2019-05-31 213 浏览
之前黎過一次呢間泰國餐廳覺得好好食,價值又非常親民所以放工決定再黎汁燒魷魚筒汁燒魷魚配埋酸辣醬,真係好好食魷魚肉係爽既,燒得岩岩好,又唔會太咸而且個份量好大,超級抵食香葉辣椒肉碎煎蛋炒飯呢個炒飯真係無得頂,好有穫氣,炒得好香又夠味而且唔會咸,配埋個煎蛋真係超好食,食極都唔厭,份量一樣係好足辣椒味好夠,但食落又唔會太辣,辣度剛剛好黃咖哩雞呢個咖喱好有椰香,有小小辣味但唔會太辣,配白飯一流!!而且都好多雞肉同豆。雞肉好滑,都幾大粒。個人比較食得辣,下次想試下佢個紅咖喱芒果糯米飯又到左今晚既主角,甜品呢個係我至愛既芒果糯米飯,可以話係我係香港食過最好既其中之一因為佢d芒果一d都唔酸,又好香芒果味,糯米飯好煙UN,仲落左好多椰汁🥥真係好好食!超級推介
之前黎過一次呢間泰國餐廳覺得好好食,價值又非常親民
所以放工決定再黎

汁燒魷魚筒

汁燒魷魚配埋酸辣醬,真係好好食
魷魚肉係爽既,燒得岩岩好,又唔會太咸
而且個份量好大,超級抵食

香葉辣椒肉碎煎蛋炒飯

辣椒味好夠,但食落又唔會太辣,辣度剛剛好

黃咖哩雞

芒果糯米飯

又到左今晚既主角,甜品

• 芒果糯米飯
  • 香葉辣椒肉碎煎蛋炒飯
  • 汁燒魷魚筒
2019-05-30 116 浏览
我好鐘意食泰國茶,但係正宗好味既吾多,因為係旺角返工成日都經過阿來泰式地道風味見到排曬長龍,成日都好想試,襯今日放假就約埋朋友黎食,佢個餐牌好多選擇,最終揀咗個二人餐,吾洗左諗右諗,價錢又好抵,首先黎左個咖喱蜆,咖喱味道好濃郁夾雜住椰奶香味,好正,根住就係個海南雞,超滑一d都吾鞋,點埋個酸辣醬勁開胃,配埋油飯,最後就黎埋個菜,兩個人食完全夠曬👍🏻
2019-05-29 176 浏览
十分滿分, 是次用餐經驗分數為三分難得去旺角走走看, 在旺中走累了就想說去我以前很愛的阿來泰式地道風味, 不過也大概是三年前的事了,這次來吃真的好失望好失望啊而且桌子so dirty, 油油的...但服務正常, 上菜很快卻是真的冬陰公湯點完菜很快就來了冬陰公湯, 唯一開心的就是有一隻大蝦然後其他就是吃不到的香料, 滿滿的香料, 主要的湯卻很少, 真的很不過癮, 而味道也不像以前那麼濃郁海南雞飯這碟飯是最失望的!!! 飯完全沒有雞油香味, 難吃, 而雞肉當然也是沒有雞肉味, 感覺是過夜的, 雞肉發霉霉的吃了一兩口真的很怕肚子痛所以不敢吃下去了…所以沒有評價可言… 泰式生蝦這真的是霉霉的感覺, 不夠冰, 口感又不夠爽, 這個價錢真貴了荃灣的好吃十倍!!馬拉盞炒通菜這晚最滿意的是這碟菜炒得很有鑊氣除了能吸收馬拉盞醬,還能保留爽脆鮮甜口感, 泰式馬拉盞醬咸香惹味, 炒通菜炒得剛剛好!龍眼蜜只能說不喜歡甜的,千萬不要點, 超甜的!!!不敢再來了, 現在外面的泰國菜愈做愈出色, 但這裡卻愈做愈差, 令人失望呀
十分滿分, 是次用餐經驗分數為三分

冬陰公湯
點完菜很快就來了冬陰公湯, 唯一開心的就是有一隻大蝦

海南雞飯

泰式生蝦
荃灣的好吃十倍!!

馬拉盞炒通菜

這晚最滿意的是這碟菜炒得很有鑊氣

龍眼蜜
只能說不喜歡甜的,千萬不要點, 超甜的!!!

2019-05-28
2019-05-26 130 浏览
同朋友啱啱去完泰國,所以又嚟食泰國野回味下!呢間泰菜價錢唔貴,而且種類又多!叫咗串燒,沙律,金邊粉,全部都好好味!食泰國野緊係要飲埋椰青先夠完滿啦,清甜消暑又解渴👍🏻
2019-05-26 113 浏览
成日行經旺角依條街都無留意到,但今日街經時,突然一望,就見到,原來依度有間泰國菜餐廳。所以就走左入左試~亞來海南雞飯海南雞表面充滿油光,肉質嫩滑,唔怪得我聽到買外賣既人通常都買海南雞飯走。細冬陰公湯雖然我地叫左細既,但勁多料,有3隻蝦,好多菇菇......D蝦大大隻,吸收晒冬陰公既湯底,好入味!味道勁濃,好濃香茅味,都幾辣下,如果鐘意食辣既,依款冬陰公岩晒!飛天炒椰菜苗好大碟,好抵食。而且坐係度已經聞到d飛天味飛撲過黎!椰菜苗唔係度 度度都有得食,淨係泰國餐廳先有。依度既椰菜苗好爽脆,而今次揀左飛天去炒都幾辣下,加埋面鼓、蒜蓉同辣椒,好惹味,鐘意食辣既朋友一定唔可以錯!咸檸七用左泰國咸檸檬食左咁多辣野一定要飲晒杯冰凍既飲品,依杯咸檸七,咸咸地又有汽又凍,cool~
所以就走左入左試~

亞來海南雞飯

細冬陰公湯
雖然我地叫左細既,但勁多料,有3隻蝦,好多菇菇......
D蝦大大隻,吸收晒冬陰公既湯底,好入味!

飛天炒椰菜苗
好大碟,好抵食。
而且坐係度已經聞到d飛天味飛撲過黎!
椰菜苗唔係度 度度都有得食,淨係泰國餐廳先有。

咸檸七
用左泰國咸檸檬

2019-05-26
  • 冬蔭功湯
2019-05-24 116 浏览
今晚同男朋友係旺角附近行街,行完搵咗呢間係先達附近嘅「阿來泰式地道風味」食晚餐我哋叫咗以下幾樣嘢食:柚子沙津($68):個沙津份量都幾大,酸酸甜甜,幾開胃燒泰式大蝦($108):有四隻大蝦,燒燒嘅味道,上面鋪晒滿滿嘅蒜蓉,可以點泰式辣醬食,或者就咁食都夠味道泰式肉碎菜肉包($78):雖然餐牌上有辣椒,不過原來可以走辣!所以唔食得辣嘅人都可以放心叫火山軟殻蟹法包($148):個咖哩係甜甜嘅咖哩,一啲都唔辣,用嚟點法包食啱晒馬拉盞炒通菜($68):食返個菜清一清腸胃椰青($35):都幾大個,非常解渴

我哋叫咗以下幾樣嘢食:

柚子沙津($68):個沙津份量都幾大,酸酸甜甜,幾開胃

馬拉盞炒通菜($68):食返個菜清一清腸胃

椰青($35):都幾大個,非常解渴

2019-05-23 1832 浏览
經過見到呢間鋪頭幾多人食,睇一睇餐牌覺得有幾吸引,於是就揀咗呢間餐廳食晚飯~呢間餐廳都幾大下,有兩層,我哋就坐咗喺第二層,座位比較闊落,但熱鬧程度不比第一層遜色~餐牌選擇都幾多下,見到免+1,叫嘢食都叫得開心啲😬叫咗個泰式鐵板蠔仔蛋,佢個蠔仔蛋好有鑊氣,炒到金黃色賣相幾靚,蛋味濃,炒蛋夠滑,而且蠔仔數量非常多,每一啖炒蛋都有幾粒蠔仔,食落非常滿足~炒蛋底配左不少芽菜,食落夠爽脆,配埋炒蛋食都不錯~然後叫咗豬頸肉炒通菜,豬頸肉份量都算多,而且通菜炒得夠爽脆,加左蒜蓉黎爆香令成碟通菜味道更加香濃,忍唔住叫咗碗白飯黎送😬嘢飲叫咗椰汁三色冰,椰汁夠清甜,夏日飲有透心涼感覺,甜甜地搞到我忍唔住係咁飲🤭三色冰底部有啲啫喱條幾爽口,增加左層次感。最後甜品叫咗香葉椰汁西米糕,本身以為好濟,點知又唔係喎,佢有兩層,第一層比較creamy,似係椰漿嘅感覺,底部比較結實,有西米同埋我覺得有少少芋頭嘅感覺,識食落層次幾豐富,又唔會太甜,係適合炎炎夏日嘅甜品~冇收加一都幾抵食😗下次有機會再試下~
泰式鐵板蠔仔蛋
豬頸肉炒通菜
椰汁三色冰
香葉椰汁西米糕

冇收加一都幾抵食😗下次有機會再試下~
2019-05-23
泰式鐵板蠔仔蛋
豬頸肉炒通菜
椰汁三色冰
2019-05-22 92 浏览
今日同朋友嚟到呢一間餐廳,晚上七八點左右已經見到門口很多人等候入座,我們也急不及待地拿票在門口外等候,幸好等了30分鐘便有二人座位的枱。呢間餐廳有很多海鮮菜式,價錢都是海鮮價,不過因為我們都鍾情於平時點開的菜色所以並沒有叫海鮮大餐,所以前來的你們不妨下次來的時候也試試看。先來個大蝦金邊粉;大大隻蝦佈滿在金邊粉上,抄出黎的金邊粉有嚼口也乾身,不會一「餅餅」咁,調出來的調味料也不會太鹹。另外點了生菜包,生菜與餡料份量都足夠,我自己鍾意嘅食法就是餡料與金邊粉一起吃上,口感層次豐富,餡料裏面有好香的香茅味,而馬拉盞炒通菜個人覺得不過不失,味道偏鹹,但是尚可接受,如果下次再吃呢一間餐廳真係要早啲到先得。
幸好等了30分鐘便有二人座位的枱。
先來個大蝦金邊粉;
調出來的調味料也不會太鹹。
口感層次豐富,餡料裏面有好香的香茅味,
而馬拉盞炒通菜個人覺得不過不失,味道偏鹹,但是尚可接受,
如果下次再吃呢一間餐廳真係要早啲到先得。
2019-05-20
2019-05-21 86 浏览
每次諗起食泰國菜,都會諗起去九龍城,但係九龍城咁唔方便,又懶得坐車去,所以喺旺角行完街,近近地喺旺角揾間泰國餐廳食算,上網見到依間阿來泰式地道風味幾多好評,所以黎試一試。天氣太熱,首先黎一個棷青先 ($35)泰式肉碎生菜包 ($78),份量都幾多,好多肉碎,可以加好多落生菜到一齊食柚子沙律 ($68),酸酸地,好開胃馬拉盞炒通菜($68)火山軟殼蟹法包 ($148),好大個包,D咖哩好香,但係唔辣,所以唔食得辣既人都可以食燒泰式大蝦($108)

天氣太熱,首先黎一個棷青先 ($35)

柚子沙律 ($68),酸酸地,好開胃

馬拉盞炒通菜($68)

燒泰式大蝦($108)
2019-05-19
2019-05-17 153 浏览
🇹🇭sa-wa-di-cup好耐冇食泰國菜 就去左通菜街搵食超多人排隊 大約等左30分鐘裝修好似茶餐廳咁 但價錢平民 可接受.原隻椰青海鮮焗飯🥥兩大隻蝦放左係表面 仲有青口 魷魚等海鮮不過椰青底部深 容量偏細 所以份量不多食食下發現原來有椰子果粒 幾特別但略嫌椰汁不多 整體不夠椰香.阿來海南雞(無骨)飯🐔呢個幾出色 雞肉夠滑份量多沾上泰式雞醬更好吃 酸中帶辣飯除了雞油的香外 還有薑味.串燒沙嗲(半打)🍢雞豬各半雞肉幾滑 但豬就太硬了 好難咬開燒得唔算話太香 沙嗲汁正正常常.水準普通 可能價錢不貴才受歡迎吧
🇹🇭sa-wa-di-cup
燒得唔算話太香 沙嗲汁正正常常
水準普通 可能價錢不貴才受歡迎吧
  • 阿來海南雞飯
2019-05-17 102 浏览
“冬陰"是酸辣的意思,“功”是蝦的意思,翻譯過來其實就係酸辣蝦湯;只要聽到冬陰功這三個字,聯想到的就是泰式料理;帶上朋友來到位於旺角葛阿來泰式地道風味Aroy Khao Man Gai ,體咗一下菜單,太多美食選擇,讓人唔知道從何選擇,首選當然是冬陰功湯啦,主要有泰國特有的、香茅、辣椒和蝦,湯裏集合了酸辣甜鹹和濃濃的香料味道,吃完後讓人流連忘返,念念不忘;唯愛和美食不可辜負,強烈推薦阿來泰式地道風味 Aroy Khao Man Gai,既美味又開胃哦!
2019-05-16
2019-05-16 144 浏览
這天,突然好想好想食芒果糯米飯!搵啊搵啊搵,搵到黎旺角食泰國野!講真,我同男朋友食好少好少野,但環境真係比較逼,坐二人枱真係叫多樣都唔係好work!【泰式炸蝦餅】好抵食,熱辣辣,大大件,唔係特別好食,但價錢滿意!好滿足!【馬拉盞炒通菜】不錯!【泰式SUKI炒粉絲 (牛)】我地見到個名咁搞笑,叫suki,就嗌黎試下,又幾好味,原來係酸酸的,好開胃,濕濕地好易入口,牛都好多,可以一試~【芒果糯米飯】幾大份,可惜芒果有d黑,之後因為糯米中間太硬所以換咗比我地,連芒果都換了!芒果都好甜,正!總結,如果臨時想食泰菜,可以黎一試!

講真,我同男朋友食好少好少野,
但環境真係比較逼,坐二人枱真係叫多樣都唔係好work!
【泰式炸蝦餅】
好抵食,熱辣辣,大大件,
唔係特別好食,但價錢滿意!好滿足!
【馬拉盞炒通菜】
不錯!
【泰式SUKI炒粉絲 (牛)】
我地見到個名咁搞笑,叫suki,就嗌黎試下,
又幾好味,原來係酸酸的,好開胃,
濕濕地好易入口,牛都好多,
可以一試~
【芒果糯米飯】
幾大份,可惜芒果有d黑,
之後因為糯米中間太硬所以換咗比我地,
連芒果都換了!芒果都好甜,正!

總結,如果臨時想食泰菜,可以黎一試!
2019-05-11
2019-05-14 125 浏览
✨旺角大碟抵食好味多選擇泰式午餐😍呢到既Lunch Set係12:00-17:30😝味道雖然未話好驚喜必食 但都唔差而且幾好味!重點係大碟抵食 $50內已經有9款泰式午餐選擇✨去開旺角想食個泰Lunch 都可以考慮下呢間~🧚🏻‍♀️💛泰式炒金邊粉 $48 (7/10)金邊粉炒得煙煙韌韌 而且夠乾身味道酸酸甜甜 而配料主要係雞蛋、豆芽仲有好多花生碎🥜配埋金邊粉食超正🤤份量真係好大碟 女仔未必食得曬🤭同之後睇返先知我呢款午餐Set係比較少配料的🥺如果想食多啲配料 就要記得嗌返主餐牌個款泰式鮮蝦炒金邊粉啦🧚🏻‍♀️🐥海南雞飯 $54 (8/10)雞肉嫩滑 雞味好鮮好香😍皮同肉比例啱啱好 雞皮較薄亦唔會太肥(油)點埋辣中帶酸既秘制醬汁更加惹味😋油飯粒粒分明 充滿雞油香 見男朋友到清曬就知幾正!真心唔錯😆🍹龍眼冰 +$5 (8/10)泰式飲品中除咗椰青我最愛就係龍眼冰啦😍味道清甜消暑又解渴 仲有好多龍眼肉食返😝下次會想試埋泰式蠔仔蛋飯😋✨
✨旺角大碟抵食好味多選擇泰式午餐😍
呢到既Lunch Set係12:00-17:30😝
味道雖然未話好驚喜必食 但都唔差而且幾好味!
重點係大碟抵食 $50內已經有9款泰式午餐選擇✨
去開旺角想食個泰Lunch 都可以考慮下呢間~🧚🏻‍♀️

💛泰式炒金邊粉 $48 (7/10)
金邊粉炒得煙煙韌韌 而且夠乾身
味道酸酸甜甜 而配料主要係雞蛋、豆芽
仲有好多花生碎🥜配埋金邊粉食超正🤤
份量真係好大碟 女仔未必食得曬🤭
同之後睇返先知我呢款午餐Set係比較少配料的🥺
如果想食多啲配料 就要記得嗌返主餐牌個款
泰式鮮蝦炒金邊粉啦🧚🏻‍♀️

🐥海南雞飯 $54 (8/10)
雞肉嫩滑 雞味好鮮好香😍
皮同肉比例啱啱好 雞皮較薄亦唔會太肥(油)
點埋辣中帶酸既秘制醬汁更加惹味😋
油飯粒粒分明 充滿雞油香
見男朋友到清曬就知幾正!
真心唔錯😆

🍹龍眼冰 +$5 (8/10)
泰式飲品中除咗椰青我最愛就係龍眼冰啦😍
味道清甜消暑又解渴 仲有好多龍眼肉食返😝

下次會想試埋泰式蠔仔蛋飯😋✨
2019-05-08 4827 浏览
肥雞響 旺角街市搭車咁耐都唔知附近有一間咁好味嘅泰國餐廳有一日肥雞同朋友喺旺角行完街唔知有啲咩做見到呢一間人口咁多門口咁多人排隊咁梗係入去試下啦咁肥雞入到去呢買咗個咖哩 炸軟殼蟹咁佢嘅軟殼蟹呢係就好咗放喺一個農夫包入面入面樣換咗洋蔥彩色椒同埋咖哩汁呢一個用嚟點多士或者配飯一流加上其實佢個農夫包本身都可以食所以有好多種唔同嘅食法當然呢得泰國餐廳梗係唔可以唔買海南雞飯同埋呢一個嘅金邊粉呀海南雞飯啲雞呢可以免費轉做或肉所以呢一點非常得肥雞風心佢啲其實肥仔最鍾意食海南雞飯唔係去啲雞係佢個酸辣汁我覺得佢嘅辣醬做得非常之出色啲雞翼都好滑 都係值得推介嘅咁佢個泰式金邊粉呢番茄味好重和氣好最配埋上面嘅大蝦同埋呢一個嘅花生說每一啖食落去呢都有好到地泰式嘅口感咁肥家一直都好想試下泰國名菜就係蠔仔炒蛋咁佢啲蠔仔每一啖都充滿咗飽滿嘅號加埋牙菜食味蕉嘅蛋真係好正呀個口感 咁肥雞再嗌多個泰國象啤好彩今次冇揸車泰國象啤喺夏天食嗰陣時候配埋一啲鑊氣感觸嘅泰國菜簡直係一個絕配嘅享受而家終於明白泰國人點解咁鍾意喺路邊食地道小菜嘅時候嗌返杯泰國象啤啦

2019-04-23
2019-05-06 215 浏览
近期繼續試泰國菜餐廳,今次叫左菜包,香芒糯米飯,同豬頸肉炒通菜。菜包有點太辣,唔係個個受得住。香芒糯米飯得一種白色糯米,芒果較少。豬頸肉炒通菜既豬頸肉較少,整體黎講不過不失,冇乜驚喜。

菜包有點太辣,唔係個個受得住。
香芒糯米飯得一種白色糯米,芒果較少。
豬頸肉炒通菜既豬頸肉較少,整體黎講不過不失,冇乜驚喜。