2023-12-06 82 浏览
泰國餐廳平時都成日食,不過旺角既泰國餐廳又真係第一次去食,平時旺角夜晚多人,咁岩今次約朋友去食,經過就簡左一間泰國餐廳,好彩入到去仲有位🤗柚子蝦沙律 $78留下了非常深刻的印象,柚子的酸甜味和辣椒的配搭相輔相成,微辣中再帶點酸酸的感覺😋泰式火山排骨 $118絕對值得畀個like,火山骨搭配了泰國特色的香料和醬汁,因為朋友唔太食辣既關係,所以醬汁分開上🤣🤣火山骨的特點是在端上桌時,排骨上還冒著熱騰騰的煙霧,宛如一座小小的火山🤩泰式炒金邊粉 $68金邊粉是一種泰國特色的寬粉,一般會加上蔬菜、蛋、蝦等等,金邊粉口感非常彈牙,帶有一種微酸的感覺,更開胃😁椰青 $38基本上是泰國餐廳必點的飲品之一,飲完椰青水當然唔好唔記得將椰肉都吃光XD好味指數:8/10性價比指數:9/10餐廳名稱:阿來泰式地道風味餐廳地址:旺角通菜街97號電話:2398 9918

柚子蝦沙律 $78

電話:2398 9918
2023-12-05
  • 椰青
2023-12-03 69 浏览
同朋友想食正宗嘅泰國菜,就嚟咗好多朋友推介嘅阿來泰式地道風味就咁睇店舖嘅門面已經覺得好地道餐廳菜式嘅選擇好多,花多眼亂我哋叫完5分鐘左右就開始上菜,出菜速度好快泰式炸蝦餅外皮炸得香脆,內裏滿滿嘅蝦肉,口感彈牙鮮甜串燒沙嗲(雞肉,豬肉)串燒被沙嗲醬包裹住,沙嗲醬味道濃郁,帶着香濃嘅花生醬味,越食越惹味。 蒜蓉包嚟得食泰國嘢,一定要食蒜蓉包,蒜蓉包焗得好香脆,配上牛油蒜蓉,十分香椰汁雞湯(小)椰汁雞湯十分足料,椰汁味香濃,雞肉嫩滑,一啲都唔老,足夠二人飲用馬拉盞通菜食咗咁多肉類,一定要叫返個菜食下,通菜味道啱啱好,唔會太鹹阿華田脆脆味道濃郁,而且有着阿華田脆脆,份外有口感最後埋單,每人先係$200,抵食又正宗!

就咁睇店舖嘅門面已經覺得好地道

餐廳菜式嘅選擇好多,花多眼亂
我哋叫完5分鐘左右就開始上菜,出菜速度好快

泰式炸蝦餅
外皮炸得香脆,內裏滿滿嘅蝦肉,口感彈牙鮮甜

串燒沙嗲(雞肉,豬肉)

蒜蓉包

椰汁雞湯(小)

馬拉盞通菜
食咗咁多肉類,一定要叫返個菜食下,通菜味道啱啱好,唔會太鹹

阿華田脆脆
味道濃郁,而且有着阿華田脆脆,份外有口感

最後埋單,每人先係$200,抵食又正宗!

2023-12-02 47 浏览
🔸阿來海南雞飯雞肉夠哂嫩滑鮮嫩, 每一件切成差唔多大小, 搭配獨特的辣椒醬, 提升整體嘅口感同埋風味, 配上散發著好香雞油味嘅米飯, 滋味濃郁🔸泰式炒金邊粉金邊粉嘅韌性和彈性炒煮得岩岩好, 配料方面, 加左蔥花、豆芽、花生碎、蛋同埋青檸, 食落有唔同嘅口感風味層次, 突出金邊粉嘅靈魂之處就係個調味料, 食落有少少酸甜, 又有少少微辣, 又有少少微甜嘅味道🔸串燒沙嗲雞肉、牛肉、豬肉各兩串, 烤完出黎有層烤焦外皮, 仍keep到裡面肉質嫩滑多汁, 再配埋用花生醬加其它成入製成嘅醬汁, 泰yummy了吧😋🔸泰式炸魚餅炸魚餅外層酥脆, 魚肉仍然保持柔軟多汁, 配上泰式辣醬, 味道更豐富🔸鹹檸七正常水準, 食泰國野通常都係叫椰汁或者鹹檸七, 選擇後者係想飲下有汽的爽一爽😎
🔸阿來海南雞飯

🔸泰式炒金邊粉

🔸串燒沙嗲

🔸泰式炸魚餅

2023-11-30 62 浏览
同朋友仔👧🏻一齊喺旺角,見到呢間泰國🇹🇭餐廳,記得好耐之前食過,有啲印象,又見到裏邊都幾多人客,咁就決定食過番尋味🤣$68「蒜蓉炒芥蘭」:芥蘭🥬新鮮爽脆,簡簡單單用蒜蓉嚟炒已經好食😋$138「海南雞半隻」:海南雞🐓煮到啱啱熟,肉質好滑,兼且仲拆埋骨,啖啖肉,食得相當暢快🤩$118「泰式火山🌋排骨」:排骨大大支,一支支豎起晒,好似個火山咁🌋🤩🤣;排骨炆煮得好腍,肉完全離骨好容易食🤩;兼且加咗大量芫荽,好味得嚟又幾清新😋$15「無糖可樂」:凍冰冰😋

$15「無糖可樂」:凍冰冰😋
2023-11-29 47 浏览
記得以前係近深水埗定長沙灣既分店食過,覺得好食,所以今次都想再來試下,呢間旺角既分店有上下兩層,星期日夜晚人流唔算話太多,晚飯時間不用等位串燒半打(豬及雞各三串)、香芒蟹肉炒飯、軟殼蟹法包,份量都多,兩人食都好夠飽三道菜一齊上,略嫌不夠熱,如果分開上每碟都熱辣辣就更好啦(特別係個炒飯唔夠熱)炒飯既芒果好少,同埋有兩片蕃茄伴碟少許怪軟殼蟹法包個包唔正宗,好稔唔乾及脆身,同埋個汁唔係咖喱係偏向葡汁既味道,軟殼蟹就幾好炸得夠乾身串燒如果有埋牛肉串燒就好了,醬汁味道都唔錯~ 另外點了個泰式奶茶($24)*無影到相,冰佔了1/4杯,自己走冰飲,味道都正宗,正常發揮最後二人埋單$360,不過不失,但未有驚豔到有令我再有encore既想法,或者會試試附近其他泰菜餐廳

,冰佔了1/4杯,自己走冰飲,味道都正宗,正常發揮

軟件殼蟹法包、串燒半打、香芒蟹肉炒飯
2023-11-29 82 浏览
上星期喺泰國返嚟,已經對泰菜念念不忘,香港終於搵到啲出色嘅泰國菜,今次介紹呢間喺旺角勁方便。2️⃣二人餐 (B) $378 包咗好多嘢,唔使諗食咩:生蝦刺身🦐質感生鮮彈牙,點泰式青辣醬好惹味。泰式肉碎生菜包🥬呢個係重口咩惹味之選,肥豬肉比例比較多,微辣所以食唔到辣嘅朋友都食到,加咗生菜可以中和當中嘅鹹味,yummy。海南雞半隻🐓雞肉都算嫩滑,特別係雞翼部分。醬汁方面就一啲都唔辣,小朋友都可以食。燒豬頸肉🐷豬頸肉醬汁味道特別,加咗好多泰國香料,小辣又惹味,豬頸肉點醬汁增加味道層次。龍眼冰🍸入面都有好多龍眼肉。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢間係重口味之選,而呢個價錢嚟講算係抵食嘅,我哋都食唔晒要外賣拎走,呢個餐都夠3人食。如果掛住泰國嘢可以嚟呢度解一解泰國菜癮。-

2️⃣二人餐 (B) $378 包咗好多嘢,唔使諗食咩:

生蝦刺身🦐
質感生鮮彈牙,點泰式青辣醬好惹味。

泰式肉碎生菜包🥬

海南雞半隻🐓
雞肉都算嫩滑,特別係雞翼部分。
醬汁方面就一啲都唔辣,小朋友都可以食。

燒豬頸肉🐷

龍眼冰🍸
入面都有好多龍眼肉。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

如果掛住泰國嘢可以嚟呢度解一解泰國菜癮。
  • 阿來海南雞飯
2023-11-28 56 浏览
朋友飯聚,揀左最方便既旺角區,今次試呢間平民泰國野,其實有啲似九龍城泰國菜小店,鋪面細細,但都坐得舒服既,鋪內貼滿不同食物的照片。簡簡單單叫左個2人餐,性價比超高。🐓泰式海南雞(例)雖然係例牌,但分量一d都唔少,肉質嫩滑,其醬汁偏酸辣,有泰式風味。🐖燒豬頸肉-切得比較厚身,而且沒有燒到好乾,豬頸肉無印象中的肥,入口無咁油膩但少了鬆軟感。🦐生蝦刺身-鮮甜爽脆,而且size幾大隻,足足有6隻,配埋蒜頭泰式醬,食得過癮。☘️泰式肉碎生菜包-呢個係我的最愛,而且唔係好辣,肉碎有肥有瘦,用新鮮既生菜包都去,又fresh又juicy,味道重有少少惹味,大愛~🍚油飯唔油膩少少香,唔洗食白飯咁悶。🥥椰青-清甜、勁滿椰青水,而且熟都啱啱好,椰肉可以輕易就刮到出嚟俾我當甜品食~

🍚油飯唔油膩少少香,唔洗食白飯咁悶。

• 椰青
  • 生蝦刺身
  • 生菜包
講起食泰國菜,大家都只會諗起九龍城,但原來向旺角大家都熟悉既先達附近有呢間隱藏於鬧市中,好食得黎價錢又大眾化既泰國菜館!走入餐廳,鋪面唔算大,經常都坐滿客人,人頭湧湧。但餐廳其實有2層,樓上雅座比樓下闊落,所以入座前可以先問問仲有冇枱,一般都唔需要排隊等位既。餐廳有提供各種既午市套餐,價錢由$48至$55 不等;有各種泰式飯類以及湯粉,非常受歡迎。當然亦有其他單點美食。打開餐牌,有太多想食既菜餚,所以我同朋友放棄左抵食套餐,選擇左各自既心頭好,慢慢品嚐美食。由於得2個人,所以只可以叫幾款菜餚:• 泰式生蝦刺身 $88虎蝦刺身保留了原材料的鮮甜味,肉質爽嫩Q彈,配上泰式辣汁,一絕👍🏻•串燒沙嗲 半打 $88 (3串雞肉,3串豬肉)所有串燒即叫即燒,再配上秘製粒粒花生沙嗲醬,另有一番風味!•泰皇咖喱火山軟殼蟹法包 $158食泰國菜當然少不了咖哩,所以今次都有點人氣極高既咖哩軟殼蟹。炸軟殼蟹外脆內軟,啖啖肉,吃的時候不用吐殼,非常方便。法包吸收晒咖哩精華,非常惹味😋又係大滿足既一餐,下次要再黎食其他美食!
• 泰式生蝦刺身 $88
•串燒沙嗲 半打 $88 (3串雞肉,3串豬肉)
所有串燒即叫即燒,再配上秘製粒粒花生沙嗲醬,另有一番風味!
•泰皇咖喱火山軟殼蟹法包 $158
又係大滿足既一餐,下次要再黎食其他美食!

泰皇咖喱火山軟殼蟹法包

串燒沙嗲 (6串)

泰式生蝦刺身

2023-11-23
午餐
泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
串燒沙嗲 (6串)
泰式生蝦刺身
  • 串燒沙嗲(6串)
2023-11-24 47 浏览
這天我和朋友來到「阿來泰式地道風味」一家以泰式料理為主打的餐廳,點了幾道招牌菜和甜點,十分美味,值得和大家分享!首先,讓我來談談他們的招牌菜之一──泰式鮮蝦冬蔭功湯($78)。這道湯的味道非常濃郁而香辣,裡面有大塊的新鮮蝦肉和蔬菜,湯底則以椰奶和冬蔭功香料熬煮而成,讓湯的口感豐潤又香滑。蝦肉鮮嫩多汁,配上湯的辣度和香料的香氣,讓每一口都充滿了濃郁的泰式風味。蒜蓉牛油雞中翼($68)是我在這家餐廳的另一個推薦菜品。這道菜以雞中翼為主要食材,搭配蒜蓉和牛油烤製而成。雞翼烤得香脆可口,外層酥脆,內裡多汁,蒜蓉的香氣和牛油的濃郁口味讓整道菜更加美味。接下來是海南雞(例牌$88)。他們的海南雞十分傳統正宗,雞肉鮮嫩多汁,令人垂涎欲滴。雞皮煮得剛好,既有嚼勁又不過於油膩,搭配薑蓉醬汁更是美味絕佳。緊接是飛天通菜($68)。飛天通菜搭配辣椒、蒜末和魚露等調味料炒製而成。這道菜口感爽脆,香氣四溢,辣度適中,非常開胃。我們亦試了一道甜點──芒果糯米飯($58)。這道甜點以糯米飯和新鮮芒果為主要材料,搭配椰奶和糖漿,口感綿密而香甜。糯米飯軟糯Q彈,芒果鮮甜多汁,搭配椰奶的香氣,帶來一種濃郁的甜美。最後,我

最後,我品嚐了他們的泰式奶茶($25)。這杯泰式奶茶口感濃郁,香氣四溢。茶味濃郁且帶有微微的苦味,搭配奶香和甜度的平衡,非常適合解渴和搭配餐點。

阿來泰式地道風味
地址:旺角通菜街97號地舖
2023-11-21 47 浏览
今次同朋友食泰國菜~好耐都無食過泰國菜,好開心搵到間出哂名平靚正的泰菜館。餐廳睇落唔大,但原來有二樓,樓上都幾寬敞😆泰式小食拼盤 $158蝦餅勁好食,好彈牙,勁有蝦味。春卷的咖喱味好惹味,口感香脆。雞翼有少少乾,魚餅ok啦,都係蝦餅好食d😋泰式炒雜菜 $58全部蔬菜都炒得好爽口,唔會淋哂,仲有好香濃的蒜蓉味,食唔停口😆椒鹽軟殼蟹 $108食落有少少淋,椒鹽味好香口好惹味,但比想像中鹹,menu有辣椒公仔🌶️,但食落唔辣。蟹件好柔軟,好易咬開,都有食到蟹肉。阿來海南雞飯 $58跟餐飲品 青檸梳打雞肉好juicy,雞皮都幾滑溜。個飯好香,睇落乾身但食落唔乾,仲好好食。青檸梳打酸酸哋,食完油膩野食佢感覺好fresh。阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

泰式小食拼盤 $158
蝦餅勁好食,好彈牙,勁有蝦味。
春卷的咖喱味好惹味,口感香脆。
雞翼有少少乾,魚餅ok啦,都係蝦餅好食d😋

泰式炒雜菜 $58

椒鹽軟殼蟹 $108

阿來海南雞飯 $58
跟餐飲品 青檸梳打
青檸梳打酸酸哋,食完油膩野食佢感覺好fresh。

阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-11-19 93 浏览
早兩日去左旺角買野,心思思想去食泰式金邊粉,所以去左我最愛嘅阿來泰式地道風味。點左一份燒豬頸肉,份量都幾多,沾一點醬汁,入口更惹味。泰式炒金邊粉對我黎講黎依度係必食,裡面有大量嘅配料,味道濃郁,金邊粉炒得夠乾身,加一點青檸汁,味道更豐富。泰式豬髀飯豬髀肉質嫰滑,骨膠原滿滿,配飯食真係一流。馬拉盞炒椰菜苗又係幾乎,每一次都會嗌炒得好夠鑊氣,馬拉盞勁香馬拉盞勁香口椰菜苗好嫩,好好食食泰國嘢點少得棷青同椰汁三色冰棷青清甜又解渴三色冰好食得黎有咬口。

點左一份燒豬頸肉,份量都幾多,沾一點醬汁,入口更惹味。

泰式炒金邊粉

泰式豬髀飯
豬髀肉質嫰滑,骨膠原滿滿,配飯食真係一流。

馬拉盞炒椰菜苗
又係幾乎,每一次都會嗌
炒得好夠鑊氣,馬拉盞勁香馬拉盞勁香口
椰菜苗好嫩,好好食

食泰國嘢點少得棷青同椰汁三色冰
棷青清甜又解渴
三色冰好食得黎有咬口。
2023-11-16 92 浏览
今次我哋叫咗個二人餐($378)價錢唔貴🥰包4個餸(可自行選擇白飯/油飯)🍚另外仲包兩杯飲品😚燒豬頸肉🐷燒得金黃唔會太燶✨每件厚度均勻易入口配埋醬料酸酸辣辣十分開胃🤤泰式海南雞(例牌)🐔就算係例牌份量都好多🤤每件都係啖啖肉!而且冇雪藏味,肉質鮮嫩,配埋油飯同埋泰式酸辣醬💯泰式生蝦刺身🦐六隻生蝦大大隻~新鮮爽口😝 食落去唔霉而且個底啲冰夠凍 保留到鮮味✨泰式肉碎生菜包肉碎份量好多😙少少辣配搭肥豬肉非常惹味夾埋生菜一齊食口感會Fresh 啲🤓三色椰汁冰🥤三色粉條好有咬口😋椰汁味濃~飲落唔會太漏啱晒食泰國嘢解下辣🌶️
今次我哋叫咗個二人餐($378)價錢唔貴🥰

三色椰汁冰🥤
三色粉條好有咬口😋椰汁味濃~飲落唔會太漏
啱晒食泰國嘢解下辣🌶️

2023-11-15 71 浏览
之前朋友話帶我去她公司附近食泰國菜,今日終於約到啦! 餐廳有兩層,傳統舊式裝修。未到七點已全場滿座,不停有客人出出入入。 食物方面選擇亦不少,例如:泰式小食、招牌小菜、飯麵、蔬菜….等等。 😋是日選擇:1️⃣泰式滷豬髀🍽豬髀肉軟淋,入味,容易入口。沾上酸辣醬汁,更惹味。還有酸菜、滷水蛋、菜,份量十足。 2️⃣燒豬頸肉🍽微焦,有點焦香。加上醬汁,更添風味。 3️⃣蒜茸炒通菜 🍽蒜茸炒很香,通菜鮮嫩,易咬,清爽。 4️⃣蒜蓉包 🍽熱辣辣,夠香脆,牛油味香濃,如可再加多一點點蒜蓉就更好! 5️⃣椰青🍽清甜,清涼之選,又能解渴。
之前朋友話帶我去她公司附近食泰國菜,今日終於約到啦!

😋是日選擇:
1️⃣泰式滷豬髀
2️⃣燒豬頸肉
🍽微焦,有點焦香。加上醬汁,更添風味。
3️⃣蒜茸炒通菜
🍽蒜茸炒很香,通菜鮮嫩,易咬,清爽。
4️⃣蒜蓉包
🍽熱辣辣,夠香脆,牛油味香濃,如可再加多一點點蒜蓉就更好!
5️⃣椰青
🍽清甜,清涼之選,又能解渴。
2023-11-13
2023-11-13 91 浏览
星期六晚約咗幾個朋友食飯,想食泰國野。見依間都幾大熱就黎試下,但價錢親民只在於佢D碟頭雞飯豬手飯。想試記得Book位,我哋幾日前已Book定所以唔洗等位,去到超多人排緊隊。生蝦無野發表,就係生蝦魚都無乜特別,D汁係咁係條尾漏出黎辣椒膏炒大蜆,直接話你聽,唔建議生菜包我唔食,評論唔到,但見到超多豬肉,菜得幾塊,後尾佢哋加咗菜。蒜蓉包好食(配咖喱會更好)蝦餅係即炸通菜最搶手,好快食哂金邊粉都唔錯,食得過芒果糯米飯🍚個飯好熱🤣🤣🤣連埋野飲,埋單1019,4個人食。其實價錢同坊間差唔多,但都算可以但完全無環境可言
星期六晚約咗幾個朋友食飯,想食泰國野。

生蝦無野發表,就係生蝦

魚都無乜特別,D汁係咁係條尾漏出黎

辣椒膏炒大蜆,直接話你聽,唔建議

蒜蓉包好食(配咖喱會更好)
蝦餅係即炸

通菜最搶手,好快食哂

金邊粉都唔錯,食得過

芒果糯米飯🍚個飯好熱🤣🤣🤣

連埋野飲,埋單1019,4個人食。
其實價錢同坊間差唔多,但都算可以

但完全無環境可言
2023-11-05
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式炒金邊粉
  • 芒果糯米飯
2023-11-13 65 浏览
今日去咗阿來泰式地道風味食飯,真係方便到爆!位置就喺正旺角先達條小巴街,交通方便,真係好適合晚餐或者午餐嘅地方!而且呢度嘅份量充足,價錢又平實,真係抵食到無嘢講!我今日試咗佢哋嘅二人餐。有燒豬頸肉,生蝦刺身,泰式肉碎生菜包同海南雞,真係正到無朋友!燒豬頸肉燒得恰到好處,外脆內嫩,每一口都好滿足!生蝦刺身新鮮彈牙,配上醬汁更加提味,真係令人欲罷不能!而泰式肉碎生菜包就更加特別,肉碎香辣多汁,包埋喺生菜裡面,一咬落口真係鮮脆又開胃!阿來泰式地道風味真係無得唔讚嘅地方係佢哋嘅份量。每一碟都好足料,食完就真係飽飽哋!而且價錢都平實,好適合一班朋友一齊嚟享受美食!總括嚟講,如果你想食份量充足、價錢平實嘅美味泰式菜,阿來泰式地道風味絕對係一個好選擇!唔論係燒豬頸肉、生蝦刺身定係泰式肉碎生菜包,每一道菜都散發住地道嘅泰式風味。位置又方便,真係最抵食嘅組合!下次去旺角嘅時候,記得要嚟試下阿來泰式地道風味啊!

2023-11-08