2024-10-16 280 浏览
約左好耐冇見嘅朋友一齊食飯,佢話想食泰菜,我即刻帶佢去我最愛嘅泰國餐廳🍴😋餐廳價錢經濟又好味👍泰式燒豬頸肉飯豬頸肉經過精心燒烤,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,沾上醬汁,帶有微微的甜味和香料的香氣☺️炒金邊粉呢道炒金邊粉色香味俱全,加入多種配料,包括魷魚、蝦仁、豆腐、雞蛋等等😋金邊粉炒得恰到好處,滑順而不黏,搭配各種配料的口感,讓人感受到豐富的層次感🥰蒜茸炒通菜通菜炒得脆嫩,蒜茸的香氣四溢,讓人食慾大增,跟午餐有優惠價,超級推薦🤤凍檸檬茶非常適合在炎熱的天氣中享用😍冰涼的茶水搭配檸檬的酸香,讓人感到清新舒爽,十分解渴。龍眼冰龍眼的果肉滑嫩,搭配冰塊,龍眼的天然甜味與冰的清爽,讓人感受到夏日的清新🥳泰式炸蝦餅炸蝦餅外層金黃酥脆,內部的蝦肉鮮嫩,口感豐富,令人越食越起勁,十分美味🤤咖喱炒軟殼蟹軟殼蟹的外殼酥脆,肉質鮮嫩,搭配咖喱的濃郁,讓人感受到豐富的口感層次,非常送飯🤤📍阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖#阿來 #阿來泰式地道風味 #香港探店 #旺角美食 #泰國菜 #平民恭國菜 #泰國餐廳 #旺角探店 #香港必食餐廳 #香港泰國菜

泰式燒豬頸肉飯

炒金邊粉

蒜茸炒通菜

凍檸檬茶

龍眼冰

泰式炸蝦餅

咖喱炒軟殼蟹

📍阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖

2024-10-14
下午茶
  • 蒜蓉炒通菜
  • 泰式炒金邊粉
  • 龍眼冰
2024-10-10 414 浏览
今日經朋友介紹下去左阿來食野當日6.30PM到場 好彩早黎唔洗等位 ( 走個陣已經爆場 )-同朋友2個人叫左阿來既 燒豬頸肉/ 火山軟殼蟹法包/ 馬拉盞炒通菜燒豬頸肉燒得好香脆乾身 不過個人口味覺得如果JUICY啲會更加好味 !! ╰( ‘ω’  )╯火山軟殼蟹法包大推 上枱非常吸睛泰皇咖哩好似唔洗錢咁俾到滿瀉 🥰 俾咖哩浸到微微軟身既法包好食到痴線再加埋鬆脆既炸軟殼蟹真係好邪惡 ~ 連平日唔食面包既朋友都大讚另外馬拉盞炒通菜好夠獲氣食咁多煎炸野再嘆返個椰青清熱氣係必須的 !!-如果約左朋友去旺角諗唔到食咩好 阿來會係一個好選擇🌟
今日經朋友介紹下去左阿來食野

火山軟殼蟹法包大推 上枱非常吸睛

另外馬拉盞炒通菜好夠獲氣
食咁多煎炸野再嘆返個椰青清熱氣係必須的 !!
如果約左朋友去旺角諗唔到食咩好 阿來會係一個好選擇🌟
2024-10-09
  • 火山軟殼蟹法包
2024-10-05 274 浏览
食過好多好多次 ,lunch $55 非常抵~推薦辣肉碎飯同喇沙海南雞米線,惹味香濃。金邊粉都炒得好食,不過無雞肉/蝦,得蟹柳同細蜆肉。有上下兩層,不過樓上通風就麻麻地。
2024-09-28 520 浏览
抵吃之地道泰國美吃,店員很友善,滿滿泰國的菜式,融合香港風味,放鬆的好去處。海南雞飯肉嫩海南雞,棒,海南雞飯,大大件又嫩滑,帶點脂肪,自家調製泰式感滿,惹味~醫汁吸引,吃落酸酸又辣辣,不錯~即叫即切熱辣辣!肉碎煎旦飯招牌料理,份量多,肉碎惹味,配上泰國米飯更添美味。彈牙肉汁滿滿的口感,和香濃煎旦,旦黄汁令層次豐富喔。米飯包裹住惹味泰式肉碎,泰式肉碎口感豐富,開胃而不膩,棒滋味蠔仔旦熱中帶金香脆口的旦餅,蠔仔份量多肉質嫩滑,配上濃郁的旦香。份量大,不會有柴口感覺。椰青感到快樂的有美味,清甜又滿滿風味。青檸梳打爽甜服務質素非常高。店員服務態度棒,滿滿的選擇,氣氛舒適,放鬆心情的泰國夜也

海南雞飯

醫汁吸引,吃落酸酸又辣辣,不錯~即叫即切熱辣辣!

肉碎煎旦飯

滋味蠔仔旦

椰青
感到快樂的有美味,清甜又滿滿風味。

青檸梳打
爽甜

今日本來想去九龍城試試泰國野,但遲左收工就搵間就腳D所以都係去返旺角食阿來泰😎😎😎😎~地鐵一出就係今次比壽星發板,揀左個蠔仔蛋!平時真係好少起泰國野揀呢D不過朋友呢排keep緊fit又生日就佢話事啦😌點知一試就有驚喜!首先佢係鐵板幾好,KEEP住熱辣辣第二就係,好~大~碟呀!!朋友表示好開心😂滿滿的蛋白質而且味道好特別,個樣似大排檔蠔仔餅但食落滿滿的泰國醬汁味之後又係繼續蛋白質😆全雞串~仲有豬同牛揀不過如果好似我朋友咁做GYM keep緊fit就全雞吧😎今次都係想叫下新野所以冇叫通菜,而係芥蘭!本人係超鐘意食芥蘭,不過芥蘭真係要睇季節唔係成日有~所以今次黎感覺又唔同左🩵因為今次比晒朋友揀如果自己揀一定黎黎去去都叫個幾樣😆😆今次好似試新野咁~有驚喜!不過兩個人眼闊肚窄最後打包走🤣
今日本來想去九龍城試試泰國野,但遲左收工就搵間就腳D
所以都係去返旺角食阿來泰😎😎😎😎~地鐵一出就係

今次比壽星發板,揀左個蠔仔蛋!平時真係好少起泰國野揀呢D
不過朋友呢排keep緊fit又生日就佢話事啦😌
點知一試就有驚喜!首先佢係鐵板幾好,KEEP住熱辣辣
第二就係,好~大~碟呀!!朋友表示好開心😂滿滿的蛋白質
而且味道好特別,個樣似大排檔蠔仔餅但食落滿滿的泰國醬汁味

之後又係繼續蛋白質😆全雞串~仲有豬同牛揀
不過如果好似我朋友咁做GYM keep緊fit就全雞吧😎

今次都係想叫下新野所以冇叫通菜,而係芥蘭!
本人係超鐘意食芥蘭,不過芥蘭真係要睇季節唔係成日有~

所以今次黎感覺又唔同左🩵因為今次比晒朋友揀
如果自己揀一定黎黎去去都叫個幾樣😆😆
今次好似試新野咁~有驚喜!不過兩個人眼闊肚窄最後打包走🤣
2024-09-21 456 浏览
約咗朋友去食泰國菜,位於旺角嘅正宗泰國餐廳,阿來泰式地道風味,無論環境裝修和食物甚有泰式地道風味。阿來海南雞飯:海南雞皮薄爽滑,雞肉味道濃郁且已經去骨,方便食用,油飯帶黃有油香,十分惹味。咸檸七味道咸甜交雜、口感冰涼。鹽燒鯽魚鰂魚份量十足,而且非常肥美,鹽燒令魚肉原汁原味,肉鮮嫩滑入味,充滿油香。點些泰式酸辣醬,味道更提升。泰式鐵板蠔仔蛋:用鐵板上菜可保持熱度,粒粒蠔肉飽滿,份量十足,雞蛋富蛋香,配搭墊底嘅芽菜食,增加口感。

咸檸七味道咸甜交雜、口感冰涼。

2024-09-19 389 浏览
呢間位於旺角真係好容易搵得到勁多人食客似雲來位置好方便有兩層樓可以夾到好多客人因為我哋嗌咗紫菜肉碎真係好好食呀佢啲生菜配上肉碎包住食真係一流好好味我哋仲嗌咗今年份酸辣辣兩個人食都覺得好鬼飽好入味我哋仲嗌咗小吃就係蒜香雞翼啦原來一碟都有好多隻㗎我真係覺得好飽脆卜卜好好食呀仲嗌埋個通菜添,其實佢哋有好多嘢揀㗎仲有好多唔同嘅飲品,我哋嗌咗凍嘅柚子蜜同埋龍眼冰我覺得真係好唔錯啊其實價錢真係適中大家可以去食呀
2024-09-17 365 浏览
📍阿來泰式地道風味 旺角📍第一次食呢間親民泰式小店~🤤佢既位置好方便 👍🏻 係正旺角通菜街紅van小巴附近Weekday夜晚都唔少人 都要排一陣門口貼住各種主題報道同推薦小食✨感覺係親民又有特色既小店🇹🇭二人餐A $328👍🏻呢個套餐好抵食,有海鮮有雞有菜,跟餐仲有埋飯或者可以用$10加配薄餅,+2杯嘢飲夠晒飽🍗泰式海南雞(例牌)例牌份量都好足雞肉好嫩,點埋泰式醬汁,酸酸甜甜,好開胃🥘咖喱炒蜆咖喱有種椰汁香味,好濃郁,唔會好辣蜆肉非常新鮮,配上椰汁咖喱香好特別,大推!⭐️🥬飛天通菜通菜經過高溫爆香,加上蒜蓉同辣椒香氣,非常有鑊氣薄餅加$10/份薄餅有牛油香🧈,可以配合咖喱炒蜆嘅咖喱汁一齊食煎到香脆嘅餅皮夾咖喱岩岩好🍻飲品2杯叫咗一杯椰青加一杯鹹檸七,椰青非常新鮮清甜,椰肉都好易刮出嚟食🥄🥃鹹檸七係一杯冰底上,有半粒鹹柑桔喺底,將罐七喜倒入杯,可以飲到兩杯,夠晒解渴🤩
📍阿來泰式地道風味 旺角📍
第一次食呢間親民泰式小店~🤤
佢既位置好方便 👍🏻 係正旺角通菜街紅van小巴附近
Weekday夜晚都唔少人 都要排一陣
門口貼住各種主題報道同推薦小食✨
感覺係親民又有特色既小店🇹🇭

二人餐A $328

🍗泰式海南雞(例牌)
例牌份量都好足
雞肉好嫩,點埋泰式醬汁,酸酸甜甜,好開胃

🥘咖喱炒蜆
咖喱有種椰汁香味,好濃郁,唔會好辣
蜆肉非常新鮮,配上椰汁咖喱香好特別,大推!⭐️

🥬飛天通菜
通菜經過高溫爆香,加上蒜蓉同辣椒香氣,非常有鑊氣

薄餅加$10/份
薄餅有牛油香🧈,可以配合咖喱炒蜆嘅咖喱汁一齊食
煎到香脆嘅餅皮夾咖喱岩岩好

🍻飲品2杯
2024-09-15 306 浏览
和朋友約了在這裡吃泰菜,還未到6:30就已得返兩枱空桌,都幾熱鬧~🌟泰式木瓜絲沙律($78)清新之選,酸酸甜甜好開胃🌟鹽燒側魚($148)店員耐心提醒要等候30分鐘時間製作,果然慢工出靚魚,魚肉嫩滑,配以醬汁,美味😋🌟冬蔭公湯(小)($78)辣度適中,嗜辣朋友可能稍嫌唔夠嗆口,但對於想過下口癮又唔想超辣的朋友,十分推介,我地二人叫細碗,十分足料,每人飲到兩碗多,性價比高🌟馬拉盞炒椰菜苗($68)馬拉盞水準平穩發揮,惹味。🌟泰式肉碎生菜包($88)碎肉份量超多,生菜唔夠包,味道不錯,適合喜歡清清地有少少肉入口的朋友。

🌟泰式木瓜絲沙律($78)
清新之選,酸酸甜甜好開胃

🌟鹽燒側魚($148)

🌟冬蔭公湯(小)($78)

🌟馬拉盞炒椰菜苗($68)
馬拉盞水準平穩發揮,惹味。

🌟泰式肉碎生菜包($88)

喺旺角嘅阿來泰式地道風味,真係可以話係重拾泰國地道味道嘅好地方!餐廳環境設計有淡淡泰國風情。座位安排亦算寬敞,兩層高,上層有多張圓枱,適合朋友聚餐或者家庭聚會。泰王咖喱炒軟殼蟹 $128「泰王咖喱炒軟殼蟹」,蟹肉新鮮,外皮炸得金黃酥脆,咬下去時,肉質彈牙,蟹味十足。咖喱醬香濃,帶有一絲微辣,與蟹肉混合得恰到好處。醬汁仲夾雜住椰漿的香甜,令整道菜更加豐富,配上香米飯食,真係一絕!馬拉盞炒通菜 $68一碟綠意盎然的蔬菜,色澤鮮艷。通菜炒得剛剛好,保持住脆口感,吃落去清新又有嚼勁。馬拉盞的醬汁味道獨特,配合通菜嘅清香,形成一種奇妙的味覺平衡。泰式滷豬髀飯 $56豬髀肉質肥美,滷得入味。咬下去時,肉質軟嫩,連帶著香濃的滷汁,入口即化,味道濃郁又不膩。配上白飯,將滷汁完全吸收,真係一口飯一口肉,令人非常滿足。旁邊還有小菜及滷蛋,增添了口感的層次感。五穀雪山特飲阿華田(胚芽)+$8飲品有種懷舊的味道,滑順的口感中帶住淡淡的五穀香氣,甜度適中,唔會太膩,正好中和咁多香濃嘅菜式,令人感到清爽。泰式鮮蝦冬陰功湯 $78(小)一上桌就聞到香氣四溢,入面有三隻蝦,蝦肉彈牙,鮮味十足。湯內嘅香茅、青檸葉和辣椒

泰王咖喱炒軟殼蟹 $128

馬拉盞炒通菜 $68

泰式滷豬髀飯 $56

五穀雪山特飲阿華田(胚芽)+$8

泰式鮮蝦冬陰功湯 $78(小)

一上桌就聞到香氣四溢,入面有三隻蝦,蝦肉彈牙,鮮味十足。湯內嘅香茅、青檸葉和辣椒交織出來的味道,酸酸辣辣,瞬間提起食慾,有種暖心嘅感覺。
2024-09-13 376 浏览
這間位於旺角的【阿來泰式地道風味】,主打泰國菜,晚市除了有單點外,還有幾款二人及四人套餐供應,而且食物價錢貼地,份量十足,性價比高。阿來海南雞飯任何飯麵包熱飲,海南雞已去骨,雞皮皮下脂肪少,雞肉嫩滑,油飯很香。泰式小食拼盤有蝦餅、魚餅、雞翼及春卷,炸物即叫即做,新鮮熱辣,蝦餅炸至金黃香脆又彈牙。泰式炒雜菜有芥蘭、椰菜、粟米筍及菇,炒至翠綠又爽脆。燒豬頸肉豬頸肉加了些泰式香料醃製,十分入味,表面燒至焦香。

阿來海南雞飯

泰式小食拼盤

泰式炒雜菜
有芥蘭、椰菜、粟米筍及菇,炒至翠綠又爽脆。

燒豬頸肉
豬頸肉加了些泰式香料醃製,十分入味,表面燒至焦香。

2024-09-12 320 浏览
💗 我自己非常推薦海鮮炒飯非常之有泰國嘅風味,不會太過辣仲好有鍋氣!同埋兩個人一齊分享食剛剛好!如果想叫一個炒飯就極之推薦大家去試試😆🥬馬拉盞通菜都是其中一個值得推薦嘅,佢有分三隻味飛天就是辣的,馬拉盞或者蒜蓉就係不辣,咁就如果食辣同唔辣嘅朋友仔都可以嘗試🥰炒通茶係每次食泰國菜,必食嘅菜式之一。🤤椒鹽軟殼蟹,大概就有四塊炸蟹左右,炒得好有蟹味,但好多朋友仔一齊可以叫多兩份分享一齊食。🍢串燒沙嗲好抵食喔,一碟有6個串燒夠曬爆,肉都大塊值得叫一份試埋,多沙嗲醬配合非常入味😸😆最好叫返杯泰式奶茶食呢餐飯就非常之完美了!菜式:馬拉盞通菜 🥬hkd 68 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 🍤hkd 68 椒鹽軟殼蟹 hkd $108 串燒沙嗲(豬肉🥩、雞肉各一半)hkd 88 泰式奶茶 🧋 hkd 25

😆最好叫返杯泰式奶茶食呢餐飯就非常之完美了!

菜式:馬拉盞通菜 🥬hkd 68
辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 🍤hkd 68
椒鹽軟殼蟹 hkd $108
串燒沙嗲(豬肉🥩、雞肉各一半)hkd 88
泰式奶茶 🧋 hkd 25
2024-09-03 477 浏览
📍 阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖👉 泰式肉碎生菜包💰88😋😋😋😋.8/5生菜包肉碎鮮嫩,搭配香料,口感層次豐富。生菜的清脆與肉碎的香味相得益彰,既清爽又滿足,是一道輕盈的開胃菜👉 泰式鐵板蠔仔蛋💰98😋😋😋😋.9/5鐵板蠔仔蛋外焦里嫩,蠔仔的鮮甜與蛋香完美融合,每一口都帶來海洋的味道。淋上特製醬汁,更加提味👉 阿來海南雞飯💰58😋😋😋😋.8/5海南雞飯以其簡約而不簡單的魅力吸引著食客。雞肉嫩滑,配上香滑的雞油飯,搭配特製的辣椒醬,讓人欲罷不能,猶如回到了泰國的街頭呢👉 豬頸肉炒橄菜苗💰78😋😋😋😋.6/5豬頸肉鮮嫩多汁,橄菜苗的清脆口感增添了健康感。調味適中,簡單卻充滿家常味回頭: yesyesyes,阿來泰式地道風味餐廳,無論從味道還是擺盤上,都展現了泰式料理的精髓,值得一試👍🏻👍🏻😋
📍 阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖

👉 豬頸肉炒橄菜苗
💰78
😋😋😋😋.6/5

2024-09-03 389 浏览
身為泰菜愛好者,食過唔少既泰國餐廳,呢間位於旺角既阿萊,係我食過既泰國餐廳入面既TOP3,想食泰菜又想就腳,我都會揀呢間。泰式炒金邊粉,豐富既蛋香,配上鮮味的海鮮和香脆的豆芽,酸酸甜甜既醬汁,剛好能突出食材的新鮮感,每吃上一口就讓人感受到濃厚的泰國風情。冬蔭功湯絕對是這次用餐的亮點,湯底酸辣適中,蝦肉好夾口新鮮,香茅和檸檬葉的香氣撲鼻而來,落左椰漿令個湯好濃郁,一口接一口,十分開胃。炒飛天通菜則是清新爽口,搭配蒜蓉同獨特香料的香氣,讓這道菜品更添風味。通菜的脆感和醬汁的調和,讓人感到十分滿足。泰式炸蝦餅,外酥內彈牙,新鮮的蝦肉炸到香脆,搭配甜辣醬更是絕配。整體而言,這頓泰式餐點充滿層次感,讓人回味無窮。
2024-08-28
  • 冬蔭功湯
太耐冇去泰國 好想食啲泰國野 (⌯¤̴̶̷̀ㅅ¤̴̶̷̀⌯) 咁啱喺旺角搵間開業𝟠年既泰國菜食下先⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 冬陰功湯(小) $𝟟𝟠材料多 有三隻蝦好多菇同蕃茄仔 ᵔ⤙ᵔ 味道濃郁椒鹽軟殼蟹 $𝟙𝟘𝟠店家有幫手斬件 總共有兩隻軟殼蟹 所以𝟚變𝟜 食得方便 啲配菜多 ’▾‘ 我同男朋友都爭住食辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 $𝟞𝟠一個足料炒飯$𝟞𝟠 都幾抵 有蟹柳蜆肉魷魚仲有蝦 又辣又香 真係想食多幾啖(⌯¤̴̶̷̀ᴗ¤̴̶̷́⌯︎)✧ 馬拉盞炒通菜 $𝟞𝟠好香既炒通菜 仲有好多小蝦米 ̵͈̑ᴗ˂̵͈̑ 一粒小蝦米都唔可以放過!龍眼冰 $𝟚𝟝唔算太甜 仲有龍眼肉可以食免費甜品 ⸌☻ັ⸍꙳ 只要有𝓖𝓸𝓸𝓰𝓵𝓮評分 就有免費甜品食有紅豆糕同埋西米糕 兩款都好食 為呢餐飯劃上完美句號♡ ྀི

咁啱喺旺角搵間開業𝟠年既泰國菜食下先

⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰