以往到長洲,必吃那芒果糯米糍,不過自從市區都有售之後想吃的慾望就變得很低。天氣實在太熱,想起之前在IG上見過一家賣冰店,有點台灣小清新的感覺,一探究竟。 泰式奶茶三色圓冰 $55 冰點端來時和圖片相似,吸引誘人;三色圓味道皆突出,質感略實,紅豆微甜豆味香濃,軟綿的冰底配上泰茶非常合襯出色,整體驚喜滿意,如雪糕能換上椰子口味定必更上一層樓。 芝麻花生三色㘣 $20 三色圓相對冰品那碗就比較軟糯,花生芝麻砂糖味甜,有點蓋過圓子味道,當糖不甩品嚐倒是不錯。 甜品頗有特色,不過閒日下午茶時間坐滿人,如果想來享受一個午後未必適合。*另:網上有傳言說這是藍店,剛再查看有沒有多些資料時見到店家27/5罷工,個人有懷疑,當綠,不特別光顧。*
芝麻花生三色㘣 $20

2020-05-04
2020-05-29 82 浏览
呢間甜品舖喺長洲都開咗三年,不過就第一次食。喺OpenRice見到佢排名都好高,今日就有機會試吓。甜品款式好多,相信長洲都冇邊間糖水舖有咁多。舖頭主打芋圓同挫冰。圖為泰式奶茶挫冰同芒果紫米芋圓仙草2款甜品材料都好豐富,不過可能少甜,所以覺得味道唔係好出眾,但喺長洲行到攰有呢個地方休息食下野都好唔錯。
呢間甜品舖喺長洲都開咗三年,不過就第一次食。
喺OpenRice見到佢排名都好高,今日就有機會試吓。

甜品款式好多,相信長洲都冇邊間糖水舖有咁多。
舖頭主打芋圓同挫冰。

圖為泰式奶茶挫冰同芒果紫米芋圓仙草

2020-05-21 150 浏览
之前去長洲已經有看到這家餐廳但因為吃太飽的關係 留到這次再試泰式奶茶三色圓冰 $55顏值最高的甜品但有點失望可能我本身不是超級泰奶控覺得茶味太重 奶味不夠三色圓份量剛剛好 也很夠煙韌地瓜圓本身有甜味 所以還好但芋圓本身沒有味道 甜度不太夠雪糕多芒三色圓燉奶 $60重頭戲!超級推薦高水準椰王系列!選取小椰王 更容易刮出椰肉 好清甜燉奶細滑又香濃 配上芒果雪糕更清新三色圓在這個味道濃郁的甜品裏能蓋過味道不夠的問題芒果豆花 $30也點了一個比較基本的甜品豆花很滑 很有豆香 配上甜甜的芒果很涼爽 非常適合夏天享用
之前去長洲已經有看到這家餐廳

三色圓份量剛剛好 也很夠煙韌
地瓜圓本身有甜味 所以還好
但芋圓本身沒有味道 甜度不太夠

雪糕多芒三色圓燉奶 $60
重頭戲!超級推薦高水準椰王系列!
選取小椰王 更容易刮出椰肉 好清甜

也點了一個比較基本的甜品
豆花很滑 很有豆香 配上甜甜的芒果
很涼爽 非常適合夏天享用
2020-05-19 115 浏览
總喜歡試哩樣 試個樣結果就出左事喇1. 仙草黑糖三色圓冰仙草口感太水個黑糖水太甜...唉...出事了我再試我朋友揀的 期間限定6.Baileys 三色圓冰好味好多想同朋友交換來吃可惜...食唔晒了...太甜甜得黎同冰根本唔夾可能我自家喜歡果汁襯冰吧
總喜歡試哩樣 試個樣

食唔晒了...太甜
甜得黎同冰根本唔夾
可能我自家喜歡果汁襯冰吧
2020-05-18 80 浏览
同啊媽去長洲一日遊,除左感受小島嘅美,更加係美食之旅😋不停掃街食好嘢👍🏻去完張保仔洞就嚟到呢間長洲出名嘅甜品店,叫左個泰式奶茶冰同埋綠茶蕨餅😍泰式奶茶冰好大碗,材料好足,有芋圓,雪糕等等🥰芋圓幾好嚼口,雲呢拿雪糕都好香甜😋泰式奶茶冰好適合身水身汗嘅我地,好清涼,又可以消暑👍🏻綠茶蕨餅就普普通通,味道唔太甜,搽左黑糖漿感覺還好,不過有啲貴,幾舊蕨餅就要$30幾,泰式奶茶冰咁大碗先$50幾🙈
綠茶蕨餅
泰式奶茶冰
泰式奶茶冰
2020-05-17 68 浏览
難得平日放假,想遠離繁囂,不問荒唐的世事,慢活一下,所以今日專程嚟長洲行下,順便呼吸一下新鮮空氣😌泰式奶茶三色圓冰 $55>賣相同menu一樣,幾誘人>雪糕味道普通>紅豆甜度怡人>三色芋圓味濃,質地偏硬,腍返少少仲正>泰式奶茶冰底甜度剛好,味濃,掂==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑芝麻花生三色圓 $20>賣相簡約,令人討好>三色芋圓味濃,質地偏硬,腍返少少仲正>芝麻花生好香,有少少砂糖,撈埋芋圓食好似食糖不甩咁,好味==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑在炎炎夏日,加上疫情同令人瘋狂的社會,往往令人喘不過氣來🥵 當面對困局、無力感、絕望時,適時的喘息能令人重整旗鼓、振作、再出發🟨 香港人加油💪🏿

泰式奶茶三色圓冰 $55
>賣相同menu一樣,幾誘人
>雪糕味道普通
>紅豆甜度怡人
>三色芋圓味濃,質地偏硬,腍返少少仲正
>泰式奶茶冰底甜度剛好,味濃,掂
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

芝麻花生三色圓 $20
>賣相簡約,令人討好
>三色芋圓味濃,質地偏硬,腍返少少仲正
>芝麻花生好香,有少少砂糖,撈埋芋圓食好似食糖不甩咁,好味
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

2020-05-04
  • 泰式奶茶三色圓冰
  • 芝麻花生三色圓
2020-05-14 60 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩超推介!泰式奶茶冰底拼手作芋圓!🍧炎炎夏日要整番碗涼透心嘅甜品,估唔到長洲有咁高水準之作!近年來食過最好食的甜品🤗三色芋圓,100%手工自家製😚拼紅豆、雲尼拿雪糕,最驚喜又有創意就係泰奶茶冰底!😻泰奶茶愛好者唔好錯過,勁香泰式奶茶,奶濃甘香,加上泰奶冰底配埋個雪糕,好夾!芋圓用天然食材製成,無咩添加糖嘅,比較健康!抹茶蕨餅💚超濃抹茶味,配上黃豆粉加黑糖漿,味道口感唔錯,但略微抹茶味濃左少少,過於甘苦,但整體味道幾好!高水準,非常值得推介嘅長洲冰室,黎長洲玩記得一食唔好錯過呀🥰
推薦指數:🤩🤩🤩🤩
超推介!泰式奶茶冰底拼手作芋圓!🍧

上網見好多人推介呢間長洲冰室!熱門推介芋圓冰.一見到泰奶控必食之泰式奶茶三式圓冰就決定揀呢個,真係抗拒不了奶茶味仲要有芋圓! 喺熱辣辣行到成身汗個陣去食真係一流,即刻成個人降溫,舒服哂!.芒果豆花 ($27)泰式奶茶三式圓冰($55)重點推薦泰式奶茶三式圓冰,香香濃濃的奶菜味,唔會過甜,無得輸呀!好正宗嘅泰式奶茶味道! .芋圓方面,份量唔少,口感不錯,美中不足係味道有啲淡,要細嚼下先分到3款唔同口味嘅芋圓.豆花方面,聞唔到好香嘅豆香味,但都好滑。.溫馨提示要一人一樣甜品或飲品
上網見好多人推介呢間長洲冰室!熱門推介芋圓冰

芒果豆花 ($27)
泰式奶茶三式圓冰($55)

豆花方面,聞唔到好香嘅豆香味,但都好滑。
溫馨提示要一人一樣甜品或飲品
  • 泰式奶茶三色圓冰
2020-05-04 119 浏览
有4日假咁多,又無得去旅行,出街又危險,最終決定去長洲,因為4月30係飄色,一定好多人,所以我好醒目,選左5月1日去,一定少好多人上船既時候雖然满坐,但不用排隊不用逼落左船都可以慢慢行,唔算多人,岩我心意首先食大大粒魚旦,再食海鮮,之後就係主角為左去長洲冰室所以先去長洲天氣都算熱,但都要坐出面,因為影相靚我要左個桃膠三色芋圓椰皇都幾大個,好多桃膠,三色芋圓好Q彈,椰皇好清甜好新鮮因為食完LUNCH食,所以真係好飽,難得咁遠黎到,再打包多個飯屋企食~
有4日假咁多,又無得去旅行,出街又危險,
最終決定去長洲,因為4月30係飄色,一定好多人,
所以我好醒目,選左5月1日去,一定少好多人
上船既時候雖然满坐,但不用排隊不用逼
落左船都可以慢慢行,唔算多人,岩我心意
首先食大大粒魚旦,再食海鮮,之後就係主角
為左去長洲冰室所以先去長洲
天氣都算熱,但都要坐出面,因為影相靚
我要左個桃膠三色芋圓椰皇
都幾大個,好多桃膠,三色芋圓好Q彈,椰皇好清甜好新鮮
因為食完LUNCH食,所以真係好飽,難得咁遠黎到,
再打包多個飯屋企食~
2020-05-01 113 浏览
話過如果會再來長洲就一定會返來食芋圓佛誕假期就真係再來食😋今次我朋友揀哩個奶茶味刨冰我就突然想食椰皇,就揀左...我朋友嚇一嚇,咁鬼熱仲食熱的Wooo好鬼香口的椰皇味椰皇味真係凍食係冇咁香架嘛芋圓就預期中的😬👍🏻咬口底部有哩個朋友快熱爆頭即食哩個降溫刨冰是茶奶,味道很淡要襯上紅豆才出色配搭得唔錯不過如果同上次個多芒刨冰比較我會揀返勁多芒果肉🥭同芒汁的總結:椰皇系勝出不過熱食真係好難即時,幸好冷氣足刨冰🍧建議揀返芒果最多個款扣分位:旅遊區的地方,旅客實去廁所🚽可惜...環境同衛生都係一般
話過如果會再來長洲就一定會返來食芋圓
佛誕假期就真係再來食😋

今次我朋友揀哩個
奶茶味刨冰

我就突然想食椰皇,就揀左...
我朋友嚇一嚇,咁鬼熱仲食熱的

Wooo好鬼香口的椰皇味
椰皇味真係凍食係冇咁香架嘛

芋圓就預期中的😬
👍🏻咬口

底部有哩個

朋友快熱爆頭
即食哩個降溫

刨冰是茶奶,味道很淡
要襯上紅豆才出色
配搭得唔錯
不過如果同上次個多芒刨冰比較
我會揀返勁多芒果肉🥭同芒汁的

總結:
椰皇系勝出
不過熱食真係好難即時,幸好冷氣足

刨冰🍧建議揀返芒果最多個款

扣分位:
旅遊區的地方,旅客實去廁所🚽
可惜...環境同衛生都係一般
2020-04-30 108 浏览
長假期第一日入長洲行吓,食完海鮮後,再戰甜品,上openrice search長洲,第一間就是這間甜品,見賣相幾靚仔,於是決定試吓,叫了芒果糯米飯、椰皇三色圓燉奶、椰皇桃膠燉奶,芒果糯米飯,賣相ok,綠色的糯米飯幾特別,芒果大大塊,好甜👍🏻糯米飯煙韌,加上少少米通點綴,增加口感👍🏻䶢䶢甜甜的芒果糯米飯,正👍🏻 至於椰皇桃膠及三色圓有好多桃膠,睇到也覺養顏😍,湯圓同芋圓煙韌,燉奶又不會過甜,好味,只係嫌不夠熱🙈可能天氣熱所以唔整咁熱俾我們食🤣不過可能因為我鍾意啲水狀嘢一係凍一係熱,唔熱唔凍感覺麻麻,扣少少分🙈
  • 椰皇湯圓三色圓燉奶
  • 芒果糯米飯
2020-04-30 60 浏览
係openrice見到呢間長期係榜首難得入到黎 緊要食埋佢一打開menu超多款揀 全部都想食選擇困難症又出現揀左好耐 諗左好耐真係好難揀🤦🏻‍♀️最後終於揀左...芒果紫米豆花芋圓芒果紫米豆花芋圓👍🏻芒果新鮮 芋圓有三款有芋頭、紫薯同黃蕃薯煙煙韌韌😙豆花滑溜溜 加紫米甜度適中 又唔會太甜唯一覺得豆花太少如果多返小小豆花 小d紫米會更好🤗芋圓控要去trytry👍🏻入開長洲既 一定要留肚食埋先好走牙🤣
係openrice見到呢間長期係榜首
真係好難揀🤦🏻‍♀️

最後終於揀左...芒果紫米豆花芋圓

芒果紫米豆花芋圓👍🏻
芒果新鮮 芋圓有三款
有芋頭、紫薯同黃蕃薯
煙煙韌韌😙

芋圓控要去trytry👍🏻
入開長洲既 一定要留肚食埋先好走牙🤣

2020-04-12
2020-04-29 73 浏览
呢排大家都減少左出街 我就係早排揀左個平日去長洲吸收下新鮮空氣 叫做放自己一日假 😆呢間糖水鋪其實之前已經食過但冇影低 位置係碼頭轉左一直行到北面海傍就到 唔算好遠👻呢間野裝修得幾舒服 環境同座位寬敞而且有特色😻個冰我覺得有少少貴 不過細細地材料又勁豐富🍨個黑糖冰底嘅黑糖味好出 三色圓好煙韌 不過略嫌個味道唔算好重 如果啲芋頭同番薯紫薯味再重啲就正啦👅其實我仲有食咗其他 例如豆腐花同紫米露 味道都唔錯嫁 正常價錢冇個冰咁貴 大家都可以黎試下⛵️
叫做放自己一日假 😆

仙草黑糖三色圓冰
2020-04-15
仙草黑糖三色圓冰
2020-04-28 69 浏览
適逢呢幾日太平清醮,諗住入嚟長洲行吓,結果天氣太熱,咁就即刻OpenRice搵吓邊間甜品舖好食,見到大部份評價都係話呢間嘅芋圓特別好食,咁就即刻嗌左返嚟試吓啦。入口嗰一下係咬唔開,口感非常硬,芋圓嘅味道根本冇好多,我叫嗰個係椰皇芒果乜乜乜,個椰皇仲淡過椰汁大王啲椰汁,啲芒果就一般我亦都叫咗個仙草凍,個仙草冇乜味,份量亦都唔係十分之多,只係啱啱好一碗,裏面最好食嘅都係個芒果。真係唔值網上咁好嘅評論。
真係唔值網上咁好嘅評論。

一早聽聞這間網紅甜品店,開業兩年多了,終於出走長洲一試。正所謂,來得長洲,不試一下長洲既「冰室」算來過長洲嗎?專登和友人選擇新年過後的平日,街道上不是很多人,但來到店裡意想不到的多人,果然是網紅店。還好,冰室地方算大,有分室外和室內,而且室內外是透個外放式大窗打通的,空間感十足,感覺更寬敞自在,2月份的天氣還蠻清爽,坐著真的是另一種感覺,悠閒自在,好像去了旅行一樣。長洲冰室主打「芋圓」,😍作為芋圓控的我,絕對要一試!但打開餐牌,我打從心底頭暈了,選擇也太多吧,有剉冰、豆花、仙草、燉奶、中式燉品、奶凍、和糖水,集合了中、日、泰、西既甜品,非常特別既甜品店。椰皇湯圓三色圓燉奶❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️這一個甜品一上台,便聞到濃濃的椰香味(可能熱食關係),起初以為小的一個,結果來到發現椰皇是特大size,而且同一般出面食的有分別,冰室的是糖水燉奶各一半,店員說熱食會甜一點點,但我還是覺甜味很適中,配以湯圓好香芝痳味道。不得不提,這家的芋圓真的很出色,每一粒的味道分明,不會像某些店的一股死死的粉味,口感非常煙韌,配以椰香糖水和燉奶口感好特別,而且份量不小,一碗有10多粒芋圓,心機之作,暫時是我在香港食過

椰皇湯圓三色圓燉奶

椰皇湯圓三色圓燉奶❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
這一個甜品一上台,便聞到濃濃的椰香味(可能熱食關係),起初以為小的一個,結果來到發現椰皇是特大size,而且同一般出面食的有分別,冰室的是糖水燉奶各一半,店員說熱食會甜一點點,但我還是覺甜味很適中,配以湯圓好香芝痳味道。不得不提,這家的芋圓真的很出色,每一粒的味道分明,不會像某些店的一股死死的粉味,口感非常煙韌,配以椰香糖水和燉奶口感好特別,而且份量不小,一碗有10多粒芋圓,心機之作,暫時是我在香港食過最好食既芋圓燉奶。

桂花桂圓燉雪梨桃膠

桂花桂圓燉雪梨桃膠❤️❤️❤️❤️❤️❤️
這裡的甜品好特別,集視覺、味覺、嗅覺於一身,又是一上台,便聞到陣陣桂花香味,味道沒有燉奶般重口味,配以雪梨清燉格外清甜。桃膠份量一點也不少,而且軟硬度剛好,值得一提,桂花糖是他們家自家製的,怪不得我覺得味道和我在別的吃不太一樣,味道好特別。👍🏻👍🏻

走之前,我發現他們家的芋圓有冷藏版本,供客人買回家自煮😍😍😍結果,我一口氣買了數十包芋圓和他們自家製的桂花糖,店員好細心講解烹調方法,非常簡單,不善於下廚的我,也絕對沒有問題。哈🤣👍🏻😋
2020-02-16
椰皇湯圓三色圓燉奶