2021-09-15 34 浏览
阿來客棧(銅鑼灣)#阿來客棧係由來來雞煲原班人馬主理的,環境清靜,座位闊落,以長凳為主,坐得好舒服。#餐具設計富懷舊風味,以雞公作為圖案。火鍋醬料也非常新鮮!#吃完雞煲,服務員直接幫我們加湯在煲內進行打邊爐,火鍋材料款式多,樣樣新鮮,而且可以叫半份,不會浪費食物,可以試多幾款食材👍👍1)馳名重慶雞煲$168我哋叫咗個半隻雞,熱辣辣已經煮熟了的雞煲,用洋蔥、蒜頭、薑片和當歸爆好,更有芫茜舖在面,份量十足,雞肉嫩滑多汁,雞皮爽脆,雞肉吸收了醬汁的精華,惹味到不得了👍👍2)生蠔:非常大隻,鮮味十足,有很重的蠔味,沒有一點兒的腥味,又滑又嫩的,是火鍋最佳選擇。3)雲呑半份:大大隻的雲吞,皮薄餡靚,十分飽滿,內裏更有一隻新鮮彈牙的鮮蝦,非常美味。4)貴妃蚌:放在水中淥10分鐘就可以吃,吃起來爽口彈牙,非常新鮮。5)鮮墨魚滑:墨魚滑上面鋪上上面鋪上蟹籽,放進口裏相當鮮味彈牙,口感豐富。6)稻庭烏冬:煙韌彈牙的烏冬給收了湯底的精華,美味到不得了,既軟又滑,令人停了到口,簡直是火鍋的絕配😋
阿來客棧(銅鑼灣)
#餐具設計富懷舊風味,以雞公作為圖案。火鍋醬料也非常新鮮!
1)馳名重慶雞煲$168
我哋叫咗個半隻雞,熱辣辣已經煮熟了的雞煲,
【阿來客棧】喺銅鑼灣嘅渣甸中心有一間樓上雞煲店,之前喺呢幢大樓食過其他舖頭質素都唔錯,估唔到今次幫襯嘅呢間都一樣咁好食。除咗餐廳嘅裝潢比較新淨而又有特色之外,值得一讚嘅地方係每個座位之間都會有一塊簾,可以提供食客嘅私隱度,非常貼心。———————————————馳名重慶辣雞煲(半隻)( $168 )雖然話就話得半隻,但雞嘅份量都好多,食咗一半其實已經有六七成飽,而且啲雞嘅質素都好高,肉質非常香嫩,而且可以食到唔同部位,雞翼雞腳都冇比少,應有盡有。鴨血(半份) ( $38 )鴨血有六片,而每片都有一定嘅厚度同大小,食落幾滿足。稻庭烏冬( 一份) ( $38 )烏冬嘅口感非常之煙韌,份量亦都唔少,的確係打邊爐必備。除咗就咁浸住雞煲嗰啲湯底嘅汁,我發現點下啲加咗辣椒、蒜蓉、蔥嘅豉油咁食都幾正。———————————————阿來客棧 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
【阿來客棧】

———————————————

馳名重慶辣雞煲(半隻)( $168 )

鴨血(半份) ( $38 )
鴨血有六片,而每片都有一定嘅厚度同大小,食落幾滿足。

稻庭烏冬( 一份) ( $38 )

———————————————

阿來客棧 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
2021-09-03 24 浏览
天氣開始有些少嘅涼意,又係時間解決我哋打邊爐嘅慾望了🤣今次我哋經朋友介紹嚟到位於銅鑼灣渣甸街嘅阿來客棧😎 環境好有驚喜,座位好闊落,啲櫈仲要用長條型嘅木凳,兩個人坐落去仲有好多為淨,完全唔會好迫👍🏻 啱晒我呢啲又想打邊爐又怕熱嘅人湯底我哋揀咗花膠瑤柱雞湯,一上到黎已經見到個湯底超級濃郁,濃濃嘅雞湯味不停咁升騰,搞到我真係好鬼死肚餓🤤 首先試咗個湯底,好濃👍🏻 大大塊嘅花膠同埋切咗件嘅雞塊已經燜到啱啱好,飲完湯即刻可以食埋雞。由於太肚餓嘅關係,我哋都叫咗少少小食。夫妻肺片,麻辣味十足,開胃首選打邊爐我最愛都係老油炸鬼,揸得趣卜卜嘅油炸鬼輕輕浸落個湯到3秒即刻食得,既可以保持外脆,油炸鬼亦可以充分咁樣吸收到雞湯嘅精華。根本就係打邊爐必備另外仲叫咗個豬腰花🐷🤤 浸落個湯度半分鐘左右就已經食得,口感脆,又冇腥味。正蔬菜類我哋就叫咗皇帝菜同埋萵筍,兩款都幾好食😋睇得出係好新鮮架! 食落去都好爽脆~
天氣開始有些少嘅涼意,又係時間解決我哋打邊爐嘅慾望了🤣

2021-09-02 732 浏览
渣甸中心新開咗間雞煲火鍋店,網上訂座仲有85折,一於同朋友試試。餐廳環境舒適都幾乾淨無咩油煙,枱與枱之間設掛簾分隔增加私隱度。 醬料茶芥每位收 $12,店員會放低醬料供自行調配,有辣椒粒、生蒜、蔥花、豉油。 馳名重慶辣雞煲 (半隻) $148雞件份量唔少,有大、中、小辣選擇,而我們要求微辣好了,雞件好入味,有點似咖哩汁辣中帶點甜,辣得黎又唔會令味蕾發麻的。 養顔花膠 $58花膠4塊都算大塊,唔會煮煮下就縮到唔見左。 廣島蠔6隻 $58 x2首6隻連雞煲一伴上,蠔身肥美好大隻的,吸晒雞煲的辣味,好惹味,朋友食到唔夠喉,再encore 6隻作火鍋配料,依個優惠價非常抵食。 珊瑚蚌 $58 (半份)蚌身好爽口,大部分配料都有半份/一份選擇,人少少就可以叫半份點多幾款配料。 即炸響鈴 $58一味二食,隨甜酸醬可即食,咬落非常酥脆,或作火鍋配料索啲湯汁,感覺大不同。 鬼馬墨魚脆 $58新鮮即炸油炸鬼配上彈牙墨魚丸,可蘸甜酸醬即食,又脆又彈牙口感十足。 最後仲送上每位花奶涼粉一碗,味道不會過甜。

馳名重慶辣雞煲 (半隻) $148

養顔花膠 $58
花膠4塊都算大塊,唔會煮煮下就縮到唔見左。

廣島蠔6隻 $58 x2
廣島蠔6隻

珊瑚蚌 $58 (半份)

即炸響鈴 $58
即炸響鈴

鬼馬墨魚脆 $58
鬼馬墨魚脆

最後仲送上每位花奶涼粉一碗,味道不會過甜。
涼粉
2021-08-29
即炸響鈴
涼粉
  • 廣島蠔
2021-08-24 32 浏览
聽朋友介紹嚟咗呢間餐廳食雞煲,近我返工所以搵左日晚餐同朋友去試下佢。醬料方面,紅黃綠三種缺一不可,亦都好夠新鮮,食落去唔係用唔晒所以擺咗好耐嘅!我哋叫咗半隻雞,但份量已經好足夠我哋兩個女仔!醬料夠晒濃郁,加上我哋額外叫嘅牛氣沖天(牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚) 煲咗一陣間之後湯底變得更加有鮮味👻其中表現最出色嘅係佢嘅牛腩,煮得十分入味軟淋!7分瘦肉3分肥肉,有口感得來又唔會太油膩。打邊爐又點少得叫烏冬呢,呢度嘅烏冬係稻庭烏冬,絕對對得起佢嘅價錢!另外呢度個韭菜餃亦都係皮薄餡靚,香味十足!到最後餐廳仲送咗一碗花奶涼粉俾我哋食,中和返食雞煲既油膩感👍🏻👍🏻👍🏻

另外呢度個韭菜餃亦都係皮薄餡靚,香味十足!

2021-08-17 39 浏览
之前有開業優惠黎唔切以為無全部半價優惠結果嚟到都係仲有優惠!環境舒服又大,店鋪無限聽周杰倫歌曲😂廣島蠔 6隻 $ 58牛氣沖天包了牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚$58真係抵過出面好多同埋味道好味呢個雞煲微辣唔會太辣夠濃郁惹味的醬料,我覺得夠入味🐔肉滑,不過叫咗一隻雞,感覺好味到想再食,可以更加多份量😂其他配料滑牛肉、魚皮餃韭菜餃等等,都十分不錯仲有新鮮嘅珊瑚蚌再叫埋菜食~牛真係抵食!好多唔同種類,當然佢話佢份量唔係話特別多,不過呢個價錢都值得最後仲有甜品免費送!🫖醬料茶芥$12一位
之前有開業優惠黎唔切
以為無全部半價優惠
結果嚟到都係仲有優惠!

環境舒服又大,店鋪無限聽周杰倫歌曲😂
廣島蠔 6隻 $ 58
牛氣沖天包了牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚$58
真係抵過出面好多同埋味道好味
呢個雞煲微辣唔會太辣

其他配料滑牛肉、魚皮餃韭菜餃等等,都十分不錯
仲有新鮮嘅珊瑚蚌
再叫埋菜食~
最後仲有甜品免費送!
🫖醬料茶芥$12一位
2021-08-16 378 浏览
今晚又食火鍋了,選擇了食銅鑼灣渣甸中心的阿來客棧。餐廳裝修帶著古代的文化氣息。金湯花膠瑤柱雞煲半隻$168湯底有幾款選擇,我揀了金湯花膠瑤柱雞煲半隻,湯底非常濃郁及清甜,我們各自都飲了2大碗湯才食火鍋。魚皮餃半份 $20 很喜愛這裡的配料,可以半份半份的點,所以兩個人食,也可以點到較多的款式配料。魚皮餃半份有五粒,通常魚皮餃我都會滾得耐一些,點上辣醬頗滋味。紐西蘭羊肉片半份 $58 紐西蘭羊肉片半份,份量都很多,非常抵食,羊肉切得很薄,灼上約五秒就可以食,點上自調的辣醬汁,香辣又鮮味!日本瀨戶內蠔$88 食火鍋很喜愛食蠔,這裏的日本瀨戶內蠔價錢夠平民,一份$88,生蠔飽滿,有日本廣島蠔的味道,生蠔又軟又滑,食火鍋的好選擇。鮮滑牛$42 鮮滑牛切得比較厚,所以灼的時間比較耐一些,牛肉嫩滑,牛味很鮮甜!稻庭烏冬$18至於主食要了稻庭烏冬,食落口感煙韌,稻庭烏冬吸收了所有肉類的精華,非常好味!唐生菜$20 食火鍋總少不了蔬菜,唐生菜非常爽口很鮮甜!
今晚又食火鍋了,選擇了食銅鑼灣渣甸中心的阿來客棧。

餐廳裝修帶著古代的文化氣息。

金湯花膠瑤柱雞煲半隻$168

魚皮餃半份 $20

紐西蘭羊肉片半份 $58

日本瀨戶內蠔$88

鮮滑牛$42

稻庭烏冬$18

唐生菜$20
火鍋總少不了蔬菜,唐生菜非常爽口很鮮甜!
2021-08-12 38 浏览
銅鑼灣新開張火鍋店餐廳是中式佈置 如其名似客棧桌子寬敞坐得舒服 人多也不侷促還有包廂 一大班朋友可以訂配菜都可以點半份 人少也可以多嘗幾款滋補花膠瑤柱雞鍋新張優惠 半隻份量只是$84一上桌就聞到奶白色的濃湯好香每人先喝一碗湯 湯頭鮮甜濃郁而不膩雞件份量很多 還有花膠瑤柱 值得一試特級手切肥牛(小)  $198油脂平均分怖 肉質嫩滑 牛肉味很濃郁 推薦炸魚皮 $38新鮮炸好很酥脆  避風塘口味讓人吃不停鮮松露墨魚滑(半份) $42松露味很濃 口感彈牙爽口即包鮮蝦雲吞(半份)  $36蝦肉飽滿很新鮮  口感結實彈牙 份量很足 塞滿一整顆雲吞蜂巢豆腐(半份)  $16份量很多 是大件的豆腐建議一開始先放進湯裡煮吸收濃濃的雞湯很鮮很好吃最後每人奉上滋潤糖水一客點了很多碟 結帳只是一千多 溫馨提示 網上訂座有八五折喔
銅鑼灣新開張火鍋

最後每人奉上滋潤糖水一客
點了很多碟 結帳只是一千多
溫馨提示 網上訂座有八五折喔
2021-08-12 1150 浏览
上次嚟食試左佢地個花膠瑤柱雞湯,真係一試難忘😍,咁啱今日去咗時代廣場shopping,就決定嚟打個邊爐、飲個湯補補佢啦😆今次就叫左個潮式胡椒豬肚雞(半隻雞),呢度嘅湯底果然冇令我失望,店員拎個煲埋嚟嗰浸胡椒味已經率先撲鼻而嚟啦🤪!其實豬肚最怕食落有陣腥味同埋好似香口膠咁有𡁻頭,但係佢地都處理得好好,洗得乾淨之餘都唔會煮得太老,而酸菜都唔會死鹹,同胡椒湯底做到個啱啱好既平衡😆火鍋配料都幾豐富😙阿來牛肉串(半份$45)用牛肉卷住啲芹菜一齊,芹菜爽脆嘅口感再加埋呢隻重牛味嘅牛肉,真係出奇地好食呀😋脆炸午餐肉(半份$28)呢個真係要叫嚟試下,午餐肉周街都有啦,點解要炸完先再拎黎打邊爐梗係有原因啦,皆因炸完先拎去烚,唔單止容易啲索到湯汁,食落去嘅時候又唔會好似普通午餐肉咁冇口感,不過記住唔好烚咁耐呀😉串串鮮蝦(半份$58)睇都睇得出係新鮮蝦,當然食落去嘅時候都好有鮮蝦味,同埋啲肉質紮實得嚟都好彈牙😜即包鮮蝦雲吞(半份$42)入面有一大隻鮮蝦係到,蝦味絕對十足,而且食落完全唔會有鹼水味,抵讚👍🏻其他配料都好新鮮😎

火鍋配料都幾豐富😙

其他配料都好新鮮😎
2021-08-10 39 浏览
上網見到銅鑼灣開左間新火鍋店 鍾意滾下滾下既我 即刻約左我班朋友去試一試 一去到就見到餐廳既裝修都幾有風格 比較偏向和風 令到我地唔會覺得有壓逼感我地就揀左重慶雞煲黎做底 先食雞後打邊爐 我地叫左少辣 佢有別於其他雞煲 個汁無咁"杰"亦無咁濃味 但亦因為咁令到油膩感大大減低 食多幾舊都唔覺膩 雞件亦煮得岩岩好 入味之餘仲好嫩滑生蠔: 隻隻生蠔都大大隻 蠔味都幾重 而且食落口唔覺有腥味 台式貢丸: 有別於街市買到的質素 咬落去比較實肉同彈牙 肉味亦好濃郁珊瑚蚌: 非常新鮮的質素 淥十秒左右就食得 食落口爽口彈牙 好味道白鱔片: 係我既最愛 每一片都厚切 望落色澤紅潤 食入口亦都彈牙 稻庭烏冬: 烏冬簡直是火鍋的絕配 索哂湯底的精華 鮮甜的湯頭配上煙韌的烏冬 無得頂我覺得呢度都幾適合朋友聚會 餐廳長期播台灣歌 而且檯與檯之間比較鬆動 比我感覺好輕鬆

食多幾舊都唔覺膩 雞件亦煮得岩岩好 入味之餘仲好嫩滑

台式貢丸
白鱔片
稻庭烏冬
2021-08-07 31 浏览
一年四季食雞煲是常識吧! 今次去左CWB阿來客棧, 依度新開無耐, 地方乾淨企理, 牆上有d畫營造客棧既感覺。重慶辣雞煲 (半隻)  $148小辣對我地黎講岩岩好, 香辣惹味又唔會太過辣! 半隻份量適中, 再叫d火鍋料就岩哂。雞件好入味, 沾哂香辣汁, 入口一定好味啦🤤火鍋料全部可以叫半份, 對於我地依d兩個人又唔係好大食就岩哂, 全部叫半份就可以食多d款我地叫左紐西蘭羊肉片, 白鱔片, 鮮滑牛, 珊瑚蚌同埋皇帝菜。其中既滑牛好嫩, 珊瑚蚌同白鱔片都新鮮又彈牙食埋個皇帝菜都飽哂, 都嫩無渣, 埋單個時先知原來有糖水送係花奶涼粉, 食完濃味雞煲再食涼粉解膩一流! 讚

重慶辣雞煲 (半隻)  $148

其中既滑牛好嫩, 珊瑚蚌同白鱔片都新鮮又彈牙

食埋個皇帝菜都飽哂, 都嫩無渣, 埋單個時先知原來有糖水
係花奶涼粉, 食完濃味雞煲再食涼粉解膩一流! 讚

2021-08-05 26 浏览
好好味雞煲😋阿來雞煲銅鑼灣化身阿來客棧!散點菜式更精緻!重慶辣雞煲:$148(半隻)雞好入味,好好味,簡左小辣,少少麻辣,加上芜茜更野惹味😀雞好大件,嫰而不老。好中意個汁!叫左9-10個邊爐菜式:手打四寶丸:$48(半份)其實吾知邊四寶,但食落口有墨魚丸,肉丸,牛丸,手打丸好彈牙!松葉蟹棒:$20(半份)炸枝竹:$20(半份)老油條:$20(半份)稻庭烏冬:$20(半份)唐生菜:$36(一份)萵筍:$20(半份)鮮滑牛:$42(半份)脆炸午餐肉:$28(半份)鬼馬墨魚脆:$58食完雞煲加湯再打邊爐,d配菜吸左雞汁,好好味!感多配菜入面最中意滑牛,真係好滑又嫰!枝竹同老油條加入後都好好味!鬼馬墨魚脆一絕,香口小食!其他配菜均表現出色!呢餐好滿足,可以比八分!🤤
好好味雞煲😋
阿來雞煲銅鑼灣化身阿來客棧!
散點菜式更精緻!

重慶辣雞煲:$148(半隻)

叫左9-10個邊爐菜式:
手打四寶丸:$48(半份)

松葉蟹棒:$20(半份)

炸枝竹:$20(半份)

老油條:$20(半份)

稻庭烏冬:$20(半份)
唐生菜:$36(一份)
萵筍:$20(半份)

鮮滑牛:$42(半份)

脆炸午餐肉:$28(半份)

鬼馬墨魚脆:$58

呢餐好滿足,可以比八分!🤤

2021-08-03 837 浏览
朋友之前好😍鍾意食來來🐓雞煲,佢話呢間阿來客棧係以前來來🐓雞煲啲人開嘅,叫我一齊試吓。平日🗓六點幾🕢來到未算人多,環境企理,🪑座位又深又闊,坐得好舒服😌。🥣餐具🥢有少少🤏懷舊風,檯夠大叫多幾樣嘢食都放得晒👍。馳名🤩重慶辣雞煲🍲一上枱香氣四溢,我哋叫咗🤏小辣,味道好濃郁🤤又唔會太辣🌶,啱晒我哋口味😋!可以揀半隻雞🍗或者一隻🐓雞,我哋揀咗一隻🐓雞,份量十足,上枱嘅時候🍗雞件已經係熟嘅🤤,即刻可以食😋而且好嫩滑 juicy ,咁就唔怕自己煮到過熟。食完啲雞🍗就可以加湯🥣打邊爐🍲,大部分邊爐料可以揀半份,咁人少都可以食多幾款嘢食🤤。紐西蘭🇳🇿羊肉片🐑切得厚身👍,肉味濃咬落有口感😋。呢個🤪鬼馬墨魚🦑脆一上枱就食得,佢係墨魚🦑滑釀油炸鬼🤤,好脆好香口又有墨魚🦑鮮味😋,點埋個甜酸汁就仲正!如果放鬼馬墨魚🦑脆入邊爐湯🥣吸一吓雞煲湯汁會變得𣺉小小,又係另有一番風味🤤,貢丸爽脆👍唔會死實,四寶丸🤤鮮味😋。白鱔片好🤩爽脆,灼一灼鮮甜😋味美!賣單仲有😍甜品送,涼粉清熱🔥唔太甜,食完感覺好舒服😌!

🥣餐具🥢有少少🤏懷舊風,檯夠大叫多幾樣嘢食都放得晒👍。

紐西蘭🇳🇿羊肉片🐑切得厚身👍,肉味濃咬落有口感😋。

貢丸爽脆👍唔會死實,四寶丸🤤鮮味😋。

白鱔片好🤩爽脆,灼一灼鮮甜😋味美!

賣單仲有😍甜品送,涼粉清熱🔥唔太甜,食完感覺好舒服😌!

• 鬼馬墨魚脆
2021-08-02 21 浏览
每日吃飯寫金句😋寫出食物嘅詩句😁阿來客棧食火鍋🥳食完運來笑呵呵😂日日開心快樂食😉好運自然一齊來😛做人只要無厘頭😅開心快活好優悠😀—————————-🟠湯底:🔺金湯花膠瑤柱雞:個湯真係好鬼甜甜到成煲都飲曬😂仲有瑤柱做配料怪不知真係咁甜又有足料花膠雞湯夠甜又雞夠滑花膠膠原又彈口👍食完讚到唔停口——————————🟡火鍋食材:🔺廣島蠔🦪6隻:大隻又好鮮甜蠔🦪熟咗又無縮到水👍又爽又甜又好味😋五十八元好經濟✌️——————————🔺特級雪花牛肉粒:好雪花又好油份又滑又軟熟又焾幾十元一碟價錢食到咁好嘅質素你話點可以唔叫👍——————————-🔺西班牙黑毛豬片:我係一個黑毛豬為食貓又愛吃豬又滑又爽口大件吃落軟熟好滑溜———————————🔺芋絲:芋絲食咗唔會肥因為係蒟蒻成份仲有好豐富纖維所以食多唔會滯食完仲可以消滯索曬花膠雞湯料花膠雞味都有齊😋——————————🔺稻庭烏冬:又滑又爽囗烏冬叫半份就啱啱好唔使叫多食唔哂又可再叫其他嘢多D款式隨心叫叫魚叫菜食咗先😀———————————🔺脆骨腩:我最愛吃脆骨腩又爽又滑唔會硬骨腩咬口又彈牙健康鮮甜肉好滑每次火鍋有骨腩必定叫來吃一翻😛———————————🔺油
每日吃飯寫金句😋

———————————-
🔺皇帝菜:
最愛蔬菜皇帝菜
吃落爽甜又好味
味道有點像「唐hold」
吃菜健康最好味

食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意影…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2021-07-30 19 浏览
高質素雞煲銅鑼灣新開了一間火鍋店,喜歡吃火鍋的我當然要品嚐一下。小店的格局很有文清的氣質,喜歡他的捲簾,分隔着食客,有私人空間。鬼馬墨魚脆即叫即炸,外皮爽脆,值得一試。金湯花膠瑤柱雞半隻,濃郁的湯底,配上杞子瑤柱花膠,肉質鮮嫩。廣島蠔(三隻)打邊爐必要的食物,大大隻鮮甜,配有淡淡的海水味,非常好味道。即炸響鈴半份每次吃火鍋必備的食物,浸上雞湯,配上秘製醬料,非常好食。當然還有其他配菜,食物新鮮,不錯。
高質素雞煲

鬼馬墨魚脆
即叫即炸,外皮爽脆,值得一試。

廣島蠔(三隻)

即炸響鈴半份
每次吃火鍋必備的食物,浸上雞湯,配上秘製醬料,非常好食。

當然還有其他配菜,食物新鮮,不錯。