2020-04-29 995 浏览
我哋係坐風口位覺得好凍,問可唔可以較細啲個冷氣,個女侍應勁冇禮貌咁答我哋,話話之前已經熄咗一部冷氣,再熄就會冇冷氣,但我哋根本唔係叫佢熄冷氣🙄我哋四個人食咗$600,但坐咗大約半個鐘都冇就有人不斷收我哋啲嘢食,就算未食晒都照搶,拎住杯嘢飲都俾佢搶住要收,最後食咗45分鐘就叫我地賣單。啲嘢食質素真係好一般,坐得好唔舒服,服務態度好差,特別係戴眼鏡個中年女士應服務好差好冇禮貌,唔會再去,亦唔建議人去。
2020-04-28 977 浏览
等位已經等左30分鐘,我不是要食下午茶都等到2:45先入座。據說要等齊人先入座,因為好多人。但到我入座時入面很多吉枱,為什麼要這樣。我們只用了25分鐘完成用餐便立刻走。不明白為什麼要等這樣耐而食一餐不外如事的午餐!份量小、味道又不好,只是一般的食物。本人就一定不會推薦,亦不會再光顧。可能是黃店的關係,所以大部分都是年輕人,黃店是要支持,我都經常幫襯黃店,但只這間⋯⋯我就覺得不了。如果你有時間花就盡管可以去等位💤
2020-04-27 799 浏览
我覺得有一個迷思係......成日出去食台灣菜,好似只有難食同正常發揮分別雖然有例外,某啲菜式真係會特別好食既但阿元來了作為一間咁出名既餐廳又好似唔太有咩特別出色之處喎🤔飯,普通飲品,普通等位,即刻入座位置,唔算好就腳咁所以點解要行過黎食?🤣🤣男朋友話最失望係鹽酥雞,份量多既但就炸得好柴😩同樣價錢食屋企附近啲小店仲好啦
我覺得有一個迷思係......成日出去食台灣菜,
好似只有難食同正常發揮分別
雖然有例外,某啲菜式真係會特別好食既
飯,普通
飲品,普通
等位,即刻入座
位置,唔算好就腳
咁所以點解要行過黎食?🤣🤣

男朋友話最失望係鹽酥雞,份量多既但就炸得好柴😩
同樣價錢食屋企附近啲小店仲好啦
2020-04-15 1372 浏览
入到黎好有台灣特色嘅小店,下午茶餐雖然只有六款,但樣樣都好想食,最後揀左三個下午茶餐粟米蛋餅好食,有啲台南風味配福州魚丸湯甘梅地瓜條 原來話梅粉+番薯條,熱辣辣.好好味 甜不辣都係熱哄哄⋯⋯所以香菇肉羹米粉+鹵青菜夠分量 米粉軟身易入口配上三杯飲品下午茶餐每套$45,好抵食.兼好好食再另加芋圓糖水 perfect 呀下次再試另外的款式
粟米蛋餅
下次再試另外的款式

2020-04-09
下午茶
2020-04-12 1360 浏览
好少嚟到觀塘呢邊食飯,難得過嚟搵朋友,緊係搵間我地都好鍾意嘅台灣野😻第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修裝潢極有心思跟晒台灣又有夜市風格,又有大戲院風格,有D檔口,D擺設又夠晒古文革風咁~有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣阿元魯肉飯,個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,比普通果款魯肉飯應該係多咗D菜同台式鹵好少嚟到觀塘呢邊食飯,難得過嚟搵朋友,緊係搵間我地都好鍾意嘅台灣野😻第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修裝潢極有心思跟晒台灣又有夜市風格,又有大戲院風格,有D檔口,D擺設又夠晒古文革風咁~有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣阿元魯肉飯 $42個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,比普通果款魯肉飯應該係多咗D菜同台式鹵豆腐不過我自己鍾意魯肉飯再肥D再多汁D ,夠肥美嘅魯肉先夠正宗啊~香菇肉羹 $37呢個肉羹湯應該係香港最好飲嘅一間,香菇俾得好多,湯夠晒濃稠,正!珍珠奶茶酥(炸) $30見到呢個非常之特別,必點嚟一試啦有驚喜完全唔伏,個酥皮炸得非常香非常酥脆熱辣辣咬落去真係爆到好香嘅珍珠奶茶漿如果個奶茶味更重

第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修
有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣

阿元魯肉飯,個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,

第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修
有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣

阿元魯肉飯 $42
個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,
比普通果款魯肉飯應該係多咗D菜同台式鹵豆腐

香菇肉羹 $37
呢個肉羹湯應該係香港最好飲嘅一間,
香菇俾得好多,湯夠晒濃稠,正!

珍珠奶茶酥(炸) $30
見到呢個非常之特別,必點嚟一試啦
有驚喜完全唔伏,個酥皮炸得非常香非常酥脆
熱辣辣咬落去真係爆到好香嘅珍珠奶茶漿

如果個奶茶味更重就perfect

塩酥雞 $37
非常酥脆,新鮮熱辣炸起又唔會太厚粉🤤

秘製蒜泥白肉 $40
蒜泥味好Balance,連我唔太鍾意蒜泥都覺得讚
肉質香口鮮嫩,又夠大塊

蚵仔煎 $37
呢個特色小食反而冇咩驚喜
個皮如果薄身返D,隻蛋應該可以更滑

今次嚟仲有樣好想試嘅係紫薯味嘅奶蓋!因出面都未見過
希望下次有機會試到啦
2020-03-25
  • 阿元魯肉飯
  • 香菇肉羹
  • 珍珠奶茶酥(炸)
  • 秘製蒜泥白肉
好耐冇去過台灣,所以揀咗呢一間台式餐廳食嘢。你間餐廳嘅設計係模擬十分車站,所以入到餐廳裏面真係有少少覺得自己去咗台灣咁樣。我哋叫咗一碗阿元滷肉飯、一碟蚵仔煎、一碗熱芋圓同一杯珍珠奶茶。-阿元滷肉飯呢度啲滷汁做得好好,唔會淨係得個咸字。啲肉吸晒啲滷水汁非常嘢味要嚟拌飯一流。-蚵仔煎蛋同蚵仔嘅比例適中,同埋煮嘅時候佢加咗薯粉所以做到Q彈嘅效果。-九份芋圓啲芋圓好彈口而且唔會冇咗食材嘅味道,會食到番薯、芋頭同紫薯嘅味道。-珍珠奶茶冇咩特別,都係一般嘅珍珠奶茶。整體來講,食物質素、價錢同環境都非常之高質,下次會再嚟👍🏻
好耐冇去過台灣,所以揀咗呢一間台式餐廳食嘢。

-阿元滷肉飯

-蚵仔煎

-九份芋圓

-珍珠奶茶
冇咩特別,都係一般嘅珍珠奶茶。

整體來講,食物質素、價錢同環境都非常之高質,下次會再嚟👍🏻

• 九份芋圓
  • 阿元滷肉飯
  • 蚵仔煎
2020-03-22 1657 浏览
除左想講食物之外,個人覺得阿元既裝潢都好有heart, 好有去左台灣既feel阿元魯肉飯 $42去台灣一定食魯肉飯,食過咁多間香港嘅魯肉飯我覺得阿元來了嘅台灣野真係好台灣好地道,味道係最似樣嘅。蚵仔大腸麵線 $40蚵仔係有明顯既四五隻,大腸都唔少,算係幾好食,當然加埋辣椒油就直接層次提升啦。肉鬆起司蛋餅 $30拿拿拿,去台灣蛋餅都係賣$30但係人哋係台幣$30😆😆冇辦法啦,慳左張機票,呢個都係食過好地道既蛋餅🥢🥢🥢多肉鬆!九份芋圓(熱$32)食完曬先叫既甜品,紅豆湯底係好食既,仲有好多芋圓,珍珠配料,本身佢有奶比你落,但覺得想食更原味所以無落到。

阿元魯肉飯 $42

蚵仔大腸麵線 $40

肉鬆起司蛋餅 $30

九份芋圓(熱$32)
2020-03-19 1415 浏览
本身係響台北享受緊美食,然而我人仍然在香港,好似「跌落地揦返拃沙」咁🤣,走去食台灣嘢!想試呢間好耐,只係成日都好多人好怕排隊等位而仲未嚟試!咁啱早去觀塘,開舖冇耐就去,輕鬆有位!裝修都幾有懷舊氣息㗎😍😋好味推界😋🍴酥炸魷魚($39)呢個真係超級好食同抵食,本身想食塩酥雞,不過發現原來魷魚都係貴$2,即刻轉呔,叫酥炸魷魚!嘩!嚟到時估唔到有咁多!好係台灣價錢咁!好香脆,魷魚煮得剛剛好,唔韌,調味出色,必點必點必點!重要事情講3次🍴阿元魯肉飯($42)呢個又係好好味,我自己比較鍾意食有肉粒響飯面而唔係就咁肉碎汁嘅魯肉飯,飯面鋪咗好多半肥瘦肉粒,因為有肥膏部分,每啖都真係好有油香,同埋粒肉好入味(怕肥嘅人就好難enjoy,我就係食咗先...下餐再減嘅人🙈)下面當然都有肉碎汁,有蛋同菜!我自己覺得呢個抵過魯肉飯好多,因為大碗好多㗎!🍴蚵仔大腸麵線($40)蚵仔同大腸都幾多,口味同台灣差唔多,做得好好!😶尚可選擇😶🍴西柚綠茶(+$10)+ 咖啡磚(+$3)叫飯麵小吃類別+$10 叫嘅,有8款選擇,有一半都唔太吸引,就揀呢個,其實係普通台式嘢飲,正常!只係叫少冰都好多冰!另外係我自己揀咗一個奇怪配

😋好味推界😋
🍴酥炸魷魚($39)

酥炸魷魚

🍴阿元魯肉飯($42)

阿元魯肉飯

🍴蚵仔大腸麵線($40)
蚵仔同大腸都幾多,口味同台灣差唔多,做得好好!

蚵仔大腸麵線

😶尚可選擇😶
🍴西柚綠茶(+$10)+ 咖啡磚(+$3)
叫飯麵小吃類別+$10 叫嘅,有8款選擇,有一半都唔太吸引,就揀呢個,其實係普通台式嘢飲,正常!只係叫少冰都好多冰!另外係我自己揀咗一個奇怪配搭,就係加咖啡磚,兩者係唔夾嘅😅

西柚綠茶+咖啡磚
酥炸魷魚
阿元魯肉飯
蚵仔大腸麵線
2020-03-18 853 浏览
自己去搵阿元嘅觀塘店只係見到間外賣紅豆餅店經店員指示先知原來別有洞天原來隔離係堂食食堂裝修得好有台灣舊食堂風味勁多打卡位!一心諗住黎食蛋餅做下午茶點知見到芋泥就忍唔住叫左🤫🤫黎到仲以為俾錯左我原來芋泥卷係炸嘅不過份量剛好,我一個人都可以解決佢😠炸得好香脆芋蓉滿滿鹹蛋唔算好多,積左一邊所以食到尾先有鹹蛋味都夾堂食要滿35蚊所以外賣左個芋圓返屋企食味道正常,無乜驚喜但價錢都合理埋單原來仲有醫護人員八折優惠為醫護加油!
自己去搵阿元嘅觀塘店

一心諗住黎食蛋餅做下午茶
點知見到芋泥就忍唔住叫左🤫🤫

黎到仲以為俾錯左我
原來芋泥卷係炸嘅
不過份量剛好,我一個人都可以解決佢😠

炸得好香脆
芋蓉滿滿
鹹蛋唔算好多,積左一邊
所以食到尾先有鹹蛋味

為醫護加油!
2020-03-10
下午茶
2020-03-16 1125 浏览
同朋友係觀塘行街搵地方食晏,佢提議話帶我去食呢間餐廳,我地係觀塘行去行左好耐,後尾先知原來牛頭角出會近好多🤦🏻‍♀️慶幸去到撞正唔多人(但都爆場嫁)排左2,3分鐘就入到去食。不得不提就係嗰到既環境,裝修得非常有心思,好有台灣既風味!👍🏻連佢地既店員都係台灣人黎嫁,全部都係用國語溝通既紅燒豬軟骨飯🍚 $45/碗份量都幾足夠,紅燒豬骨非常惹味,味道唔錯👍🏻不過其實呢到最出名既係魯肉飯,今次無試到,下次一定要試番!台南擔仔米粉🍜 $36/碗同樣份量都係好足夠,湯底清清地唔會話好濃味,米粉加左蛋,蝦同牛丸之外,仲加左肉燥,味道唔錯!值得一試🤨爆濃起司蛋餅🧀 $30/份呢個係必定要試!煎蛋餅入面夾住芝士,芝士煎到有爆醬溶溶地既效果,超級好食!絕對唔會令芝士控失望😍😍😍一份有4件,兩個人食啱啱好❗️塩酥雞 $37/份炸得非常酥脆,雖然係要炸既,但唔需要等好耐,落單後好快就送到黎👍🏻仲要係熱辣辣既!食台灣菜點可以唔嗌塩酥雞🤤🤤香芋珍珠奶茶;胚芽珍珠奶茶🥤係台灣店嗌番台式飲品當然無令人失望啦😝呢到既飲品選擇都幾多下,自己落單既時候可以揀埋甜度,同埋需唔需要多冰/少冰🧊我今次揀左7分甜,但其實都好夠甜呀,所

紅燒豬軟骨飯🍚 $45/碗

台南擔仔米粉🍜 $36/碗

爆濃起司蛋餅🧀 $30/份

塩酥雞 $37/份

香芋珍珠奶茶;胚芽珍珠奶茶🥤
係台灣店嗌番台式飲品當然無令人失望啦😝呢到既飲品選擇都幾多下,自己落單既時候可以揀埋甜度,同埋需唔需要多冰/少冰🧊我今次揀左7分甜,但其實都好夠甜呀,所以可能如果揀正常甜度既話就會太甜了🧐

🎈呢間店舖特別之處係佢既裝修非常之有心思,設計得好有台灣風味同埋有好多既打卡位📸
爆濃起司蛋餅
紅燒豬軟骨飯
珍珠奶茶
台南擔仔米粉
爆濃起司蛋餅
珍珠奶茶
2020-03-15 544 浏览
有台灣味道既餐廳環境好有特色 坐得都好舒服咁得叫左阿元魯肉飯 有豆腐菜同魯肉 好好味份量正常 夠飽 再叫左蛋餅 仲有蒜泥白肉好香口同滑 連埋飲品 total埋單200左右 算係性價比高:)
有台灣味道既餐廳
環境好有特色 坐得都好舒服
咁得叫左阿元魯肉飯 有豆腐菜同魯肉 好好味
份量正常 夠飽 再叫左蛋餅 仲有蒜泥白肉
好香口同滑 連埋飲品 total埋單200左右
算係性價比高:)
2020-03-12 512 浏览
呢期好掛住台灣野,咁岩係觀塘個頭,決定黎呢間食,一如既往,人山人海,不過入客都快左好多。魯肉飯HK$32魯肉加肉汁配飯一流,略為嫌肥膏太少爆蛋雞肉飯HK$42蛋漿,配上雞肉,一齊攪拌,雞肉都尚算多台灣香腸HK$30香腸加蒜片,重口味的我表示好鍾意❤️滷味拼盤HK$35所有嘢都好夠味,又唔會話好鹹秘製蒜泥白肉HK$40白肉尚算多,配上醬汁,鹹到啱啱好,肉質鮮嫩爽口炸花枝丸HK$35炸到10分香口鹽酥雞HK$37份量都幾多,肉質鮮嫩,炸粉唔會好厚環境都幾靚,好多位都可以打到卡

魯肉飯HK$32
魯肉加肉汁配飯一流,略為嫌肥膏太少

爆蛋雞肉飯HK$42
蛋漿,配上雞肉,一齊攪拌,雞肉都尚算多

台灣香腸HK$30
香腸加蒜片,重口味的我表示好鍾意❤️

滷味拼盤HK$35
所有嘢都好夠味,又唔會話好鹹

秘製蒜泥白肉HK$40
白肉尚算多,配上醬汁,鹹到啱啱好,肉質鮮嫩爽口

炸花枝丸HK$35
炸到10分香口

鹽酥雞HK$37
份量都幾多,肉質鮮嫩,炸粉唔會好厚

環境都幾靚,好多位都可以打到卡
2020-03-10
2020-03-07 1153 浏览
觀塘區真係越來越多好野食🤤今次試下阿元, 7點左右到, 好好彩唔洗等位, 上菜速度都好快手好快有野食落肚🤰🏻<魯肉飯>魯肉夠哂香, 比較係台灣夜市食到既魯肉飯, 呢碗味道上差唔多, 食落冇咁油膩但會少啲豬油香🐖呢碗份量少, 一個人食一碗唔夠飽(除非你真係好細食啦, 咁我都冇野好講😂🤷🏻‍♀️)<爆蛋雞肉飯>well~ 冇爆蛋因為蛋漿唔多😂雞肉調味唔錯, 加埋雪菜, 成個飯好香👍🏻<塩酥雞>好似係食肉獸必叫?!🐻剛炸起黎熱辣辣上碟唔會唔好食👍🏻<芋泥蛋黃卷>見到食評明明有蛋餅但搵哂成張點餐紙都冇🧐諗住蛋黃卷都差唔多, 點知...😅芋泥好飽滿, 入面同出面都有蛋黃碎, 但食落冇咩蛋黃味, 可能芋泥太搶fo (?!)<九份芋圓>芋圓提供冷&溫選擇, 但冷原來係加冰🧊溝淡左啲花奶添🍼仙草比較碎, 個人比較鍾意一舊仙草凍大啖大啖加埋花奶食會正啲😉三色芋圓: 芋頭, 紫薯, 蕃薯三隻都好好食夠哂咬口😬<冬瓜茶><冬瓜檸檬>檸檬味會重啲, 所以成杯野好fresh, 岩哂食完油膩野煎炸野同芋泥
魯肉飯

冬瓜茶

<冬瓜茶>
冬瓜檸檬

<冬瓜檸檬>
檸檬味會重啲, 所以成杯野好fresh, 岩哂食完油膩野煎炸野同芋泥之後飲😂

個人認為阿元既飯幾好食, 不過份量偏少~🍚不過都因為咁先可以試多啲小食👍🏻

魯肉飯
爆蛋雞肉飯
九份芋圓
冬瓜茶
冬瓜檸檬
2020-02-29 599 浏览
叫了一個阿元招牌粿仔粉,一碗大概四十多元,但份量真的很少,裹面有粿仔粉,跟河粉十份相似,中間是肉碎,旁邊還有一隻蝦和半棵滷蛋,上面還有芫莤。還叫了香腸,份量也很少。
近來冇得去台灣,去阿元食台灣嘢過下癮一入到去就俾一個短髮戴眼鏡女人員工呼呼喝喝,唔知以為爭佢錢冇還,不知所謂,完全同台灣餐廳態度差天共地本來美好嘅心情都俾佢破壞咗,如果老闆睇到嘅話希望叫你員工唔好再咁,同你倒米咁另外都有台灣員工(四眼哥哥),超好禮貌同有耐性,每次送菜都會介紹係乜東東,個員工值得一讚,咁先有台灣風味㗎嘛好喇,開始介紹食物 台灣香腸:(如果係燒應該會好食啲)滷水拼盤:炸花枝丸:冷盤小菜:鹽酥雞:炸魷魚:(值得食,勁好味)蚵仔煎:(個醬麻麻哋)阿元滷肉飯:九份芋圓:仲有叫咗杯小芋圓奶茶,好好飲,飲咗一半先記得影相,所以就冇影了,大家可以試試下次會再嚟食,不過希望唔會再俾員工呼喝啦~~~
近來冇得去台灣,去阿元食台灣嘢過下癮

好喇,開始介紹食物

台灣香腸+滷水拼盤

台灣香腸:

(如果係燒應該會好食啲)

滷水拼盤:

炸花枝丸:

冷盤小菜:

鹽酥雞:

炸魷魚:

(值得食,勁好味)

蚵仔煎:

(個醬麻麻哋)

阿元滷肉飯:

九份芋圓:

下次會再嚟食
,不過希望唔會再俾員工呼喝啦~~~

2020-02-25
台灣香腸+滷水拼盤