2018-08-21 108 浏览
突登入觀塘區試下點知原來只係一碗普普通通嘅肥豬肉+豉油飯 (細碗得泥仲要$29)香芋奶茶得個甜字毫無芋頭香($23)酥炸蚵仔($39)恕我直言,調味方面真係好淡好淡而九份芋圓仲令我失望,浄係食到糯米粉嘅味道($30)而且特別留意下午茶300開始,售價會便宜一點(~39有些包飲品有些淨小食)只能説這個價錢吃的只是店舖的氣氛和裝修,不要抱太大期望
突登入觀塘區試下

香芋奶茶得個甜字毫無芋頭香($23)

酥炸蚵仔($39)恕我直言,調味方面真係好淡好淡

而九份芋圓仲令我失望,浄係食到糯米粉嘅味道($30)

只能説這個價錢吃的只是店舖的氣氛和裝修,不要抱太大期望
2018-08-20 112 浏览
裝修行懷舊復古路線,充滿台灣風味。起司蛋餅店內的招牌之一,即叫即整蛋餅內捲住半溶芝士,相當足料!吃起來有濃濃的芝士香,沾上醬汁味道更佳。招牌魯肉飯顆顆半肥瘦肉配上魯肉汁伴飯,油香豐腴,十分惹味!
裝修行懷舊復古路線,充滿台灣風味。

起司蛋餅

店內的招牌之一,即叫即整
蛋餅內捲住半溶芝士,相當足料!

吃起來有濃濃的芝士香,沾上醬汁味道更佳。

招牌魯肉飯

顆顆半肥瘦肉配上魯肉汁伴飯,油香豐腴,十分惹味!

• 肉鬆起司蛋餅
2018-08-19 4092 浏览
入到去就覺得裝橫充滿特色一行七人,覺得這裏是一個不錯的聚腳點。魯肉飯 這是我覺得整餐最好味的,醬汁與豬肉的油脂散發的香味是與飯最好的配搭所有麵類的味道就見仁見智我試了一啖後便由朋友ko佢蚵仔煎餡料豐富,甜辣醬的配搭不錯香脆大雞扒,酥炸鮮蚵,酥炸魷魚,炸甜不辣,香腸拼盤。當中最合我味道的是炸甜不辣和台灣香腸,一向喜歡吃甜不辣的我未試過炸的,香脆惹味,台灣香腸配上蒜片,好味到encore。所有炸物唯一缺點,過鹹,否則全部都好好味皮蛋豆腐雖然賣相有啲奇怪但將佢哋兩者拌勻一起吃味道確實不錯珍珠奶茶味道不會過甜
入到去就覺得裝橫充滿特色
一行七人,覺得這裏是一個不錯的聚腳點。

魯肉飯
這是我覺得整餐最好味的,
醬汁與豬肉的油脂散發的香味是與飯最好的配搭

所有麵類的味道就見仁見智
我試了一啖後便由朋友ko佢

蚵仔煎
餡料豐富,甜辣醬的配搭不錯

香脆大雞扒,酥炸鮮蚵,酥炸魷魚,炸甜不辣,香腸拼盤。
當中最合我味道的是炸甜不辣和台灣香腸,
一向喜歡吃甜不辣的我未試過炸的,香脆惹味,
台灣香腸配上蒜片,好味到encore。
所有炸物唯一缺點,過鹹
,否則全部都好好味

皮蛋豆腐
雖然賣相有啲奇怪
但將佢哋兩者拌勻一起吃味道確實不錯

珍珠奶茶味道不會過甜

2018-08-14
2018-08-18 104 浏览
香港而家有好多由海外黎到香港開既餐廳,呢間正宗既台灣餐廳,我已經encore 左好多次入面既裝修完全俾你感覺進入了台灣小店,帶有溫馨的感覺擔仔麵,雖然望落去好細碗,但對我眼闊肚窄既人黎講,已經好夠不得不食既魯肉飯,魯肉夠香,會令你覺得可能係最好食既魯肉飯滷水拼盤,我個人覺得太咸,可以再香d好熱氣呀呢個都唔駛介紹係咩黎,炸粉只係薄薄一層,重點落左去果塊九層塔度,好味呢個都算係最普通,蚵仔煎我下次唔會再叫架喇

入面既裝修完全俾你感覺進入了台灣小店,帶有溫馨的感覺

擔仔麵,雖然望落去好細碗,但對我眼闊肚窄既人黎講,已經好夠

不得不食既魯肉飯,魯肉夠香,會令你覺得可能係最好食既魯肉飯

滷水拼盤,我個人覺得太咸,可以再香d

好熱氣呀

呢個都算係最普通,蚵仔煎
我下次唔會再叫架喇

2018-08-17 109 浏览
已經係第2次食阿元來了,一樣都係要排一段時間才有位坐,可見佢都仲係10分受歡迎的!好鍾意佢啲裝修,夠晒懷舊,復古,台灣味濃,人情味十足服務方面佢哋10分熱情,有禮貌,似乎部份是地道的台灣人,說着普通話,感覺十分親切我就叫咗碗魯肉飯,份量適中,魯肉份量亦都足夠,而成碗味道食得出當時係台灣食的味道。同事都有叫咗台灣擔仔麵,碗麵都大大碗夠食最後仲叫咗渣甜不辣評判,味道一樣同台灣嘅咁好食你家阿元來了都幾出名,見到隔離枱連外國人都慕名而來。如果喺附近返工嘅人都可以試吓過嚟食

好鍾意佢啲裝修,夠晒懷舊,復古,台灣味濃,人情味十足

同事都有叫咗台灣擔仔麵,碗麵都大大碗夠食

最後仲叫咗渣甜不辣評判,味道一樣同台灣嘅咁好食

2018-08-17 109 浏览
今日去食lunch 明明叫左黑糖珍珠鮮奶 佢求其比杯珍珠奶茶當係。明明飲落去係茶 除非你同我講係洗唔乾淨就話 根本就呃錢。啲嘢食貴夾唔抵 平日我都唔點係openrice comment 今次要破例了
✨Encore阿元來了🇹🇼✨今次試左啲上次冇食嘅🤣👉🏻刈飽💲30個包好軟熟又好甜😽入邊有花生酥糖碎、芫茜同半肥瘦焢肉 三樣嘢夾埋一齊真係好match🤤整理味道係甜架🤤〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻酥炸魷魚💲35呢好普通😹不過佢唔會太多炸粉幾足料🤣〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻台灣香腸💲30呢個整得唔夠香 同埋啲蒜擺喺度唔知做咩😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻蚵仔煎💲35西環間分店冇得食架!呢到有真係太開心😻雖然其實好少蚵仔 比起台灣食到嘅冇咁冧 薯粉漿比較硬😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻雙蛋煎💲30呢個其實就係蚵仔煎嘅冇蚵仔版🤣〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰觀塘呢間裝修靚啲🏮位多啲🍽排隊唔使排咁耐😼個魯肉飯比起西環個間仲好食好多!好多汁!!!😽
✨Encore阿元來了🇹🇼✨

👉🏻蚵仔煎💲35

👉🏻雙蛋煎💲30
呢個其實就係蚵仔煎嘅冇蚵仔版🤣

2018-08-17 80 浏览
平日lunch time嚟觀塘工廠區覓食🤤好彩朋友帶我嚟😂唔係都搵唔到路入去(1:00pm開始就排哂大隊喇…平日嚟食嘅朋友記得早d嚟)環境好好😎好鐘意呢度嘅裝潢,復古風格好特別牆上嘅poster令人覺得置身於台灣三個女仔叫左肉燥飯、雞肉飯、玉米起司蛋卷、酥炸魷魚另外仲有冬瓜茶、百香果紅茶同珍珠奶茶飯嘅size唔算大,但好好食!口味都算正宗蛋卷料足,即叫即整熱辣辣,一碟完全唔夠喉呀~酥炸魷魚香口!好食到上癮我一定會再過嚟翻桌,仲想試埋餐牌上其他小食呀🤤
平日lunch time嚟觀塘工廠區覓食🤤
好彩朋友帶我嚟😂唔係都搵唔到路入去
(1:00pm開始就排哂大隊喇…平日嚟食嘅朋友記得早d嚟)
環境好好😎好鐘意呢度嘅裝潢,復古風格好特別
牆上嘅poster令人覺得置身於台灣
三個女仔叫左肉燥飯、雞肉飯、玉米起司蛋卷、酥炸魷魚
另外仲有冬瓜茶、百香果紅茶同珍珠奶茶
飯嘅size唔算大,但好好食!口味都算正宗
蛋卷料足,即叫即整熱辣辣,一碟完全唔夠喉呀~
酥炸魷魚香口!好食到上癮
我一定會再過嚟翻桌,仲想試埋餐牌上其他小食呀🤤
2018-08-02
2018-08-14 140 浏览
從來都喜愛台式料理,尤其喜歡回憶在台灣的感覺,阿元來了的裝潢佈置總是滿足到我的這種需求。只是不喜歡這裡總是要拼桌進食,兩個人的話,就一定要跟另外兩個人拼桌,而桌子又很小,台食大碟拼小碟再加上飲料,就很不方便吃得不太舒適。冷盤小菜 $25地瓜好吃,茄子有點太油。焢肉飯 $45女生來說份量足夠,肥豬肉很香,但温度不算很熱。台南擔仔粿條 $35 粿條很滑,油較多,但尚算有風味。香脆大雞排 $40 雞排最好吃,份量很夠,鬆脆咸香。就是很擠很擠,相片可以看到跟拼桌的食客點一菜放很近,飲料也要小心放不然會倒瀉。九份芋圓(冷)$30配料很多,有珍珠有紅豆之類的,芋圓有QQ 軟糯的口感,來這邊芋圓真的必點。

冷盤小菜 $25

地瓜好吃,茄子有點太油。

焢肉飯 $45

女生來說份量足夠,肥豬肉很香,但温度不算很熱。

台南擔仔粿條 $35

粿條很滑,油較多,但尚算有風味。

香脆大雞排 $40

雞排最好吃,份量很夠,鬆脆咸香。

九份芋圓(冷)$30

2018-08-13
2018-08-14 112 浏览
見近期去台灣機票甘平,就搶左係9月去轉台北。係心情愉快底下,今晚就食台菜啦,search 下openrice 就黎到哩度試。都等左30分鐘到,但見人流都快。個門口有d 隱敝,差d skip 左。入到去好似去左另一世界甘,番左去80年代甘。d 座位有d 迫,同隔離枱有d 近。台灣野梗係魯肉飯,size 都比較細,同台灣好似,d 魯肉唔肥,撈飯一流。高麗菜卷,都好清,其實唔加個汁仲好味,加左有d 咸。台南擔仔面,唔太濃味,好似d 肉碎小左d,麻麻地個柯仔煎,d 蠔比較小,同整體份量都細,比起係台北食個d 薄同細!
見近期去台灣機票甘平,就搶左係9月去轉台北。
都等左30分鐘到,但見人流都快。
個門口有d 隱敝,差d skip 左。

高麗菜卷,都好清,其實唔加個汁仲好味,加左有d 咸。

台南擔仔面,唔太濃味,好似d 肉碎小左d,麻麻地

喺觀塘番工嘅好處就係四周圍都有好多美食,今日就同同事行咗過嚟阿元來了食午餐,懷緬一下台灣嘅味道🇹🇼 估唔到落大雨都仲有一條排隊嘅人龍,可想而知呢間舖嘅威力都唔小,趕住時間要番公司嘅朋友真係要預早小小出嚟喇。我哋都大約等咗差唔多20分鐘,臨去到門口職員小姐就會拎張點菜單同埋筆俾我哋預早揀選食物,咁到時坐低咗之後就好快有得食啦。 今日我哋得三條友,所以就叫咗兩個魯肉飯+一個台南擔仔粿條+一份鹽酥雞,佢哋兩個都飲香芋珍珠奶茶而我就試咗杯黑糖牛奶珍珠。 魯肉飯一如以往咁好味,拎到埋嚟嘅時候賣相已經好吸引,成個面都有滿滿嘅魯肉碎,我哋share食嘅話都會撈一撈佢,等啲飯同埋肉汁可以平均分佈,啲米好似珍珠米咁,一粒粒口感軟熟,熱辣辣真係好滿足我哋第一次試呢碗台南擔仔粿條,原來粿條嘅質感好似河粉同腸粉嘅朋友咁,白色一塊塊比較濶,拌埋啲肉燥一齊食,另外仲有半隻滷蛋一隻蝦同埋肉丸,呢個味道就普通啲,唔算好突出。鹽酥雞就正喇,炸到啱啱好,卜卜脆,又唔會太油太乾,幾乎次次嚟都會叫呢款小食 至於我杯黑糖牛奶珍珠,我叫咗小冰微糖,味道啱啱好,好重奶味,如果同"名牌"相比,咁當然質素係有一段距離啦,不過喜歡呢度嘅

至於我杯黑糖牛奶珍珠,我叫咗小冰微糖,味道啱啱好,好重奶味,如果同"名牌"相比,咁當然質素係有一段距離啦,不過喜歡呢度嘅人,都唔會對飲品要求太高吧
台南擔仔粿條
鹽酥雞
香芋珍珠奶茶
2018-08-10
鹽酥雞
香芋珍珠奶茶
2018-08-13 199 浏览
聽同事講過阿元來了好多次,終於的起心肝行去食,因為距離公司有啲遠😂12:40幾分去到後門已經見到有人排隊,排隊期間可能因為天氣熱,店員仲拎左細細杯既冬瓜茶派俾我地飲~一入到去..嘩,成間餐廳裝修都好有特色。不過就啲位太有特色,唔係咁好坐,都比較迫。如果拎多個袋都無位放。不過可能因為咁,啲人多數好快食完就會走,所以變相等位都唔會等太耐。聽聞一定要試佢個魯肉飯。如果怕肥膩既朋友就唔好叫啦。因為有好多肥肉,好香好正對於個麵線,我就無咩特別感受~我地一直唔知個甜不辣係咩,雖然食完都唔係好知😂,不過幾好食,可以一試。蛋餅好食啊,記得要襯熱食~下次我地會叫外賣自取架啦。因為..靚係靚,但真係坐得唔舒服😂😂

魯肉飯/蚵仔大腸麵線

對於個麵線,我就無咩特別感受~
炸甜不辣拼盤
起司蛋餅
蛋餅好食啊,記得要襯熱食~
2018-08-01
魯肉飯/蚵仔大腸麵線
炸甜不辣拼盤
2018-08-12 70 浏览
Feels like you have been to Taiwan in the old days when you come to Ah Yuan. The drinks are awesome especially pearl milk tea and honey lemon tea. Sweetness of drinks has 5 different degrees depend on your preference, from non-sweet to normal. Braised pork rice, pork meat ball soup and deep fried squid ball are must try items. The braised pork is soft and the fatty skin can mix with rice which comes perfect. Oyster omelette is ok but the starch and rice flour with the omelette in Taiwan tastes b

Oyster omelette is ok but the starch and rice flour with the omelette in Taiwan tastes better. The portion of braised pork vermicelli is quite small.
2018-08-11 96 浏览
呢間分店比較大,排隊唔使等咁耐,我地收工時間7點幾到都係等左10分鐘就有位啦🙆🏻🙆🏻🙆🏻2個人試左幾樣野食👇🏻台灣香腸─有台灣味道,加埋d蒜味,唔錯,但如果係成條香腸拎住食,仲有風味😌魯肉飯─肥瘦適中,有豬油香味❗️台南擔仔米粉─味道清淡,有興趣可以一試‼️香菇旗魚丸湯─普普通通,不過不失🙆🏻但叫左2杯野飲,有我最鐘意既香芋珍珠奶茶❤️2個人埋單都唔使HKD 200h,性價比幾高😈

2個人試左幾樣野食👇🏻

魯肉飯─肥瘦適中,有豬油香味❗️
台南擔仔米粉─味道清淡,有興趣可以一試‼️
香菇旗魚丸湯─普普通通,不過不失🙆🏻
但叫左2杯野飲,有我最鐘意既香芋珍珠奶茶❤️

2個人埋單都唔使HKD 200h,性價比幾高😈
  • 台灣香腸
2018-08-10 174 浏览
Weekday下午2點去阿元食lunch,今次排咗大概10分鐘就入得,比平日快咗。👑 魯肉飯每次食台灣菜都必叫嘅魯肉飯,碗飯睇落偏細,但女孩子食算夠飽,魯肉都幾足料,肥瘦各佔一半,好有口感,好入味,好惹味!😍呢度嘅裝潢好有懷舊感覺,一個一流嘅影相地方,可能lunch time好多人,full晒,想影下環境相都唔容易。另外餐廳係用紙嚟點餐,飲品紙有d難填,如果幾個朋友揀中同一款飲品,但各自嘅要求唔同(如:凍+少冰 / 凍+走冰 / 凍+少甜),填同一張會有d混亂。不過整體嚟講,阿元係值得食完再食嘅 ☺️

👑 魯肉飯
魯肉飯

不過整體嚟講,阿元係值得食完再食嘅 ☺️