搵搵尖沙咀有咩日本菜,揾下搵下就搵到呢間。🦀蟹係必須的,所以叫左個“海膽松葉蟹蓋甲羅燒”$128。即燒香噴噴,香氣飄揚。滿滿蟹膏即場燒香熱辣辣,然後即食真係好正🤤🍗想食下雞肉就叫左“自家製免治雞肉軟骨”$48。雞同雞蛋嘅配合係唔會錯,就好似親子丼咁😂將入味嘅免治雞肉,點入金黃嘅蛋漿,十分滋味。🐂“封門柳飯”係必試。因為封門柳呢個部位係好罕有,而且肉質質素好高。低脂肉味濃嘅配搭,好正。另外佢矮瓜同翠玉瓜都唔錯,送飯都非常之香口。🦑“螢光魷魚芝士”$88係幾盞鬼嘅一味餸。佢係冷盤嘅魷魚,酸酸鹹鹹咁本身都好鮮味,但配埋芝士一齊食個味道仲夾。食落有一種盞鬼嘅感覺,因為滑捋捋之中又有啲芝士嘅質感。🎿另外仲叫咗日本銀杏 $28、粟米 $28,呢兩樣就不重點推介但可以一試。✔️
搵搵尖沙咀有咩日本菜,揾下搵下就搵到呢間。

估唔到諾士佛台尾,再上少少山坡,寶生酒店內有間勁靚嘅日式居酒屋。 未上去入到門口已見到日本園林設計嘅裝修,再行樓梯上去,就係一間隱世嘅居酒屋。 樓底超高非常舒服,以水泥灰作主調嘅裝修,非常型格。 再行樓梯上去,就係一間隱世嘅居酒屋。 樓底超高非常舒服,以水泥灰作主調嘅裝修,非常型格。 鰻魚飯 $108鰻魚非常肥美,口感滑嫩, 鰻魚燒到金黃色。非常入味, 每粒白飯深入鰻魚嘅味道,非常好食。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $108用空嘅蟹蓋,裝住海膽同松葉蟹膏。 在網上燒熟入面嘅材料。 超濃嘅海膽同蟹膏味。另跟上鹹味梳打餅。將海膽蟹糕擦在梳打餅上,超好味。 燒日本魷魚一夜干 $98入到居酒屋必點嘅燒魷魚一夜干,估唔到呢間居酒屋真係比足一條魷魚🦑我哋,好足料。 非常重魷魚味。燒汁牛肋 $68 牛肋燒到剛剛好,肉質唔會太老,非常鮮嫩。超有牛味! 厚切牛脷芯 $78外觀唔知以為係一口和牛粒。原來係厚切嘅牛脷,比起平時出邊食到嘅牛脷片厚三倍。 燒到外脆內軟,食落非常爽口。自家製免治雞肉軟骨 $48雞肉軟骨非常重雞味,外觀似雞肉串。 仲有蛋汁比你點。蛋再將雞味提鮮,超好味。 雞皮餃子 $48 用咗傳統入式餃子去

鰻魚飯 $108

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $108

燒日本魷魚一夜干 $98

燒汁牛肋 $68
牛肋燒到剛剛好,肉質唔會太老,非常鮮嫩。超有牛味!

厚切牛脷芯 $78

自家製免治雞肉軟骨 $48

雞皮餃子 $48
用咗傳統入式餃子去燒燒完後嘅餃子外脆內軟,唔會食濟。

金皮紫蘇蝦卷 $48
用紫蘇葉包住一隻新鮮嘅蝦再攞去燒非常特別嘅串燒平時喺居酒屋好少見到呢款串燒值得再叫。

荔枝豬肉卷 $32
荔枝肉清甜爽口,再比燒香左嘅豬肉皮包住,鹹中帶點甜,荔枝吸收豬肉嘅油份,食起嚟冇咁肥膩冇禁濟,簡直係完美配搭。

蟹膏豆腐 $58 (3粒豆腐)
三粒豆腐上面都放咗蟹肉,再分別配上原味蟹子、綠色蟹子及魚子。叫來打卡非常值。 蟹肉真係超從蟹味再配上淡淡嘅豆腐,濃中帶點清淡,感覺特別。

酢漬水母 $58
檸檬柚子浸水母,水母好爽口。幾特別值得一叫。 好少地方有水母食。

我哋仲叫了枝日本sake飲,好重米香,入口滑溜,不確喉。 第一次見餐廳用個咁靚嘅玻璃兜裝住三枝玻璃樽,超靚。每個玻璃樽可裝100ml sake, 下面有好多冰去令sake 長期keep 住冰涼嘅口感。

2022-10-09
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 荔枝豬肉卷
  • 蟹膏豆腐
  • 厚切牛脷
  • 自家製免治雞肉軟骨
環境優美,有日式燈籠裝飾👍🏻服務態度佳,冷氣適中👍🏻👍🏻🏮自家製免治雞肉軟骨$48,雞蛋好似太陽花咁,好靚,賣相很不錯!仲要自家製!食得出入面有細細粒雞軟骨,佢既汁好特別,加埋蛋黃汁,絕配!多汁香脆可口🤤🤤一定要食!串燒仲有細細個爐可以自己燒🤣好玩!串燒都好好食好爽口多汁🤤粟米大大份好甜,都係$28,性價比高👍🏻海膽松葉蟹蓋甲羅燒咁大份都只係$128,抵到爆!幼滑海膽加上鮮甜松葉蟹肉同埋濃郁蟹膏,加上細心燒煮既甲羅燒,配搭餅乾更滋味!👍🏻🤤👅👏🏻真係讚不絕口🙌🏻😋有機會一定要試!
環境優美,有日式燈籠裝飾👍🏻服務態度佳,冷氣適中👍🏻👍🏻🏮
2022-10-10 14 浏览
趁星期六weekend放假可以出去食好西同埋拍拖拖😌😌我地係openrice search到呢間日式居酒屋,睇落好似幾唔錯咁👍🏻👍🏻服務質素非常好,態度親切有禮,職員都好細心,驚我怕凍,特登揀個無對住風口既位 環境清靜,適合一邊品酒一邊傾計談心😗❤️坐得好舒服👍🏻👍🏻😀男朋友食咗$48既自家製免治雞肉軟骨,脆卜卜好好食!雞肉瘦,唔會肥膩!所以無咁多油😌😌另外我食咗$108既燒油甘魚鮫,營養豐富,而且無燒窿👍🏻👍🏻大大啖燒油甘魚肉真係好惹味!😍😍梅酒加冰真係正到無得彈,加上梅子味好入味,酒都發酵得剛剛好,唔會好灼喉,易入口!👍🏻👍🏻😎酒鬼既我仲飲埋泉姬柚子酒😂😂都係一樣咁好飲!👍🏻👍🏻唔會太甜太苦,飲得好舒服😌一邊食串燒一邊飲酒真係超級無敵爽!得閒真係要來再chill chill❤️‍🔥

呢日同老公黎尖沙咀呢間日式高質打卡居酒屋拍下拖👫餐廳門口就好有型,一打開門就別有洞天,門口日本園景裝飾,好有心思同別緻,順住好有情調嘅樓梯,上到去仲有俩個超大鳥籠造型嘅座位,大堂落地大玻璃襯的餐廳空間更寬闊明亮,吧台位置都好多!餐廳主打高質日式串燒,新鮮食材多来自日本产地,海鮮及每日空運到港的魚類!海膽松葉蟹蓋甲羅燒 店員現場幫我燒,海膽好夠味好鮮甜😋加埋蘇打餅搭配食都幾特別,呢個必點👍自家製免治雞肉軟骨自製免治雞肉入面仲有雞軟骨,加埋生蛋黃一起食,搭配完美👍雞皮紫蘇蝦卷雞皮香脆,蝦肉彈牙,带有淡淡嘅紫蘇味,一啲都唔油膩👍👅厚切牛脷厚切牛脷啖啖肉,好厚實嘅口感,牛味都好重!軟嫩多汁带有小小韌勁👍紐西蘭羊架唔會好重蘇味,肉質粉嫩淋滑😋汁烧牛肋🐂牛肋肉質鮮嫩,自家醬汁搭配的好好味🤗封門柳飯🐂份量好大份,柳牛肉都幾大塊,鮮美嫩口😋綠茶蕨紅豆白玉 綠茶味唔算太濃 冇苦澀味玉子加埋红豆既甜味真係岩岩好最後食埋個甜品真係大滿足整體來講呢間高質嘅居酒屋食物質素高環境又舒適,服务態度都好好👍好值得同朋友黎chill下或者情侶夫妻慶祝都好適合👍
呢日同老公黎尖沙咀呢間日式高質打卡居酒屋拍下拖👫

海膽松葉蟹蓋甲羅燒

自家製免治雞肉軟骨
自製免治雞肉入面仲有雞軟骨,加埋生蛋黃一起食,搭配完美👍

雞皮紫蘇蝦卷
雞皮香脆,蝦肉彈牙,带有淡淡嘅紫蘇味,一啲都唔油膩👍

👅厚切牛脷
厚切牛脷啖啖肉,好厚實嘅口感,
牛味都好重!軟嫩多汁带有小小韌勁👍

紐西蘭羊架唔會好重蘇味,肉質粉嫩淋滑😋

汁烧牛肋🐂
牛肋肉質鮮嫩,自家醬汁搭配的好好味🤗

封門柳飯🐂
份量好大份,柳牛肉都幾大塊,鮮美嫩口😋

綠茶蕨紅豆白玉

2022-10-09 11 浏览
之前上網睇到呢一間日式串燒好多好好嘅食評都忍唔住嚟試一去到門口有一條好長嘅樓梯,有一種恍如隔世嘅感覺。上到去高樓底落地玻璃成個空間咁真係令到我覺得唔似係一間好普通嘅日式居酒屋度食嘢咁。我哋一坐低,就叫咗支sake。支sake 有一啲米香而又有清爽嘅感覺好適合夏天飲。我哋叫咗免治雞軟骨串,鵝肝,和牛串,牛舌,羊架,蘆筍豬肉串,翠玉瓜,冬菇,雞湯茶漬飯…當中最鍾意佢嘅免治雞軟骨串。佢跟咗個好濃嘅日本蛋俾我哋沾,甜甜嘅蛋汁配相勉之雞軟骨肉香,真係好好食。我覺得好適合慶祝生日或者慶祝紀念去食呢一間餐廳。
之前上網睇到呢一間日式串燒好多好好嘅食評都忍唔住嚟試
我覺得好適合慶祝生日或者慶祝紀念去食呢一間餐廳。

2022-10-07 13 浏览
第一次來居酒屋食飯飲酒,呢間真心讚👍🏻裝飾高級簡約,以日本風為主,簡單舒適!檯凳都好大張,坐得好舒服,唔會同隔離前後左右一齊迫👍🏻我食咗海膽松葉蟹蓋甲羅燒,$128都唔算貴。蟹蓋上面有滿滿既蟹膏,蟹肉同海膽。蟹蓋放係小火爐上燒,將蟹海膽同蟹膏煮溶不斷攪拌,陣陣濃郁香味四溢,燒蟹蓋聲好吸引人食慾🤤😂加上餅乾可以配海膽醬一齊食,再飲幾啖梅酒,簡直正到爆!係享受緊呢個完美配搭🤤❤️‍🔥另外串燒新鮮熱辣辣都好惹味!🤤🤤😋酢漬水母都好好食!韌口,易咬,易消化👍🏻🙌🏻梅酒酸酸甜甜真係好好飲😍我個人對梅酒有獨特既鍾情😂😂
2022-10-07 15 浏览
中秋呢幾日連假可以係屋企chill吓,行街食飯放鬆下👍🏻😗琴日同老公二人世界,來食呢間日式居酒屋🏮一入來裝修已經好靚,好有個性同格調,有高級感👍🏻我地食咗海膽松葉蟹蓋甲羅燒,大大啖海膽真係好好食🤤🤤燒既過程仲好香👍🏻配埋餅乾食一流!$98日本明太子都好好食!瓜好鮮甜,明太子一塊塊酸酸甜甜咁好開胃!燒粟米,日本銀杏,燒雞軟骨,燒雞腎$32都好正!香脆爽口,啖啖串燒爽口彈牙!又唔會好多油,而且可以自己燒,其實幾正!我地仲飲咗梅酒,啖啖梅味好香甜,酸甜梅酒我勁鍾意,好開胃,飲完可以再食多幾串串燒!😂😂
2022-10-06 13 浏览
嚟到第一件事就係揀杯飲酒呢隻酒好純,但易入口,濃度唔算高到接受唔到雞皮好焦貌,送酒好正。食落唔會有雞騷味但小心食完一碟想要多碟🙈蟹肉蟹子嘅份量足,混入左豆卜,令菜式更加飽肚由上以下嘅串燒分別係:大蔥豬腩,厚切牛脷,瓜,雞翼同埋荔枝豚肉。整體味都唔錯,但特別推薦荔枝豚肉。荔枝好Juicy,夾埋豚肉,熱熱地咁食很不錯鮑魚夠大隻,唔會燒到好老火,切開左一片片更容易同朋友share甲羅燒嘅海膽成片都可以睇得到,有專人幫你燒,配埋三塊餅乾,每塊都可以塗上滿滿的甲羅燒,真係好滿足白膳的皮烤得焦脆清雞湯泡飯墊墊肚再飲酒冇咁傷胃份量夠兩個人share雪芭有好多種生果可以揀:菠蘿、椰子、白桃、蘋果。。。味道酸酸甜甜 下次想試椰子
嚟到第一件事就係揀杯飲酒
呢隻酒好純,但易入口,濃度唔算高到接受唔到

雞皮好焦貌,送酒好正。食落唔會有雞騷味
但小心食完一碟想要多碟🙈
蟹肉蟹子嘅份量足,混入左豆卜,令菜式更加飽肚
白膳的皮烤得焦脆
清雞湯泡飯墊墊肚再飲酒冇咁傷胃
份量夠兩個人share
星期五夜晚返工Happy Friday 同一班同事去食飯,我地經過諾士佛臺附近見到呢間SAKE日式居酒屋好似幾chill,可以一邊食串燒,一邊飲酒傾計😎好爽!我地食咗海膽松葉蟹蓋甲羅燒,疏打餅配海膽好正😍😍大大啖海膽👅👅食到fatfat🤣🤣🤤我地仲試咗$108既燒油甘魚鮫,油甘魚好滑好彈牙,充滿骨膠原蛋白😌😗另外仲食咗啲串燒,日本銀杏$28白鱔 $68,燒雞軟骨😋😋白鱔有彈性,脆口💛👅唔會有太多魚骨,啱曬我呢啲懶人,食魚唔鍾意食魚骨😂😂日本銀杏粒粒彈牙🤤細細粒易入口👍🏻👏🏻
2022-10-06 839 浏览
老友約我放工後食飯, 計劃一下聖誕節旅行及安排放假. 要坐得好, 又食得開心, 她預先在 天文臺圍  Sakeh.日式居酒屋 訂了位. 餐廳位於寶軒酒店一樓全層. 樓下入口裝飾像個日式公園,  有達摩不倒翁注守.有梯級直上, 金黃色燈光, 好有格調啊. 也可由 寶軒酒店 乘電梯上一樓.好喜歡這幅畫, 感覺令人好像身在日本. 餐廳有大型酒吧,也有特式優雅座位, 要先訂位.侍應安排我們入坐後, 送來綠茶及餐牌.   細看餐牌,  食物款式分有前菜, 小食,佐酒燒物, 海鮮, 雞, 豚, 羊和牛, 蔬菜, 主食, 飯團, 甜品等.點了餐和酒, 侍應送來耀眼玻璃小酒杯, 一人揀一隻.特別純米酒鳴子舞, 槽搾深海酒,    入口富清香, 帶點米酒的醇厚.第一道燒物送到, 荔枝豬肉卷  以薄薄的豬腩肉包著荔枝來燒,  外皮豬肉燒得焦香微脆, 入面卷著嘅荔枝好清甜, 不膩喉, 與豬腩肉 相夾, 味道匹配, 必食之選.露筍豬肉卷   外層的豬腩片燒至油份滲出, 豬腩肉香脆, 裏面的露筍吸收了豬腩油份, 色澤翠綠且爽脆, 整個豬肉卷充滿著豬油香味 .南非鮑魚    鮑魚好稔滑, 燒得剛剛好, 沒有乾身,

日式居酒屋 訂了位. 餐廳位於寶軒酒店一樓全層.
 樓下入口裝飾像個日式公園,  有達摩不倒翁注守.
好喜歡這幅畫, 感覺令人好像身在日本.
餐廳有大型酒吧,也有特式優雅座位, 要先訂位.
點了餐和酒, 侍應送來耀眼玻璃小酒杯, 一人揀一隻.
特別純米酒鳴子舞, 槽搾深海酒,
非鮑魚    鮑魚好稔滑, 燒得剛剛好, 沒有乾身, 鮮味加上啖啖肉.
海膽松葉蟹甲羅燒,  真材實料, 份量足.
店員替我們把甲羅燒 放於爐具上,慢慢燒, 感覺很有日本情懷,  燒烤香氣令人唾涎.  火喉控制得岩岩好, 海膽蟹膏滿滿, 正 !!
松葉蟹膏香香的, 海膽香濃鮮美, 有滑溜感, 塗上餅塊一起吃, 好滿意.
燒獅魚鮫    燒烤得香口.  魚肉嫩滑, 魚皮甘香, 魚骨也有脆口效果.  佐酒最佳配搭.
鹽燒安格斯牛柳   色澤鮮明, 口感軟嫩,   帶有肉汁, 牛味濃,  好好食.
自家制免治雞肉軟骨 免治雞肉混合雞軟骨, 有點咬口, 賣相不錯,
 點用日本鮮雞蛋, 打勻配豉油醬汁, 雞肉沾上蛋黃汁, 別有一番風味.

紐西蘭羊架   肉味醃到剛剛好, 質感好稔, 無騷味.

Sakeh  居酒屋形式甚討好,  食材新鮮, 燒烤有技術,   串燒真回味,  侍應服務態度誠懇,  有效率, 我們會再來.
  • 荔枝豬肉卷
  • 露筍豬肉卷
  • 南非鮑魚
  • 海膽松葉蟹甲羅燒
  • 燒獅魚鮫
  • 鹽燒安格斯牛柳
  • 自家制免治雞肉軟骨
2022-10-06 16 浏览
我平時都好鍾意去居酒屋,今次去開尖沙咀就去左呢個Sakeh度食,係一間日式既居酒屋,氣氛同食物都好好!😋👍呢度有好多唔同既串燒食,我都叫左幾款,例如:雞軟骨、露筍豬肉卷,全部串燒既肉都好軟身,夠滑,唔會燒到好似柴咁,咬落都有口感,肉質唔錯,特別係呢個露筍豬肉卷,豬肉淋淋地,配埋脆脆地既露筍,口感好夾,中和左豬肉既味道,好清新👍😋唔係淨係得肉味!仲有呢個海膽松葉蟹蓋甲羅燒,黎到一大個蟹蓋,連埋個燒爐仔,好特別,味道都冇令我失望,好鮮甜,好濃郁!最後係酢漬水母,我都係第一次食酢漬水母,食落係甜甜地,好清,配埋檸檬汁,酸酸甜甜,好清新,好開胃!好適合一開始黎既時候食!😚👍
2022-10-06 10 浏览
今次嚟到尖沙咀居酒家saken朋友表示環境好靚,好舒適,食物都唔錯一打開門就俾我感受到好似去了第個世界,係鬧市中都有片寧靜有8款清酒杯可以揀,咁今次我就揀了「匠」,純米大吟釀 味道入口係淡淡米香味,之後會有甜味,好岩女士入口前菜我地揀了蟹膏豆腐,差唔多見到每枱客都會點又真係好值得食,豆腐好滑蟹膏味好濃夾埋魚籽,一款好清新鮮味嘅前菜之後見到好特別,海膽松葉蟹蓋甲羅燒,滿滿嘅海膽蟹膏鮮味十足,但略咸,除了夾餅乾食,我會想要多一碗白飯又開胃又夠鮮味自家製清雞湯熱稻庭非常推薦,可能蟹膏比較咸所以吸了一碗涼味嘅熱湯,可以中和返預預咸和好暖胃,店員同我講雞湯完全無加味精,用雞慢慢熬出嚟,而且唔油膩,加上稻庭好彈牙,平凡但又好好味雞皮紫蘇蝦卷雞皮香脆蝦肉彈牙,加埋紫蘇葉清新而不油膩燒雞心一點都唔腥,略咸味道較重南非鮑魚燒得有小小乾,有咬口,唔太特別自家製免治雞肉軟骨撈埋醬油雞蛋每雞肉軟骨更加滑,雞肉棒肉汁豐富,啖啖肉好滿足串燒總結嚟講都比較咸,重口味人士岩食肉質都鮮軟,燒得岩岩好,牛舌和荔枝豬卷都好好味,牛舌好厚,豬肉卷粒荔枝超級甜最後再嚟一個菠蘿雪葩做甜點仲有好多款可以揀,有桃有椰子等等…菠蘿好甜
今次嚟到尖沙咀居酒家saken
朋友表示環境好靚,好舒適,食物都唔錯

一打開門就俾我感受到好似去了第個世界,係鬧市中都有片寧靜

有8款清酒杯可以揀,咁今次我就揀了「匠」,純米大吟釀

味道入口係淡淡米香味,之後會有甜味,好岩女士入口

前菜我地揀了蟹膏豆腐,差唔多見到每枱客都會點

之後見到好特別,海膽松葉蟹蓋甲羅燒,滿滿嘅海膽蟹膏
鮮味十足,但略咸,除了夾餅乾食,我會想要多一碗白飯
又開胃又夠鮮味

雞皮紫蘇蝦卷
雞皮香脆蝦肉彈牙,加埋紫蘇葉清新而不油膩

燒雞心一點都唔腥,略咸味道較重

南非鮑魚燒得有小小乾,有咬口,唔太特別

自家製免治雞肉軟骨
撈埋醬油雞蛋每雞肉軟骨更加滑,雞肉棒肉汁豐富,啖啖肉好滿足

串燒總結嚟講都比較咸,重口味人士岩食

最後再嚟一個菠蘿雪葩做甜點
仲有好多款可以揀,有桃有椰子等等…菠蘿好甜好香
飯後做甜點一流
2022-10-06 7 浏览
一個人都要食得好😋今次趁lunchtime,自己黎左呢個尖沙咀既日式居酒屋Sakeh度食,又幾好食喎,放lunch又多左個選擇!🤭👍燒雪干 $48黎到覺得dry dry地,口痕既我即刻叫左個小食先,雪干薄薄地,燒到好香,就咁食會有淡淡既鮮味,配埋側邊既醬食,另加有層次,味道更豐富,止口痕一流🤣🤣海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128聽個名已經想食,又海膽又蟹蓋咁,果然名不虛傳,蟹蓋上面布滿濃濃既蟹膏,上面仲有蟹肉同海膽,見到已經忍唔住,係爐上面燒一燒,就可以食,將熱辣辣既蟹膏同海膽放入口果瞬間真係好幸福🥲😚諗返起都想再食多次🥰自家製免治雞肉軟骨 $48雞肉好軟滑,肉質唔會柴,好實,咬落唔會散,調味夠味,配埋個醬食都好夾,食得好香肉香味,好多肉汁😋👍

燒雪干 $48

海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128

自家製免治雞肉軟骨 $48

2022-10-06 52 浏览
下班後有時跟朋友同事來一個happy hour真的是一種享受,邊品嚐美食邊聊天的感覺實在令人放鬆,如果有一個地方的環境舒適的話就更加分!這天就跟友人來到尖沙咀一間無論環境跟食物都有不錯評價的居酒屋螢光魷魚芝士 $88來吃一個簡單前菜,「螢光魷魚 x 芝士」的組合比較少見,味道濃郁但不帶腥的螢光魷魚跟淡身不膩口的忌廉芝士片,原來是意想不到的匹配,芝士中和了帶鹹香的螢光魷魚,份量剛剛好,作為前菜這個很到位西京燒銀鱈魚 $168個人來說要來推介一下,表面燒得金黃漂亮的銀鱈魚~ 憑香氣已令人垂涎了!西京燒的作用是將魚肉用白味噌做底味,再加清酒和味醂調味,醃上一至兩天再煎香就成了~ 這個入口先甜後鹹,由於以燒物呈上,味道不會太重,甜鹹均勻而不會互搶,還帶陣陣酒香,更能帶出魚本身的鮮味,單吃也覺得滋味!加上銀鱈魚的油份重,肉質偏爽滑,魚油香味縈繞在口中,這樣的搭配絕對是prefect match!厚切牛脷芯 $78越來越多食肆轉為供應牛脷(舌)芯,全因這個比牛脷更軟腍好吃!店家的牛脷芯還要是一串厚厚四大片,不過廚帥拿捏得非常好,就是這樣厚的牛脷芯也燒得剛熟不會老,能保持軟嫩的感覺,厚切令口感、肉味
螢光魷魚芝士 $88
西京燒銀鱈魚 $168
厚切牛脷芯 $78
越來越多食肆轉為供應牛脷(舌)芯,全因這個比牛脷更軟腍好吃!店家的牛脷芯還要是一串厚厚四大片,不過廚帥拿捏得非常好,就是這樣厚的牛脷芯也燒得剛熟不會老,能保持軟嫩的感覺,厚切令口感、肉味、油香變得更豐富~ 再配少許岩鹽將味道更能突出,這個好吃!
汁燒牛肋 $68
如果說牛脷芯味道出色,這個汁燒牛肋也是同樣有驚喜!牛肋肉本身就是油脂分佈平均的一個部位,入口充滿牛香,肉質腍滑而且肉汁滿滿,再加上又是另一種風味啊!
三文魚燒飯團 $42
很少吃到燒飯團,這次點了一份三文魚燒飯團來試,外層燒到香脆,口感有點像飯焦一樣蠻有趣的,中間仍保持平常吃飯團那種濕潤柔軟感~ 米飯早已調味,也加入不少三文魚肉,再搭上紫菜,令口感跟味道更加豐富!
荔枝豬肉卷 $32(兩串起)
大推的燒物!絕對令人有驚喜~
用豬肉卷著新鮮的荔枝果肉燒至豬肉熟透,肉燒得香口,肉質腍滑帶肉汁,油份滿滿,但因為中間荔枝果肉香甜多汁,中和了豬肉的油膩感,甜中帶微酸的感覺,清新可口,配上鹹香的豬肉,帶果甜的鹹香味實在令人一試難望,也令味道提升了另一個層次!連不吃荔枝的我就覺得這個組合實在好吃到不得了~
南非鮑魚 $88
海鮮來說以最簡單的做法就已經吃到海鮮本身的鮮味,店家絕對深諳這個道理,簡單的加入少量鹽巴跟黑胡椒作調味提鮮就足夠!燒得剛好,香氣逼人而且肉質飽滿,入口爽彈~
豬腸 $32(兩串起)
比較少在居酒屋點豬腸來吃,店家把豬腸處理得很好,入口沒有任何怪異味道,中間沒有太多的油脂,所以入口不會覺得油膩,店家用鹽燒的方法將豬腸呈上,燒得表面香脆裡頭軟糯,雖然味道不會似港式豬大腸的味道般濃郁,但愛吃豬腸的朋友一定會愛上這個啊!

自家製雞軟骨 $48

這個由店家自家製的雞軟骨,是選取了包含軟骨的免治雞肉,外層煎得很香口,一咬雞肉肉質扎實有彈性,肉汁很多沒有煎得太乾,加入雞軟骨令口感變得更豐富~ 當然少不了由生蛋黃跟醬油拌成的醬汁,甜甜的帶蛋香,醬油香搭配蛋漿的滑溜感,惹味非常!
作 直汲純米原酒 $788/720ml
來到居酒屋又怎能不喝酒呢?這次經店家推薦揀選了這支「作 直汲純米原酒」!所謂「直汲」就是搾出的酒不倒回酒桶保存而是直接入樽的意思~ 甜甜的酒香,果香馥郁,微辛口,保留了少量微炭酸效果,清爽順喉,味道強烈又清爽~ 很適合配串燒吃!店員更會安排冰筒,倒出清酒後以冰塊來保持溫度,讓客人持續飲用到冰凍的清酒~ 更可讓顧客自行挑選喜歡的清酒杯啊~ 很貼心的安排
店家位於尖沙咀鄰近酒吧集中地:諾士佛台,不卻是比較隱蔽的地區,人流相對較少,更加適合與友人相聚聊天小酌一番
此外,這店的裝潢由門面到室內也是型格有個性,糅合了時尚跟日本風格,由餐桌配搭到傢具、牆身和裝飾一點也不馬夫,帶出現代居酒屋及日本文化,亦為店內增添不少打卡元素
2022-09-20