原來香港機場禁區內開設了阿元來了!和朋友飛沙巴✈️之前,先來點台灣美食吧,反正我們不是飛台灣嘛~~阿元來了的觀塘店裝潢具有老台灣的格調,想不到機場店的店舖小小,擺設也不隨便。購買小食或蛋餅,加$20就有一碗小魯肉飯。點了一份肉鬆起司蛋餅 ($60),起司及肉鬆餡料豐富,每一口都吃到帶芝士香的肉鬆。蛋餅皮厚薄適中適,富蛋香,醬油膏的味道不會鹹,加上辣醬,更為惹味。小魯肉飯,飯量不少,魯肉份量足夠。魯肉肥瘦相間,夠入味又有肉汁,拌飯吃一流!當食過難吃的魯肉飯後,就會知阿元來了的魯肉飯能保持質素也是不易的~~台灣直送關東煮🍢選了台灣黑輪、白蘿蔔、雞肉丸及豬肉貢丸,白蘿蔔夠吸湯但不夠甜,黑輪普普通通,反而雞肉丸及豬肉貢丸又香又富湯汁,只是口感不是好彈牙那種!雖不是飛台灣,但美食也能稍稍彌補未能飛台灣的心!

雖不是飛台灣,但美食也能稍稍彌補未能飛台灣的心!
2023-12-22
2023-11-01 914 浏览
早幾日去旅行,係機場等飛既期間口渴想買杯台式飲品飲下,見到機場禁區入面竟然開左阿元來了反正有少少肚餓順便食埋飯先上機唔洗旨望唔知有咩食既飛機餐😅餐廳位置就係28號閘口前面,經過入境署之後行一陣就到,唔算太遠餐廳後面有場量座位,可以望著落地大玻璃一邊欣賞停機坪既美景,一邊用餐叫左一份阿元魯肉飯便當有魯肉,滷蛋,滷豆腐同埋蔬菜份量非常夠唔大食可以餵飽兩個人魯肉大大粒,入味 ,肥瘦相間拌飯食非常好味花枝蝦排就係炸墨魚餅包裹住蝦肉炸得好香脆,墨魚肉彈牙咬開就見到中間滿滿既蝦肉好食鳳梨青茶唔會太甜,但果味好濃平衡青茶本身既少少甘澀味好解渴以後大家搭飛機之前可以多一個選擇醫肚

早幾日去旅行,係機場等飛既期間
口渴想買杯台式飲品飲下,見到機場禁區入面竟然開左阿元來了
反正有少少肚餓
順便食埋飯先上機
唔洗旨望唔知有咩食既飛機餐😅

餐廳後面有場量座位,可以望著落地大玻璃
一邊欣賞停機坪既美景,一邊用餐

叫左一份阿元魯肉飯便當
有魯肉,滷蛋,滷豆腐同埋蔬菜
份量非常夠
唔大食可以餵飽兩個人
魯肉大大粒,入味 ,肥瘦相間
拌飯食非常好味

花枝蝦排
就係炸墨魚餅包裹住蝦肉
炸得好香脆,墨魚肉彈牙
咬開就見到中間滿滿既蝦肉
好食

鳳梨青茶
唔會太甜,但果味好濃
平衡青茶本身既少少甘澀味
好解渴

以後大家搭飛機之前可以多一個選擇醫肚
阿元來了 @yuanishere📍赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場客運大樓 (禁區)近28號閘口.臨飛前都可以喺機場食阿元來了,上機前去一去28號閘口食吓台式美式、珍珠奶茶當去咗轉台灣先😍 附近仲有24號閘口可前往Sky Bridge,可以欣賞機場航班升降美景🩵.🍚 阿元魯肉飯便當🍗 塩酥雞便當: 塩酥雞夠鬆脆,香脆惹味;魯肉手切為粒有口感,肥而不膩,勁多滷肉汁伴飯一流,用上珍珠米,煙煙韌韌,而配菜就有滷蛋、滷豆腐、炒豆、粟米,好豐富~🍵 茉莉綠茶: 帶淡淡茉莉花香,茶感清新~
阿元來了 @yuanishere
🍚 阿元魯肉飯便當
🍗 塩酥雞便當

阿元魯肉飯便當
塩酥雞便當

🍵 茉莉綠茶
: 帶淡淡茉莉花香,茶感清新~
茉莉綠茶
阿元魯肉飯便當
塩酥雞便當
茉莉綠茶
今晚凌晨機出發去旅行,到咗機場,趁仲有嘢食, 梗係食飽飽,一陣上機先好瞓。食九係登機閘口附近既~阿元來了~,試左幾款台灣街頭夜市小食同甜品。酥脆既鹽酥雞,雞肉嫩又juicy。超彈牙又厚身既魷魚鬚,一樣外層超酥脆。有啲咁邪惡既小食,食返啲徤康既主食先,麻辣雞絲涼麵,有好多雞肉絲、青瓜絲同紅蘿白絲,個汁少少辣,唔錯。台灣點少得珍珠奶茶,奶茶香滑,珍珠煙韌好咬口。有埋呢個甜品,九份芋圓就非常完尖美,Q彈芋圓,配埋紅豆湯、仙草、 迷你珍珠,甜度又適中,好滿足。

酥脆既鹽酥雞,雞肉嫩又juicy。

超彈牙又厚身既魷魚鬚,一樣外層超酥脆。

台灣點少得珍珠奶茶,奶茶香滑,珍珠煙韌好咬口。

• 魷魚鬚
台灣人氣餐廳阿元來了登陸係機場禁區啦 ✈️咁岩要飛去泰國前發現呢間台式餐廳居然開左係到早機既話一定黎食返個早餐先再出發非常滿足 😌🌟S3 - 甜不辣拼盤 💰$45煙煙靭靭既口感即口即炸加埋些少椒鹽好惹味 👍🏻🌟E1 - 起司蛋餅 💰$51多塊芝士🧀️包係蛋餅裡面、好濃郁 🥹個人比較喜歡食鹹蛋餅再配埋辣醬🌶️有多個層次 🌟小魯肉飯 💰加購價$20就算買走食,肉汁依然保持到肉汁慢慢滲係飯裡面而且飯都唔會太硬大大粒 👍🏻抵食🌟R1 - 凍九份芋圓 💰$55食得台式野唔少得芋圓唔算好甜🤣 裡面材料都算多有芋圓、鮮草、紅豆🫘 鮮甜唔怕肥 🤣推介指數:🐻🐻🐻🐻 /4粒阿元來了 (赤鱲角)📍地址:赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場客運大樓 (禁區)近28號閘口#香港美食 #赤鱲角美食 #機場禁區美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊 #台灣菜#魯肉飯#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852#bearbeareat#bearbeareat機場

台灣人氣餐廳阿元來了登陸係機場禁區啦 ✈️
咁岩要飛去泰國前發現呢間台式餐廳居然開左係到
早機既話一定黎食返個早餐先再出發非常滿足 😌

🌟S3 - 甜不辣拼盤 💰$45
煙煙靭靭既口感
即口即炸加埋些少椒鹽好惹味 👍🏻

🌟E1 - 起司蛋餅 💰$51
多塊芝士🧀️包係蛋餅裡面、好濃郁 🥹
個人比較喜歡食鹹蛋餅
再配埋辣醬🌶️有多個層次

🌟小魯肉飯 💰加購價$20
就算買走食,肉汁依然保持到
肉汁慢慢滲係飯裡面
而且飯都唔會太硬大大粒 👍🏻抵食

🌟R1 - 凍九份芋圓 💰$55
食得台式野唔少得芋圓
唔算好甜🤣 裡面材料都算多
有芋圓、鮮草、紅豆🫘 鮮甜唔怕肥 🤣

推介指數:🐻🐻🐻🐻 /4粒

阿元來了 (赤鱲角)

#bearbeareat
#bearbeareat機場
2023-08-27 306 浏览
阿元來了,機場禁區近28號閘口。C餐塩酥雞便當,配角豆腐最好食,口感特別,肉汁滿滿,其他正常發揮,鳳梨青茶也不錯,就細杯左啲。5星分數比個靚境夕陽。外賣包裝,隔離有座位。
阿元來了,機場禁區近28號閘口。
2023-08-20
用餐时段
  • 阿元魯肉飯
2023-08-11 301 浏览
💛 Flying with @yuanishere ✈️去旅行喇🥳 今次同朋友們去東京,嚟個富士山之旅🗻🥳 我哋搭朝早機,完全唔得閒去買嘢食🥹 所以check in之後,我哋就去咗28號閘口隔離嘅 「 #阿元來了 」買蛋餅食🥰 一人食一件蛋餅都好夠飽喇🥳 而且禁區買嘅嘢食仲係可以帶上機嘅添🤭 *以下係原價,VIP及機場員工會有九折優惠❤️‍🔥🍳 肉鬆起司蛋餅 ($68)🧀 起司蛋餅 ($45)我最愛嘅台式小食就係蛋餅,阿元呢個做到皮薄餡多,起司同肉鬆都超多好正🤤 仲配咗兩款醬可以根據個人喜好加🩷🍑 白桃紅茶 ($30)🍵 白桃綠茶 ($30)
💛 Flying with @yuanishere ✈️

🍳 肉鬆起司蛋餅 ($68)
🧀 起司蛋餅 ($45)

🍑 白桃紅茶 ($30)
🍵 白桃綠茶 ($30)
2023-07-26 285 浏览
阿元來了開到機場入面呀~不論飛邊度都可以享受到台灣夜市美食,仲有充滿懷舊台灣味道嘅裝修~—————港🐷當日朝早9點幾機,因為太早未有珍珠供應,但其餘飲品食物都幾充足~質素同出面食嘅一樣,價錢就貴少少🤏啦不過機場價都可以接受嘅🤣椰果奶茶 ( $36 )仙草凍奶茶 ( $36 )冬瓜檸檬 ( $33 )
—————

椰果奶茶 ( $36 )
仙草凍奶茶 ( $36 )
冬瓜檸檬 ( $33 )
臨飛之前食到阿元嘅魯肉飯真係幸福感爆棚離境大堂宜家都有好西食啦✨阿元來了 機場分店開左係離境大堂28號閘口 檢查完行李就可以去食啦✨#魯肉飯 #麻辣魯肉飯 阿元嘅魯肉係半肥半瘦 食到豬肥膏油香 豬皮膠質口感 又滷到好入味嘅豬肉加埋飯粒圓潤飽滿 撈埋一齊真係好幸福✨未試過麻辣味 麻香味好重 但個人覺得都係傳統口味正D 風味好D✨#鹽酥雞 好正 係滿滿九層塔嘅鹽酥雞 好似真係去左夜市咁 表皮都好脆 有肉汁 調味偏濃✨#芝士肉鬆蛋餅好鬆軟嘅蛋餅 芝士同肉鬆係岩岩好 唔會過多 搶大家嘅分道✨#仙草凍奶綠 +珍珠奶綠重D 茶味會淡淡地回甘 仙草係正宗仙草 好滑溜 唔係涼粉扮仙草✨#冬瓜茶 香香甜甜 清爽 解膩 一啖冬瓜茶 一啖鹽酥雞👍🏻入到機場合理價錢 食到正宗台灣味 我揀直覺得自己去多左轉台灣🤣
臨飛之前食到阿元嘅魯肉飯真係幸福感爆棚

#仙草凍奶綠 +珍珠

#冬瓜茶
香香甜甜 清爽 解膩 一啖冬瓜茶 一啖鹽酥雞👍🏻

2023-06-15 336 浏览
鍾意食既我,就算去旅行🧳都要食到上機前個一刻🛫入到禁區閘口都要繼續食🥡 • 繼續飲🧋~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 無骨鳳爪($49)一份有咁多隻,𝟐個人𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞都夠分🤗唔係呀婆👵🏻去骨個種淋𝐁𝐚𝐭𝐁𝐚𝐭 / 發到鬆泡泡😏勁脆口,咬落有卜卜聲✨夠味唔過鹹🤎.▪ [𝐄𝟐] 肉鬆蛋餅 ($45)即叫既整,熱熱軟熟既餅皮層🫓包住既肉鬆🐷仲係脆脆地💥蛋層又唔會好薄😎.▪野飲(可以自己揀甜度 • 冰度)▫️ 熱 • 胚芽奶茶 ($36)帶有麥香味🌾浸脹左既胚芽有少少🤏🏻似麥片感覺,飲完會有飽肚感🤰🏻.▫️ 凍 • 葡萄柚綠茶($35)酸酸甜甜,輕微茶味唔會澀🍵幾清爽💦.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺有立食位(店內) • 圓枱座位(店後方)🔺𝟐大打卡位📸正門有懷舊風單車 • 後門有大杯珍珠奶茶🧋模型~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
鍾意食既我,就算去旅行🧳
都要食到上機前個一刻🛫
入到禁區閘口都要繼續食🥡 • 繼續飲🧋

▪ [S4] 無骨鳳爪($49)
一份有咁多隻,𝟐個人𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞都夠分🤗
唔係呀婆👵🏻去骨個種淋𝐁𝐚𝐭𝐁𝐚𝐭 / 發到鬆泡泡😏
勁脆口,咬落有卜卜聲✨夠味唔過鹹🤎
[S4] 無骨鳳爪

▪ [𝐄𝟐] 肉鬆蛋餅 ($45)
即叫既整,熱熱軟熟既餅皮層🫓
包住既肉鬆🐷仲係脆脆地💥
蛋層又唔會好薄😎
[𝐄𝟐] 肉鬆蛋餅
[𝐄𝟐] 肉鬆蛋餅

▪野飲
(可以自己揀甜度 • 冰度)
▫️[D03] 熱 • 胚芽奶茶 ($36)
熱 • 胚芽奶茶

▫️ [D18] 凍 • 葡萄柚綠茶($35)
酸酸甜甜,輕微茶味唔會澀🍵幾清爽💦
凍 • 葡萄柚綠茶

🔺有立食位(店內) • 圓枱座位(店後方)

💖 阿元來了 (赤鱲角)✨赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場客運大樓 (禁區)近28號閘口〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️雖然有飛機餐但都要食少少野先上機,廢事做人形噴射機🤭-阿元魯肉飯🥡 $68份量都幾大兜,魯肉唔會話好鹹,肉質軟腍腍,最適合撈飯食。-酥炸魷魚🦑 $58食唔地地瓜就一於買魷魚試試😍脆卜卜嘅小食,非常可口。煙煙韌韌😋-招牌珍珠奶茶🧋 $36可以列入我心中嘅排行榜‼️珍珠份量好多,好彈牙,茶底好香😋想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 阿元來了 (赤鱲角)
雖然有飛機餐但都要食少少野先上機,廢事做人形噴射機🤭

-阿元魯肉飯🥡 $68
份量都幾大兜,魯肉唔會話好鹹,肉質軟腍腍,最適合撈飯食。

-酥炸魷魚🦑 $58

-招牌珍珠奶茶🧋 $36
可以列入我心中嘅排行榜‼️珍珠份量好多,好彈牙,茶底好香😋

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-06-12
剛剛去了日本🇯🇵回來,在去程時,發現原來機場都有人氣台灣米芝蓮推介餐廳🤩位於28 號閘口,放有很多台灣特色擺設,而且有好多座位,上機前可以先刷一番😋是日早上8點幾,但都有得點多款招牌菜式,如阿元魯肉飯、肉鬆起司蛋餅、大腸麵線、鹽酥雞~~~魯肉飯及大腸麵線都熱騰騰🔥,香味十足,魯肉軟腍,醬汁豐富,拌飯一流,而麵線嫩滑,大腸脆脆的。 蛋餅煎蛋厚身,口感Q彈有嚼勁,富蛋香台式飲品都有! 皇室奶茶、百香果綠茶、胚芽奶茶,冷熱皆有,菜香味濃,還可以加珍珠或仙草凍,食到好滿足先上機🛫

鹽酥雞
鹽酥雞(大)

肉鬆起司蛋餅

鹽酥雞
鹽酥雞(大)
肉鬆起司蛋餅
2023-05-19 254 浏览
阿元來了 @yuanishere📍赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場客運大樓阿元來了開到嚟香港國際機場✨😍我上機之前想飲返番杯嘢 ~ 來左阿元來了性價比超高☺️絕對無坐起價😂推介來大家~地點位於禁區近28號閘口 叫左4杯飲品~正常價錢~現場好多人買。招牌珍珠奶茶🧋 $36 。葡萄柚綠茶🍵 $35。白桃綠茶 🍵$30。冬瓜茶 $30特別推介珍珠奶茶🧋超香茶味~珍珠又夠Q彈可惜我坐夜機😂現場小食、甜品都賣哂大家有機會可以來試試♥️
阿元來了 @yuanishere

。白桃綠茶 🍵$30
。冬瓜茶 $30

特別推介珍珠奶茶🧋
超香茶味~珍珠又夠Q彈

可惜我坐夜機😂現場小食、甜品都賣哂
大家有機會可以來試試♥️
外卖自取