2019-07-21 6441 浏览
今天來灣仔過一個輕鬆週末,準備到我最喜愛的泰式按摩店盡情放鬆之前,當然要來一頓美味的午餐充一充電。這家位於地鐵站出口對面馬路的潮州菜館,環境優雅又舒適。本年度更榮獲飲食男女最強中菜的銅獎,讓食客更有信心。說明是潮州私房菜,餐牌內滿載潮式名菜是理所當然的了,而我今天衝着而來的,正正是潮州菜中其中一款最著名的—潮式蠔仔粥。潮式蠔仔粥這裏的蠔仔粥果然沒有讓我失望,蠔仔的份量相當多,肉質嫩而且非常鮮味,尺寸亦比一般在街上吃到的較大。蠔仔湯的味道亦很鮮味,本人認為這家的蠔仔粥可以問鼎全港no.1 了。鵝片撈麵鵝片就是潮州滷鵝,非常入味,而且肉質很嫩。美味的滷水汁用來撈粗麵,味道相當之好。韭菜花炒鹹肉暑假正是韭菜花盛產的季節,鮮綠色的韭菜花口感爽脆,而且味道清甜,成為了我最喜愛的其中一款蔬菜項目。薄薄的鹹肉格肥格瘦,它的油脂和鹹味, 正好為韭菜花進行合適的調味。千絲芋頭糕蒸和煎的芋頭糕吃過很多,但是脆炸的芋頭糕還是第一次吃。芋頭糕炸得脆脆的,口感有點像米通,十分香口,讓人不自覺的一口又一口地送進肚子裏。同場加映還有小碟前菜-鹹酸菜,鹹酸菜醃得味道得宜,鹹味和甜味之間誰也不會蓋過誰的風頭,真是很久沒

潮式蠔仔粥

潮式蠔仔粥

鵝片撈麵

鵝片撈麵

韭菜花炒鹹肉

韭菜花炒鹹肉

千絲芋頭糕

同場加映還有小碟前菜-鹹酸菜,鹹酸菜醃得味道得宜,鹹味和甜味之間誰也不會蓋過誰的風頭,真是很久沒有吃過這樣合口味的鹹酸菜了。

2019-07-13
午餐
2019-07-15 1261 浏览
星期日嘅晏晝平日搵飲茶嘅地方既人好多所以就嚟到灣仔呢一間 潮州私房菜食午餐一入到去覺得環境好清幽 裝修簡單舒服 位置亦都好寬敞成個感覺令人好舒服打開個餐廳覺得佢嘅餸菜平均價錢都唔貴價錢中等平均一百蚊左右就已經有小食同主菜我哋嗌咗幾款唔同嘅小食 覺得最好食嘅小食有以下呢幾款 呢個千絲芋頭糕真係好好食 佢脆得呢一啲都唔油 中大出芋香嘅香味 仲食到佢裏面一條條嘅芋絲添啱曬我呢啲怕肥又鍾意食香口嘢嘅人之後 我哋嗌咗個蝦米薯仔粿 呢個小食真係好特別好食嘅薯餅裏面有啲蝦米 好食得呢 一啲都唔油鍾意食蠔餅嘅朋友一定要試呢一個潮州蠔餅烙 真係要一啲都唔油仲食得出蠔仔嘅鮮味 食到停唔到口 阿爸阿媽都大讚好食過普通大排檔同避風塘 嘅餐廳 啲 平時一般嘅 蠔餅一般都煎得會好油但呢個例外 真係一啲都唔油呢個鹵水鵝片真係做得好出色 佢嘅肉質好軟食落去有溶化嘅感覺 配埋啲鹵水汁食口感一流 佢嘅我片每塊都厚度適中 連埋佢底下嘅豆腐一齊食 味道好夾 唔會太鹹唔會太淡 連阿爸阿媽都大讚仲有呢個椒鹽九肚魚 真係食到魚嘅鮮味之餘一啲都唔炸 連配菜嘅沙律都睇得出係高質x我哋嗌咗個瑤柱蛋白飯去配以上嘅小食 炒飯 食得出白飯嘅粒
星期日嘅晏晝平日搵飲茶嘅地方既人好多

所以就嚟到灣仔呢一間 潮州私房菜食午餐

打開個餐廳覺得佢嘅餸菜平均價錢都唔貴價錢中等
平均一百蚊左右就已經有小食同主菜

我哋嗌咗幾款唔同嘅小食 覺得最好食嘅小食有以下呢幾款

啱曬我呢啲怕肥又鍾意食香口嘢嘅人

x

我哋嗌咗個瑤柱蛋白飯去配以上嘅小食 炒飯 食得出白飯嘅粒粒 炒得乾爽之餘保持到 清淡嘅味道

蝦乾粉絲雜菜煲 煲裏面嘅菜唔會煲得太淋 材料充足 夠曬四個人嘅份量 蔬菜亦都好新鮮

佢雙色水晶包裏面嘅鹹有紅豆同綠豆蓉一啲都唔甜 個皮仲好薄添

最後我覺得呢間餐廳真係好適合一家大細活尤其是老人家鍾意食潮州嘢嘅人去試 因為呢度環境真係好舒服同 清幽 同埋可能係私房菜嘅關係呢度嘅嘢食真係比一般茶樓高質精緻服務態度亦都好細心照顧好周到 真係好值得一試呀 價錢中等合理位置亦都好方便唔知係喺地鐵站外邊
2019-07-14 2395 浏览
今天和老闆去食lunch ,老闆帶我來了這間鈺膳,高級潮州私房菜。門面光鮮亮麗,入門口左手邊是一排的紅酒櫃,餐廳位於一樓,店面不大,有幾間廂房,侍應穿正式的西裝,倍感高級。一坐下,侍應遞上餐前小食,酸菜和花生。老闆點了3樣菜,我一邊嘆住茶等。滷水鵝肉$148之前一直聽講呢間滷水鵝好好食,今日終於食到。例牌好大碟,鵝肉質很結實,沒有多餘的脂肪,滷水很入味,鵝肉下面有豆腐,豆腐索了鵝汁和滷水汁,份外入味,入口回甘。蝦乾粉絲什菜煲$108雜菜煲有冬菇,冬瓜,生菜,白菜,蝦乾,草菇等等,用了高湯來處理,味道好鮮甜。潮州炒麵$108第一次食潮州炒麵,闊條麵配以肉絲,鮮蝦,冬菇絲,麵質彈牙爽口,偏清淡的撈麵,附上潮州秘製辣椒油,辣椒油好香,用辣椒油撈麵食,頓時變都好惹味。還值得一讚是侍應的服務態度很熱情有禮,去到食飯會覺得自己是貴賓般招待。

滷水鵝肉$148

蝦乾粉絲什菜煲$108

潮州炒麵$108
2095 浏览
2019-07-13
  • 滷水鵝肉
2019-07-10 973 浏览
今日同幾個同事一齊黎食潮式私房菜。之前都搵過幾間,呢間未食過,打咗電話黎book, 今日12點幾時人流唔算多,不過今日嘅食客都好寧靜,我地可以傾吓計。地方唔算闊大,不過都夠光猛,坐落幾舒服,我地叫咗4人午餐。先黎胡椒豬肚湯,夠香,亦夠味,大家都飲到好欣賞。滷鵝夠味;牛肉通菜好餸飯; 蝦、蟹棗都好味,加咗少少馬蹄,豐富口感;蛋白炒河都夠乾身,仲加入菜甫; 綠豆爽如果唔用黃糖仲好。整體來說,今日午餐很好吃,好過去飲茶,有時食小菜都唔錯。
今日同幾個同事一齊黎食潮式私房菜。

地方唔算闊大,不過都夠光猛,坐落幾舒服,我地叫咗4人午餐。

先黎胡椒豬肚湯,夠香,亦夠味,大家都飲到好欣賞。

整體來說,今日午餐很好吃,好過去飲茶,有時食小菜都唔錯。

炸蝦蟹棗
綠豆爽
滷水鵝肉
  • 胡椒豬肚湯
2019-07-08 1024 浏览
灣仔太多好嘢食,今日又發掘到一間潮州菜,樓上坐,雖然店面不大,食物環境卻都超水準,請客作東都不失體面。餐廳就在地鐵站附近,大大個招牌好難錯過。室內全部都係大台,兩人前來可能需要搭檯。近窗處好似仲有包房。餐牌製作精美,食物選擇眾多,都算係潮州特色。價錢適中,不過不算是平價。👇🏻【鹵水鵝肉】睇餐牌原來有鵝肉同鵝片嘅分別。鵝肉即厚切,鵝片薄切。可能薄切易入口,所以價錢貴小小。我地叫左厚切的鵝肉🙈😆幾驚喜!鹵水十分入味,鵝肉鹹香,肉質唔柴,啲皮唔會太肥膩,同埋好大份,墊底的豆腐都鹹香多汁,推介!!👇🏻【方魚炒芥蘭】芥蘭青翠欲滴,菜頭爽脆,方魚細細片,提鮮,色香味俱全,驚喜之選!👇🏻【蠔仔粥】潮州菜經典 怎能不食。好足料!好多蠔仔粒,同埋有細細片方魚調味,肉碎豐富,加了香菜提鮮,粥同水比例正好,好滿足。👇🏻兩人三送好飽,埋單$400有找。
餐廳就在地鐵站附近,大大個招牌好難錯過。

鹵水鵝肉

方魚炒芥蘭

蠔仔粥

👇🏻兩人三送好飽,埋單$400有找。
2019-06-25
鹵水鵝肉
方魚炒芥蘭
2019-07-01 711 浏览
係香港搵一間正宗的潮洲菜都唔容易,今次黎鈺膳試一試,發現真材實料!價錢合理,呢個質素黎講算超班!首先一坐下每一桌也會提供小吃,分別是落花生和鹹酸菜。本人一向對鹹酸菜興趣不大,但這兒的鹹酸菜還是挺好吃的。菜色方面,我點了蠔仔烙(就是俗稱的蠔餅)、糖醋伊麵、芋頭糕和欖菜肉碎炒飯。本來以為分量不會太多,但最後竟然食唔曬,要打包!蠔仔烙是比較接近蛋餅的方式,好多蠔,好香口!糖醋伊面餅煎得剛剛好,加埋黑醋和砂糖更是另一番風味!芋頭糕是半煎炸的,好似炸得酥脆嘅花生咁,很有層次。最後的炒飯份量非常足,兩個字,好味!唯一小小嘅缺點就係有些少逼,可能港島鋪租貴鋪面細嘅問題,每張檯都好接近,同隔離食客嘅距離好近!
蠔仔烙是比較接近蛋餅的方式,好多蠔,好香口!
糖醋伊面餅煎得剛剛好,加埋黑醋和砂糖更是另一番風味!
芋頭糕是半煎炸的,好似炸得酥脆嘅花生咁,很有層次。
最後的炒飯份量非常足,兩個字,好味!
2019-06-19 656 浏览
現在坐在這裏食飯,竟然沒有冷氣,但貴賓房內冷氣甚猛,房內沒有任何人。要求經理開門讓冷氣流出,他非常體諒,立即打開,但女知客立即上前關上,我們立即要求打開,我們要求請代打電話叫救護車,因為開始熱到暈,女知客竟然笑著說好,另一女經理便立即重新打開貴賓房門。大熱天時,不開冷氣,對客人照顧不周,服務態度不善,不能接受。

1K
2019-06-15 2060 浏览
因為係潮州人, 所以潮州菜都可以話係由細食到大, 今日就黎左灣仔鈺膳潮州私房菜食個午餐~餐廳要上一層, 空間感OK環境不錯, 牆壁掛上字畫並採用白色為主色, 宥簡潔亮麗既感覺~店入面以及MENU都有展示得過既獎項一坐低樓面好快就放低我地想要既茶水同埋前菜。依碟咸菜!點解要特別拎出黎講呢!!係因為細細個既時候屋企就係成日會用哩隻潮州咸菜送粥, 潮州人就係好中意用依D醃製品送粥! 已經好多年無食過啦, 差D唔記得左有依樣野, 食落去同以前既味道一樣, 回憶番哂黎呀我地兩位首先叫左一款小食, 兩款小菜千絲芋頭糕好推介依個芋頭糕, 店鋪自家製而唔係工場貨, 芋頭味濃, 外面煎得好香脆而且口感一D都唔粉, 入面煙煙韌韌, 加左花生更加香口, 好味川椒雞薄薄脆脆既炸紫蘇葉, 加上啖啖肉既雞, 用黎送飯一流 潮州小炒皇小炒皇有穫氣用料豐富, 炒得好香而且多魷魚仔唔會只得韮菜~原本諗住叫個湯, 見到有個叫做荷包白鱔湯好似好吸引, 點知要預訂先有, 一定係正野啦好想試下, 唯有留番下次啦唔緊要, 轉戰甜品!清心丸綠豆爽推介大家試!! 熱辣辣好似岩岩燉出黎咁已經加哂分, 清心丸軟硬度岩岩好, 糖水唔會死甜

店入面以及MENU都有展示得過既獎項

一坐低樓面好快就放低我地想要既茶水同埋前菜。

我地兩位首先叫左一款小食, 兩款小菜

川椒雞
薄薄脆脆既炸紫蘇葉, 加上啖啖肉既雞, 用黎送飯一流

潮州小炒皇
小炒皇有穫氣用料豐富, 炒得好香而且多魷魚仔唔會只得韮菜~
潮州小炒皇
唔緊要, 轉戰甜品!
清心丸綠豆爽
推介大家試!! 熱辣辣好似岩岩燉出黎咁已經加哂分, 清心丸軟硬度岩岩好, 糖水唔會死甜, 而且佢只係$38, 係街邊糖水鋪食碗糖水都要依個價錢了, 好好味好滿意呀

清心丸綠豆爽

由前菜, 小食到甜品都好唔錯, 而且依度既環境令人坐得幾舒服, 服務亦幾好樓面又會主動加茶~ 如果想舒服食潮州菜不失為一個好選擇
2019-06-09
清心丸綠豆爽
Times have changed!!!What used to be a red light zone in Wanchai is now bustling with new eateries and restaurants.I feel that I have to try every restaurant in Wanchai because I love this area,There is something special about their menu because they offer these Chiuchow style patties where you can choose potatoes or taro!!To me, I would describe them as Chiu Chow hash browns but their menu refers to them as cakes/dumplings.As a carbs lover I got the TARO and POTATO.Potato and dried shrimps patt
Times have changed!!!

Potato and dried shrimps patty:
The texture and taste is very different to hash brown in the sense that it was slightly chewy and crispy on the outside.
It was tasty as there were dried shrimps in it.

Taro Patty:
Again, the texture is similar to the potato one as it was chewy, however with the main ingredient being taro, it was slightly starchy but not dry.

Chicken with crispy leaves:
I was a little disappointed with this dish as it was a bit bland yet this is a common Chiuchow dish.
The ones I have tried before were tastier.

Bittermelon with spareribs and soy beans:
This dish was simple yet amazing because the bittermelon was soft and infused with pork.
The soybeans were delicious and I ended up drinking the broth as it wasn't too salty.
2019-05-20 4225 浏览
相約了小兒契媽飯聚,她今趟還帶了他那可愛的兒子出來。兩家人吃飯聚頭,自不然是傾得雞啄唔斷....平常聚首,通常都會選在西餐廳吃。今次特別一點,點了一間吃潮菜的地方,大家來做一夜的潮人....點菜的重任當然是落在小弟手上。雖加起來只有三個大人再加兩小孩 (其中一個還要是不吃的),但最後也點了五個菜且吃得乾乾淨淨,真的厲害....先來吃點花生鹹菜開開胃,再品嚐一條凍馬友魚飯。魚肉軟嫩不硬實,肚子的邊緣還起黃油的,光夾起些肉醮普寧豆醬食,清清哋已很好....捨棄了太太平常愛的蠔仔烙而取蘿蔔烙,個人認為處理得油膩了些,有些蘿蔔絲亦帶硬未算軟甜....水瓜煮魚鰾這一類半湯半菜的潮式嘢就最合夏天吃了。魚鰾盡嗦湯汁的鮮香當然不俗;水瓜在弄得極之軟淰底下甜味亦自盡發揮....在鹵水拼盤中,我個人最欣賞的並不是最矝貴的鵝肉,而是爽肥有致的五花腩肉及質地爽彈的墨魚片。鹵水的色澤及味皆沉鬱夠香,做得不錯....押尾當成是甜食吃的糖醋麵集脆、甜與酸及香口於一身。麵食下去一點都不覺油膩,是少有的好水準....難為了太太,因她一向不大喜"架己冷"的東西。儘管食物於我而言是挺有水平,但她仍是邊食邊皺眉,而且致命之處

難為了太太,因她一向不大喜"架己冷"的東西。儘管食物於我而言是挺有水平,但她仍是邊食邊皺眉,而且致命之處是用餐環境著實是甚迫狹,人的嘈炒聲更令人難以久留,絕不屬朋友可靜靜哋食餐飯傾偈的地方....
2019-05-14 715 浏览
今年嘅母親節諗住同另一半嘅媽咪去食私房菜,平時私房菜就食得多,但潮州私房菜就未食過,所以就決定食呢間啦去到後,另一半嘅媽咪就覺得私房菜餐單好似唔多啱佢口味,所以就決定散叫,我哋叫咗五道菜,分別係蠔仔粥、普寧炸豆腐、滷水雙拼: 鵝片及墨魚、梅羔排骨和地道韭菜粿我覺得蠔仔粥係咁多樣餸當中最好食嘅,真係好足料,又冇味精另一半及佢媽咪覺得其他都不錯,反而滷水雙拼: 鵝片及墨魚就較為失色因為他們兩個比較鍾意食肥肉,但鵝片真係好瘦,而且墨魚淡而無味,唔好食!總結而言,菜式不過不失,價錢亦唔算貴,可以一試無妨!

普寧炸豆腐
梅羔排骨
蠔仔粥

我覺得蠔仔粥係咁多樣餸當中最好食嘅,真係好足料,又冇味精
總結而言,菜式不過不失,價錢亦唔算貴,可以一試無妨!
2019-05-11
庆祝纪念
母亲节
梅羔排骨
2019-05-11 502 浏览
呢排食西餐同瘋狂打邊爐,食到有D厭,想換下口味,見到呢間潮式餐廳好靚仔咁,就同家人去左食。次次食潮式食物都一定點GOOSE MEAT,今次都唔例外。個份量都幾多呀,肉下面仲有豆腐片添!我仲叫左栗米魚肚湯,好好野,夠4個人食。呢排食得太多熱氣食物所以叫左蠔仔粥,大大粒,又有肉碎,夠2個人食,蠔仔D味去晒碗粥到。唔錯唔錯!呢度係私房菜,有D房坐一檯,好有私密感。我食緊先已見D熟客黎食野,有D菜式要預先打電話約先有得食。本身想食凍蟹,但冇事前預約到。見到張MENU勁多野食,想食豪D仲有翅同燕窩食添呀!呢度既裝修好有自己既風格,有D書法同花,擺設好有中國文人既感覺,同其他CHAINED餐廳既感覺好唔同。
2019-05-11
2019-05-08 418 浏览
昨日中午与朋友聚餐,看網上介紹,选择了此餐厅。餐厅干净整洁,位置也比较阔落。服務人員態度親和,不會一味推薦貴價菜品。食物材料新鮮,味道不錯,正宗潮州風味,份量也足。吃完才醒起不記得拍照。吃得很滿足,會推薦給其他親朋好友的。
2019-05-01 537 浏览
瑤柱瓜粒湯 $128瑤柱好似絲咁幼,湯很清甜好飲, 有好香的金華火腿味,唔會太鹹,一盅可以分四碗飲。火腩春菜煲 $88燒肉煮菜心, 菜心份量好多,燒肉okay好食,有炆過。瑤柱蛋白炒飯 $128夠鑊氣,蛋白鮮明,瑤柱絲夠細緻, 唔會太油,唔會太鹹,味道適中,一碟炒飯可分為四個小碗,配搭前菜,酸菜,花生,就最正。茶介12/位前菜5/位

瑤柱瓜粒湯 $128

火腩春菜煲 $88
燒肉煮菜心, 菜心份量好多,燒肉okay好食,有炆過。

瑤柱蛋白炒飯 $128

茶介12/位
前菜5/位
2019-04-23 734 浏览
私房菜食過幾間,暫時鈺膳最推薦👍🏻👍🏻👍🏻以前覺得潮洲菜既話係九龍城創發最好食⋯但而家變左鈺膳🤣·多人食飯緊係食套餐,唔洗諗食咩😏我地簡左$6688 另加一另加茶錢,一圍可以12人~真心抵食!份量大,味道好~去片📽-🍤鴻運4拼盤 蝦棗;蟹棗;普寧豆腐;椒鹽白飯魚👻煎炸野一定好食-😣紅燒潮洲翅 唔贊成食魚翅,但煮到埋黎唔係唔食掛😭-🍴婆參炆魚鰾 其實我唔鍾意食海參😂-🐔普寧豆醬雞 超推介!!!👍🏻👍🏻👍🏻睇落賣相麻麻但估唔到係咁驚喜🤩廚師調配既豆瓣醬真係100分,唔會過咸👍🏻-🐍雙料蟠龍鱔 蟠龍鱔係一樣好巧功夫既菜式,屋企人大讚好食~蒜香豆豉加埋酸梅,衝擊味蕾,消除飽膩感~-🥬瑤柱雙蔬 大食仔喜愛~-🍚菜圃蛋白炒飯 炒到粒粒分明,但已經好飽食唔落😂-🥢黃金炒伊麵 我一向唔鐘意食2面黃,但呢個真係要讚!麵條煎到脆卜卜,加埋砂糖同醋👍🏻👍🏻😋秒清-🍠反沙雙條 反沙芋不嬲都好喜歡~點知反沙蕃薯仲好食😱👍🏻好食到encore左一碟,證明水準超班~但糖水好厚,我地都去左糖衣先食😂-🥣福菓羗薯豆爽 又係超推~❤️ 羗薯食落似淮山,對脾胃有益😀福菓姐係白果,煙煙un un加埋糖水清甜🤤媽媽食左2碗🤣-🥣

😣紅燒潮洲翅 唔贊成食魚翅,但煮到埋黎唔係唔食掛😭

🍴婆參炆魚鰾 其實我唔鍾意食海參😂

🥬瑤柱雙蔬 大食仔喜愛~

🍚菜圃蛋白炒飯 炒到粒粒分明,但已經好飽食唔落😂

🥣芋泥 另點的~屋企人好愛芋泥甜品,食左一啖覺得偏甜😟
📍鈺膳潮州私房菜
灣仔駱克道117號地下4號鋪