2020-04-12 1360 浏览
好少嚟到觀塘呢邊食飯,難得過嚟搵朋友,緊係搵間我地都好鍾意嘅台灣野😻第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修裝潢極有心思跟晒台灣又有夜市風格,又有大戲院風格,有D檔口,D擺設又夠晒古文革風咁~有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣阿元魯肉飯,個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,比普通果款魯肉飯應該係多咗D菜同台式鹵好少嚟到觀塘呢邊食飯,難得過嚟搵朋友,緊係搵間我地都好鍾意嘅台灣野😻第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修裝潢極有心思跟晒台灣又有夜市風格,又有大戲院風格,有D檔口,D擺設又夠晒古文革風咁~有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣阿元魯肉飯 $42個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,比普通果款魯肉飯應該係多咗D菜同台式鹵豆腐不過我自己鍾意魯肉飯再肥D再多汁D ,夠肥美嘅魯肉先夠正宗啊~香菇肉羹 $37呢個肉羹湯應該係香港最好飲嘅一間,香菇俾得好多,湯夠晒濃稠,正!珍珠奶茶酥(炸) $30見到呢個非常之特別,必點嚟一試啦有驚喜完全唔伏,個酥皮炸得非常香非常酥脆熱辣辣咬落去真係爆到好香嘅珍珠奶茶漿如果個奶茶味更重

第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修
有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣

阿元魯肉飯,個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,

第一次搵到呢間阿元來了,入嚟第一個感覺係佢地超用心裝修
有D店員好似仲唔識講廣東話,講國語有好親切嘅台灣腔🤣

阿元魯肉飯 $42
個人覺得份量唔錯,魯肉夠多可以撈勻成碗飯,
比普通果款魯肉飯應該係多咗D菜同台式鹵豆腐

香菇肉羹 $37
呢個肉羹湯應該係香港最好飲嘅一間,
香菇俾得好多,湯夠晒濃稠,正!

珍珠奶茶酥(炸) $30
見到呢個非常之特別,必點嚟一試啦
有驚喜完全唔伏,個酥皮炸得非常香非常酥脆
熱辣辣咬落去真係爆到好香嘅珍珠奶茶漿

如果個奶茶味更重就perfect

塩酥雞 $37
非常酥脆,新鮮熱辣炸起又唔會太厚粉🤤

秘製蒜泥白肉 $40
蒜泥味好Balance,連我唔太鍾意蒜泥都覺得讚
肉質香口鮮嫩,又夠大塊

蚵仔煎 $37
呢個特色小食反而冇咩驚喜
個皮如果薄身返D,隻蛋應該可以更滑

今次嚟仲有樣好想試嘅係紫薯味嘅奶蓋!因出面都未見過
希望下次有機會試到啦