2021-04-06 538 浏览
想要感受台灣味道,風景,特色等等都未知何時才可以一一去感受,始終疫情都尚未有完結的一天,但慶幸是香港是一個可以品嘗到各國美食的地方。而今次就去了‘阿元來了’,暫時當自己身在台灣吧,舖頭地點都近地鐵站,只需步行大概5-10分鐘就可到達。尚有很多食物未能品嚐,等待下次再臨。蚵仔大腸麵線台灣食過阿宗麵線,而阿元都做得好好食,蚵仔好肥美,大腸爽口,唔會太太希,轉眼間已經食哂,台灣味道就係台灣味道。台南擔仔米粉台灣米粉又係爽口彈牙,加上肉燥魯蛋,美味可口。塩酥雞雞滑無炸過籠,香口,送啤酒一流。肉燥青菜青菜沒有好大特別,但菜係靚既,如果係台灣菜就更好。食物價錢都唔貴,底食既台灣之選。經典奶油紅豆餅新鮮熱辣,即叫即整。好好食,記住要留肚品嚐。

蚵仔大腸麵線

台南擔仔米粉
台灣米粉又係爽口彈牙,加上肉燥魯蛋,美味可口。

塩酥雞
雞滑無炸過籠,香口,送啤酒一流。
台南擔仔米粉,蚵仔大陽米線

肉燥青菜
青菜沒有好大特別,但菜係靚既,如果係台灣菜就更好。
肉燥青菜

食物價錢都唔貴,底食既台灣之選。

經典奶油紅豆餅
新鮮熱辣,即叫即整。好好食,記住要留肚品嚐。

台南擔仔米粉,蚵仔大陽米線
2021-03-29 731 浏览
阿元滷肉飯魯肉偏肥,汁多夠撈飯!配有半隻滷蛋,白菜仔,酸瓜。味道不過不失,無咩大驚喜 💭💭無骨鳳爪好意外,意外地開胃!👏🏻入口竟然有酒香,加上呢個鳳爪係涼拌好好味!台灣黑輪拼盤oh no...普通到不能再普通...似自己係屋企煮就咁水滾淥魚蛋咁黑輪隻味有d似南記d春卷咁上下;中間最大嚿嗰舊係腐皮包龍蝦丸,好怪!蚵仔煎未食過咁難食既蚵仔煎⋯蚵仔無味都算,第一啖入口好似飲左啖水好古怪,水狀既口感🥲發生咩事先d蛋太多。紅薯粉又太少,唔知食緊d咩😭😭😭呢個係奄列黎嘅喂。九份芋圓(凍)好足料!😍😍當中有芋圓+地瓜圓+珍珠+涼粉+紅豆加左奶後甜度適中,夠凍,都多冰芋圓同地瓜圓口感煙韌有嚼勁~QQ彈
阿元魯肉飯

阿元滷肉飯
魯肉偏肥,汁多夠撈飯!
配有半隻滷蛋,白菜仔,酸瓜。
味道不過不失,無咩大驚喜 💭💭

無骨鳳爪
好意外,意外地開胃!👏🏻
入口竟然有酒香,加上呢個鳳爪係涼拌
好好味!

台灣黑輪拼盤

台灣黑輪拼盤
oh no...普通到不能再普通...
似自己係屋企煮就咁水滾淥魚蛋咁

黑輪隻味有d似南記d春卷咁上下;
中間最大嚿嗰舊係腐皮包龍蝦丸,好怪!

未食過咁難食既蚵仔煎⋯
蚵仔無味都算,第一啖入口好似飲左啖水
好古怪,水狀既口感🥲發生咩事先

d蛋太多。
紅薯粉又太少,唔知食緊d咩😭😭😭
呢個係奄列黎嘅喂。

好足料!😍😍
當中有芋圓+地瓜圓+珍珠+涼粉+紅豆

九份芋圓(凍)

加左奶後甜度適中,夠凍,都多冰
芋圓同地瓜圓口感煙韌有嚼勁~QQ彈

2021-03-29
阿元魯肉飯
  • 九份芋圓
無得去台灣好掛住台灣嘢 平日11點九左右去到 開頭無乜人 d 姨姨年紀嘅staff 都nice 嘅 叫咗都幾多嘢 鹽酥雞 貢丸湯 肉鬆蛋餅 魯肉飯 肉羹麵芋泥蛋餅 刈包 同每人一杯野飲 個環境 係得意嘅 打卡一流食物都好ok 唔貴又細細份 可以試多幾樣最欣賞個刈包 完全係會為咗佢再嚟食只係衰在後尾個四眼後生男staff嘅態度12點幾開始多人 其實我地都仲係成枱嘢未食佢走埋嚟態度非常差咁話 出面有好多人等緊 你地食快少少得唔得?真係呆咗 我知繁忙時間外面有人等但態度可唔可以好少少唔好我地欠咗你咁?原來係諗住會再幫襯但而家要再諗諗觀塘區真係唔止你一間台灣野無謂貼錢買難受 🤷🏻‍♀️
無得去台灣好掛住台灣嘢
最欣賞個刈包 完全係會為咗佢再嚟食

只係衰在後尾個四眼後生男staff嘅態度
12點幾開始多人 其實我地都仲係成枱嘢未食
佢走埋嚟態度非常差咁話
出面有好多人等緊 你地食快少少得唔得?
真係呆咗 我知繁忙時間外面有人等
但態度可唔可以好少少唔好我地欠咗你咁?
原來係諗住會再幫襯但而家要再諗諗
觀塘區真係唔止你一間台灣野無謂貼錢買難受 🤷🏻‍♀️

• 刈包
2021-03-26 414 浏览
夜晚係無蛋餅食架!滷肉飯 正正常常 夠汁夠味瘦肉肥肉比例正常焢肉飯 有兩大舊肥豬肉 有一pat滷肉個人覺得肥豬肉有啲*鞋*炸魷魚 正常好味芋頭卷 脆卜卜好煙韌 鹹蛋黃味唔太出鹽酥雞 好似唔係好夠熱 味道好似南乳雞黑輪個人覺得麻麻地 唔會再叫普通魚蛋好食啲黑糖鮮奶珍珠 正常 出面大多數一樣的味道
夜晚係無蛋餅食架!
滷肉飯 正正常常 夠汁夠味瘦肉肥肉比例正常

個人覺得麻麻地 唔會再叫
普通魚蛋好食啲

黑糖鮮奶珍珠 正常 出面大多數一樣的味道
2021-03-23 668 浏览
• 阿 元 來 了•🐿充滿台灣味道既餐廳裝修有玩味 有台灣車站、大劇院連落單紙都好有台灣既感覺如果價錢係台幣就仲正٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-魯肉飯 💰$32魯肉偏瘦 我鐘意食肥魯肉(/ω\)可能係我唔好彩啦🥲Mini size再加小食對我黎講份量有多味道一般 無動力食哂(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-爆蛋雞肉飯 💰$42成個飯都好乾 淨係得浸咗蛋汁既部分好食可以不試😂-鹽酥雞 💰$37酥脆酥脆 肉質尚算嫩滑調味唔算好咸好濃 對我黎講就適中-肉鬆起司蛋餅💰$35蛋餅唔係煎得香脆個款 餅皮淋淋地肉鬆同起司好夾!!!呢款推薦喔-荔枝綠茶 💰$11 (跟餐價)哈哈 味道就係普通荔枝糖水加綠茶飲埋杯台式飲品 成餐飯就完滿啦-整體黎講 係一間性價比還好既台式餐廳如果突然想食台灣野 都不失為一個好選擇!野食普普通通 但氣氛濃厚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-📍觀塘鴻圖道28號地下後座

• 阿 元 來 了•

🐿
充滿台灣味道既餐廳
裝修有玩味 有台灣車站、大劇院
連落單紙都好有台灣既感覺
如果價錢係台幣就仲正٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
魯肉飯

魯肉飯 💰$32
魯肉偏瘦 我鐘意食肥魯肉(/ω\)
可能係我唔好彩啦🥲
Mini size再加小食對我黎講份量有多
味道一般 無動力食哂(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
爆蛋雞肉飯
肉鬆起司蛋餅
肉鬆起司蛋餅💰$35
蛋餅唔係煎得香脆個款 餅皮淋淋地
肉鬆同起司好夾!!!呢款推薦喔
荔枝綠茶 💰$11 (跟餐價)
哈哈 味道就係普通荔枝糖水加綠茶
飲埋杯台式飲品 成餐飯就完滿啦
整體黎講 係一間性價比還好既台式餐廳
如果突然想食台灣野 都不失為一個好選擇!
野食普普通通 但氣氛濃厚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
📍觀塘鴻圖道28號地下後座
肉鬆起司蛋餅
2021-03-18 392 浏览
終於試到呢間台灣野 呢度位置都比較偏遠 裝修都OK嘅 食物質素呢我覺得台灣野來講係OK嘅次次黎親都好多人排隊 我見佢隔離都有好多唔同小食食 可以喺等位期間是買其他嘢食 今次叫咗個爆蛋雞肉飯$42 呢個就好普通囉 我就覺得冇乜味道蚵仔大腸麵線$40如果對比起台灣嘅麵線佢真係差得遠 可能冇咗隻味道加多份鹽酥雞$37啲粉唔算太多味道亦都唔會太咸加入杯香芋珍珠奶茶❤️香濃嘅芋頭味道 珍珠都好彈口如果要我推介呢就會推介鹽酥雞同埋香芋珍珠奶茶其他可兩樣可以唔使試同埋如果要排隊嘅話就唔好啦 我覺得唔係好值得
次次黎親都好多人排隊
其他可兩樣可以唔使試
同埋如果要排隊嘅話就唔好啦 我覺得唔係好值得
2021-02-05
2021-03-17 351 浏览
呢間已經食過好幾次,除左裝修懷舊台灣風之外,當然食物都係台灣味,嚟到一定係會叫阿元魯肉飯,味道十足!爆蛋雞肉飯反而未試過,佢有啲酸菜加雞肉絲感覺就好似食緊香港嘅粢飯嗰個味道!當然唔少得就係滷味拼盤,豬耳好爽脆,酥炸魷魚鬚,唔會厚粉!最後當然要配埋香芋珍珠奶茶,最好嘅係可以選擇甜度,同冰塊多少!價錢當然平民化
2021-03-13 265 浏览
回港後,好想念台灣 的美食,心心念念的各式台灣美食、小吃。今年由於疫情,無法去台,順道大啖台灣的美食。像是臭豆腐、四神湯、蚵仔麵線、薑母鴨、滷味等,超思念小吃攤,如嘉義雞肉飯、台南鱔魚意麵及彰化肉圓等。台灣的水果蓮霧和芭樂。叫了鹽酥雞,肉鬆起司蛋餅,蚵仔大腸面線,香腸。 蛋餅配上肉鬆跟起司很搭,外皮有一點脆,裏面煙韌,不會過鹹,很好吃。 麵線很面台灣味道,蚵仔不腥,大腸洗得很乾淨,味道不會太鹹。 個人認為鹽酥雞是店裡最好吃的菜式,其他都不錯,芋圓台式飲品則一般般。
回港後,好想念台灣 的美食,心心念念的各式台灣美食、小吃。

叫了鹽酥雞,肉鬆起司蛋餅,蚵仔大腸面線,香腸。

麵線很面台灣味道,蚵仔不腥,大腸洗得很乾淨,味道不會太鹹。

2020-12-07
2021-03-13 813 浏览
sᴇᴄᴏɴᴅ ᴠɪsɪᴛ ^▽^ 〖 蚵仔大腸麵線 $40 〗〖 焢肉飯 $45 〗〖 魯肉飯 $32 〗⚠️記得睇清楚< 阿元魯肉飯 >先係正常size ➔ 有菜+蛋就咁魯肉飯係mini size 空肚食唔飽的😢〖 玉米起司蛋餅 $30 〗比起好多人recommended既肉鬆起司蛋餅 個人覺得玉米🧀好食好多cheese味會相對突出 😍適合好鍾意食🧀同時又對肉鬆冇乜特別喜好既人𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞’𝐬 𝐖𝐡𝐞𝐞𝐥 𝐏𝐢𝐞𝐬 創意紅豆餅📣 𝐁𝐔𝐘 𝟑 𝐆𝐄𝐓 𝟏 𝐅𝐑𝐄𝐄 𝐑𝐄𝐂𝐄𝐍𝐓𝐋𝐘👍🏽全部都係即叫即整〖 𝘽𝙪𝙗𝙗𝙡𝙚 𝙏𝙚𝙖 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 珍珠奶茶餅 $13 〗Nth special 〖 𝙊𝙧𝙚𝙤 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 奧利奧咖啡餅 $12 〗 Recommend 〖 𝙋𝙚𝙖𝙣𝙪𝙩 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 花生麻糬餅 $12 〗Recommend 〖 𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 經典奶油紅豆餅 $12 〗 Nth special〖 𝙊𝙣𝙞𝙤𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙖𝙘𝙤𝙣 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 洋蔥起司培根 $13 〗幾重
sᴇᴄᴏɴᴅ ᴠɪsɪᴛ ^▽^

👍🏽全部都係即叫即整

Nth special

Nth special

幾重carbonara味 覺得同餅有啲唔夾

〖 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙤𝙣𝙙𝙚𝙣𝙨𝙚𝙙 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 草莓奶油餅 $12 〗

✔️No Services Charge
🤩環境好有台灣風味

Rating: 😋 7/10 💰9/10
蚵仔大腸麵線
焢肉飯
玉米起司蛋餅
魯肉飯
玉米起司蛋餅
餐廳裝修好有老台灣味道誠意先加100分💯😏我食食下野都有一刻錯覺以為自己身處台灣😌 🇹🇼✨阿元魯肉飯✨重點推介‼️👈🏻魯肉用左半肥瘦豬肉烹製🐷香而不膩 肉質軟滑 脂肪層入口即溶🤤配埋白飯簡直是世界級🥰✨大腸麵線✨我本身唔好 所以我無試🤫見到朋友食到雙眼發亮👀成碗隊哂🤣好唔好食都唔洗多講啦‼️😏温馨提示🙇🏼‍♀️❤️餐廳無得訂位閒日晚市都好旺場💥想食就早少少7點前好坐低喇🤓

餐廳裝修好有老台灣味道

想食就早少少7點前好坐低喇🤓
  • 魯肉飯
  • 蚵仔大腸麵線
2021-03-06 399 浏览
本身屋企人叫我買春水堂外賣,但春水堂實在太貴,咁我就同屋企人推介左位於牛頭角嘅阿元來了,一入到去見到個裝修勁靚,濃濃嘅台灣古早味🙊🥘焢肉飯 $45依個係店員推介😙有兩塊大嘅腩肉,肥瘦剛好,配埋魯肉飯,魯肉比得多過阿木台灣麵好多,個份量啱啱好食哂個飯有餘,同埋佢啲魯肉大大粒,有返口感🍱阿元魯肉飯 $42魯肉個份量比得好多,個滷蛋偏淡味🍜蚵仔大腸麵線 $40得4小粒蚵仔,大腸味道啱啱好,食落諗起阿宗麵線,如果比多啲蚵仔就好啦🦑酥炸魷魚 $40唔會好多炸粉,好薄,鹹度適中,好食😋

🥘焢肉飯 $45
依個係店員推介😙

🍱阿元魯肉飯 $42
魯肉個份量比得好多,個滷蛋偏淡味

🍜蚵仔大腸麵線 $40

🦑酥炸魷魚 $40
唔會好多炸粉,好薄,鹹度適中,好食😋
2021-03-04
外卖自取
  • 阿元魯肉飯
  • 焢肉飯
2021-03-01 236 浏览
我都明依區食飯時間人多間間都要排隊,但係都唔後黎入7-8張檯都唔比我1人檯我,我都已經等左半個鐘都冇出聲,但係都唔噤過份,不如直接話唔用細檯生意,唔洗浪費我嘅時間,做生意唔係噤做㗎。係呀唔等得咪唔好嚟囉。平時去開堅尼地城嗰間都冇噤衰,真係無下次。。。。。用咗Openrice噤多年都未試有餐廳要我比差評,恭喜你成為第一間,為咗比個差評你,我點都寫夠200字。。。。差評。差評。差評。差評。差評。差評。

2021-02-13 596 浏览
阿元來的一直都好抵食, 每樣嘢都只係三十幾蚊。我叫咗個肉燥飯同埋一碗芋圓,滋味無窮。肉燥飯好足料,好多肉鹹鹹地同埋好香。芋圓我要咗凍嘅,估唔到咁大碗,抵食!咬落去好煙靭,仲有啲糖水。
一如以往,觀塘區一到午飯時間就好多人排好耐隊,今次都唔例外,不過年卅晚早放所以等幾耐都無所謂入座之後就快快脆叫咗嘢食~鹽酥雞:炸得好脆,鹽酥味都好香阿元滷肉飯:滷肉好香紅蔥醬味,相比起幾年前黎試過,佢進步咗好多肉鬆起司蛋餅:肉鬆好味,但起司味唔夠,同埋個辣醬同蛋餅唔夾九份芋圓:芋圓食到有芋頭肉,有質素,但感覺好似唔係好夠料,賣相唔夠心思茉香珍珠奶茶:茉香味係有,但整體奶茶味唔濃,珍珠亦都唔似有用黑糖浸住,唔能夠令人一試難忘其實整體質素係喺度,但價錢有少少貴,午飯嘅話要食得飽真係唔平~間唔中一次都還可以嘅

入座之後就快快脆叫咗嘢食~
鹽酥雞:炸得好脆,鹽酥味都好香
肉鬆起司蛋餅:肉鬆好味,但起司味唔夠,同埋個辣醬同蛋餅唔夾

2021-02-11
  • 阿元魯肉飯
2021-02-10 333 浏览
終於試到呢間好出名位置偏僻台灣野💁🏻‍♀️裝修靚得來食物仲好高質每次嚟到都見到好多人排隊 隔離仲有得買車輪餅添!除咗觀塘之外西環都有分店㗎 今次就去咗觀塘店叫咗兩個飯同兩個小食.🎈阿元滷肉飯 ($42)整體味道唔錯 滷肉都滷得幾香而且滷肉都算大粒 唔會話太碎可惜嘅係個飯有啲太濕 除此之外都幾ok叫做正常發揮💁🏻‍♀️評分: 7/10.🎈焢肉飯 ($45)焢肉飯除咗兩大塊肥豬肉之外 其實都有少少滷肉兩款肉嘅味道差唔多 叫做一個大塊啲一個就碎啲其中有一舊咁啱係豬軟骨嚟嘅 非常之軟淋幾好食評分: 7/10.🎈秘製蒜泥白肉 ($40)個味有啲似泰式嗰隻酸辣醬🤣酸酸地再加上蒜香味 腩肉薄切都幾滑 非常之掛汁整體感覺非常之惹味 但越食就越覺得有少少鹹冇乜人介紹佢 但係呢一個我覺得都幾好食😋評分: 8/10.🎈肉鬆起司蛋餅 ($35)個蛋皮好似話係台灣空運過嚟 都算煙韌入面嘅肉鬆係脆嘅 唔係嗰隻擺咗好耐淋晒嘅肉鬆再加上芝士配埋一齊 非常之好食😋😋評分: 8/10.🎈珍珠奶茶 ($25)我哋叫咗珍珠奶茶同埋胚芽珍珠奶茶茶底比較薄 奶香亦比較淡 勝在珍珠應該有用蜜糖煮過 幾香甜而我最欣賞係個胚芽 好多地方叫

每次嚟到都見到好多人排隊 隔離仲有得買車輪餅添!

🎈阿元滷肉飯 ($42)
整體味道唔錯 滷肉都滷得幾香
而且滷肉都算大粒 唔會話太碎
評分: 7/10
🎈焢肉飯 ($45)
焢肉飯除咗兩大塊肥豬肉之外 其實都有少少滷肉
兩款肉嘅味道差唔多 叫做一個大塊啲一個就碎啲
其中有一舊咁啱係豬軟骨嚟嘅 非常之軟淋幾好食
評分: 7/10
🎈秘製蒜泥白肉 ($40)
個味有啲似泰式嗰隻酸辣醬🤣酸酸地再加上蒜香味
腩肉薄切都幾滑 非常之掛汁
整體感覺非常之惹味 但越食就越覺得有少少鹹
冇乜人介紹佢 但係呢一個我覺得都幾好食😋
評分: 8/10

🎈肉鬆起司蛋餅 ($35)
個蛋皮好似話係台灣空運過嚟 都算煙韌
入面嘅肉鬆係脆嘅 唔係嗰隻擺咗好耐淋晒嘅肉鬆
再加上芝士配埋一齊 非常之好食😋😋
評分: 8/10
🎈珍珠奶茶 ($25)
我哋叫咗珍珠奶茶同埋胚芽珍珠奶茶
茶底比較薄 奶香亦比較淡 勝在珍珠應該有用蜜糖煮過 幾香甜