今日去咗「錦麗」主打越南菜式嘅餐廳,平時嚟呢度主要都係食生牛肉河,呢度嘅食物質素相當穩定,每次嚟都好好味,而且外賣嘅時候中午會特別細心幫我哋分好晒湯!唔會令到河粉嚟到嘅時候已經發脹,呢個細心係好緊要嘅!今次嚟到試吓唔食湯河,叫咗兩樣嘢,一份咖喱牛腩飯同埋一份越式雜錦飯!結果兩樣嘢都冇令我失望,牛腩飯嘅咖喱香濃,飯粒又軟又香,真係開胃又滿足。而越式雜錦飯入面有豬扒扎肉同埋魚餅等等,每一樣都好鮮美,令我嘅味蕾都好滿足。「錦麗」嘅食物真係好正,質素唔變,每次都食得好開心。而且服務亦都非常周到,特別係外賣嘅時候細心分湯,真係令人感受到餐廳對客人嘅用心。下次再嚟「錦麗」,我一定會繼續享受佢哋嘅招牌生牛肉河,同埋試吓其他嘅越南菜式。好期待再次品嚐呢度嘅美食!

📍#坑口 #錦麗#羊羊在坑口#羊羊在新界最近行街咁啱行過,就試下呢間特色越南菜🇻🇳裝修都精緻,幾有越南街頭風味🤣最特別係有分一人同二人套餐,咁就可以唔駛頭痕揀食咩✌🏻🐑越式晚市套餐 (風味二人套餐) $226🍜胡志明綜合粉勝在多花款,有生牛肉、熟牛肉、牛丸🐮生牛肉燙一燙已經熟咗8成,但係同熟牛肉比點都嫩滑啲😋有得揀金邊粉、河粉、米粉等,感覺上金邊粉同河粉分別唔大,最多都係粗幼唔同🤪✨特色小食拼盤有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、牛油雞鎚、香茅豬扒,最大特色係勁油🫠仲要凍咗,所以食落麻麻😥🎋清甜甘蔗汁甜係假甜,飲落好似濃縮蔗汁溝水😇總價錢 - $226+10% 評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀環境:🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #坑口美食 #新界美食 #美食推介 #越南菜 #蔗蝦 #牛肉粉 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #高質午餐推介 #中菜 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記

📍#坑口 #錦麗

#羊羊在坑口
#羊羊在新界

🐑越式晚市套餐 (風味二人套餐) $226
🍜胡志明綜合粉

✨特色小食拼盤

🎋清甜甘蔗汁
甜係假甜,飲落好似濃縮蔗汁溝水😇

總價錢 - $226+10%

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

2023-04-23 219 浏览
星期日去錦麗食晚餐,還記得上次堂食已經是起碼三年前,剛開業時經常排長龍,要六時前來到才較容易有位。這天七時來到,剛好有位。上次來時小朋友還細,只吃牛肉湯河走牛肉——淨食一小碗河粉已經飽,這次再來已經可以自己吃一份一人餐。兩大一小點了一客熟牛河套餐,有幾款小食可以選擇,小朋友很健康地選了蔬菜,飲品則給了媽媽選,於是點了少甜玫瑰龍眼茶。媽媽單點了法式燴牛頰肉撈檬,爸爸單點了火車頭飯。小朋友去到餐廳,看完菜排便要去廁所,所以邊行邊自助下單,沒想到上菜速度那麼快,回來時兩份餐已經來了。熟牛河:小朋友一向不喜歡吃脂肪多的牛肉,上菜時見白色肥膏不多,但最後小朋友都是只吃河粉,肉都留在碗內,菜也吃了不少。於是爸爸媽媽都夾了牛肉來吃,沒什麼問題,厚厚的有點像牛腩但沒那麼肥。在將軍澳區吃了很多間越南菜,暫時未有一間合小朋友心意。法式燴牛頰肉撈檬:檬粉份量比其它店少(其他店可以夠2個人食),之前外賣時已經知道,但因為這次是一人一份,所以份量剛剛好。檬粉很正常,全都熟,不會像某些點會有太生或者黏在一起的問題。因為是自助下單,終於記得走蔥,可以把全碟撈埋。以往很少撈檬會有肉鬆,原來夾埋都幾好食。牛頰肉很軟,不

法式燴牛頰肉撈檬:檬粉份量比其它店少(其他店可以夠2個人食),之前外賣時已經知道,但因為這次是一人一份,所以份量剛剛好。檬粉很正常,全都熟,不會像某些點會有太生或者黏在一起的問題。因為是自助下單,終於記得走蔥,可以把全碟撈埋。以往很少撈檬會有肉鬆,原來夾埋都幾好食。牛頰肉很軟,不太肥,還有幾件紅蘿蔔,味道不錯。

火車頭飯:賣相不錯,但爸爸說不太好吃,鼓油很鹹,不是甜鼓油或者淡味的,蔥油也不好吃,還加了句評語:「以前排長龍,現在不用排隊是有原因的。」

龍眼茶:賣相很靚,點了少甜,飲品果然不太甜,但龍眼肉是甜的。

2023-04-23
用餐时段
2023-03-22 538 浏览
東港城真係美食荒漠冇乜好嘢食可以揀今日突然想食吓湯河於是膽粗粗試吓錦麗我見人哋話佢嘅越南牛河都算穩陣咁一於試吓佢先呢個熱飲麻麻地我哋叫咗個二人餐呢個越南滴滴咖啡要另外加多$12但係完全唔值呢個價我食呢個係安格斯越南牛河散叫係最貴嘅 一個要$99但係同對面嗰個越南牛河冇乜分別只係多咗幾塊安格斯牛肉但就要加多$30同埋多咗塊擺盤同筷子同碟青檸芽葉睇真啲小食拼盤就幾好食嘅算係正常水準個蔥油炸雞同豬扒都好味其他都係一般水準不過佢最唔掂係服務水平落單個女侍應冇乜禮貌餐廳坐嗰張枱非常之逼基本上擺晒所有食物同飲品會逼到驚打瀉嘢 食得好唔暢快最重要係佢個牛肉湯係唔夠熱啲湯直頭唔夠熱到淥熟唔到啲牛肉你話就算個湯幾好味都冇用
東港城真係美食荒漠

淥熟唔到啲牛肉

你話就算個湯幾好味都冇用

2023-03-22
2023-03-03 235 浏览
每次嚟東港城食嘢,都唔知點解不期然都會喺你呢度食越南嘢😆😆最鍾意食佢嘅香茅豬扒,大件抵食好味👍🏻👍🏻我哋午餐時段嚟食叫咗套餐,我叫咗香茅豬扒撈檬粉,最鍾意佢清爽得來豬扒舊嘢味😋😋加咗一份越式春卷、同牛油雞翼,呢個係必食嘅😛今次叫咗個薏米飲品唔會太甜,又有一粒粒嘅薏米粒粒喺入邊👍🏻👍🏻朋友就叫咗香茅豬扒湯粉,佢嘅湯底濃不油膩好好味,其實每次嚟到都想試吓佢嘅咖喱飯,但係不期然就會叫咗香茅豬扒,因為真係好好味🤣🤣下次有機會嚟試一定試吓佢嘅咖喱飯,因為都好多人食呢個餐
每次嚟東港城食嘢,都唔知點解不期然都會喺你呢度食越南嘢😆😆

最鍾意食佢嘅香茅豬扒,大件抵食好味👍🏻👍🏻

加咗一份越式春卷、同牛油雞翼,呢個係必食嘅😛

下次有機會嚟試一定試吓佢嘅咖喱飯,因為都好多人食呢個餐
2022-12-06 360 浏览
其實本身東港城搵食真係好麻麻., 所以都盡量唔想過黎. 本身行過想試佢隔離間 XXX BBQ 3:45PM 話已經冇午市, 做晚市有冇問題, 串到一個點…之後轉左黎呢度, 有位經理級SERVICE 唔錯(雖然都出錯ORDER但都有即時換. ). 所以落左單最好都望下自己落左咩食物.估唔到呢間野個湯底咁掂, 真係好好味. 小朋友都實鍾意. 麵有2種俾你揀好專業 (雖然我冇去過越南) 不過成日睇KOL 介紹大概呢度個湯底都正宗. 之後同朋友講返先知APM 都有….真係行過咁多次都唔知係邊. 下次真係要留意下先. 叫嘛小食併盤都大份, 不過都幾熱氣. 要搵多幾個人分擔下好D .. 最後食唔晒.會再幫襯

會再幫襯
2022-05-10 650 浏览
🌟大蝦扎肉撈檬蝦肉彈牙,檬粉好爽滑,落埋汁,酸酸甜甜少少辣好醒神開胃🌟胡志明綜合粉用左金邊粉,配料有牛丸,生牛肉,牛腩,全部都炆得好淋好入味,湯底好清甜無味精🌟越式蔗蝦蔗蝦蝦肉好彈牙,口感不錯🌟金絲網蝦春卷春卷好香口,特別係金絲網,入口鬆化,裡面有蝦肉,食落唔油膩🌟椰汁三色冰好香椰汁味,裏面有紅豆黃豆同埋綠色嘅啫喱條,煙煙韌韌好有咬口🌟香濃美祿好香濃嘅朱古力味,係一個飽肚同埋增肥自選📍錦麗 (將軍澳)將軍澳重華路8號東港城2樓223號舖
🌟大蝦扎肉撈檬
蝦肉彈牙,檬粉好爽滑,落埋汁,酸酸甜甜少少辣好醒神開胃

🌟胡志明綜合粉

🌟越式蔗蝦
蔗蝦蝦肉好彈牙,口感不錯

🌟金絲網蝦春卷
春卷好香口,特別係金絲網,入口鬆化,裡面有蝦肉,食落唔油膩

🌟椰汁三色冰

🌟香濃美祿
好香濃嘅朱古力味,係一個飽肚同埋增肥自選

📍錦麗 (將軍澳)
將軍澳重華路8號東港城2樓223號舖
2022-03-25 772 浏览
食過咁多間越南粉麵,我最中意既係錦麗既湯底🤩佢既湯底夠濃又鮮甜,一啖麵一啖湯真係好正,每次食都會成碗湯飲晒🤣而家仲推出左外賣自取優惠,一定要試下外賣選擇都算多,有湯麵、飯同撈檬😉平時堂食每次都淨係會嗌湯麵,今次外賣就試多左好多款❣而且水準都好高👍不過就幾多味精,食完之後飲極水都好口渴🤣任選1套餐($68)任選2套餐($132/ 送馬拉盞醬時蔬及飲品2杯)任選3套餐($188/ 送馬拉盞醬時蔬及飲品3杯)🐮香茅咖哩牛腩飯第一次試錦麗既咖哩飯,估唔到好好食❣咖哩好香,牛腩亦煮得好林好入味💯入面仲加左蕃茄仔同薯仔😃咖哩汁亦都夠晒多,食咖哩真係可以食幾琬飯🤣🐷香茅咖哩豬扒飯香茅豬扒同咖哩分開上豬扒都算大塊同厚身,而且好香香茅味🥳咖哩汁送飯一樣冇得輸😋值得推介😍🦐大蝦扎肉撈檬相比起咖哩飯,麵類就有啲失色😯可能因為味道冇咁濃,而且撈檬汁比得好小,唔係好夠撈晒成個麵🥲材料就都算豐富,有蝦、札肉同青瓜絲蘿蔔絲😝想清清地又開胃啲既話,揀呢款都唔錯😚🐔雞絲扎肉香濃雞湯金邊粉湯麵既湯底冇堂食咁好食,都算鮮甜😉雞絲偏韌,札肉味道唔錯,不過得好小舊😆湯同麵有分開唔怕食既時候啲麵浸到林晒😎🥦馬拉盞醬時蔬今晚既時蔬
食過咁多間越南粉麵,我最中意既係錦麗既湯底🤩
而家仲推出左外賣自取優惠,一定要試下
外賣選擇都算多,有湯麵、飯同撈檬😉
平時堂食每次都淨係會嗌湯麵,今次外賣就試多左好多款❣
而且水準都好高👍
不過就幾多味精,食完之後飲極水都好口渴🤣

任選1套餐($68)
任選2套餐($132/ 送馬拉盞醬時蔬及飲品2杯)
任選3套餐($188/ 送馬拉盞醬時蔬及飲品3杯)

🐮香茅咖哩牛腩飯
第一次試錦麗既咖哩飯,估唔到好好食❣
咖哩好香,牛腩亦煮得好林好入味💯
入面仲加左蕃茄仔同薯仔😃
咖哩汁亦都夠晒多,食咖哩真係可以食幾琬飯🤣
香茅咖哩牛腩飯

🐷香茅咖哩豬扒飯
香茅豬扒同咖哩分開上
豬扒都算大塊同厚身,而且好香香茅味🥳
咖哩汁送飯一樣冇得輸😋
值得推介😍
香茅咖哩豬扒飯

🦐大蝦扎肉撈檬
相比起咖哩飯,麵類就有啲失色😯
材料就都算豐富,有蝦、札肉同青瓜絲蘿蔔絲😝
想清清地又開胃啲既話,揀呢款都唔錯😚
大蝦扎肉撈檬

🐔雞絲扎肉香濃雞湯金邊粉
湯麵既湯底冇堂食咁好食,都算鮮甜😉
雞絲偏韌,札肉味道唔錯,不過得好小舊😆
湯同麵有分開唔怕食既時候啲麵浸到林晒😎
雞絲扎肉香濃雞湯金邊粉

🥦馬拉盞醬時蔬
今晚既時蔬係菜心,配埋佢既馬拉盞醬都好唔錯👍
不過份量就好小,得4條🤣

飲品
🥤清甜甘蔗汁(凍)
唔錯,不過偏甜左啲

🥤自家薏米水(凍)
薏米水加左薑,幾好飲

🌹玫瑰龍眼茶(熱)
呢款就麻麻地,可以唔洗試😅

📌錦麗
將軍澳重華路8號東港城2樓223號舖

😋食物質素:7.5/10
💰性價比:7/10
👣回頭率:7.5/10
2022-03-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
香茅咖哩牛腩飯
香茅咖哩豬扒飯
2022-03-21 340 浏览
今日路過東港城,仍然禁晚食堂食, 去完超市買野7:30pm 見錦麗仲有開仲有外賣特價餐已經覺得好好,咁既時勢,有好多餐廳寧願唔做外賣生意直頭關門...過往食親錦麗堂食都覺得係好味,即使排長龍,有時為左碗河都會照排隊。其實外賣餐都有河粉,但怕攞到返屋企果20分鐘車程會軟晒,所以都係叫返飯及撈檬穩陣d~😌點左2人餐$132, 包飲品及送馬拉盞炒菜,加埋外賣盒$144,有肉有菜有野飲算係咁~點左咖喱牛腩飯,個南洋咖喱汁其實都幾香唔錯,加$9叫左個紅荳冰,勁多煮軟晒既紅豆我鍾意😋再點左個大蝦扎肉撈檬,酸甜汁兩盒啱啱好,有青瓜及蘿蔔絲幾清新,而且有花生粒夠香,不過覺得扎肉及蝦少左dd 😅, 但整體外賣都好味!杯自家薏米水落左薑冇咁寒,我覺得幾好飲👍

杯自家薏米水落左薑冇咁寒,我覺得幾好飲👍

2022-03-20
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 大蝦扎肉撈檬
2022-01-16 394 浏览
每次黎食都只會食河粉,但無計,無得食晚市唯有叫外賣啦,但外賣又無河粉買(但係河粉先係呢間店特色)ps:(之前有河粉外賣;但質素跌5成)都幾搞笑🤪 今次叫左咖哩牛腩飯加蝦餅!先講個蝦餅….唔跟醬,邊好食,係咁既生意下都唔記得跟醬,都好失望下,d員工好似剩係識企到吹水都唔檢查下,呢樣真係扣好多分,最基本既野都做唔到,真係要檢討下。另外個飯呢….我想講,專心做番粉啦!試完呢次真無回頭,難食,失望,有時間研究下個河粉外賣點樣保持水準仲好啦!
都幾搞笑🤪 今次叫左咖哩牛腩飯加蝦餅!
2021-10-07 531 浏览
之前應該是大約四年前,在hang hau試過,真的不是想像中的那越南菜~~過了那些年,因工作関係,現3:30才可以lunch.就在此間再點了下午茶~~竟然有驚喜。現代已不同了,要自己落單(自助式)我叫了錦丽生牛肉河:)雖然份量少了點,但牛味好足。那拉杯椰汁紅豆冰,紅豆好大粒但不是粒粒分明,有些紅豆容夾住了。好耐未試過那往日的椰子汁味。價錢不是太平$53.因份量真真的好少,只有兩塊牛,一少河粉。如正常食量的一定不夠。可選擇午餐。

我叫了錦丽生牛肉河:)

2021-07-30 513 浏览
錦麗開得越來越多, 有時如果想食下牛河,當快餐都係一個唔錯既option晚市黎到等位15分鐘, 反而點完單上菜速度就快😌用app可以點單其實係幾方便📲可以睇清楚慢慢揀,5分鐘左右就送上🍜🍜錦麗生熟牛肉粉🤤生牛肉係薄片, 浸一浸湯都好快熟晒河粉唔會太油膩, 湯底都ok既另外佢仲有d小食, 下次都可以考慮下食炸春卷/ 蝦餅不過大前提都係睇下佢駛唔駛排隊~如果真係要排太耐都未必會食同埋快餐都要$60/70 位🥺😮‍💨

可以睇清楚慢慢揀,5分鐘左右就送上🍜🍜

錦麗生熟牛肉粉🤤
生牛肉係薄片, 浸一浸湯都好快熟晒
河粉唔會太油膩, 湯底都ok既
另外佢仲有d小食, 下次都可以考慮下食炸春卷/ 蝦餅

不過大前提都係睇下佢駛唔駛排隊~
如果真係要排太耐都未必會食

同埋快餐都要$60/70 位🥺😮‍💨
2021-06-24 366 浏览
嗰日自己一個食晚飯又好想食麵嘅關係 就去咗食越南粉麵我叫咗個生熟牛肉河 本身想轉濛粉 不過佢冇呢個選擇㗎 淨係可以揀河粉或者金邊粉等上菜嘅時間都唔算好耐不過佢比錯咗個麵我比左個牛丸河粉因為我真係唔食牛丸所以都係叫佢換返俾我聽日牛腩都好多食唔晒~ 所以佢都足料既!
嗰日自己一個食晚飯

不過佢比錯咗個麵我
比左個牛丸河粉
因為我真係唔食牛丸
所以都係叫佢換返俾我

聽日牛腩都好多食唔晒~
所以佢都足料既!
生熟牛肉河
肥姑姐飲食推介 - 越式蒜蓉牛油雞翼Pho Le 錦麗地址:香港新界將軍澳重華路8號東港城商場二樓223號舖Add.: Shop 223, 2/F, East Point City, 8 Chung Wa Road, Tseung Kwan OTel.: 262308111)環境衛生雖然店舖面積細細(實用面積約600呎),但環境總算乾淨衛生,目測可容納30人。東港城嘅錦麗算係區內很受歡迎嘅越式河粉店,通常晚市都需要排隊,等候時間大約15至20分鐘。2)食物質素越式蒜蓉牛油雞翼我諗我喺香港食過最好食嘅蒜蓉牛油雞翼就係在錦麗內食到,試過其他餐廳一係就炸到啲雞翼太老好似食樹枝咁,一係就雞翼入邊未熟透,我覺得錦麗嘅蒜蓉牛油雞翼好食嘅地方就係a)即點即炸一上枱永遠係脆卜卜,b)蒜蓉牛油味啱啱好唔會太濃唔會太淡,c)雞翼炸到啱啱好熟晒又唔會過硬過乾,一咬落口仍然係好多汁,d) 最後呢度嘅雞翼大件夾抵食,一碟四件仲要只係HK$45,真係超抵! ! !3)價格HK$45 越式蒜蓉牛油雞翼(免加一服務費)4)再惠顧指數👉🏻
肥姑姐飲食推介 - 越式蒜蓉牛油雞翼
Pho Le 錦麗

地址:香港新界將軍澳重華路8號東港城商場二樓223號舖
Tel.: 26230811

1)環境衛生

2)食物質素

3)價格
HK$45 越式蒜蓉牛油雞翼
(免加一服務費)

4)再惠顧指數👉🏻

2021-05-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-05-30 433 浏览
今日探大肚婆黎到寶琳,去到東港城諗人住食神石燒肉但人太多,於是轉場食錦麗。晚市等位大約15分鐘,大肚婆企左10分鐘頂唔住揾位坐先。入座後用app 點餐,老婆想試芒果糯米飯,而我當然要食招牌湯河,另再加點芒果三色冰。-湯河上菜速度頗快,5分鐘就端上,牛湯河保持一貫水準,但牛丸略帶騷味。 芒果糯米飯製作需時,芒果甜度適中,但份量頗少,糯米飯略為黏口。-朋友點了香茅豬扒魚餅飯拼芒果糯米飯,魚餅偏鹹偏辣,豬扒偏硬,似乎到錦麗還是選湯河為上。-飲品芒果三色冰直頭 圖文不符,不像圖片那麼分明,芒果和紅豆唔夠多,直情冇芒果味。所以下次都唔試呢間喇。

胡志明綜合粉
香茅豬扒魚餅飯
芒果糯米飯
芒果三色冰
2021-05-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
胡志明綜合粉