個飯團已經勁飽,因為真係好多配料,塞滿晒整個飯團最後飲品方面我要咗燒仙草茉莉,我覺得個仙草同茉莉茶都幾配合,仙草食得到茶嘅清香,而且幫助消化添,茶底又唔苦澀老婆就要左椰果四季春,佢話椰果嘅甜味同四季春既茶味好平衡,而且椰果嘅份量都唔少,足足佔咗全杯嘅三分之一,所以每一啖都食到
今日係尖沙咀收工見肚餓就打算係附近搵嘢食
老婆就要左椰果四季春,佢話椰果嘅甜味同四季春既茶味好平衡,而且椰果嘅份量都唔少,足足佔咗全杯嘅三分之一,所以每一啖都食到椰果,飲完之後真係已經飽晒
除翻開每人都只不過係$60都唔使,但係已經食到好飽,而且質素唔差,性價比幾高!!